2018-01-21 150 瀏覽
夜晚同朋友嚟到呢間晚飯估唔到比預期更好食😛首先我地叫咗個脆脆燒三文魚皮好脆口 魚皮上面仲有調味粉 好惹味😆之後就係刺身盛 有三文魚 甜蝦 赤貝好新鮮 好鮮甜👏🏻食完刺身後就有個飯呢個係雕魚湯泡飯☺️真係好好味不過要襯熱倒個湯落去就會更加美味而且味道濃 但唔會太鹹👍🏻另外小食有 千迴火鳥係全翼嚟嘅 燒得好靚🔥雞肉亦都好滑 好正仲有就係芝士厚燒玉子😊自己本身好喜歡食所以配埋芝士真係一流玉子本身有甜味 厚身😍所以都好飽肚整體係好滿足嘅一餐同朋友食得好開心😃
夜晚同朋友嚟到呢間晚飯
所以都好飽肚
整體係好滿足嘅一餐
同朋友食得好開心😃

2018-01-13 123 瀏覽
閒日7點到 開始多人了燒三文魚片好薄好脆 配上蛋黃醬 而脆片鹹鹹地當小食 好正 開下胃先準備入正餐平日唔食泡飯既我 但因為朋友好中意 所以就一於試吓佢啦 尼鍋叫「鯛魚湯泡飯」 一開始見到個樣又幾靚喎😂 而中間綠色果棟係切碎左嘅菜。淋上湯,啲魚好快熟晒 加上配料有脆脆同埋蔥就食得。驚喜嘅係我發現原來自己都幾鍾意食湯泡飯喎,湯好濃郁 加埋雕魚 好滑 成個湯泡飯都好夾 真係第一次覺得湯泡飯可以咁好食亦都叫左少少刺身,鮮甜 厚切 千迴火鳥 有時出街覺得食雞翼好麻煩,呢度一大支簽比我叉住食,好食又方便 味唔會話落太多味精最後芝士玉子燒,甜甜地配燒溶咗既芝士,熱辣辣即食 一流❤️❤️😍

閒日7點到 開始多人了

燒三文魚片
好薄好脆 配上蛋黃醬 而脆片鹹鹹地當小食 好正
開下胃先準備入正餐

亦都叫左少少刺身,鮮甜 厚切

2018-01-10 2824 瀏覽
Sem break 期間適逢香港文化博物館舉辦彼思動畫展, 一於拉埋細妹去沙田逛一逛, 一睇展覽就係兩個幾三個鐘, 出嚟啱啱好係晚飯時間, 喺附近搵咗間日本餐廳坐低, 經過呢間和氣飯堂見到咁多人食,唔會揀錯啦掛。好肚餓...叫咗一碟前菜, 簡簡單單一個蕃茄沙律, 餐廳細心咁將適量日式甜醋加入沙律裏面,番茄片上中灑上一啲白芝麻, 估唔到加咗之後又幾香口。細妹咁鍾意食魚生,一於叫一碟鯛魚刺身!鯛魚薄片上有些少魚籽, 一入口食到有少少腥味, 不過由於魚籽有用鹽調味喎, 味道最終攞返個平衡。鯛魚薄片晶瑩剔透, 店員特意推介沾上一些秘製甜酸醬品嚐, 酸酸甜甜嘅味道果然成功襯托鯛魚嘅鮮甜, 當然鯛魚刺身本身都夠新鮮,幾爽口。 係menu上見到咁多嘢食唔知揀邊款,望下面推介就最啱👇👇👇櫻花蝦泡飯趁石鍋熱辣辣立即淋上香噴噴新鮮鯛魚湯, 店員上菜時得意介紹食法, 服務態度好好, 好有笑容咁提醒我哋要趁熱鍋高溫時,加入特別用新鮮鯛魚骨煮成的特濃湯底! 眼見奶白色嘅魚湯加入熱鍋時不斷沸騰,發出吱吱聲響,已經流曬口水...呢個湯飯有豐富配料, 有三四隻櫻花大蝦, 一粒半熟大帆立貝, 仲有一束煮得好淋嘅新鮮蔬

蕃茄沙律

細妹咁鍾意食魚生,一於叫一碟鯛魚刺身
鮮鯛魚薄切刺身15切

係menu上見到咁多嘢食唔知揀邊款,望下面推介就最啱👇👇👇

櫻花蝦泡飯

呢個湯飯有豐富配料, 有三四隻櫻花大蝦, 一粒半熟大帆立貝, 仲有一束煮得好淋嘅新鮮蔬菜。

食湯飯記得加入炒香咗嘅玄米脆粒

特別爆香過嘅蒜蓉粒果然係唔同啲, 鋪上去新鮮烤好嘅原隻茄子上好香口, 茄子本身都有充足水分, very juicy~
金蒜燒日本米茄子

最後再嚟多個卷物, 普通壽司飯嘅卷物食得多,用pancake包住三文魚同牛油果真係第一次食, 估唔到原來簡簡單單用一層薄薄哋嘅班戟皮更加能夠突出卷物裏麵食材嘅味道, 特別係牛油果同三文魚好多時會比壽司飯裏面嘅壽司醋蓋過味道, 今次用甜味適中嘅班戟皮配搭蟹子同沙律醬同味道更清新, 真心推薦畀大家。
牛油果芒果三文魚班戟

人均消費200蚊有找,以咁嘅質素嚟講算係幾抵食, 下次來沙田附近再睇下有咩嘢食😋😋
15 分鐘 (堂食)
鮮鯛魚薄切刺身15切
金蒜燒日本米茄子
牛油果芒果三文魚班戟
2017-12-28 117 瀏覽
上來後,三種魚各3片,帶魚籽,生黃瓜塊和2片玉子。魚籽很鮮甜,烤鰻不功不過,有一塊是魚尾,有點幹,2個刺身差不多3,4毫米厚,還不錯。服務員不太擅長普通話,服務意識很強👍如果恰好住在麗豪,又想吃日料,是不錯的選擇。
2017-12-20 183 瀏覽
一入門口,侍應已經笑容滿面招呼你餐廳入面裝飾已經有聖誕氣氛雖然係閒日七點,張張枱都坐滿,外面開始有人等位😆啲燈好靚,simple beauty😄聖誕氣氛既裝飾merry Christmas 🎄 欣賞完裝修,就叫野食啦食日本野當然唔少得刺生啦😋章紅魚、油甘魚、甜蝦好新鮮好肥美,想encore 多份😛主食叫左兩樣,一飯一麵黑豚肩燒丼好味😋豚肉燒到岩岩好伴碟既泡菜都唔遜色油揚滑蛋湯烏冬清清淡淡,易入口,烏冬夠彈牙👍🏻壽司方面揀左鐘意食既三文魚5味同雙重芝士鰻魚卷 delicious 🤤燒物揀左麵豉燒茄子同千迥火鳥同樣惹味呢度賣相、味道、服務、價錢都唔錯Cp值好高👍🏻😄
一入門口,侍應已經笑容滿面招呼你
餐廳入面裝飾已經有聖誕氣氛
雖然係閒日七點,張張枱都坐滿,外面開始有人等位😆

啲燈好靚,simple beauty😄

聖誕氣氛既裝飾merry Christmas 🎄

欣賞完裝修,就叫野食啦
食日本野當然唔少得刺生啦😋

章紅魚、油甘魚、甜蝦
好新鮮好肥美,想encore 多份😛

主食叫左兩樣,一飯一麵
黑豚肩燒丼
好味😋豚肉燒到岩岩好
伴碟既泡菜都唔遜色

油揚滑蛋湯烏冬
清清淡淡,易入口,烏冬夠彈牙👍🏻

燒物揀左麵豉燒茄子同千迥火鳥
同樣惹味

呢度賣相、味道、服務、價錢都唔錯
Cp值好高👍🏻😄
2017-12-19 166 瀏覽
本身經過,都冇期望佢好好食,但見價錢吾算太貴就入左去食,位置都坐得舒服叫左豬排蕃茄烏冬,黑蒜叉燒烏冬?加左$12叫左小食,壽司。比預期高質不過蕃茄湯較酸,接受到酸既人會覺得好食
叫左豬排蕃茄烏冬,黑蒜叉燒烏冬?加左$12叫左小食,壽司
比預期高質
不過蕃茄湯較酸,接受到酸既人會覺得好食
2017-12-17
10 分鐘 (堂食)
2017-11-28 190 瀏覽
 呢間日本野真係好好食架,每到中午同晚餐呢D高峰時段門口都有好多人排隊,每次等少則20分鐘,多則半個鐘。因為間餐廳好細,所以就suggest大家可以係food gulu攞左籌先,然後等到咁上下先行過去,如果唔係真係等到發霉都似XD 我今次就叫左咖喱豬排飯食,佢d豬排炸得好香好脆,而且D咖喱唔係太spicy,適合香港人口味,而且飯既份量適中,唔會太少,午餐就要四十幾起跳,價錢唔算太平但都唔算太貴,藉得一試,包保你有驚喜。
2017-11-25
20 分鐘 (堂食)
2017-11-24 4157 瀏覽
印象中沙田河畔花園連同附近幾個私人屋苑形成一個小社區, 這個小社區有各式各樣的食肆, 近幾年漸漸有些具水準的餐廳落户在這區, 其中一間正是和氣食堂,據聞這店以街坊價提供有質素的日本菜, 剛好最近也喜歡發掘一些有誠意的小店, 就趁是日人在沙田, 在晚上時段來一趟, 看過究竟。先來個3點刺身盛B, 用一個大碟子盛上來的,各款刺身包括有三文魚、甜蝦、活赤貝放滿一碟。三文魚刺身肥美而切得厚身, 口感柔軟細膩, 非常鮮味; 甜蝦是原隻連蝦頭奉上,非常新鮮鮮甜,食落夠爽口彈牙; 活赤貝爽甜中帶點韌性,很不錯, 整個拼盤的用料是鮮度十足。到了燒物項目, 點了兩隻蒜蓉燒日本廣島蠔, 表面鋪滿金黃色的蒜蓉,裡面的蠔肉新鮮熱辣, 加上蒜蓉一齊吃, 就更加惹味。再來一客千迴火鳥, 雞翼燒得雞皮脆身還帶點焦香, 雞肉口感很嫩滑,調味方面也做得好。最後店員將黑丸黑蒜油拉麵捧上來, 試了一口湯底之後,稠度調校得恰到好處,有豚骨的濃郁鮮味, 還有黑蒜油的蒜香味; 叉燒方面,肥肉和瘦肉配合恰到好處,厚薄適中,有種入口即融的感覺; 溏心蛋做得唔錯,味道香甜; 麵條是黃色蛋麵條,掛湯能力不錯, 麵條是非常爽口和彈牙,口感
最後店員將黑丸黑蒜油拉麵捧上來, 試了一口湯底之後,稠度調校得恰到好處,有豚骨的濃郁鮮味, 還有黑蒜油的蒜香味; 叉燒方面,肥肉和瘦肉配合恰到好處,厚薄適中,有種入口即融的感覺; 溏心蛋做得唔錯,味道香甜; 麵條是黃色蛋麵條,掛湯能力不錯, 麵條是非常爽口和彈牙,口感唔錯。
這裡的價錢夠街坊, 食物質素也不錯, 環境企理乾淨, 就這晚所見人客也不少, 是相當旺場。
2017-11-17 253 瀏覽
沙田圍咁僻,原來有好野食!入到去,餐牌好精緻「璧合珠聯」三色壽司黎講,呢款都算係落足料。面頭係火炙過既海膽。中間果層係火炙帆立貝,下面就係加州卷。係整件壽司上面再加少少燒汁,成個味道係推高左一個層次。平時海膽同帆立貝多數係分開兩款壽司咁食,但今次竟然大膽做一個合併,係意外地夾的。呢款三色係叫得過!「矯枉過正」日本叉燒拉面最重要既,我覺得係個湯頭,呢個湯好濃,除左飲到有豬骨味之外,仲有好厚重既蒜味。飲落吞左之後會有一種反臭既感覺,建議蒜量可以再作調整,淡小小會再容易入口啲。而拉面就算彈牙,唔係太冧身。叉燒都唔算吝惜,比左好大塊,咬落係有嚼勁既。「甜在心頭」刺身盛口表現算係中上水平。三文魚切得厚身,咬落有啖啖既感覺,油脂都豐厚,冇雪味。甜蝦有點兒嬌小,但蝦肉係爽口既,又彈牙,蝦頭唔黑,睇得出係新鮮既刺身料理。「恰到好處」千迴火鳥,個名改得好好,引人入勝。上碟果陣仲擺得好靚,賣相好吸引,原來佢係炭燒雞翼。雞翼燒得微焦,表面灑左啲調味粉,唔知係咩黎,食落香口,微辣。而雞皮咬落唔覺好油,可能係燒果陣已經逼出左好多油脂出黎。雞肉有鎖到肉汁,燒完都唔乾。「買櫝還珠」清酒煮蜆不屬我喜愛之列。呢度既清酒
沙田圍咁僻,原來有好野食!

入到去,餐牌好精緻

「璧合珠聯」

「矯枉過正」

「甜在心頭」

「恰到好處」

「買櫝還珠」
清酒煮蜆不屬我喜愛之列。呢度既清酒煮蜆出餐果陣啲湯係滾既,一百度湯溫,搞到我同友人都唔敢食住,驚燙口。到品嚐個清酒湯底,個湯除左有酒味,仲有牛油味。而鍋內除左有蜆,仲搵左蘑菇片做配角。有牛油、菇片既清酒煮蜆我都係第一次食。我估餐廳可能係想搞搞新意思,但我諗呢個新派煮意,就冇海膽、帆立貝咁成功了。
2017-11-13 3102 瀏覽
秋天黎啦,家在沙田附近,其實好鐘意同愛人漫步城門河。可以吹吹風,拖拖手,傾下計,強烈推薦!行行下,行到黎河㫠花園,見到呢間日本小店人山人海,我哋梗係唔執輸,走埋去襯熱鬧!兩個人叫叫叫,成張桌子都係野食,埋單每人三百到,食到高質日本菜,抵!脆脆三文魚皮一d腥味都無,因為最腥在脂肪度,但已經去曬。得番脆到薯片咁既皮,最岩送啤酒,好過咩咸蛋黃魚皮啦。千迥火鳥燒雞全翼三隻,見佢咁既色就知火喉剛好,而且入曬味,又有真燒烤既味道!麵豉燒日本米茄子好俾貨,成條茄子都鋪滿左麵豉醬,所以夠晒味道。茄子肉厚又軟,外皮脆脆地,係素菜嘅好選擇。自選壽司三款三文魚腩壽司夠晒肥美,最鍾意見到白色多個粉紅色,夠晒油脂香味火灸海膽左口魚邊壽司,燒過嘅海膽特別香而且入口即溶。三點刺身拼盤帆立貝,肉厚,甜廣島蠔,鮮甜肥美,sir一啖直滑喉嚨,肉質爽甜,略帶鹹水味赤貝,爽脆清甜而且成個刺身拼盤擺盤好靚,真係睇得又食得。美國安格斯牛肉鍋材料好豐富有娃娃菜、小棠菜、牛肉、芋絲、豆腐,一隻溫泉流心蛋湯底係甜豉油味,所以好夾嗰啲牛肉。而且佢用嘅唔係肥牛,係瘦牛肉,特別健康呢度嘅飲品都好有特色,就有倒轉嘅啤酒樽同埋倒轉嘅梳打水。估唔

脆脆三文魚皮

千迥火鳥
麵豉燒日本米茄子

自選壽司三款

火灸海膽左口魚邊壽司,燒過嘅海膽特別香而且入口即溶。

三點刺身拼盤
帆立貝,肉厚,甜
廣島蠔,鮮甜肥美,sir一啖直滑喉嚨,肉質爽甜,略帶鹹水味
赤貝,爽脆清甜
而且成個刺身拼盤擺盤好靚,真係睇得又食得。

美國安格斯牛肉鍋

呢度嘅飲品都好有特色,就有倒轉嘅啤酒樽同埋倒轉嘅梳打水。
估唔到在沒有計劃嘅情況下,行到來呢一間驚喜小店,鋪頭細細但係廚師煮野用心值得推薦。
2017-11-08
2017-11-13 244 瀏覽
好耐都冇嚟過和氣食堂食嘢啦,之前有段時間住喺附近酒店,每晚都會同屋企人過嚟食,因為佢哋啲嘢食真係抵食夾大件,佢哋雖然鋪仔細細,但係一到夜晚食飯時間嗰陣時都會排長龍,今晚見咁岩行開喺附近,所以就過嚟食下啦。今晚同朋友兩個人食,之前就試咗佢哋好出名嘅大阪丼,今次我就叫咗個燒牛肉肩丼,個飯嘅份量都唔細,佢個飯仲送埋個小泡菜,啲牛肉好淋,同埋好香,再配埋佢哋嘅燒汁,雖然份量唔少,但都會好想繼續添飯,我食過咁多個燒牛肉飯當中,佢呢間嘅燒牛肉飯係做得相當唔錯嘅。我朋友就叫咗個魚生飯,佢都話呢度啲嘢食唔錯,抵食夾大件,呢個價錢咁嘅質素絕對抵啦。
2017-08-21
2017-11-09 166 瀏覽
來到星期四,又就黎放假,人都開心一點!是夜同中同一齊食晚飯,先黎左個期菜...溫泉玉子牛油果凱撒沙律。溫泉蛋一篤落去蛋黃汁爆發,再將蛋黃汁同沙律菜攪拌,perfect!燒日本河豚魚干口感煙煙靭靭,鹹鮮味突出,作為小食,頂呱呱呀!鐘意食蠔既朋友同土點左燒日本廣島蠔,分別係燒芝士日本廣島蠔同蒜蓉,中西兩款口味都好好食!蠔隻唔係太大,但鮮甜美味。千回火鳥其實係雞翼連雞尖,味道帶辣好惹味!蝦三味壽司有大蝦、虎蝦、甜蝦,一碟就可以享受到三款不同款式既蝦,好滿足呀!火灸和牛壽司肉味很濃,肉汁豐富...內層熟而內裡生生地,肉質很嫩滑,有入口即溶既口感!麵豉燒茄子配搭很有新意,麵豉甜甜地幾特別!銀雪魚扒魚油豐富,魚扒燒得兩面金黃可口,一條細骨都食唔到,啖啖肉,好正呀!廣島蠔寄世鍋好多海鮮,湯底清甜鮮味!蠔隻肥厚,鮮甜而沒有腥味!食到我同朋友都流哂口水呀!青蘋果奇異果梳打同籃柑白桃梳打味非常大杯、兩個人share仲得呀!

千回火鳥其實係雞翼連雞尖,味道帶辣好惹味!

麵豉燒茄子配搭很有新意,麵豉甜甜地幾特別!

2017-11-03 201 瀏覽
和三位朋友在沙田河畔花園「和氣食堂」吃晚飯。朋友分別叫了「柚子檸檬梳打」和「荔枝梳打」,感覺清新。我們並點了數款菜色。「軍艦5點」由海膽、三文魚籽、香蒽拖羅碎、蟹糕甜蝦及帆立貝五種配搭,份量適中,口感各有不同。「刺身拼盤」包括4隻廣島蠔和15切章紅魚。蠔頗大、肥美而鮮甜;章紅魚賣相吸引,甘美膩滑。「鐵板一口牛粒」熱騰騰放在枱上,肉香四溢,加上黏稠的洋蔥片,越嚼越滋味。來到「三文魚5味 」,有海膽、牛油果、三文魚、咖哩鹽和芝士五款口味,各有不同特色,可盡情品嚐。尋找小店搵食往往帶給你意外的發現!
和三位朋友在沙田河畔花園「和氣食堂」吃晚飯。

朋友分別叫了「柚子檸檬梳打」
和「荔枝梳打」
,感覺清新。我們並點了數款菜色。

尋找小店搵食往往帶給你意外的發現!
2017-10-31 190 瀏覽
好耐冇食過日式料理,今日心血來潮就和朋友們一起去搵食啦!!😊未夠七點已經有不少人在內啦!menu用上醒目的紅色!一打開menu已經俾林林種種的壽司所吸引啦!看來我們可以達成今晚的目標!!😆軍艦五點~分別有海膽、三文魚籽、香蔥拖攞碎、蟹糕甜蝦、蟹糕帆立貝!賣相十分吸引,刺身份量十分洶湧!章紅魚薄切刺身&廣島蠔刺身~廣島豪非常新鮮肥美,不會有腥味!章紅魚色澤漂亮,肉質嫩實!👍🏻三文魚五味~分別有海膽、牛油果、咖哩鹽、芝士及三文魚!三文魚件件都是厚切,同樣鮮味十足!想不到沙田也搵到高質食魚生的小店,真的令人喜出望外呢!🤣🤣

未夠七點已經有不少人在內啦!

menu用上醒目的紅色!

軍艦五點~

章紅魚薄切刺身&廣島蠔刺身

三文魚五味~
想不到沙田也搵到高質食魚生的小店,真的令人喜出望外呢!🤣🤣
2017-10-26 1589 瀏覽
話說前日去朋友屋企傾下仍WEDDING既野,仲要上淘寶係咁幫佢淘呢樣淘個樣.....真係眼又朦頭又痛...但無法啦,鬼叫係朋友咩...所以佢都知辛苦我,就帶我落去佢樓下食飯。唔係佢同我講,我都唔知呢度原來開左間日本野我地都已經係7點幾落黎諗住未會好多人,但竟然都爆場MENU都好吸引,款式都好多溫泉玉子牛油果凱撒沙律溫泉蛋一篤落去就流到山洪爆發咁睇到都超爽,牛油果超新鮮三色花戀(芒果,海膽拖羅蝦,蟹籽)花之戀見得多,但竟然仲有咁多花款....仲要咁大舊海膽4點刺身盛A有三文魚3塊,溥切8塊,廣島蠔2隻,甜蝦3隻。全部刺身乾淨新鮮,三文魚廣島蠔超級肥美芝士厚燒玉子超夠甜,黎左10分鐘左右我地先食,入面都仲有煙...芝士味聞好香但食落只有少少味,我反而覺我咁樣BALANCE D,因為舊玉子本身已經好夠甜,再重芝士味的話就太膩了韓式泡菜豚肉豆腐鍋湯頭超夠味,應該係深色D個隻味噌,配埋泡菜味有少少辣,非常開胃,而且飲完完全唔口渴我辛辛苦苦幫我朋友搞WEDDING,呢餐當然唔使我俾啦,但原來呢度有間咁高質既日本菜,下次請媽媽黎食先

我地都已經係7點幾落黎諗住未會好多人,但竟然都爆場

MENU都好吸引,款式都好多

溫泉玉子牛油果凱撒沙律
溫泉蛋一篤落去就流到山洪爆發咁睇到都超爽,牛油果超新鮮

三色花戀(芒果,海膽拖羅蝦,蟹籽)

花之戀見得多,但竟然仲有咁多花款....仲要咁大舊海膽

4點刺身盛A(三文魚,溥切,廣島蠔,甜蝦)
4點刺身盛A

韓式泡菜豚肉豆腐鍋

10 分鐘 (堂食)
三色花戀(芒果,海膽拖羅蝦,蟹籽)
4點刺身盛A(三文魚,溥切,廣島蠔,甜蝦)
  • 4點刺身盛A