1K
2017-09-19 1684 瀏覽
上次同朋友黎食過午餐,大家一致認為性價比高,回家後我亦時時同男朋友講起當日嘅牛肉有幾高質,週日放假終於有機會同佢一齊黎試,食過呢間之後真係番唔到轉頭,佢地嘅牛都係經日本屠宰後送到香港,肉質有保證。而且午市比晚市都抵食,用一半價錢食到靚牛(當然啦我相信晚市嘅有機會會再靚啲,不過等我地有budget先,哈哈)餐廳位置多,而且大部分為卡位,另外有啲「房間」,以敞門相隔,私隱度高,坐得舒適,環境方面都比好多日式燒肉優勝,至少唔會枱與枱間冇空間,兼一邊食飯要聽人地對話。午市方面供應多款套餐定食,有和牛各部位、例如牛排肉、牛肉眼、牛胸腹,亦有豬五花肉、豬肉眼、日本產雞肉,唔想燒肉有壽喜燒、鐵板上、涮涮鍋、石頭飯、刺身飯、壽司,選擇豐富,定價$88-380,豐儉尤人,想再抵食啲,要好似我地啲c9咁,選擇12:55pm前離座,會有全單9折優惠。本來食個午市都唔想咁高消費,但隔離枱情侶點左兩set和牛定食,實在太吸引,又一邊話抵食好食,要晚市再黎,所以我地照板煮碗,跟佢地點左呢兩份定食,實在太滿足,偶然放縱一下還不錯。而且相對韓式燒肉,我還是比較捨得花錢喺日式燒肉上。定食會附上沙律、前菜、日本米白飯、湯

本來食個午市都唔想咁高消費,但隔離枱情侶點左兩set和牛定食,實在太吸引,又一邊話抵食好食,要晚市再黎,所以我地照板煮碗,跟佢地點左呢兩份定食,實在太滿足,偶然放縱一下還不錯。而且相對韓式燒肉,我還是比較捨得花錢喺日式燒肉上。定食會附上沙律、前菜、日本米白飯、湯。沙律、前菜、湯都唔會馬虎,沙律菜新鮮,牛舌嫩腍,至於我個人對湯嘅要求唔高,只要夠熱我就滿意了。
沙律、前菜、湯

三色和牛定食 $250、特選五色和牛定食 $350
三色和牛定食分別有上牛排肉、肩眼肉、牛排肉,而五色和牛定食則會多左特選三角牛排肉、特選牛排肉兩款。前者每款有三片,而後者每款兩片,份量很足,非常飽肚。牛排肉雪花細密,肉質柔軟嫩滑,脂肪唔多,油膩感低,個人非常喜歡
至於五色定食入面嘅兩款特選牛排肉絕對係亮點,雖然和牛肉比美國牛牛味冇咁重,但其獨有嘅嫩腍口感,油花四溢,入口鬆軟,肉汁豐富到不得了,真係只有和牛先做到

三色和牛定食、特選五色和牛定食

特選五色和牛定食

而且佢地每片都切割得頗為厚身,滋味無窮,附上嘅燒汁唔會太鹹,沾上亦不擋和牛本身嘅味道,但個人更喜歡加少少鹽去調味,肉類新鮮,只需要略加鹽份已經好突出。而且佢地嘅燒網唔錯,火力唔會太太,不易痴底同烤濃肉。

荔枝汽水、桃汽水 +$12
荔枝汽水、桃汽水

成餐飯唔催唔趕,服務更是非常細心有禮,每張枱都設左鐘鈴,有需要搵店員時按下,佢地都出現得好快。
以前多數去大阪燒肉,以後一講到食和牛燒肉,必定係推介呢間和牛燒肉純呢。雖然屬於中上價位,但我地都覺得物有所值啊。

餐牌:

2017-09-17
三色和牛定食、特選五色和牛定食
2017-09-17 1181 瀏覽
星期日又係時候帶家中女皇去食食食啦今次決定帶佢嘆返餐和牛燒肉呢度既間格好舒服,仲有卡位同廂房,夠曬私隱度!!呢度午市會有set lunch~比晚市抵食好多....所以就決定中午帶女皇黎食...化算啲咁就可以食多啲嘛我地一人order左一個set,先黎既係沙律同牛舌作為前菜清一清口腔開開胃先之後既燒肉汁就帶微甜既,唔中意既亦可以自己沾上旁邊供應嘅鹽同黑胡椒黎調味女皇想食和牛之餘又想試牛舌,所以我一於同佢食豪啲,幫佢order左“特選和牛肉眼&牛舌定食”HKd$380+10%而自己就點返一向食開既“特選五色和牛定食”HKd$350+10%每一款肉都好鮮嫩,油脂分佈好平均!牛脂滿滿既和牛,每一塊都幾乎係入口即溶,雖然邪惡但又令人欲罷不能-女皇既牛舌同肉眼固然唔差,而我個5款肉都好高質架,當中自己就最中意“肩眼肉”同“特選三角牛排肉”!前者肉味較重,後者既雪花油脂最為豐盛lunch set包埋既湯同白飯其實都好有質素,白飯用上日本米食落軟熟煙韌,配埋牛脂滿滿既和牛,每一口都係享受除左邪惡既肉肉之外,旁邊既蔬菜都好新鮮架,食完油脂豐盈既和牛之後,都要食啲蔬菜平衡返先得!順便可以解一解食肉既膩感套
星期日又係時候帶家中女皇去食食食啦

今次決定帶佢嘆返餐和牛燒肉

呢度既間格好舒服,仲有卡位同廂房,夠曬私隱度!!

呢度午市會有set lunch~比晚市抵食好多....
所以就決定中午帶女皇黎食...化算啲咁就可以食多啲嘛

每一款肉都好鮮嫩,油脂分佈好平均!

前者肉味較重,後者既雪花油脂最為豐盛

食落軟熟煙韌,配埋牛脂滿滿既和牛,每一口都係享受

套餐雖然包左餐飲,但女皇興起想飲梅酒,所以就嗌左杯俾佢盡興下

反正都係,自己都order返杯桃味既汽酒同女皇chill返兩杯啦

呢餐雖然定價唔低,但食材的確有質素,亦可以同女皇飲飽食醉

加上食完真係好滿足,偶爾一餐半餐享受下又唔過份既
2017-09-17
  • 特選五色和牛定食
2017-09-15 258 瀏覽
是夜,相約媽媽來到尖沙咀吃飯。由於已經有一段時間沒和媽媽兩人撐擡脚,所以便決定吃得豪一點,請媽媽吃一頓和牛。選址就在尖沙咀這間和牛燒肉純,聽朋友說這裏的肉類質素頗高。我們點了幾款肉類,一款前菜,兩碗白飯和兩杯飲品。我點了一杯荔枝汽酒,而媽媽則點了一杯梅酒。我點的荔枝汽酒有淡淡清新的荔枝清香和清甜,配肉類應該會很搭。前菜來了一份野菜醋物,先開一下胃,為接下來的燒肉做好準備。這份沙律味道也是不錯,蔬菜新鮮爽脆,味道酸酸的甚是開胃。接下來我們點的肉便上場了。擺放得很吸引,很吸睛。我們分別點了和牛肉眼,和牛牛排肉,和牛上牛排肉和豬五花肉。我們先從五花肉入手。這裏的五花肉雖然是薄切,但肉味突出,而且燒過後的五花肉外表脆脆的,亦能保持肉汁,很好吃。之後我們便開始燒牛排肉。這款和牛牛排肉實在是太好吃了,油脂分佈均匀,入口即溶。而且牛肉的肉味十分濃,肉質很嫩,肉汁豐富,每一口都是幸福。送飯吃也很不錯。之後便燒上牛排肉。這款雖然沒有牛排肉的油脂香重,但同樣牛肉味突出,也很juicy好吃。最後我們便開始燒和牛肉眼。看到那個紋路已教人食指大動。果然沒有令人失望,和牛的質素實在太高了,也是入口即溶,肉質很軟很
選址就在尖沙咀這間和牛燒肉純,聽朋友說這裏的肉類質素頗高。

我們點了幾款肉類,一款前菜,兩碗白飯和兩杯飲品。
我點了一杯荔枝汽酒,而媽媽則點了一杯梅酒。

前菜來了一份野菜醋物,先開一下胃,為接下來的燒肉做好準備。

這份沙律味道也是不錯,蔬菜新鮮爽脆,味道酸酸的甚是開胃。

接下來我們點的肉便上場了。

擺放得很吸引,很吸睛。
我們分別點了和牛肉眼,和牛牛排肉,和牛上牛排肉和豬五花肉。

我們先從五花肉入手。

之後我們便開始燒牛排肉。

這款和牛牛排肉實在是太好吃了,油脂分佈均匀,入口即溶。
而且牛肉的肉味十分濃,肉質很嫩,肉汁豐富,每一口都是幸福。

送飯吃也很不錯。

之後便燒上牛排肉。

最後我們便開始燒和牛肉眼。

看到那個紋路已教人食指大動。
果然沒有令人失望,和牛的質素實在太高了,也是入口即溶,肉質很軟很嫩。

不過4款肉類之中,我和媽媽也是偏好和牛牛排肉,因爲那迷人的油脂香實在太吸引了。
雖然埋單時錢包有淌血的感覺,不過吃到如此出色的和牛絕對是值得的!
2017-09-15 253 瀏覽
講到日本美食 除左壽司以外 應該係和牛吧 但講到好味GE 香港黎講 好似唔太多餐廳不過今晚老闆請客 當然要豪食一番啦!先黎兩客豆腐沙律 豆味真係濃+滑好多跟住老闆叫左肉眼,牛肩眼,牛排肉同埋豬腩肉.轉眼間啲肉送到 淨係睇顏色同油脂分佈 就已經知係好野啦啲紋靚到一個點 肉眼薄燒 加少少鹽吊味 入口即溶比較有少少咬口GE係牛排肉 不過同樣牛味十足 忍唔住叫左兩碗飯 無飯真係有啲失落 真正GE牛肉飯以為豚腩肉會比較靱啦 又係驚喜 口感一流食得燒肉又點可以唔飲返杯酒呢. 呢杯蜜桃汽酒好好飲好香桃味 唔會太甜 岩晒女仔飲
講到日本美食 除左壽司以外 應該係和牛吧
但講到好味GE 香港黎講 好似唔太多餐廳
不過今晚老闆請客 當然要豪食一番啦!

先黎兩客豆腐沙律 豆味真係濃+滑好多

跟住老闆叫左肉眼,牛肩眼,牛排肉同埋豬腩肉.
轉眼間啲肉送到 淨係睇顏色同油脂分佈
就已經知係好野啦

啲紋靚到一個點 肉眼薄燒
加少少鹽吊味 入口即溶

比較有少少咬口GE係牛排肉
不過同樣牛味十足 忍唔住叫左兩碗飯
無飯真係有啲失落 真正GE牛肉飯

以為豚腩肉會比較靱啦 又係驚喜 口感一流
食得燒肉又點可以唔飲返杯酒呢.
呢杯蜜桃汽酒好好飲
好香桃味 唔會太甜 岩晒女仔飲
2017-09-15 974 瀏覽
之前有聽開同事講尖東有間幾高級既日本燒肉店, 一直都想黎試下難得今日過黎做野順便約左女朋友黎呢度餐廳入面有好多寫滿日本牛肉款式既木牌, 係比客人知道呢度所有既食材都係原自日本產地落單後職員就送上了一個好大份既沙律前菜日式芝麻醬配上新鮮蔬菜&日本豆腐所有材料都係即時做唔係咁起放係度, 麵包粒咸香同脆卜卜嫁!豆腐滑雪雪, 芝麻醬吊起左蔬菜既味道, 好脆身~唔錯黎得呢度當然食燒肉喇! 叫左幾款和牛, 真係好食到豎起手指公!左上: 特選日本產和牛肉眼(鹽燒) 左下: 特選日本產和牛牛排肉(鹽燒)右下: 日本產和牛肩肉(鹽燒) 右上: 日本產豬五花肉(鹽燒) 如果肉夠靚而且夠新鮮, 已經唔使用任何調味去醃, 只需要用少量鹽就已經可以提升肉既味道整盤既和牛肉色澤真係好鮮艷, 而且肥油分佈好平均燒到接近6-7成已經好足夠, 有種似係入口即溶既感覺~! 肉既厚度不會過厚, 因為有足夠脂肪係肉既中間就算燒到熟都唔會影響口感肉質好腍好軟熟, 真係冇諗到係香港都可以食到呢種日本和牛咁多款比較下比較中意食特選日本產和牛肉眼(鹽燒) 脂肪分佈真係不在話下每款個脂肪量都好平均, 因為呢款牛肉眼既厚度切得比其他薄,

落單後職員就送上了一個好大份既沙律前菜
日式芝麻醬配上新鮮蔬菜&日本豆腐
所有材料都係即時做唔係咁起放係度,
麵包粒咸香同脆卜卜嫁!
豆腐滑雪雪, 芝麻醬吊起左蔬菜既味道, 好脆身~唔錯

左上: 特選日本產和牛肉眼(鹽燒)
左下: 特選日本產和牛牛排肉(鹽燒)
右下: 日本產和牛肩肉(鹽燒)
右上: 日本產豬五花肉(鹽燒)

整盤既和牛肉色澤真係好鮮艷, 而且肥油分佈好平均
燒到接近6-7成已經好足夠, 有種似係入口即溶既感覺~!
肉既厚度不會過厚, 因為有足夠脂肪係肉既中間
就算燒到熟都唔會影響口感
肉質好腍好軟熟, 真係冇諗到係香港都可以食到呢種日本和牛

咁多款比較下比較中意食特選日本產和牛肉眼(鹽燒)
 脂肪分佈真係不在話下每款個脂肪量都好平均,
因為呢款牛肉眼既厚度切得比其他薄, 食落口感比其他兩款既入口即溶既感覺更強烈
而且入口帶出一陣油脂香, 認真唔錯!

左下: 特選日本產和牛牛排肉(鹽燒) & 右下: 日本產和牛肩肉(鹽燒) 樣子都幾相似
和牛牛排肉比和牛肩肉脂肪重, 肩肉因為係常郁動既位置食起上黎比較有口感
而牛排肉因為都較為肥膩, 食多幾片都會有種膩既感覺
雖然加鹽就可以提升肉既味道, 不過都可以沾上少量檸檬汁減輕肉口帶來既膩口感覺
日本產豬五花肉(鹽燒)
食落唔覺得好肥, 肥呢位置入口有點口感 而非香港食開果d肥肉感覺
唔通係心理作用總係覺得日本野就係最正最好食?! XD
另外叫左2碗白飯送肉, 唔好睇少呢度既白米, 都係黎自日本的!
白米粒粒飽滿而且充滿飯香, 平時唔太好飯既我都覺得呢個飯好食!!

雖然呢度既價錢比較高, 不過性價比幾高~~~~而且質質真係有返咁上下!
lunch好似係有set lunch感覺冇咁貴,
不過唔係成日食既我都可以接受, 最重要女朋友食得好開心~

2017-09-11
慶祝紀念
紀念日
  • 特選日本產和牛肉眼(鹽燒)
  • 日本產和牛肩肉(鹽燒)
2017-09-13 987 瀏覽
星期日的午餐,一定要吃得快樂!不然,怎樣有動力迎接即將來臨的一星期?這次,我就跟男友一起去吃燒肉!這店被收入我的 to eat list很久很久,可是一直未有機會品嚐。選定在星期日吃午餐,價錢可以經濟一點之外,又不會如吃晚餐般飽撐著睡覺,好處實在太多了。 當天中午12時抵達,餐廳剛開門,侍應把我們帶到舒適的卡座。然後送上餐牌,並作簡單介紹。 我倆商討後,決定鎖定「午餐」menu。難得來一次,對著餐牌著實會心大心細,燒牛肉和火鍋都想吃。結果,我們決定2樣都吃!點菜如下:荔枝梳打 $55青蘋果梳打 $55三色和牛定食(飯湯) $250和牛壽喜燒(飯湯) $200來這裡之前可是十分期待,因為這店可是日本機構指定售賣佐賀牛、熊本豬的香港店,加上這店是來自日本的品牌,是名副其實「純」吃和牛的餐廳,十分厲害。套餐包括沙律、前菜和湯,沙律尚算豐富,內有羅馬生菜、洋蔥、車厘茄、紫椰菜絲和紅黃椒,並已拌入了醬汁,酸酸的,是合適的開胃菜。 前菜是一小碟用汁泡浸著的幾片牛舌,吃起來口感嫩腍,不會太鹹。湯是普遍的味噌湯,沒甚麼特別。 飯呢?份量適中,加上是珍珠米,該更飽肚。男友吃後也沒有嚷不夠飽。三色和

點菜如下:

荔枝梳打 $55
青蘋果梳打 $55
三色和牛定食(飯湯) $250
和牛壽喜燒(飯湯) $200

套餐包括沙律、前菜和湯,沙律尚算豐富,

前菜是一小碟用汁泡浸著的幾片牛舌,吃起來口感嫩腍
,不會太鹹。

湯是普遍的味噌湯,沒甚麼特別。

三色和牛定食

和牛終於上場!三色和牛有哪3款和牛部位?
那就是牛排肉、肩眼肉和上牛排肉(左起)。五色和牛則是另附有特選三角牛排肉和特選牛排肉。聽到「特選」二字
,感覺吸引多了,下次要吃。

我們首先每款都燒一塊,留心需要燒的時間。三款和牛雖然來不同的部位,不過同是屬於和牛,其賣相比一般牛肉都要吸引,顏色鮮豔而有光澤,油花亦份外,級數而評更是不同凡響

口感方面,肩眼肉的油脂比例最多,吃起來較軟綿腍身。
上牛排肉和牛排肉的油脂相對較少,牛排肉油脂最少,雖然偏瘦,不過口感也不會韌,感覺較實在
。而上牛排肉的口感則是介乎兩者中間,
雪花如網狀般,油脂多,肉質細嫩。

味道方面,油脂最少的牛排肉牛味最濃
,吃起來也不覺有「筋」,值得一讚。牛排肉的肉味亦濃,油脂分佈平均不太多,絕對是佐飯之選!而油脂最多的肩眼肉,吃起來甘香無比,油脂味的威力絕對能與香濃的牛味媲美。
牛味同樣夠濃。

壽喜燒跟涮涮鍋的分別就是多了隻雞蛋

和牛壽喜燒

日本人喜歡把生雞蛋打勻,把牛肉沾著吃,提升味道的層次和享受
!不過,我跟男友都不太喜歡這樣吃,於是便把雞蛋加到火鍋中去。

火鍋是清甜的蔬菜鍋湯底
,另配有薄切和牛,和牛片的油脂分佈得十分均勻,吸引得很。放到鍋內約10秒,就可以吃。

湯底較清淡,甜甜的
,熟了的和牛牛味更突出,肉質嫩,不覺「嚡口」。火鍋內還有金菇,蔬菜,豆腐,粉絲等,十分豐富。我們嘗試把和牛片放到烤爐上燒,看味道和口感是否也好。
吃過後發現還是放火鍋內好,因為油脂較少,而且較薄。放火鍋內則是可以吸收湯底的精華和清甜,味道更好呢!

最後,我們喝著喜歡的飲品,給自己燒了一個「哈哈燒肉」,作為這天出外約會的完美句號
。吃飽,玩飽,就滿足。快樂,就是這麼簡單

2017-08-20
2017-09-07 1248 瀏覽
相信喜歡吃牛的人,都會知道日本的和牛是牛中極品,如雪花大理石般的和牛,就如一片片天然藝術品,令人賞心悅目,又怎不教人心動呢!心動不如馬上行動,到尖沙咀的和牛燒肉.純,他們的和牛全是日本產直送,有品質保證。今次並沒有叫套餐,散點了以下:特選日本產和牛西冷($550)特選日本產和牛牛排肉($320)日本產和牛上牛排肉($205)日本產豚五花腩($98)特選日本產和牛西冷($550)今天的主角當然是這一片和牛西冷,肉質細緻極嫩,雪花均匀分佈,入口即溶,油香四溢,每一口都充滿牛肉的鮮味,配合日本產的米飯就最適合不過,加上師傅已把西冷切成六塊,方便食用。把和牛一面燒好再反轉燒埋另一面,燒到六成熟就剛剛好,外面小小焦香,內面肉汁香濃。日本產和牛上牛排肉($205)這個上牛排肉,肉紋較多,牛味濃郁,慢慢咀嚼,越能感受到肉的鮮味,加上師傅細緻的刀工,令每一片和牛都美不勝收。能夠一次過嚐到三種不同部位的和牛,每一部份都各具特色,確是很満足。特選日本產和牛牛排肉($320)這個牛排肉,肉質幼嫩有彈性,油而不膩的脂肪加上濃厚的肉味,令人完全享受到高質和牛的原有味道,更用不着其他調味料去增加味道,燒完即吃,再

今次並沒有叫套餐,散點了以下:
特選日本產和牛西冷($550)
特選日本產和牛牛排肉($320)
日本產和牛上牛排肉($205)
日本產豚五花腩($98)

特選日本產和牛西冷($550)

日本產和牛上牛排肉($205)

特選日本產和牛牛排肉($320)

這個牛排肉,肉質幼嫩有彈性,油而不膩的脂肪加上濃厚的肉味,令人完全享受到高質和牛的原有味道,更用不着其他調味料去增加味道,燒完即吃,再慢慢品嘗肉的原汁原味。

在燒烤時,更可因應個人喜好,燒至自己喜歡的熟度,我就喜歡大概六成熟左右。

日本產豚五花腩($98)

薄切的五花腩,一層肥一層瘦,均勻的肥肉,食落一點也不覺肥膩,反而覺得很爽,一點飽滯的感覺也沒有,肉質爽甜,價錢實惠。

野菜醋物($78)

野菜新鮮爽脆,我特別喜歡醬汁的味道,酸甜的醋汁令整個菜更凊新開胃,上枱時,廚師已細心分為兩份。

白飯(@$30)

日本產的白飯有著其獨特的口感和香氣,配合油香四溢的肉類一起吃,更是令人稱心滿意。

梅子汽酒($55)
涷檸茶($38)

梅子汽酒的酒精不太濃,每一口都散發著梅子的香氣,是我對日式酒類的首選。

晚市餐牌

午市餐牌

餐廳亦在特定時間和季節做日本不同區份的和牛料理,現在正進行鳥取和牛特別供應。
2017-09-06
一向都鐘意食日本菜,不論壽司、日式火鍋,抑或日式燒肉我都好鐘意,相信有唔少香港人都同我一樣,當諗唔到食乜,又或者俾女朋友考起嘅時間,答日本菜一定冇死。聽過唔少人推介過呢間燒肉,但睇過又覺得價錢有少少貴,平時食嘅燒肉人均都係三百內,睇過呢度嘅餐牌,應該成不了事。問過食過嘅朋友意見,佢地都建議我可以試下午市,一來價錢又抵啲,二來份量差冇幾,而質素一樣。講到咁吸引,我就決定搵個平日黎試下個lunch餐廳位於希爾頓大廈,我地都花左少少時間先搵到,門面好大,感覺就同一般日式燒肉店差不多,但裡面嘅格調不一樣,大部分位置都係卡座,私隱度高一點,驟眼睇位置都幾多,正值午市,客人唔多,我同朋友都坐得好舒服。面對住卡座,仲有一邊係吧枱,間中都會見到師傅喺度準備食材。同埋一點係,暫時未食過咁好服務嘅燒肉店呢,店員都好細心,特別係帶位嘅女店員,臨走仲好親切同我地道別。希望有機會要帶女朋友黎試下晚市呢午市有多款套餐,價錢豐儉由人,於中午12:55前結賬離座仲有全單9折優惠喔,喺附近番工一定會經常黎囉!講明係燒肉店當然有大量唔同款式嘅肉可以選擇,牛肉眼、牛排肉、牛舌、豬五花、雞腿肉等,套餐包括前菜、沙律、白飯、湯

講明係燒肉店當然有大量唔同款式嘅肉可以選擇,牛肉眼、牛排肉、牛舌、豬五花、雞腿肉等,套餐包括前菜、沙律、白飯、湯、咖啡/茶
唔想燒肉可選壽喜燒、涮涮鍋同其他定食,例如豬肉生薑燒、日式和牛漢堡等。鐘意壽司、魚生亦有刺身飯、壽司拼盤,選擇非常豐富。因為第一次黎,真係花多眼亂,連平時唔係好食牛嘅朋友都大讚吸引,破例點左牛肉。我地一人點左一個餐,同樣附上沙律、前菜、湯。

沙律、前菜:有幾片牛舌,口感嫩腍,好味

湯:一般嘅湯,夠熱唔鹹。
飯:份量適中,一邊燒肉,慢慢食,男士都夠飽。

特選五色和牛定食 $350

三色和牛定食 $250
朋友點嘅五色和牛定食,包括特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉,超豐富。
至於我點嘅三色和牛定食同朋友果set分別在冇左兩款牛排肉,但都一樣豐富喔,視乎個人預算啦,特選牛嘅質素確實不同。
店員送上定食之時,都有介紹過每款肉,但美食當前,邊個能夠聽得進耳呢,哈哈,我地都急不及待開吃

肩眼肉、上牛排肉、牛排肉係兩款定食都一樣有的,不過始終每塊肉都唔一樣,所以肉嘅形狀、切割都有唔同。
共通點係:各款和牛肉都好精緻
而且顏色鮮豔有光澤,油花出眾,級數同平時食開嘅燒肉大相徑庭。
牛排肉牛味濃郁,入口腍身冇筋,而且肥脂唔算好多,送飯一流。
肩眼肉嘅質感非常特別,燒起上黎有明顯筋肉之分,口感超嫩腍,比起牛排肉,我更喜歡肩眼肉啊。
上牛排肉係當中脂肪較多,食落又綿又滑,相對牛味冇咁重,簡直係大滿足

當然啦,點少得偷偷試下朋友嘅兩款特選三角牛排肉同特選牛排肉呢,絕對有驚豔到呀,真係未試過食呢種級數嘅牛肉呢,size就唔算好大片,但入口即溶
另外我地都燒埋附上嘅南瓜片、粟米同紅黃椒,其中南瓜帶甜,入口腍,都好味啊。

平時晚市食點會係呢個價位,我能夠喺午市試到,都好味到感動起來,朋友平時唔係好食牛,都完全忍唔到,呢餐人均都三百,但非常值得。冇咩budget試晚市嘅朋友,不妨襯午市一試,不會失望啊

2017-09-04
2017-09-06 294 瀏覽
由細到大屋企人都好喜歡食牛肉,尤其是老豆,每次打邊爐都會去牛肉檔買新鮮手切本地牛,所以養到我都好嘴刁。多年前去日本更試過只供內銷的和牛,至今還念念不忘,所以今日就同老婆去這間位於尖沙咀東希爾頓中心內的【和牛‧純】尋回日本的味道。餐廳裝修雅緻,充滿和風感覺,燈光柔和,地方寬敞座位闊落,還有獨立房間間格,坐得舒適及寧靜。食燒肉點可以唔飲野,所以我們先點了飲品,再加一個沙律及燒肉。枱上有三款調味料,因應個人味道而選擇。梅味汽酒 :跟平時飲開的梅酒味道相似,不會甜度較高,酒味較淡,酸酸甜甜的味道,適合女士飲用。巨峰味汽酒:淡淡的巨峰提子味,甜度較梅酒高,酒味較淡,似飲巨峰汽水。豆腐沙律:有沙律菜、蕃茄仔、豆腐及麵包糠配上香濃的芝麻醬,蔬菜新鮮爽脆,豆腐的豆味較啖,但非常嫩滑,麵包糠焗得非常香脆,芝麻醬帶點酸味,整體非常開胃。我們共點了四款燒肉包括牛肉眼、上牛排、特選牛排及雞肉。擺放非常精緻,不會有血水,色澤鮮明。牛肉眼:成塊牛肉充滿著雪花,顯示牛肉油份頗多,味道方面牛肉味較淡,油份甘香,每啖入口即溶,因為太油膩,所以感覺很飽滯,所以加了點檸檬汁去中和油份。上牛排:牛肉紋理清晰,油份較西冷少,肉

調料

梅味汽酒

巨峰味汽酒

燒肉併盤

牛肉眼

上牛排:牛肉紋理清晰,油份較西冷少,肉味較濃郁,未到入口即溶但肉質嫩滑,味道比肉眼好吃。

特選牛排:
牛肉紋理比上牛排更清晰,油脂分佈更均勻,切得比較厚身,肉味比上牛排更濃郁,油份較上牛排少,但每啖依然有油份的甘香,肉質嫩滑,是三種牛肉中最好味的。
特選牛排

雞肉:雞肉雖不及牛肉特色,但比外面吃到更好,雞肉肉質嫩滑,有肉味及不霉,加上經醃過後,帶點甜味。

雞肉

總結:雖不及日本內銷的質素,但在香港來說已經是頂級的享受,雖然價錢較貴,但絕對是值得再試。
2017-09-05
梅味汽酒
巨峰味汽酒
燒肉併盤
  • 巨蜂味汽酒
2017-09-06 184 瀏覽
美好的星期日又遇上颱風,好心情一掃而空心情不好,所以更應該要吃最好的!一於落重本,食和牛!在網上查看過評價不錯,所以決定來試試。吃一餐和牛所費不菲,當然不可以隨便選擇,一定要選一間口碑好的!和牛燒肉.純是由JA全農直屬經營,還有「內閣總理大臣賞受賞」,未開始食已經令人相當期待!我選的部位是這些:特選日本產和牛肉眼 $550特選日本產和牛牛排肉 $320特選日本產和牛上牛排肉 $205牛舌 $108所有都可以選擇蔥燒或鹽燒,由於我更喜歡牛肉本身的鮮甜味,所以選擇了最簡單的鹽燒。大家可以按喜好選擇。牛舌我選了普通那種,沒有選擇厚切。但已經很好吃!牛舌非常爽口,食到停唔到口上牛排肉及牛排肉的肉味都很香濃,但口感是牛排肉更勝一籌。最令人愛不釋手的絕對是肉眼!即使貴一點都值得,入口即融,齒頰留香白飯 $30紅花雖好都要綠葉襯托。吃和牛時很需要一碗珍珠米飯,才會相得益彰。三文魚沙律 $88店員看我們有兩個人,所以幫我們分成兩份。雖是以燒肉為主打,但三文魚刺身質素也不錯。吃了那麼多牛肉,吃點沙律也不錯的~乳酸梳打 $55朋友開車不能喝酒,所以隨便點的。說是口感有點像益力多,酸酸甜甜的也不錯~梅酒 $
美好的星期日又遇上颱風,
好心情一掃而空

心情不好,所以更應該要吃最好的!
一於落重本,食和牛!

在網上查看過評價不錯,所以決定來試試。

未開始食已經令人相當期待!

我選的部位是這些:
特選日本產和牛肉眼 $550
特選日本產和牛牛排肉 $320
特選日本產和牛上牛排肉 $205
牛舌 $108

所有都可以選擇蔥燒或鹽燒,
由於我更喜歡牛肉本身的鮮甜味,所以選擇了最簡單的鹽燒。
大家可以按喜好選擇。

牛舌我選了普通那種,沒有選擇厚切。但已經很好吃!
牛舌非常爽口,食到停唔到口

上牛排肉及牛排肉的肉味都很香濃,但口感是牛排肉更勝一籌。

最令人愛不釋手的絕對是肉眼!
即使貴一點都值得,入口即融,齒頰留香

白飯 $30
紅花雖好都要綠葉襯托。
吃和牛時很需要一碗珍珠米飯,才會相得益彰。
三文魚沙律 $88
店員看我們有兩個人,所以幫我們分成兩份。
雖是以燒肉為主打,但三文魚刺身質素也不錯。
吃了那麼多牛肉,吃點沙律也不錯的~

乳酸梳打 $55
朋友開車不能喝酒,所以隨便點的。
說是口感有點像益力多,酸酸甜甜的也不錯~

梅酒 $60
這梅酒感覺上比平日喝到的酒精更濃一點。

這一餐大杯酒大塊肉,實在是人生一大享受!
2017-08-27
2017-09-05 614 瀏覽
燒肉始終都係日式最好食,唔需要咁多調味醃製,只需要食才優質新鮮已經好好食,所以今次選呢間和牛燒肉純來滿足下牛魔王既肉望。豆腐沙律先以一道清新的豆腐沙律來清一清味蕾,為之後食油脂豐腴的和牛做準備。沙律入面既蔬菜十分新鮮爽口,豆腐味道清爽口感幼滑,加上麻醬更加好食。主菜和牛上枱,和牛肉排列整齊,每一件油脂分佈都好平均,睇見已經流口水。日本產和牛上牛排肉上牛排肉肉質幼嫩,每邊輕輕燒至5成熟即可食用,入口肉質十分腍滑,未咬已感受到和牛既香濃油脂,而且肉汁豐富,牛味亦唔錯,十分好食。特選日本產和牛牛排肉同上牛排肉較相似,不過脂肪分佈更平均,食落更加腍滑,入口即溶,級數高d果然質素更加好,值得推介。和牛後腿肉後腿肉因為脂肪比例較小,肉質相對較為結實,相比其他部位較有咬口,但唔會韌,加上醬汁一齊燒,肉味更濃更香,相當唔錯。特選日本產和牛肉眼一睇油脂分佈已經知道呢塊肉眼扒冇得輸,由於厚度比較偏向薄切,燒既時間可以縮短,更加可以食到和牛嫩滑既肉質。同樣只需燒至3至5成熟,食落入口即溶,和牛味香而不膩,絕對係令人回味無窮!白桃汽酒桃味好香甜,帶小小酒味更好飲,食燒肉配酒真係好爽冇得頂。巨峰梳打唔飲得酒既人

日本產和牛上牛排肉

特選日本產和牛牛排肉

和牛後腿肉

特選日本產和牛肉眼

白桃汽酒
桃味好香甜,帶小小酒味更好飲,食燒肉配酒真係好爽冇得頂。

巨峰梳打
唔飲得酒既人可以叫梳打來飲,感覺同樣咁清爽,可以減輕燒肉既油膩感。
2017-09-04 565 瀏覽
每隔一段時間 (其實係勁密),我的思鄉病就會發作,你話如果可以每個月都去日本係幾咁美好,但無奈又好難做到,當發病的時候,最好就係搵番家鄉的食物去止止痕日式燒肉我覺得有幾點係好重要,首先當然肉要夠靚,這裡的櫥窗放滿多個牛肉界的名牌牌子,淨係見到呢幾個牌我已經覺得好有保證坐底先見到原來而家用銀聯卡有95折,可惜我地無呢張卡,另外,午餐12:55前離座都有9折,尖沙咀番工的朋友食個快LUNCH就可以享用到MENU第一版有詳細介紹要附合什麼條件先可以使用和牛商標,第二版就係和牛各部位的詳細解說,增加左唔少知識有檸檬、岩鹽、燒肉汁,三款調味料配搭不同的食材白桃汽酒 ($55)、SUNTORY THE PREMIUM ($58)燒肉加啤酒,從來都係絕配,SUNTORY THE PREMIUM更係我好喜歡的其中一種啤酒,易入口但不失麥味豆腐沙律 ($98)先食沙律清一清味蕾,再開始肉肉大餐,沙律菜新鮮脆口特選日本產和牛肉眼(鹽) ($550)、日本產和牛上牛排肉(鹽) ($205)             特選日本產和牛牛排肉(鹽) (320)、牛舌 ($108)一籃子盛著所有食材,一眼看下盡是雪花

有檸檬、岩鹽、燒肉汁,三款調味料配搭不同的食材
豆腐沙律 ($98)
先食沙律清一清味蕾,再開始肉肉大餐,沙律菜新鮮脆口
             特選日本產和牛牛排肉(鹽) (320)、牛舌 ($108)
一籃子盛著所有食材,一眼看下盡是雪花,未食我地已經流緊口水,全部都係和牛級,極盡奢華
和牛肉眼食落肉味較濃,特選牛排肉跟上牛排肉的分別就係特選牛排肉油脂較多,肉係口中溶化,油脂香係口中久久不散,各有精彩
白飯 ($30)

我地每人叫左一碗白飯,滿滿的牛油香配白飯一齊食,差點一碗白飯都唔夠
之前提到我覺得燒肉有幾樣野好重要,第二樣就係燒網,最怕痴肉的那種,燒完2塊已經想換網,這裡的令我好滿意,由頭燒到尾無換過網,所有肉都輕易反轉

第三就係抽油煙,食完整頓燒肉,基本上整個人都無咩味道,抽煙系統做得好好

和牛燒肉‧純各方面都做得好出色,以食物質素同環境來說,價錢定得合理,其實同係神戶食一餐價錢差不多,用來解思鄉病實在係首選
2017-08-28
自多年前跟朋友在日本嚐過A5和牛後,從此便愛上,更到處尋覓美味和牛~~~最近在尖沙咀揾到一間可提供優質A5和牛的【和牛燒肉‧純】。  【和牛燒肉‧純】始於日本,現香港都有分店,真正提供100%日產和牛,令人食指即大動!於是便急不及待約老公前去享受一番。   店內提供多款日本純種和牛,如來自佐賀、宮崎、飛驒、鹿兒島、櫪木、長崎等地,不時轉換。 當中包括獲日本內閣總理大臣賞殊榮的「長崎和牛」。  同時屬日本JA全農旗下指定和牛供應店。  店舖環境寬敞、充滿和風、間隔簡潔清晰。  另設獨立房間,方便一家大細、三五知己等開心飯聚。  安坐後,細心有禮的店員會送上點和牛的醬汁。 由於環境較大,所以枱上會附有「服務鐘」,需要時一按,店員便會很快到達,提供協助。  為令食客明白各和牛部位,餐牌內附清晰解說。  聽了店員的介紹後,我們便選了數款和牛作燒烤。 【野菜醋物】清新沙律菜配以酸味味醬汁,份外開胃。  左上:【特選日本產和牛肉眼】(鹽燒)左下:【和牛赤身肉】右上:【日本產和牛上牛排肉】(鹽燒)右下:【日本產和牛排肉】(鹽燒)  店員送上和牛時,會逐一建議燒烤每款和牛的時間,令到我們可感受到每個部
自多年前跟朋友在日本嚐過A5和牛後,
從此便愛上,更到處尋覓美味和牛~~~
最近在尖沙咀揾到一間可提供優質
A5和牛的【和牛燒肉‧純】。

【和牛燒肉‧純】始於日本,現香港都有分店,
真正提供100%日產和牛,令人食指即大動!
於是便急不及待約老公前去享受一番。

店內提供多款日本純種和牛,如來自佐賀、宮崎、
飛驒、鹿兒島、櫪木、長崎等地,不時轉換。

當中包括獲日本內閣總理大臣賞殊榮的「長崎和牛」。

同時屬日本JA全農旗下指定和牛供應店。

店舖環境寬敞、充滿和風、間隔簡潔清晰。

另設獨立房間,方便一家大細、三五知己等開心飯聚。

安坐後,細心有禮的店員會送上點和牛的醬汁。

由於環境較大,所以枱上會附有「服務鐘」,
需要時一按,店員便會很快到達,提供協助。

為令食客明白各和牛部位,餐牌內附清晰解說。

聽了店員的介紹後,我們便選了數款和牛作燒烤。

【野菜醋物】
清新沙律菜配以酸味味醬汁,份外開胃。

左上:【特選日本產和牛肉眼】(鹽燒)
左下:【和牛赤身肉】
右上:【日本產和牛上牛排肉】(鹽燒)
右下:【日本產和牛排肉】(鹽燒)

店員送上和牛時,會逐一建議燒烤每款和牛的時間,
令到我們可感受到每個部位的最美味一刻。

肉眼:油脂分佈平均,肉質嫩滑
赤身肉:夠薄身,輕輕一燒,啖啖有咬口
上牛排肉:厚切油脂豐盛,入口即溶,配飯一流
牛排肉:同樣厚切,但富彈牙感

個人覺得沾少少醬汁或鹽,更可提起肉質鮮味。

最後可以爽脆蔬果燒烤作結尾。

【巨峰梳打】+【乳酸梳打】
酸甜+冰凍梳打正好為我們緩和一下飽飽的肚仔,正!

2017-08-13
「純」已在東京開業15 年,推廣日本各種最優秀的和牛。聽下好像很威水,今天放假便和寶寶來吃個午餐。座位寬闊舒適。雖然是燒烤,但通火系統甚佳,丁點油煙味也聞不到。偶然還聽到魚生壽司師傅們在用日語交談,感覺餐廳好像很正宗呢~午市套餐也有很多選擇,值錢由 $88 - $380 也有。套餐包括沙律、前菜、味噌湯,白飯和肉類,比起晚市更掋食。女生還是喜歡喝日本梅酒 ($60) 呢~ 梅酒香氣清新自然,味道香醇,甜絲絲、酸溜溜的很易入口。寶寶點了三得利生啤酒 ($58),吃燒肉喝著綿綿密密的生啤真是超爽呀!沙律除了沙律菜外,還有洋葱絲、小蕃茄和紅黃椒,顔色鮮豔。醬汁酸酸的,吃完很開胃喔。味噌湯不會太鹹,海帶豐富。前菜是牛脷,共三片。把牛脷切成薄片,配上葱花,味道清淡,剛好青青舌頭準備吃和牛了!特選五色和牛定食 ($350) 能一次過滿足五個願望。定食包括三角牛排肉,牛排肉肩眼肉,上牛排肉和牛排肉。三角牛排肉是牛前胸肉,包含肩腹中部位。肉質巨彈性,牛味濃郁。脂肪有著濃厚的味道,味道不膩。牛排肉肩眼肉是接近頭部的部份,肉質非常柔軟鮮嫩,脂肪較少,不太油膩。上牛排肉是側腹附近的位置,是稀少部位的一種。肉

味噌湯不會太鹹,海帶豐富。
上牛排肉是側腹附近的位置,是稀少部位的一種。肉質軟熟而且肉汁鮮味十足。
牛排肉是牛腩排的位置,所以脂肪優質,質量較濃,帶著濃烈的鮮甜味,而且入口即溶。

特選和牛肉眼和牛舌定食 ($380)
和牛肉眼脂肪如雪花般均勻分佈,肥美肉嫩。細嫩的肉質搭配細密的油花,一入口就在口腔內慢慢溶化的口感。因早已有醬汁在面,所以燒後便可立刻放進口了。

牛舌燒得很香,牛味香濃,肉質軟腍得來帶點咬口,一改牛舌那爽口彈牙的質感,更沒有羶味。
今餐確實昂貴,但確是一分錢一分貨。偶而同寶寶來一次也不過份吧嘻嘻~
2017-09-03
2017-09-03 209 瀏覽
男人呢排成日心心念念想食和牛,成日話已經好耐冇食,作為完美人妻嘅我點忍心叫佢失望,一於就係OpenRice做定功課,睇吓邊間食和牛平靚正,比我搵到呢間,網上評價一致唔錯,所以就靜雞雞Book定枱等佢放假俾個驚喜佢。餐廳裝修十分日式,地方寬鬆,眼見坐位以卡位同vip房佔多數,桌面放置呼喚鐘,有需要先按鐘叫侍應,私隱度十足。完全冇頭緒叫乜嘢食好,侍應耐心同我地講解佢地餐廳而家推廣緊一種和牛係黎自鳥取既富饒,肉質上乘,咁既然我地唔識,就一於信佢地啦豆腐沙律和風胡麻醬超香,帶甜既微酸加上面包糠,十分開胃和牛終於到了!我地叫左四種和牛赤身肉($150)四種入面呢種價錢最相宜,雖然油脂分佈沒其他幾款那麼多以致入口沒有那麼細膩,但牛味反而最濃特選日本產和牛肉眼($550)一塊扒分為8塊,下面4塊肉佔大多數,反而油脂比較少,牛味濃而肉質比較結實。上面四塊因為帶有較重油花嘅關係,入口反而比較嫩滑,口感細膩。一塊扒有兩種截然唔同嘅口感,10分特別另外仲叫左和牛牛排肉同和牛上牛扒肉看照片已知,呢兩款油質分佈十分平均,簡直有入口即溶嘅感覺,呢兩款一致成為我同男人既最愛燒肉必定要配飯,牛嘅油脂滲晒落啲飯面度,食

豆腐沙律
和風胡麻醬超香,帶甜既微酸加上面包糠,十分開胃

和牛終於到了!我地叫左四種

和牛赤身肉($150)

特選日本產和牛肉眼($550)

另外仲叫左和牛牛排肉同和牛上牛扒肉

燒肉必定要配飯,牛嘅油脂滲晒落啲飯面度,食完件牛跟手再食飯,咁嘅配搭,真係絕配

燒得咁令既肉,真係好想叫杯酒飲,但係男人唔飲酒,自己一個人飲又無聊。所以唯有叫巨峰梳打同埋蘋果梳打, 但又出乎意料地好飲喎,同我日本飲嘅一模一樣呀

超級滿足嘅一餐,男人食完仲笑到見牙唔見眼添
2017-09-03