2017-10-03 636 瀏覽
本来点了些便宜的就已经觉得好好吃,新鲜美味,调料也很赞;后来上了他家招牌飞弹牛,简直是好吃到想哭。虽然有点点肥腻,但是绝对值得尝试啊!连豆腐沙拉和和牛炒饭都很好吃!环境也很不错,服务也很好。

• 飛驒牛
2017-09-30 1073 瀏覽
我等吃貨素來愛吃烤肉,曾經有段時間每個星期去吃一次日式燒肉,其中一家就是要去和牛燒肉‧純。和牛燒肉‧純是家正宗的日式燒肉店,這裏的肉類供應都源自日本政府所屬的農業組織,農產經屠宰後直接冷藏再運送到香港,100% made in japan。店內環境高級,空間感及私隱度也高。如果坐卡位的話,甚至可以把白布廉放下隠蔽自己。地方整潔而且通風很好,抽氣強勁,不會令食客滿身油煙味。前菜是日式沙拉,我喜歡它當中有多粒牛油果和脆脆的炸蘿蔔條,很有誠意。主角出來啦!圖前排中間: 日本產和牛上牛排肉$205 色澤嫩紅,牛肉中的脂肪分佈平均。肉質較結實,而且牛肉味道濃郁。圖前排左邊:特選日本產和牛牛排肉$320比起日本產和牛上牛排肉的色澤更粉嫩,脂肪分佈更細緻。肉質會較軟腍,牛肉味道更濃郁。圖後排;特選日本產和牛肉眼$550雪花紋理豐富,脂肪比例最高,油脂豐腴。輕輕燒熟,放入口中輕微嘴嚼一下,牛肉便立即溶化。單吃牛肉有點油膩,跟白飯最佳。日本珍珠米香軟糯,配著滿滿牛油香的肉眼,入口感覺相當幸福。圖最右:日本產豬五花肉(鹽燒)($78)日本和牛雖然著名,但其實豬肉質素也很不錯。五花腩的油脂成份高,燒的時候會

主角出來啦!

圖前排中間: 日本產和牛上牛排肉$205

圖前排左邊:特選日本產和牛牛排肉$320

圖後排;特選日本產和牛肉眼$550

圖最右:日本產豬五花肉(鹽燒)($78)
日本和牛雖然著名,但其實豬肉質素也很不錯。五花腩的油脂成份高,燒的時候會有搶火效果。搶火過後肉身除了充滿油香,還多了一分爽口,而且這個價格相當相宜,值得多點。

飲品方面就點了荔枝梳打和巨峰氣酒,甜度比例剛好。
如此高質的和牛燒肉實在令人享受。埋單2人約$1500,價格在香港是中上級別。但食物質素超有水準,絕對配得起這個價錢。
2017-09-17
2017-09-29 13208 瀏覽
自從上年帶爸爸去完日本食過燒和牛後,爸爸一直念念不忘,得悉尖沙咀有間專食日本和牛燒肉既店,爸爸生日專程帶佢黎品嚐回味。店鋪裝潢好有高級日本餐廳感覺,除左有吧台位,都有好多具私隱度既卡位,可以坐得舒服食得開心😝呢度既牛件件都係由日本空運直送既靚貨,一切以優質行先。同爸爸點左4款唔同部位同等級和牛嚐試,包括特選日本產和牛牛排肉, 特選日本產和牛西冷, 日本產和牛上牛排肉和 日本和牛赤身肉。特選日本產和牛西冷單看外貎同西冷既油脂分佈已令人食指大動。肉質厚,但做到入口即溶既效果,牛味香濃,滿口都是甘香既滋味。特選日本產和牛牛排肉和牛牛排肉燒的時候格外香逸,油花十足,色澤鮮明,粉紅泛白既比例非常靚,燒後加小許鹽調味,牛既油份充盈,食落完全無渣轉眼間就已經融化,齒頰留香。日本產和牛牛排肉呢個同特選其實分別唔大,牛排肉雪花都細密,脂肪唔多,分布平均,油膩感較特選低,肉質嫩腍,非常juicy好吃。日本和牛赤身肉赤身肉價錢最平,油脂分佈無先前幾款禁吸引,顏色較深。但勝在夠薄身,輕輕一燒,咬落帶點彈口,一啲都唔韌,牛味最為濃郁👍🏻👍🏻豆腐沙律店員好好,幫我地分開左2碟,方便我同爸爸進食,沙律菜,蕃茄仔非常

呢度既牛件件都係由日本空運直送既靚貨,一切以優質行先。

特選日本產和牛西冷
單看外貎同西冷既油脂分佈已令人食指大動。

特選日本產和牛牛排肉

日本產和牛牛排肉

日本和牛赤身肉

豆腐沙律
店員好好,幫我地分開左2碟,方便我同爸爸進食,沙律菜,蕃茄仔非常新鮮,配上嫩滑豆腐同香脆麵包糠同香濃美味芝麻醬,帶點點酸醋,非常開胃。

食牛牛點可以無白飯,用上日本珍珠米👍🏻👍🏻

最後燒埋配菜去下膩😁粟米爽甜👍🏻
  • 豆腐沙律
  • 特選和牛西冷
  • 日本產和牛排肉
2017-09-29 9245 瀏覽
每個月總有一兩日要食番餐好既黎獎勵下自己,今晚都唔例外,搵左間係東京開到黎香港既燒肉店。呢間日式燒肉店係香港都有兩間分店,分別係銅鑼灣同尖沙咀。而我今晚就揀左尖沙咀呢間分店,佢係係尖東希爾頓大廈1樓,即係半島中心對面,地點方便易搵。呢度地方寬敞,環境舒服,裝修簡約,仲有d屏風設計,私隱度高。Menu呢度除左主打和牛燒之外,仲有刺身、壽司、壽喜燒等等...好多選擇三文魚沙律$88未變食肉獸之前,黎個前奏,食番個fresh fresh沙律,開開胃先三文魚新鮮,沙律菜爽口,好醒胃,不過略嫌份量少左d姐特選日本產和牛肉眼 (鹽燒)$550日本產和牛上牛排肉(鹽燒)$205特選日本產和牛牛排肉(鹽燒)$320日本產豚肉眼(鹽燒)$98終於都黎到今晚既戲肉啦,我揀左4款主食,有肉眼、上牛排、牛排同豚肉。全部都係由日本全國農業協同組合聯合會(JA全農)直接經營既,質素一定有保證。而今晚既和牛就黎自鳥取,淨係睇到已經食指大動啦,尤其係望到佢d雪花紋理,就知佢油花平均,食落仲係好油香,和牛牛味香濃既,質感軟棉但係又帶dd咬口,雖然價錢係有d貴,不過我又覺得值回票價喎,再配埋碗日本珍珠米煮既白飯,簡直係p

Menu

呢度除左主打和牛燒之外,仲有刺身壽司、壽喜燒等等...好多選擇

三文魚沙律$88
三文魚新鮮,沙律菜爽口,好醒胃,不過略嫌份量少左d姐

特選日本產和牛肉眼 (鹽燒)$550
日本產和牛上牛排肉(鹽燒)$205
特選日本產和牛牛排肉(鹽燒)$320
日本產豚肉眼(鹽燒)$98

而今晚既和牛就黎自鳥取,淨係睇到已經食指大動啦,尤其係望到佢d雪花紋理,就知佢油花平均,食落仲係好油香,和牛牛味香濃既,質感軟棉但係又帶dd咬口,雖然價錢係有d貴,不過我又覺得值回票價喎,再配埋碗日本珍珠米煮既白飯,簡直係perfect

重點係網燒冇咁容易黐底,仲可以燒出網紋好pro咁

葡萄白酒(後)$68
白桃梳打(前)$55
食完咁熱氣既燒肉,梗係要飲番杯啦,不過我唔太好酒就揀左呢杯白桃梳打,味道清香又夠fresh
至於杯葡萄白酒,味道少甜,但係配埋d肉,就arm arm好
2017-09-26
2017-09-28 496 瀏覽
自從由日本旅行回來,便對當地的燒和牛苦苦思念,但距離下次長假,還有一段日子。朋友於是向我推薦和牛燒肉.純。位處尖東的餐廳,要稍微多留意才找到,但結婚以後,鮮有踏足尖沙咀,今晚難得再來,重拾昔日拍拖回憶,認真浪漫。門面簡潔,十足日本風味。設有一個又一個的包廂座位,私隱度高,認真抵讚!等了一會,先來豆腐沙律,豆腐軟滑,入口即融,沙律非常新鮮,蔬菜爽甜。我們還點了巨峰及荔枝梳打,清新解渴,不算太甜。終於...主角燒肉登場。先來幾片五花肉入味,薄身爽口。牛肩肉脂肪較少,但不失牛味。我最愛牛肉眼,最喜歡它既有牛肉那煙韌質感,脂肪適量,分布均勻,牛味濃郁。牛排肉則再淋滑一些,脂肪較多,齒頰留香。整頓晚飯,盛惠1500大元。雖然有點少貴,但宛如身置日本,終於可以一解我對和牛的思念。有機會,一定再來。

設有一個又一個的包廂座位,私隱度高,認真抵讚!

我們還點了巨峰及荔枝梳打,清新解渴,不算太甜。

2017-09-27 497 瀏覽
多數係呢一間都係lunch食,因為喺附近返工,佢個lunch好抵食唔使$100就食到日本牛肉,佢啲牛質素好高,入口即溶,牛味好濃郁,配上佢哋本身嘅海鹽,真係好正,完全帶出佢哋嘅鮮味。Lunch Time有個牛舌太餐,牛舌好薄,但係可惜佢哋嘅份量真係太少,即使食埋佢個飯都唔夠飽女仔都食唔飽,所以有時要加叫其他嘢食,例如魚生飯,魚生飯都算新鮮,都好足料,但係相比牛肉好味好多,始終牛才是它們的招牌貨!!!

2017-09-26 7420 瀏覽
妹妹升職加薪,如此高興當然要賀一賀。我毫不客氣地選了這間我想吃很久的和牛燒肉純,大家都一呼百應。幸好一早預訂了,因為平日都全場full booking呢!我們一行四人,選了日本產豬五花肉,日本產雞肉,特選牛排肉,上牛排肉,牛舌以及西冷扒。原來餐廳差不多每個月就會轉一次和牛產地,今個月就選用了鳥取和牛,令人期待。上牛排肉和特選牛排肉同樣油脂分佈平均,當然特選油花紋理更密佈,入口時油脂在舌尖化開,油香豐富,但上牛排肉也不差!吃這兩款時,我要慢慢細嚼,好好享受。西冷簡單用鹽燒帶岀牛味,油花漂亮的西冷,同樣無得輸。牛味濃郩之餘,也充滿油脂香,太好吃!牛舌牛味香濃,和我在東京吃到的一間燒肉店水準差不多,但這兒因為太薄切欠了一點點厚度,所以少了一點嚼口,不過整體還是很棒!豬五花肉來自熊本,我不算特別喜歡吃豬,但熊本的豬肉卻令我改觀!肉味很突出,但毫無羶味,燒過後的五花肉還帶有爽口的口感,正。雞肉嫩滑有彈性,加上來自日本,吃得放心。每人都有一碗飯,絕對夠飽!十分滿足的一餐,謝謝阿妹!

上牛排肉特選牛排肉同樣油脂分佈平均,當然特選油花紋理更密佈,入口時油脂在舌尖化開,油香豐富,但上牛排肉也不差!吃這兩款時,我要慢慢細嚼,好好享受。

雞肉嫩滑有彈性,加上來自日本,吃得放心。
每人都有一碗飯,絕對夠飽!
十分滿足的一餐,謝謝阿妹!
聽同事介紹,原來尖東有一間日式燒肉店既和牛全部都有認證,而且價錢合理,身為牛魔王既我當然要前來一試,以引證同事所說之真實。餐廳位於尖東既希爾頓大廈,位置都算幾方便,但係如果唔係朋友介紹,或者有見到其他既宣傳,其實好容易就會把它錯過了,因為呢個商場唔係一個購物點,餐廳亦都唔算多,呢度大部份既客人應該都係慕名而來的。走進商場,步入1樓,好快就會發現餐廳既存在,以十分和式的裝潢作為招徠。在門口當眼既位置,已經看見各式的日本和牛認證,長崎縣和牛,可算是其中一種最廣為人知的和牛之選。於中午12:55前結賬名離座可享9折,可惜的是我們到達既時候已經係2點多,要下次再訪才能享用此優惠了。在餐廳的正中位置放有各款和牛的憑證,證明餐廳的食材全部也是貨真價實的。餐廳都算幾大間,穿過大堂位置會進入一條走廊,坐這些卡位,私隱度即時提高。另外也設有獨弁房間,一班人用餐也絕無問題。每張枱上也設有一個燒烤爐。因為餐廳很大,每張枱上也會有一個獨立制,方便客人呼叫店員。餐牌上的選擇有不少,最平$88已經可以埋單。除了餐廳主打的和牛外,也有刺身飯套餐可供選擇。點餐後,首先來到的是前菜。三色和牛定食 $250今次我點了三色

另外也設有獨弁房間,一班人用餐也絕無問題。

每張枱上也設有一個燒烤爐。

因為餐廳很大,每張枱上也會有一個獨立制,方便客人呼叫店員。

餐牌上的選擇有不少,最平$88已經可以埋單。

除了餐廳主打的和牛外,也有刺身飯套餐可供選擇。

點餐後,首先來到的是前菜。

三色和牛定食 $250

今次我點了三色和牛定食 ,三款和牛包括了上牛排肉,肩眼肉,和牛排肉,單看肉上的紋理已經可以知道質素很高。

和牛套餐會跟白飯和麵豉湯一碗,白飯用上珍珠米,食落夠黏口,香甜既米香基本上唔駛襯餸食都好好味。

平時食燒肉既時候,好多時牛肉都好容易會黏著鐵爐,而這裡的鐵爐卻完全唔會有呢個情況,這就是高級日本燒肉店和其他燒肉店的分別吧。

基本上簡單的把牛肉燒到5成熟,微微由粉紅色變深色已經可以拿起配飯進食,食落真係入口即溶,非常 juicy ,感覺真的有比日本當地食到既牛更好味。

和牛漢堡便當  $148

點了一個貴的燒肉餐,我們另外就點佐一個便當去中和一下個價錢,一個便當盒裡面放有芝麻醬豆腐,沙律菜,前菜,蛋,漢堡,和白飯。

漢堡扒的肉質也不差,但當然不能和三色和牛相比,食落肉味很濃,而廚師把漢堡扒煎香了,令到肉味更香,配白飯真的一流。

餐飲我們點了凍檸茶和凍檸水,十分大杯,糖水係另外自己加既,多甜少甜任君選擇。

係香港食和牛好多時候人均消費$1000都走唔甩,而呢度既牛餐唔駛$300就食到,真係好抵食,而和牛既質素真係比到我係神戶食牛既感覺,甚至比係日本食到既更好味,下次有機會要試埋佢地既晚餐!
2017-08-20
2017-09-25 360 瀏覽
餐廳嘅裝潢富有日本嘅風味,在坐亦都有為數唔少嘅日本客人,加埋喺吧枱裏面忙碌緊嘅日本師傅,感覺猶如置身日本。呢間餐廳選用咗我至愛嘅食物夾,呢一隻食物夾最出色嘅地方係佢個夾頭唔會整污糟張枱,令成餐飯都豁然開朗。醬汁方面有三款,分別係海鹽,檸檬同埋日式燒肉汁,我覺得牛肉夠靚嘅話簡簡單單以海鹽調味甚至乎唔需要用調味已經夠哂好食。今日嘅牛肉係嚟自鳥取嘅和牛,鳥取嘅自然環境係最適宜飼養和牛嘅,自江戶時代傳承落嚟嘅和牛傳統,喺入口嘅瞬間演變成現代美味嘅結晶,除咗和牛之外,鳥取仲盛產紅楚蟹,雷魚,二十世紀梨,山芋,絹娘米同埋白蔥。食日式燒肉就梗係要嗌返杯日本啤酒嚟爽一爽啦,揀咗杯三得利生啤酒,啱啱上枱嘅生啤 head foam 足有三吋,靜待泡沫消散並落下嘅過程中,啤酒中部份嘅香氣與苦味成份就會散發出嚟,變成迷人嘅芳香;而碳酸亦都會轉趨柔和,令到個口感更加輕快淡雅,三得利係喺香氣方面充分表現啤酒花嘅芳香,而又能夠喺綿密的泡沫口感之中表現出淡雅麥芽風味嘅一隻啤酒。飲兩啖啤酒前菜沙律就送到,係鳥取原產嘅山芋天婦羅沙律,山芋天婦羅都係第一次食,真係估佢唔到咁香脆,一般炸嘢唔多唔少都會遮掩咗食材原本嘅味道,不

飲兩啖啤酒前菜沙律就送到,係鳥取原產嘅山芋天婦羅沙律,山芋天婦羅都係第一次食,真係估佢唔到咁香脆,一般炸嘢唔多唔少都會遮掩咗食材原本嘅味道,不過呢間餐廳嘅天婦羅做得相當之出色,仍然能夠識別出食材本身嘅味道;山芋本身黏糯滑潺嘅口感,同佢脆身嘅外殼產生咗一種好獨特嘅口感;而喺山芋天婦羅底下嘅係新鮮嘅沙律菜,牛油果同埋車厘茄,以少少麻醬作為調味,一整個味道恰到好處,清新自然。

嗌咗幾款日式燒肉,分別係特選日本產和牛肉眼,日本產和牛上牛排肉,特選日本產和牛牛排肉,同埋日本產豚腩肉,全部都可以揀汁燒或者鹽燒,為咗貪戀和牛嘅鮮味,我哋當然全部揀咗鹽燒。

首先試嘅係和牛上牛排肉,上牛排肉油脂分佈無咁密集, 令到每一啖都更見咬口,但亦都不失和牛嘅香味,食嘅時候點一點啲日式燒肉汁,風味更佳。

喺食每一塊牛同牛嘅中間,我都會燒一塊豚腩肉嚟做間場,用少少豬味嚟到做緩衝,令到下一塊嘅牛味更加強勁,休息,是為了走更遠的路。

跟住試嘅係和牛牛排肉,和牛牛排肉嘅油脂明顯比和牛上牛排肉嚟得豐富,口感比起上牛排肉軟滑,更豐富嘅油脂亦都帶出更加強勁既牛味。

最後係日本產和牛肉眼,好味嘅嘢總係放喺最後,目測呢一塊和牛肉眼嘅脂肪比例高達七成,入口有如棉花糖咁柔軟,瘋狂嘅油脂喺口入面傾刻爆發,牛味嘅餘韻悠長,久久不散,令人相當回味。

另外作為配菜嘅蔬菜亦都不容少覷,紅黃雙色嘅椒都極其鮮甜,one and only one 嘅冬菇雖則唔算十分大隻,之但係菇味極濃,另外小青椒要小心睇火,燒得太耐嘅話會冇咁juicy。

2017-09-25 5958 瀏覽
位於尖東希爾頓的和牛燒肉·純,主打日式烤肉。餐廳除了有烤肉定食,還提供了幾款煮好的定食,如日式和牛漢堡便當等。平日中午的時份很多上班族來自助烤肉,如果想試試一定要提前致電預約。午飯時間有不少walk-in的客人也未能光顧啊。光看未煮前的和牛樣子已經知道會入口即溶。桌子中央有一個烤爐,店的通風系統良好,所以烤肉時也不會很大煙。店員落單後,便把爐開著,讓烤爐預熱。今次與朋友慶祝升職,所以點了一客特選五色和牛定食,與 和牛肉眼&牛舌定食。前菜、沙津、飯、麵豉湯和飲品約5分鐘後便上桌了。前菜是湯煮牛舌,牛舌煮得軟軟的,味噌湯的咸味也適中。建議沙津預留一半待吃燒肉時一同享用。朋友點的五色和牛包括特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉。第一次吃選和牛,牛肉一上桌,已經估計到燒完後肉質會非常正。牛的表面充滿雪花,脂肪分佈平均。輕輕把牛肉放在烤爐上燒,烤爐上的方格可以令賣相更漂亮。肉的生熟可以自己決定,個人就喜愛煮長時間一些,有少許焦脆的,送飯不得了。五色和牛選了牛的不同部位,所以要按肉的形狀適時翻動肉塊呀。燒了一塊肉,點少許日式燒汁,下面配著一口飯,再一起放在口中。和牛的油份和飯配搭得

燒了一塊肉,點少許日式燒汁,下面配著一口飯,再一起放在口中。和牛的油份和飯配搭得十分美妙,而且牛的肉質軟軟的。但那種軟熟十分天然,不像鬆肉粉做出來的軟。牛舌則較為有嚼勁。

不要小看桌面上的和牛,吃完整碟和牛與白飯已經十分夠飽。
2017-09-20
  • 牛舌
  • 特上日本產和牛肉眼
同呢班朋友已經大半年冇見,難得相聚,大家都想食餐好兼坐得舒服慢慢傾計。book咗呢間和牛燒肉純,坐喺房間入面,私隱度好高。店員表示今個月嘅和牛產地係鳥取,從未食過鳥取牛肉嘅我哋都覺得幾新奇,都好期待鳥取嘅和牛。餐牌嘅款式好多樣化,樣樣都好吸引,我睇到花多眼亂,唯有交俾朋友發板。先上沙律,柚子汁酸酸地,仲有脆條香脆嘅口感,好開胃嘅一道前菜。好快,所有牛就以拼盤形式上。好正!!先試下牛舌,牛舌每塊薄薄地,但入口軟腍,滲有香濃嘅油脂香,令人回味。西冷大塊又厚身,油脂分佈平均,食落唔單止牛味好濃郁,肉質亦接近入口即溶,非常鬆化juicy。我哋仲點咗上牛排肉同埋特上牛排肉,睇下兩者嘅分別。其實兩款牛排肉都非常非常好食,牛排肉肉質滑嫩,肉味香濃,而同一時間又有豐腴嘅油香,油脂燒透後散發出香味,每一啖都都真係帶俾我強烈嘅幸福感!除咗牛,我哋都有試下其他肉類。日本雞肉燒完都仍然好嫩滑,完全唔會鞋口或者太乾。而且肉味比較突出,的確一分錢一分貨。日本產豚肉一樣出色,豚肉來自熊本縣,無豬肉常有嘅羶味,肉質爽口帶有少少嚼勁,唔錯。白飯$30一碗。飲品巨峰同荔枝梳打都好飲今晚雖然價錢唔平,但真係一分錢一分貨,和

好快,所有牛就以拼盤形式上。好正!!

白飯$30一碗。

飲品巨峰同荔枝梳打都好飲

今晚雖然價錢唔平,但真係一分錢一分貨,和牛質素極好!今晚亦傾得開心暢快!
PS 四人食,超飽........
2017-09-22 538 瀏覽
今日要出街街買野!難得老公返晏!所以中午去食好野!一直都好想試呢間燒肉好耐!今次終於有機會試到!去到!地點都容易搵到!我地2點去到!待應已講明去到3點!2:30最後落單!過左午飯時段!所以都無咩人!我地叫左兩個set午餐燒肉!老公叫左$350 特選五色和牛定食有沙律,前菜,湯,飯真係好好食!好有牛味!再點上醬汁!真係一流!好食到停唔到口!我就叫左 $130 和牛牛排肉定食一樣有沙律,前菜,湯,飯一樣都好好食!好好味!正
過左午飯時段!所以都無咩人!我地叫左兩個set午餐燒肉!
老公叫左$350 特選五色和牛定食
有沙律,前菜,湯,飯

我就叫左 $130 和牛牛排肉定食
一樣有沙律,前菜,湯,飯
一樣都好好食!好好味!正
和牛牛排肉定食
前菜
特選五色和牛定食
和牛牛排肉定食
特選五色和牛定食
2017-09-22 344 瀏覽
意想不到+驚喜的日式燒肉所以話, 做人不要只看外表想不到尖東這個角落有好野食! 原先沒帶任何期望的來到進到店內, 觀察到原來地方很大的, 很寬敞店員安排搭台... 一張8人台, 旁邊有4個男人, 我倆坐最入...一看到此景象當然問能否不搭台, 可是已book...而且是強國人呢!!!幸好... 過了一會, 聽聽他們對話, 方知是日本人嘅呢~~頓時覺得舒服了一點好了... 先看看點什麼,,, 其實都不太懂, 就看圖點肉啦和牛拼盤 Presentation 不錯! 和牛的雪花很分明特選牛扒肉, 和牛肩肉, 味道不致油膩卻味道十足,肉質依然柔軟。另外還點了厚切牛舌 (忘了拍照)吃了牛扒肉與牛舌後,牛肩肉確為非常好的選擇。豬腩肉豬腩肉的脂肪層與豬肉分明,烤熟後咀嚼不需費勁,汁燒調味剛剛好,不用多餘調味,豚肉油香也自然散出。米飯同沙拉我們還點了各一杯梅酒, 飲到最後還有很清香的梅味, 很讚!OH MY GOD! 下次要再黎先得喇!!
意想不到+驚喜的日式燒肉

所以話, 做人不要只看外表
想不到尖東這個角落有好野食! 原先沒帶任何期望的來到
進到店內, 觀察到原來地方很大的, 很寬敞
一看到此景象當然問能否不搭台, 可是已book...
而且是強國人呢!!!

頓時覺得舒服了一點

另外還點了厚切牛舌 (忘了拍照)
吃了牛扒肉與牛舌後,牛肩肉確為非常好的選擇。

豬腩肉

米飯同沙拉
我們還點了各一杯梅酒, 飲到最後還有很清香的梅味, 很讚!

OH MY GOD! 下次要再黎先得喇!!
  • 厚切牛舌
  • 和牛肩肉
2017-09-21 335 瀏覽
有日本朋友黎左香港,行尖沙咀shopping, 竟然比我見到間係食日本和牛,朋友一定好鐘意,就食呢間啦餐廳環境闊落首先,日本豆腐沙律: 豆腐滑身,重豆味。沙律菜新鮮,配上芝麻醬,好開胃和牛肉眼扒: 牛脂分佈平均,入口即溶,牛味濃五花肉,肉味突出, 燒完後五花肉外表脆卜卜,保持肉汁和牛牛扒油脂分配平均,肉質嫩滑和牛牛扒肉, 牛味突出,好juicy每一口牛都係淡淡嘅幸福,實在太好食啦用上日本嘅珍珠米呢一餐實在太好食啦, 牛肉嘅質素太高, 下次同老公一齊嚟食

餐廳環境闊落

和牛肉眼扒: 牛脂分佈平均,入口即溶,牛味濃

五花肉,肉味突出, 燒完後五花肉外表脆卜卜,保持肉汁

和牛牛扒油脂分配平均,肉質嫩滑

和牛牛扒肉, 牛味突出,好juicy

每一口牛都係淡淡嘅幸福,實在太好食啦

用上日本嘅珍珠米

呢一餐實在太好食啦, 牛肉嘅質素太高, 下次同老公一齊嚟食

2017-09-12
  • 特上日本產和牛肉眼
作為哈日族又點會唔對日式燒肉動心呢?要食得好D,相對會比較貴,但係唔代表我地這些平民這冇機會食好野,只要睇準時機,都可以食得又平又好味,就係可以去食午餐啦!今次找來這間一直好想試的日式燒肉店,因為晚市的套餐價格都比較高,所以都唔捨得去食,直到有次發現到他們的午市套餐都幾抵食,於是襯星期日放假就同男友去食啦!好期待!餐廳位於尖東位置,地點比較隱敝,在大廈的一樓,不是之前來過附近食飯都發現唔到佢~餐廳內環境十分整潔寬敞,設有開放式的吧枱,也有闊落的卡位,私穩度十足!這間日式燒肉店是引入日本熊本縣的黑毛和牛,有此認證也不怕食到劣質的牛肉!午市設有不同的套餐,有既定的套餐,也有自選的項目,雖然這裡以燒肉為賣點,不過也設有Shabu Shabu的,可以給予顧客更多的選擇,而套餐價錢由百多元到四百多元都有,風儉由人!也備有不同的日本酒,選擇十分多!我們就點了「豪華肉二人餐」(HK$420)套餐主要有特選和牛牛排肉、和牛上牛排肉、和牛壺漬牛排、日本產雞腿肉、大蝦、魷魚及帶子,而每個套餐都包括了沙律、前菜、日本米白飯及湯,以午餐來說這個套餐十分抵食!我地被安排到卡位,枱上都設有獨立的網燒爐,值得一提餐
作為哈日族又點會唔對日式燒肉動心呢?

也備有不同的日本酒,選擇十分多!

我們就點了「豪華肉二人餐」(HK$420)

我地被安排到卡位,枱上都設有獨立的網燒爐,值得一提餐廳完全沒有油煙燒肉的異味,抽風系統做得不錯!

職員先遞上已消毒的毛巾,可以先清潔雙手~

因為套餐沒有跟飲品,所以我地另外點了飲品,分別是桃及巨峰無酒精雞尾酒(HK$55@)

沙律:先來餐前的沙律,有新鮮沙律菜外,還有車里茄,沙律菜十分爽甜,伴上微酸的柚子醬汁,好開胃!

前菜:分別有泡菜、芽菜及菜苗的前菜,份量不多作為燒肉前的開胃菜也不錯的選擇!

附上一小碟內有芝麻的燒肉醬汁~

而套餐也附有一人一個白飯及一碗味噌湯,白飯煮得有點笠身痴身,如果爽身一點比較好!

等了一會,燒肉拼上場啦,有燒肉也有海鮮,十分不錯耶~

特選和牛牛排肉及和牛上牛排肉上都佈滿著雪花,脂肪分佈比例很平均~

在燒和牛的時間要控制得十分好,如果燒太耐,肉質就可能變老變韌~

這兩款和牛牛味十分濃郁Juicy,入面鎖住滿滿的肉汁,燒至5-6成熟,肉質十分嫩滑,就算不沾上醬汁都十分惹味!

而這份是和牛壺漬牛排,上面放著秋葵及南瓜,而底層就有有醬汁浸著和牛牛排,因為比較大片可以先剪開一小片再燒會比較易控制!

這套和牛壺漬牛排醃得好入味,而它比之前兩款是比較爽口及薄身的~

另外還有海鮮、雞肉及少量野菜類~

日本產雞腿肉醃得十分惹味,肉質鮮嫩易咬,可怕份量比較少,否則可以吃很多~

還有大蝦、魷魚及帶子,海鮮類也不算差,幾新鮮~

也有少量的野菜伴碟都可以燒來吃~

題外話/補充資料: 後記: 整體它們的食材十分新鮮上盛,不只和牛出色,海鮮雞肉也不錯,午市來光顧兩人計埋加一都不用500元,實在太抵食啦!
2017-07-30