2018-11-14 241 瀏覽
今日咁啱經過九龍城,天氣又轉涼,不如搵下有咩火鍋食,最後決定試下呢間充滿古式文化、7,80年代嘅舊式茶餐廳。今日可能係平日,不用等位就可入座,7,80年代除左從播嘅歌可以感受到,裏面嘅裝修亦能睇得出。火鍋湯底嘅重要性,相信中意打邊爐嘅人絕對明白。一輪選擇下,揀左冬甫美人鍋,店員話要先飲湯再食野。湯底因爲有雞嘅緣故,加上冬瓜、蟲草花、紅棗等嘅緣故,飲落好清甜,雞味好足,值得一試。打邊爐點可以冇牛呢,最後揀左安格斯牛小排。牛味雖不算重,但入口即溶,肥瘦適中,like,真係好食過任食肥牛好多!韭菜餃,唔算係好大隻,不過皮嘅厚度啱啱好,最重要係個餡,韭菜味好突出,對於韭菜控來講,不能錯過。老友鬼鬼,佢係新鮮炸起,油炸鬼配上墨魚滑,彈牙可口,加上醬料,配搭更佳。店員建議亦可放入湯裹,嘗試另一種口感。個人覺得即炸即食為佳。田園拼盤,都屬於正常,為整個火鍋平衡一下。不過佢入面竟然有大豆芽,有點意外,食落好爽口。紅薯粉,唔算十分特別,正常味道,不過份量好足,食完一定覺得好飽。最後店員話like facebook可以半價魚狀糖不甩,不可不試。出乎意料原來先將魚放入湯,再剪開同糖、花生配合,味道食落好特別

美人鍋

安格斯牛小排

韭菜餃

老友鬼鬼

紅薯粉

最後店員話like facebook可以半價魚狀糖不甩,不可不試。出乎意料原來先將魚放入湯,再剪開同糖、花生配合,味道食落好特別,唔算好甜。
糖不甩

最後,還送左甜品,即係今晚食左2樣甜品,邪惡呀哈哈!

PS: 一邊打邊爐一邊聽老歌,感覺好懷舊👍🏼

美人鍋
安格斯牛小排