2023-06-30 32 瀏覽
古今二 (荃灣)📍地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖=============之前喺觀塘食過古今二已經覺得唔錯,原來荃新天地都有分店,晚市仲好多人tim,不過好彩等一陣就有位☺️呢度有壽司,刺身,鍋物同和食等,同家人叫左幾款:▶️清酒煮蜆 $128蜆肉又多又大粒,食落完全無沙,仲夠鮮甜肥美🤩▶️金龍卷 $98上面係辣味沙律醬同三文魚刺身,入面包住炸蝦同芝士,食落口感層次豐富!😛▶️富士山 $88壽司上面鋪滿蟹柳絲同蟹子,仲有d 脆脆增加口感,而且真係鋪到成座山咁ga🤩▶️古今日式煎餃(6隻)$58餃子皮煎到微脆,入面豬肉餡調味做得好好,唔洗沾醬汁都好好味❤
古今二 (荃灣)
📍地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
=============

呢度有壽司刺身,鍋物同和食等,同家人叫左幾款:

▶️清酒煮蜆 $128
蜆肉又多又大粒,食落完全無沙,仲夠鮮甜肥美🤩

▶️金龍卷 $98

▶️富士山 $88

▶️古今日式煎餃(6隻)$58
手機程式叫外賣,去到俾個Number個店員睇,完全冇反應,望住你但冇任何反應,之後等個侍應來了,問過侍應,佢話欠一盒。咁就望住個出菜住等,見到有個外賣出咗嚟,跟住所謂的壽司師傅玩緊手機就停下用他玩緊手機的手拎個壽司郎外賣盒度。(但是另有侍應還懂得拿夾去夾沙律)我不知道那個人是不是老闆,或者他只是負責收錢其他野不會有反應啲嘢食凍(約莫10分鐘後食)

啲嘢食凍(約莫10分鐘後食)
外賣自取
身為古今二粉絲,最近到訪了荃灣的「古今二」日本菜餐廳,我強烈推薦他們的金龍卷、煙花、龍卷風沙律和仙台牛舌燒。金龍卷的外觀非常精緻,米飯包裹著三文魚、炸蝦和芝士,看起來像一條金色的龍卷,十分吸引人。食材的質量非常高,三文魚肉質不錯,加上芝士口感豐富,整個食材的搭配非常完美。煙花的香氣非常迷人,辣味三文魚的香味和脆片的香脆聲,讓整道菜色散發出來的香氣非常誘人。食材的搭配非常創新,辣味三文魚的辣味和吞拿魚的鮮味相互融合,脆片的脆度也和魚肉的柔軟口感形成了很好的對比。龍卷風沙律的外觀非常漂亮,沙律菜、蟹柳和中華沙律的顏色相互輝映,讓人看起來就有食慾。食材的搭配非常恰當,沙律菜的清新口感和蟹柳的鮮甜味道相得益彰,中華沙律則增添了整道菜色的豐富度。「古今二」的仙台牛舌燒也非常值得一試。這道菜色的牛舌肉質非常嫩滑,燒得微微焦香,口感非常順滑。每一片牛舌都經過細心處理,厚度均勻,入口非常柔軟,讓人感受到牛肉的最佳口感。此外,配以醬汁,更加帶出了牛肉的鮮味和香氣。整道菜色的味道非常濃郁,讓人回味無窮。總體來說,「古今二」的菜式不僅口感出色,外觀和香氣也非常吸引人。 每一道菜式都講究食材的搭配和味道的平衡

總體來說,「古今二」的菜式不僅口感出色,外觀和香氣也非常吸引人。 每一道菜式都講究食材的搭配和味道的平衡,讓人吃起來非常滿足。如果你喜歡日本料理,那麼「古今二」是一個非常值得一試的餐廳。
2023-06-17
  • 金龍卷
  • 煙花
講到日本野小編平時最愛食壽司,呢間日本餐廳小編都食過好多次,水準都keep倒,今次再訪同樣叫左幾款卷物同小食,味道唔錯有驚喜!金龍巻 $98加入芝士及炸蝦製成,面頭仲放左塊三文魚,每口都充滿鹹香鮮味,微微脆口口感十分豐富煙花 $79鐘意食辣既朋友仔必試! 加左辣味三文魚、辣味吞拿魚,另外仲有脆片大滿足龍卷風沙律 $76小編次次黎都一定會叫,大大碗份量可以同朋友開心Share,加入蟹柳、海藻、蔬菜及脆片,食落好fresh好開胃,值得一試 雜錦天婦羅 $88內有迷你甜薯天婦羅、炸蝦天婦羅及青椒蝦肉天婦羅,炸粉不會太厚,配上醬汁不油膩

金龍巻 $98

煙花 $79

龍卷風沙律 $76

雜錦天婦羅 $88

今日去咗一間喺荃灣嘅居酒屋食午餐,餐廳名叫古今二,性價比好高,價錢亦都算抵☺️首先,我哋叫咗龍捲風沙律($76),份量好大,有好多海藻、蟹柳同蟹籽,加埋啲新鮮嘅蔬菜,口感好豐富,最重要係醬汁好開胃!😋之後嚟一份清酒煮蜆($128),湯底真係好鮮味,加埋好多菇同蜆,每隻蜆都肥肥嘟嘟,好鮮味!🍲再叫一份金龍卷($98),炸蝦同芝士嘅配搭好夾,芝士又軟又濃,炸蝦又脆又唔會好油,上面仲鋪咗三文魚同沙律醬,一口壽司既口感好夾好豐富,我真係忍唔住一舊接住一舊咁停唔到口!🍣最後,試咗一份煙花($79),辣味三文魚同吞拿魚蓉卷上面仲有大量蟹籽同脆片,仲有黑白芝麻既點綴,口感好豐富又有層次!🍱總括而言,我覺得古今二嘅食物真係又抵又好好味,性價比高,大家有機會一定要去試吓!😍
龍捲風沙律

清酒煮蜆

金龍卷

煙花

2023-06-25
10 分鐘 (堂食)
龍捲風沙律
清酒煮蜆
金龍卷
煙花
  • 龍卷風沙律
2023-06-25 26 瀏覽
荃灣美食天堂下,食肆除咗保持食物及服務水準外,野食仲要各具特色,先否以係荃灣哩個競投咗激烈嘅地方生存。今個周未就不如輕鬆一下,去食下啲擺碟靚靚嘅日本菜——古今二。前事research過Openrice,見到都唔少人推🍶🍲清酒煮蜆($128),我都叫咗一客,的確同大家一樣,蜆肉大粒,份量蟹、乾淨,鮮甜,湯底仲好濃好鮮味🤪。🌈彩虹卷($116)顏色色彩繽紛,賣相吸引,材料有🥑牛油果、🦀蟹柳、🐟三文魚、🐟吞拿魚等等, 可以一次過食到咗多隻口味嘅壽司,相當滿足另外仲叫左赤貝壽司($63),色澤紅潤相當新鮮,識落有微微嘅海水鮮味🙈。火炙左口魚裙邊壽司($36)亦好特別,上面嘅一點辣椒醬正正為左口魚裙邊嘅味道產生左奇妙嘅感覺,十分惹味😝

2023-06-24
$220 (宵夜)
  • 清酒煮蜆
  • 彩虹卷
2023-06-25 65 瀏覽
最中意呢到啲卷物,睇得又好味火山呢款卷物打卡一流,店員會係碟兩邊用火槍點火,名副其實的火山,堆滿滿的蟹柳,既有創意又好食🤤~搖滾樂由鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果組成,咬落少少脆脆,幾有口感,幾fresh唔錯!串燒&燒物方面都唔錯,上枱時熱辣辣~🍢鹿兒島豚肉荔枝串燒清甜荔枝搭配鹿兒島豚肉,中和番唔會有油膩感🍢宮崎味鹽牛舌串,少少厚度的牛舌,咬落都幾爽~🍢炭烤孜然羊架如果中意食羊的,呢款推薦!羊香味好重,搭配孜然,肉質細嫩,外焦內嫩。
最中意呢到啲卷物,睇得又好味

搖滾樂

串燒&燒物方面都唔錯,上枱時熱辣辣~
🍢鹿兒島豚肉荔枝串燒
清甜荔枝搭配鹿兒島豚肉,中和番唔會有油膩感
🍢宮崎味鹽牛舌串,少少厚度的牛舌,咬落都幾爽~
炭烤孜然羊架
🍢炭烤孜然羊架

2023-06-20
炭烤孜然羊架
2023-06-25 84 瀏覽
旺角👣-古今二🍣嚟到荃灣呢個美食天堂,當然要搵好西食啦!係食左一個晏就掃街嘅情況下,飢餓感唔算太大,就想搵啲可以叫份量唔太多嘅店舖作為晚餐,咁岩就見到荃新天地呢一間壽司熟食店,餐牌上面嘅食物圖片相當吸引,所以就決定揀佢啦!😆🥗龍卷風沙律 $76賣相已經好吸引,材料好豐富!蟹柳絲、中華沙律、脆脆片、雞蛋絲、魚籽,仲有特配嘅沙律醬汁!豐盛又美味,必點!🍲清酒煮蜆 $128對食過咁多唔同清酒煮蜆嘅我而言,呢個味道超中我紅心,湯底味道層次好豐富,淡淡清酒味,同時夾住海帶同蜆肉嘅味道,整體超夾!蜆肉都有明顯嘅蜆味,鮮味十足👍🏼👍🏼🍣彩虹卷 $116長長一條壽司卷,表面由吞拿魚、三文魚及牛油果作搭配,飯小卷裏就有蟹柳同牛油果,味道清新,牛油果又可以中和咗吞拿魚同三文魚嘅油膩感😋🍣煙花 $79呢個壽司卷初初以為係一半三文魚一半係吞拿魚蓉,但最後發現原來上方係吞拿魚蓉,飯裏包住三文魚,呢個配搭好有驚喜,口感都好豐富,表面仲有啲脆脆片增加口感,吞拿魚蓉同三文魚唔會互相搶咗對方嘅味道,兩者味道都好突出,超推!🥰📍 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
旺角👣-古今二🍣

🥗龍卷風沙律 $76

🍲清酒煮蜆 $128

🍣彩虹卷 $116

🍣煙花 $79

📍 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
2023-06-19
2023-06-21 18 瀏覽
經過荃新天地“古今二”餐廳係木系裝修簡潔舒適,食物有壽司卷物/熱食/酒,侍應給了坐近落地窗邊,食飯時望著出面庭園,好舒服🥰🍤金龍捲$98上枱已好吸睛長長卷飯上面有三文魚中間包著香脆紙菜炸蝦,加入芝士粒醬汁非常好味👍🏻🍣超級龍捲風$88壽司飯包住香脆炸蝦/香滑鰻魚/紫菜/脆脆片每一口都層次豐富香脆軟味道😋🥟古今日式煎餃$56完全同日本味道一樣皮薄肉多汁煎得好香🍵海鮮味噌湯$38濃香味噌有蝦/蜆/豆腐粒湯好熱好滿足雜錦天婦羅$88鬆脆天婦羅有蝦/紫色蕃薯仔/秋葵/最特別是秋葵裏面釀咗蝦肉,特別香脆甜美
經過荃新天地
“古今二”
餐廳係木系裝修簡潔舒適,
食物有壽司卷物/熱食/酒,
侍應給了坐近落地窗邊,
食飯時望著出面庭園,
好舒服🥰

🍤金龍捲$98
上枱已好吸睛
長長卷飯上面有三文魚
中間包著香脆紙菜炸蝦,
加入芝士粒醬汁

湯好熱好滿足

雜錦天婦羅$88
鬆脆天婦羅
有蝦/紫色蕃薯仔/秋葵/
最特別是秋葵裏面釀咗蝦肉,特別香脆甜美

2023-06-19 15 瀏覽
📍古今二收工落左荃灣行街行到荃新天地去覓食🤭🤭🤭等於顔控黎講,餐廳嘅門口裝修好重要,絕對係決定咗要唔要入去食嘅重要一點😂😂😂😂雜錦天婦羅 $88⭐️⭐️⭐️⭐️叫咗個雜錦天婦羅,即叫即炸,天婦羅好香好脆,份量少少哋啱啱好,個紫薯天婦羅勁好食,好甜好香,一流金龍卷$98⭐️⭐️⭐️⭐️個面係三文魚,中間個餡有炸蝦,同啲醬Max埋一齊,好夾,勁抵食,冇諗過有咁多件龍卷風沙律$76⭐️⭐️⭐️⭐️啲菜好新鮮,仲有勁多嘅蟹柳絲,仲Mix咗一啲脆脆,口感好豐富,同埋個沙律都勁大兜,扺食煙花 $79⭐️⭐️⭐️⭐️個面係吞拿魚蓉,仲有啲蟹籽粒粒同埋啲脆脆,食落格格聲好得意最後叫左一串鹽燒雞中翼$28⭐️⭐️⭐️⭐️燒到顏色金黃,勁香,好細心切開左雞翼嘅兩端,食落好方便
📍古今二
收工落左荃灣行街
行到荃新天地去覓食🤭🤭🤭

雜錦天婦羅 $88

金龍卷$98

龍卷風沙律$76

煙花 $79
⭐️⭐️⭐️⭐️
個面係吞拿魚蓉,仲有啲蟹籽粒粒同埋啲脆脆,食落格格聲好得意

最後叫左一串鹽燒雞中翼$28
⭐️⭐️⭐️⭐️
燒到顏色金黃,勁香,好細心切開左雞翼嘅兩端,食落好方便

2023-06-19 15 瀏覽
今日嚟citywalk 呢間排隊餐廳 見人少少就終於的起心肝排隊試下佢!首先叫左個清酒煮蜆($128)清酒味唔係好濃,岩曬啲唔係好飲得酒既人😍可以清曬佢個湯,因為佢個湯非常甜!😗😗最最最最最值得一提係佢啲蜆又大又甜又無沙!👍🏻👍🏻而加啲配菜一啲都唔馬虎,又有秀珍菇🍄洋蔥🧅一食就知係日本洋蔥,超甜!😆另外仲叫左兩個卷物,一個係金龍卷🦖($98)佢入面係炸蝦,出面仲有三文魚🐠炸蝦好新鮮,同埋炸得好脆。另一個係煙花💥($79)呢個卷十分出色!佢有海量既吞拿魚蓉,飯入面有,on top 仲有一大堆🔥🔥同埋好新頴既係佢仲加左d 薯片增加口感👅👅最後仲叫左個玉子燒🧈🍳($55)唔好睇佢外表好普通,佢係一個調味好好既玉子燒,少少偏甜,食完一個好想食第二個,口感又唔會好實🤓整體黎講呢間餐廳所有食物都好精緻,毎樣食物既擺盤都好靚,而且佢地既碟都好用心,隻隻碟都好靚,見到都食慾大增,最可愛係佢清酒個碗,係一個好似錫紙兜既碗🤣打卡一流🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️

2023-06-16 22 瀏覽
好耐無食過日本餐廳有少少掛住啲壽司🤣由觀塘出名到係荃灣開第二分店嘅古今二 主打趣味卷物嘅日本菜食個早Dinner🥗日式麻醬豆腐沙律 ($78) 豆腐嫩滑 搭配上麻醬的香氣 清爽又開胃 份量超多 嚟得日本餐廳 梗係要嗌佢哋出名嘅卷物啦🍣青龍卷 ($98)由薄薄嘅牛油果鋪滿壽司上入面竟然係燒鰻魚唯獨是壽司飯爭咁啲醋香味🤔🍣相撲力士 ($109) 這道卷物包裹著蟹柳、芝士和青瓜絲而卷物的頂部則擺放著3款新鮮的刺身分別為三文魚、吞拿魚和油甘魚再用兩種醬汁畫出扭紋圖案 少少辣 味道豐富🍢宮崎味鹽牛舌串 ($32) 肉質鮮嫩多汁 蘸上一點鹽 口感更加豐富👅🍡鹽燒白鱔 ($38) 燒得外脆內軟 肉質鮮嫩 一咬濃郁魚油香氣 係口中散發 係意想唔到嘅好食🤤
好耐無食過日本餐廳
有少少掛住啲壽司🤣
由觀塘出名到係荃灣開第二分店嘅古今二
主打趣味卷物嘅日本菜食個早Dinner

🥗日式麻醬豆腐沙律 ($78)
豆腐嫩滑 搭配上麻醬的香氣
清爽又開胃 份量超多

嚟得日本餐廳 梗係要嗌佢哋出名嘅卷物啦
🍣青龍卷 ($98)
由薄薄嘅牛油果鋪滿壽司
入面竟然係燒鰻魚
唯獨是壽司飯爭咁啲醋香味🤔

🍣相撲力士 ($109)
這道卷物包裹著蟹柳、芝士和青瓜絲
而卷物的頂部則擺放著3款新鮮的刺身
分別為三文魚、吞拿魚和油甘魚
再用兩種醬汁畫出扭紋圖案 少少辣 味道豐富

🍢宮崎味鹽牛舌串 ($32)
肉質鮮嫩多汁 蘸上一點鹽 口感更加豐富👅

🍡鹽燒白鱔 ($38)
燒得外脆內軟 肉質鮮嫩
一咬濃郁魚油香氣 係口中散發
係意想唔到嘅好食🤤

2023-06-15 25 瀏覽
古今二的餐牌好有趣,附上了餐廳的故事背景,除了看餐牌,可以代入一下,假裝去了日本呀~必推是古今二的壽司,每款都有不同的特色名稱,而這款「火山」更是最引人注目的!(✌︎˙˘˙✌︎) 火山是壽司小卷,饀料有牛油果、帶子、青瓜和蟹柳,上菜時更有大量蟹柳、芝士和蟹籽,好有口感。火山是大大份的小卷放在一起,仿如壽司蛋糕,好可愛。而且上菜時有點火儀式,好適合打卡~另外小安推介大家要點清酒煮蜆!上菜時已經聞到陣陣酒香,而且蜆夠新鮮,這價錢真的抵啊~•̑‧̮•̑

呢間餐廳真係值得再試。已經係第二次黎首先,超級龍捲風壽司非常吸睛,內裡有鰻魚、海老、芝士、青瓜同脆片,口感豐富而味道層次多變,真係一試難忘。再者,日式麻醬豆腐沙律,當中的豆腐柔滑可口,配上麻醬的濃郁和香味,食落口內好似在味蕾上起舞,非常美味。自家玉子燒嘅味道,細緻滑口,甜甜嘅口感,帶住微微嘅雞蛋香,絕對是一道惹味小食。鹽燒雞中翼嘅皮焦香,肉汁充沛,同時帶有淡淡的炭燒香,是一道得心應手的燒烤小食。而琦玉網燒牛舌,質地嫩滑,淋上特製醬汁更顯其美味,鹹鹹的口感與微微的牛舌原味完美融合,是一道讓人食指大動的主菜。服務員見我哋有啲猶豫,就主動提供意見,同時態度親切有禮,令人感到十分舒適。而餐廳內部裝潢簡潔舒適,配上溫暖的燈光,絕對增加咗我哋嘅用餐體驗。我哋真係好喜歡古今二呢間餐廳,尤其係佢哋嘅服務同菜式,都讓人印象深刻。
呢間餐廳真係值得再試。已經係第二次黎

2023-06-10
2023-06-14 12 瀏覽
今日去咗荃灣荃新天地呢間專食創意卷物古今二💕本身我就好鍾意食日式卷物 所以去之前都好期待😋 一去到店員安排咗我哋坐窗邊嘅位 望住個靚景食個感覺都唔同啲😳😳▫️日式麻醬豆腐沙律呢個沙律真係好有驚喜 首先賣相好靚🥰啲豆腐好嫩😚▫️富士山呢款卷物好適合打卡 上面係蟹柳絲加咗啲脆脆 下面係鰻魚卷😚味道好夾好好味▫️彩虹卷🌈🌈刺身顏色夾埋好繽紛,而且刺身好新鮮💗💗推介‼️‼️▫️雜錦天婦羅🍤(炸蝦 炸秋葵 炸紫薯)天婦羅炸得好香脆,又唔會油膩❤️總括嚟講呢間食物質素幾好 而且啲卷物好有創意得來又好食🥳環境重幾靚😊

▫️日式麻醬豆腐沙律
呢個沙律真係好有驚喜 首先賣相好靚🥰啲豆腐好嫩😚

▫️富士山

▫️彩虹卷🌈🌈
刺身顏色夾埋好繽紛,而且刺身好新鮮💗💗推介‼️‼️

▫️雜錦天婦羅🍤(炸蝦 炸秋葵 炸紫薯)
天婦羅炸得好香脆,又唔會油膩❤️