2025-05-02 0 瀏覽
之前去過尖沙咀的兩家居酒屋:石亭和沃川,開了有二十多年了,一直都備受顧客的喜歡,得知最近又在尖沙咀開了一家主打清湯拉面的拉面館,我就和朋友相約過來嚐嚐,風格依然是簡單明了純粹的好吃!### 濃湯海老拉麵湯底鮮艷濃郁,散發著誘人的香氣,讓人一聞便垂涎欲滴!大蝦用的是新鮮的活蝦,所以肉質鮮嫩,彈牙的口感令人讚不絕口,鮮甜無比!溫泉蛋的蛋黃微微流出,與湯底交融,增添了一份滑順的口感!海鮮的鮮味在湯中完全釋放,最後我連湯都飲了!### 特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵六七片大片的叉燒鋪在一個大麵碗上,中間有一個雞蛋,兩根炸條,特別誘人,還散發出陣陣的香味!湯底很濃厚卻不油膩,叉燒十分軟嫩,拉麵彈牙吸收了鮮美的湯汁,真是令人滿足!### 鮮蟹肉忌廉薯餅薯餅內的忌廉與表面蟹肉的結合美妙無比,蟹肉的鮮甜在口中綻放,與濃郁的忌廉交融,形成了柔滑的口感!### 自家製魷魚豚肉餃子第一次吃這麼獨特的餃子,內陷是魷魚和豚肉組合而成,吃起來既有魷魚的彈牙,又有豚肉的香味,將海鮮味和肉香味很好的融合在一起!餃子上面還有一片網狀的天婦羅酥皮,很香脆!這家店還有多款日本直送的飲品,我們選了白桃和蜜瓜蘇打飲品,非常清爽!

### 濃湯海老拉麵

### 特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵

### 鮮蟹肉忌廉薯餅

### 自家製魷魚豚肉餃子

2025-04-30 0 瀏覽
尖沙咀開咗間新嘅拉麵店「味吉長龍」‼️ 原來呢間店係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋嘅新分店😍見個menu都係以清湯路線為主✨ 整體嘅風格都同沃川同石亭居酒屋好似🏮 裝修非常有日本風🇯🇵🔸 鹽味濃清湯大蜆拉麵 ($108)蜆肉非常多、又大粒飽滿、又非常鮮甜😍 有驚喜🥰 而且湯底清得嚟又滿有豚肉嘅香味✨ 麵有得揀硬度,揀咗普通,都幾彈牙🍜🔸 濃湯海老拉麵🦐 ($128) 蝦有四大條😳 煮得剛剛好💕 湯係海老湯底,好香濃嘅蝦味❤️ 而且每碗拉麵都有半隻溏心蛋同一片豚肉😍 好豐富👍🏻🔸 自家製魷魚豚肉餃子🥟 ($48)呢個餃子超級好食🤤✨💕‼️ 因為裡面嘅魷魚好多,又爆汁😆 同豚肉出奇地夾✨ 而且煎得非常脆,真係外脆內軟,好正🥟😋🔸 炸雞中翼 ($28)雞翼炸得好香,裡面都係非常juicy👍🏻🔸 日本白桃soda ($28)、富士柚子汽水 ($28)餐廳都有唔少日式飲品😆 幾特別,值得一試💕整體而言,拉麵都好高質❤️ 無論係賣相,定係食材都正🥰 而且餐廳仲有得儲印花,可以換小食/拉麵

🔸 鹽味濃清湯大蜆拉麵 ($108)

🔸 濃湯海老拉麵🦐 ($128)

🔸 自家製魷魚豚肉餃子🥟 ($48)

🔸 炸雞中翼 ($28)
雞翼炸得好香,裡面都係非常juicy👍🏻

🔸 日本白桃soda ($28)、富士柚子汽水 ($28)
餐廳都有唔少日式飲品😆 幾特別,值得一試💕

2025-04-30 0 瀏覽
🚸 日式拉麵店🥢北海道豚足鹽味濃清湯拉麵:豚足即係豬手,豬手配日式拉麵都係第一次試。豬手炆得幾淋幾滑,仲好大件添。醬油湯唔太咸🥢慢煮义燒濃清湯拉麵: 味噌湯有黃豆味,慢煮义燒好淋,溏心蛋亦好滑但偏淡!反而炸牛蒡有椒鹽幾惹味。🥢自家製魷魚豚肉餃子🥟:粒粒魷魚🦑爽口又彈牙,餃子好食👍🏻。餃子邊炸得脆卜卜少油。🥢鮮蟹肉忌廉薯餅:薯餅軟糯,正常發揮。🥢富士山柚子汽水:柚子味清新,配小食唔錯。
🚸 日式拉麵店

🥢鮮蟹肉忌廉薯餅:薯餅軟糯,正常發揮。

🥢富士山柚子汽水:柚子味清新,配小食唔錯。
2025-04-28 0 瀏覽
新開張嘅拉麵店,喺正尖東站附近,味吉長龍就係石亭同沃川兩間位於尖沙咀既老字號居酒屋嘅老闆開既。拉麵以清湯路線為主,佢哋嘅湯底可以選揀海鹽、醬油或者味噌。俾鍾意唔同湯底嘅朋友選擇。辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵呢碗辛辣拉麵揀咗味噌作底,湯底配埋辛辣肉粒好濃郁。辛辣嘅感覺越食越濃烈。叉燒份量偏多,薄切令到吾會太滯。特別欣賞佢配有炸牛磅,浸埋湯一齊食,特別好食!白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵呢碗白松露拉麵揀咗海鹽作底,松露味配上鹽湯底感覺幾夾,兩者取得平衡,唔會遮蓋到松露嘅香味。如果唔食得辣嘅朋友,就可以試吓呢款拉麵。自家製魷魚豚肉餃子出邊應該好少可以食到有魷魚嘅餃子,所以即刻試吓。雪花餃子外皮煎得香脆,入邊嘅魷魚粒令到口感更加豐富,同埋令到餃子冇咁單調!鮮蟹肉忌廉薯餅面頭鋪滿蟹籽同沙律醬,薯餅新鮮炸起,外脆內軟 !入面食到一絲絲蟹肉,不錯的小食。呢到飲品除咗有汽水都有果汁或者啤酒提供。今次叫左靜罔綠茶可樂同富士柚子汽水。兩款都幾好飲。食辛辣湯拉麵一定要配支汽水啦 !

辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵

白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵

自家製魷魚豚肉餃子

鮮蟹肉忌廉薯餅

呢到飲品除咗有汽水都有果汁或者啤酒提供。
2025-04-27 0 瀏覽
尖沙咀帝后廣場地下,有間唔起眼但來頭唔細嘅拉麵店——「味吉長龍」。佢係尖沙咀兩間老牌居酒屋「石亭」(26年歷史)同「沃川」(23年歷史)嘅姊妹店,同一個老闆開,專做清湯路線,冇浮誇配料,唔玩花臣,就係簡單直接嘅日式原味。  🍜 主食*✨自松露慢煮叉燒濃清湯拉麵*湯底清澈但味道濃郁,慢煮叉燒超軟嫩,入口即化。*✨特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵*如果鍾意食肉,呢款必試!叉燒份量多,同樣慢煮處理,肉質軟腍唔柴。湯底同上一款一樣,清甜唔油膩,飲完唔會口渴,證明真材實料。  🍗 小食*✨味吉炸雞*外皮脆口,肉汁鎖得住,咬落去嫩滑,配少少檸檬汁更加開胃!  *✨鮮蟹肉忌廉薯餅*外層炸得金黃酥脆,入面係creamy嘅薯蓉同,配搭鮮甜蟹肉,口感豐富,推薦!  🍹 飲品*✨富士柚子汽水**✨烏龍茶 *💬 總結:如果你厭倦咗香港成日見嘅濃厚豚骨湯或者味精湯底,呢間清湯路線嘅拉麵店絕對值得一試。人頭每位$114,在尖沙嘴這個地價高昂的地段算是抵食了

🍜 主食
*✨自松露慢煮叉燒濃清湯拉麵*
湯底清澈但味道濃郁,慢煮叉燒超軟嫩,入口即化。

*✨特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵*

🍗 小食
*✨味吉炸雞*
外皮脆口,肉汁鎖得住,咬落去嫩滑,配少少檸檬汁更加開胃!

*✨鮮蟹肉忌廉薯餅*

🍹 飲品
*✨富士柚子汽水*
*✨烏龍茶 *

💬 總結:

人頭每位$114,在尖沙嘴這個地價高昂的地段算是抵食了
2025-04-27 0 瀏覽
今日收工同同事嚟尖沙咀拉麵裝潢好有日本風 有feel特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵 $108 好少有用清湯做湯底嘅拉麵 清清哋 又幾過癮叉燒肥瘦均勻 煮得好軟嫩好入味仲可以加蒜 更加惹味特盛有足足成6片叉燒 好滿足每碗仲有2條炸牛蒡 幾香口幾好咬😂白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵 $98 依款湯底加咗咁白松露 香啲又有層次啲自家製魷魚豚肉餃子 $48 餐廳自己包嘅餃子個餡加咗魷魚 增添咗鮮味加埋出面嘅脆脆 更加有口感 好好味耶味吉炸雞 $38Ho juicy店員仲有介紹依到係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店(都已經開咗20年以上 , 同一個老闆)老闆見香港市面上無咩人做清湯路線為主嘅拉麵 想「簡單直接」沃川同石亭個風格都係一樣
今日收工同同事嚟尖沙咀拉麵

味吉炸雞 $38
Ho juicy
2025-04-15
2025-04-27 2 瀏覽
朋友今日係尖東做完野, 所以只好係附近搵食了, 見到間拉麵台有午市套餐食, 係拉麵價+$38跟小食飲品, 所以入去試嚇! 我哋就叫左2 個set 一齊share ~ 北海道豚足鹽味濃凊湯拉麵 北海道的豚足鹽味濃湯拉麵是用新鮮的豚足熬制而成,湯頭濃郁,味道鮮美,麵條則是Q彈的口感,搭配上各種配料! 每一口都能感受到濃厚的肉香和鹽味! 小食係炸雞粒, 炸雞粒外酥里嫩,香氣撲鼻,咬下去的瞬間,感受到雞肉的鮮嫩和外皮的酥脆! 配左沙律醬減去油膩感! 期間限定的特濃蝦湯拉麵🍤🍜 是海鮮愛好者的夢幻之選呀!濃郁的蝦湯熬制得非常入味,鮮蝦的香氣和湯頭的濃厚完美融合,搭配上蝦仁、豚肉、蔥花等配料,層次感十足! 自家製魷魚豚肉餃子(5隻) ,係新鮮即刻煎嘅, 皮都係脆脆的,新鮮熱辣!

北海道豚足鹽味濃凊湯拉麵

期間限定的特濃蝦湯拉麵

自家製魷魚豚肉餃子(5隻) ,係新鮮即刻煎嘅,
皮都係脆脆的,新鮮熱辣!
屹立喺尖沙咀廿幾年既✨石亭✨同✨沃川✨兩間風格一樣既居酒屋終於迎梨新分店🥳以拉麵為主既新分店好有意思😎竟然行香港市面上無咩人做既清湯路線,簡單直接🤨唔玩花臣‼️招牌特色濃清湯全部都選用左新鮮䐁肉、豚骨再配以日本蔬菜同祕制香料熬制最少12個鐘,勁有誠意‼️小妹心思思左幾日,今日終於有時間過去食個lunch 🫰🏻我食左:⬇️⬇️.🐲巨龍 - 特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵$108湯底有鹽味、醬油同味噌味可以揀;小妹揀咗味噌味,湯頭清澈唔濁,雖然鮮味濃郁,但又唔會好咸同重油膩感,飲晒都冇口乾👍🏻👍🏻主角慢煮叉燒唔會好肥,量多大塊又軟嫩,大口食肉超滿足🫶;伴碟仲有埋比較少見、又爽又脆既炸牛蒡、筍絲、蔥絲同半熟溫泉蛋🥚添,夠晒豐富🤘🏻至於面底亦都可以選擇自己偏好嘅口感,硬d、正常同淋d都可以;小妹揀咗正常,入口煙韌彈牙,好有質感🫶另外仲加左$38揀多左個小食同飲品🥤我揀左炸到外脆內嫩,肉汁多到爆出嚟既名古屋雞翼🤩至於飲品方面,有日本🇯🇵梳打/汽水、港式汽水、果汁、咖啡或茶、甚至連日本🇯🇵啤酒都有得揀,好齊全丫‼️💕而家仲有個儲印優惠,每幫襯$78或以上就免費有個印仔,集齊4⃣️個印仔就有個$38或以下既小食送,集齊8⃣️

小妹心思思左幾日,今日終於有時間過去食個lunch 🫰🏻

我食左:⬇️⬇️.

🐲巨龍 - 特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵$108

另外仲加左$38揀多左個小食同飲品🥤

我揀左炸到外脆內嫩,肉汁多到爆出嚟既名古屋雞翼🤩

💕而家仲有個儲印優惠,每幫襯$78或以上就免費有個印仔,集齊4⃣️個印仔就有個$38或以下既小食送,集齊8⃣️個仲有個$78既拉麵送添丫😉‼️感覺更加抵🤘🏻

🛑味吉長龍

📍尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下
7-8號舖

港鐵尖沙咀/尖東站P3出口,步行約1分鐘

身為拉麵控嘅我,見尖東新開「味吉長龍」走去試試!拉麵店背後大有來頭,原來係尖沙咀兩間廿年居酒屋「石亭」同「沃川」嘅同一位老闆主理,食物質素穩打穩扎,新店主打「清湯路線」喺香港少見得嚟又充滿驚喜!⠀🏮 和風裝潢打卡位🏮 紅燈籠、瓦頂設計、動漫壁畫,彷彿秒穿日本街頭!午市$78 起⠀ 招牌湯魂:新鮮豚肉豚骨熬12小時煮出乳白香濃清湯,底味可選海鹽、醬油或味噌。「鹽味吉龍$108」✨ 大大隻豬腳,爽口膠原滿滿,不過我比較鐘意稔身口感,湯頭清甜中帶深邃層次,飲完唔會口渴! 麵質:推薦普通麵條掛湯一流,吸盡豚骨精華。 配料:慢煮叉燒肥瘦均勻、溏心蛋流心爆漿,最驚喜係兩條酥脆鹹香炸牛蒡!完全顛覆傳統漬物印象!⠀ 🥟 小食: 魷魚豚肉餃子+$10 🥟 自製餃子皮薄脆底,咬開爆出彈牙魷魚粒混豚肉餡,越嚼鮮味越出!第一次食呢種組合好特別! ⠀ 🍹 日本汽水🍹 +$10又唔貴woo! 「富士柚子汽水」同「靜岡綠茶可樂」,柚子清新解膩,綠茶可樂甘甜有趣,完美平衡濃湯滋味!⠀ ⠀ 📍味吉長龍尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖 ⠀

午市$78 起⠀
麵質:推薦普通麵條掛湯一流,吸盡豚骨精華。

🥟 小食: 魷魚豚肉餃子+$10 🥟

🍹 日本汽水🍹 +$10又唔貴woo!

📍味吉長龍
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖

2025-04-14
  • 吉龍
  • 自家製魷魚豚肉餃子
前排去咗尖沙咀一間超有格調嘅日式拉麵店,推開木門就聞到陣陣拉麵香味。坐低發現原來佢係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店,而且風格都係一樣,走簡單直接嘅實力派路線,唔會特登搞花臣。😌**🍄白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵**一上枱就被個白松露香氣迷倒~湯底係超罕見嘅「清湯」,香港市面上無咩人做,濃郁得來唔會膩!✨ 慢煮叉燒粉嫩入口即化,真係令人招架唔住!💫**🐷北海道豚足鹽味濃清湯拉麵**豚足肉燉到超軟嫩,滿滿骨膠原!鹽味調和得剛好,拉麵掛湯能力一流,食完成個嘴仔都黏黏的,感覺皮膚即刻變滑溜~😝**🦑自家製魷魚豚肉餃子**呢個餃子外皮煎到金黃脆底,咬開竟然係彈牙魷魚粒mix juicy豚肉~🌊鮮味層次大爆發!口感超豐富!**🍗味吉炸雞**雞件外皮超薄脆,咬落「咔嚓」一聲,肉汁即刻湧出嚟!😱**🍵靜岡綠茶可樂**🍃 靜岡抹茶嘅甘香中和咗可樂嘅甜膩,氣泡感十足,我自己就好鍾意~**🍊富士柚子汽水**💛 入口係超清新嘅柚子香,微酸帶甜,好refresh!#尖沙咀拉麵 #日本直送 #少女食評 #打卡餐廳 #相機食先味吉長龍 (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖

**🍄白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵**

**🐷北海道豚足鹽味濃清湯拉麵**

**🦑自家製魷魚豚肉餃子**

**🍗味吉炸雞**
雞件外皮超薄脆,咬落「咔嚓」一聲,肉汁即刻湧出嚟!😱

**🍵靜岡綠茶可樂**

**🍊富士柚子汽水**
💛 入口係超清新嘅柚子香,微酸帶甜,好refresh!

味吉長龍 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖
2025-04-24 0 瀏覽
好耐冇約阿媽一齊食晚飯,記得阿媽鍾意食拉麵,知道尖沙咀有間新開以清湯路線為主嘅拉麵店,香港市面上無咩人做,係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店(歷史26年同23年)✨鮮蟹肉忌廉薯餅$38外脆內軟,裡面蟹肉薯蓉味道剛剛好,口感極佳,呢個小食必點✨自家製韭菜豚肉餃子(5隻)$38餃子皮薄有彈性,韭菜鮮香又恰到好處,令人一口接一口✨白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵(白龍)$98餐廳主打清湯路線,所以一上枱見到湯底比平時嘅拉麵冇咁油,慢煮過程令到叉燒吸收咗湯汁既精華,配搭埋白松露層次更加豐富✨北海道豚足鹽味濃清湯拉麵(吉龍)$108豚足質感嫩滑,滿滿骨膠原,但如果可以切細舊啲會更加好,而且蛋黃也是剛好糖心,增加咗整體風味另外估唔到兩款拉麵加入左牛蒡,要問職員先知道係咩嚟,仲要係炸過勁好食🤤

✨鮮蟹肉忌廉薯餅$38
外脆內軟,裡面蟹肉薯蓉味道剛剛好,口感極佳,呢個小食必點

✨自家製韭菜豚肉餃子(5隻)$38
餃子皮薄有彈性,韭菜鮮香又恰到好處,令人一口接一口

✨白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵(白龍)$98

✨北海道豚足鹽味濃清湯拉麵(吉龍)$108

2025-04-14
  • 鮮蟹肉忌廉薯餅
2025-04-23 2 瀏覽
尖沙咀店鋪都轉得好快,近日帝后廣場迎來一間全新拉麵店,餐牌寫明是由經營26年及23年的居酒屋「石亭」與「沃川」合力開設,延續同一老闆的堅持與手藝。我們點了兩款每碗$108的拉麵,湯底可選海鹽、醬油或味噌,配料包括半隻糖心蛋、牛蒡條、筍和蔥。湯底屬濃清湯,較坊間的濃湯簡單直接。「吉龍」拉麵以北海道豚足搭配鹽味清湯,豬腳大大隻且入口即化,鹹香清爽、不覺油膩。「巨龍」特盛則以大量慢煮叉燒為主角,肉香濃郁,滿足肉食朋友的口味。另加$38可升級套餐,附小食及飲品,性價比不俗。

湯底屬濃清湯,較坊間的濃湯簡單直接。

吉龍

巨龍

另加$38可升級套餐,附小食及飲品,性價比不俗。
靜岡綠茶可樂
2025-04-16
吉龍
巨龍
靜岡綠茶可樂
2025-04-14 29 瀏覽
朋友帶我來到這間尖沙咀新開的拉麵店,佢話原來係石亭(歷史26年)同沃川(歷史23年)兩間尖沙咀居酒屋同一個老細開嘅的新分店,佢想簡單直接唔想玩花臣所以呢間店就以清湯路線為主,難怪風格係同沃川及石亭如出一轍呢!🔸北海道豚足鹽味濃清湯拉麵(鹽味)最吸睛就是大大隻豚足,肉質軟腍,搭配細滑的麵條,湯底選了鹽味,好夾。🔸白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵(醬油)醬油湯底醇厚,叉燒經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,白松露是這碗湯麵嘅精髓,超好味。🔸自家製魷魚豚肉餃子餃子餡料是魷魚與豚肉,口感豐富。餃子皮薄而有嚼勁,讓人回味無窮。🔸播味吉炸雞炸雞外皮酥脆,內裡肉汁豐滿。🔸富士柚子汽水喝起來酸甜適中,解渴又提神。🔸靜岡綠茶可樂既有綠茶的清新,又有可樂的味道,啱晒追求新奇口感的食客。

🔸北海道豚足鹽味濃清湯拉麵(鹽味)

🔸白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵(醬油)

🔸自家製魷魚豚肉餃子

🔸播味吉炸雞
炸雞外皮酥脆,內裡肉汁豐滿。

🔸富士柚子汽水
喝起來酸甜適中,解渴又提神。
🔸靜岡綠茶可樂
既有綠茶的清新,又有可樂的味道,啱晒追求新奇口感的食客。

2025-04-12 163 瀏覽
今日行過尖沙咀,發現開左間新拉面店「味吉長龍」,依間拉面店都有d來頭,原來係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新號分店,兩間居酒屋都係尖沙咀開左廿幾年,可以係尖沙咀冇人唔識,而依間分店就係主打拉面,以清湯路線為主 ,同其他拉面鋪唔同,係香港市面上無咩人做,理念係想「簡單直接」唔想玩花臣同沃川同石亭個風格一樣,真係值得一試1. 白松露慢煮叉燒清湯拉麵(醬油湯底)一上枱已經聞到陣陣白松露嘅香味,真係不得了!湯底係用清湯,但加入醬油做成,味道鹹香帶甜,啱啱好襯托出白松露嘅獨特風味。叉燒用慢煮嘅方法處理,入口即溶,肥瘦均勻,充滿油香。拉麵嘅麵條彈牙爽口,每一啖都充滿清湯醬油同埋白松露嘅香味!2. 辛辣香肉慢煮叉燒清湯拉麵(海鹽)鍾意食辣嘅朋友一定要試呢碗!湯底嘅辣味非常過癮,唔係死辣嗰種,而係帶有香氣嘅辣,令人越食越開胃。叉燒嘅做法同上面嗰碗一樣,都係慢煮,但係呢碗嘅叉燒就多咗一份辛辣嘅味道。海鹽嘅加入令到湯底嘅味道更加豐富,鹹味可以平衡返辣味,令到成碗麵嘅味道更加平衡。拉麵嘅麵條都係一樣咁彈牙爽口,每一啖都充滿辛辣、叉燒同埋海鹽嘅香味,真係令人食到停唔到口!3. 名古屋雞翼雞翼炸得非常香脆,外皮金

1. 白松露慢煮叉燒清湯拉麵(醬油湯底)

2. 辛辣香肉慢煮叉燒清湯拉麵(海鹽)

3. 名古屋雞翼

雞翼炸得非常香脆,外皮金黃色,咬落去卜卜脆,但係裡面嘅肉質依然保持嫩滑多汁。

4. 韭菜豚肉餃子

呢度嘅韭菜豚肉餃子皮薄餡靚,一咬落去就爆汁!韭菜嘅香味非常濃郁,同豚肉嘅鮮味完美結合,令人食到停唔到口。餃子嘅皮薄而有彈性,唔會太厚或者太薄,啱啱好可以包住啲餡料。最正嘅係,餃子嘅底部煎得金黃色,令到成隻餃子嘅口感更加豐富。

整體黎講餐廳食物質素高,而且午餐時間價錢好抵,食滿$78就有印花儲,儲夠足夠印花仲可以換拉面或小食,真係抵到爛
2025-04-10 70 瀏覽
今日去尖沙咀準備飛鏢練習,係附近搵啲野食,本身就鍾意食拉麵嘅我,就俾依間拉麵舖吸引左🙈 係等緊野食嘅時候,同店員吹下水先知原來味吉長龍係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋嘅新分店(歷史26年同23年 , 同一個老闆)🙈老闆對依三間舖頭嘅風格都係一樣~就係主要行清湯路線 ,想「簡單直接」唔想玩花臣我地兩個人就叫左2個主食,2個小食share🍜主食(白龍)白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵 $98上菜果吓就已經聞到白松露嘅香味,令到我第一啖就想食一口拉麵配白松露,之後忍唔住就想食慢煮嘅叉燒,慢煮嘅肉質果然唔同,保持到肉汁之餘又肉嫩,麵上有牛蒡,流心蛋,麻笋,蔥絲(巨龍)特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵 $108對於想食多d肉嘅男朋友仔,尼碗啱哂佢食,慢煮叉燒嘅份量加多佐,麵上都有牛蒡,流心蛋,麻笋,蔥絲*每碗麵嘅麵底同湯底都仲可以再選擇微調🙈麵底:硬、普通、軟湯底:海鹽、醬油、特製味噌。*(龍蝦湯除外)小食自家製魷魚豚肉餃子(5隻) $48皮薄餡多,粒粒魷魚好好咬口,餡肉份量十足飽滿,味道一流,餃子外皮煎香佐,重有脆脆薄片可以蘸醬享用鮮蟹肉忌廉薯餅(件) $38薯餅炸至外脆內軟,裡面有足料蟹肉,配上沙律醬非常好味飲品

我地兩個人就叫左2個主食,2個小食share🍜
主食

(白龍)白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵 $98

(巨龍)特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵 $108

*每碗麵嘅麵底同湯底都仲可以再選擇微調🙈
麵底:硬、普通、軟
湯底:海鹽、醬油、特製味噌。*(龍蝦湯除外)

小食

自家製魷魚豚肉餃子(5隻) $48

鮮蟹肉忌廉薯餅(件) $38
薯餅炸至外脆內軟,裡面有足料蟹肉,配上沙律醬非常好味

飲品

富士柚子汽水 $28
包裝好有日本特色嘅飲品,加添佐置身於日本嘅感覺
番石榴汁 $18
健康果汁,值得一試
食用水加佐檸檬片,感受到佢哋嘅用心,

餐廳內裝修擺設充滿日式風格,令食客感受住日本氣氛去享用日式美食。

埋單結帳 佢重有印花卡可以享用優惠,
凡惠顧$78元以上可獲印章一個;
集齊4個印花可換$38或以下小食一份;
集齊8個印花可換$78拉麵一份。
2025-04-07