2017-07-09 109 瀏覽
好耐無係香港食過日式燒肉店(平時較常食韓式燒肉),老婆咁岩想食燒肉,上OpenRice 找找,找到這間好像不錯的燒肉店,便一於試試看。店鋪位於佐敦較靜的內街,很喜歡不太多人的街道的食店,感覺舒適點。而店鋪外觀很吸引,充滿和式木材運用的風格,加分。整潔的餐枱,有各式各樣的選擇,如飛驒牛,美國prime牛,海鮮,日本阿波尾雞等等。點了個日式沙律作前菜,很清新。汁煮鮑魚,鮮甜入味,不錯!點了日式牛舌心,美式prime 牛,西班牙的黑毛豬和大蝦為主菜。牛舌心無得頂,勁香,入口即融!美國prime 牛牛味濃而不膩; 黑毛豬有咬口且香; 海蝦鮮甜彈牙;十分滿意!食得性起,最後同老婆各自點了一炒飯一碗烏冬。食豐富的一餐,很滿足!
而店鋪外觀很吸引,充滿和式木材運用的風格,加分。

點了個日式沙律作前菜,很清新。

汁煮鮑魚,鮮甜入味,不錯!

2017-07-08 116 瀏覽
據聞佐敦有間日式燒肉餐廳,超多好評,一直欲欲想試,今天終於有機會和同事一齊結伴去品嘗。午市設有燒肉定食,有湯有飯有烤肉,一百蚊左右的價錢,一點也不貴,物超所值。美國prime 頂級牛小排牛小排色澤鮮艷,脂肪比例均勻,屬頂級優質牛肉,即使燒至全熟,一點也不靱。豚腩肉肥厚部份層次分明,食落肉質鬆化,豬肉味突出。深海老虎大蝦超大隻,要多一點點時間才可燒至全熟。餐廳很細心,已預先把蝦開了一邊殼,省卻了剝殼的時間。蝦肉新鮮,蝦膏也很鮮味。一邊食燒肉,再伴以白飯,加上味增湯及蒸蛋,人生一大享受也!

美國prime 頂級牛小排

豚腩肉
肥厚部份層次分明,食落肉質鬆化,豬肉味突出。

深海老虎大蝦

一邊食燒肉,再伴以白飯,加上味增湯及蒸蛋,人生一大享受也!

2017-07-03
午餐
2017-07-08 96 瀏覽
見到牆上食材介紹都知道呢間小店入貨唔馬虎成日約朋友去尖沙嘴今日揀左佐敦係貪得意想証實下地租平d,同一個價錢係咪應該可以食到好d質素點左個開胃豆腐沙律D人話食得豆腐多,皮膚就可以就似豆腐咁滑磯燒飽魚,唔算細隻,甜甜地,好味!和牛同黑毛豬和牛粒賣相都靚燒肉好處係可以睇到食材處理前新鮮的鮮豔顏色脂肪分佈平均,一睇就食慾大開四個人燒下食下傾下計開心開心!大蝦處理得好乾淨和牛舌心厚切燒起都唔un 確實靚料!四個人埋單1355

見到牆上食材介紹都知道呢間小店入貨唔馬虎

成日約朋友去尖沙嘴
今日揀左佐敦
係貪得意想証實下
地租平d,同一個價錢係咪應該可以食到好d質素

點左個開胃豆腐沙律
D人話食得豆腐多,皮膚就可以就似豆腐咁滑

磯燒飽魚,唔算細隻,甜甜地,好味!

和牛同黑毛豬

和牛粒

賣相都靚
燒肉好處係可以睇到食材處理前新鮮的鮮豔顏色
脂肪分佈平均,一睇就食慾大開

四個人燒下食下傾下計

燒起都唔un
確實靚料!

四個人埋單1355
2017-07-07 77 瀏覽
愛人是牛魔王, 生日當然要隨其喜好; 知道佐敦有間出名的日式燒肉店, 朋友也有推介, 生日飯就選在此吧 ! 地點雖然在佐敦, 不過卻在橫街之內, 或是到步的時間尚早 (晚上未到七時) 人客不算太多, 訂了位的關係也不用等待, 可以即時入席; 不過因為之前的下午茶還未消化, 兩人都不太餓, 所以只點了豆腐沙律, PRIME 牛角切 , PRIME 牛小排 及特大緬甸虎蝦不愛肉的自己對各種肉類的認知有限, 只知眼前的都肉質鮮嫩, 肉汁也多, 而且入口很鬆軟, 忘記是那一種, 入口後肉汁滲入味蕾, 連不愛肉的我也覺好味得不得了, 那種齒頰留香一直留在口腔之中, 難怪在一眾食評都對這裡的燒肉讚不絕口個人較為喜歡海鮮類, 當然不會虧待自己, 點了特別介紹的緬甸虎蝦,  虎蝦SIZE真的巨型, 所以侍應小姐也提醒燒時要特別燒烤虎蝦的頭部, 因為入面的蝦膏很多, 不過因為體積大, 有時客人會燒漏了頭部; 燒過後的蝦膏味濃郁不得了, 鄰桌的客人也不住說香死了

• 特大緬甸虎蝦
  • 牛角切
2017-07-06 51 瀏覽
今日放工落雨濕濕, 約埋另一對情侶一齊嘆燒肉順便避雨……這間烤肉店就近佐敦地鐵站B出口, 旺中帶靜附近仲有幾間酒店㖭!店內沒有誇張的佈置, 簡簡單單地方闊落, 適合三五知己聚聚腳……前菜叫咗個日本安曇野豆腐沙律, 豆腐香滑配上日本芝麻醬, 沙律菜亦夠新鮮,不錯!海鮮方面,我哋order了磯煮鮑魚和深海老虎大蝦。鮑魚咬口不俗,煮得啱啱好。 至於老虎大蝦是不是在深海不是重點,重點是size真的非常巨型, 看圖片便知道放四隻大蝦在爐上以剛剛好……!!!至於肉類方面,order了美國prime牛小排、 西班牙黑毛豬架、 美國安格斯牛角切。 個人最愛美國安格斯牛角切因肥膏和肉質分明, 配上日式烤肉醬汁 ,稱得上天仙配。至於西班牙豬亦比較健康、油少少,煮到8、9成剛剛好。 為食的我們最後還追加了極上黑毛和牛舌, 廳店長新哥介紹, 黑毛和牛舌要燒到全熟至好食。 牛舌夠厚身,口感一流。豬骨湯稻庭烏冬清清地, 但個人最愛還是櫻花海姥元貝炒飯, 飯粒炒到夠乾身不多油!!! 豐富的晚餐配上我們的獺祭清酒剛剛好 ,正!
今日放工落雨濕濕, 約埋另一對情侶一齊嘆燒肉順便避雨……
海鮮方面,我哋order了磯煮鮑魚和深海老虎大蝦。

• 美國Prime牛角切
  • 日本安曇野豆腐沙律
2017-07-02 386 瀏覽
今日應邀友人的約會到佐敦食日式燒肉,友人推介「和匠」的食物及地方環境先點了兩道醒胃前菜醒醒神先,芥辣八瓜魚粒,帶點點芥辣味,份量舖滿小碟子日本安曇野豆腐沙律配胡麻醬,沙律菜新鮮,豆腐嫩滑豚腩肉,腩肉與油脂分明,配上柚子醬食,一流美國 Prime 小牛排,好香牛肉香味限定推介:特大緬旬虎蝦 $260/2隻,真係好大隻成個爐咁大,蝦的肉質十分爽,不需添加任何調味已海膽炒飯,配上珍珠飯炒,粒粒分明,海膽鮮甜,仲有原粒元貝店員很細心為我們推介食物,並主動教導我們燒食物的技巧,避免浪費下次要試食飛驒牛二人餐先

前菜

日本安曇野豆腐沙律配胡麻醬,沙律菜新鮮,豆腐嫩滑
日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)

豚腩肉,腩肉與油脂分明,配上柚子醬食,一流

豚腩肉

美國 Prime 小牛排,好香牛肉香味
美國Prime牛小排

特大緬甸虎蝦

海膽炒飯,配上珍珠飯炒,粒粒分明,海膽鮮甜,仲有原粒元貝

下次要試食飛驒牛二人餐先
2017-06-28
美國Prime牛小排
  • 芥辣八爪魚粒
  • 緬甸虎蝦
  • 厚切美國Prime牛小排
星期六仲要番工🤦🏻‍♀️好彩放下午🤗去食下好西先😘同朋友是去佐敦食日式網網燒Online game細個玩得多大個真係第一次食好期待😍傳統的日式餐廳 都係由木做主調入面的枱都設有用炭火燒的網網燒爐叫左美國prime牛小排同豬腩肉!追加深海老虎大蝦兩隻😆牛小排下當然要叫已經8塊因為我實在太鍾意食肉啦!油脂非常分布平均!見到網狀肥脂雪花鋪滿在嫩紅色的牛肉上,非常吸引!另外叫的豬腩肉,都係8塊,非常大塊!深海老虎大蝦,廚師早已很細心地把它切成兩邊🤗燒呀燒呀、原來炭火燒未必見到火、主要係靠炭的熱力燒熟牛肉豬肉,有時候也會見到火跳出來😆😆😆燒肉也很靠技巧!幸好朋友是燒烤高手😆這塊五成熟的牛小排🤗入口非常嫩滑配上甜甜的燒烤汁😍配飯一流豬腩肉燒到外面脆脆的😍海蝦亦是一流,蝦肉非常離殼嫩滑的白白蝦肉 套餐配的白飯是珍珠米配上燒肉汁非常野味,而且還有面豉湯和蒸蛋另外亦可配讚岐烏冬,非常彈牙滿足的一個下午
星期六仲要番工🤦🏻‍♀️
好彩放下午🤗去食下好西先😘
同朋友是去佐敦食日式網網燒
Online game細個玩得多
大個真係第一次食好期待😍

傳統的日式餐廳 都係由木做主調
入面的枱都設有用炭火燒的網網燒爐

叫左美國prime牛小排同豬腩肉!
追加深海老虎大蝦兩隻😆

牛小排下當然要叫已經8塊因為我實在太鍾意食肉啦!
另外叫的豬腩肉,都係8塊,非常大塊!

深海老虎大蝦,廚師早已很細心地把它切成兩邊🤗

燒肉也很靠技巧!幸好朋友是燒烤高手😆
這塊五成熟的牛小排🤗入口非常嫩滑
配上甜甜的燒烤汁😍配飯一流

豬腩肉燒到外面脆脆的😍

海蝦亦是一流,蝦肉非常離殼
嫩滑的白白蝦肉

另外亦可配讚岐烏冬,非常彈牙
滿足的一個下午

2017-06-30 101 瀏覽
和牛食得多,反而想嘗試特別的燒肉店,見到openrice 呢間店的燒肉好似好美味,就決定我朋友過來佐敦試一試。和牛食得多就試下豚腩肉,豚腩肉燒完已把油脂逼左出來,配埋柚子汁食一點都不油膩而且仲爽口超正👍😋美國prime小牛排第一次食,小牛排燒完仲鎖住肉汁,好juicy好重牛味。特大緬甸虎蝦仲大過我隻手,燒完隻蝦好爽口彈牙,肉質夠實好新鮮美味👍海膽炒飯餐牌都特別過人,有好多不同的燒肉有:豬,牛,雞與普通燒肉店不同。日本安曇野豆腐沙律沙律菜好碧綠青脆爽口,好新鮮配埋胡麻醬勁香。芥辣八爪魚粒芥辣不是好重味,越食越上引。
芥辣八爪魚粒
芥辣八爪魚粒芥辣不是好重味,越食越上引。
美國prime小牛排
2017-06-28
芥辣八爪魚粒
美國prime小牛排
2017-06-30 35 瀏覽
Lunch同一班同事去食 午市燒肉好抵 幾十蚊有蛋有湯有飯有前菜有燒肉。 好好味很中意係個蛋,燒汁都好野味。加上店內環境舒服 坐位寬闊 燈光很好 氣氛都好好。 仲有服務好好 有好多待應
很中意係個蛋,燒汁都好野味。
加上店內環境舒服 坐位寬闊 燈光很好 氣氛都好好。
仲有服務好好 有好多待應
2017-06-29 37 瀏覽
近排又興起燒肉店, 上網睇下有邊間好食先, 搵到呢間位於佐敦既一間日式燒肉店, 於是同朋友去食下先, 遠處已望到一間好有日本FEEL的餐廳, 相信就在這裡. 哈哈…..之前見到網上有人介紹呢到既鮑魚好正, 一於試下先 - 磯煮鮑魚(2隻)$98, 一入口好彈牙, 一D都唔硬, 好有口感, 而且D味道啱啱好, 唔會過咸, 呢個真係值得推介!!跟住緊係叫返D肉黎燒下啦, 我地叫左份牛小排, 大約6塊, 未食都覺得正, 因為已被D雪花吸引住, 好均勻, 哈哈…..食落有好香濃既牛味, 而且一D都唔硬, YUMMY YUMMY!!之後我地仲叫左豚肉 & 虎蝦, 豚腩肉OK喎, 燒完唔會覺得肥, 都係大約6塊到, 之後仲有超大隻既虎蝦, 大廚很細心, 將蝦背介一刀, 咁樣就會容易D熟同睇到熟未, 仲有就係MOK殼唔用手都好容易MOK到出黎, 仲要去埋腸, 讚!! 而且D肉仲好彈牙!!哈哈....我地仲叫左個蒲燒鰻魚飯$98, 鰻魚好嫩, 唔乾, 再加埋必備既鰻魚汁一齊燒簡直係絕配呀.下次要試下呢到出名既飛驒牛先, 唔知做乜鬼今次無叫, 哈哈…..

2017-06-22
2017-06-27 176 瀏覽
日本和牛成日都聽到,仲細分唔同地既日本和牛,有飛驒,有松板仲有神户添,而和匠就係主打飛驒牛既燒肉,飛驒牛係香港都唔係好多地方有得食嫁,今次決定同朋友試一試佢首先2個前菜醒一醒胃,為接住黎既燒肉做準備第1樣係麻醬沙律,第2樣係介辣八爪魚,介辣唔係好重,而且係凍食,食下食下不知不覺會愈食愈上引,好開胃磯煮鮑魚都係店員推介之一,天氣咁熱食個冰凍鮮甜既鮑魚真係降温到正式燒肉開始啦不過我地決定食左大虎蝦先,隻隻都手掌咁大隻嫁呢個美國prime牛角切,燒到外表好似全熟但內裏都係好juicy嫁呢個美國prime牛小排,一開始都誤會左係和牛,d色澤同油花簡直同和牛不相伯仲呀,而且仲好好味呀食牛多都想試下豬,所以叫左個豬腩肉,但都係牛出色d輪到今晚既壓軸登場,飛驒牛肩肉,油花好充足,而且燒完之後真係入口即溶嫁食完燒肉食埋個鰻魚飯就大滿足啦食燒肉又點小得啤酒呢

首先2個前菜醒一醒胃,為接住黎既燒肉做準備
磯煮鮑魚
深海大虎蝦

到正式燒肉開始啦
不過我地決定食左大虎蝦先,隻隻都手掌咁大隻嫁
美國Prime牛角切

Prime牛小排

豬腩肉

食牛多都想試下豬,所以叫左個豬腩肉,但都係牛出色d
飛驒牛A5牛肩肉

美國Prime牛角切
Prime牛小排
飛驒牛A5牛肩肉
2017-06-27 2569 瀏覽
今日係佐敦返學, 跟住同同學仔係附近搵野食, 見到呢間日式燒肉好似好正咁, 入到去都已經有8成人LU, 好彩啱啱有位, 望望餐牌原來除左燒肉之外仲有烏冬拉麵食, 正!!我地先叫個前菜食下先 – 日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)$62, D豆腐好滑, 沙律菜都好新鮮, 再加埋胡麻醬簡直係開胃之選.燒肉方便我地叫左美國PRIME牛小排$138, 淨係見到D雪花分佈得咁均勻就知正野, 將兩邊燒到金香後食得, 好香牛味, 一D都唔硬, 呢個可以ENCORE.再叫左個豚腩肉$80, 又有牛又有豬好滿足, 望落去好似比較肥, 但燒完一D都唔覺得肥膩, 再點埋醬汁更令肉味更鮮.最後叫左個和匠海神稻庭手打鳥冬(九洲醋骨湯)$96, 有青口, 凡立貝, 海雜……而手打烏冬係幼身的, 豬骨湯底就不帶油膩而清清的.

2017-06-16
2017-06-26 179 瀏覽
年頭去完日本 一直好記掛日式燒肉既味道經過今日在和匠既午餐滿足哂我既心靈同味蕾和匠位於佐敦區 由地鐵站步行2分鐘就到假日下午同朋友黎吃頓悠閒午餐 最好不過~餐廳環境闊落 坐位舒適 岩哂悠閒慢活既我地 見到飛驒牛既旗仔就十分期待除左有Set lunch外 有不同種類既燒肉款式 主打牛小排 我地點了一份美國Prime牛小排跟一份鹽燒豚腩肉嘗嘗 價格亦除份量而定另備有冷麵沙律 小食等亦有稻庭手打烏冬選擇點餐後奉上 醬汁 前菜 亦備有海鹽及七味粉等 以供調味加$20配已配這個蒸蛋麵鼓湯及御飯蒸蛋十分驚喜 係滑滑的 裡面有冬菇蟹柳等 材料 調味剛好 我很喜歡這款美國Prime頂級牛小排 一看脂肪分佈平均 牛小排的顏色很新鮮 豚腩肉 是厚薄平均 有鹽醬調味放進網爐上 牛小排只需兩面燒20秒便可肉質非常軟 濃濃既牛味 充滿肉汁 感覺滿足而豚腩肉 就放上網爐 2邊燒至金黃色 豚肉邊燒到脆脆 很惹味 極富油脂香因為朋友鍾意食蝦 另點了2隻老虎大蝦 2隻都一樣有份量 大蝦已預先開邊 方便燒烤 一路燒已見到充滿蝦膏 蝦肉亦非常彈牙 除御飯外 亦可點配稻庭手打烏冬 有九洲豬骨 醬油湯同地獄湯選擇 點了九洲豬骨
年頭去完日本
一直好記掛日式燒肉既味道
經過今日在和匠既午餐
滿足哂我既心靈同味蕾

和匠位於佐敦區 由地鐵站步行2分鐘就到
假日下午同朋友黎吃頓悠閒午餐 最好不過~

另備有冷麵沙律 小食等

亦有稻庭手打烏冬選擇

點餐後奉上 醬汁 前菜 亦備有海鹽及七味粉等 以供調味

加$20配已配這個蒸蛋麵鼓湯及御飯

豚腩肉 是厚薄平均 有鹽醬調味

放進網爐上 牛小排只需兩面燒20秒便可
肉質非常軟 濃濃既牛味 充滿肉汁 感覺滿足

除御飯外 亦可點配稻庭手打烏冬 有九洲豬骨 醬油湯同地獄湯選擇 點了九洲豬骨湯不算濃 而烏冬滑滑而彈牙
吃得滿滿的

這餐悠閒燒肉 真的讓這個下雨天 增添不少生氣 這餐2人共吃了$430 價格合理 一定會再嘗晚市..
  • 厚切美國Prime牛小排
  • 豚腩肉
  • 深海老虎大蝦
2017-06-24 50 瀏覽
晚飯時間,約咗幾個朋友出佐敦食飯,喺佐敦嘅呢間日式燒肉店,除咗香港人光顧之外,仲見到好多日本人嚟到呢間餐廳食嘢。雖然鋪頭雖小,但五臟六腑俱全,同幾個朋友嚟咗呢度食晚餐。 芥辣八爪魚粒:佢將啲八爪魚切到好細粒,非常容易入口,作為前菜,非常合適。深海老虎大蝦:因為我對蝦有敏感,所以冇食到,但係見到啲朋友佢哋食到津津有味咁樣,都真係想試返少少。美國Prime 牛角切 :切到一粒粒,入口容易,肉味豐富,而且識燒嘅話仲可以鎖住啲肉汁我喺入邊添。磯煮鮑魚:啲鮑魚都算大隻,佢仲幫我地一分為二。啲鮑魚咬落去好有質感,而且仲有好濃郁嘅鮮味。飛驒(音:陀)牛A5肩頸肉:作為A5級數靚牛肉,佢嘅脂肪比非常平均,齋看外表已經垂涎三尺,燒完之後唔使點咁好野,放入口,入口即溶,加上肉味濃郁突出,肉嫩肥美,薄燒令表面油脂溶化,油份化為甜味。和匠海神稻庭手打烏冬:最後叫咗碗烏冬,好多配料,烏冬非常之煙靭,而且湯底濃郁,食完個烏冬不禁飲左幾啖個湯底。三五知己除咗食好嘢之外,都要啤一啤佢嘅,難得唔使揸車,終於可以同班朋友飲返夠本。
晚飯時間,約咗幾個朋友出佐敦食飯,

• 深海老虎蝦
  • 飛鱓牛A5肩頸肉
2017-06-23 152 瀏覽
話說今日同旗袍去佐敦睇野,當然係我搵食乜㗎啦,突然有啲掛住好耐冇食過嘅牛肉餐廳,吖帶佢去試吓先。事隔都一段日子,有位親切嘅店員竟然問我係咪之前嚟過,係呀你好醒呀!咁都不特止,仲要講得出我係一個人嚟,仲食過乜飲過乜,勁,唔喺食評呢度讚吓你都唔得!睇返instagram,原來係舊年嘅6月21嚟,今日係6月22呀,橋到呢!佢話,既然舊年你食咗牛肉飯,不如今次試吓燒肉啦,仲介紹咗幾隻好味嘅食物,好,聽晒你話!鹽燒豚腩肉 ($108)店員會一路燒一路教我哋點燒,咁就最好啦,次次都唔知要點燒,一係燒到黑晒,一係又唔知點咁。由於腩肉喺燒嘅期間會不斷出油,所以要小心搶火啊。其實我不嬲都唔食腩肉嘅,見到都覺得罪惡啦。但呢個真係,雖然肥膏比肉多好多,不過都忍唔住一路食要一路讚!每一片都超級薄,燒到啲肥膏位微焦帶金黃色就食得,燒完上碟嗰吓,睇住啲油花彈吓彈吓,個邊位脆到不得了但唔乾身,滿口都係油香,好好好好好味呀!!!!美國prime牛小排 ($138)雖然厚身,但就算燒到全熟都唔會韌,肉質鮮嫩,油脂分佈平均,入口即溶,肉汁喺口中爆發嗰種感覺真係超良好。8片只係$138真係超抵!醬油湯底手打烏冬最鍾意食烏冬
前菜
鹽燒豚腩肉 ($108)
鹽燒豚腩肉
美國prime牛小排 ($138)
醬油湯底手打烏冬
最鍾意食烏冬,所以加錢都要食。但可能掛住食咗飯先,最後先食烏冬,所以腍咗,不過都唔錯吖
醬油湯底手打烏冬
特大緬甸虎蝦 ($130)
呢隻真係誇張,我本身麻麻蝦,但店員話佢哋隻特大虎蝦真係好震撼㗎,個個都食過番尋味,咁好啦叫隻試吓!估唔到真係大隻得咁緊要,老實說我哋就真係唔識燒蝦喇,所以又要麻煩店員幫我哋喇。已經切開咗嘅蝦冇蝦腸,感覺非常新鮮乾淨,燒熟後嘅蝦好易剝殼,基本上唔洗落手,就咁用刀叉已經搞得掂!非常厚肉,肉質又勁爽滑,啖啖肉有彈性,蝦味香濃,雖然要$130一隻但真係物超所值!
特大緬甸虎蝦
服務當然好啦,1年冇嚟,食材質素冇差到反而仲keep到,真係非常難得嘅事!希望下次唔洗再1年後先嚟食啦哈哈
2017-06-22
5 分鐘 (堂食)