2017-12-01
晌東涌諾富特酒店食過一次自助午餐,佢哋嘅自助餐向來以抵食作招來,口碑亦唔錯。最近,就無入到東涌咁遠,同美孚街坊老友夏總、夏太、我老婆一行4人一齊去佐敦嘅九龍諾富特酒店食自助晚餐,貪其有5折優惠,諗住比起東涌店應該都唔會太差。香港好多食肆通常星期五、六、日因旺丁所以都會設分段時間,但估唔到呢度星期一至日都會分兩輪,頭輪6:00pm-7:45pm, 第二輪則8:15pm-10:00pm。今日只喺星期四,估唔到第二輪都咁多客,相信同我哋一樣,自助餐主題「即開生蠔‧蟹‧海鮮自助晚餐」折實三嚿水唔使就有即開生蠔、多款凍蟹嘅自助晚餐食,覺得值搏率高。食物區集中晒晌一處,唔使四圍搵,不過,明顯較其他高星級嘅餐廳食物嘅種類為少,之但喺,由沙律、冷盤、即開生蠔、凍海鮮、魚生、壽司、天婦羅、芝士盤、餐湯、熱盤、烤肉、即煮粉麵、甜品、雪糕、生果、自助啡茶……算應有盡有。平常食開自助晚餐,唔喺預3個鐘,都有兩個半小時,所以,好老實,1小時45分鐘食個自助餐,比平時兩小時任食放題仲要短啲,加上要自己出去拎,故此,當然要改改戰略,就喺今晚影相平比時少,亦未能夠記低咁多菜式名稱。因此,今晚嘅自助餐食評就唔及以往嘅咗
唔好怪我老套,頭盤一定喺沙律,食咗真喺可以開胃好多,呢度嘅沙律菜、配料款式、醬汁算喺多,放滿成枱,仲有數款預製式沙律。你見我碟沙律都砌滿一大碟,專登挑啲紅菜頭、櫻桃蘿蔔、南瓜做配襯,更加健康好食。
依度無燉湯供應,只有中湯、西湯各一,前者喺西洋菜,老婆就鍾意中湯多啲,飲碗湯暖吓胃。
略嫌中式普通啲,所以,今次只揀西湯,再加配點麵包同芝士。雖然個湯叫海鮮忌廉湯,但內裡海鮮唔多,少少蝦粒,還好口感幾滑溜。
今晚為海鮮而嚟,當然,熱湯過後就喺食凍海鮮時段,即開生蠔共有4款,但除每次限攞兩隻外,亦無款式可以揀,視乎師傅分派緊咩款式,觀感所見,大多數時間都喺較細隻嘅愛爾蘭蠔。
主要放晌開放式廚房一排熱窩之上,因為,今次影相有啲匆趕,所以,可能寫唔齊有咩熱盤,大概印象中包括:蒸魚、菜膽雞、燒豬肋骨、西班牙海鮮飯、燴牛尾、牛仔骨、花雕蛋白蒸蟹、德國式燴牛肉、咖喱炒蟹、燒雞扒、香煎龍脷柳、炒時蔬、燒豬頸肉、香草焗田螺、天多利三文魚、印度黃飯、燒牛柳及烤羊架……等多款。
時間過得好快,仲剩廿零分鐘就10點,要作最後衝刺,就喺殺入甜品區。晌開頭有影過甜品區嘅相,對比下,臨尾時段甜品已無補貨,未夠10點已收埋啲名牌準備收工咁,不過,甜品嘅種類算喺多,概略數一數都有超過廿款:藍莓芝士餅、紅豆布甸、綠茶布甸、檸檬柚子乳酪、榴槤卷蛋、雲石芝士餅、榛子泡芙、白朱古力士多啤梨蛋糕、檸檬撻、愛爾蘭脆脆、雜啤梨蛋白餅、意大利芝士餅、熱情果慕絲蛋糕、焦糖朱古力慕絲餅、法式燉蛋、麵包布甸、蘋果卷、朱古力噴泉、曲奇……等等。
成櫃HD雪糕,共有4-5款口味(旁邊掛住4款口味嘅牌喺唔準),應滿足到大家。