荃灣荃新天地呢間店內裝潢以木系格調為主,雖然店鋪面積不大,有部份位置算係商場outdoor,不過無阻我鍾意食佢哋嘅卷特色卷物!金龍卷 $98餐廳其中一個相當出名嘅招牌卷物,由壽司飯包住三文魚炸蝦同埋勁邪惡嘅芝士,炸蝦同埋芝士嘅油膩感,靠少少壽司醬油去清除,但係一份都幾大份,兩個人食都會有小小膩。煙花 $79由三文魚、吞拿魚同芝士組成嘅卷物,一口一件,味道層次好豐富。柚想見你 $98中華沙律加埋柚子,仲有啲蘋果同沙律菜,食落口感非常清新,仲有牛油果粒同埋甜蝦刺身,臨近夏天,呢類清爽類沙律真係好岩。清酒煮蜆 $128大大隻蜆肉加些海帶同埋菇類一齊煮,味道鮮甜而且唔會太heavy,仲要大大份,CP值好高。Overall黎講都幾抵食,CP值都幾高,係荃新天地雖然位置唔算好多,但係座位之間都相對上寬敝,坐得幾舒服。

1915 瀏覽
金龍卷 $98

煙花 $79

柚想見你 $98

清酒煮蜆 $128

2023-04-14
2023-04-22 34 瀏覽
好耐未去過荃灣,於是同老公去咗荃新天地shopping ,按朋友的推介去了商場一樓的古今二日本餐廳食晚飯。餐廳面積雖然細,但有落地玻璃,感覺尚算舒適,而且室外還有幾張枱。餐廳食物的種類繁多,有前菜·沙律,刺身,壽司,特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食·炸物,飯麵類。龍卷風沙律超大份量的沙律,足夠兩個人食,沙律的材料有生菜,蟹柳絲,蟹籽,中華沙律,加上脆片清新又可口,非常醒胃。金龍卷,煙花(6件)有三文魚,炸蝦及芝士的金龍卷,口感非常豐富。煙花是壽司面上有吞拿魚蓉,內裏是切成粒粒的三文魚,再加上脆片和蟹籽,食落很特別又有口感。古今日式煎餃(6隻)餃子外皮煎得脆脆的,內裏的餡料很Juicy,真不錯。鹽燒雞中翼一串雞翼外脆內嫩滑,香口又好味。
餐廳食物的種類繁多,有前菜·沙律,刺身壽司,特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食·炸物,飯麵類。
龍卷風沙律
金龍卷,煙花(6件)
古今日式煎餃(6隻)
餃子外皮煎得脆脆的,內裏的餡料很Juicy,真不錯。
鹽燒雞中翼一串
雞翼外脆內嫩滑,香口又好味。
  • 龍卷風沙律
  • 金龍卷
2023-04-21 22 瀏覽
前兩日去荃灣夾公仔👻經過就入咗去🌪️龍卷風沙律有辣味嘅沙律好少見清新得嚟又有刺激感🔥爆多蟹柳同中間夾咗好多中華沙律😈🐉金龍卷炸到超香口嘅炸蝦整嘅壽司卷中間都夾咗cream cheese🤤成個味道即刻升華晒🐚清酒煮蜆每一隻蜆不但勁大隻仲要完全冇沙清酒味濃郁完全冇唔夠香嘅清況煲入面亦咗咗唔少蔬菜提升香味大分夾抵食💓🎆煙花用辣味吞拿魚同埋辣味三文魚組合嘅砌到好似一朵花咁用咗薯片同埋蟹籽去裝飾成件事好似藝術品禁完全唔捨得食📍古今二
前兩日去荃灣夾公仔👻

成件事好似藝術品禁
完全唔捨得食

📍古今二
2023-04-15
10 分鐘 (堂食)
2023-04-20 20 瀏覽
今日帶媽咪去食日式嘢,去咗呢間食特色卷物嘅餐廳晚飯,呢間我食過幾次都幾鍾意,而且價錢合理。叫咗幾様食物同媽咪share。龍卷風沙律呢個沙律我每次黎都一定會點,鍾意佢有澎湃嘅蟹柳絲,爽脆生菜同海藻,加上香口薯片碎同卜卜蟹子,口感豐富。沙律菜以清新沙律醬調味加上微辣口味,好開胃。蜘蛛呢款軟殼蟹卷,除咗有軟殼蟹,仲有牛油果,蟹柳,青瓜絲,蟹子包響飯卷入面,材料豐富。軟殼蟹炸得脆脆,甘香而且裏面juicy。富士山又有我喜歡的蟹柳絲,正,勁多鋪在小飯卷上,勁吸引。而飯卷裏面就有鰻魚同埋牛油果。古今日式煎餃(6隻)餃子底部煎得好香脆,入面餡料都算飽滿,菜肉比例一半半,咬落幾肉汁。日式章魚小丸子(6粒)熱辣辣,新鮮燒好,外脆內軟,每粒小丸子裏面有兩粒章魚,幾有咬口,加上日式燒汁,紫菜絲同木魚絲,是大人小朋友都喜歡的小食。我哋兩個人對d食物都好滿意,食到捧住個肚走,下次可再帶媽咪黎食其他款式嘅劵物。

蜘蛛

富士山

古今日式煎餃(6隻)

日式章魚小丸子(6粒)

2023-04-18 23 瀏覽
今日放假,就去咗荃灣行街,行到去荃新天地,見到有間我好鍾意的餐廳《古今二》,就入咗去食嘢《古今二》雖然以創意卷物作賣點,但其實呢度,都仲有好多其他選擇…..刺身、壽司、串燒、鍋物、天婦羅、炸物、小食等龍卷風沙律海藻、蟹柳、蟹籽、脆脆等材料,新鮮沙律菜墊底,再加入帶有少少辣味的醬汁調味,口感清爽,非常醒胃海鮮味噌湯味噌湯加入新鮮的蜆,肉質脆彈的蝦,咸味適中,又有海鮮鮮甜味道彩虹卷米飯中間卷入蟹柳、青瓜,面層鋪上不同顏色的刺身、爽脆的牛油果刺身新鮮,牛油果、青瓜的爽脆,米飯軟糯,口感層次分明鹽燒雞中翼熱辣辣燒香的鹽燒雞中翼,雞皮燒至金黃香脆,中間肉質嫩滑多汁

《古今二》雖然以創意卷物作賣點,但其實呢度,都仲有好多其他選擇…..刺身壽司、串燒、鍋物、天婦羅、炸物、小食等

海鮮味噌湯

彩虹卷
刺身新鮮,牛油果、青瓜的爽脆,米飯軟糯,口感層次分明

鹽燒雞中翼
熱辣辣燒香的鹽燒雞中翼,雞皮燒至金黃香脆,中間肉質嫩滑多汁
  • 鹽燒雞中翼
  • 彩虹卷
  • 龍捲風沙律
2023-04-17 21 瀏覽
今日去咗一間日本餐廳食飯,試咗幾款菜式,感覺菜式都好新穎!——————🐽 龍卷風沙律生菜好新鮮,蟹柳一條條,配上啲辣汁沙律醬好開胃,令人食完都唔會覺得膩。🐽 清酒煮蜆蜆肉好新鮮,煮得剛剛好,唔會太老,啲清酒湯汁都好鮮甜,同時亦飲到小小海水既咸鮮味🐽 金龍卷,煙花煙花係吞拿魚蓉三文魚卷,三文魚新鮮肥美,吞拿魚蓉有啲微微咸香,令味道更豐富,配上面頭小小既薯片碎,口感好特別金龍卷係三文魚天婦羅炸蝦卷,天婦羅蝦卷炸得好脆,加左d辣汁沙律醬令味道更加豐富,好好味!
今日去咗一間日本餐廳食飯,試咗幾款菜式,感覺菜式都好新穎!

——————

🐽 龍卷風沙律

🐽 清酒煮蜆

🐽 金龍卷,煙花

2023-04-17 23 瀏覽
想係荃灣食日本嘢,朋友帶咗我嚟佢屋企樓下餐廳!✨搖滾樂(6件)上邊有厚切鰻魚!而入邊就有芝士粒同炸蝦!咬落去仲食到炸蝦嘅脆皮!口感好豐富🫶🏻🫶🏻🫶🏻🤟🏻🤟🏻✨彩虹卷呢個真係心機菜式!師傅好用心運用顏色鮮艷嘅魚生刺身,用咗吞拿魚三文魚等等!加上牛油果排列成彩虹!彩虹內有蟹柳!✨清酒煮蜆啲清酒可以飲埋,清甜得來已經揮發左啲酒味!蜆肉大大隻,而且好新鮮!✨古今日式煎餃(6隻)啲餃子皮好薄,而且係即叫即煎🤩
想係荃灣食日本嘢,朋友帶咗我嚟佢屋企樓下餐廳!

✨搖滾樂(6件)

上邊有厚切鰻魚!而入邊就有芝士粒同炸蝦!
咬落去仲食到炸蝦嘅脆皮!口感好豐富🫶🏻🫶🏻🫶🏻🤟🏻🤟🏻

✨彩虹卷

呢個真係心機菜式!
師傅好用心運用顏色鮮艷嘅魚生刺身,用咗吞拿魚三文魚等等!
加上牛油果排列成彩虹!彩虹內有蟹柳!

✨清酒煮蜆

✨古今日式煎餃(6隻)

啲餃子皮好薄,而且係即叫即煎🤩
📍古今二 𝗞𝗢𝗞𝗢𝗡𝟮 (荃灣) 古今二係一間比較新式嘅日式居酒屋🇯🇵🏮,餐廳嘅裝修以木調為主,整體環境好舒適😌。餐廳主打多款日式料理,當中更有唔少款式嘅卷物~ 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️金龍卷 ($98)最鐘意嘅卷物之一就係金龍卷,呢款除咗有彈牙香脆嘅炸蝦🍤之外,仲有我最愛嘅芝士😍🧀,而底層更有鋪有三文魚同微辣嘅蛋黃醬,口感層次好豐富!▪️相撲力士 ($109)聽佢個名就知佢幾咁有份量,🍣卷物入面包住左蟹柳、芝士、青瓜絲,而上面就有3款新鮮嘅刺身,分別有三文魚、吞拿魚、油甘魚,整個配搭得好好味好豐富,而且望落好色彩繽紛🌈!▪️自家玉子燒 ($55)玉子燒上枱時仲係熱辣辣㗎🍳,佢口感軟滑,蛋香濃郁,面頭加有沙律醬同醬汁,然後再經火炙,令味道更加香口,😆而且仲有好多蟹籽!▪️古今日式煎餃 ($56)餃子煎得好香脆,🥟而內裏餡料豐富,味道好香,點埋旁邊嘅汁一齊食,味道酸酸地咁,好夾!▪️鹽燒雞中翼 ($28)雞翼外皮燒得好脆身,但入面嘅雞肉依然保持肉汁豐富🥰,加少少檸檬汁🍋食口感會更清新!𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖Shop 116, 1/F, Citywalk, 1
📍古今二 𝗞𝗢𝗞𝗢𝗡𝟮 (荃灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️金龍卷 ($98)

▪️相撲力士 ($109)

▪️自家玉子燒 ($55)

▪️古今日式煎餃 ($56)

▪️鹽燒雞中翼 ($28)

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
Shop 116, 1/F, Citywalk, 1 Yeung Uk Road, Tsuen Wan
2023-04-16 12 瀏覽
古今二荃新天地既日本野食唔多,呢間裝修幾精緻既新派日式料理都幾吸引!店內唔算大,但就靜靜地適合朋友聚會。😋金龍卷 $98飯卷上面係三文魚刺身,飯唔算厚,包住大大隻炸蝦!蝦炸得好脆而且粉唔厚,食落好有層次~ 好食!😋富士山 $88外形係大大個富士山!好好打卡!上面拱形係蟹柳加蟹子!小小辣食得好過癮!飯卷入面係鰻魚同牛油果,好香既鰻魚油香同牛油果既清爽~ 正😋龍卷風沙律 $76新鮮生菜上面係一大堆既蟹柳絲!份量好多要兩個人分黎食!爽脆既菜加埋微微辣既沙律醬,食落唔會膩仲好開胃添!😋清酒煮蜆 $128一窩大大隻既蜆,份量唔少! 兩個人都食到好多隻~ 新鮮冇沙,而且酒香四溢,推薦!🤣
古今二

😋金龍卷 $98

😋富士山 $88

😋龍卷風沙律 $76

😋清酒煮蜆 $128
🧩找餐廳的時候有點難度找了一會才找到~💁🏻‍♀️等候時間約20分鐘左右只有我們小兩口在等入座進食晚餐🥣時間約8點鐘,是平日💼餐廳🍴內不是有太多桌餐枱🧚🏻‍♀️氣氛輕鬆舒適燈光🕯也合適鄰桌剛好在慶祝生日她們都在餐廳吃帶來的蛋糕我們餐後也稍稍閒談🐚一會才離開💃🏻🕺🏻值得一去~看餐牌的時候看見中午餐有賣便當🍱感覺下次可以找機會試試龍捲風沙律🥗 蟹柳 海藻 蔬菜🥬 脆片 $67 // 是我們點的前菜🍣煙花(6件)辣味吞拿魚 脆片 $70 // 有驚喜的一款,也不是太辣 我整個過程也點著有wasabi的醬油吃午夜牛郎 三文魚 牛油果🥑 芝士 $84 // 芝士味道濃郁炸豆腐 木魚絲 $60 // 送多了兩件 哈哈Chill筍餐廳推介指數:★★★★☆
🧩找餐廳的時候有點難度
找了一會才找到~
💁🏻‍♀️等候時間約20分鐘左右
燈光🕯也合適
鄰桌剛好在慶祝生日
她們都在餐廳吃帶來的蛋糕
我們餐後也稍稍閒談🐚一會才離開
💃🏻🕺🏻值得一去~
看餐牌的時候看見中午餐有賣便當🍱
感覺下次可以找機會試試

炸豆腐 木魚絲 $60 // 送多了兩件 哈哈

Chill筍餐廳推介指數:★★★★☆

2023-03-27
20 分鐘 (堂食)
2023-04-14 34 瀏覽
古今二是新派日式居酒屋,新穎的卷物和壽司, 賣相精緻, 受到不少壽司控粉絲支持, 餐廳佈置簡約明亮, 坐在窗邊落地大玻璃旁, 採光度十足, 環境舒適寫意。日式麻醬秋葵豆腐沙律 $78 沙律分量相當大,先拌勻所有材料和惹味的日式麻醬才吃, 秋葵、沙律菜好爽脆, 豆腐嫩滑, 淡淡的豆香, 十分清爽開胃,滋味的開端。黑龍捲 $108每件黑龍捲,完全被熟透的牛油果、甜甜的鰻魚肉包裹著,中間還夾滿鮮味蟹柳,鮮味滿分 。金龍捲 $98色彩繽紛金龍卷, 滿足視覺享受,飯卷表面放上鮮味滑溜三文魚、邪惡的芝士, 中間還夾著脆卜卜的炸蝦, 口感豐富, 既漂亮又好味, 讓人喜歡。椒鹽雞腎兩串/$48經過燒烤後雞腎,油光亮麗,帶微微焦香, 入口嚼勁中帶煙韌,越吃越想吃。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒一串/$32香氣十足的黑豚肉, 肉質軟嫩 , 油香散發口腔, 加上啖啖荔枝肉的甜香, 滋味吸引。

日式麻醬秋葵豆腐沙律 $78

黑龍捲 $108

金龍捲 $98

椒鹽雞腎兩串/$48

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒一串/$32

2023-04-11 25 瀏覽
復活節長假期終於結束,今日去長假期後返工嘅第一日,相信大家嘅狀態都係麻麻哋!😝仲係holiday Mood緊嘅心情,小編何嘗又唔係呢?!🤣呢個時候梗係要搵間好嘢食啦,所以今日就同太太放工就去咗位於荃灣荃新天地嘅「古今二」😋食返啲好味嘅日本菜黎緩和下心情!龍卷風沙律🥗 $76呢個龍捲風沙律食落認真開胃,而且配料十足,份量仲好多添!兩個人都爭啲食唔哂呀😂富士山🗻 $88呢個富士山卷餡料非常之多!餡料內有鰻魚同牛油果🥑,而個面就鋪滿蟹柳同蟹籽,仲加埋鰻魚汁,食落唔會好漏😋蜘蛛🕷️ $98餡料亦係好豐富,包括有:青瓜、蟹柳、牛油果、軟殼蟹,一啖食落口,非常滿足!😋鹽燒雞中翼(1串)$28水準之作,不過不失!炸雞軟骨 $66新鮮滾熱辣炸出嚟,擺上台都仲感受到佢股熱氣,用嚟送啤酒認真一流!😊

龍卷風沙律🥗 $76

富士山🗻 $88

蜘蛛🕷️ $98

鹽燒雞中翼(1串)$28
水準之作,不過不失!

炸雞軟骨 $66
呢間主打卷物既日式餐廳之前已經同朋友食過幾次,價錢唔算好貴Cp值都好高,今次同朋友叫左幾款野食味道同樣有驚喜富士山 將卷物排到好似座富士山咁,面頭加入蟹柳同脆片更吸睛,餡料係鰻魚同牛油果味道不錯金龍卷 餡料加入三文魚、炸蝦同芝士,食落口感豐富,香口惹味清酒煮蜆上枱既時候熱辣辣,蜆肉份量都好多,清酒加左少許紫菜更清甜,值得一試日式麻醬秋葵豆腐沙律朋友想食清啲所以叫左個沙律黎試下,沙律菜好新鮮,加入滑嫩豆腐同麻醬大滿足

富士山

金龍卷
餡料加入三文魚、炸蝦同芝士,食落口感豐富,香口惹味

日式麻醬秋葵豆腐沙律
復活節假期同朋友去荃灣行街❤️食我最鍾意食嘅日本餐廳古今二☺️超級龍卷風卷物入邊包住炸到脆卜卜嘅炸蝦、鰻魚🍣最特別嘅係仲包住一舊芝士😋推介俾同我一樣係芝士控嘅朋友🤤表面鋪滿晒薯片碎🤩上面個燒汁甜甜地!味道同口感好豐富🫶火炙左口魚裙邊壽司新鮮嘅左口魚裙邊咬落爽口❣️經過火炙魚油緩層次更豐富🤤清酒煮蜆蜆肉肥美又厚又大粒,而且份量都幾多🙆🏻‍♀️湯頭清甜,最緊要無沙😉配菜仲有啲菇菇同洋蔥絲😚吉今日式煎餃餃子皮煎到香脆,餡料味道濃郁😋食到一粒粒豬肉同蔬菜,非常好味🤓自家玉子燒熱辣辣嘅玉子燒,蛋味濃厚🥰食到鰹魚湯日式清甜嘅味道,夠晒正宗🤩古今二 (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地一樓116號舖
復活節假期同朋友去荃灣行街❤️

食我最鍾意食嘅日本餐廳古今二☺️

超級龍卷風

卷物入邊包住炸到脆卜卜嘅炸蝦、鰻魚🍣
最特別嘅係仲包住一舊芝士😋
推介俾同我一樣係芝士控嘅朋友🤤
表面鋪滿晒薯片碎🤩上面個燒汁甜甜地!
味道同口感好豐富🫶

火炙左口魚裙邊壽司

新鮮嘅左口魚裙邊咬落爽口❣️
經過火炙魚油緩層次更豐富🤤

清酒煮蜆

蜆肉肥美又厚又大粒,而且份量都幾多🙆🏻‍♀️

湯頭清甜,最緊要無沙😉
配菜仲有啲菇菇同洋蔥絲😚

吉今日式煎餃

餃子皮煎到香脆,餡料味道濃郁😋
食到一粒粒豬肉同蔬菜,非常好味🤓

自家玉子燒

熱辣辣嘅玉子燒,蛋味濃厚🥰
食到鰹魚湯日式清甜嘅味道,夠晒正宗🤩

古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地一樓116號舖
  • 超級龍卷風
  • 火炙左口魚裙邊壽司
  • 清酒煮蜆
  • 吉今日式煎餃
  • 自家玉子燒
荃灣創意日式卷物串燒、熟食都很推薦搖滾樂 $82由鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果組成呢個combination 超正!食落好清新,唔會膩炸蝦好脆好香口👍🏻東京爆脆 $92吞拿魚+蟹柳內餡都有炸過食落真係脆卜卜好特別比一般手卷更有口感清酒煮蜆 $128份量都幾多蜆肉都幾大隻,仲加左d菇菇同海帶一齊煮味道好濃郁鹽燒鯖魚 $68都幾大條、味道唔會太鹹外皮烤得很香脆三文魚腩刺身 $69好厚身好肥美食落幾新鮮呀雜錦天婦羅 $88裡面有炸蝦、日本小番薯、秋葵外皮唔會太厚,同埋唔太油膩火焰金龍卷 $108面層有炙燒三文魚,內餡是炸蝦醬汁很惹味,充滿層次感冬菇串燒 $25串燒都唔錯,冬菇烤完都好多汁朋友忍唔住encore❤️還有多款日本酒可以點環境都很日系~喜歡日本料理的人不要錯過喔
荃灣創意日式卷物

串燒、熟食都很推薦
搖滾樂

搖滾樂 $82
由鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果組成
呢個combination 超正!
食落好清新,唔會膩

食落真係脆卜卜好特別
比一般手卷更有口感

清酒煮蜆 $128

份量都幾多
蜆肉都幾大隻,仲加左d菇菇同海帶一齊煮
味道好濃郁
鹽燒鯖魚

鹽燒鯖魚 $68

都幾大條、味道唔會太鹹
外皮烤得很香脆
三文魚腩刺身

三文魚腩刺身 $69

好厚身好肥美
食落幾新鮮呀
雜錦天婦羅

雜錦天婦羅 $88

裡面有炸蝦、日本小番薯、秋葵
外皮唔會太厚,同埋唔太油膩
火焰金龍卷

火焰金龍卷 $108

面層有炙燒三文魚,內餡是炸蝦
醬汁很惹味,充滿層次感

冬菇串燒 $25

串燒都唔錯,冬菇烤完都好多汁
朋友忍唔住encore❤️

還有多款日本酒可以點
環境都很日系~喜歡日本料理的人不要錯過喔
2023-04-04
5 分鐘 (堂食)
搖滾樂
東京爆脆