和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
無時間去轉日本😥 唯有食反燒肉慰藉下心靈🤤 呢度既燒肉真係一分錢 一分貨 🙊會食上癮 高質高質😍一開始食左淡味少少既牛舌先 牛味好濃郁 好爽口 薄切所以輕輕咁燒就得 有咬口 口感真係一流 灑啲檸檬汁落去食 啖啖牛香又唔怕膩👍🏻👍🏻 之後食特選牛排肉 真係一食上癮🤤 油脂分佈都好均勻 顏色同係日本食既有得揮 雖然依個部位相對下有啲肥 但香得泥入口即融 油脂香真係令人可以瘋狂送飯😍 順道一提 飯係珍珠米 粒粒分明 配靚牛真係絕配👍🏻上牛排肉雖然油脂位無咁多 但食落都係好嫩滑 牛味亦都好豐富😋肉眼有滿滿既雪花紋 食落都好嫩滑 好有肉汁 灑上海鹽同點燒肉汁真係超級享受🤤 油份多所以燒時都會滋滋聲 但食落牛味好濃 又好juicy 所以真係好滿足❤️ 兩杯梳打都好清新 白桃尤其突出 好清甜😋😋 如果大家想食牛之前開下胃都可以試下佢既前菜 野菜醋物 酸酸地 好開胃架👍🏻

2018-02-08 103 瀏覽
冬天除左去打邊爐去食下燒肉都唔錯早兩日收工同男友黎左依度食樣樣牛都好正入座坐底後,先食「野菜醋物」,帶少少酸的野菜,食起上黎好開胃,上面再加了幾片紫菜,增添和風的感覺跟住我地點左兩杯飲品,分別係巨峰汽水和青蘋果汁汽水,食燒肉飲汽水咁先爽嘛主角黎啦分別有特選日本產和牛肉眼、日本產和牛上牛排肉、特選日本產和牛牛排肉、牛舌肉排真係好好味,油脂好足夠,入口有啲融化既感覺,牛舌切得好薄身,口感帶點爽口,而且仲有醬汁可以蘸,即使唔蘸,淨蘸鹽食都好香好好味除左肉之外,仲有南瓜、粟米、香菇,以上全部再配埋飯食,岩岩好,好滿足。整體都好好味,旁邊都有好多日本人食客雖然係燒肉,但燒既時候又唔大油煙,所以走果時衫都唔會好大燒肉味
冬天除左去打邊爐
去食下燒肉都唔錯
早兩日收工同男友黎左依度食
樣樣牛都好正

入座坐底後,先食「野菜醋物」,
帶少少酸的野菜,
食起上黎好開胃,
上面再加了幾片紫菜,
增添和風的感覺

跟住我地點左兩杯飲品,
分別係巨峰汽水和青蘋果汁汽水,
食燒肉飲汽水咁先爽嘛

主角黎啦
肉排真係好好味,
油脂好足夠,入口有啲融化既感覺,
牛舌切得好薄身,口感帶點爽口,
而且仲有醬汁可以蘸,
即使唔蘸,淨蘸鹽食都好香好好味

除左肉之外,仲有南瓜、粟米、香菇,
以上全部再配埋飯食,
岩岩好,好滿足。

整體都好好味,旁邊都有好多日本人食客
2018-02-05
2018-02-08 102 瀏覽
近排天氣持續寒冷,所以同朋友行完街之後,決定去食燒肉暖暖胃。呢間係一間日式燒肉店,入面既裝潢好有和風既味道,而且位與位之間好寬敞,完全唔會有壓逼感。另坐低既時候,侍應亦會附上醬油、檸檬同海鹽,比大家點燒肉食。胡麻豆腐沙律沙律入面有豆腐、蕃茄仔、麵包粒,胡麻醬。豆腐食落去好香滑,加埋胡麻醬一齊食,豆腐既清甜同胡麻既香味非常之配。由於沙律上面鋪滿左木魚,食落去爽口得黎又有木魚既咸香味添。日本產和牛肉眼(鹽燒)左上肉眼扒面積比想像中大,而整塊肉既脂肪好平均,肉面既雪花非常明顯,見到已經流晒口水。而食落去牛味非常濃郁,而且好軟熟。正!和牛上牛排肉(右上)牛排肉色澤同樣呈鮮紅色,賣相相當鮮嫩,燒熟準備食前已嗅到牛肉油香味,食落比較有咬勁,口感特別豐富和牛牛排肉(中間)肉質鮮嫩,脂肪比較少,同樣入口即溶,咬個時帶濃郁肉汁,加左少少檸檬汁調味,估唔多味道幾夾且美味出色五花肉(下中間)五花肉同脂肪既比例平均,燒完之後再加d檸檬汁食,酸酸地之餘仲令到五花肉既味道更平均。而燒完既肉質仲出奇地保持到軟熟,正!我每次去食燒肉都會叫白飯去配,我始終覺得白飯配烤肉先係perfect match! 所以今次亦唔例外

胡麻豆腐沙律

日本產和牛肉眼(鹽燒)左上

和牛上牛排肉(右上)

和牛牛排肉(中間)

五花肉(下中間)

我每次去食燒肉都會叫白飯去配,我始終覺得白飯配烤肉先係perfect match! 所以今次亦唔例外去叫。

乳酸梳打+白桃梳打:
食烤肉當然要叫杯特飲先叫做完滿啦,我同朋友仔一人叫左一杯。
兩杯梳打飲落去各有特式,尤其是白桃梳打,飲落去白桃味非常濃郁,正!

2018-02-07 107 瀏覽
之前食過銅鑼灣分店後就愛上呢到既和牛價錢不算太貴之餘真係有番咁上下水準今日同朋友係尖沙咀行完街就見到有分店所以決定再戰和牛燒肉和牛來自九洲不同地方所以係呢到可以真正食到純正日本和牛•日本產和牛排肉 $120•牛排肉厚身而且紋理非常平均燒後仍然保留住肉汁肉質較有嚼勁而且不用沾任何醬汁果然是和牛肉!•日本產和牛上牛排肉 $205•上排肉較薄身肉質比起牛排肉更鬆化以上牛排肉再夾一啖白飯直頭係天造之合😍•特選日本產和牛肉眼 $550•三款入面一定係肉眼最重肉味之餘肉質鬆化 入口即溶而且油香最重 紋理清晰絕對是必食!•日本產豬五花肉 $98•除左叫左三款牛之外仲叫左個五花肉五花肉黎自熊本県同樣是薄切不過肉味較香但不怕蘇好重肉感每次黎和牛燒肉純都令我食到好滿足絕對是令人一食就上癮的燒肉!
之前食過銅鑼灣分店後就愛上呢到既和牛

同樣是薄切
不過肉味較香但不怕蘇
好重肉感

每次黎和牛燒肉純都令我食到好滿足
絕對是令人一食就上癮的燒肉!
  • 特上日本產和牛肉眼
2018-02-07 105 瀏覽
平日食飯最好就係唔使等! 尖東地方夠晒方便, 同朋友食飯未夠鐘又可以行下街 今次搵到好地方! 由於有訂位, 所以有SOFA位坐. 自成一角, 密密傾! 服務招呼一流, 唔使怕自成一角無人理!服務員除咗幫我地落單, 仲會俾意見我地, 最鐘意有意見ge服務員. 當然最重要係食物, 正值5年一次ge和牛選美, 當然要黎返個"豐後牛".一啖食塊和牛, 唔使點咬就已經溶咗係口 啖啖ge牛香, 仲有留係口裡面個D和牛牛油, 一D都唔會覺得肥膩. 仲有個牛俐都一樣出色! 值得一試食咗咁多和牛, 其實叫個菜中和下, 成件事就完美晒 我鐘意蔬菜條, 方便又爽口 今晚真開心, 又食到好野, 又可以同朋友慢慢詳談! 如果多幾個人, 仲有房可以訂位. 夠晒私隱!

服務招呼一流, 唔使怕自成一角無人理!
一啖食塊和牛, 唔使點咬就已經溶咗係口

仲有個牛俐都一樣出色! 值得一試
食咗咁多和牛, 其實叫個菜中和下, 成件事就完美晒

我鐘意蔬菜條, 方便又爽口
二人份量餐
蔬菜盤
豐後牛 二人份量
2018-01-11
二人份量餐
蔬菜盤
豐後牛 二人份量
2018-02-07 2604 瀏覽
偶爾也會由港島中區過海吃午餐,適逢好友一月生日,便走到尖沙咀吃午餐曾到過和牛燒肉純吃晚餐,發現也有午餐供應,價錢很吸引,所以今次提議來這兒午膳,也有大半天時間給腸胃消化呢!午市套餐選擇很多,有選擇困難又發作,好多個餐也想吃呢 !最後揀了兩客自選三品燒肉午餐定食有前菜、沙律、用日本米嘅白飯(可另加$30轉特式烏冬、拉麵、湯飯等)、餐飲茶或咖啡(可加錢upgrade各式汽水)兩客即係揀6款,我地揀了2份xx牛、1份牛外腹肉、1份日本豚肉、1份日本五花腩和1份日本雞脾肉白飯upgrade去牛肉飯(每個餐在特定的六款肉中揀三款)牛外腹肉牛味香濃吃到半路,覺得個雞肉好滑好香又有少許彈最後,我地決定再叫多客日本雞脾肉燒肉定食,原來兩品和三品嘅每款肉都只係半份,單品午餐嘅肉才是一份,因為咁我地叫咗一客日本雞脾肉燒肉定食多得壽星,好好胃口,可以KO埋碗白飯,我就KO前菜沙律同麵豉湯估不到兩個人會食晒三個午餐燒肉定食😂

午市套餐選擇很多,有選擇困難又發作,好多個餐也想吃呢 !

最後揀了兩客自選三品燒肉午餐

白飯upgrade去牛肉飯

(每個餐在特定的六款肉中揀三款)

牛外腹肉牛味香濃

吃到半路,覺得個雞肉好滑好香又有少許彈

最後,我地決定再叫多客日本雞脾肉燒肉定食

估不到兩個人會食晒三個午餐燒肉定食😂
2018-01-24
慶祝紀念
生日
2018-01-30 137 瀏覽
之前喺日本食過好靚嘅和牛,十分掛念,有朋友介紹呢間燒肉專門店,所以我哋特登嚟到呢度食燒肉和牛嘅花紋幾靚,口感也都好滑,唔會un。可惜略嫌肥膩,份量亦都算少,員工態度亦都不是很友善,價錢亦都偏貴。

2018-01-25 189 瀏覽
望到個餐牌樣樣都好似好好食,就order左店員介紹既set。呢個set有特盛日本和牛肉眼,和牛排肉,和牛上牛排肉,豬五花腩,野菜。先燒個和牛上牛排肉🥩,食入口好有驚喜,簡直人間美食,因為入口即溶,軟林林😍😍之後燒和牛排肉,口感有咬口多d,裡面好juicy,完全唔洗任何調味料都已經好好味道,再燒埋個牛肉眼,呢個係油份多一點點既牛,所以燒完好香口,最後就係個豬五花腩🐷完全一d都唔失色👍🏻👍🏻👍🏻呢個set會有埋碗白飯配,可以中和牛肉既油份。

呢個set會有埋碗白飯配,可以中和牛肉既油份。
2018-01-25
10 分鐘 (堂食)
2018-01-25 204 瀏覽
友人發了畢小橫財,請了我去食餐貴價日本和牛,滿足下我這個低下階層的願望。這間在尖沙咀以和牛為主題的和牛燒肉 純,餐廳私隱度高,而且座位舒適。朋友點了桃味汽酒,而我則要了威士忌,桃味很清香,而這個日本威士忌比較淡,兩者的冰比較多,加上爐的熱氣令它溶得更快。我們先點了一個雜菜沙律配芝麻醋汁,沙律菜爽脆清新,帶點麻油甘香,非常開胃。調味料主要有三款,有鹽、檸檬及燒汁,前兩者主要是點牛肉,後者則是豚肉醬汁。我們要了3款和牛及1款豬肉,二人份量十分足夠。日本產豚腩肉價錢最抵,但味道都絕無欺場,豚肉自身的油份煎香了豚肉兩面,所以肉質帶點脆口,而且迫出了油份,感覺不會太油膩,豬肉味濃郁。我們先由無咁油膩的和牛牛排肉開始,牛肉味濃郁,油份比另外兩款少,紅肉色比較多,所以口感比較有咬口但很肉質很腍。之後再試了油份中等的和牛上牛排肉,油花比牛排肉多但卻比肉眼少,油脂有甘香同事肉味濃郁,油脂跟肉的比例比較適中,雖不是入口即溶但卻不遠矣。最後再試埋個和牛肉眼,是三者中最高油份,幾乎整塊肉眼都充滿著雪花紋,入口即溶,滿口都是油脂的甘香,牛肉味沒有之前的咁濃烈,但牛油香味很重,而且都比較膩,所以不能多吃。全程自己

桃味汽酒及威士忌

雜菜沙律配芝麻醋汁

調味料

我們要了3款和牛及1款豬肉,二人份量十分足夠。
3款和牛及1款豬肉

和牛肉眼

全程自己慢慢燒慢慢食,試清楚每款肉的味道,而且油煙不多,不似一般韓燒,食完永遠成身味。
桃味汽酒及威士忌
雜菜沙律配芝麻醋汁
調味料
3款和牛及1款豬肉
2018-01-24 228 瀏覽
一年一度出雙糧時間,緊係要豪一豪啦,所以帶了阿媽去了和牛純一試日本和牛風味。我們點了一個沙律及幾件肉類,另外再加了兩杯飲品,價錢雖然不便宜,但質素高價錢貴是不變定律,難得出尼食飯,無得計較咁多。野菜沙律沙律有青瓜生菜等,新鮮爽脆,加上紫菜碎及醋汁,非常清新。荔枝汽酒及梅酒荔枝味的糖水,初時味道都不錯,但冰太多,越飲越淡,而梅酒問題都是一樣,太多冰溝淡了梅酒味,本身味道的很清新很甜,其實不加冰更好。日本和牛共三款不同部位及豚腩肉和牛肉眼三款中最貴亦都是最肥美一款,雪花紋比其他兩款多且鮮明,油脂比例極高,入口即溶,口腔內充滿油脂的甘香,阿媽都讚口不絕。和牛上牛排肉這款上牛排則排第二,油脂跟肉的比例比較均衡,有油脂甘香同時亦有濃郁的牛肉味,雖未到入口即溶,口感比剛才的有咬口,但都很腍滑。牛排肉油份最少價錢亦是三款中最便宜的,肉味很濃郁且比上牛排更有咬口,雪花紋比肉眼少一半,但比平時外面食到的已經是上品啦。日本產豚腩肉燒的過程油脂滲出,令其燒至有焦香,豬肉味濃但不騷,是另一款不同的感覺,味道不錯。
野菜沙律
沙律有青瓜生菜等,新鮮爽脆,加上紫菜碎及醋汁,非常清新。
2018-01-04 247 瀏覽
聖誕期間訂位都比較難而且很多地方也分兩段時段,所以8個人臨時就決定了來這間,對於牛我們都是有要求的,來到看見有飛驒牛的餐牌也有一刻打算過點,最後還是放棄了,有點貴厚切牛舌雖然和照片有些差異,但主要是牛舌心部位,所以不會韌而且很有咬口和牛併盤點了兩份,每份7百多,不過當中有一份五花腩是我們追加放上了同一盤上才上桌,但我覺得還是值得,尤其左上角的排成牛排形狀的一款,牛味十分出色,香濃牛油脂肪其他的位置也各有特色,唯一是薄切牛舌失色了,可能是一開始已經食了厚切,所以已經比下去了之後唔夠就追加了這一份牛小腹,有小小韌呢,而且牛味不及前者鮑魚和魷魚沒有雪味應該不是急凍,燒過之後也不會韌,秒殺由於我們點的是海鮮併盤所以每樣份量也不多,有幾件長腳蟹,看到肉還是透明,即燒即食,甜美一個扇貝殻就很大,肉就........大蝦因為不夠分所以我沒有吃,不過聽回意見之後也不錯,肉趟算爽口這個生牛肉刺身無論在任何地方吃燒肉只要餐牌一有我都會點,因為人多所以今次點了兩份,伴以雪梨條蛋黃槳入口清新滑喉,很值得推介牛內臟三併,假如在日本見牛內臟專門店是很普遍,但香港人愛健康,莫說是一間店專提供內臓,在這𥚃會點的客人也

之後唔夠就追加了這一份牛小腹,有小小韌呢,而且牛味不及前者

鮑魚和魷魚沒有雪味應該不是急凍,燒過之後也不會韌,秒殺

一個扇貝殻就很大,肉就........

牛內臟三併,假如在日本見牛內臟專門店是很普遍,但香港人愛健康,莫說是一間店專提供內臓,在這𥚃會點的客人也不會多
當中有牛腸,牛胃,牛肝,除了牛肝其他都很韌,不過燒過之後很香口

海鮮煎餅

以菜包肉再加配上特製麵醬一起食可以減少些熱氣,亦是另一種美味食法

最後因為我們有點到酒類所以整體價錢也高了,基本上是性價均等的一餐
  • 生牛肉刺身
2017-12-03 6601 瀏覽
家中的大事終於辦好了,見老公咁辛苦,就同佢响附近食吓日本燒肉,調理好情緒。門口擺放著不同款式的和牛,已經流哂口水,見老公仲未來到,我先入到餐廳取個好位。餐廳內有 BAR 枱,亦有長枱,因為今次食燒肉,所以職員帶我到近門口的長枱安頓好。餐牌除了各款美食外,仲有和牛的結構,真係長知識了~他終於來到了,見他匆匆忙忙的,先點了飲品解渴吧~因為他飲太多可樂,所以給他一個巨峰梳打,而我的就是鮮橙汁。先來 三文魚沙律 開開胃,三文魚非常新鮮嫩滑,而沙律菜亦好爽口。鹽燒燒肉 SET呢盤燒肉 SET 真係巨型,有 特選日本產和牛肉眼 (左上)、特選日本產和牛牛排肉 (右上)、日本產和肉排肉 (左下) 和 胸外腹 (右下)。日本產和牛肉眼 的肉質非常厚,牛味濃郁,真係做到入口即溶。特選日本產和牛牛排肉 透出自然的亮麗光澤,非常有嚼口但不會有渣,香氣十足。日本產和牛排肉 的脂肪比 日本產和牛肉眼 少,非常鮮嫩和 JUICY。胸外腹 色澤較深,肉味唔算濃烈。每款和牛的油花非常均勻分明,已經急不及待要將它們一一放入火熱的燒盤內。看到燒出來的網紋非常分明,一定係高質的肉才會那容易做到的。燒好了,一定要有碗白飯伴著

餐牌除了各款美食外,仲有和牛的結構,真係長知識了~

他終於來到了,見他匆匆忙忙的,先點了飲品解渴吧~
因為他飲太多可樂,所以給他一個巨峰梳打,而我的就是鮮橙汁。

鹽燒燒肉 SET
日本產和肉排肉 (左下) 和 胸外腹 (右下)。

日本產和牛肉眼 的肉質非常厚,牛味濃郁,真係做到入口即溶。

胸外腹 色澤較深,肉味唔算濃烈。

看到燒出來的網紋非常分明,一定係高質的肉才會那容易做到的。

燒好了,一定要有碗白飯伴著一齊食,先至夠 PERFECT~
2017-09-04
2017-11-25 441 瀏覽
好朋友生日 我地決定豪返次食佢食和牛其實我地三個大鄉里吉野家就食得多😂係香港食和牛真係第一次一去到打開menu見到d天價和牛真係嚇親不過見朋友生日咁高興 就豁出去啦我地三個人叫左一個和牛盛加左一份豚肉同石頭窩飯我想講 見到d和牛燒到有一格格粉紅色咁真係開心食落口果下真係戀愛了係即時融左嫁 好好味!就算咩醬都唔點都好香好好食睇住佢地一塊一塊咁燒完心情好沈重因為我地唔洗半粒鍾就食哂❤️😂😂不過老實講我地唔係敢叫左好多1300$到 價錢可以 不過我地好餓哈哈加左人工既話會再去食過獎勵自己!
好朋友生日 我地決定豪返次

加左一份豚肉同石頭窩飯
我想講 見到d和牛燒到有一格格
粉紅色咁真係開心
食落口果下真係戀愛了
係即時融左嫁 好好味!
就算咩醬都唔點都好香好好食
睇住佢地一塊一塊咁燒完
心情好沈重
因為我地唔洗半粒鍾就食哂❤️😂😂
不過老實講我地唔係敢叫左好多
1300$到 價錢可以 不過我地好餓哈哈
加左人工既話會再去食過獎勵自己!
  • 牛舌
2017-11-09 557 瀏覽
為了熱烈慶祝本人轉TEAM,當然要豪氣一點請HONEY一起吃好東西!今次比電視節目的燒牛肉吸引, 心癢癢的走去吃口碑載道的和牛燒肉‧純!是晚有成班日本人開PARTY, 好不熱鬧, 我們坐在其中一邊聽日文一邊嘆日本美食~這陣子做山形牛推廣, 屬A5級,但我們想下次試A5飛驒牛,所以最後散點,叫了A4級別的.兩個人點了一個特選日本產和牛西冷盛合,一個海鮮盛合,一客汁燒日本產豚肉眼,一個烤蔬菜盛合和香桃雪葩.主角出埸分外矚目!雖是A4,但油脂分部好,肉嫩細膩~ 前排肉,特選前排肉,厚切牛舌和上等西冷已經等待我們去品嚐~最好吃當然是上等西冷,幸福感覺滿瀉, 入口柔軟, 牛味香濃, 脂肪爆開, 感覺美妙海鮮盛合最值得一讚是蝦, 香濃惹味又彈牙, 還要大大隻, 食得開心, 咬得過癮~豚肉眼的汁則能夠帶出豚肉肉香, 肉眼爽口味香, 為牛與海鮮間帶來新鮮的衝擊.嘆完濃味的肉食後, 後上的桃雪葩也是美食!香甜又清新, 一個美好東西不能決少的終結!希望轉TEAM後的新氣象可以維持, 日日開心~

希望轉TEAM後的新氣象可以維持, 日日開心~
2017-11-08
2017-11-01 713 瀏覽
秋高氣爽最適合出外活動走走,是日安排了 和牛燒烤午餐及參觀科學館活動(永生傳說)。查找查找著…看到這店標榜吃黑毛和牛,決定試試!這裏午市不是太熱鬧,我喜歡! 由於之前試過在其他燒肉店中伏(餐牌說是和牛…事實並不如此),同蝦子餅商量後先試試和牛肉眼及牛舌定食,另外加點牛小排肉及牛胸外腹肉。 點嘅食物到齊…影返張全家福先! 賣相很不錯,熱切期待…… 和牛不是厚切,不用燒太耐,和牛燒著…陣陣脂肪被燃燒嘅香氣漫漫溢出,腦裏盡是遊日時品嘗和牛的思念! 好了好了…思念停止,趕快嚐一口和牛肉眼肉味濃且甘香鬆化。 雖然牛小排肉及牛胸外腹肉肉味不及和牛肉眼濃,但肉質也鬆化;甘香可口…的確跟澳洲和牛、美國牛肉差別很大!燒肉配冰凍啤酒也是我倆至愛…人生如此,夫復何求?!小妹突然記起,餐廳當日忘記送上套餐飲品, 這一刻確是有點激氣…但我下次還是會再去光顧的

查找查找著…看到這店標榜吃黑毛和牛,決定試試!

這裏午市不是太熱鬧,我喜歡
。 點嘅食物到齊…影返張全家福先
! 賣相很不錯,熱切期待……

…但我下次還是會再去光顧的

特選和牛肉眼及牛舌定食