2019-02-24 73 瀏覽
情人節一早就決定了去吃火鍋🍲。沒有加價又不會強迫吃情人節套餐,吃火鍋也好溫馨浪漫🌹的啊。來了九龍城同撈同煲。老婆大人非常🈵️意,所有女仕也贈送玫瑰花🌹呢😍😍😍。 選了老婆喜愛的滋寶美顏冬甫美人鍋。 新鮮雞湯加上冬瓜、蟲草花、紅棗、桃膠、竹苼、准山、等等。 女士恩物。鮮甜美味。特別推介甜品🍮: 糖不甩。鯉魚🐟造型麻薯 放進湯鍋 再撈混火煱店自家製的抄椰絲花生🥜碎。一試愛上。😍 另外亦有不少不常見的火煱配料選擇,秘製格格肉、牛胸爽、鴨血、家鄉米酒黃沙潤🐷等。即叫即炸的懷舊小吃炸魚片頭,黃酒蟹亦非常美味。吃得出這店是用心經營、用心烹調。讚👍🏻!

來了九龍城同撈同煲。
老婆大人非常🈵️意,所有女仕也贈送玫瑰花🌹呢😍😍😍。

即叫即炸的懷舊小吃炸魚片頭,黃酒蟹亦非常美味。

吃得出這店是用心經營、用心烹調。
讚👍🏻!
2019-02-24 64 瀏覽
九龍城有很多很多火鍋店,這家是我的心水選擇。以下幾款乃私心推介: 1. 冬甫美人鍋: 以鮮鷄、冬瓜、桃膠、蟲草花等製以成,滋潤美顏,鮮甜味美。 2. 本地手切肥牛: 油花分布均勻,新鮮靚牛🐂,絶非雪藏貨能比美,亦不下於和牛。3. 象拔蚌:超值、新鮮、爽口,不能錯過。4. 現炸手工響鈴:新鮮即叫即炸、脆扑扑熱辣辣,吃不停。5. 鴨血: 清甜、味鮮。6. 煎午餐肉:這家有煎過的午餐肉選擇,特別美味,一定要試。7. 糖不甩:一試難忘。各款食品質素均非常好,人均大概$300-400 已經非常豐富。大力推介。絶不失望。
九龍城有很多很多火鍋店,這家是我的心水選擇。

以下幾款乃私心推介:
3. 象拔蚌:超值、新鮮、爽口,不能錯過。
4. 現炸手工響鈴:新鮮即叫即炸、脆扑扑熱辣辣,吃不停。
5. 鴨血: 清甜、味鮮。
7. 糖不甩:一試難忘。

大力推介。絶不失望。
2019-02-17 594 瀏覽
由細到大都好鍾情於懷舊物品,在同事的口中得知,原來有間火鍋店是用懷舊香港的主題而開,所以馬上約好朋友一齊去試試。店舖門口設計好靚,用上懷舊的霓虹光管,裝上同撈同煲的店名,而窗花設計很有60年代的住家感覺,令人想起粵語殘片的年代,十分特別。一入店內擺設了很多火水爐,也有懷舊小食糖蔥餅、塑膠做的乳豬錢箱、叮叮糖😍兒時的回憶,每樣東西都令人感到設計師的用心。入坐後每張枱都有一個水龍頭設計的牙簽筒,放餐牌的懷舊鐵皮信箱,每樣用品都令人賞心悅目,未食都已經好開心。而火鍋醬汁及配料會先放枱面給客人自己選擇,有生蒜蓉、蔥、炸紅蔥頭、芫荽、辣椒、豉油、醋。來吃火鍋當然要選湯底先,同行朋友是一位食家,對食物也有要求,就由他選,就叫了冬甫美人鍋湯底,除了有半隻鮮雞外,湯內也有很多不同的材料,如近來很流行的桃膠,竹笙、紀子、紅棗、蟲草花、鮮山藥等,全是美顏養生的食材,果然是美人鍋👍🏻👍🏻在中央還放上一整圈的冬瓜,將所有食材的精隨都吸收了,每口冬瓜都令人回味😋肉類方面,因為朋友不吃牛肉的,所以今次選了梅花黑豚肉,首先賣相整成花的形狀,跟豚肉上碟有薄切青瓜片,同特制沙嗲醬汁,先抱豚肉片輕輕灼熟,點上特制沙嗲汁再

肉類方面,因為朋友不吃牛肉的,所以今次選了梅花黑豚肉,首先賣相整成花的形狀,跟豚肉上碟有薄切青瓜片,同特制沙嗲醬汁,先抱豚肉片輕輕灼熟,點上特制沙嗲汁再用青瓜片包著吃,真的別有一番風味。

海鮮方面叫了珊瑚蚌,想要一讚是他們的切功好好,每片珊瑚蚌切得薄薄的,灼一下再放入口,彈牙的口感,加上鮮味,很快已吃下大半碟,比起其他店原隻珊瑚蚌,呢個切片好吃食多呢!

蔬菜方面,叫了田園拼盤,有蕃茄、粟米旺菜、西洋菜、生菜,全都是當下時令的菜種,加上每樣也很新鮮呢!放在美人鍋內,特別清甜。

稻庭烏冬是我最愛,加上店員會提供灼烏冬專用筲箕,張烏冬放在內才下鍋,煮熟後就不需要從鍋中慢慢找回烏冬的蹤影🤣😂又可以見到店主的細心。

飲品叫了支裝的懷舊可樂,真的特別夠氣😋😋配上火鍋真是天作之合。

最後還有經典懷舊甜品「啫喱」,還可選擇要不要花奶,兒時回憶真的回來了。
2019-01-31
2019-02-14 468 瀏覽
早陣子聽朋友介紹在九龍城開了一間懷舊特色佈置的火鍋店,很想很想來試一下,剛剛約了表妹到九龍城換泰幣,好預備下月泰國之旅。真是順路可以試到這特色火鍋👍🏻👍🏻一到門口已覺得很有特色,好鍾意店面的裝飾,一個老香港的格調,有火水爐、煲仔飯、大紅雞茶壺茶杯碗碟,養海鮮的魚缸,更有趣寫上「賣魚勝」足見老闆是一個很花心思的人,每一個細節位都唔會放過,令食客十分回味老香港的獨有文化。而一進入店再一次的驚喜,由地板以至牆壁,也很有特色,好彩我非常早到,同已訂了枱,可以慢慢影下相,過了一陣已滿坐,建議想影下相的朋友仔一定要訂枱,及早一點入坐。一坐下馬上點餐先,湯底選了「冬甫美人鍋」,湯內有蟲草花、杞子、桃膠、花膠、大蔥、紅棗、竹笙、冬瓜、半隻雞、鮮淮山、旺菜、芹菜等。湯底很清甜,而桃膠據說有清血降脂,緩解壓力和抗皺嫩膚的功效,加上口感非常好👍🏻冬瓜煲一段時間後吸收曬雞及其他材料的精華,非常鮮味,是我的最愛。而火鍋配料方面都有不少的選擇,牛肉方面有日本飛驒牛、特級牛肉手切、本地牛肉手切、極級封門柳、安格斯牛肉、特級盛牛大拼盆、極級盛牛大拼盆、牛舌、牛胸爽、一口雪花牛粒、牛骨髓⋯⋯喜歡牛的朋友真係會大滿足,今

火鍋配料方面都有不少的選擇,牛肉方面有日本飛驒牛、特級牛肉手切、本地牛肉手切、極級封門柳、安格斯牛肉、特級盛牛大拼盆、極級盛牛大拼盆、牛舌、牛胸爽、一口雪花牛粒、牛骨髓⋯⋯喜歡牛的朋友真係會大滿足,今次我哋選了安格斯牛肉,安格斯牛呈大理石花紋, 肉質因應鮮嫩無比。口感自然、柔嫩、肥美、多汁。

安格斯牛肉

另一配料美國桶蠔,美道鮮甜啖啖肉,一桶有五大隻,每隻都肥美肉厚,加上用冰鎮上碟,賣相也不錯👍🏻
美國桶蠔

再叫了8吋長蟹柳,有四大條,每條足足有8吋長,放入海底後吸了湯的鮮味,加上蟹柳身唔會太散,熟後仍能保持長條形狀,口感同味道都好吃,大小朋友都會喜歡。

長蟹柳

蓮藕片也是我另一喜歡的火鍋配料,因為煮的時間容易控制,加上口感可因應每人各自的口味而決定煮多久,長時間煮都不會溶在鍋裡。最愛是蓮藕的有高的膳食纖維及黏蛋白,熱量卻不高。

蓮藕片

另一健康之選是芋絲,芋絲由蒟蒻製成,蒟蒻又稱魔芋,屬五穀類,但熱量不高,很適合愛美的女士, 尤其是我貪靚的表妹。

芋絲

而飲品方面有不少選擇,支裝汽水、啤酒都有,最特別是有自家制飲品,有冬瓜薏米水,山楂紫背天葵,我選了冬瓜薏米水,入口有清甜的冬瓜薏米味,是凍飲的,配上火鍋確能下下火👍🏻👍🏻😋
薏米水

蓮藕片
芋絲
薏米水
2019-02-08 90 瀏覽
九龍城一向比人既感覺都係食泰國野,行過見到有間打邊爐既鋪頭,就決定去試下。門面既設計好有特色,依個亦都係其中一個令我想入去既原因。面室內既設計亦都好有懷舊既感覺。湯底我地就簡左花雕醉美人鍋,而依個係醉雞湯黎,好好飲,係打邊爐之前可以試下個湯先,如果唔係一放左肉落去就試唔到佢本身湯個味。面係湯入面既雞亦都好滑,好有雞味。梅花黑豚肉,可以好似平時打邊爐咁,熟左之後就咁食,亦可以加埋青瓜同沙嗲醬一齊食,兩種唔同既食法,兩種風味!跟住仲有美人餃,鴛鴦滑同蚌。美人餃皮薄餡靚,手打鴛鴦滑亦都好好食,而蚌都好新鮮,鮮甜爽口。不得不提既就係佢地既即炸響鈴同老友鬼鬼!因為兩樣都係即炸,入口好鬆脆。而響鈴點上佢配既醬汁就咁食。最後就係糖不甩,淥完之後再加上花生糖碎,口感煙煙靭靭,甜而不膩!

門面既設計好有特色,依個亦都係其中一個令我想入去既原因。

面室內既設計亦都好有懷舊既感覺。

2019-01-28 101 瀏覽
最近天氣又涼返一些了,當然同朋友打邊爐啦~今次去到九龍城打邊爐店有很多70-80年代的老香港裝修,適合年青一輩,文青,長輩懷舊一下,各年齡層都岩來,因為裝修擺設很有特色呢叫了個花雕醉美人鍋$138,有半隻醉雞跟,花雕味濃,藥材味不重,香香微醉就是正~跟手點了一大份'極級封門柳'$288牛橫隔肌,牛味極濃且不會太肥梅花黑豚肉$108 擺盤很美擺成兩朵花狀的黑豚肉,油脂分布均勻,肉味濃秘制格格肉 豬頸肉位,穿成一串一小串,食用方便,爽口又惹味黑松露餃 皮好薄料好正有黑松露味手打蝦丸 打得有彈性,蝦丸味鮮有蝦味魚皮餃 啖啖魚肉,不會腥,不錯糖不甩 鯉魚狀的糯米粉落鍋煮煮再撈花生碎,過程幾過癮半價糖不甩可LIKE他們的FACEBOOK仲突然送了花奶啫喱杯飯後小甜品,愉快的晚上~

秘制格格肉 豬頸肉位,穿成一串一小串,食用方便,爽口又惹味

黑松露餃 皮好薄料好正有黑松露味

手打蝦丸 打得有彈性,蝦丸味鮮有蝦味

魚皮餃 啖啖魚肉,不會腥,不錯

糖不甩 鯉魚狀的糯米粉落鍋煮煮再撈花生碎,過程幾過癮

半價糖不甩可LIKE他們的FACEBOOK
仲突然送了花奶啫喱杯飯後小甜品,愉快的晚上~
話說九龍城附近都幾多好西食,而且冬天也想打打火鍋暖暖身店內裝修擺設很有舊式茶記懷舊香港風既感覺,今日是平日7點8點左右已很快就全場滿座了~.*花雕醉美人醉雞鍋 醉雞火鍋湯底是用花雕酒,應該有一些藥材但不用擔心藥材味不會太重,開爐已聞到香濃的花雕味,具補而不燥、暖身驅寒、養血效用,跟鍋仲有半隻雞,$138湯底加雞可算是相當抵食~*極級封門柳(大) 封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,所以都算罕有呢。食落牛味香濃,肥肉較小較結實,不用煮太久很快熟~*梅花黑豚肉 肉質鮮美細緻,油脂分布均勻*秘制格格肉 其實是近豬頸肉的部位 特別軟滑爽彈的口感,唔錯唔錯*黑松露餃,滿滿都是黑松露的迷人香氣,配以花雕湯底,味道更佳*手打蝦丸 滑嫩有彈性,味道鮮美香郁,口感柔脆*魚皮餃 爽口和滑,一點也吃不出魚肉的腥味*糖不甩 鯉魚狀的糖不甩放入鍋度煮一煮再撈花生碎,口感煙煙韌韌,記得比LIKE佢地FACEBOOK,就即時半價糖不甩,食到最後仲有花奶啫喱杯送,很貼心埋單3人共1000左右~飽哂
話說九龍城附近都幾多好西食,而且冬天也想打打火鍋暖暖身
*花雕醉美人醉雞鍋
跟鍋仲有半隻雞,$138湯底加雞可算是相當抵食~
*極級封門柳(大)
*梅花黑豚肉 肉質鮮美細緻,油脂分布均勻
*手打蝦丸 滑嫩有彈性,味道鮮美香郁,口感柔脆
*魚皮餃 爽口和滑,一點也吃不出魚肉的腥味
記得比LIKE佢地FACEBOOK,就即時半價糖不甩,
食到最後仲有花奶啫喱杯送,很貼心
埋單3人共1000左右~飽哂
  • 封門柳
  • 花雕醉雕鍋
  • 糖不甩
  • 啫喱
2019-01-18 123 瀏覽
小編早幾日去左九龍城同煲同撈打邊爐,一去到間鋪既門口已經覺得裝修超級復古,勁有六十年代香港既味道。從地下既磁磚,室內既裝潢,播既音樂,甚至台上既碗筷一定令你記起舊式既香港。睇得出老闆好用心去經營,店舖每一個角落。小編今次就叫左一個花雕醉美人煲 $138(附送半碟醉雞),湯底出色含有多款藥材係面頭,紅棗、淮山和紹興酒等等。花雕的醇厚與雞肉的鮮甜配合,真係無得輸!店員同我地講翻,如果覺得湯底酒味不夠濃,佢地可以幫我地再加紹興酒!依種態度去經營餐廳,老實說真係少之又少。- 附送半碟醉雞肥瘦比例適中,質地超級嫩滑同多汁。- 油麥菜$38 蔬菜洗得都幾乾淨,值得加分。- 桂花蚌$98 爽口彈牙,帶點鮮味但份量可以多少少。- 手工魚皮餃$38裏含有磨碎既白胡椒粒,口感新奇又好味。- 梅菜豬肉丸$43小編當日最愛,鹹鹹地既梅菜同新鮮豬肉既完美配搭。- 鴨血$58 比較不推介,因為鴨血比較硬無台灣果d咁滑lulu。- 蜂巢豆腐$28 建議一開始已經擺d豆腐落去,點煮都唔爛又吸曬湯底精華。- 懷舊糖不甩 $24 必食!佢地將冰凍既鯉魚放係湯底入面,店員勁細心會幫我地剪開方面入口size,配埋砂糖,芝麻同

- 附送半碟醉雞肥瘦比例適中,質地超級嫩滑同多汁。
- 油麥菜$38 蔬菜洗得都幾乾淨,值得加分。
- 桂花蚌$98 爽口彈牙,帶點鮮味但份量可以多少少。
- 手工魚皮餃$38裏含有磨碎既白胡椒粒,口感新奇又好味。
- 懷舊糖不甩 $24 必食!佢地將冰凍既鯉魚放係湯底入面,店員勁細心會幫我地剪開方面入口size,配埋砂糖,芝麻同埋花生碎。”In In Um Um”超級好食!

小編超級推薦佢地海鮮同埋丸餃類,店員話大部分海鮮都係自己養,確保客人食到海鮮既鮮甜。同埋佢地既丸餃真係食得出佢地既用心同誠意!
2019-01-16 166 瀏覽
呢兩年好興回到60年代,呢間九龍城同煲同撈火鍋,亦以60年代既裝潢為主,門口更為突出,以霓虹燈刻劃出店鋪既話,令人留下深刻既印象,幾經回想都令人諗起呢間火鍋店!今日終於下決心要過黎試一試呢間九龍城同煲同撈火鍋內部環境都充滿了60年代的味道,甚至歌曲都係播緊60的上海灘、陪著你走等等懷舊金曲!睇下有咩食先,原來呢間係用環保餐牌,呢點要讚一讚先我就簡左我最鍾意既 醉雞煲 湯底 另外仲叫左安格斯肥牛、蝦滑、脆鯇魚、冰豆腐、響鈴、同埋糖不甩湯底 - 醉雞煲如果選擇呢個湯底會附上半隻醉雞架!底湯由紅棗、杞子、 紹興酒、淮山、圓肉等等炮製而成、係非常足料!等待湯底滾起時,一陣陣醉雞香味飄過,店員教導湯滾左先飲一啖,再落半碟雞,味道會更好!頭啖湯實係唔同啲,好濃厚醉雞味係口中散去,呢個醉雞不管是視覺既享受,味覺嗅覺都享受緊呢個醉雞鍋雞件附送既半隻醉雞由紹興酒一直浸住,連紅棗、杞子、薑片,令到每件雞都有酒味!煮好後,由於雞件有少少脂肪,令到肉質嫩滑,酒味唔再係口中散去而係由雞件散發出酒既香味!安格斯肥牛(小)好美,師傅將一片片既安格斯肥牛鋪設得好美係擺設上,更砌出一朵花,好美!每片唔奢太大塊,可以令人

睇下有咩食先,原來呢間係用環保餐牌,呢點要讚一讚先

湯底 - 醉雞煲
湯底
湯底

雞件
醉雞件

安格斯肥牛(小)
好美,師傅將一片片既安格斯肥牛鋪設得好美係擺設上,更砌出一朵花,好美!每片唔奢太大塊,可以令人一口氣食哂全片,肥牛除左有豐富既牛脂肪,切得唔會好薄,有一定既厚度,滾一滾,20秒就食得!人口即溶既感覺,唔係一般既肥牛!正
安格斯肥牛

蝦滑
對我黎講,蝦滑係火鍋必點既食物。可以睇到有蝦係當中,蝦滑好厚身,偏透明。
蝦滑經過醉雞煲之後,唔單至有蝦滑既爽口彈牙,仲有 紹興酒既味道,提升了蝦滑既層次!
蝦滑

冰豆腐
冷豆腐唔同普通豆腐,普通豆腐當滾既時間耐左就會碎會爛,而冰豆腐唔會,就算滾耐左都唔會散哂,仲會吸左醉雞既味道,有豆味有酒味,就係好味!
冰豆腐

響鈴
響鈴係吸湯既皇者!響鈴係新鮮炸起,會比較熱,要注意燙口,
炸完之後有兩種食法,第一種係就禁食,炸完之後好鬆脆香口,配上酸酸既醬汁,增添了唔少口感;第二種係浸湯底,吸湯底可以食盡湯底既味道!可以品嚐到醉雞鍋既特點

糖不甩
兩條鯉魚游呀游呀!呢間既糖不甩好特別,係將兩條鯉魚放落火鍋度煮,游下游下禁,目的應該係將兩條冰凍既鯉魚煮到軟化,變番淋滋滋既口感,仲可以吸埋湯底既味道,令到糖不甩有醉雞味,同坊間既糖不甩好唔同!店員會剪開條魚4舊,混合埋花生碎、砂糖、椰絲,湯底既味道令到鯉魚帶著醉雞味禁送入我個口,好味
糖不甩

整體黎講,九龍城同撈同煲火鍋既服務好好,好主動幫手加湯,又見我地食哂啲野就問我起唔起埋甜品,讚

調味架
響鈴
2019-01-05 132 瀏覽
天氣凍真係日日都想打邊爐😆今次到九龍城同朋友們同撈同煲下😂。怕打邊爐會熱氣,叫左個好養生嘅美人湯底,有半邊鮮雞😍仲有紅棗枸杞桃膠同大量瓜菜,桃膠份量都幾多同大大粒♥️ 湯底飲落清甜好暖身,飲左兩三碗食埋雞肉先開始打邊爐~。成班食肉獸點左極級本地手切牛,牛味濃郁幾嫩滑,可惜份量較少🙊 四個人分一碟唔夠食😕 價錢亦較貴炸響鈴夠脆身,浸一浸食得吸哂湯汁好正!蟹籽蝦滑蝦味唔算好重但好彈牙,味道可以👍🏻同湯底好襯嘅養顏美人餃,有椰菜豬肉同桃膠係裡面,咬落多汁好好食😋。依度有招牌甜品懷舊糖不甩,賣相幾得意!係一條鯉魚形狀,好似細個食過嘅年糕鯉魚一樣~ 店員會將糖不甩係湯度煮一煮,再切件撈埋花生糖碎上珠山,食落鹹鹹甜甜味道幾特別😛 如果湯底係辣嘅,咪變左辣糖不甩?😂 另外送嘅花奶啫喱好有細個食個陣嘅感覺~仲有把靚靚摺摭😆飲品方面啤酒用戰鬥碗飲好得意~仲有自家製冬瓜薏米水同山楂紫具天葵好好飲😋如果唔用膠樽環保啲就好啦環境佈置有好多懷舊插畫,聽住八九十年代歌,好有懷舊氣氛,門面嘅霓虹燈管店名好搶眼~可惜唔記得影🙈 去九龍城唔一定食泰菜嘅,打邊爐都係唔錯選擇~
天氣凍真係日日都想打邊爐😆今次到九龍城同朋友們同撈同煲下😂

炸響鈴夠脆身,浸一浸食得吸哂湯汁好正!

蟹籽蝦滑蝦味唔算好重但好彈牙,味道可以👍🏻

另外送嘅花奶啫喱好有細個食個陣嘅感覺~仲有把靚靚摺摭😆

2019-01-03 134 瀏覽
火煱控表示九龍城 同撈同㷛 是近年吃過最滿意的火鍋店。裝修有心思好特別之餘,地方闊落,坐得舒服。湯底 冬甫美人鍋,足料,全隻雞之外還有滿滿的紅棗、蟲草花、冬瓜等,淨吃鍋內材料已經飽左一半。贈送的𩶘魚刺身新鮮,$288象拔蚌刺身鮮甜爽,實在低食得無話可說。牛肉拼盤非常高質,推介本地牛小排和厚切,juicy、入口即溶又有牛味,仲好食過一般和牛。甜品亦是推介之一,把糖不甩放入湯鍋加熱,再撈勻現抄嘅花生碎椰絲,成件事好奇怪將甜品放入鹹的湯鍋,竟然意想不到嘅美味。我敢説這絕對是九龍城最好的火鍋店。

火煱控表示九龍城 同撈同㷛 是近年吃過最滿意的火鍋店。
裝修有心思好特別之餘,地方闊落,坐得舒服。
我敢説這絕對是九龍城最好的火鍋店。
係門口見到已經好鐘意啦,係6,70年代既風格,由裝修,餐具,連音樂都充滿懷舊味道一嚟就即刻點咗佢個冬甫美人鍋,湯底係好鮮甜嘅雞湯, 配料有大大個冬瓜,桃膠,蟲草花等,佢哋嘅火鍋配料有好多種,時令海鮮,手打丸樣樣有齊,每樣都好新鮮最正嘅係啲小食,嗰款煎午餐肉外脆內軟,嗰陣香味真係食唔停,仲有個咸蛋王魚皮,脆卜卜,啖啖咸蛋蓉,正到爆,食到最後,點埋個糖不甩,鯉魚形狀嘅糖不甩放入鍋度煮一煮,再撈啲花生碎,煙煙韌韌咁,好過癮😆仲有佢成間餐廳周圍都係影相位,成餐超滿足呀
係門口見到已經好鐘意啦,
係6,70年代既風格,由裝修,餐具,連音樂都充滿懷舊味道
一嚟就即刻點咗佢個冬甫美人鍋,湯底係好鮮甜嘅雞湯,
配料有大大個冬瓜,桃膠,蟲草花等,

時令海鮮

田園拼盤

最正嘅係啲小食,
煎午餐肉

嗰款煎午餐肉外脆內軟,嗰陣香味真係食唔停,
仲有個咸蛋王魚皮,脆卜卜,啖啖咸蛋蓉,正到爆,
黃金炸魚皮

糖不甩

仲有佢成間餐廳周圍都係影相位,成餐超滿足呀
2018-12-27
時令海鮮
田園拼盤
煎午餐肉
黃金炸魚皮
2019-01-02 75 瀏覽
冬天凍冰冰,約朋友食飯好多時都提議打邊爐,黎呢間係因為有朋友食過覺得好好味要再encore,朋友果然冇介紹錯,大家食完都給予正評! 放工去到九龍城,朋友已經order晒湯底同食材,一坐低就食得,正合我心意。因為唔想要辣嘅湯底,所以order左鹹蛋芥菜湯,清清地嘅湯底更加特顯出食材嘅鮮味!! 鹹蛋芥菜湯 $108 呢度牛嘅選擇都算多,因為飛驒牛喺香港比較少見唔係到到都食到,所以就order咗佢嚟試吓,望落去油脂均勻,放落湯10秒,嘩真係入口即溶㗎!! 啱晒牛魔王!!!日本飛驒牛 $328 除咗飛驒牛,我都推介以下食物,大家都可以試下: 黑柏葉 $68又係比較少見嘅食材,爽口好容易咬開,好大塊熟咗都唔會縮水!!鱔片 $88 一d腥味都冇,我平時唔鍾意食魚但呢碟鱔片係完全接受到!! 桂花蚌 $98 爽口有鮮味,店員好細心因桂花蚌唔可以俾冰水浸住,所以有幫我地換碟!! 最後讚下呢度嘅裝修用咗懷舊嘅主題,有好多影相位,連播嘅歌都好懷舊,同朋友坐得舒適傾吓計食好西,非常享受的一晚,要多謝朋友仔嘅好介紹!!!

鹹蛋芥菜湯 $108

日本飛驒牛 $328

除咗飛驒牛,我都推介以下食物,大家都可以試下:

黑柏葉 $68

鱔片 $88

一d腥味都冇,我平時唔鍾意食魚但呢碟鱔片係完全接受到!!

桂花蚌 $98

2018-12-22
  • 貴妃蚌
  • 鱔片
  • 飛驒牛
  • 黑 柏葉
2019-01-01 57 瀏覽
最近凍左甘多,當然去打邊爐!同撈同煲聽個名夠哂港味,一家懷舊主題既火鍋店。霓虹綠紅色彩既亮燈招牌,無論鐵門、枱櫈、地磚、碗具都系回憶既味道,落足本錢去營造70、80年代既環境。賣魚勝、牛肉佬、理髮、詠春,古舊經典金曲,加上侍應著習武既裝束,好似置身於昔日。茶芥 $10/位老港沙嗲鍋 $108,港色湯底夠哂香濃幼滑,侍應好好,多番提醒要間中攪下湯底,否則會煲燶底。極級封門柳 (大) $288,小既約18片,大既約30片,價錢吾系差好多,我地又系食肉獸,緊系叫大份。第一次試呢個部位,上網search左D資料,位置夠哂刁鑽夠哂矜貴,系控制橫膈膜的肌肉,每隻牛只有得兩塊。肉味又濃烈又香甜,油花極少,而且肉質軟滑。脆鯇魚片 $58,系脆肉鯇,冇細骨,食落真系好爽脆,魚肉吾會散,好岩打邊爐。即炸響鈴 $58,即叫即炸,送到上黎仲系熱辣辣,就甘食脆口又有豆香,點酸甜汁夠哂開胃,不過響鈴最正既食法始終系煮3秒,吸收哂湯底既精華,享受果種又脆又軟既雙重口感。鴨血 $58,打邊爐一定要有,入哂味吾腥,好軟滑。鯪魚豆卜 $68免費送啫喱

茶芥 $10/位

鴨血 $58,打邊爐一定要有,入哂味吾腥,好軟滑。

鯪魚豆卜 $68

免費送啫喱

今日是老婆生日,好友為她揀了這裡慶生,來到時好友已經到達了。這裡的裝修很懷舊,有著70-80年代香港當時的特色,好像走進時光隧道內,回到從前。冬甫美人鍋,鍋內有半隻雞、松草花、竹笙、津白、冬瓜。湯底清甜,有些藥膳鍋的感覺。特級手切肥牛,肥牛不算特別肥,不過脂肪豐富,牛肉有點嚼勁而不靭,是一流的肥牛。以份量和價錢相比,是非常扺食。美國桶蠔,桶蠔大大隻又鮮甜,蠔味十足,這個是必吃之一。黃金炸魚皮,鹹蛋皇的鹹香味,令到平凡的魚皮,變得不平凡。香脆的魚皮可以即吃,又可以放湯,我比較喜歡即吃。田園拼盤,有蕃茄、油墨菜、粟米、津白、生菜🥬,吃完肉類,再吃些蔬菜,對腸胃非常有幫助。金菇菜是我最吃的蔬菜之一,配合牛肉一吃吃更皆。飯後店員送贈每人一位啫哩,是非常貼心的服務。飯後突然響起生日歌🎂,店員逢上我們自攜的生日蛋糕,給我們很大的驚喜,因為這種服務通常只有在西餐廳才有。另外店員經常將幫火鍋上浮面的泡沫拿走,服務一流。👍💕💯💝

美國桶蠔,桶蠔大大隻又鮮甜,蠔味十足,這個是必吃之一。

金菇菜是我最吃的蔬菜之一,配合牛肉一吃吃更皆。

飯後店員送贈每人一位啫哩,是非常貼心的服務。