2018-10-29
九龍城一向都係泰國菜式既聖地,但係今次女朋友帶我去一間餐廳就完全唔係泰式,係港式邊爐。不論餐具裝潢由外到內都好似時光倒流,番到去七,八十年代左右,再加上霓虹燈既裝潢,令人一飽眼福。懷舊味十足!入到店內,朋友已經一早到步,就算我地後到,侍應姐姐都冇怠慢我地,不厭其煩咁重新解釋一次餐牌既野食,好等我地接收係第一手資料!侍應姐姐推介我地試一個名為”招牌花甲蟹海鮮鍋”泰式湯底黎,上菜個下已經聞到超香既冬蔭公味道。放到係個爐上面已經見到成隻蟹蓋係湯上面浸浴緊~細心一撈,發現入面唔止咁少野,仲有燒肉,蟹既其他部位,大大隻花甲,仲有新鮮既蕃茄!味道方面;酸甜帶點辣,格外開胃。蟹肉唔太實,新鮮!燒肉係呢類既湯浸住食,鹹中帶酸,唔怕油膩!四寶丸 分別係墨魚,蝦,鯪魚,豬肉。典型既配搭,值得一讚係擺設,精緻得黎又具細心,丸類用一個大碗公放好,再分開一粒粒放,整齊又好睇。味道方面,個人最喜歡蝦丸,夠彈牙同埋就算煮耐左少少最多都係實肉左少少。即炸響鈴 呢個真心推介比大家,大家真係要一試。想食下新唔新鮮既食材,有即炸我都會點,一來可以睇下廚房既功力,二來可以睇下用油是否乾淨~結果大家睇圖就知道!響鈴色澤淡黃色,
呢個真心推介比大家,大家真係要一試。想食下新唔新鮮既食材,有即炸我都會點,一來可以睇下廚房既功力,二來可以睇下用油是否乾淨~結果大家睇圖就知道!響鈴色澤淡黃色,聞到好香腐皮味。三來,就算炸完都冇多餘既油份係響鈴上面,唔會變吸油卷,四來可以一菜兩食;味道個人覺得就咁食比較好,加上附上既酸甜汁好醒胃,其次人地咁好心機炸到咁靚,整番淋就浪費人地一番心機。大家食既時候要小心,因為即炸,所以會好辣口!
整體而言,菜式創新,裝潢懷舊,味道出色,服務周到,呢十二隻字同撈同煲受得起,大家不妨一試,絕對唔會令大家失望!