2017-09-02
被網上影片燒到 膽粗粗試下呢間 高級和牛燒肉 純 餐廳 以和牛為主既餐牌另有雞肉 豚肉 壽司刺身選擇安排入座 座位寬闊 每張枱都有自己私人空間 如果一班朋友黎 餐廳會另外有包廂 食飯當日就有一班日本人安排入座包廂 甘就唔會影響其他客人進餐燒肉醬汁 方面 配有燒汁 檸檬 同海鹽 另外可以自行加胡椒 先來頭盤豆腐沙律 雜菜新鮮 小蕃茄 非常甜 重點係豆腐林想日本芝麻醬 頭盤絕不馬虎再嚟就係主菜日本燒肉 二人份量 四款燒肉 套餐之外可以另加單點燒肉侍應 介紹 首先要燒左牛舌 因為 牛舌比較薄 油脂比較少 岩岩燒紅既網 最適合 牛舌 沾上海鹽燒 8成熟 入口煙韌 如果是厚切 肉汁更豐富再來是日本產和牛上排肉 以及 牛排肉 上排肉 比較厚身 油脂比較多 分布相較平均牛排肉 比較薄身 油脂比較少 感覺比較似西冷 上排肉 沾上燒汁 可算是入口即溶 肉汁油脂從口中湧出來 真係冇誇張 非常有驚喜 我地將外皮燒到帶點脆 而不失牛肉本身既香氣 5成熟 效果牛排肉 相較 牛味比較重 更有層次 肉質鮮嫩 能在口腔中停留時間更久 更令人回味 但重頭戲 是長崎和牛肉眼排 肉眼排既質素 冇花冇假 我自己都忍
以和牛為主既餐牌
我自己都忍唔住 同肉眼排自拍
餐廳上菜時幫我地切好一片片
放上網燒時
不禁倒吸一口氣
睇到油花四淺 只能說 和牛上排肉叫上品 長崎肉眼排便是優品 對於肉眼扒既高質素 簡直係非筆墨所能形容 滿口油脂不至於油膩 牛肉香味有別於另外三種 帶有陣牛臊味 天然 唔需要任何海鹽同燒汁
都已經大有天然嘅鹹味
非常滿足而且享受今次和牛燒肉嘅一餐