2018-12-31 829 瀏覽
之前在九龍城找屋租住時路過發現有間新開的火鍋店,今晚便和家人一起來到。充滿香港情懷的裝修,令人回憶著香港經濟起飛前的一段日子。冬甫美人鍋,用冬瓜、蟲草花、紅棗、半隻雞熬成,清甜而不肥膩,不會搶走配料的味道。特級手切肥牛,用上本地肥牛,是我最喜歡的。廚師用了雙飛切法,大大塊的肥牛,牛味濃郁,放在口中是一種說不出的感動。黃金炸魚皮,厚厚的蛋黃碎包裹魚皮,可以即食,味道一流。放湯之後味道層次更多。鱔片比較很多火鍋店都切得厚身,吃落鮮味十足,爽口彈牙,是近期吃到最好味的鱔片。山楂紫貝天葵,這個自家製的飲料,味道不太酸,用來佐膳,效果非常配合。煎午餐肉,由於午餐肉已經煎過,口感上有點不同,吸湯能力十足,是火鍋首選。即炸響鈴,無論即吃或放湯,效果都不錯,如果點些隨碟附送的酸甜汁,就更加特別。蜂巢豆腐,這個蜂巢豆腐,和外面其他食肆不同,吸湯不是很多,不過吃落有點似蒟蒻。皇帝菜的味道有點像唐蒿菜,不是每個人都喜歡,而我就比較喜歡皇帝菜的味道。

充滿香港情懷的裝修,令人回憶著香港經濟起飛前的一段日子。

2018-12-28 215 瀏覽
無敵鐵飯腳夫妻檔同為十二月生日之星,又是時間去慶祝一番。壽星女至愛打邊爐,愛妻號就一定以老婆的口味為依歸,最後決定當然是找地方去邊一邊啦。這次揀選了九龍城打鼓嶺道的同撈同煲。店舖裝修走懷舊路線,座位寬敞舒適。是日美女如雲,當然要點一鍋冬甫美人鍋(雞湯)來打邊爐啦。美人鍋用料豐富,有冬瓜環、雞、蟲草花、昭菜、竹笙、紅棗、𣏌子等等。雞湯鮮味,用來灼肉灼菜都會好味道的🥰。即炸響鈴 - 新鮮熱辣辣,脆口鬆化,可配酸甜醬同食或放在火鍋裡亦可。黃金魚皮 - 魚皮上沾滿了鹹蛋醬的小食。試完有鹹蛋醬的魚皮,再把魚皮放入湯底多煮一會,又是另一番風味。田園拼盤 - 這裡的蔬菜非常新鮮,味道清甜。美國桶蠔 - 非常大隻肥美,蠔味濃。鱔片 - 亦是鮮字派火鍋配料,魚的鮮味十足。煎午餐肉 - 邪惡的火鍋配料,煎過的午餐肉更能吸收湯汁,很難抗拒的。特級本地手切牛 - 重要的要講三次,就係好好味,好好味,同真係好好味啊。牛肉的肥瘦均勻,肉味超濃,一上枱已極速被秒殺,還要encore多來一客😜。

店舖裝修走懷舊路線,座位寬敞舒適。

田園拼盤 - 這裡的蔬菜非常新鮮,味道清甜。

美國桶蠔 - 非常大隻肥美,蠔味濃。

鱔片 - 亦是鮮字派火鍋配料,魚的鮮味十足。

2018-12-26 129 瀏覽
而家365日都會打邊爐,食來食去都係差唔多野,要在眾多火鍋店突圍而出,真係少啲心機都唔得,今次食呢間同撈同煲真係做到創新之餘又懷舊,岩哂有經歷既人緬懷一翻,食得多火鍋既人又可有新鮮感店內既裝潢是7-80年代既香港社會縮影,用既碗係好傳統既碗,成間店本身就勁多影相位,如果係遊客來,好可能影裝修多過影食物🤣眼見令人有選擇困難症既湯底餐牌,最後揀左似乎不起眼既咸蛋芥茶湯底,誰不知有驚喜, 呢個咸蛋芥菜鍋飲落去完全是家的味道,仲要係勁足料的家味道,湯好甜,侍應在加湯前都特別叫我地飲多啖湯先,呢個湯係下火好選擇有時叫最普通既食物先食得出間店是否用心,所以今晚都食啲大路火鍋野。係點菜方面,要一讚係用膠餐牌,可直接畫上去,唔駛浪費好多紙張,環保♻️,👍🏻👍🏻黑柏葉—😋😋呢個係我在火鍋店食過最好食既黑柏葉,淥熟後唔會縮得太勁,好鮮甜,唔會韌到似橡筋👍🏻👍🏻推介鱔片— 鮮‼️唔會有泥味,正。鐘意食鱔既人必點炸魚皮— 雖然魚皮度度都有,但唔係度度都好食,呢個炸魚皮唔會好硬,好鬆脆,齋食又得,浸湯又得🉐鴨血—正常🆗桂花蚌—新鮮✅美人餃— 特別❗️叫美人餃係因為裡面有桃膠,口感特別,唔錯唔錯☺️☺️重頭戲— 飛驒牛🐮係

咸蛋芥菜鍋

黑柏葉

鱔片— 鮮‼️唔會有泥味,正。鐘意食鱔既人必點
白鱔片

魚皮

鴨血—正常🆗
桂花蚌—新鮮✅

鴨血、美人餃、蚌

重頭戲— 飛驒牛🐮係呢度可食飛驒牛🐮堅有驚喜,店員送來時特別提我地可當刺身食(店有有張貼證書證明那牛可刺身食),如火鍋就淥幾秒,飛驒牛油花分佈平均,入口即溶
飛尸驒牛

本身我地無叫甜品,但店員力推我地試個糖不甩,所以我地就試下,呢個糖不甩賣相非常靜,係兩條鯉魚🐟,重點係店員會幫我地處理,放湯,再撈返上來撈花生,估唔到火鍋都可做埋糖不甩🤣

呢餐真係好滿足喔
咸蛋芥菜鍋
黑柏葉
白鱔片
魚皮
鴨血、美人餃、蚌
飛尸驒牛
2018-12-24 106 瀏覽
CP 值極高,可以encore 入冬第一件事就係去打邊爐。🥣九龍城有好多火鍋店,今次揀咗同撈同煲。裝修以六十年代風格做主題,好特別。😱食火鍋,🥣湯底非常緊要。冬甫美人鍋,材料非常豐富,有全隻鮮雞🐔、紅棗、蟲草花、半個小型冬瓜等,又鮮甜又保身。😌😌 海鮮又鮮又甜,生蠔肥美juicy, 贈送的𩶘魚🐟刺身亦都非常新鮮。安格斯肥🐃牛: 油花均勻,入口即溶。本地牛🐂頸脊:牛味重,新鮮貨不是冰鮮。牛舌😛,厚切,juicy. 強烈推介。 不要錯過最後嘅甜品🍮,好特別, 一定要試。
CP 值極高,可以encore

入冬第一件事就係去打邊爐。🥣

火鍋,🥣湯底非常緊要。

安格斯肥🐃牛: 油花均勻,入口即溶。

本地牛🐂頸脊:牛味重,新鮮貨不是冰鮮。
牛舌😛,厚切,juicy. 強烈推介。
不要錯過最後嘅甜品🍮,好特別, 一定要試。
2018-12-23 61 瀏覽
甘凍的天氣最好就係打邊爐,今日去試吓新野。呢間同撈同煲喺九龍城,裝修非常之特別,好有五60年代風格,媽媽不停映相。見倒有懷舊小食, 就叫左炸雲吞同埋風沙骨,兩樣都做得非常之好,吾油膩,風沙骨味道香濃tasty又juicy. 鍋底叫咗冬甫美人鍋,全隻鮮雞加埋其他配料,非常鮮甜,而且好滋保。生蠔、象拔蚌、𩶘魚刺身,好新鮮好鮮甜,象拔蚌刺身二百幾蚊非常抵食。牛肉併盤有四款牛,安格斯肥牛、本地牛頸脊,牛柳粒,牛舌。第一次用牛舌打邊爐,原來好好食,下次一定要再食!
甘凍的天氣最好就係打邊爐,今日去試吓新野。
2018-12-20
去九龍城除咗有泰國菜可以選擇,仲可以簡打邊爐同撈同煲~看看門口就知道同撈同煲係以懷舊作主題,是舊香港的設計,有理髮店、海鮮檔和牛肉檔很有特色呀💈枱面上也會特色的綠色郵箱和滅火筒的牙簽筒~坐低後侍應姐姐就會放低一盤醬料黎啦黎啦~打邊爐前最喜歡就係炮製醬料環節😎餐牌上有好多唔同類型既食物揀🦐🦑🐷🐮🐔🦞🦀湯底就選擇咗花雕醉美人湯 $138,為什麼這個湯底叫美人湯呢?我猜應該是有些美顏的藥材👸🏼除咗聞到有酒味外,還有紅棗、杞子對女士好的藥材,岩曬冬天保下身✨雞的肉質鮮嫩🐔啖啖肉,唔會覺得得骨無肉特級盛牛大拼盤 $398有齊曬不同款式的牛肉,岩曬我呢啲有選擇困難症既人🥳唔洗左諗右諗食邊款牛好~油花分布細密平均,賣相很吸引🤤入口時牛味突出💕黑松露墨魚滑 $88墨魚滑和黑松露打溶了,上面仲有勁多黑松露醬🤤黑松露味極濃,喜歡食黑松露的朋友記住要叫呀~~每次打邊爐我點都要叫下粉麵來吃的,原本諗住叫烏冬,但經侍應姐姐推薦下就叫左銀針粉$38,她就很特別的...將銀針粉放係筲箕入面,熟左之後可以直接放在碗裡,有筲箕提供好細心喔💕

去九龍城除咗有泰國菜可以選擇,仲可以簡打邊爐同撈同煲~

枱面上也會特色的綠色郵箱和滅火筒的牙簽筒~

坐低後侍應姐姐就會放低一盤醬料
黎啦黎啦~打邊爐前最喜歡就係炮製醬料環節😎

餐牌上有好多唔同類型既食物揀🦐🦑🐷🐮🐔🦞🦀

花雕醉美人湯

雞的肉質鮮嫩🐔啖啖肉,唔會覺得得骨無肉

特級盛牛大拼盤 $398

銀針粉
特級盛牛大拼盤
黑松露墨魚滑
2018-12-21 65 瀏覽
搬家搬去九龍城。九龍城是一個美食天堂。有各式各樣食肆,十分多選擇。天氣轉涼想打邊爐,我們選了打響懷舊裝修的同撈同煲。未叫野食。眼睛已經食飽。秒殺咗好多相片。全部都係我的兒時回憶。😍😍😍😍😍美女梗係叫美人窩啦。有蟲草花,冬瓜,半隻新鮮雞。未打邊爐都先飲兩碗湯啦,真係應曬景,美人火鍋。🤣🤣🤣🤣🤣🐥⭐⭐⭐美國桶蠔。新鮮肥美。一個桶裏邊有六隻。大大件。肉淋淋。美食。👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐打邊爐唔少得牛牛,有幾款選擇,我們一致通過,要食本地手切牛。果然是明智嘅選擇。讚👍👍👍👍👍,我們一共叫左兩個大嘅分量。十分滿足。🐥⭐⭐⭐⭐⭐鱔片十分新鮮彈牙。👍🐥⭐⭐⭐⭐田園拼盤,內有粟米、生菜、津白和我最愛的蕃茄,吃肉之後吃蔬菜就感覺更好。

天氣轉涼想打邊爐,我們選了打響懷舊裝修的同撈同煲。

鱔片十分新鮮彈牙。👍🐥⭐⭐⭐⭐

2018-12-21 36 瀏覽
位於不太熱鬧的打鼓嶺道的「同撈同煲」,門面光猛,以舊香港及大押做室內主題很有特色。懷舊小吃如炸雲吞,金錢雞好正!牛肉特盛超值,象拔蚌刺身新鮮可口。沙爹湯底野味。特色糖不甩一定要試。仲有啫喱送
  • 糖不甩
  • 即炸響鈴
  • 啫喱
1K
2018-12-18 49 瀏覽
天氣凍凍地打邊爐或煲仔菜,係香港人必食選擇。今次就同朋友嚟到九龍城「同撈同煲」 嘆番餐海鮮煲,食個新鮮生蠔同懷舊糖不甩開心一下。首先招牌花甲蟹海鮮鍋又點可以錯過,單睇隻蟹相當新鮮,大大隻仲要有好多蟹膏,未食先興奮。湯底仲有好多材料,有番茄、 粟米、油炸鬼、大蔥、燒肉、 南薑、超多花甲 “老闆仲話落咗斤几嘅花甲㗎喎”、仲有蝦同蟹。材料豐富,份量十足,而且所有食材都勁新鮮,湯很鮮甜冇味精,仲帶少少酸辣,飲多幾碗湯都唔夠喉呀。另外like Facebook page仲可以以優惠價$98蚊半打加拿大生蠔,超新鮮有海水味,非常鮮甜,好抵食。至於懷舊糖不甩可以用半價$24蚊就有一碟,年榚以錦鯉造型出場,好得意呀。職員用湯底煮熱年榚熱辣辣味道很不錯,再加埋椰絲及花生粒粒後,有少少甜但都可以接受嘅。甜品就送啫喱,用紙傘作裝飾,很有懷舊風味,令人回想小時候在酒店點的甜品小食,好懷念啊~餐廳裝修設計很有心思,大玩80年代風情,光猛清潔,嚟食飯同打卡都一流,很喜歡這間餐廳啊~
天氣凍凍地打邊爐或煲仔菜,係香港人必食選擇。

冬天凍冰冰最好就係打邊爐㗎喇😗今次揀咗呢間裝修到好似七八十年代嘅火鍋店,未食野之前食氣氛都贏哂😂冬甫美人鍋(雞湯) $188見到美人呢兩隻字梗係即刻嗌啦🙆🏻‍♀️鍋𥚃面有半隻雞、冬瓜、桃膠、竹笙、蟲草花、紅棗同娃娃菜,聽完材料都覺得養生咗🤟🏻湯底係好清嘅雞湯但又好夠味,就咁飲有種家的感覺😋再食啲索味嘅冬瓜竹笙同娃娃菜,滿足哂!特色蝦米腸粉 $38打邊爐碌腸粉食都係第一次見🤣餐廳好貼心咁比個兜你裝住,唔係碌完條腸粉會唔見咗,食落又幾盞鬼🙊有啲似河粉,加啲蝦米都幾香嘅鵪鶉蛋燒賣 $48酒樓嘅點心都可以用嚟打邊爐㗎🥳上枱好吸睛👍🏻呢個比起蒸燒賣嚟講,濃味啲又會再多汁啲老友鬼鬼(黑松露墨魚滑)$68即叫即炸嘅油炸鬼😍即食脆卜卜,墨魚滑彈牙,打邊爐又索汁,推薦✨懷舊糖不甩 $48魚形嘅糯米團要丟落個鍋落滾熟☝🏻再占滿花生粒同椰絲,以呢個甜品作結幾好🥰而且整作過程有店員幫忙就唔怕整爛條魚喇安格斯牛肉 (細) $168,秘製格格肉 $88肉類有水準嘅👌🏻格格肉會特別啲,係厚切粒粒豬頸肉,食落好爽有口感好味指數:

冬甫美人鍋(雞湯) $188

• 老友鬼鬼
  • 糖不甩
  • 特色腸粉
2018-12-16 45 瀏覽
上網見到九龍城有間火鍋以懷舊香港做主題,於是今晚相約朋友一試。現場環境像舊式茶餐廳,有多張卡位,坐得舒服。餐牌上有很多特色的配料,例如蝦米腸,shake shake 魚皮,燒賣等。生蠔新鮮大隻,入口爽甜冇腥味。我們揀了冬甫美人鍋,內有原隻鮮雞,桃膠、蟲草花、紅棗,滋補養生。打邊爐前可先飲一碗清湯,湯底清甜順喉。日本飛驒牛油脂分布平均,輕淥幾秒就可以食,肉質嫩滑,充滿油香,值得推介!蝦米腸盡吸湯底精華,入口滑溜。火爆牛丸肉加了麻辣醬,肉味香濃,口感彈牙。甜品是金魚年糕糖不甩和花奶啫喱。同撈同煲果然是一間玩味十足、打卡一流的火鍋餐廳。

現場環境像舊式茶餐廳,有多張卡位,坐得舒服。

生蠔新鮮大隻,入口爽甜冇腥味。

蝦米腸盡吸湯底精華,入口滑溜。

火爆牛丸肉加了麻辣醬,肉味香濃,口感彈牙。

甜品是金魚年糕糖不甩和花奶啫喱。
同撈同煲果然是一間玩味十足、打卡一流的火鍋餐廳。
踏入冬天,,天氣寒冷,我地嘅火鍋癮開始發作,,今晚約左老友...決定去佢最愛嘅火鍋店【同撈同煲】涮返餐。火鍋總是有一種吸引力。就是這種吸引力,飽得捧著肚子回家去。朋友咁鍾意去【同撈同煲】食, 除左因為【同撈同煲】嘅食物有質素又新鮮, 賣相又吸引之外, 餐廳嘅環境亦令到我地對係呢度用餐情有獨鍾。這間火鍋店以懷舊裝修做主題。牆壁畫滿舊香港的街景畫,又放滿火水爐、通花鐵閘、紙皮石地磚,店兩旁全是舊式理髮公司、舊海報等...非常入戲。裝修有特色之餘, 而且座位寬敞, 感覺非常舒適。餐廳位於「九龍城打鼓嶺道」,我地兩個六時多已到餐廳, 不過客人不算太多,今次我地揀左店員推薦嘅今次我地揀左店員推薦嘅秘製麻辣火鍋再加上多款特色火鍋配料, 一於食到要捧住個肚再慢慢消化下。睇睇餐牌其實有好多款式可供選擇...「湯底有冬甫美人雞鍋、花雕雞、泰式酸辣(招牌花蛤蟹鍋)、麻辣等」,等應有盡有。還有時候會推出一些新的優惠,大家參考一下吧...先來麻辣火鍋然後等它慢慢滾起來⋯⋯秘製麻辣湯 $138呢款湯底, 實在太夠濃郁, 陣陣麻辣香味恰到好處, 最緊要係咩? 最緊要緊係鐘意食辣既話又點忍到唔揀咁惹味既麻辣湯望同食
踏入冬天,,天氣寒冷,我地嘅火鍋癮開始發作,,今晚約左老友...決定去佢最愛嘅火鍋【同撈同煲】涮返餐。火鍋總是有一種吸引力。就是這種吸引力,飽得捧著肚子回家去。

睇睇餐牌其實有好多款式可供選擇...

還有時候會推出一些新的優惠,大家參考一下吧...

先來麻辣火鍋然後等它慢慢滾起來⋯⋯
秘製麻辣湯 $138
最緊要緊係鐘意食辣既話又點忍到唔揀咁惹味既麻辣湯望同食都微辣鮮香,好正!

秘製麻辣湯

火鍋入面已經有一些配料,煲浮游著不少辣椒,麻度普通。

老友鬼鬼 $68
至愛一定係呢個「老友鬼鬼」
老友鬼鬼即是黑松露墨魚滑老油條,我好多時候打邊爐見到這道菜式都會點。
老友鬼鬼

今次這個絕對沒有失望,新鮮炸起,熱呼呼的放到眼前來。可以自己決定滾幾 耐,墨魚滑也蠻彈牙可口的,配上油條十分香脆,沾點點酸甜醬一起食用的話,味道超好好呢。如果放入火鍋中的話大概10秒就可以拎上嚟食啦。

鴛鴦蚌 $138
象珊瑚蚌拔蚌是熱門海鮮火鍋配料之一,蚌都沒有膽固醇和脂肪,在標榜健康飲食至上的今天,牠們的身價不斷上升呢!
鴛鴦蚌

我就愛其爽口彈牙,口感爽快而肉質鮮甜!要用新鲜的才好吃啊!
這裡還不錯!但配上麻辣火鍋的話會減少食到海鮮嘅鮮味因為麻辣湯底真係好濃郁,有少少蓋過了。

梅花黑豚肉 $108
要享受肉的香味及口感,就靠這一味啦呢一餐!

肉片外表肥美,霜降較勻稱,口感柔嫩,一咬落肉汁香甜四溢,肉味之香濃絕非一般的火鍋店豬肉可相比。
梅花黑豚肉

店員教我們將黑豚肉丸配青瓜再點醬汁,口感會有意想不到的驚喜!此話當真因為食完之後係會停唔到口。

金菇 $38
看圖就知道份量挺多的。
金菇

唐生菜 $38
切得有厚度,30秒熟透,食落唔會太薄又有口感,爽爽的配麻辣湯頭挺滋味喔。
唐生菜

新鮮雞件
呢樣火鍋配料真係值得一提因為師傅刀工精湛把雞件切得好像用機器般一樣,每一件雞件都切得非常齊口啊!好勁!
新鮮雞件

雞味被鎖住而且肉質非常嫩滑而且雞件啖啖肉勝在價錢也非常平喔!

呢樣啫喱作為飯後甜品實在一流。可以解膩又解辣今晚滿足了。

這邊的環境玩味十足,把7、80年代的裝潢重新呈現食客眼前。
一整晚吃得非常豐富,現在我的心一直都惦記著吃火鍋時的快樂跟隨性吧!
火鍋總是有一種吸引力喔。讚啊!【同撈同煲】
金菇
唐生菜
2018-12-14 91 瀏覽
冬天即將黎到 就好鐘意食一鍋鍋除左喺屋企我會煮鍋物食外收工同友人食飯都會特別諗起想打邊爐上星期去左九龍城打邊爐喺門口經過見到間鋪好sharp 有懷舊燈牌魚缸上面又掛左塊牌寫住賣魚勝 覺得好有特色就打算幫襯店內裝修都好有80年代感覺 播既係SAM HUI既歌 地下放左痰罐做裝飾怖置懷舊 但估唔到食既野好摩登湯底當然唔係一般貨色有好養生既選擇 我地叫左個美人鍋($188)入面有半隻雞 店員黎到幫我地將雞剪開 再煲多陣未打邊爐前先飲湯食雞 雞挺嫩湯裏面有冬瓜、蟲草花、紅棗、娃娃菜雞 咁足料 清清地又不失鮮甜 滋補的飛驒牛(半價$249)用乾冰上枱 好靚呀!濃濃既肉香 入口即溶 不愧係日本牛Shake Shake炸魚皮 – 蜜糖口味 ($78)呢度既魚皮勁多味道選擇魚皮炸得香脆 就咁食已經好好食加D蜜糖粉落去shake 甜甜既蜜糖味同魚皮出奇地夾即炸響鈴($58)炸得好crispy 真係做到酥脆既效果唔會過油 點D甜酸醬就咁食已經好食浸下湯加D炸蒜食又係另一種風味食多幾條都唔見膩野生竹笙 ($88)竹笙係名貴食材 好match呢個咁滋補既湯食落好爽口 索哂d湯 好好食而且有降血脂功效 打邊爐順
冬天即將黎到 就好鐘意食一鍋鍋

怖置懷舊
但估唔到食既野好摩登

湯底當然唔係一般貨色
有好養生既選擇
我地叫左個美人鍋($188)

入面有半隻雞 店員黎到幫我地將雞剪開 再煲多陣
未打邊爐前先飲湯食雞 雞挺嫩
湯裏面有冬瓜、蟲草花、紅棗、娃娃菜
雞 咁足料 清清地又不失鮮甜 滋補的

飛驒牛(半價$249)

用乾冰上枱 好靚呀!
濃濃既肉香 入口即溶 不愧係日本牛

Shake Shake炸魚皮 – 蜜糖口味 ($78)

呢度既魚皮勁多味道選擇
魚皮炸得香脆 就咁食已經好好食
加D蜜糖粉落去shake 甜甜既蜜糖味
同魚皮出奇地夾

即炸響鈴($58)

炸得好crispy 真係做到酥脆既效果
唔會過油 點D甜酸醬就咁食已經好食
浸下湯加D炸蒜食又係另一種風味
食多幾條都唔見膩

野生竹笙 ($88)

竹笙係名貴食材
好match呢個咁滋補既湯
食落好爽口 索哂d湯 好好食
而且有降血脂功效 打邊爐順便養生

美國桶蠔 ($158)

必叫🤤好大隻肥美鮮甜又冇沙
呢個價錢都唔貴 好滿足

貴妃蚌 ($128)

一個字 鮮!!!好厚肉好正🤤極推介呢度既海鮮

鵝肝墨魚丸半份 ($58)

係店鋪自家製 墨魚膠質好重
好彈牙 個人認為鵝肝味可以再重一點

仲有各種蔬菜都好新鮮

最後仲叫左個好有特色既糖不甩

佢係用湯即煮 熱辣辣
芝麻花生炒得好香 必叫

總括係好滿意既一餐
2018-12-14 68 瀏覽
今次去九龍城並非食泰國菜而係打邊爐依幾年吹起左一股懷舊既本土風唔少大大小小餐廳都用老香港做主題依間餐廳一入門口已經感覺似返左香港,幾有feel!除左餐廳佈置有心思外,食物仍非常唔錯,新鮮同好多選擇🥰湯底都有幾多款特別野我地要左個冬甫美人鍋 ($188) 有雞有蟲草花丶杞子丶冬瓜同紅棗,打邊爐前先飲一碗,鮮甜又滋陰,飲完成個人都暖曬😁日本飛驒牛 ($328)單係擺盤已相當吸睛,飛驒牛獲得5A級證書!無論刺身或放入湯底滾一吓都可以放心食🤗個人認為滾一吓比刺身更佳,牛肉味濃口感軟綿而且入口即融🥰鵝肝墨魚丸(半份 $58)手打丸入口彈牙,而且墨魚味很濃,略嫌鵝肝味不夠濃田園拼盤 ($78) 蔬菜🥬新鮮,粟米好甜活魚刺身-即叫即生宰,魚質彈牙而且魚身好令,證明超級新鮮👍🏻蘸了酸汁嚟食更提昇活魚嘅鮮味😍😍懷舊蝦多士🦐蝦多士好脆囗,蝦肉彈牙,加上甜酸汁,好惹味冬瓜薏米水 ($28/支) 打邊爐當然要飲啲嘢清下熱啦,薏米水就最好不過,如果微甜會更好😛最後以啫喱甜品作結💕
今次去九龍城並非食泰國菜而係打邊爐
依幾年吹起左一股懷舊既本土風
唔少大大小小餐廳都用老香港做主題

湯底都有幾多款特別野

日本飛驒牛 ($328)

田園拼盤 ($78) 蔬菜🥬新鮮,粟米好甜

懷舊蝦多士🦐蝦多士好脆囗,蝦肉彈牙,加上甜酸汁,好惹味

最後以啫喱甜品作結💕

2018-12-12 109 瀏覽
終於冬天,上網見到同撈同煲好似幾得意,相約朋友一試。環境懷舊有特色!打卡好地方!同撈同煲有多款湯底選擇特別,是次選了冬甫美人鍋$188,湯底有原隻鮮雞、桃膠、紅棗等材料,湯底清甜可口,店員先為我們剪開雞肉,分了每人一碗湯,暖一暖胃。半打生蠔 $98店員告知like facebook有優惠,我們點了半打生蠔,肉質爽口,鮮甜富海水味。特色蝦米腸份 $38用腸份打邊爐還是頭一次!腸份很滑,盡吸湯底精華!日本飛驒牛 $328打邊爐少不了牛肉,我們點了日本飛驒牛。飛驒牛充滿油香,捨不得淥太熟,淥了數秒肉質軟滑細膩,齒頰留香。刺身食法沾上柚子醬汁,肥美得如吃拖羅一樣!必試!最後點了糖不甩,店員在面前親手泡製,花生新鮮沒油味,香甜可口!還有懷舊紙傘啫喱!
終於冬天,上網見到同撈同煲好似幾得意,相約朋友一試。
環境懷舊有特色!打卡好地方!

同撈同煲有多款湯底選擇特別,是次選了冬甫美人鍋$188
湯底有原隻鮮雞、桃膠、紅棗等材料,湯底清甜可口,
店員先為我們剪開雞肉,分了每人一碗湯,暖一暖胃。
半打生蠔 $98
店員告知like facebook有優惠
,我們點了半打生蠔,
肉質爽口,鮮甜富海水味。
特色蝦米腸份
特色蝦米腸份 $38
用腸份打邊爐還是頭一次!腸份很滑,盡吸湯底精華!
日本飛驒牛
日本飛驒牛 $328
打邊爐少不了牛肉,我們點了日本飛驒牛。
刺身食法沾上柚子醬汁,肥美得如吃拖羅一樣!必試!

糖不甩
還有懷舊紙傘啫喱!
特色蝦米腸份
日本飛驒牛