2022-11-25 49 瀏覽
幾年前食過銅鑼灣分店,印象唔錯,今日去開呢個商場睇戲就book咗位。點左幾款食物,唔算好食但都叫不過不失,但呢個雜錦天婦羅真係完全唔合格。一上枱真係呆咗,三條急凍蝦,三條秋葵,三粒紫薯(又係急凍),咁樣就叫雜錦天婦羅。炸粉厚實,唯一優點係都算熱。隔籬枱都叫咗,一上枱佢地都笑咗出聲,一臉無奈,呢碟嘢仲要$88,日本人見到應該會反枱。最後食唔飽都費事再加單,去第二間繼續食好過。幾年冇食,冇諗過呢間嘢劣化得咁緊要,絕對永不錄用。

幾年冇食,冇諗過呢間嘢劣化得咁緊要,絕對永不錄用。
2022-11-25 7 瀏覽
同朋友去荃灣食飯 但突然落起大雨 只好揀商場入面既餐廳食飯由於大家都非常肚餓 就搵一間唔洗等位既日式餐廳食晚飯 之前都想試左好耐 味道有說不出 正正常常 都有噱頭嘢 叫左 火山(帶子,青瓜,牛油果,蟹柳)幾得意😎 食物上枱會即場點火日式烏冬可以不試芝麻雞翼好食 帶有微辣 👍🏻
同朋友去荃灣食飯 但突然落起大雨 只好揀商場入面既餐廳食飯
由於大家都非常肚餓 就搵一間唔洗等位既日式餐廳食晚飯
之前都想試左好耐
味道有說不出 正正常常
日式烏冬可以不試
芝麻雞翼好食 帶有微辣 👍🏻
2022-11-24
2022-11-25 11 瀏覽
古今二最近在荃新天地開咗分店😚餐廳主打色彩豐富嘅創意壽司🍣設計簡約 座位闊落 今日坐喺窗邊位 自然光影食物相最靚 打卡一流📸#蜘蛛酥脆軟殼🦀牛油果🥑蟹柳 青瓜絲🥒香口惹味😋#青龍捲牛油果🥑迷必點🙋‍♀️加上鰻魚同蟹柳入口幾 fresh 又夾 wo~~^^#龍捲風沙律堆到好似小火山般咁高🥗以新鮮沙律菜做底🥬加上份量不少嘅蟹子同蟹柳🦀配埋微辣秘製醬汁🥣食落滋味😋#雜錦天婦羅入口酥脆👍有炸蝦🍤秋葵 甜紫薯🍠#蒜香牛油紫薯食落幾驚喜 鹹香惹味 🧄🧈味香濃 🍠甜香軟糯🥰
古今二

食落幾驚喜 鹹香惹味 🧄🧈味香濃
🍠甜香軟糯🥰
2022-11-24
2022-11-24 14 瀏覽
📍#老屎忽係荃灣#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #荃灣🌈彩虹卷分別係有三文魚吞拿魚劍魚同埋牛油果組成嘅卷 擺得幾靚 壽司好味😚清酒煮蜆份量好多,兩個人每人都食咗10隻 仲有啲菇同埋洋蔥🍱忍者雙辣有啲似炸蝦卷 但入面係用咗辣味吞拿魚同埋脆片 口感豐富🥗龍捲風沙律兩個人食超飽 配料有菜蟹柳海藻😋古今二 (荃新天地) (荃灣)📍荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖
📍#老屎忽係荃灣

🌈彩虹卷

清酒煮蜆
份量好多,兩個人每人都食咗10隻 仲有啲菇同埋洋蔥

🍱忍者雙辣
有啲似炸蝦卷 但入面係用咗辣味吞拿魚同埋脆片 口感豐富

🥗龍捲風沙律
兩個人食超飽 配料有菜蟹柳海藻😋

古今二 (荃新天地) (荃灣)
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖
2022-11-23 10 瀏覽
最近見到好多人去古今二為食嘅我拉埋朋友陪我去試🤭上菜見到擺盤就嘩咗幾聲🤣🤣真係好有心思❤️好似啲藝術品咁搞到我唔捨得食😆✨烈火紅唇💋卷物内包住炸牛肉,炸牛肉好香配有士多啤梨🍓喺卷物上估唔到個味道咁夾👍🏻非常有特色✨金龍卷卷物內餡嘅炸蝦🍤好酥脆,落咬落颯颯聲三文魚上有忌廉芝士,口感香滑✨龍捲風沙律份量好多😍啲蟹柳擺到好似龍捲風🌪️蔬菜夠新鮮,帶有甜味👍🏻內有脆片,食落脆卜卜提升口感✨清酒煮蜆粒蜆好似個湯匙咁大🤩煮得入味,蜆好鮮甜爽口✨士多啤梨益力多甜而不膩✨青檸熱情果梳打清新解渴
最近見到好多人去古今二
為食嘅我拉埋朋友陪我去試🤭

上菜見到擺盤就嘩咗幾聲🤣🤣
真係好有心思❤️好似啲藝術品咁
搞到我唔捨得食😆

✨烈火紅唇💋
卷物内包住炸牛肉,炸牛肉好香
配有士多啤梨🍓喺卷物上
估唔到個味道咁夾👍🏻非常有特色

✨金龍卷
卷物內餡嘅炸蝦🍤好酥脆,落咬落颯颯聲
三文魚上有忌廉芝士,口感香滑

✨龍捲風沙律
份量好多😍啲蟹柳擺到好似龍捲風🌪️
蔬菜夠新鮮,帶有甜味👍🏻
內有脆片,食落脆卜卜提升口感

✨清酒煮蜆
粒蜆好似個湯匙咁大🤩
煮得入味,蜆好鮮甜爽口

✨士多啤梨益力多
甜而不膩
✨青檸熱情果梳打
清新解渴

2022-11-23 9 瀏覽
接老公收工,行下荃新天地見到有古今二記得佢地卷物好出色就入去食dinner我地點左一個沙律,小菜,兩款卷物日式麻醬秋葵豆腐沙律沙律份量都算大兜秋葵切到細細粒,就算平時唔係好食既我都接受得到豆腐夠滑身,沙律菜又爽口食完好開胃清酒煮蜆酒味唔算濃,淡淡地蜆都幾大粒,少少厚肉,連埋海帶同雜菇煮成既湯帶出蜆既鮮甜味古今二無可能唔試佢地既卷物,款款都好有特色又創新~龍卷風面頭脆片增加口感入面鰻魚連埋d 燒汁好夠味卷物size 唔會太大舊,岩哂一啖食哂~~火山一上碟,店員就點火睇到哇哇聲😳😳仲燒左好耐添燒完個卷物有d 暖,又係第二種食法面頭佈滿蟹柳,入面包住帶子好彈牙仲有牛油果個種creamy 口感好好食!! 真係視覺同味道都好正~~
接老公收工,行下荃新天地
見到有古今二
記得佢地卷物好出色
就入去食dinner

我地點左一個沙律,小菜,兩款卷物

日式麻醬秋葵豆腐沙律
沙律份量都算大兜
秋葵切到細細粒,就算平時唔係好食既我都接受得到
豆腐夠滑身,沙律菜又爽口

食完好開胃

清酒煮蜆
酒味唔算濃,淡淡地
蜆都幾大粒,少少厚肉,連埋海帶同雜菇煮成既湯
帶出蜆既鮮甜味

古今二無可能唔試佢地既卷物,款款都好有特色又創新~

龍卷風
面頭脆片增加口感
入面鰻魚連埋d 燒汁好夠味

卷物size 唔會太大舊,岩哂一啖食哂~~

火山
一上碟,店員就點火
睇到哇哇聲😳😳
仲燒左好耐添
燒完個卷物有d 暖,又係第二種食法

面頭佈滿蟹柳,入面包住帶子好彈牙
仲有牛油果個種creamy 口感
好好食!!
真係視覺同味道都好正~~

2022-11-22
2022-11-22 24 瀏覽
古今二喺荃灣有兩間,我簡荃新天地,可簡坐近窗,靚😆.龍卷風沙律 $76 呢個好特別😍 值得試下,有大量蟹柳、蟹籽、沙津菜、醬之餘,竟然有Taco。沙律平時少食,但呢個好豐富👍🏻 下次黎會再點.蜘蛛 $96個名改得好得意,係炸蝦卷,個炸蝦炸得啱啱好,唔會好油/好重粉.彩虹卷 $116 選擇困難症既我,想試好多野,呢個就滿足到我,每款兩件。無估錯,係三文魚、吞拿魚、油甘魚?鐘意加埋牛油果,就Creamy好多😝 都聽講話牛油果+醬油似三文魚,所以係夾既.雜錦天婦羅 $88有三款,每款三件😆 有炸蝦、秋葵、紫甜薯。朋友本身唔鐘意食秋葵,但轉做天婦羅,加埋醬油其實OK😆.服務質素都好,就算坐出面,定時都有侍應Fill水
古今二喺荃灣有兩間,我簡荃新天地,可簡坐近窗,靚😆
龍卷風沙律 $76

蜘蛛 $96

彩虹卷 $116

雜錦天婦羅 $88

服務質素都好,就算坐出面,定時都有侍應Fill水
2022-11-20 17 瀏覽
今日去咗荃灣荃新天地行街之後去左古今二下午茶 睇完餐牌之後菜式嘅名都好特別令我大開眼界 先嚟一個龍捲風沙律 個沙律菜好新鮮dressing 都做得唔錯 分量仲好大份 之後叫咗兩款唔同嘅壽司卷物 分別係烈火紅唇同蜘蛛 烈火紅唇壽司好特別 係用炸牛肉配士多啤梨加芝士醬 無論口感味道同賣相都係very good 蜘蛛即係軟殼蟹卷物配牛油果青瓜同蟹柳 呢個組合係好match 重點係我好鍾意食牛油果 所以好想再叫多客 最surprise嘅係師傅將兩款壽司卷物放喺同一隻碟上面 加上用燒烤醬唧出嚟既字同裝飾 可見師傅對於個賣相好有要求同埋有心思 食日本野除咗講求食材新鮮同埋個味道之外其實賣相都好緊要 所以都好appreciate 個師傅既用心 最後叫咗個店員推介嘅西京比目燒 個魚好滑同埋燒得好好 仲好香 配上少少沙律醬真係perfect估唔到一個簡單嘅下午茶都可以食到咁滋味呢間日本餐廳仲要價錢都好合理 真係食得好滿足同埋一定要推介大家試下
估唔到一個簡單嘅下午茶都可以食到咁滋味
2022-11-15 782 瀏覽
星期六又趁放假一個人出荃灣走走。今次嚟到荃灣荃新天地隨便周圍逛逛,行完街餓餓地,即刻附近搵下野食。然後揀咗呢間日式餐廳「古今二」。餐廳位於荃新天地一期一樓,五點零鐘餐廳未開始繁忙時間,被安排入座四人枱。座位倚窗邊,可以望到內園景色,感覺特別舒服悠閒,正適合周末寫意地嘆番餐日式美食,一解暫時未能出發到日本嘅思念。餐廳提供食物款式頗多,有小食前菜、壽司刺生、特色卷物、串燒鍋物等等,可謂應有盡有。此外亦有各款口味清酒及特色飲品供應。《龍卷風沙律》($76),配有大量蟹籽、蟹柳絲、海澡,及各款新鮮沙律菜,口感清新。沙律菜充滿水份,不過本人覺得如果能瀝乾多少少,沙律醬汁會味道更濃郁。《彩虹卷》($116),外面鋪上精選刺身,共有三款魚生,再以壽司飯及紫菜包卷著蟹柳及牛油果,再灑上適量黑、白芝麻,味道不錯。《什錦天婦羅》($88),有海蝦,秋葵,紫薯仔。即叫即製作,十分熱辣辣。稍微不夠鬆脆,如果能更鬆脆就更佳了。《串燒秋葵》($18),秋葵十分肥美,加有七味粉,入口頗惹味。整體來講唔差,適合大人小孩、朋友或家庭餐聚。

什錦天婦羅

串燒秋葵

整體來講唔差,適合大人小孩、朋友或家庭餐聚。

2022-11-09
什錦天婦羅
串燒秋葵
  • 雜錦天婦羅
2022-11-15 353 瀏覽
古今二居酒屋位於荃新天地,店內面積不大,夜晚落地玻璃望到商場燈光浪漫💕靜靜地享受倆口子的晚餐,古典格調。餐牌種類繁多,供應沙律、前菜小食、飯麵、串燒、鍋物、燒物、天婦羅及炸物、卷物等等🤩💫龍卷風沙律🥗 有沙律菜,海藻,蟹柳,脆片,配上醬汁,食落口有少少辣🌶,好開胃😋而且沙律份量都不少足夠二人享用,沙律菜嫩口新鮮加埋醬汁一流。再混合中華沙律、蟹籽和大量蟹柳絲,口感豐富,清爽開胃確實是完美前菜。💫椒鹽雞腎 x 照燒雞肉串燒雞腎即叫即燒,加上椒鹽味道香口,不用太多調味都好味道,必點😋而照燒雞肉就略為普通,不過不失🤏💫彩虹卷 🍣新派卷物種類都幾多,彩虹卷🌈是利用不同顏色的魚生片與牛油果的顏色互相配搭,造成七彩繽紛的彩虹色外表,牛油果🥑和魚生都十分新鮮,顏色鮮艷口感層次豐富👍🏻裡面則簡單配搭蟹柳、青瓜等常見的小卷餡料,有種清新的感覺。😍💫火山🌋這個稱得上為表演,打卡一流🤩一上枱就成個火山咁大份,幾特別👍🏿一上枱職員就會用火槍點燃兩邊好有驚喜🥳幾好食又有噱頭,夠香烤味,入面有帶子同埋蟹柳絲加埋燒汁再一齊燒,頂有少少沙律醬,內裡不單止有飯仲有埋蟹柳同埋牛油果🥑,食落口感同味道都幾豐富,不過同彩虹卷都

💫龍卷風沙律🥗

💫椒鹽雞腎 x 照燒雞肉串燒
💫彩虹卷 🍣

💫火山🌋
這個稱得上為表演,打卡一流🤩一上枱就成個火山咁大份,幾特別👍🏿一上枱職員就會用火槍點燃兩邊好有驚喜🥳幾好食又有噱頭,夠香烤味,入面有帶子同埋蟹柳絲加埋燒汁再一齊燒,頂有少少沙律醬,內裡不單止有飯仲有埋蟹柳同埋牛油果🥑,食落口感同味道都幾豐富,不過同彩虹卷都幾似。🤣

2022-10-26
10 分鐘 (堂食)
  • 龍卷風沙律
  • 彩虹卷
  • 火山
2022-11-14 298 瀏覽
這次去到荃灣的古今二,原來荃灣有兩間分店呢!這次去了位於荃新天地的分店。餐廳一邊位置是開揚的玻璃窗,細心附上竹簾。屏風也充滿日式味道,裝潢和尖沙咀分店一樣以藍綠色做主題。職員畫工都很厲害啊👍板上的公仔畫得很神似呢!而食物同樣出色。♡龍卷風沙律$76 🥢必點🥢(蔬菜、海藻、蟹柳、脆片)健康又好吃啊~新鮮的蔬菜配上爽脆的中華沙律、條狀蟹柳、脆脆口感的脆片和開胃的沙律醬。想不到簡單的食材,配搭起來味道很不錯呢~♡東京爆脆$92 🥢必點🥢(吞拿魚、蟹柳)好吃再點系列~之前嚐過很喜歡這個醬汁呢!這次再仔細品嚐一下,感覺帶點芝士咸香味和少許辣味,好惹味啊!好奇問了問職員,他說是叫古今醬😂我想應該是餐廳自家製的吧~♡彩虹卷$116 🥢必點🥢(刺身、牛油果、青瓜、蟹柳)顏色鮮豔,外觀吸引😍刺身用上三文魚、吞拿魚和劍魚,可以吃到三種不同的魚肉味道,加上牛油果和青瓜,感覺清新~♡照燒雞肉串燒(4串)$39要趕快在熱的時候吃掉啊~雞肉肉質軟腍,燒汁很惹味。♡鹽燒三文魚頭$78外皮香脆,有點炸魚皮的感覺,魚油味甘香,面頰位置的肉質軟腍又嫩滑。本來以為魚頭沒有什麼魚肉,但原來都頗多魚肉呢~只是要花點心機和時間慢

這次去到荃灣的古今二,
原來荃灣有兩間分店呢!
這次去了位於荃新天地的分店。
餐廳一邊位置是開揚的玻璃窗,
細心附上竹簾。
屏風也充滿日式味道,
裝潢和尖沙咀分店一樣以藍綠色做主題。

職員畫工都很厲害啊👍板上的公仔畫得很神似呢!
而食物同樣出色。

♡龍卷風沙律$76 🥢必點🥢
(蔬菜、海藻、蟹柳、脆片)
健康又好吃啊~
想不到簡單的食材,配搭起來味道很不錯呢~

♡東京爆脆$92 🥢必點🥢
(吞拿魚、蟹柳)
好吃再點系列~
之前嚐過很喜歡這個醬汁呢!
這次再仔細品嚐一下,
感覺帶點芝士咸香味和少許辣味,好惹味啊!
好奇問了問職員,他說是叫古今醬😂
我想應該是餐廳自家製的吧~

♡彩虹卷$116 🥢必點🥢
(刺身、牛油果、青瓜、蟹柳)
顏色鮮豔,外觀吸引😍
刺身用上三文魚、吞拿魚和劍魚,
可以吃到三種不同的魚肉味道,
加上牛油果和青瓜,感覺清新~

照燒雞肉串燒

♡照燒雞肉串燒(4串)$39
要趕快在熱的時候吃掉啊~
雞肉肉質軟腍,燒汁很惹味。

♡鹽燒三文魚頭$78
外皮香脆,有點炸魚皮的感覺,
魚油味甘香,面頰位置的肉質軟腍又嫩滑。
本來以為魚頭沒有什麼魚肉,但原來都頗多魚肉呢~
只是要花點心機和時間慢慢吃。
餐廳附上檸檬和蒜汁,蒜汁味道特別又開胃,
一定要沾來吃啊!

✔️餐廳設加一服務費
午餐
照燒雞肉串燒
2022-11-12 18 瀏覽
睇完戲時間尚早,搵左間日式餐廳食少少野,之前食過荃灣個間覺得唔錯既。今次點左彩虹卷,大將軍,日式麻醬秋葵豆腐沙律,同埋雜錦天婦羅,兩個人分享。彩虹卷長長既卷物,有三款刺身配牛油果,包住蟹柳同青瓜,有8舊咁多,刺身都夠新鮮大將軍朋友唔食生野,想食個簡單啲就簡左呢個,純粹過下食壽司癮日式麻醬秋葵豆腐沙律呢個係一氣之選,大大份,啲麻醬好夠,豆腐好滑,一齊食夠晒fresh雜錦天婦羅有三蝦,三秋葵,三甜薯,蝦粉漿唔會好厚,食到蝦肉鮮味,秋葵外脆內軟,趁熱食岩晒,個甜薯好軟滑,唔錯。總括黎講不錯,但因為朋友唔食生野,今次沒有點太多特式壽司,下次再試特式壽司。

大將軍
朋友唔食生野,想食個簡單啲就簡左呢個,純粹過下食壽司

日式麻醬秋葵豆腐沙律

雜錦天婦羅

2022-11-09 18 瀏覽
之前都食過其他分店嘅古今二行過荃灣荃新天地,原來都有間分店出面仲有啲露台位可以對住個窗食,所以就揀咗露台位入面仲有張好靚嘅手繪圖呢個手卷叫做蜘蛛($96)上面有個軟殼蟹擺盤都10分靚龍捲風沙律($76)依個每次嚟都必點佢有好多沙律入邊有好多蟹柳同魚子,仲有好多生菜啲沙律汁又好好味 壽司薄餅($98)佢下邊係嗰啲炸嘅飯餅 上面係d 三文魚同d 脆脆 所以上下食落都好脆 中間就好淋 口感唔錯鹿兒島豚肉蘆筍 $45鹿兒島黑豚荔枝卷$32我豚肉好有口感好香 但又唔會太油鹽燒雞中翼$28燒得好脆 咸味岩岩好
之前都食過其他分店嘅古今二
行過荃灣荃新天地,原來都有間分店
出面仲有啲露台位可以對住個窗食,所以就揀咗露台位

入面仲有張好靚嘅手繪圖

呢個手卷叫做蜘蛛($96)
上面有個軟殼蟹擺盤都10分靚

龍捲風沙律($76)
依個每次嚟都必點

壽司薄餅($98)

鹿兒島豚肉蘆筍 $45
鹿兒島黑豚荔枝卷$32
我豚肉好有口感好香 但又唔會太油

鹽燒雞中翼$28
燒得好脆 咸味岩岩好
2022-11-08 23 瀏覽
古色古香的日本餐廳連名字也很動聽。餐廳雖然唔大,但望到荃新天地商場嘅景色,一邊用餐一邊望住夜景好優美。窗邊亦用竹簾裝飾,整個感覺非常有日式和風。荔枝鹿兒島豚肉卷我都係第一次食。荔枝肉加炭燒豬肉真係非常嶄新嘅組合,幾清新又香口,一啲都唔覺得怪。龍捲風沙律沙律汁係胡麻醬,濃度啱啱好,唔會蓋過蔬菜水果嘅味道,好夾呀!。中華沙律同甜蝦有畫龍點睛嘅感覺。沙律菜亦洗得好乾淨,清甜舒服。青龍卷。蜘蛛特別喜歡蜘蛛,軟殼蟹非常之酥脆香口。而青龍卷係牛油果,好滑稽。壽司米飯係優質日本米,味道好煙韌好好食,真係覺得唔夠喉🤭
古色古香的日本餐廳

連名字也很動聽。

荔枝鹿兒島豚肉卷

龍捲風沙律

青龍卷。蜘蛛
特別喜歡蜘蛛,軟殼蟹非常之酥脆香口。
而青龍卷係牛油果,好滑稽。
壽司米飯係優質日本米,味道好煙韌好好食,真係覺得唔夠喉🤭
古今二有幾間分店 今次🐼去食嘅係新開嘅荃新天地鋪 店面光猛企理 而且喺商場入邊 幾啱一家大細去食 或者拍拖去都得不嬲都知古今二出名嘅 係佢嘅特色卷物 但原來餐廳仲有其他類型嘅食物 譬如串燒龍卷風沙律 $76 - 超級大碗 一上枱俾佢嚇親 有蟹柳 中華沙律 同埋好多沙律菜 幾開胃煙花 $76 蜘蛛 $96 - 啲卷物係放埋一齊擺盆 排得好靚 好有美感 兩款味道都好好食本來驚得六舊唔夠飽 但每舊都好大舊 😮 三河極炎活鰻 $78 - 一樣都係份量好大 睇得出係真係新鮮嘅鰻魚鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32 - 荔枝同豬肉嘅組合幾夾幾清新 荔枝可以消除豬肉嘅油膩感覺 👍🏻坐窗口位嘅 可以望到荃新天地嘅內圓景 風景都算唔錯 Overall 呢間餐廳嘅卷物幾有特色 味道同外貌都唔錯 出開嚟荃灣 都可以嚟呢間餐廳試一試 🍽 餐廳: 古今二 (荃新天地)🏠 地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram
古今二有幾間分店 今次🐼去食嘅係新開嘅荃新天地鋪

本來驚得六舊唔夠飽 但每舊都好大舊 😮

坐窗口位嘅 可以望到荃新天地嘅內圓景 風景都算唔錯

🍽 餐廳: 古今二 (荃新天地)
🏠 地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong