古今二嘅日式卷物一直以創新見稱 而且即叫即製🍥而家已經有5間分店啦 呢次我哋去咗荃新天地嗰間 和風裝修 環境舒服🇯🇵我哋叫咗兩款卷物同兩個小食🥢ꕥ 蜘蛛ꕥ 彩虹卷蜘蛛嘅主材料係炸軟殼蟹🦀炸得幾香脆 配料係青瓜/牛油果同蟹柳 可以中和炸物嘅膩感 而彩虹卷係刺身卷嚟嘅 有三文魚/吞拿魚同油甘魚色彩繽紛望落去都好靚🌈食落亦相對清新ꕥ 清酒煮蜆蜆肉肥美好大隻 而且份量都幾多🙌🏻而呢度個湯我覺得比坊間嘅更好味 清甜中滲出淡淡牛油香🧈ꕥ 古今日式煎餃一份有5件🥟正常發揮 勝在饀料飽滿 啖啖都好滿足

我哋叫咗兩款卷物同兩個小食🥢
ꕥ 蜘蛛
ꕥ 彩虹卷
ꕥ 清酒煮蜆
ꕥ 古今日式煎餃
一份有5件🥟正常發揮 勝在饀料飽滿 啖啖都好滿足
2023-08-14 13 瀏覽
#搞串個pantry住喺附近嘅人都知, #荃灣 呢幾年天橋網絡🌉越嚟越完整,行天橋就去到各大商場🛍️。今次我哋就去咗一間位於荃灣大型商場裏面嘅 #日本菜 🇯🇵餐廳,就算夏日熱辣辣🥵,或者落大雨⛈️想食嘢,都好方便💕。🌪️龍卷風沙律($76)一啖食到中華沙律🥗嘅濃郁風味、蟹柳一絲絲嘅口感、薯片碎嘅脆口、生菜🥬嘅爽脆,夠曬滿足。加埋自己調配嘅辣沙律醬,味道刺激,幾好食😋。🍱蜘蛛($96)一啖食到蟹柳同壽司飯嘅軟腍、炸軟殼蟹🦀嘅脆口、仲有蟹籽卜卜聲咁爆出嚟,口感好豐富🫦。🌈彩虹卷($116)每款刺身🐟都有各自嘅魚肉味同油脂香味,每件都有啲唔同,幾特別。加埋牛油果🥑夠熟,食到帶甜又綿滑嘅濃郁感,配埋裏面青瓜蟹柳嘅傳統配搭,唔錯🤤。👅宮崎味鹽牛舌串($32)有淡淡嘅孜然調味🔥,加上燒到迫咗油脂出嚟,所以好香嘅油香味,同時間都食到濃郁嘅牛味🐄,味道夠豐富,唔錯😆。裏面肉質腍,唔會燒到乾硬。🦪秘製蒜香牛油燒帆立貝($38)未食已經聞到有超香、超濃郁嘅牛油香味🧈,好吸引。咬落外層燒到脆脆哋,燒得好香😍。
#搞串個pantry

🌪️龍卷風沙律($76)

🍱蜘蛛($96)

🌈彩虹卷($116)

👅宮崎味鹽牛舌串($32)

🦪秘製蒜香牛油燒帆立貝($38)
2023-08-14
午餐
2023-08-14 12 瀏覽
之前都有去過古今二另一間荃灣分店,覺得佢啲嘢食都幾有賣點,主打係食特色卷物,今日就一試荃新天地分店😜😜😜🥗龍捲風沙律 沙律材料豐富,有蟹柳、生菜、中華沙律、蟹籽,醬汁好開胃,令人一啖接一啖😋😋🍶清酒煮蜆加入清酒一齊煮蜆,湯底特別鮮甜。蜆肉大大粒又冇沙,加埋洋蔥、海帶、雜菇,簡單得嚟又好食🤤🍙煙花由辣三文魚、辣味吞拿魚、脆片組成嘅卷物,辣辣地幾有趣,但又唔會搶左魚生嘅鮮味,加左脆片增添口感👍🏻👍🏻🍥金龍卷餐廳其中一個招牌菜,炸到金黃色嘅大蝦加埋芝士醬,好邪惡,面頭仲加左三文魚,成個口感更加豐富,好食😝😝😝
🥗龍捲風沙律
🍶清酒煮蜆
🍙煙花
🍥金龍卷

3K
2023-08-13 13 瀏覽
海外朋友來港旅行,帶佢去食下好西,佢話外國無乜日本野食,咁就黎到香港就食下日本菜吧。第一站先來荃灣商場內的古今二試試,貪佢好食之餘又夠特别,加上坐在舖外呢幾張枱開揚又濶落啲,香港大部份舖頭都太迫了😂🍶清酒煮蜆先來份熱食清酒煮蜆,上枱已聞到酒香,蜆大大隻仲係隻隻飽滿肥美,湯汁鮮甜,連同配料的洋蔥雜菌等都特别鮮味,朋友大讚呀,連湯都飲晒👍🥗龍卷風沙律再來一份沙律,有蟹柳、蟹籽、中華沙律等,沙律菜主要是西生菜,伴著輕量紅椰菜,清爽中帶點苦澀,仲淋上了微辣的沙律醬同甜味的日式醬油,提升口感同美道,幾好食呀。🍣金龍卷卷物選擇十分多,而且起名好特别😆朋友揀左金龍卷,即係炸蝦卷黎,上面仲有三文魚,中間又夾了芝士,香口又鮮味👍🍣煙花另外仲揀左煙花,朋友話試下辣味三文魚+辣味呑拿魚嘅組合,賣相幾靚喎,但意外地…唔辣嘅,哈哈。魚蓉好鮮味,唔加芥茉都唔會腥,靚料😋比外國食平好多,至少無20%+嘅貼士先啦。
🍶清酒煮蜆
🥗龍卷風沙律
🍣金龍卷
🍣煙花
比外國食平好多,至少無20%+嘅貼士先啦。
2023-08-11
擁有園林景色的荃新天地分店 𓇗落地玻璃讓午間柔和的陽光滲入餐廳整體採光充沛、景觀開揚 𓅮食客可飽覽中庭露天廣場的綠樹青苗邊享用饕食邊感受愜意的大自然氣息餐牌種類繁多 ☻供應沙律、前菜小食、飯麵、串燒、鍋物、燒物、天婦羅、炸物、壽司、刺身、卷物等多款日料 ~☞ 富士山 $88蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片招牌特色卷物用上日本珍珠米包裹住牛油果及鰻魚灑上超大量蟹柳同脆脆☞ 龍捲風沙律 $76蟹柳、海藻、新鮮蔬菜、脆片以新鮮爽口的生菜做底加上中華沙律、蟹籽和大量蟹柳絲沙律伴上秘製醬汁☞ 自家玉子燒(六件)$55經過外層燒香並配上沙律醬汁以及魚籽☞ 埼玉 網燒牛舌(四件)$78經過醃製但同時保留牛舌的鮮味☞ 鹽燒雞中翼(一串)$28灑上海鹽,即叫即燒✁┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈✄𖤘 𝙎𝙖𝙫𝙚 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘰𝘳 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘫𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦𝘺𖤘 𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 𝘵𝘰 𝘧𝘪𝘯𝘥 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘪𝘯𝘴𝘱𝘪𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𖤘 𝙏𝙖𝙜 @lattemilkyway 𝘪𝘯 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴/𝘧𝘦𝘦𝘥𝘴
擁有園林景色的荃新天地分店 𓇗

落地玻璃讓午間柔和的陽光滲入餐廳
整體採光充沛、景觀開揚 𓅮
食客可飽覽中庭露天廣場的綠樹青苗
邊享用饕食邊感受愜意的大自然氣息

餐牌種類繁多 ☻
供應沙律、前菜小食、飯麵、串燒、鍋物、燒物、天婦羅、炸物、壽司刺身、卷物等多款日料 ~

☞ 富士山 $88
蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片

招牌特色卷物
用上日本珍珠米包裹住牛油果及鰻魚
灑上超大量蟹柳同脆脆

☞ 龍捲風沙律 $76
蟹柳、海藻、新鮮蔬菜、脆片

以新鮮爽口的生菜做底
加上中華沙律、蟹籽和大量蟹柳絲
沙律伴上秘製醬汁

2023-08-12
自家玉子燒
埼玉 網燒牛舌
2023-08-11 11 瀏覽
中午約了朋友去荃新天地商場行街,經過一間日式餐廳門口,見到廣告牌上有很多款式的美食,忍唔住就入內試吓。清酒煮蜆$128元熱辣辣,大大碗的清酒煮蜆,蜆好多好大隻,仲有洋蔥🧅、海帶同菇、充滿淡淡的清酒香味,加上蜆肉的鮮甜,好味到我哋連湯都飲晒。古今日式煎餃子$56元(6隻)餃子皮煎得金黃香脆,餡料鮮嫩多汁,再點埋D醋,好食😋金龍卷$98元(8件)賣相吸引的金龍卷,見到已急不及待拿來吃,一啖咬落去,煙靭軟稔的壽司飯,面頭鋪上新鮮美味的三文魚再配埋軟滑的芝士🧀️,好味到停唔到口😋搖滾樂$82元(6件)又厚又肥美的鰻魚,加上黑白芝麻的點綴,再配埋嗰燒汁,一口一件,滋味無窮😋。我同朋友,家人下次定必再來這美味的日式餐廳。
清酒煮蜆$128元
古今日式煎餃子$56元(6隻)
餃子皮煎得金黃香脆,餡料鮮嫩多汁,再點埋D醋,好食😋
金龍卷$98元(8件)
搖滾樂$82元(6件)
我同朋友,家人下次定必再來這美味的日式餐廳。
2023-08-10 11 瀏覽
荃新天地古今二 特色居酒屋好食荃灣市中心咁多野食,今日就嚟到荃新天地搵食。古今二聽聞係好好食,一於試下,叫咗清酒煮蜆、燒玉子、搖滾樂(6件)、超級龍卷風!全部都係即叫即整,清酒煮蜆,超級大件,成兜勁多隻,好足料,而且食落覺得好新鮮好鮮甜,配埋個湯飲,唔會太咸,成煲我地飲晒,唔好浪費!勁好食!燒玉子,燒玉子都有六件,大大件,配上沙津醬同蟹子,燒到表面微微焦脆,玉子熟度剛好,食落口軟綿而有蛋香味。搖滾樂(6件)鰻魚芝士卷鰻魚每件都係用火槍燒過,令到表面焦脆好味,芝士大細剛好,配上紫菜食,每啖一件,食材互相配搭得宜,處理得好好。超級龍卷風,入面的炸蝦熱辣辣,好大條,食得出係即炸,絕對唔係整好放定,個師傅對食材係有堅持,每卷都有鰻魚,配上沙津醬同鰻魚醬,咸度剛好,成卷好足料,食完係非常滿足!
荃新天地古今二 特色居酒屋好食

搖滾樂(6件)鰻魚芝士卷

主打創意卷物的古今二之前在觀塘返工 古今2是我的飯堂今日咁岩黎到荃新天地見到有分店就掛住佢d卷物古今2原來由古今師傅既徒弟開創承繼左創新獨特既卷物手藝餐廳面積不算大 以小店經營落地玻璃 邊食邊欣賞商場內園的獨特園林景色食物方面 各式各樣的日式料理應有盡有沙律、前菜小食、飯麵、串燒、天婦羅、鍋物等等最特色的是他們自家創作的創意卷物即叫即整 食物質素keep住有水準 //龍卷風沙律 $76//天氣好熱 一坐低先來一客沙律呢個龍卷風沙律真係好有驚喜!大大碗沙律份量真係好多面層嘅蟹柳絲堆搭成一座小山丘造成龍捲風嘅形狀,創意十足!鍾意係佢有好多蟹柳同埋蟹籽蟹柳混合了生菜 加上了醬汁再同底下的中華沙律混合一齊食中華沙律酸酸甜甜令整個沙律口感豐富 開胃清新真係太大碗一下子食唔曬食完其他野再食感覺又真係可以消下滯幾好 //煙花6件 $79//呢款卷物既配搭好有心思將脆脆片放在辣味吞拿魚蓉及蟹籽上營造出一種煙花爆破的感覺卷物上辣味吞拿魚同辣味三文魚堆到滿滿 好滿足仲有蟹籽同脆片撒係面增加口感色彩鮮艷之餘 味道幾好又唔會好辣帶點香口 //金龍卷 $98//金龍卷就是壽司米包著炸蝦及忌廉芝士再鋪上三文魚刺
主打創意卷物的古今二
承繼左創新獨特既卷物手藝

餐廳面積不算大 以小店經營
落地玻璃 邊食邊欣賞商場內園的獨特園林景色

食物方面 各式各樣的日式料理應有盡有
沙律、前菜小食、飯麵、串燒、天婦羅、鍋物等等
最特色的是他們自家創作的創意卷物
即叫即整 食物質素keep住有水準

//龍卷風沙律 $76//
天氣好熱 一坐低先來一客沙律
呢個龍卷風沙律真係好有驚喜!
大大碗沙律份量真係好多
面層嘅蟹柳絲堆搭成一座小山丘
造成龍捲風嘅形狀,創意十足!

鍾意係佢有好多蟹柳同埋蟹籽

口感層次豐富 味道亦相當夾

//清酒煮蜆 $128//
份量都幾多
蜆肉都幾大隻肥大肉厚
再加左洋蔥、青蔥同海帶一齊煮
亮點是加了大量金菇
味道好濃郁
一放低就已經有陣陣嘅清酒香味撲鼻
當酒精揮發之後
湯底飲落完全無酒精味
反而真係好鮮味
蜆肉的鮮甜味更加突出
2023-08-08 18 瀏覽
今天我要分享古今二這間餐廳。他們清酒煮蜆的湯頭鮮甜可口,而且蜆肉非常大隻,口感厚實且鮮甜。湯中帶有一絲清酒的味道,讓整道菜更加豐富。蜆是原個鍋上上桌的,保持了它們的熱度,而且份量十分豐盛,非常適合與朋友一同分享。此外,這道菜還加入了洋蔥,洋蔥能吸入湯的精華,為湯底增添了豐富的滋味,讓整個菜品更加美味。另外,鴻喜菇也是這道菜的一大亮點,它們的口感鮮嫩,與蜆肉的搭配非常完美。金龍卷以炸蝦作主要配料而三文魚在反卷面上搭配,口感豐富。金龍卷的炸蝦蝦肉的鮮美和脆脆的口感使得整道菜更加美味。另外,這道菜還有一層香濃的芝士,芝士的味道濃郁,為金龍卷增添了一種特殊的風味。如果你喜歡餃子,古今二的煎餃絕對會讓你滿意。這些餃子的外皮煎得金黃酥脆,一口咬下去,外脆內嫩。餃子內的肉汁也能完美保留,讓每一顆餃子都充滿了美味。最後,我要介紹一道叫做「超級龍卷風」的料理。這道料理以炸蝦為主要成分,搭配著濃郁的芝士和鰻魚汁。炸蝦的外層酥脆,內部鮮嫩多汁,與濃郁的芝士結合在一起,口感豐富。而鰻魚的肉厚且無骨,帶來了獨特的風味。整道菜色香味俱全,再加上少許fusion的薯片絕對是一道不錯料理。

2023-08-08
20 分鐘 (堂食)
金龍卷 $98推介呢度嘅卷物,每款都好有心思,係必食之選。金龍卷有八件,Topping喺三文魚,飯入面包住芝士同炸蝦,一次過滿足三個願望,炸蝦仲係好香脆煙花(6件)$79Topping係吞拿魚蓉、蟹籽、薯片、黑芝麻同白芝麻,入面有辣味三文魚同辣味吞拿魚,吞拿魚蓉食落好新鮮,味道好精緻龍捲風沙律 $76沙律好大份,除咗菜、仿蟹柳絲、脆片,其實仲加咗中華沙律,味道清新得嚟都好豐富,記得搞勻啲醬汁,啲汁少少辣好好味清酒煮蜆 $128呢度嘅煮蜆大大隻,好肥美,配料有菇同洋蔥,個湯除咗有清酒味,仲有鮮甜嘅蜆味,我連湯都飲埋餐廳除咗店裡面嘅位,店出面都有幾張枱,平日夜晚嚟都坐滿客。啲位都坐得幾舒服👍🏻
金龍卷 $98

煙花(6件)$79

龍捲風沙律 $76

清酒煮蜆 $128

• 清酒煮蜆
  • 煙花
  • 龍卷風沙律
2023-08-08 33 瀏覽
知道[古今二]已經一段日子,今次係第一次食,因為難得去到荃新天地,更難得係呢餐食得好滿足😋大大碗嘅龍捲風沙律,裡面有蟹柳和爽脆生菜,份量已經冇得輸👍👍,食落仲有啲辣味,越食越好開胃😋。厚身牛舌好juicy,燒得啱啱好,值得推薦❤️!忍者雙辣個名好特別,原來係炸過嘅壽司飯醮上沙律醬,內有吞拿魚蓉,味道配合得有驚喜🤩。至於嗰6件煙花就係一款性價比高嘅食物,蟹籽混合吞拿魚蓉,值得推薦🫶。仲有就係只𣎴過$38嘅兩粒大元貝,絕對值得下次再嚟🥰!

厚身牛舌好juicy,燒得啱啱好,值得推薦❤️!

仲有就係只𣎴過$38嘅兩粒大元貝,絕對值得下次再嚟🥰!
2023-08-08 11 瀏覽
上星期食過古今,今日有住荃灣朋友相約荃新天地,不期然又來到其分店,再三回味美味卷物及美食,食少少野,又簡單聊聊天。日式麻醬豆腐沙拉 ($78)給人一種清爽的感覺,麻醬的香氣和滑順的豆腐口感相輔相成,讓口感更加豐富。豆腐沙拉搭配了一些蔬菜,增添口感和色彩的層次感。彩虹卷 ($116)有油甘魚、三文魚同吞拿魚壽司,色彩繽紛,視覺效果非常吸引人,而且痾埋牛油果口感豐富,每一口都能品嚐不同味道。鰻魚青瓜卷 ($48)以鰻魚和青瓜為主要食材的卷壽司。鰻魚煮熟的焦燒口感和青瓜的清脆口感形成鮮明的對比,給人一種新鮮而多汁的感覺,非常美味。埼玉網燒牛舌 ($78)每次嚟都必食,牛舌經過網狀燒烤,外表呈現炭烤的香脆口感,配上醬汁,風味豐富,內部則保持著柔軟嫩滑的口感。秘製蒜香牛油燒帆立貝 ($38)被蒜香牛油燒烤至金黃色,結合了帆立貝的鮮美口感和蒜香牛油的香氣,帶來濃郁的風味。每一口都充滿了海鮮的鮮甜和牛油的香濃,令人垂涎欲滴。古今二地址:荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

日式麻醬豆腐沙拉 ($78)

彩虹卷 ($116)

鰻魚青瓜卷 ($48)

埼玉網燒牛舌 ($78)

秘製蒜香牛油燒帆立貝 ($38)

古今二
地址:荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
2023-08-07 116 瀏覽
彩虹卷 $116餐廳知道我地唔食沙律醬,所以幫我地走晒。不過咁樣更加睇到真係好似一條彩虹咁。手握壽司上面有三文魚、吞拿魚、 鰹魚。 呢間餐廳嘅創意手握壽司材料配搭新奇,但係食落去依然都係咁好味。第一次食有牛油果嘅壽司,同刺身配搭嘅效果出嚟都幾好。 手卷咬口紮實,青瓜同埋牛油果擴闊左壽司嘅咬感。蜘蛛$96呢一款手握壽司材料有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳。 炸軟殼蟹炸衣薄,炸得香脆,咬落去可口。 炸軟殼蟹嘅炸物加埋照燒汁醬好好食。 醬汁令到成舊壽司唔會太乾,而且都可以中和左炸物嘅肥膩感。清酒煮蜆$128清酒煮蜆冇得彈清酒嘅酒精味唔會太濃郁, 但係一想碟就已經聞到好香嘅酒香。 啲蜆好新鮮同埋冇沙,所以個湯非常有鮮味, 同酒嘅配搭好合適。 餐廳仲用咗牛油炒香左姑同埋少少洋蔥先,所以湯底飲落去會有埋牛油嘅香味。芝麻雞翼(2隻)$38芝麻雞翼微微咁樣炸咗一次,所以表面層皮好香脆,但係又唔會好似天婦羅咁樣有太厚嘅炸衣。 用咗少少七味粉來調味,香辣可口,食完一隻再想食多隻。

彩虹卷 $116

蜘蛛$96

清酒煮蜆$128

芝麻雞翼(2隻)$38

• 清酒煮蜆
2023-08-06 13 瀏覽
今日去荃新天地行街,順便食晚飯,之前食過古今二其他分店,今次試下荃新天地先~🥰餐廳供應多款日式料理,主打招牌菜依舊為款特色創意卷物,色彩豐富,荃新天地分店座位不多,但都坐得舒適☺️✨超級龍卷風 $88份量好足,一共有8件,配料包括炸蝦、鰻魚、芝士、青瓜,表面鋪上脆片同鰻魚汁, 賣相幾靚,食落充滿口感😛✨蜘蛛 $96配料包括軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳等等,軟殼蟹炸得卜卜脆,好足料,再加埋蟹籽同燒汁,口感豐富又香口😋✨清酒煮蜆 $128每隻蜆都算大隻,無沙,除左蜆之外,配料仲有洋蔥、海帶同菇,個湯唔濃清酒味,但充滿蜆既清甜海鮮味,我地都飲埋d湯🤤✨鹽燒雞中翼(1串) $32雞翼燒到好香口,個皮脆脆地☺️✨芝十年糕(2pcs)$26年糕外脆內軟,口感煙韌,加上香濃拉絲芝士🥰

✨超級龍卷風 $88

✨蜘蛛 $96

✨清酒煮蜆 $128

✨鹽燒雞中翼(1串) $32
雞翼燒到好香口,個皮脆脆地☺️

✨芝十年糕(2pcs)$26
年糕外脆內軟,口感煙韌,加上香濃拉絲芝士🥰

2023-08-02 13 瀏覽
今次又帶朋友食呢間日本嘢,因為我實在太鍾意食呢度啲飯卷,食咁多次都冇失望👍🏻金龍卷$98主要材料有三文魚、炸蝦、芝士,口感相當豐富😋首先柔軟肥美嘅三文魚,然後煙靭嘅飯卷住脆卜卜嘅炸蝦同埋Creamy芝士😋,配埋少少美乃滋同埋燒汁,一口一粒好正。煙花$79主要餡料有辣味吞拿魚蓉、辣味三文魚同埋薯片碎,食落除咗有魚蓉嗰種綿綿口感😋仲有脆脆薯片,辣辣地幾惹味幾好食👍🏻清酒煮蜆$128呢個蜆都幾大隻肥美,完全冇沙👍🏻有鮮甜湯飲,裏面仲有啲好甜嘅洋蔥、白菇食😋鹽燒鯖魚$68燒得好靚😍皮脆甘香肉嫩,魚肉保持左啲魚汁,一啲都唔會鞋囗。味道一啲都唔會腥,揤啲檸檬汁落去一齊食好清新👍🏻

金龍卷$98

煙花$79