星期日夜晚時間行行下商場見到呢間居酒屋類既餐廳,睇左一下menu,望落幾吸引既夜晚8點等左一陣大概5分鐘就有位坐低啦!叫左個2人套餐 $498刺身係有三款:三文魚、北寄貝、前菜沙律有兩款揀😊個沙律ok幾好食,用日本胡麻醬,有啲甜甜地,入面有蟹柳絲、車厘茄、上面有啲蟹籽壽喜鍋我地二選一,揀左野菜叉燒鍋味道正常,賣相就一般般啦,屬於正常有三塊叉燒,兩舊豆腐,娃娃菜都幾多,粉絲,冬菇,金針菇~卷物賣相一開始望落一般般,但係食落味道係ok唔錯既特飲有兩杯,分別可以揀百香果益力多同士多啤梨益力多,我地都係要左百香果味!甜品檸檬蛋糕🍰
夜晚8點等左一陣大概5分鐘就有位坐低啦!

叫左個2人套餐 $498

刺身係有三款:三文魚、北寄貝、

前菜沙律有兩款揀😊

壽喜鍋我地二選一,揀左野菜叉燒鍋

味道正常,賣相就一般般啦,屬於正常

有三塊叉燒,兩舊豆腐,娃娃菜都幾多,粉絲,冬菇,金針菇~

卷物賣相一開始望落一般般,但係食落味道係ok唔錯既

甜品
檸檬蛋糕🍰
2023-05-21
2023-05-21 33 瀏覽
返工前約咗朋友食飯,行過見到呢間有窗邊位,之前有食過其他分店覺得幾唔錯,所以同朋友坐低食呢間。叫咗個清酒煮蜆,個味道都幾唔錯,不過湯隻鹹咗少少。份量就唔係太多,因為其中有兩隻都唔開。但係開左食的嗰啲就好乾淨,冇砂,味道都算鮮甜。然後叫咗個龍捲風沙律,佢除咗有正常嘅沙律菜之外,仲加咗中華沙律,蟹柳,同蟹籽,再加埋佢嘅辣辣地嘅千島醬,成件事Fresh得來又惹味。之後叫咗個金龍卷,佢中間係炸海老加芝士,原本唔係太食芝士嘅我,對於佢呢一款卷物,我都覺得味道好唔錯。最後仲有叫咗六件嘅煙花,佢嘅煙花其實係吞拿魚蓉,不過我自己覺得佢呢一款就有少少腥,都係金龍卷好食啲。兩個人當午餐咁食,其實都夠飽,呢個價錢還可以。

但係開左食的嗰啲就好乾淨,冇砂,味道都算鮮甜。

兩個人當午餐咁食,其實都夠飽,呢個價錢還可以。

2023-05-21
2023-05-20 29 瀏覽
今日約咗朋友去荃灣「古今」頭盆叫咗個開胃菜《目式麻醬豆腐沙律》,份量十足,材料包括有豆腐、車厘茄、蟹子及蔬菜等等,蔬菜新鮮,SO FRESH, 加上麻醬就更開胃啦。新鮮滾熱辣嘅《炸魷魚鬚》,炸到脆卜卜,口感鬆化好食,卷物好有特色,《煙花》卷物上鋪滿吞拿魚蓉,包满三文魚,仲加左d薯片碎,味道好夾。《青龍卷》,外觀討好,卷物中間內了鰻魚,頂層鋪滿牛油果,整體好 Creamy,非常有特色。鹽燒雞中翼,燒得香脆,肉質柔嫩,調味度中,好味,如男士,可以用來配啤酒,突顯風味!下次可以試吓其他未食,有好多特色卷物。

今日約咗朋友去荃灣「古今」

等,蔬菜新鮮,SO FRESH, 加上麻醬就更開胃啦。

新鮮滾熱辣嘅《炸魷魚鬚》,炸到脆卜卜,口感
鬆化好食,

下次可以試吓其他未食,有好多特色卷物。

2023-05-20 581 瀏覽
今晚就同媽咪撐枱腳,去左荃灣荃新天地一期一樓”古琴今二”食日本野。餐廳唔算好大,可以既話就記得訂位。 我地叫左五樣野食。第一樣上嘅就係“”清酒煮蜆“ $128,一放低就已經有陣陣嘅清酒香味撲鼻,如圖所示每隻蜆都好大隻,肥大肉厚, 出奇地個湯底飲落完全無酒精味,而且非常濃郁,入口好滑。 第二個就係“”雞軟骨棒“$48。咬落會食到有啲切碎左嘅雞軟骨。 然之後就到“”超級龍捲風捲“$88。每一件都好大件,我男仔一啖都食唔哂一整件,中間有好大隻炸蝦,仲有芝士, 面頭重鋪左一啲脆脆,增加左多一重口感。然之後到“”彩虹卷“$116。面頭舖咗三文魚,吞拿魚等等,變相一款有幾種口味,配搭牛油果,感覺就清新一點,健康一點。最後我地仲點左“”三文魚頭“$78。等左一陣,即叫即整。個魚頭好大份,有好多肉,入面有骨,食時要留心啊。 整體來說餐廳氣氛不錯,店員亦都好好笑容。仲有觀塘,尖沙咀分店,希望有機會試下其他啦。

雞軟骨棒

龍卷風

彩虹卷

2023-05-19
10 分鐘 (堂食)
龍卷風
彩虹卷
2023-05-19 22 瀏覽
來到CityWalk覓食, 想食日本菜, 因為朋友唔食魚既原故, 所以今次來一餐無魚日式料理🤭大約7pm到場餐廳已經坐滿人啦, 襯住排隊既時候揀下食咩啦!睇到餐牌就俾d有趣既菜式名吸引, 好彩有註釋 如果唔係真係唔知係咩😂"柚想蝦你" - 柚子甜蝦沙律, 配上蟹子 車厘茄帶出鮮味, 亦都有牛油果 同蘋果做配料. 除咗胡麻醬之外, 仲有少量柚子汁做調味, 成件事清新哂 好開胃呀🙌🏻🙌🏻🙌🏻"忘不了你" - 原來係芒果芝士炸牛肉卷物, 光睇名一定估唔到係咩菜式😂 卷物包住炸牛肉喺入面 非常脆口 亦都無油膩既感覺, 而芒果切薄片放喺成條卷物上面, 滿滿既沙律醬 淡香芥末醬將成件卷物昇華, 連唔食芒果既朋友都大讚出奇地夾!!! 真係會"忘不了""自家玉子燒" - 除左色澤均勻 蛋味濃郁之外, 每件玉子燒既面都再有火炙過, 微焦既味道 相當吸引🫔"清酒煮蜆" - 賣飛弗😍 蜆肉好有口感 每隻都肥嘟嘟, 而且非常入味! 蜆湯有淡淡既酒香, 仲有秀珍菇同海帶, 飲完一碗再一碗🥣🥣"枝豆" - 最簡單既日本食品, 熱騰騰 每條都有足夠鹽味 佐酒一流🍻"黑豚豬頸肉串燒" - 本身睇落好肥 一定好油,

"黑豚豬頸肉串燒" - 本身睇落好肥 一定好油, 點知非常有口感 完全無溜既感覺 好正🤩🤩 想再食多串👍🏻👍🏻

"埼玉網燒牛舌" - 每塊都有半隻手掌咁大, 一上台 <嘩>咗一聲, 好肥美呀!!

今晚真係好滯滿足, 邊個話一定要由魚 做主角?!😎
2023-05-19
15 分鐘 (堂食)
2023-05-17 23 瀏覽
日本嘢開到成行成市,荃灣出色嘅日本色店唔算好多,見依家開咗兩間分店,應該好受歡迎先會開分店荃新天地個位有啲隱蔽,佢唔算開揚依間主打新派日式菜,好似平時都要等位,我係特登喺閑逸6:30就入做,嗰時就冇人任坐。雖然睇過好多食評,一早都知道佢嘅卷物係招牌菜式。你都可以話幾精緻,食材幾新鮮,配搭都新鮮,因為食得太多傳統嘅日本嘢食,呢度就會比到新鮮感你,不過價錢略嫌係貴咗少少。唔算好驚喜嘅一餐,不過坐得舒服,又唔會趕你走

荃新天地個位有啲隱蔽,佢唔算開揚

雖然睇過好多食評,一早都知道佢嘅卷物係招牌菜式。

唔算好驚喜嘅一餐,不過坐得舒服,又唔會趕你走

🕖時段-星期五夜晚今次第二次來食了😋 上次星期六來lunch只坐左幾枱 今次星期五夜晚7點半去到已滿座 仲有幾個人係門外排緊隊 我同朋友2人都等左大約20分鐘才可入座 _▫️清酒煮蜆 $128酒味香濃 蜆有好多隻 熱辣辣咁上 鍋入面仲有啲昆布同金菇 食完係幾滿足 (唯一略嫌有少少沙🙈)_▫️蜘蛛 $96炸軟殼蟹卷物 軟殼蟹脆口🦀 卷入面配料豐富~有牛油果 蟹柳 同青瓜🥒 _▫️搖滾樂 $82又有鰻魚有有炸蝦既卷物! 好濃鰻魚燒汁味 配芝士同牛油果都幾夾 _▫️古今日式煎餃 $56共有6隻 皮薄饀滿 比較清淡 點醋食好食啲😛 煎燶多dd會更香脆_🍽環境
🕖時段-星期五夜晚

▫️古今日式煎餃 $56

🍽環境
蜘蛛
2023-05-15 25 瀏覽
龍卷風沙律🥗$76厚厚一層蟹柳,上面有鮮味蟹籽點綴,下面係新鮮爽脆嘅沙律菜,淋上酸酸甜甜嘅沙律醬,仲有脆片,增加咗香脆口感,成個菜都好清新嘅感覺,係好受歡迎嘅前菜。櫻花蝦茄子🍆燒$68茄子肉嫩滑juicy,淋上有櫻花蝦嘅醬汁,好惹味。黑豚豬頸肉串燒$28豬頸肉外表燒至金黃微焦,非常香口,肉質爽口彈牙,好入味。金龍卷$98每件都係米飯包裹住炸蝦,上面鋪上三文魚再點上芝士,既有炸蝦嘅香脆鮮甜,又有三文魚嘅油潤口感,加上芝士嘅香味,非常可口。富士山$88造型特別,用包住鰻魚、牛油果嘅手卷,堆成山嘅形狀,再喺上面鋪上厚厚一層蟹柳,唔單止造型加分,味道都不俗。
龍卷風沙律🥗$76

櫻花蝦茄子🍆燒$68
茄子肉嫩滑juicy,淋上有櫻花蝦嘅醬汁,好惹味。

黑豚豬頸肉串燒$28
豬頸肉外表燒至金黃微焦,非常香口,肉質爽口彈牙,好入味。

金龍卷$98

富士山$88

2023-05-12 25 瀏覽
夜晚同朋友去食日本菜,餐廳裝潢簡單舒適,好啱同朋友傾下計食下野。我地點咗搖滾樂($82)、清酒煮蜆($128)、古今日式煎餃($56)、自家玉子燒($55)同埋雞軟骨棒($48)。清酒煮蜆幾乎係每次嚟必點既美食,蜆肉飽滿得嚟又冇沙,基本上隻隻都打開哂,食得出好新鮮。搖滾樂入面有鰻魚、芝士、炸蝦同牛油果,再以黑、白芝麻作點綴,賣相精緻得嚟口感亦豐富👍🏻煎餃有6隻,每隻既外皮都煎得微焦,上碟既時候仲熱辣辣,咬落香口又多汁。玉子燒面層放咗蟹籽,而且色澤金黃,食落濕潤綿密,配以微甜的味道,令人幸福感倍增🥰平時食雞肉棒最鍾意係d醬汁,甜甜地好好味。

平時食雞肉棒最鍾意係d醬汁,甜甜地好好味。
  • 清酒煮蜆
  • 自家玉子燒
2023-05-10 29 瀏覽
​荃新天地開左間新分店,窗邊坐有落地玻璃可以睇下景,呢到嘅卷物都比較有特色🍣🔸金龍卷(HK$98)入面包左炸蝦同芝士,上面就有辣味沙律醬同三文魚,口感幾有層次😄🔸煙花(HK$79)卷物有辣味三文魚同吞拿魚蓉,面頭有小小嘅薯片碎,幾特別🔸 龍捲風沙律(HK$76)沙律份量幾多,沙律菜配埋蟹子同蟹柳,有微辣嘅明太子沙律醬,幾fresh🥗🔸 清酒煮蜆(HK$128)蜆肉都算多而且無沙,湯底味道都甜甜地,熱熱地幾暖~

🔸金龍卷(HK$98)

🔸煙花(HK$79)
卷物有辣味三文魚同吞拿魚蓉,面頭有小小嘅薯片碎,幾特別

🔸 龍捲風沙律(HK$76)

🔸 清酒煮蜆(HK$128)
蜆肉都算多而且無沙,湯底味道都甜甜地,熱熱地幾暖~
2023-05-10 26 瀏覽
古今二第二次來吃了。古今二性價比高,價錢合理,環境亦舒適, 有窗口位置可以望到商場園林風景,荃灣如心廣場有分店。今次帶埋小朋友來午餐,點了新款美食。金龍卷 $98很長很長的卷物,上邊是三文魚刺身,新鮮美味,壽司飯包着香脆的炸蝦,外軟內脆。搖滾樂 $82上邊是鰻魚,壽司飯包裝芝士及牛油果,同樣是炸蝦。牛油果及芝士很匹配,整體是甜甜的,適合小朋友吃。龍捲風沙律 $76主要由蔬菜,海藻,蟹籽 蟹柳脆片製成非常大盤足夠三至四人份量。古今日式煎餃 $56餃子相對平凡一點,勝在小朋友喜歡吃。
古今二第二次來吃了。

今次帶埋小朋友來午餐,點了新款美食。

金龍卷 $98

搖滾樂 $82

龍捲風沙律 $76
主要由蔬菜,海藻,蟹籽 蟹柳脆片製成
非常大盤足夠三至四人份量。

古今日式煎餃 $56
餃子相對平凡一點,勝在小朋友喜歡吃。

2023-04-29
2023-05-10 25 瀏覽
之前到訪過千色匯的分店,原來餐廳搬了新地方呢,地方同樣開揚精緻這次午餐時段到訪,所以主力點飯團類醫肚呢超級龍卷風這個是由鰻魚,炸蝦,芝士,青瓜及脆片組合而成的飯團,上枱已經非常吸晴,咬下去時有軟有脆有爽的口感交集,味道百出,十分推介青龍卷這款組合雖然只有牛油果,鰻魚,蟹柳,但當看到實物,滿滿的牛油果鋪滿整條壽司上,馬上明白名字由來,稍為跟圖片圓形擺盤有點不同,但無損味道。 來個正面看看饅魚內饀吧,吃著時味道非常特別啊,喜歡牛油果的不能錯過自家玉子燒 這個日式燒雞蛋加上醬汁及蟹籽,比平常的帶點不一樣,味道甜甜的,有小朋友同行就必點。雜錦天婦羅這個會有3款不同,分別有小紫薯,秋葵和海老,炸起很惹味啊搖滾樂最後加點了這個,同樣有鰻魚,芝士,炸蝦及牛油果,但完全不同風格的卷物造型呢,可以一點試試非常滿足的一餐,大愛鰻魚的朋友不要錯過啊!

這次午餐時段到訪,所以主力點飯團類醫肚呢

超級龍卷風

青龍卷

自家玉子燒

雜錦天婦羅

這個會有3款不同,分別有小紫薯,秋葵和海老,炸起很惹味啊

搖滾樂

非常滿足的一餐,大愛鰻魚的朋友不要錯過啊!

2023-04-29
午餐
2023-05-09 73 瀏覽
日本🇯🇵餐不流都係我最愛,今日拍拖來開呢頭就搵到古今二🥰 富士山 🗻$88辣味蟹柳絲當做山峰,鰻魚牛油果🥑卷來排成山腳。加上薯片碎,脆脆地,令卷物味道及口感層次。紅龍卷 $118呢款特色卷物係由吞拿魚放面,芝士炸蝦🍤在內,外軟內脆,美味又可口!柚想蝦你 🥗$98食字嘅名,就叫來睇下咩料😂😂 原來係非常清新嘅沙律。新鮮嘅沙律菜,加入少量車厘茄同埋牛油果,拌入日式芝麻醬再以甜甜的柚子肉鋪同埋蝦肉放上面,開胃又爽口👍🏻古今日式煎餃🥟 $56/6隻煎餃🥟係老公心頭好,所以叫來試試,煎得外脆爆汁,貴然貴少少但都值嘅!
日本🇯🇵餐不流都係我最愛,今日拍拖來開呢頭就搵到古今二🥰

富士山 🗻$88

2023-05-06
富士山(中)金龍卷
柚想蝦你
  • 富士山
今日係荃灣做完野,突然落勁大雨☔️⛈️就直衝過去荃新天地!有消費券緊係要食好啲同坐得舒服🙈食物呢排係到減肥🙈所以想食個沙律🥗頂下肚!嗌咗 #柚想蝦你 😂酸酸甜甜嘅柚子粒,勁開胃!佢啲甜蝦都唔少❤️食食下發覺唔對路🤨有三文魚刺身味嘅?😂😂😂原來係牛油果🥑然後個fd話🥰加啲壽司豉油仲似😌金龍卷超級推介!!呢個勁正❤️脆脆的🥰好滿足🥳相撲力士呢個有齊我哋想食嘅壽司🍣其實好多款都想食🥲然後點指兵兵就揀咗呢個😂好食!呢到嘅岀品真係唔會失望古今日式煎餃子環境勁鐘意坐呢到,又夠光,又夠靜!可以傾下偈,飲下茶🍵其他收八達通,支付寶同現金

食物

呢排係到減肥🙈所以想食個沙律🥗頂下肚!

金龍卷
超級推介!!呢個勁正❤️脆脆的🥰
好滿足🥳

相撲力士
呢個有齊我哋想食嘅壽司🍣

古今日式煎餃子

勁鐘意坐呢到,又夠光,又夠靜!
可以傾下偈,飲下茶🍵

其他

收八達通,支付寶同現金

2023-05-08
午餐
  • 金龍卷
2023-05-08 19 瀏覽
中午約了友人吃lunch,選了這間以特色卷物最為出名的古今二,這次也選擇了單點(午市有提供set lunch)因為單點的卷物更吸引🥢 蜘蛛($96)應該是在形容中間的炸軟殼蟹😆還有飛魚籽、青瓜絲、牛油果及蟹柳👍🏻贊🥢 煙花($79)以扇形碟呈上,賣相精緻✨卷物中間包著三文魚及脆片,上面再放上球狀的吞拿魚蓉🥢 清酒煮蜆($128)蜆肉大粒又鮮甜🥢 龍卷風沙律($76)之前食過覺得不錯👍🏻這次再點☺️分量依然大,蟹柳、中草沙律、煙肉味脆片及生菜,微辣清新

🥢 蜘蛛($96)

🥢 煙花($79)

🥢 清酒煮蜆($128)

蜆肉大粒又鮮甜

🥢 龍卷風沙律($76)

2023-05-08
$208.5 (午餐)