2021-06-24 1342 瀏覽
一早已經久仰古今二呢個大名,知道佢喺官塘起家,原來荃灣都有分店,經過見到又肚餓當然要入去試下😎兩個人叫左份彩虹卷,鰻魚壽司薄餅,牛肉壽喜鍋同埋四串串燒😀1. 彩虹卷面頭係剌身同🥑包裹住裡面既🥒同蟹柳,色彩豐富,三款魚刺身都好新鮮👍2. 鰻魚壽司薄餅擺盤好靚😂 鰻魚燒得唔錯,肉厚,加埋黑白芝麻更加香中間係吉列飯團,配埋鰻魚汁一齊食好滋味,但略嫌吉列皮硬左少少😅3. 牛肉壽喜鍋湯底好甜👍 冬菇金菇豆腐娃娃菜同粉絲索晒湯底好好食😋 牛肉都滑~4. 七味秋葵串燒簡單但開胃惹味既組合👍5. 豚肉露筍豚肉燒到金黃色好靚,露荀份量好多,爽口無渣😀6. 蒜香牛油翠玉瓜蒜同牛油味勁香,係一個永遠不敗既組合!翠玉瓜夠淋,好食!😋7. 黑豚荔枝卷串燒非常Juicy,荔枝既甜味中和左黑豚肉輕微油膩口感,創新但又好夾👍呢度選擇真係超級多!!水準整體偏高,會再黎試其他款式😊

兩個人叫左份彩虹卷,鰻魚壽司薄餅,牛肉壽喜鍋同埋四串串燒😀

1. 彩虹卷

2. 鰻魚壽司薄餅
鰻魚壽司薄餅

擺盤好靚😂 鰻魚燒得唔錯,肉厚,加埋黑白芝麻更加香

3. 牛肉壽喜鍋

4. 七味秋葵串燒
簡單但開胃惹味既組合👍
七味秋葵,豚肉露荀

5. 豚肉露筍
豚肉燒到金黃色好靚,露荀份量好多,爽口無渣😀

6. 蒜香牛油翠玉瓜
蒜香牛油翠玉瓜

蒜同牛油味勁香,係一個永遠不敗既組合!翠玉瓜夠淋,好食!😋

7. 黑豚荔枝卷串燒
黑豚荔枝卷串燒

呢度選擇真係超級多!!水準整體偏高,會再黎試其他款式😊

2021-06-23
七味秋葵,豚肉露荀
蒜香牛油翠玉瓜
黑豚荔枝卷串燒
  • 牛油蒜蓉翠玉瓜
  • 豚肉露荀串燒
  • 牛肉壽喜燒
今日同媽咪嚟完千色血拼就嚟呢度補充返力量 入面都好多人 要等一陣先有位叫咗個龍捲風沙律 外形真係幾似 好高好多 呢個沙律非常開胃 佢有啲脆脆片放喺面 仲有唔少嘅蟹柳蟹籽 食到個底仲有海藻 好好食跟住就要咗個雜錦天婦羅 熱辣辣炸起好好食 佢個粉漿薄薄地,厚度適宜!除咗炸蝦,有甜薯仔同秋葵等,同樣好味 推介至於佢哋呢度好出名嘅卷物我哋就揀咗蜘蛛同埋金龍捲蜘蛛裏面包咗牛油果,蟹柳同埋軟殼蟹,口感豐富。同埋即叫即包嗰個紫菜唔會淋曬,軟殼蟹又係一樣非常邪惡嘅食物所以好好食至於個金龍捲裏面就係芝士同埋炸蝦上面就舖三文魚同埋少少沙律醬,個人比較鍾意食呢個因為有芝士喺裏面有特別香濃,炸蝦香脆,上面再加三文魚呢個口感更加多重食物質素高,位置方便,值得encore

至於佢哋呢度好出名嘅卷物我哋就揀咗蜘蛛同埋金龍捲

食物質素高,位置方便,值得encore

2021-06-20 38 瀏覽
🌟新派日式料理,款式新穎又有派頭 呢度出名卷物出色,所以要試下唔同款式🥗龍捲風沙律 $68有多款沙律生菜、菠菜等,又有好多蟹柳蟹子係上面 卷物好多唔同款式,非常吸引🥰而且壽司飯🍙好新鮮又軟綿綿珍珠米卷物加左牛油果🥑同青瓜🥒好健康👍 🍣彩虹卷 $98牛油果、青瓜、蟹柳、三文魚同吞拿魚 🍱🍙火山 $88青瓜、牛油果、蟹柳、帶子 🍣🦀蜘蛛 $85青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹 🍡黑豚荔枝卷串燒 $38黑豚肉入面包住荔枝肉,鮮甜又有黑豚肉的肉汁
🌟新派日式料理,款式新穎又有派頭
呢度出名卷物出色,所以要試下唔同款式

🥗龍捲風沙律 $68
有多款沙律生菜、菠菜等,又有好多蟹柳蟹子係上面

卷物好多唔同款式,非常吸引🥰
而且壽司飯🍙好新鮮又軟綿綿珍珠米
卷物加左牛油果🥑同青瓜🥒好健康👍

🍣彩虹卷 $98
牛油果、青瓜、蟹柳、三文魚同吞拿魚

🍱🍙火山 $88
青瓜、牛油果、蟹柳、帶子

🍣🦀蜘蛛 $85
青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹

🍡黑豚荔枝卷串燒 $38
黑豚肉入面包住荔枝肉,鮮甜又有黑豚肉的肉汁

2021-06-18 818 瀏覽
行完千色店後,晚飯時間來到餐廳,因為早食午餐嘅關係,下午五點幾已經有啲餓,黎到餐廳大約六點左右,當時還有很多吉位,但很快六點半便坐滿人。🥗龍捲風沙律 $68Crazy Salad 放上枱嘅時見到呢個小山丘,令人興奮😆,真係勁足料!由蔬菜、海藻、蟹柳、脆片堆成,撈埋一齊食有多種爽脆口感。🍤金龍卷 $88Golden Dragon Roll 食材由三文魚、炸蝦、芝士卷成,三種食材味道超夾,三文魚和芝士都好滑溜。🦪火山 $88Volcano Roll係巨形卷物,有青瓜、牛油果,上層係鋪滿厚厚層蟹柳、帶子和蟹子,飯和蟹柳做底層,係比較清甜嘅卷物。🦀蜘蛛 $85Spider Roll食材有青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹,軟殼蟹鬆脆得黎柔軟,帶海鮮少少鹹味。🍆茄子燒 $35Eggplant燒茄子上鋪滿櫻花蝦和醬汁,係一道惹味菜式。每一道菜都堆砌精美,充滿心思,而且好食得黎都幾健康,好多卷物都有青瓜、牛油果呢兩種食材。

🥗龍捲風沙律 $68

Spider Roll

🍆茄子燒 $35
Eggplant

茄子燒

燒茄子上鋪滿櫻花蝦和醬汁,係一道惹味菜式。

2021-06-18
火山
2021-06-18 55 瀏覽
朋友喺荃灣做嘢,介紹咗一間非常特色嘅餐廳俾我,裝修行簡約風、小清新路線!Menu中非常之多樣化,卷物係呢一間餐廳嘅主打item,各式配搭都應有盡有,而且賣相都非常吸引。用剔剔紙,非常清晰。龍捲風沙律~個底係沙律菜,而個面係非常豐富嘅材料,包括蟹子、蟹柳、中華沙律同熱浪脆脆,份量非常之多,整個沙律大有微辣,應該係熱浪脆脆帶出嘅效果,增加左沙律嘅層次。相撲力士~上面鋪滿左唔同嘅刺身,味道很豐富,而卷物內芝士味濃,配搭非常新奇。燒茄子~茄子非常之濕潤,味道方面,由於放滿櫻花蝦,蝦既香氣四溢!雞泡魚乾~燒到金黃香脆,口感軟硬適中,本身已經非常夠味,配沙律醬更加突出!東京爆脆~非常花心思嘅一道菜,外層係正常壽司卷,但內層竟然係炸過嘅!所以有外軟內脆嘅口感!食咁多嘢都係呢個價錢,唔怪得知可以成為荃灣嘅熱門小店!返兜必選!

用剔剔紙,非常清晰。

2021-06-17 29 瀏覽
今日嚟到荃灣千色匯呢間古今二食日本fusion菜, 古今二嘅地理位置十分方便,地鐵站行去只需要十分鐘路程。 佢嘅裝橫行簡約清新風,入到去坐位都幾寬敞, 而且十分整齊乾淨。 睇完menu,決定叫佢嘅龍捲風沙律做前菜, 佢嘅沙律十分大盤,足夠三四人食, 超級豐富,好多蟹柳絲 ,而且好好食。 叫咗兩個小食一個係燒茄子另一個係網燒牛舌 ,特別推介佢嘅燒茄子, 佢烤得恰到好處,茄子好淋,再加埋佢嘅特製醬汁仲有櫻花蝦, 真係完美。 至於網燒牛舌,都好好食,軟硬適中好淋。侍應推介佢嘅三文魚頭湯鍋好受歡迎所以就叫咗一個嚟試,估唔到湯鍋嘅配料十分之多,除咗有菜同豆腐仲有整整一大個三文魚頭,而且湯亦都好鮮甜,一啲都唔腥。最後主菜方面我哋分別叫咗一個東京爆趣同一個富士山,兩個卷物都好好食, 東京爆脆裏面包住 應該係天婦羅,感覺好特別,至於富士山上面鋪住滿滿嘅蟹柳絲同配埋牛油果十分新

2021-06-17 53 瀏覽
第一次試食古今二,今次叫外賣嘅,外賣就有九折。店員好好,叫我地入去坐住等。叫左個雞扒飯,呢個可以揀配炸蝦卷/三文魚卷/加州卷,今次揀左炸蝦卷,雞扒份量都好多,而且個底都有汁。另外有少少沙律。呢個便當餐都抵食。之後叫左兩個卷物加麵嘅餐。因為太肚餓,所以唔記得左單獨影低個卷物。呢個係醬油烏東,湯底ok,不過就咁飲會偏鹹。麵嘅份量比較少,呢個餐男仔食應該會唔夠。卷物都有好多選擇,兩個餐都揀左金龍卷(三文魚加炸蝦)呢個好味同埋費城卷(三文魚加芝士加牛油果,呢個覺得麻麻地。不過三文魚冇咩味。不過好嘅係佢外賣個麵同湯係分隔開。

雞扒便當

醬油烏冬+金龍卷+費城卷

豬骨拉麵
不過好嘅係佢外賣個麵同湯係分隔開。

外賣自取
雞扒便當
醬油烏冬+金龍卷+費城卷
豬骨拉麵
2021-06-17 67 瀏覽
🎆日本麻醬豆腐沙律 $75🎆日式芝麻醬再加上黑芝麻作為沙律的醬汁底,豆腐夠凍夠滑,三文魚籽甜但有少腥🌌茄子燒 $35🌌茄子燒採用櫻花蝦豆瓣醬作調味,咸咸香香又帶點少甜,原條茄子份量滿足🌠煙花 $95🌠喺辣味三文魚壽司面鋪滿吞拿魚粹、蟹籽及脆片,口感creamy ,味道不算濃,有淡淡的鮮魚香🌅搖滾樂 $92🌅炸蝦壽司上放一片鰻魚,然後加入軟芝士及牛油果,味道非常好,先是鰻魚甜再加上炸蝦的香口,最後芝士及牛油果中和🤤👍🏻🎇富士山 $88🎇雖然顏色上與富士山還有段距離,但形態上是有感覺的,在鰻魚牛油果壽司上放滿蟹柳絲營造山的氣派,甜味較為突出😋👍🏻總括而言,這家新式壽司的味道都唔錯,係可以再次光顧的餐廳😁

🎆日本麻醬豆腐沙律 $75🎆

🌌茄子燒 $35🌌

🌠煙花 $95🌠

🌅搖滾樂 $92🌅

🎇富士山 $88🎇

總括而言,這家新式壽司的味道都唔錯,係可以再次光顧的餐廳😁
2021-06-16 1163 瀏覽
呢間成日排長龍嘅日式餐廳,響餐廳外睇倒餐牌已經覺得吸引,啲卷物相片全部都好澎湃今次經過見少人排隊決定等位試一試~睇完餐牌真係樣樣都想叫😂😂😂龍捲風沙律 $68超好味嘅沙律 沙律菜好新鮮爽口,加上蟹柳絲、海藻、脆片,特式嘅沙律醬,口感好豐富 份量好大份好抵食,推薦網燒牛舌 $48平時蕃薯妹係極唔鐘意食牛舌!今次朋友想食,諗住串燒唔會好大份,點知有咁多😂 試一試,又估唔倒好好味 牛舌燒得好淋好juicy,沾埋醬汁,完全唔會有騷味。冬菇串燒 $25大大隻冬菇!沾上醬汁燒完入面依然好Juicy! 好味😋三文魚頭湯鍋 $88點解呢度樣樣嘢都咁大份😂 三文魚頭勁多肉,而同仲好鮮味同唔會煲到鞋曬,有好多滑豆腐同埋野菜,兩個人每人可以飲到4碗 蜘蛛 $85 & 煙花 $95蜘蛛:炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳 卷物煙花:辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片最後嚟到嘅係主角~ 卷物 果然名不虛傳,好豐富口感好特別嘅卷物,份量一樣係比較大份,好好味好驚喜。食到兩個人攬住個肚走,都只係每人$225,抵食🥰

今次經過見少人排隊決定等位試一試~

睇完餐牌真係樣樣都想叫😂😂😂

龍卷風沙律

龍捲風沙律 $68
超好味嘅沙律
份量好大份好抵食,推薦

網燒牛舌

網燒牛舌 $48
牛舌燒得好淋好juicy,沾埋醬汁,完全唔會有騷味。

冬菇串燒

冬菇串燒 $25
大大隻冬菇!沾上醬汁燒完入面依然好Juicy! 好味😋

三文魚頭湯鍋 $88

煙花&蜘蛛

煙花

蜘蛛 $85 & 煙花 $95
蜘蛛:炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳 卷物
煙花:辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片

最後嚟到嘅係主角~ 卷物

食到兩個人攬住個肚走,都只係每人$225,抵食🥰

2021-06-10
20 分鐘 (堂食)
龍卷風沙律
網燒牛舌
冬菇串燒
煙花&蜘蛛
煙花
  • 龍捲風沙律
荃灣千色匯近來開咗好多新餐廳,原來我連我超鍾意嘅古今都喺度有分店,我之前喺尖沙咀食過一次,覺得超好味!係日式嘅fusion菜,成日都好想再食,可惜唔係成日出尖沙咀。估唔到近來成日喺荃灣見客,發現咗原來荃灣有古今二!超級驚喜,呢間重要位置多好多,環境都大啲,光猛啲,坐落更加舒服!由於今日胃口超好,所以我都叫咗好多嘢食!上次我主要係去食佢嘅沙律同埋壽司,今次都忍唔住要encore,叫咗同上次一樣嘅龍捲風沙律,仲有兩款Fusion壽司,然後因為想試吓佢啲熟食,就加左xo醬煎茄子,仲叫咗牛舌,再加多一大碗三文魚頭湯。首先嚟嘅係龍捲風沙律,真係超級足料,蟹柳絲嘅份量超級多,生菜亦都好鮮甜,醬料亦都係第二次食都一樣係覺得咁好味,非常好味,份量超級多!壽司方面,叫咗一個富士山同埋東京爆脆卷,富士山有超多蟹柳係上面,多到見唔到下面卷住左咩, 可見幾咁足料! 雖然見唔到, 但一食就估到入面放左咩, 因為佢牛油果既味實在太香~ 一食就食得出! 食得出係高質牛油果~ 入面仲有脆脆同鰻魚, 口感好立體! 東京爆脆卷亦都無改錯名, 入口真係好脆~相信係因為有脆脆夾係吞拿魚同蟹柳之間, 口感好正。之後黎既係湯,

由於今日胃口超好,所以我都叫咗好多嘢食!

之後黎既係湯, 比想像中大碗!係成個煲咁上, 見到大大個三文魚頭, 啲湯勁香! 襯熱一飲, 我不時唔中意飲魚湯的, 但呢煲真係好鮮甜, 一啲腥味都唔覺!會忍唔住係咁飲~ 條魚都好好味, 好新鮮, 勁多肉魚肉夠軟夠滑,點wasabi 超級好味!

燒牛舌都好有驚喜, 口感勁爽勁彈牙,個燒肉汁都好惹味, 我一食第一舊就收唔到口!係咁食~ 茄子都係勁惹味, 用左大量XO 醬, 毫無保留咁落, 勁好味, 配上茄子肉既口感, 係種享受~

兩個人叫左咁多野竟然清得曬! 可見真係好好味~ 超滿足的一餐~!
2021-06-10 67 瀏覽
荃灣想食日本嘢以前都冇乜選擇除咗拉麵都係拉麵😂見呢間新開又成日好多人排隊於是呢晚就同朋友嚟試吓啦餐牌都好多選擇唔單止淨係壽司天婦羅連串燒都有好有居酒屋嘅感覺我哋今晚嘅頭盤叫咗個網燒牛舌牛舌超厚切好有咬口點埋個檸檬汁感覺唔會太膩之後嚟嘅係蝦肉秋葵天婦羅個天婦羅唔會好油秋葵都仲係爽脆嘅不過朋友就覺得秋葵好似唔係太夾用嚟做天婦羅🤔再之後嚟嘅係日式麻醬豆腐沙律麻醬份量唔會孤寒加埋啲菜都好新鮮好脆所以成個沙律係好食嘅我哋仲叫咗個幾特別嘅壽司薄餅成個感覺好趣又好脆😂真係好似食緊pizza幾特別食埋個Pizza已經知道自己叫得太多嘢食🙈因為所有嘢嘅份量都好足不過見到個壽司咁特別我哋嘅食慾又直線上升返🤣所以最後都係清碟咁滯加埋一食到咁飽都唔洗$500開心🥰
荃灣想食日本嘢
所以最後都係清碟咁滯
加埋一食到咁飽都唔洗$500
開心🥰

2021-06-10 51 瀏覽
古今二一直都好有質素,之前都食過其他分店,今次都一樣保持到水準。一開始叫左個龍捲風沙律,入面有海藻,蟹柳等等,都幾fresh同埋好大盛。之前叫左個泡菜豚肉鍋,入面好足料,有粉絲,娃娃菜,冬姑,豆腐等等,面頭就擺左一堆泡菜,越煲越入味。之後叫左個雞泡魚乾,好好食,燒到岩岩好,仲可以點埋蛋黃醬,食到朋友好想叫番杯酒。卷物方面,我地叫左火山,姐係有帶子,青瓜,牛油果同埋蟹柳,口感好豐富,同埋帶子好多! 食落啖啖都有料。仲叫左個午夜牛郎,最特別就係佢係炸壽司,個邊邊係脆的,又真係第一次食!
2021-06-09 52 瀏覽
古今二出名性價比高,啲壽司🍣款式創新,仲有份量多得驚人😂😂所以今日屋企唔想煮飯又黎食😜今次試左佢個燒茄子🍆😋😋本第以為好普通既野,點知佢個醬好惹味❤️❤️好似xo醬加櫻花蝦燒到咁👍🏻👍🏻之後試左佢三款signature 自創壽司🍣,我最鍾意金龍卷,因為有三文魚🍣加炸蝦🍤入面😆😆脆卜卜,加埋沙律醬又好惹味🤪另外,蜘蛛係有牛油果🥑加炸蟹,仲要厚切,兩個人食都已經飽到不行了😂而火山🌋係最誇張的,由好多舊加洲反卷加大量蟹籽蟹柳同一齊😋😋我好鍾意佢所有自創既卷,因為啲料係好充足😆而且個present 好配合個名 ☺️☺️爆多料👍🏻🤪由於免得食飯太多,無菜,所以我地叫左個龍卷風沙律🥗呢個沙律又係好足料 😂😂大量沙律菜加海帶,除左有脆卜卜既蟹籽外,仲有好多薯片碎😜😜真係好有創意😆最後食左咁多野,仲食唔哂外賣🥡拎走😂😂幾百蚊埋單,真係性價比高😃😃

2021-06-09 831 瀏覽
今日森仔同女朋友去咗荃灣食古今二,呢間坐得都幾舒服,開揚光燈舒服的,感覺空氣夠流通。我女友好鍾意食澱粉質,今次飯類比較多😂😂超級龍捲風望落好似大大舊飯團 其實最頂係蟹籽同蟹柳絲加少少沙律醬再炙燒 我哋都係食到一半先發現入面係兩排嘅蟹柳牛油果壽司卷 有驚喜😂😂 蟹柳同平時食開個啲唔同 呢隻口感同味道都好好食。火山x辣妹🍤跟住我哋點左兩個壽司卷,兩份卷面都有好多鮮甜嘅蟹籽,粒粒咬落去都有口感又有鮮甜嘅汁。辣妹係炸蝦芝士卷,上面有層大舊嘅吞拿魚蓉。火山都係炸蝦芝士卷入邊仲有鰻魚塊,上面除咗有蟹籽,仲有一塊塊脆片。口感層次豐富,炸蝦放得耐都唔會覺得好油,依然咁香脆。鰻魚加芝士粒食完唔覺得流。龍捲風沙律🥗大大碗沙律 做前菜好食又開胃 入面有蟹籽、蟹柳絲、蛋碎、生菜、最底有好多中華沙律 健康之選 生菜、蟹籽、蟹柳絲味道鮮甜 蛋碎係好似平時食開日本嘢無油又唔嚡口個隻蛋絲 成碗加埋口感豐富 成日出街食飯 食多啲菜清清腸胃 感覺個餐無咁大罪惡感😂😂昭和豆腐煎上菜個時都有點驚訝 好似舊迷你板磚 女友手長咁長(佢手細) 外皮香脆內裡係厚實嘅硬豆腐 面淋咗層芡汁 因為一塊都好大舊 建議多人分嚟食

我女友好鍾意食澱粉質,今次飯類比較多😂😂

超級龍捲風

火山x辣妹🍤

龍捲風沙律🥗

昭和豆腐煎
  • 火山
2021-06-07 50 瀏覽
平日見佢好旺,所以冇去排隊。今晚見不用排隊,立即入去。見佢主打串燒,叫了荔枝豚肉串燒。。荔枝肉吾算大粒及甜,但配合豚肉仍可化解油膩。。ok燒牛舌。。。牛舌片厚度比薄片厚,但又薄過厚燒。。。味道吾錯,如果做厚燒會更好。。主菜。。先叫了牛肉喜燒煱。。跟酒精爐加熱。。湯底偏甜,牛肉順滑,豆腐亦好味,但火力太大,2分鐘牛肉已全熟。。但年輕waiter似乎不懂如何熄火。。(聽到waiter.甲同乙講,小心塊布冚吾熄,好似上次咁燒著埋塊布😰)。。PS佢地真係好young..連壽喜煱要跟隻長湯匙都吾識最後的吉列豬扒定食。。兩大塊吉列豬扒,豬扒肉質好淋。。好味道,要彈佢D吉列外皮好鬆散,而炸完亦未隔请油。。底好多油。。。。定食三片刺身。。可有可無。。兩舊單骨炸雞翼。。味道ok..但似乎太多炸物。。反而個沙律菜好正。。如果多D。。應可平衝番油膩感總結。。整體食物質數吾錯。。侍應服務質量。。有熱誠但有進步空間下次會再試下其他名物
平日見佢好旺,所以冇去排隊。今晚見不用排隊,立即入去。
見佢主打串燒,叫了
主菜。。先叫了
牛肉喜燒煱。。
最後的吉列豬扒定食。。
定食三片刺身。。可有可無。。
兩舊單骨炸雞翼。。味道ok..但似乎太多炸物。。
反而個沙律菜好正。。如果多D。。應可平衝番油膩感
總結。。整體食物質數吾錯。。
侍應服務質量。。有熱誠但有進步空間
下次會再試下其他名物

2021-06-07
2 分鐘 (堂食)