2017-11-17
沙田圍咁僻,原來有好野食!入到去,餐牌好精緻「璧合珠聯」三色壽司黎講,呢款都算係落足料。面頭係火炙過既海膽。中間果層係火炙帆立貝,下面就係加州卷。係整件壽司上面再加少少燒汁,成個味道係推高左一個層次。平時海膽同帆立貝多數係分開兩款壽司咁食,但今次竟然大膽做一個合併,係意外地夾的。呢款三色係叫得過!「矯枉過正」日本叉燒拉面最重要既,我覺得係個湯頭,呢個湯好濃,除左飲到有豬骨味之外,仲有好厚重既蒜味。飲落吞左之後會有一種反臭既感覺,建議蒜量可以再作調整,淡小小會再容易入口啲。而拉面就算彈牙,唔係太冧身。叉燒都唔算吝惜,比左好大塊,咬落係有嚼勁既。「甜在心頭」刺身盛口表現算係中上水平。三文魚切得厚身,咬落有啖啖既感覺,油脂都豐厚,冇雪味。甜蝦有點兒嬌小,但蝦肉係爽口既,又彈牙,蝦頭唔黑,睇得出係新鮮既刺身料理。「恰到好處」千迴火鳥,個名改得好好,引人入勝。上碟果陣仲擺得好靚,賣相好吸引,原來佢係炭燒雞翼。雞翼燒得微焦,表面灑左啲調味粉,唔知係咩黎,食落香口,微辣。而雞皮咬落唔覺好油,可能係燒果陣已經逼出左好多油脂出黎。雞肉有鎖到肉汁,燒完都唔乾。「買櫝還珠」清酒煮蜆不屬我喜愛之列。呢度既清酒
入到去,餐牌好精緻
「璧合珠聯」
「矯枉過正」
「甜在心頭」
「恰到好處」
「買櫝還珠」
清酒煮蜆不屬我喜愛之列。呢度既清酒煮蜆出餐果陣啲湯係滾既,一百度湯溫,搞到我同友人都唔敢食住,驚燙口。到品嚐個清酒湯底,個湯除左有酒味,仲有牛油味。而鍋內除左有蜆,仲搵左蘑菇片做配角。有牛油、菇片既清酒煮蜆我都係第一次食。我估餐廳可能係想搞搞新意思,但我諗呢個新派煮意,就冇海膽、帆立貝咁成功了。