2018-12-11 42 瀏覽
今日去咗九龍城食嘢原先打算食泰國嘢但係間間泰國餐廳都好多人.咁啱今日天氣寒冷,就決定去九龍城同撈同煲火鍋 打邊爐😋😋依家餐廳好特別以老香港設計黎做裝修,好懷舊,而且好有心思,連牙籤桶都5同d😂😂餐廳播放 90年代的歌曲,一路食一路聽番d歌!好親切🙈🙈醬油配料有六款, 任我哋加落去自己的碟上餐廳有不同的湯底最後好苦惱 揀咗花雕醉美人鍋(姐係醉雞鍋🐔)啲雞🐔係湯底滾好嘅時候加落去加咗落去之後湯底 特別 重酒味揀咗好多唔同嘅材料打邊爐, 分別有 特級盛牛大拼盤肥牛拼盤入面有唔同部位嘅肉, 價錢又5太貴,又可以試5同位置! 黃金炸魚皮黑松露墨魚滑好彈牙,有口感!下次可以再叫鵝肝墨魚丸脆鯇骨腩 + 銀針粉成枱都係食物。。。爽最後以啫喱甜品做結尾,正!
咁啱今日天氣寒冷,就決定去九龍城同撈同煲火鍋 打邊爐😋😋

依家餐廳好特別以老香港設計黎做裝修,好懷舊,
而且好有心思,連牙籤桶都5同d😂😂

餐廳播放 90年代的歌曲,一路食一路聽番d歌!好親切🙈🙈

醬油配料有六款, 任我哋加落去自己的碟上

餐廳有不同的湯底
最後好苦惱 揀咗花雕醉美人鍋(姐係醉雞鍋🐔)

啲雞🐔係湯底滾好嘅時候加落去
加咗落去之後湯底 特別 重酒味
揀咗好多唔同嘅材料打邊爐, 分別有

特級盛牛大拼盤

黃金炸魚皮

黑松露墨魚滑

好彈牙,有口感!下次可以再叫

鵝肝墨魚丸

脆鯇骨腩 + 銀針粉

成枱都係食物。。。爽

最後以啫喱甜品做結尾,正!

2018-12-08 80 瀏覽
趁天氣轉涼就勾起打邊爐癮,這次來到九龍城的同撈同煲,懷舊風味的火鍋店,店肉座位寬敞,相當適合朋友相聚有多款特色湯底,這次選了冬甫美人鍋,鍋內有桃膠、紅棗等藥橏材料,當然不少得原隻鮮雞,湯底非常濃郁可直接喝上一碗。多款火鍋醬料選擇$98有半打生蠔,每隻蠔都好肥美,鮮甜到不用加任何醬汁已,原汁原味!打邊爐最喜歡皇帝菜!比較少有打邊爐會有蝦腸粉,盡吸湯式精華,只要輕輕滾一滾已經好入味安格斯牛肉的油脂分部平均,雪花均勻好看,肉質軟滑不韌自家制的火爆牛丸,肉味濃郁,加了麻辣的醬料,食一啖的確好火爆店員推介的日本飛驒牛,入口即溶口感,完全不膩餐後甜點糖不甩店員很用心地砌返條魚出黎,非常精緻

多款火鍋醬料選擇

打邊爐最喜歡皇帝菜!

安格斯牛肉的油脂分部平均,雪花均勻好看,肉質軟滑不韌

店員推介的日本飛驒牛,入口即溶口感,完全不膩

餐後甜點糖不甩

店員很用心地砌返條魚出黎,非常精緻
  • 特色腸粉
2018-12-01 81 瀏覽
話說呢幾年吹起左一股懷舊既本土風唔少餐廳都用老香港做主題今日呢間餐廳圍住呢個主題落左唔少心思由門口到入面既餐具都揀過晒先用甚至到牙簽桶仔都好舊香港講返正題打邊爐除左要有個爐配料同湯底都好緊要湯底都有幾多款特別野我地要左個冬甫美人鍋有好多蟲草花呀 @@仲有冬瓜同紅棗醬油配料其實我有生蒜我已經夠 XD不過呢到有埋炸蒜同炸蒜片除左個餐廳打扮,連食都幾得意有個蝦米腸粉俾你打邊爐真係估你唔到,用個撈兜住一陣已經食得幾滑,幾新奇下另外,個炸魚皮都幾有心思人地美式高級餐廳有shake 薯條我地香港人有 shake shake 魚皮仲要有粉石以選擇,我地要左個孜然粉黎shake又幾鬼夾呀,衰鬼仲有個煎午餐肉午餐肉食之前煎香左落爐一陣就好食啦效果有D 似炸魚皮但煎香左既午餐肉係更加好食 = ]另外,有個老友鬼鬼既菜用左墨魚滑釀入個油炸鬼到呢個係以前D 酒樓先有既菜式呢家都好似好少見肉方面都幾多選擇我地要左份封門柳肉味幾濃
話說呢幾年吹起左一股懷舊既本土風

有好多蟲草花呀 @@
仲有冬瓜同紅棗

醬油配料其實我有生蒜我已經夠 XD
不過呢到有埋炸蒜同炸蒜片

除左個餐廳打扮,連食都幾得意
有個蝦米腸粉俾你打邊爐
真係估你唔到,用個撈兜住一陣已經食得
幾滑,幾新奇下

另外,個炸魚皮都幾有心思
人地美式高級餐廳有shake 薯條
我地香港人有 shake shake 魚皮
仲要有粉石以選擇,我地要左個孜然粉黎shake
又幾鬼夾呀,衰鬼

仲有個煎午餐肉
午餐肉食之前煎香左
落爐一陣就好食啦
效果有D 似炸魚皮
但煎香左既午餐肉係更加好食 = ]

另外,有個老友鬼鬼既菜
用左墨魚滑釀入個油炸鬼到

肉味幾濃
2018-11-08
  • 煎午餐肉
2018-11-29 261 瀏覽
天氣漸冷,感覺又是打邊爐的時候了但其實本人頗掙扎打邊爐這回事,因為食完喉嚨便痛但如果冬天不打邊爐,便會有種好像沒有過冬天的感覺於是在友人K和T的說服下,抱著「死就死」的心態便去馬了「同煲同撈」令人聯想十多年前三色台的一套劇集不出所料,店內的佈置也是充滿五、六十年代感覺以翡翠綠為主色調,門口擺放火水爐擺設、糖蔥薄餅小食和通花鐵閘還有花磚地下、吊扇和廣告海報女郎,很有特色冬甫美人鍋友人遷就體弱的本人,挑選了口味較清淡的「冬甫美人鍋」以清雞湯為基調,配上杞子、紅棗、准山等等的湯底飲起來有淡淡的藥材味,感覺養生日本飛驒牛本人已戒牛,但單是擺盤已相當吸睛據友人說口感軟綿,而且入口即融半價的話是抵食美國桶蠔肥美又耐煮,很適合打邊爐,煮久了口感仍滑溜入口沒有腥味很鮮甜貴妃蚌很大隻,烚完也沒有縮水肉質厚實又清甜,而且令火鍋湯底多了一份鮮味值得一試即炸響鈴即點即炸,上枱時仍是熱辣辣咬落很鬆脆,配上酸甜醬,微辣,很開胃SHAKE SHAKE手工炸魚皮(蜜糖味)入口甜甜而且脆卜卜,作為等食物熟時的小食,毫不過份鵝肝墨魚丸(半份)肉質彈牙,而且墨魚味很濃遺憾的是不太食到鵝肝味野生竹笙野生竹笙因稀有又美味成為清
天氣漸冷,感覺又是打邊爐的時候了
但其實本人頗掙扎打邊爐這回事,因為食完喉嚨便痛
但如果冬天不打邊爐,便會有種好像沒有過冬天的感覺
於是在友人K和T的說服下,抱著「死就死」的心態便去馬了

「同煲同撈」令人聯想十多年前三色台的一套劇集
不出所料,店內的佈置也是充滿五、六十年代感覺
還有花磚地下、吊扇和廣告海報女郎,很有特色

冬甫美人鍋
友人遷就體弱的本人,挑選了口味較清淡的「冬甫美人鍋」
以清雞湯為基調,配上杞子、紅棗、准山等等的湯底
飲起來有淡淡的藥材味,感覺養生

日本飛驒牛
本人已戒牛,但單是擺盤已相當吸睛
據友人說口感軟綿,而且入口即融
半價的話是抵食

美國桶蠔
肥美又耐煮,很適合打邊爐,煮久了口感仍滑溜
入口沒有腥味很鮮甜

貴妃蚌
很大隻,烚完也沒有縮水
肉質厚實又清甜,而且令火鍋湯底多了一份鮮味
值得一試

即炸響鈴
即點即炸,上枱時仍是熱辣辣
咬落很鬆脆,配上酸甜醬,微辣,很開胃
即炸響鈴

SHAKE SHAKE手工炸魚皮(蜜糖味)
入口甜甜而且脆卜卜,作為等食物熟時的小食,毫不過份
SHAKE SHAKE手工炸魚皮

鵝肝墨魚丸(半份)
肉質彈牙,而且墨魚味很濃
遺憾的是不太食到鵝肝味
鵝肝墨魚丸

野生竹笙
野生竹笙因稀有又美味成為清代十大貢品之一,時至今日仍是高級素菜食材
火鍋煮很久口感仍是相當爽脆
而且吸盡了湯的味道,很正,是本人打邊爐必點素菜

皇帝菜
其實就是茼蒿,據說古時候是進貢給皇帝食,所以有「皇帝菜」的叫法
小時候接受不了,覺得就是和莞荽一樣怪味
可能人大了,接受能力高了,雖然還是有少許怪味,但覺得OK

鴨血
這是火鍋必點的吧,但可能不是麻辣鍋
食落沒有平時的惹味,但配上如此清湯也食不到腥味,不錯

懷舊糖不甩
本來已經飽到食不下甜品,但店員誠意推介說是招牌必食
都不好意思無謂拒人於千里之外
錦鯉外型的麵團確是很精緻,而且花生香味撲鼻而來
口感煙韌,果然是招牌甜品,很不錯
懷舊糖不甩

總括而言,是一間食物相當高汁的火鍋
尤其是海鮮類,令本人回味無盡
剛好在座有客人生日,突然將播放的懷舊廣東歌改成生日歌,全場氣氛高漲
本身收工後因工作上不如意而鬱鬱寡歡,看到心情都轉好
不枉本人山長水遠來到九龍城食這餐,食完這餐就算喉嚨痛也無怨言吧
SHAKE SHAKE手工炸魚皮
  • SHAKESHAKE手工炸魚皮
2018-11-21 103 瀏覽
無意中系網上發現到哩間打邊爐見到佢啲牛做緊優惠而且仲要系男朋友公司附近所以決定一試!個湯底冇得輸!好足料大大隻雞放系湯中間煲煲下發現原來雞下面仲有一大舊節瓜真系人如其名既美人湯!而且服務真系好抵讚👍🏻👍🏻👍🏻好難系香港既餐廳預到平民價但咁既服務質素!整體都吾錯 飛襌牛好正!生食仲正值得一試!生蠔買3送1!每隻4x蚊 size no.1,嘩 好好食!完全值哩個價位 岀面city super都要3x幾蚊1隻仲要冇咁大隻!
無意中系網上發現到哩間打邊爐
見到佢啲牛做緊優惠
而且仲要系男朋友公司附近
所以決定一試!
個湯底冇得輸!好足料
大大隻雞放系湯中間
煲煲下發現原來雞下面仲有一大舊節瓜
真系人如其名既美人湯!
而且服務真系好抵讚👍🏻👍🏻👍🏻
好難系香港既餐廳預到平民價但咁既服務質素!

整體都吾錯 飛襌牛好正!生食仲正值得一試!
2018-11-20
  • 美人鍋
2018-11-14 176 瀏覽
食物質素極差,沒有可能再有下次光顧!!! 負評冇可能有星, 局住揀首先叫咗個冬甫美人鍋,店員話要先飲湯再食野。雞煲全部都係雞腿,味道完全沒有,d雞嗱到淋晒,連BB仔都食到,再跟住用所謂上湯去打邊爐,湯底得味精甜,我們叫咗安格斯牛小排, 丸,餃, 鮮炸腐皮,菜,紅薯粉,以上東西只是菜和紅薯粉是正常入得口,鮮丸都係冰都冇朋友,餃味道咸過鹹菜,安格斯牛小排惨過茶記1000倍好像腐屍一樣, 而安格斯牛小排咁嘅價錢唔使係到叫 其它食物快餐店嘅火鍋仲好食過佢100百倍!!! 價錢和食材都係差👎👎👎
2018-11-14 267 瀏覽
今日咁啱經過九龍城,天氣又轉涼,不如搵下有咩火鍋食,最後決定試下呢間充滿古式文化、7,80年代嘅舊式茶餐廳。今日可能係平日,不用等位就可入座,7,80年代除左從播嘅歌可以感受到,裏面嘅裝修亦能睇得出。火鍋湯底嘅重要性,相信中意打邊爐嘅人絕對明白。一輪選擇下,揀左冬甫美人鍋,店員話要先飲湯再食野。湯底因爲有雞嘅緣故,加上冬瓜、蟲草花、紅棗等嘅緣故,飲落好清甜,雞味好足,值得一試。打邊爐點可以冇牛呢,最後揀左安格斯牛小排。牛味雖不算重,但入口即溶,肥瘦適中,like,真係好食過任食肥牛好多!韭菜餃,唔算係好大隻,不過皮嘅厚度啱啱好,最重要係個餡,韭菜味好突出,對於韭菜控來講,不能錯過。老友鬼鬼,佢係新鮮炸起,油炸鬼配上墨魚滑,彈牙可口,加上醬料,配搭更佳。店員建議亦可放入湯裹,嘗試另一種口感。個人覺得即炸即食為佳。田園拼盤,都屬於正常,為整個火鍋平衡一下。不過佢入面竟然有大豆芽,有點意外,食落好爽口。紅薯粉,唔算十分特別,正常味道,不過份量好足,食完一定覺得好飽。最後店員話like facebook可以半價魚狀糖不甩,不可不試。出乎意料原來先將魚放入湯,再剪開同糖、花生配合,味道食落好特別

美人鍋

安格斯牛小排

韭菜餃

紅薯粉

最後店員話like facebook可以半價魚狀糖不甩,不可不試。出乎意料原來先將魚放入湯,再剪開同糖、花生配合,味道食落好特別,唔算好甜。
糖不甩

最後,還送左甜品,即係今晚食左2樣甜品,邪惡呀哈哈!

PS: 一邊打邊爐一邊聽老歌,感覺好懷舊👍🏼

美人鍋
安格斯牛小排
韭菜餃
紅薯粉
2018-11-13 108 瀏覽
服務勁周到,環境清潔,座位舒適,其他食客都有質素,唔會好似街市咁,有流氓、麻甩佬。價格雖然比其他火鍋略貴,但絕對一分錢 一分貨,想食好野,又肯花d錢的,呢度一定係首選。蟹鍋及冬瓜雞鍋超正,同其他店的味精湯底明顯無得比,堅好味,料又足。其他配料好有特色,除左牛、海鮮,其他選擇都係超正,唔係一般凍肉配料,而且所有配料都好新鮮,賣相乾淨企理,好好味,食完唔會好口渴。魚皮、響鈴好脆口,響鈴仲新鮮炸起,炸工好好,食落一d都唔油膩,好好味。糖不甩超正,咸甜適中,懷舊啫喱嘅紙傘好有心思。餐牌佔一半都係自家製作,食火鍋就係要食呢種。求其賣凍肉店嘅凍肉,我不如返屋企打!更正嘅係支裝汽水,啤酒有冰箱提供,堅夠凍,配火鍋一流!

糖不甩超正,咸甜適中,懷舊啫喱嘅紙傘好有心思。

2018-11-12
  • 鱔片
  • 蟹鍋
  • 牛爽肉
2018-11-09 135 瀏覽
九龍城除了泰國餐廳外還有很多有實力的火鍋店。這間同撈同煲的裝修十分懷舊 ,綠色的霓虹光管十分有氣氛!店內的佈置 都以香港七八十年代的裝飾做主題。他們的湯底十分足料,東甫美人鍋有半隻雞做材料,雞湯味十分清香,有高麗菜和紅棗等添加香味。同撈同煲海鮮湯(泰湯)的味道與冬陰功一樣,非常重香茅味,蕃茄湯底和海鮮亦都為火鍋湯帶來鮮味。火鍋料經過湯底煮熟後已經十分美味,不需要點醬汁。火鍋料十分上盛,安格斯牛頸脊爽口而且牛肉味十足,飛驒牛刺身更加可以生食。他們的飛驒牛是獲得5A級證書所以食得放心。丸物亦都十分有新意,梅菜豬肉丸鮮嫩彈牙,鵝肝墨魚丸的裏面真的有鵝肝粒,而且和墨魚尾配合得相當好。最後的甜品更加精彩,人手烹調錦鯉魚糖不甩。把錦鯉魚糯米糍放進火鍋湯底煮軟後,便放進砂糖花生中混和 ,食落口感Q彈,為這餐火鍋劃上完美句號。

2018-11-07 53 瀏覽
最近天氣凍返啲 又係時候同朋友打邊爐啦☺️雖然我都唔係住呢邊 不過今次就跟住朋友去咗呢間九龍城打邊爐 個人來講都幾鐘意裡面既格局 無論係擺設定裝潢都好有舊式茶記既感覺🙈今次係平日夜晩黎 但都幾多人食🙂同朋友就叫咗沙嗲湯底 沙嗲味濃 而且底下會有花生架 如果想飲埋煲底嘅湯就可以要其他湯底 見到都有唔少客飲湯食材好新鮮 個人推薦就係佢哋嘅安格斯牛肉 價錢唔會話太貴 但係牛肉好有牛味 而且食落去真係滑👍🏻大家如果叫咗濃湯仲可以加薯粉 真心正😽食到最後店員係會免費送兩種甜品 首先就係一杯杯啫喱 上面加左花奶都真係有懷舊嘅感覺😂比較特別嘅係糖不甩 店員會將魚魚年糕淥到林哂 之後剪開一舊舊 撈埋花生碎同椰絲黎食 初頭見到店員將年糕直接放入沙嗲湯煮 真係驚會吸晒沙嗲嘅味 不過意外竟然冇😂😂 總括而言 食物質素真係唔錯 店員都好友善 主動行埋黎幫手👍🏻不過價錢就會比一般火鍋店貴少少啦🙈

2018-11-06 45 瀏覽
九龍城同撈同煲九龍城除咗泰國菜,其實有好多有實力既火鍋店。這間同撈同煲以香港七八十年代既裝飾做主題,十分懷舊。.他們既湯底不得了🤩冬甫美人鍋 有成半隻雞,仲有花膠、蟲草花、鮮竹笙、紅棗、冬瓜等。.推介飛驒牛刺身同立魚刺身,佢地既飛驒牛是獲得5A級證書所以可以好放心生食。.丸物全是手打,又有新意,梅菜豬肉丸、火爆丸鮮嫩彈牙。.最後既甜品係鯉魚糖不甩。把錦鯉魚糯米糍放進火鍋湯底煮完後,便放進砂糖花生中混和 ,食落口感Q彈。
九龍城同撈同煲
丸物全是手打,又有新意,梅菜豬肉丸、火爆丸鮮嫩彈牙。
2018-10-13
  • 冬甫美人鍋
  • 老友鬼鬼
涼涼地 又可以打邊爐 啦! 朋友話俾我聽九龍城開咗間好有feel嘅火鍋店,即刻去試試! 😎 裝修好懷舊 好有趣 ! 湯底揀左招牌海鮮鍋, 滿滿的海蜆、🦐,蟹,小小辣,小小酸甜,非常鮮味!打邊爐必叫肥牛,今次揀咗安格斯牛小排,油花均勻 ,極級抵食!👍🏻👍🏻粟米蓉丸第一次食個餡甜甜地好好食!鵝肝墨魚丸亦都非常鮮甜彈牙!象拔蚌、桂花蚌、炸魚皮都做得好平均,必須要一提嘅係免費奉送的甜點,非常之有誠意!首先係兒時情意結 ☔️仔 啫哩!仲有好特別的糖不甩!糖不甩竟然係放到火鍋內 加熱 再撈勻 花生芝麻碎! 意想不到嘅好食! 一定要試吓! 🤩
涼涼地 又可以打邊爐 啦!

裝修好懷舊 好有趣 !

粟米蓉丸第一次食個餡甜甜地好好食!
鵝肝墨魚丸亦都非常鮮甜彈牙!

首先係兒時情意結 ☔️仔 啫哩!
仲有好特別的糖不甩!
2018-10-29 78 瀏覽
九龍城一向都係泰國菜式既聖地,但係今次女朋友帶我去一間餐廳就完全唔係泰式,係港式邊爐。不論餐具裝潢由外到內都好似時光倒流,番到去七,八十年代左右,再加上霓虹燈既裝潢,令人一飽眼福。懷舊味十足!入到店內,朋友已經一早到步,就算我地後到,侍應姐姐都冇怠慢我地,不厭其煩咁重新解釋一次餐牌既野食,好等我地接收係第一手資料!侍應姐姐推介我地試一個名為”招牌花甲蟹海鮮鍋”泰式湯底黎,上菜個下已經聞到超香既冬蔭公味道。放到係個爐上面已經見到成隻蟹蓋係湯上面浸浴緊~細心一撈,發現入面唔止咁少野,仲有燒肉,蟹既其他部位,大大隻花甲,仲有新鮮既蕃茄!味道方面;酸甜帶點辣,格外開胃。蟹肉唔太實,新鮮!燒肉係呢類既湯浸住食,鹹中帶酸,唔怕油膩!四寶丸 分別係墨魚,蝦,鯪魚,豬肉。典型既配搭,值得一讚係擺設,精緻得黎又具細心,丸類用一個大碗公放好,再分開一粒粒放,整齊又好睇。味道方面,個人最喜歡蝦丸,夠彈牙同埋就算煮耐左少少最多都係實肉左少少。即炸響鈴 呢個真心推介比大家,大家真係要一試。想食下新唔新鮮既食材,有即炸我都會點,一來可以睇下廚房既功力,二來可以睇下用油是否乾淨~結果大家睇圖就知道!響鈴色澤淡黃色,
四寶丸
即炸響鈴
呢個真心推介比大家,大家真係要一試。想食下新唔新鮮既食材,有即炸我都會點,一來可以睇下廚房既功力,二來可以睇下用油是否乾淨~結果大家睇圖就知道!響鈴色澤淡黃色,聞到好香腐皮味。三來,就算炸完都冇多餘既油份係響鈴上面,唔會變吸油卷,四來可以一菜兩食;味道個人覺得就咁食比較好,加上附上既酸甜汁好醒胃,其次人地咁好心機炸到咁靚,整番淋就浪費人地一番心機。大家食既時候要小心,因為即炸,所以會好辣口!
百葉豆腐 好多人都搞亂百葉同冰豆腐。係豆腐家族入面佢係板豆腐既結晶品,分別在冰豆腐佢係冇經過加壓,百葉有加壓成形,會見到好清楚絲狀,個人喜歡用百葉豆腐下鍋,因為愈煮愈入味,加上同冰豆腐最大特點,冰豆腐煮太耐會爛,而百葉豆腐煮耐都唔怕散開,大家可以一試。
老友鬼鬼 其實係油炸鬼加墨魚滑,兩層感受,可以食到新鮮油炸鬼既脆口感,其次可以食到墨魚既彈牙感,呢樣都係創新菜式,下火鍋都可以,可見廚房為求吸引食客都有下一定苦工。個人都係中意當小食咁食,加酸甜汁味道更佳。
燒鰻魚 唔好以為燒鰻魚一定係日式餐廳既專利,其實呢間本地薑都同樣出色,肉質結實,但無骨,加上有少少芥辣。好開胃,其次唔會太甜,味道層面更加豐富,可見食店唔止火鍋出色,燒物都想當一流
糖不甩 呢度既糖不甩煮法可以用別樹一格黎形容,因為佢係用番打邊爐既湯去煮熱,大家冇睇錯,我都相信大家都同我當初一樣,甜品當然下甜湯煮,點會用鹹湯呢~但事實就係咁神奇,就算用鹹湯,味道一樣咁好食,原來係用鹹湯煮熱,煮軟身後再加花生碎同埋糖食,味道方面,軟熟唔黏牙;外加唔太甜,多食幾舊冇問題!

整體而言,菜式創新,裝潢懷舊,味道出色,服務周到,呢十二隻字同撈同煲受得起,大家不妨一試,絕對唔會令大家失望!
天氣涼左,就心思思想食飽d食暖d,友人LDM近排發左達,話請我食飯,咁我就當然唔同佢慳啦!間中都會lunch過去九龍城食既,咁就search下晚餐有咩好去處啦。就發現左呢間 「九龍城同撈同煲」,見到飛驒牛做緊十月半價優惠既,我就同友人講:「我想食日本飛驒牛啊!好唔好啊?」其實我諗住試下佢既,但點知,佢好爽快咁話:「好啊,你想食就叫啦!」我即刻心心眼,估唔到佢又真係對我咁好!咁我都待佢不薄,見做緊特價先話想食,正價成5百蚊個牛,依家半價勁吸引!平時叫碟牛都二百幾,今次係日本飛驒牛!GO GO GO!離遠就見到好sharp醒既店面,睇得出裝修方面好用心,努力重演80年代既香港情懷,招牌燈,地下磚仔,音樂,牆上掛畫,全部都係睇電視見到既野!座位方面,都坐得幾鬆動舒服,我地2丁友都有卡位坐,如入無人之境,密密傾密密講!慢慢玩壞隻LDM!本身我地打算叫個花雕醉美人鍋,不過店員就推介我地試冬甫美人鍋($188),話有半隻雞連鍋上,用料比較滋潤,岩依家轉天氣時飲,仲有養顏功效咁話!講到咁好,為左美人著想,try try no harm!黎到發現湯底都幾多料,有冬瓜、蟲草花、桃膠同紅棗,個湯飲落無味精

我就同友人講:「我想食日本飛驒牛啊!好唔好啊?」
其實我諗住試下佢既,但點知,
佢好爽快咁話:「好啊,你想食就叫啦!」
我即刻心心眼,估唔到佢又真係對我咁好!

調味料
冬甫美人鍋

本身我地打算叫個花雕醉美人鍋,不過店員就推介我地試冬甫美人鍋($188),話有半隻雞連鍋上,用料比較滋潤,岩依家轉天氣時飲,仲有養顏功效咁話!講到咁好,為左美人著想,try try no harm!黎到發現湯底都幾多料,有冬瓜、蟲草花、桃膠同紅棗,個湯飲落無味精,幾鮮味,而且幾膠下,唔錯喎,美人都話好飲。
日本飛驒牛 -  大

日本飛驒牛(半價$249)難得有個半價優惠,當然要好好再把握,叫份大嘅。一黎到識噴煙都幾型,因為牛肉比較薄身,輕輕淥一淥就食得,一入口就溶化左,搞到好快就清左一碟。肉質係嫩嘅,油味重但完全不膩,食完都唔夠喉呀!
老友鬼鬼

之後我地叫左個老友鬼鬼($68),佢係油炸鬼包黑松露墨魚滑,點酸甜醬食,好有錦鹵雲吞嘅感覺,都係好脆口,但裏頭墨魚滑比較煙韌,有d咬口。至於放落去打邊爐又得,油炸鬼索左個湯,又係另一番風味!
百頁豆腐

一向打邊爐都鐘意叫百葉豆腐($48),貪佢滑得黎又有口感d,仲有最大優點係唔會煲爛!傳統布巴豆腐,放湯一陣唔夾就碎晒,百葉豆腐放左落去想幾時食都得,輕鬆!
特色腸粉

特色腸粉($38) 有個篩隨碟附上,話比我地用黎淥腸粉喎。一向食開都係蒸同炒,淥就第一次,本身預期會又爛又無味,又無喎!反而索左個湯嘅味,又幾有趣!質感比河粉厚實,但滑身好多,都係個幾有趣嘅體驗。
shake  shake 魚皮

之後仲叫左個Shake Shake 魚皮($78) ,個玩法有d似shake shake 薯條,都係倒粉再shake下佢。呢度有6種粉可以揀,包括麻辣、孜然、芥末、蕃茄、蜜糖同BBQ,而我就揀左孜然!依家拍條shake shake片上fb 即減$50,就黎平過魚蛋粉叫碟魚皮,仲要即炸!我就覺得香脆好多,必叫之選!
Jelly
糖不甩

因為之前like左佢地fb page,仲有甜品送呀!
甜品雖然免費但絕不馬虎,啫喱仔上面插住紙遮,好似舊式茶樓個d甜品咁,係懷舊呀!至於個鯉魚形糖不甩係即叫即整,用返雞湯黎淥,煙煙靭靭口感,加上自家制花生糖碎(老闆話係炒過架),甜得黎又唔會膩,好味道!

總結黎講,今次埋單4百令蚊個(最後都係夾反錢比隻LDM,下次食貴d先叫佢請),係散叫火鍋餐廳入面都屬於正常價位。
但呢間就勝在老闆n員工夠用心細心,周不時主動幫我地撇油加湯較火力,又幫我地碎上隻雞!
員工又會留意住我地食到咩level,見我地停哂手,就主動問我地上甜品好唔好,我地飽到都冇左件事,但甜品就有第二個胃既。
下次要叫多d frd黎一齊食,又可以試多d款啊嘛!
2018-10-24
百頁豆腐
shake  shake 魚皮
Jelly
糖不甩
九龍城平時多數食泰國菜同捕捉發哥,近排發現愈來愈多火鍋店林立,但見呢間個門口裝修都充滿著懷舊既香港風情🇭🇰店入面既裝修都好有懷舊既感覺,好多影相位,仲播住70,80年代既經典金曲點菜前侍應已拎定調味料俾我地,所有碗筷都好復古我們點左冬甫美人鍋$188先飲一啖湯,真係好飲😍微微既酒味,好香,個湯仲有d花膠,配料都好豐富,好足料店員會先煲一陣,之後就將隻雞斬件,好窩心❤️雞肉好滑,岩岩好,好彈牙一啖湯一啖雞肉,好滿足☺️配料方面,店員介紹話今日既花竹蝦好令,$198 四隻。所以都點左,我們有5人,所以按比例計番多隻我地。當然我們亦點左shake shake 手工炸魚皮🐟$78。揀左之然味,個主題同包裝都好有心思☺️味道方面,魚皮好脆,食落似即叫即炸,熱辣辣。之然粉shake埋一齊好新穎,未試過呢個食法另外,點左極級封門柳。牛味都幾重,落鍋10秒左右就要上水,軟淋淋,好食秘制格格肉🐖原來係豬肉,質感似豬頸肉,點埋佢個秘制醬汁,酸酸地,幾開胃。安格斯小牛排🥩呢個脂肪比例冇封門柳咁多,食落口感多d,牛味冇咁重,不過都係好優質牛。老友鬼鬼👀油炸鬼配魚肉,好脆口,個醬汁似錦老雲吞味,大家都夾完又夾,好快食

點菜前侍應已拎定調味料俾我地,所有碗筷都好復古

我們點左冬甫美人鍋

一啖湯一啖雞肉,好滿足☺️

老友鬼鬼👀油炸鬼配魚肉,好脆口,個醬汁似錦老雲吞味,大家都夾完又夾,好快食曬

養顏美人餃👱🏻‍♀️個皮略微有點厚,但肉質幾好,原來有黑松露,幾特別。唔似平時食既水餃

呢個真係不得不提
涼拌青瓜🥒個汁好好食,微微辣,好有麻味。同個青瓜好夾好配合

整體來說,所有食物質素都好好,肉方面以呢個價錢其實都抵,份量都好大。下次會再試個刺身😊
  • 美人餃
  • 老友鬼鬼