2025-04-09 39 瀏覽
好耐冇食拉麵,今日經過尖東見到呢間新開嘅味吉長龍。就想嚟試吓。拉麵湯底以清湯路線為主 , 香港市面上無咩人做。我就最鍾意呢種「簡單直接」聽聞味吉係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店,分別有26年同23年歷史。味吉長龍拉麵店裝潢富有日本•風格。拉麵餃子都做得好出色。特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵湯底非常濃郁,味道層次豐富,感覺好似被溫暖包圍住。叉燒肉質軟嫩,慢煮工藝令肉汁浸透,食落去口感滑順。北海道豚足鹽味濃清湯拉麵湯底清爽,但鹽味啱啱好,令我感受到食材嘅鮮味。豚足的膠質口感彈牙,配上細緻嘅拉麵,簡直係完美嘅組合。自家製魷魚豚肉餃子餃子皮薄透,內餡鮮嫩,魷魚嘅海味同豚肉嘅香氣相得益彰。味吉炸雞外皮香脆,肉質鮮嫩,配上特製醬汁,好味到停唔到口。蘋果汁柚子汽水
味吉長龍拉麵店裝潢富有日本•風格。拉麵餃子都做得好出色。

特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵

自家製魷魚豚肉餃子
餃子皮薄透,內餡鮮嫩,魷魚嘅海味同豚肉嘅香氣相得益彰。

味吉炸雞
外皮香脆,肉質鮮嫩,配上特製醬汁,好味到停唔到口。

蘋果汁

柚子汽水
2025-04-07 214 瀏覽
尖沙咀新開咗間拉麵店,有日經開見到餐廳裝修好和風feel,所以今次突登去試吓順便打卡😄嚟到發現lunch set都幾抵喎,下次lunch可以叫埋同事去食😍慢煮叉燒濃清湯拉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫咗鹽味湯底試真啲呢度拉麵嘅真材實料!慢煮叉燒果然名不虛傳,叉燒軟腍入味,雖然兩大塊叉燒但都有少少唔夠喉😆值得一提嘅係,拉麵入邊有兩大條牛蒡,估唔到牛蒡除咗漬物之外,仲可以整得咁好食😍辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️愛辣人士注意❣️平時我都尚算食得辣,呢個辛辣拉麵真係有挑戰性,辣香肉將成個湯底變得更加濃郁惹味,拉麵索咗辣湯之後,入口時辛辣感爆發出嚟好過癮😎自家製魷魚豚肉餃子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次食魷魚做餡料嘅餃子,原來加咗魷魚嘅煙靭感覺,成個餃子口感提升咗好多!而且餃子煎得好靚,食得好開心😍鮮蟹肉忌廉薯餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我係可樂餅愛好者,呢個蟹肉忌廉薯餅賣相勁靚,外層炸得好香脆,入面食到蟹肉份量都算幾多,配埋滑溜溜嘅忌廉,加埋面頭嘅沙律醬同埋蟹籽,鍾意食可樂餅嘅唔好錯過👍🏻
尖沙咀新開咗間拉麵店,
有日經開見到餐廳裝修好和風feel,
所以今次突登去試吓順便打卡😄
嚟到發現lunch set都幾抵喎,
下次lunch可以叫埋同事去食😍

慢煮叉燒濃清湯拉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
叫咗鹽味湯底試真啲呢度拉麵嘅真材實料!
慢煮叉燒果然名不虛傳,
叉燒軟腍入味,
雖然兩大塊叉燒但都有少少唔夠喉😆
值得一提嘅係,
拉麵入邊有兩大條牛蒡,
估唔到牛蒡除咗漬物之外,
仲可以整得咁好食😍

辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
愛辣人士注意❣️
平時我都尚算食得辣,
呢個辛辣拉麵真係有挑戰性,
辣香肉將成個湯底變得更加濃郁惹味,
拉麵索咗辣湯之後,
入口時辛辣感爆發出嚟好過癮😎

自家製魷魚豚肉餃子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
第一次食魷魚做餡料嘅餃子,
原來加咗魷魚嘅煙靭感覺,
成個餃子口感提升咗好多!
而且餃子煎得好靚,
食得好開心😍

鮮蟹肉忌廉薯餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
我係可樂餅愛好者,
呢個蟹肉忌廉薯餅賣相勁靚,
外層炸得好香脆,
入面食到蟹肉份量都算幾多,
配埋滑溜溜嘅忌廉,
加埋面頭嘅沙律醬同埋蟹籽,
鍾意食可樂餅嘅唔好錯過👍🏻

辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵
富士柚子汽水
2025-04-01
辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵
富士柚子汽水
2025-04-07 195 瀏覽
店名:味吉長龍地點:尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖近排去開尖東海旁,行過見到有一間拉麵鋪新開,身為拉麵控嘅我,點可以唔食吓,一於拉埋女友試下佢1.特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵(巨龍)$108巨龍不愧為巨龍,足足有6片叉燒,叉燒慢煮好正,嫩滑大塊,小肥,配上2條炸牛蒡,香筍,溏心蛋,同拉麵一齊食,好正,湯底可以選擇海鹽,醬油或特製味噌2.北海道豚足鹽味濃清湯拉麵(吉龍)$108女友試左醬油湯底拉麵,咁我就試下以新鮮豚肉豚骨熬製而成嘅鹽味清湯拉麵,清得嚟好fresh,再配上大大隻豚足同三片叉燒,炸牛蒡,香筍,溏心蛋;豚足軟淋,叉燒薄而大片,一流👍3.鮮蟹肉忌廉薯餅$38薯餅好食,鮮蟹肉量多,上面曬滿蟹籽4.自家製魷魚豚肉餃子(5只)$48好特別,第一次食餃子有魷魚餡,每一啖都有彈牙嘅魷魚,口感一流,還要整到又薄又脆嘅冰花餃子,好食🤤🤤5.番石榴汁$18/杯番石榴汁好飲,非常開胃6.富士柚子汽水$28/支柚子味勁出,食完熱野飲一啖,爽😆提提你明天味吉長龍試食溫馨提示 : 結帳時,店員話味吉長龍係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店,二者分別已開26年同23年,都是同一個老闆開設,該
店名:味吉長龍
地點:尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖

1.特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵(巨龍)$108

2.北海道豚足鹽味濃清湯拉麵(吉龍)$108

3.鮮蟹肉忌廉薯餅$38
薯餅好食,鮮蟹肉量多,上面曬滿蟹籽

4.自家製魷魚豚肉餃子(5只)$48

5.番石榴汁$18/杯
番石榴汁好飲,非常開胃

6.富士柚子汽水$28/支
柚子味勁出,食完熱野飲一啖,爽😆

提提你明天味吉長龍試食

溫馨提示 :

結帳時,店員話味吉長龍係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店,二者分別已開26年同23年,都是同一個老闆開設,該店㜗清湯路線為主,因為想「簡單直接」唔想玩花臣👍

總價$248
難得既開心小長假期~必須拖家帶口去玩去食,今日來食我中意既日料。呢間·味吉長龍·之前已經去過佢石亭分店,今次想去都系位於尖沙咀另外一間沃川分店。呢兩間日料已經營業20年以上,現今社會呢種老店真系買少見少。🍜特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵:叉燒肥瘦相間,入口鬆化,湯底香濃唔會油膩。🍜辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵:拉麵彈牙爽口,上台時溫度超熱,香辣刺激,十分暖胃。🦀鮮蟹肉忌廉薯餅:甘香酥脆,蟹肉滿滿,加上蟹子同沙律醬,有種一口爆漿既感覺。🥟公自家制韭菜豚肉餃子:餃子香脆,用料新鮮,一口爆汁。環境:日本昭和風嘅木系古式裝潢,環境舒適。衛生整潔,服務好,店員耐心、熱情、主動。兩間分店的無論裝潢、環境、服務如出一轍,值得一去。Ps:而家店內仲有集印花換小食或者拉麵優惠活動哦~

🥟公自家制韭菜豚肉餃子:餃子香脆,用料新鮮,一口爆汁。

Ps:而家店內仲有集印花換小食或者拉麵優惠活動哦~
2025-04-06 141 瀏覽
我同老細都係日式拉麵控,今次試咗尖沙咀嘅「味吉長龍」。佢店面唔大,紅色裝修好有傳統日式拉麵店feel,一入去就聞到濃濃嘅豬骨湯香味,即刻餓晒! 佢哋嘅湯底可以自選海鹽、醬油或味噌,連麵嘅硬度都有得揀,我同老細分道揚鑣,佢叫咗「慢煮叉燒豚足濃清湯拉麵」,揀海鹽清湯~上枱真係嚇親,成隻大豬腳舖喺麵上,炆到超淋,啜落去滿口骨膠原,老細食到舐舐脷,食完個嘴黏晒,骨膠原感滿滿,佢話當做咗次美容餐😂。我就試咗「白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵」,醬油湯底好平衡,白松露香氣攻鼻,溏心蛋流心程度完美,麵質揀咗硬身,掛湯力啱啱好,口感一流! 加$38轉咗套餐,小食揀咗「高麗菜沙律」同「魷魚豚肉煎餃子」。沙律新鮮脆口,中和返拉麵嘅濃膩;煎餃有魷魚粒,彈牙到不得了,煎得金黃脆底,抵讚!飲品係日本直送果汁,唔係求其罐裝嘢,加分~ 雖然叫長龍,其實唔使排長龍🤭🤣又食到足料拉麵,尖沙咀區嚟講,性價算比唔錯,下次會再encore!

2025-04-05
2025-04-06 45 瀏覽
這家餐廳位於尖沙咀鄰近地鐵站主打的就是拉麵,這是石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店(歷史已經有26年同23年 , 同一個老闆的,相信沃川同石亭個風格都係一樣,所以食物質素上面,當然有保證。餐廳以清湯路線為主 , 香港市面上無咩人做,「簡單直接」,唔玩花臣,就能帶出食物的鮮味,簡單來說,就是以鮮帶鮮,簡簡單單就能帶出食物的原味道,餃子又是一個驚喜的小食,底部帶點香脆和焦香,內裏充滿肉汁,簡單的食物就能帶出食物的原味道,炸雞香脆可口,一口一件剛剛好。
最近見到尖東站附近有間新開的拉麵店,店名好搞笑,叫〈味吉長龍〉,令我諗起〈味吉陽一〉😆.原來呢間拉麵店係〈石亭〉同〈沃川〉呢兩間分別26年及23年歷史的居酒屋老闆開的,主打簡單、清湯路線,喺香港市面上比較少見,我哋都嚟試吓先😋.呢度除了散叫,亦有午市套餐,拉麵+小食+飲品配搭,都幾抵食。.我哋揀咗2款拉麵+2款小食+2款飲品。麵可以自選硬度(硬、普通、軟)湯底可以自選(海鹽、醬油、特製味噌).我叫了〈白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵〉配海鹽湯底 —白松露好香濃,配海鹽湯底好清新,唔會蓋咗松露味,唔會過咸,兩者嘅口味好夾。.拉麵配料有溏心蛋半隻、叉燒4片、香蔥、荀、炸牛蒡 —溏心蛋好食。叉燒超大片!肥瘦平均,唔錯。特別想讚一讚荀及炸牛蒡好好食!荀好甜好爽,炸牛蒡好香脆惹味👍🏻.我老公叫了〈特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵〉配特製味噌湯底 —味噌湯底唔會好咸,幾好飲。.特盛拉麵除了有溏心蛋半隻、香蔥、荀及炸牛蒡外,叉燒有7大片!啱晒鍾意食肉嘅朋友。.小食方面,我哋叫了以下2款:〈鮮蟹肉忌廉薯餅〉 —表面炸到好脆,有好多蟹籽、沙律醬,入面有好多蟹肉,幾好食。.〈自家製魷魚豚肉餃子〉 —呢款餃子好特別,外邊煎到

我哋揀咗2款拉麵+2款小食+2款飲品。
麵可以自選硬度(硬、普通、軟)
湯底可以自選(海鹽、醬油、特製味噌)

我叫了〈白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵〉
配海鹽湯底 —
拉麵配料有溏心蛋半隻、叉燒4片、香蔥、荀、炸牛蒡 —
溏心蛋好食。
叉燒超大片!肥瘦平均,唔錯。
特別想讚一讚荀及炸牛蒡好好食!
荀好甜好爽,炸牛蒡好香脆惹味👍🏻

我老公叫了〈特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵〉
配特製味噌湯底 —
味噌湯底唔會好咸,幾好飲。
小食方面,我哋叫了以下2款:

〈鮮蟹肉忌廉薯餅〉 —
表面炸到好脆,有好多蟹籽、沙律醬,入面有好多蟹肉,幾好食。

〈自家製魷魚豚肉餃子〉 —
呢款餃子好特別,外邊煎到脆皮,入面有好多粒魷魚,好爽口,完全唔韌,份量同豚肉平均 ,口感好夾好好味,值得一試👍🏻

飲品方面,我哋叫了〈原味波子汽水〉及
〈靜岡綠茶可樂〉。
個人推介靜岡綠茶可樂 — 加了綠茶味的可樂,幾特別,有點茶味唔會太甜,幾好飲。

p.s. 而家消費仲可以儲印花!滿 $78 有一個印花,集齊4個印花就送小食,8個印花就送拉麵😍
2025-04-02
2025-04-05 237 瀏覽
周末喺尖沙咀行街,見到有間新拉麵店,就入去試吓。原來尖沙咀同區嘅居酒屋,石亭同沃川,同呢間味吉長龍係同一個老闆,聽講呢間拉麵店做嘅係清湯路線,同而家市面上流行嘅濃湯唔同。特性慢煮叉燒濃清湯拉麵 $108慢煮叉燒喺呢個麵起咗好大作用。叉燒係好腍嘅,清湯雖然味道較清,但加上可選嘅鹽味/味噌/醬油湯底調味,味道係足夠嘅,當然同而家主流嘅湯底會有啲分別。另外佢上邊有啲配菜,包括牛蒡同筍,全部都可以因應個人需要唔要。北海道豚足鹽味濃清湯拉麵 $108同以上嘅慢煮叉燒比較,呢個豚足係豬手。同樣地,雖然湯底唔係好重味道,但配上呢個豬手嘅味道係足夠。豬手相當大隻,配埋慢煮叉燒其實份量都唔少。午餐時間,叫拉麵可以+$38轉套餐,咁就可以有埋小食同飲品。而個別小食同飲品會再加少少錢。自家製魷魚豚肉餃子 $48 (套餐+$10)比起拉麵,我更加鍾意食呢個餃子。呢個讓咗魷魚同豚肉嘅餃子,食落餃子表面香脆,餡料彈牙又有油香,喺今日最好食嘅出品。鮮蟹肉忌廉薯餅 $38 (套餐免加)意外地,呢個一般連鎖居酒屋都有嘅出品,做得相當唔錯。蟹肉係一絲絲嘅,而且味道creamy亦有啲蟹肉味,好惹味。靜岡綠茶可樂 $28 (
周末喺尖沙咀行街,見到有間新拉麵店,就入去試吓。

特性慢煮叉燒濃清湯拉麵 $108

北海道豚足鹽味濃清湯拉麵 $108

自家製魷魚豚肉餃子 $48 (套餐+$10)

鮮蟹肉忌廉薯餅 $38 (套餐免加)

靜岡綠茶可樂 $28 (套餐+$10)
富士柚子汽水 $28 (套餐+$10)
呢兩個飲品,都好有特色。一個係可樂中帶有綠茶味,一個係帶柚子味嘅汽水,新鮮奇特。午餐加$10嘅話真係要叫嚟試吓。

呢度有一定空間感,唔似好多拉麵店咁迫,而家間新拉麵店嚟講算係坐得幾舒服。個人覺得佢啲小食比拉麵更令人回味。
2025-04-05
【🍜味吉長龍|濃清湯特製湯底😊】《味吉長龍》是尖沙咀知名歷史悠久嘅《石亭》及《沃川》的新分店,兩店分別具有26及23年歷史,承傳著這獨特的日式風格並以特色濃清湯,選用新鮮豚肉豚骨以及日本蔬菜秘製香料熬製最少12小時,香濃而不肥膩清澈而不混濁,一試留下深刻印象。廚師用上幾款傳統日本拉麵湯頭:海鹽、醬油及味噌;客人也可以揀選麵的軟硬度,非常貼心。🍜巨龍特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵,醬油味湯底;六片叉燒份量驚人,叉燒口感適中,會讓人一塊接一塊,麵質清爽掛湯,大滿足感覺!仲有炸日本牛蒡、糖心蛋、香葱香蒜,我最喜歡炸牛蒡,有衝動想追加,不過仲要留肚食餃子呢!.🍜吉龍北海道豚足鹽味濃清湯拉麵,特製味噌湯底;豚足是豬腳,大大隻,豬皮彈牙,肉軟入口有溶化感,骨膠原感覺,配上叉燒、炸日本牛蒡、糖心蛋及香葱香蒜。.🍜自家製魷魚豚肉餃子口感煙煙韌韌有嚼口,魷魚豚肉餡料煎出香味,餃子汁加上香蒜,是我二次自創食法,將味道更上一層樓。.🍜明太子芝士焗薯角明太子芝士惹味非常,薯角焗得很香。.🍜啤酒與咖啡啤酒、咖啡、日本飲品等各有所愛,任君選擇。.🌸印花優惠凡惠顧$78可得印花一個,集齊4個可以換$38小食,集齊8個可以換
【🍜味吉長龍|濃清湯特製湯底😊】

🍜巨龍

🍜吉龍
吉龍

🍜自家製魷魚豚肉餃子
自家製魷魚豚飲餃子

🍜明太子芝士焗薯角
明太子芝士惹味非常,薯角焗得很香。
明太子芝士焗薯蓉

🍜啤酒與咖啡
啤酒、咖啡、日本飲品等各有所愛,任君選擇。

🌸印花優惠
凡惠顧$78可得印花一個,集齊4個可以換$38小食,集齊8個可以換$78拉麵一碗。
2025-04-02
吉龍
自家製魷魚豚飲餃子
明太子芝士焗薯蓉
2025-04-02 130 瀏覽
尖沙咀近日開咗間新嘅拉麵店, 位置又方便, 鄰近尖東站P3出口, 原來由石亭同沃川雨間尖沙咀居酒屋嘅新分店, 分别有26年同23年歷史。主要係清湯路線為主 , 湯底有3款選擇 (海鹽、醬油、味噌), 健康又有營養, 香港市面上都無咩人做, 而拉麵共有6款選擇全部都係用「龍🐉」命名, 分别為: 白龍、小龍、金龍、赤龍、巨龍、吉龍, 仲有一款特濃芝士龍蝦湯拉麵。今次我選擇了巨龍 & 特濃芝士龍蝦湯拉麵。「巨龍 🐉」叉燒份量好誇張, 有六大片叉燒、炸牛蒡、糖心蛋, 麵條夠彈牙, 加上選擇了海鹽味湯底, 味道好鮮味, 而且將所有湯底飲清 😋。「特濃芝士龍蝦湯拉麵 🦞」賣相好豪華, 好大隻龍蝦同鉗鋪設, 再加上多片叉燒, 而龍蝦湯嘅湯底非常濃郁, 龍蝦鮮甜又夠厚肉, 隻龍蝦鉗仲啖啖肉, 芝士味又夠香, 同龍蝦肉汁溶埋一齊真係超正 😍小食就點了「自家製鱿魚豚肉餃子」及「鮮蟹肉忌廉薯餅」飲品就點了特别嘅「靜岡綠茶可樂」及「富士柚子汽水」

今次我選擇了巨龍 & 特濃芝士龍蝦湯拉麵。

「巨龍 🐉」

「特濃芝士龍蝦湯拉麵 🦞」

小食就點了「自家製鱿魚豚肉餃子」及「鮮蟹肉忌廉薯餅」

飲品就點了特别嘅「靜岡綠茶可樂」及「富士柚子汽水」
2025-03-27
搭車經過見到間新開嘅拉麵店,見佢門面幾特別,凍凍地食拉麵🍜最正入到去發現裝修都好有日本風情,牆上面有啲畫都幾搞笑,同石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋都係同一個風格,原來係同一個老闆新開嘅分店。呢間拉麵店以清湯路線為主 , 香港市面上無咩人做,想「簡單直接」唔想玩花臣款式。🍜 北海道豚足醬味濃清湯拉麵 (古龍)湯底有香濃豬骨味,唔太鹹太膩,有煮到好稔嘅豬腳一大隻之餘仲有3片日式大叉燒,麵質唔駛揀但係師傅又煮得啱啱好。最欣賞係有兩條炸日本淮山,感覺健康哂。🌶️ 辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵(赤龍)真係幾辣,但係又辣得幾過癮。有5大片叉燒,麵量剛好。拉麵上都有兩條炸日本淮山,吸咗少少辣湯,味道超正👍🏻🐥味吉炸雞(客)份量唔少,好新鮮炸出嚟,外脆內軟,仲好有肉汁🦑 自家製魷魚豚肉餃子(5鰻)鮮魷餃子,驚喜之作,真係啖啖都有魷魚,好足料,問落原來係廚師每日自己包的,唔怪得無乜印象响其他地方見過🍻 SAPPORO啤酒:食辣拉麵必備🍵 靜罔綠茶可樂(凍):綠茶顏色,但係可樂味道幾

🍜 北海道豚足醬味濃清湯拉麵 (古龍)

🌶️ 辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵(赤龍)

🐥味吉炸雞(客)
份量唔少,好新鮮炸出嚟,外脆內軟,仲好有肉汁

🦑 自家製魷魚豚肉餃子(5鰻)

🍻 SAPPORO啤酒:食辣拉麵必備
🍵 靜罔綠茶可樂(凍):綠茶顏色,但係可樂味道幾
2025-04-01 89 瀏覽
📍味吉長龍 (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖呢間拉麵店,係石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋的新分店(歷史26年同23年 , 同一個老闆)清湯路線為主,同沃川同石亭個風格都係一樣「簡單直接」!係單純直接咁好食😆👉辛辣香肉慢煮叉澆濃清湯拉麵💰98😋😋😋😋.8/5呢碗拉麵湯底濃郁,叉燒滑嫩,辣味啱啱好,滿足感十足!👉特盛慢煮叉澆濃清湯拉麵💰108😋😋😋😋.8/5份量超大,叉燒好味,湯底濃厚,真係食到開心,值得一試!👉椰菜沙律💰38😋😋😋😋.8/5清新爽口,椰菜脆脆,加上特製醬汁,正好中和拉麵的濃味。👉定製魷魚豚肉餃子💰48😋😋😋😋.8/5餃子皮薄餡多,魷魚同豚肉味道融合得好好,咬落去好有口感,推介!回頭:yesyesyes!!!個環境都裝修得好日式好靚,重點係食物好食!
📍味吉長龍 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖

清湯路線為主,同沃川同石亭個風格都係一樣
「簡單直接」!係單純直接咁好食😆

👉辛辣香肉慢煮叉澆濃清湯拉麵
💰98
😋😋😋😋.8/5
呢碗拉麵湯底濃郁,叉燒滑嫩,辣味啱啱好,滿足感十足!

👉特盛慢煮叉澆濃清湯拉麵
💰108
😋😋😋😋.8/5
份量超大,叉燒好味,湯底濃厚,真係食到開心,值得一試!

👉椰菜沙律
💰38
😋😋😋😋.8/5
清新爽口,椰菜脆脆,加上特製醬汁,正好中和拉麵的濃味。

👉定製魷魚豚肉餃子
💰48

2025-04-01 176 瀏覽
開心!中環佢兩間老字號居酒屋「石亭居酒屋」&「沃川居酒屋」再開支線今次係拉麵店!!行到漆咸道南近海皮方向就見到個紅色醒目嘅招牌彎一彎身掀開紅色布幕就好似穿越去咗日本咁拉麵係豚骨湯底我覺得有豚骨嘅香味同時滲有甜味口感好醇厚但香濃又唔會滿口肥膩油感係幾light嘅豚骨湯底拉麵就係標準款另外個叉燒要讚一讚薄薄片但份量好足肥瘦均稱調味適中Overall我覺得係走健康嘅拉麵路線~試咗🌶️赤龍同🐲巨龍兩款前者嘅加咗辛辣香肉講真係幾辣幾惹味辣感係直衝舌蕾建議真係要食得辣先好挑戰至後者濃清湯拉麵就啱我清香怡人另外個炸牛蒡吸咗湯汁後食極正!麵條硬住適中夠Q彈~另外小食極推薦一定要食魷魚豚肉餃子魷魚粒做餃子餡原來又幾juicy餃子外皮口感薄脆另外炸雞就正常發揮粉漿唔算厚所以都可以
開心!
今次係拉麵店!!
行到漆咸道南近海皮方向就見到個紅色醒目嘅招牌

拉麵就係標準款
另外個叉燒要讚一讚
薄薄片但份量好足
肥瘦均稱調味適中
Overall我覺得係走健康嘅拉麵路線~

試咗🌶️赤龍同🐲巨龍兩款
前者嘅加咗辛辣香肉
講真係幾辣幾惹味
辣感係直衝舌蕾建議真係要食得辣先好挑戰

至後者濃清湯拉麵就啱我
清香怡人
另外個炸牛蒡吸咗湯汁後食極正!
麵條硬住適中夠Q彈~

另外小食極推薦一定要食魷魚豚肉餃子
魷魚粒做餃子餡原來又幾juicy
餃子外皮口感薄脆
另外炸雞就正常發揮
粉漿唔算厚所以都可以
2025-04-01 80 瀏覽
呢幾日真系熱左好多,搞到胃口都無埋,行過路過見到呢間幾有和風feel🎏嘅拉麵店🎈味吉長龍🎈。呢間拉麵店,大有來頭,系石亭同沃川兩間尖沙咀居酒屋新分店(歷史26年同23年)‼️入到去又點只剩系食碗拉麵甘dry,點都要叫一兩款小食嘅▪️自家製韮菜豚肉餃子 - 皮薄餡靚,夠晒juicy▪️味吉炸雞 - 夠乾身,吾會好油▪️特盛慢煮义燒清湯拉麵 - 义燒大大塊,好有口感😋▪️北海道豚足鹽味濃湯拉麵 - 豬腳有成碗麵甘大😆,火喉啱啱好。點左兩款吾同湯底,海鹽,醬油,各有特色。大家系咪好好奇碗上面兩條系咩?系牛蒡呀▪️原味波子汽水,富士柚子汽水。🎈食滿$78以上可獲印章一個,滿4個印花就可以換一款小食,8個印花就可以換$78拉麵。
入到去又點只剩系食碗拉麵甘dry,點都要叫一兩款小食嘅

▪️自家製韮菜豚肉餃子 - 皮薄餡靚,夠晒juicy

▪️味吉炸雞 - 夠乾身,吾會好油

▪️特盛慢煮义燒清湯拉麵 - 义燒大大塊,好有口感😋

點左兩款吾同湯底,海鹽,醬油,各有特色。
大家系咪好好奇碗上面兩條系咩?
系牛蒡呀

▪️原味波子汽水,富士柚子汽水。

2025-03-27
2025-03-29 206 瀏覽
隨着日新月異,拉麵湯底推出越來越多唔同嘅款式。最近尖沙咀新開咗一間拉麵店「味吉長龍」,以清湯為主,有3款湯底選擇(海鹽、醬油、味噌),提供健康又有營養價值嘅拉麵😋拉麵老闆喺飲食方面相當有經驗,尖沙咀嘅「石亭居酒屋」同「沃川居酒屋」都係佢開架,分別有26年及23年嘅歷史,食物質素相當有保證👍🏻拉麵店舖環境富有日本特色,好似走進傳統拉麵店舖一樣,以大紅色為主,以瓦頂、燈籠給日本動畫畫作作裝飾,好有親切感。今日試咗兩個午市拉麵套餐,拉麵價+$38會有小食及飲品(特色小食及飲品需另加費用)🏮北海道豚足鹽味濃清湯拉麵 $108選項細心,揀完湯底之後,可根據個人喜好揀濃稠度,麵質,油份及蔥花等。我揀咗醬油湯底,濃度及麵質正常。鹽味醬油湯底咸香濃郁而不油膩。麵條彈牙,亦吸到湯汁味道。豬腳好大隻,皮厚勁嫩滑,充滿骨膠原係口到,一咬即化,好正。叉燒脂肪與瘦肉的比例適中,唔多脂肪,但又唔鞋,咬開好鬆化,充滿肉香。溏心蛋流心,蛋香濃郁,醬汁味醂嘅味道融入蛋白,好入味。伴菜嘅炸牛蒡條好特別,酥脆咸香!🏮特濃芝士龍蝦湯拉麵 $188賣相超豪華,一上枱已經見到好大隻嘅龍蝦同好多片叉燒,真材實料!龍蝦湯底好濃郁,飲

今日試咗兩個午市拉麵套餐,
拉麵價+$38會有小食及飲品(特色小食及飲品需另加費用)

🏮北海道豚足鹽味濃清湯拉麵 $108
我揀咗醬油湯底,濃度及麵質正常。

🏮特濃芝士龍蝦湯拉麵 $188
賣相超豪華,一上枱已經見到好大隻嘅龍蝦同好多片叉燒,真材實料!龍蝦湯底好濃郁,飲到海鮮嘅鮮甜味道,龍蝦蝦膏嘅香味!
龍蝦新鮮爽甜又彈牙,隻龍蝦鉗啖啖肉!芝士放係龍蝦上面一齊燒溶,芝士香味同龍蝦肉汁溶埋一齊,味道超夾,大滿足!
叉燒肉超多片,質素同啱啱講嘅豚足叉燒拉麵一樣。配料有芝士脆脆,香脆可口,好重好濃郁嘅芝士味。炸三文魚皮好大一片,炸到好鬆脆,魚油嘅香味喺口入邊揮發,索埋啲湯汁一齊食,將成個鮮味更加提升。

🏮鮮蟹肉忌廉薯餅
薯餅外層金黃色,口感外脆內軟,薯蓉口感幼滑綿密~頂層鋪滿蟹肉,沙律醬同埋蟹籽,結合蟹肉鮮味,沙律醬酸甜同蟹籽咸香,好特別。

🏮自家製魷魚豚肉餃子(5隻) +10
非常有驚喜嘅餃子,係佢哋自家製⭐️⭐️⭐️
第一次食到餃子入邊嘅餡料係有魷魚粒
餃子皮薄餡靚,皮薄有彈性,煙煙韌韌。餡料嘅魷魚彈牙有咬口,有海鮮味道。豚肉味道香濃,充滿肉香。餃子煎得剛剛好,唔會過燶,底部香脆,咬開爆汁,非常好食!沾上醋汁,特別開胃。

🏮富士柚子汽水 +$10
一直好鍾意呢個品牌嘅梳打汽水,第一次飲柚子味,味道清爽,柚子味清新芳香,香甜微酸,正!

🏮靜岡綠茶可樂 +$10
以靜岡縣嘅名品綠茶配搭可樂,出奇地夾,入口甜中帶有淡淡嘅綠茶味道,幾得意!

📍尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖