2017-09-29
自從上年帶爸爸去完日本食過燒和牛後,爸爸一直念念不忘,得悉尖沙咀有間專食日本和牛燒肉既店,爸爸生日專程帶佢黎品嚐回味。店鋪裝潢好有高級日本餐廳感覺,除左有吧台位,都有好多具私隱度既卡位,可以坐得舒服食得開心😝呢度既牛件件都係由日本空運直送既靚貨,一切以優質行先。同爸爸點左4款唔同部位同等級和牛嚐試,包括特選日本產和牛牛排肉, 特選日本產和牛西冷, 日本產和牛上牛排肉和 日本和牛赤身肉。特選日本產和牛西冷單看外貎同西冷既油脂分佈已令人食指大動。肉質厚,但做到入口即溶既效果,牛味香濃,滿口都是甘香既滋味。特選日本產和牛牛排肉和牛牛排肉燒的時候格外香逸,油花十足,色澤鮮明,粉紅泛白既比例非常靚,燒後加小許鹽調味,牛既油份充盈,食落完全無渣轉眼間就已經融化,齒頰留香。日本產和牛牛排肉呢個同特選其實分別唔大,牛排肉雪花都細密,脂肪唔多,分布平均,油膩感較特選低,肉質嫩腍,非常juicy好吃。日本和牛赤身肉赤身肉價錢最平,油脂分佈無先前幾款禁吸引,顏色較深。但勝在夠薄身,輕輕一燒,咬落帶點彈口,一啲都唔韌,牛味最為濃郁👍🏻👍🏻豆腐沙律店員好好,幫我地分開左2碟,方便我同爸爸進食,沙律菜,蕃茄仔非常
呢度既牛件件都係由日本空運直送既靚貨,一切以優質行先。
特選日本產和牛西冷
單看外貎同西冷既油脂分佈已令人食指大動。
特選日本產和牛牛排肉
日本產和牛牛排肉
日本和牛赤身肉
豆腐沙律
店員好好,幫我地分開左2碟,方便我同爸爸進食,沙律菜,蕃茄仔非常新鮮,配上嫩滑豆腐同香脆麵包糠同香濃美味芝麻醬,帶點點酸醋,非常開胃。
食牛牛點可以無白飯,用上日本珍珠米👍🏻👍🏻
最後燒埋配菜去下膩😁粟米爽甜👍🏻