中午時分 經過和匠日式燒肉店 見到佢門口個餐牌 價錢唔貴 望落重好似好好味添 今日嘅午餐就係和匠日式燒肉點解決啦入到餐廳仲有其他餐牌提供選擇 中午時間都可以燒肉 於是我揀咗美國prime頂級牛小排定食$118 再加$30 有埋前菜同烏冬首先來一份日式前菜 海苔類嘅植物 口感爽口 味道清新 由於今日揀選嘅定食有燒肉 所以職員亦送上 燒肉嘅醬汁 美國prime頂級牛小排(8片)牛小排既油脂分佈極度細緻 厚度適中 色澤紅潤有光澤我唔客氣啦 燒到七成熟 中間仲係有啲粉紅色 牛味超濃 肉質有口感 而且彈牙 食得出係靚牛手打稻庭烏冬奶白色嘅九州豬骨湯底 味道濃郁 配上彈牙嘅手打烏冬 好味到冇得彈最後點了一客緬甸大蝦$148(2PCS) 大蝦嘅體型非常龐大用微火慢慢將蝦烤熟 肉質依然相口彈牙 蝦頭嘅膏仲好鮮甜 必點之選

今日嘅午餐就係和匠日式燒肉點解決啦

入到餐廳仲有其他餐牌提供選擇 中午時間都可以燒肉

首先來一份日式前菜 海苔類嘅植物 口感爽口 味道清新
由於今日揀選嘅定食有燒肉 所以職員亦送上 燒肉嘅醬汁

美國prime頂級牛小排(8片)

牛小排既油脂分佈極度細緻 厚度適中 色澤紅潤有光澤

我唔客氣啦

手打稻庭烏冬

最後點了一客緬甸大蝦$148(2PCS)
大蝦嘅體型非常龐大

2017-08-20 171 瀏覽
聽聞飛驒牛已久,知道比起神戶牛更高一級,自己去日本也不捨得吃等到男朋友生日決定豪一豪,訂了平日的六點半。店內環境較昏暗,座位寬闊,空間感足。訂位前已決定叫最高級的套餐,因為單叫西冷飛驒牛已需要$800,所以套餐比較划算,盛惠 1080大元當中包括A 5西冷飛驒牛,大虎蝦兩隻,兩隻雞翼和本人自行把原本的角切和牛粒改成牛小排。鮮紅色的是prime牛小排,淺粉紅色的就是主角飛驒牛,肉眼可見油脂較多,雪花均勻,令人垂涎欲滴牛小排可集中火力在中間燒,等待血水滲出則可翻轉,燒成網紋也不難。牛肉軟淋,一點也不韌,本身已帶有鹹味,故不用再加調味,牛味突出,難怪很多評論也讚嘆此牛小排。在幾番試驗後,飛驒牛不可在中間猛火燒,放在爐旁很快便熟,燒五成熟剛剛好。果然是牛中之王,入口就是油脂香,一咬下去,油脂迫出,整個口腔充滿牛味,很軟很香,絕對吃得出是上等牛。額外再加一碟厚切牛舌 $258價錢稍貴,但牛舌肉質超級彈牙,每邊燒至脆口,加上一點鹽,十分滿足。最後加多碗鰻魚飯$98很出色,不論是汁還是魚的肉質,都毫不馬虎,很好吃呀!埋單約$1600,值不值得見仁見智了,個人認為飛驒牛的套餐應該包湯和飯,否則千多元
等到男朋友生日決定豪一豪,訂了平日的六點半。
店內環境較昏暗,座位寬闊,空間感足。

額外再加一碟厚切牛舌 $258
最後加多碗鰻魚飯$98
很出色,不論是汁還是魚的肉質,都毫不馬虎,很好吃呀!
埋單約$1600,值不值得見仁見智了,個人認為飛驒牛的套餐應該包湯和飯,否則千多元的套餐根本不夠飽。
2017-08-19 109 瀏覽
今天朋友又相約我吃日本菜,作為一個日本控,每天也好想吃日本菜阿!吃太多魚生,今天便轉轉口味吃燒肉吧。日本國產鹿兒島黑豚$110來自日本的黑豚,呈粉橙色,脂肪不多。燒後轉成亮白色,肉質結實,有點略靭,調味充足,不沾仼可調味也可以呢。深海老虎大蝦$158/2pic曾經吃過這裡的特大虎蝦,美味得令我和朋友難以忘懷,今天也要嚐嚐虎蝦。虎蝦雖沒有上次那麽大隻,但肉質結實,也屬不錯。雜錦天婦羅$92非常掋食的雜錦天婦羅,包括: 三隻天婦羅蝦,四片番薯,四片南瓜,一件大啡菇,一件茄子,二人分享依然份量十足。天婦羅勻炸得美味,皮脆薄透,蝦肉彈牙,南瓜蕃薯粉嫩,幸好有點呢。

日本國產鹿兒島黑豚$110

深海老虎大蝦$158/2pic

雜錦天婦羅$92

2017-08-16
2017-08-19 105 瀏覽
位於佐敦的和匠日式燒肉店,是一間日式燒肉店。今天相約朋友來到吃晚餐,朋友也很喜歡日本菜,所以便帶他來嚐嚐吧。日本安曇嘢豆腐沙律$62燒肉容易吃膩,點選一份沙律配搭一下便剛剛啦。安曇嘢豆腐與一般豆腐不同,豆渣感較重,渣狀較多,不是滑嫩類型,豆香十足。沙律以胡麻醬調味,搭調好吃呢。美國Prime牛小排$138色澤較深的牛小排,雪花紋理清晰,脂肪比例較多,一客有八片,和朋友分享剛剛好。牛小排燒後油脂溢岀,肥嫩肉腍,不沾醬也好好吃呢。蒲燒饅魚飯$98長大後極愛鰻魚飯,只要餐廳供應饅魚飯,小女子必會點選一份。這次的饅魚飯質素較上次吃的時侯更佳呢。饅魚超級大超級肥美,裝米飯的碗原本已很大,饅魚基乎把米飯緊緊遮蓋,饅魚控流口水啦。饅魚厚重肥嫩,惟骨有點略多,醬油甘甜,米飯吃光光啦。
位於佐敦的和匠日式燒肉店,是一間日式燒肉店。

日本安曇嘢豆腐沙律$62

美國Prime牛小排$138

蒲燒饅魚飯$98

2017-08-15
2017-08-15 128 瀏覽
每次經過都好多人,所以一於就襯平日午市試一試啦!入到去其實都好似日本嘅居油屋咁,有單人Bar枱,方便單人來食一個定食。亦有長枱方便一班人圍爐燒烤。而我們兩個可坐四人枱,有自己的空間。點了一份鹽燒豚肉,熊熊聖火燒熟了豬腩肉。呢間餐廳午市都有燒肉食,真係好正呀!呢份豚肉真係好出色,好脆好有口感!燒到乾身唔會怕好油膩膩的,皮脆得像乳豬皮。另外還有小牛排。小牛排肉質鮮嫩,每塊大少一樣,而燒出來唔會好乾無汁,反而好香好嫩滑入味。點了一份緬甸大虎蝦。虎蝦真係食得多,但係燒住咁食就真係少,仲要大隻到岩岩擺得落係個爐。望住都已經流晒口水。肉質爽口,啖啖肉,感覺似食龍蝦咁。最後還有一碗烏冬。點了地獄湯底的,湯非常夠味,唔算好濃太辣但都有少辣味。烏冬面質爽口。呢度服務好好,店員會親自教授如何燒是最好,又會親自示範一次。正
每次經過都好多人,所以一於就襯平日午市試一試啦!

2017-08-09 151 瀏覽
同朋友兩個人想食日式燒肉,所以生日飯就去左呢間餐廳。位置雖不在大街上,但絕對近地鐵。 之前訂左位,未夠八點去到,可能平日關係,地方細細地,不過都未爆既。我地兩個人,比左張四人枱我地(因為有一排枱係面壁坐既),好坐,吹水傾計都舒服。 前菜,叫左碗芥末八爪魚,無咩特別,芥末味可以重點,網燒既食物方面我地叫左三款牛,分別A4牛,美國小牛排,厚切牛舌,肉方面有驚喜,A4牛有九片,入口都已即溶,小牛排有厚切八片,有咬感,而且有牛味,牛舌有六件,份量方面呢碟就相對小,而且比較上貴點,260蚊左右,但好好食。係燒肉既期間,點了個海膽炒飯,好似108蚊,呢個就比較失色,因為無特別,又無咩海膽,下次會試鰻魚炒飯。最後再嗌左黑松露炒雜菌,賣相無吸引地方,但係味道一流呀!蟹餅,小甜薯都好出色!!另有asihi一枝。 總捨黎講,食材用料比想像中好,應該話會比返價錢應有既質數出黎,未到必食,但一定會再幫襯。而味道方面亦都係好味,所以都係間值得推介既餐廳。埋單一千五百蚊,所以係物有所值。
2017-08-08
慶祝紀念
生日
2017-08-05 184 瀏覽
這天又跟最近重遇的好友約會,兩個女生想吃肉,又想吃得精緻點,因此想起了日式燒肉。日式燒肉跟韓式燒烤十分相似,最大的不同,我想主要在於工具跟食材的質素。我覺得希望品嚐細緻的食物,還是要選擇日本菜。我們的前菜是芥辣八爪魚粒,芥辣的味道跟冰涼煙韌的八爪魚粒十分匹配。這樣的配搭是我第一次嘗試的,感覺十分有趣、新鮮,味道亦佳。主菜是燒肉,分別是豬腩肉及美國prime牛小排。豬腩肉十分邪惡,但豬油的美味,使人欲罷不能。牛小排肉味香濃,油脂分佈平均,結實肉質加上濃郁的味道,使我十分滿足。我隨意地把肉類放在鐵板上,老闆剛好經過,馬上過來教授我們燒肉的技巧。鐵板必須預熱,然後把肉類放在中央,待食材滲出血水,便可以反轉。用正確方法燒出來的食物會比較美觀,而且味道亦會比較好。 正確方法燒出來的 的確比較美觀,油脂跟肉的味道亦比較濃郁,我想這是跟受熱時間有關吧!日本帆立貝!我最喜歡的帶子啊!調味料包括牛油、蒜蓉及黑松露醬。調味料的份量很多,但味道不會很重,仍能吃到帶子的鮮甜。特大緬甸虎蝦是今晚的主角,蝦非常巨型。餐廳已經去掉蝦的內臟,吃起來比較方便。燒蝦同樣需要一些技巧,要將大蝦燒至外殼微微燒焦,然後將蝦企起

燒蝦同樣需要一些技巧,要將大蝦燒至外殼微微燒焦,然後將蝦企起,因為蝦頭跟蝦身連接的部位,比較難熟。蝦的口感跟味道都是好的,只是味道沒有太大驚喜。

海膽稻庭烏冬,海膽是朋友摯愛的食物,她頗喜歡海膽的味道。而我則比較喜歡稻庭烏冬,煙韌的烏冬加上冷麵汁,平凡但出色。手打烏冬的口感十分出色,出色的烏冬無須太多的調味已經非常美味。
最後我點了一杯青瓜梳打,第一次品嚐青瓜味道的飲品,感覺清新,味道不會太甜,我十分喜歡。
餐桌旁邊有三隻非常可愛的牛仔,因為覺得很有趣,所以跟它們拍照了。整體而言,這間餐廳的價格水平中等,視乎你對食物的要求,價錢起伏可以頗大。但無疑日式燒肉的質素真的頗高,日本菜就算是燒肉,仍然很細緻。
肉類質素唔錯,係值得食嘅,價錢相對係合理;但跟餐白飯就一般,唔多好食,唔知係咪時間問題,感覺唔似日本米之餘,好似係舊飯翻熱果種硬飯,啲肉幾好食都好影響整體口感。另外收錢部分真係要攪攪渠!買單、付款、等找錢,整個過程慢係可以接受,人多會慢,複雜都會慢,無問題,但加一之餘有餘數唔找就真係唔多掂,唔係唔找毫子,而係整數幾蚊完全唔找!幾蚊唔係錢?找過蒞唔收係一回事,但完全無回頭無反應真係有夠離譜。等左一段時間,見負責找數埋數果個直頭坐開埋首自己工作唔再處理,即刻明晒,無下次!

2017-07-27 240 瀏覽
今日豪氣一下黎個有質素的午餐, 位置佐敦,長樂街,德威大厦地下好易搵。入到餐廳就感受到一份濃濃既和式風味設計,當然少不了既係一陣陣撲鼻而來既燒烤香氣。午餐有好多選擇, 但難得黎到當然要食燒肉啦。睇到食評個個都讚佢既牛小排,果然名不虛傳, 由脂肪既紋路就睇得出佢同肉質既分佈真係非常平均, 比例好適中。唔食得牛真係太可惜啦!朋友食到好似升左仙一樣, 真係唔服氣呀!好彩我份豬腩肉都唔差, 平時最怕燒完乾爭爭既豬肉, 但呢度將豬肉切得比出面厚少少, 所以你唔會咁易燒乾之餘仲可以食到佢既肉汁, 當你將豬肉放上爐燒一陣, 你就會見到佢既脂肪同肉汁開始慢慢滲出黎, 絕對唔會令我失望。講到食海鮮就梗係唔少得佢手掌咁大既緬甸虎蝦, 原來以為蝦越大啲肉就會老?NONONO, 蝦肉依然好鮮嫰, 但同時亦好結實有點彈牙既口感。蝦頭既蝦膏更係一絕, 識食梗係食蝦頭啦! 另外仲食左一個芝士黑松露仙貝, 黑松露混合左少少蒜蓉, 去走腥味之餘仲多左份蒜香, 非常鮮味。另外配左個豬骨湯烏冬, 最怕咬落好似一團麵粉咁既烏冬, 但呢度果然都唔會令我失望, 烏冬好煙韌彈牙, 但因為食肉都食飽, 個烏冬都食唔晒, 所以今餐雖然

另外配左個豬骨湯烏冬, 最怕咬落好似一團麵粉咁既烏冬, 但呢度果然都唔會令我失望, 烏冬好煙韌彈牙, 但因為食肉都食飽, 個烏冬都食唔晒, 所以今餐雖然豪D, 但真係物有所值呀!

2017-07-23 167 瀏覽
同事話佐敦有間燒肉店好正,所以點都要跟佢去揾食~環境係很有空間感,而枱椅是並排而列,最啱三五成群 gathering~美國prime 頂級牛小排呢碟牛小排脂肪比例均稱,燒過後好似入口即溶咁~豚腩肉這個豚肉屬於厚切的一種,食落好有口感,唔好以為個脂肪橫橫一條在肉上,絕對唔會感覺食緊一 pat 肥肉,是極容易入口的。深海老虎大蝦大大隻的虎蝦,中間開咗邊,都要花多一點時間才可煮至全熟。煮熟後蝦肉是非常鮮嫩,而且外殼很容易脫開,食完仲要 lam 手指~燒好的食物用來餸飯,真係寧舍開胃,這個午飯真的太美好了~
同事話佐敦有間燒肉店好正,所以點都要跟佢去揾食~

美國prime 頂級牛小排
呢碟牛小排脂肪比例均稱,燒過後好似入口即溶咁~

深海老虎大蝦
大大隻的虎蝦,中間開咗邊,都要花多一點時間才可煮至全熟。

燒好的食物用來餸飯,真係寧舍開胃,這個午飯真的太美好了~

2017-07-03
$211.2 (午餐)
2017-07-22 313 瀏覽
好友之前答應過我話帶我來一間有質數的日式烤肉,終於等到今晚位置在佐敦後街,若果不是跟朋友來,對一個路痴的我可能要花上時間去找豆腐沙津配上日式芝麻醬,配了豆腐十分清新的口味豚腩肉用烤的方式把油脂逼出黎,入口並不油膩,而也蠻嫩滑美國PRIME牛小排牛脂分佈十分均衡,燒到有網紋十分冶療,而入口即溶,也同時溶化左我的心特大緬甸虎蝦這size簡直是king size, 十分夠派頭,更有趣的是令脊部的肉也要弄熟,所以就反起大蝦們,就像排排坐一樣。 蝦肉扒倒是第一次食,啖啖都係肉,蝦肉十分彈牙,也算鮮甜海膽炒飯著眼就在海膽上,炒飯配上海膽很鮮甜,把炒飯帶上另一層次
好友之前答應過我話帶我來一間有質數的日式烤肉,終於等到今晚

豆腐沙津
配上日式芝麻醬,配了豆腐十分清新的口味

豚腩肉
用烤的方式把油脂逼出黎,入口並不油膩,而也蠻嫩滑

海膽炒飯
著眼就在海膽上,炒飯配上海膽很鮮甜,把炒飯帶上另一層次
2017-07-22 123 瀏覽
日式同韓式燒肉店在香港大行其道,太多選擇,個人最喜歡食飛驒牛,呢間和匠有,成780蚊一碟,好貴。最後來此餐廳食比較經濟既牛肉meal set,$88-168不等,都唔差,我我們覺得最正既反而係超大虎蝦,好爽肉地。印象中d staff 唔係好well-trained,環境都係乾淨日式木頭design,食物上就多人食牛肉meal set,都ok既,呢個價錢就有呢個質素,無話特別低食或者好食。呢度主打都係飛驒牛,或者要試呢隻肉先知道真章。

2017-05-15
  • 緬甸虎蝦
2017-07-10 145 瀏覽
今晚同幾個同事到佐敦晚飯,食燒肉先店內幾有日本feel曰本安曇野豆腐沙律$62有幾粒豆腐做面配上麻醬口感清新,還有多款的沙律菜美國Prime牛小排$138,很新鮮豚腩肉(鹽燒) $80,腩肉燒完外層有少少脆卜卜唔油膩,很好味特大緬甸虎蝦 $260/2只,蝦很大隻,有成隻手掌咁大,肉質好爽店舖內裝夠寬敞,食物質素高,今晚傾得幾盡興嘢食好食,但店員細心,又協助客人燒食物及試解,呢樣真係好種要,如果食物好食,但服務差我唔會去第二次
今晚同幾個同事到佐敦晚飯,食燒肉先

店內幾有日本feel

曰本安曇野豆腐沙律$62
有幾粒豆腐做面配上麻醬口感清新,還有多款的沙律菜

美國Prime牛小排$138,很新鮮

店舖內裝夠寬敞,食物質素高,今晚傾得幾盡興

2017-06-28
2017-07-09 238 瀏覽
去咗佐敦買嘢,又忽然好想食燒肉,揾吓揾吓,行咗入去近DGS嘅後街,就見到呢間燒肉店,好肚餓,叫咗兩個燒肉定食,分別係豚腩肉同美國安格斯小牛排,仲可以要飯或稻庭手打烏冬,我就要咗飯,仲有加前菜、蒸蛋、麵鼓湯添,朋友就要咗烏冬個蒸蛋好滑,有冬菇同魚旦,至於個烏冬,我都試咗少少,都不錯,好滑,又彈牙,不過唔知點解,食燒肉我都係喜歡跟飯,個飯加埋燒肉嘅肉汁特別好味豚腩肉同牛小排一同上枱,店員好好,一邊示範一邊教我哋點燒,原來係要燒豚腩肉先,等佢嘅油燒出來先,咁就無咁黏,唔怕燒焦鹽燒豚腩肉 ($108)腩肉响燒嘅期間會不斷出油,都容易搶火,薄薄嘅腩肉,燒到啲肥膏位微焦帶金黃色就食得,燒完一邊反去另一邊,入口嫩滑,肉質鮮美,外表仲有些脆,好好味呀!!!!美國prime牛小排 ($138)得到店員嘅教導,終於知道點燒,原來燒小排係要燒完一邊燒一邊,見到佢出血水之後就反轉再燒,燒到無血水就食得,雖然厚身,但一啲都唔韌,肉質鮮嫩,油脂分佈平均,入口即溶食完唔夠喉,再叫多兩隻虎蝦特大緬甸虎蝦 ($130一隻)隻蝦大得誇張,大到同個爐差不多大,真係唔識燒,好彩有店員幫。隻蝦已經開咗邊,洗乾淨,店員好熟手咁,
前菜、蒸蛋、麵鼓湯、白飯、稻庭古冬

蒸蛋

鹽燒豚腩肉 ($108)
鹽燒豚腩肉

美國prime牛小排 ($138)
美國prime牛小排

食完唔夠喉,再叫多兩隻虎蝦

特大緬甸虎蝦 ($130一隻)
隻蝦大得誇張,大到同個爐差不多大,真係唔識燒,好彩有店員幫。隻蝦已經開咗邊,洗乾淨,店員好熟手咁,燒完一邊又一邊,左反右反,終於有得食,用刀义輕輕力就剝到殼,好爽口,又彈牙,蝦味香濃

2017-06-20
前菜、蒸蛋、麵鼓湯、白飯、稻庭古冬
蒸蛋
特大緬甸虎蝦
「Comfort Zone 」逗留太久的確使人停滯不前,有多少人能拿出勇氣到外「闖一闖」,重新學習陌生的事情。筆者和招積妹就像進了死胡同,每天在公司被上司精神折磨到剩下半條命,值得繼續嗎?這晚滂沱大雨,筆者想起小K介紹的燒肉店就在佐敦地鐵站旁,便訂了位和招積妹一邊進餐一邊商量對策。烤肉前的前菜,沙律是筆者必然正選,逐點了日本安野菜豆腐沙律。豆腐軟滑,芝麻醬和沙律菜比例適中,開胃又健康。另一道前菜小吃為磯燒鮑魚,為醬油跟昆布文火烹煮而成,鮑魚味道濃郁帶甜味,肉質滑嫩帶嚼勁。燒烤開始,深海老虎大蝦來自緬甸。蝦身有深黑色橫紋,肉質紮實又爽脆。日本國產鹿兒島黑豚肉肉質軟嫩富彈性,沒有一點腥味。美國Prime牛小排肉質緊密,油花均勻,肉汁豐富。美國Prime牛角切,嫩紅外表很討好,肉味香甜,爐的火力大,焦香外層,內裹柔嫩。極上黑毛和牛牛舌是筆者全晚的最愛。牛舌分為舌根,舌芯、舌尖和舌腩。這𥚃採用的是舌芯近舌尖位置,矜貴又刁鑽。厚切度適中,薄了會影響口感,個厚烤製時可能外表熟內裏還很生。猛火逼出牛舌油分,甘香豐腴,口感軟滑幼嫩。最後,櫻花海老元貝炒飯作結尾,鑊氣夠,米飯粒粒分明,櫻花蝦乾增添咸香。

日本國產鹿兒島黑豚肉肉質軟嫩富彈性,沒有一點腥味。

美國Prime牛小排肉質緊密,油花均勻,肉汁豐富。

極上黑毛和牛牛舌

雖然,吃畢整餐後,筆者和超值妹還沒有答案,但是最少心情也放輕鬆了。
2017-07-05
極上黑毛和牛牛舌