2021-06-06 59 瀏覽
星期五walk in排隊多人到一個極點等咗半個鐘終於有位入到去啦員工大多數係後生仔女但服務態度幾好,值得一贊一行二人叫咗四樣嘢,每碟份量都好多,兩個人嗌三樣都已經好夠食煙花 吞拿魚蓉加粟米脆片既卷物,吞拿魚蓉細密順滑,加埋呢個粟米脆片更有口感,壽司飯軟硬度恰到好處,值得一試龍捲風沙律混合左蟹柳絲蟹籽中華沙律,生菜非常新鮮爽脆,沙律醬汁甜甜酸酸非常開胃,份量亦非常之多,呢款沙律真係非常之出色海膽炒飯炒飯炒得夠乾身唔油膩,粒粒分明,但海膽份量太少食唔出海膽嘅味道,呢款相對起來較一般明太子雞翼少少辣裏面塞滿明太子,脹卜卜好肥美,都好好食但係如果辣啲會更好加埋兩杯嘢飲埋單每人200多,食飯傾計坐足2個鐘都唔錯😝
星期五walk in排隊多人到一個極點
等咗半個鐘終於有位入到去啦
員工大多數係後生仔女
但服務態度幾好,值得一贊

海膽炒飯

明太子雞翼

加埋兩杯嘢飲埋單每人200多,食飯傾計坐足2個鐘都唔錯😝

2021-06-04
30 分鐘 (堂食)
  • 龍捲風沙律
  • 煙花
2021-06-04 36 瀏覽
阿媽鍾意食日本野,所以今日帶咗佢嚟呢間古今二食特色卷物,但係佢唔食生野,所以今次都係揀返啲熟嘅食物😛古今二嘅卷物真係幾出色~阿媽表示滿意😌◾️龍捲風沙律 • $68 湯律有大量生菜、蟹柳絲、飛魚子,最特別嘅係佢加咗薯片😳所以脆脆嘅口感!◾️火山 • $88個頂道用蟹柳堆砌到成小山丘咁,卷物中間包左青瓜、牛油果、蟹柳、帶子,味道唔錯😋◾️東京爆脆 • $88外層用火槍炙燒過,香噴噴,上面啲醬同卷物超夾!◾️綠野仙蹤 • $98 今次點最多料嘅一款,有八爪魚、蘋果、蟹柳、牛油果、飛魚子~上面嘅生果酸酸甜甜十分開胃!◾️豚肉泡菜鍋 • $78泡菜鍋除咗豚肉之外,竟然仲有薯粉😳如果薯粉多啲就最好,同埋味道偏鹹咗少少😆

◾️龍捲風沙律 • $68

◾️火山 • $88

◾️東京爆脆 • $88
外層用火槍炙燒過,香噴噴,上面啲醬同卷物超夾!

◾️綠野仙蹤 • $98

◾️豚肉泡菜鍋 • $78
2021-06-04 123 瀏覽
其實之前係觀塘都食過幾次…呢間餐廳主打Roll…好多款式…而且價錢好合理…味道仲唔錯添…今日黎開荃灣買野…原來係呢度都開左分店…所以又黎試下…望下餐牌…感覺比以前選擇多左…仲有串燒同鍋物今次點左個沙律…加左2個rolls…串燒豚肉鍋日式麻醬豆腐沙津…其實落左麻醬已經好好味…沙津有生菜…車厘茄…豆腐仲有三文魚籽…樣樣野都好新鮮…而且份量好慷慨添…之後就黎金龍卷同煙花…金龍卷裡面有炸蝦…鋪左塊三文魚…加左pad沙津醬…炸蝦黎到仲好脆…好味煙花就有蟹籽加吞拿魚蓉…上面就“嬸”左d估計係薯片碎…幾特別…都唔錯之後叫左串豚肉荔枝串燒…熱辣辣…食串燒好多時都點呢味野…呢度既豚肉燒得香口…夾住荔枝甜甜地好夾。最後就加多個泡菜豚肉鍋…好足料…好多豚肉…仲有金菇…白菜…大蔥…豆腐…呢個泡菜鍋都幾辣…如果鍾意食辣就啱哂…呢度地方半open…唔算大…不過都算坐得舒服…比觀塘光猛。食物保持水準…價錢合理

今日黎開荃灣買野…原來係呢度都開左分店…所以又黎試下…

望下餐牌…感覺比以前選擇多左…仲有串燒同鍋物

今次點左個沙律…加左2個rolls…串燒豚肉鍋

麻醬豆腐沙津

之後就黎金龍卷同煙花…

金龍卷

豚肉荔枝串

泡菜豚肉鍋

呢度地方半open…唔算大…不過都算坐得舒服…比觀塘光猛。

食物保持水準…價錢合理
麻醬豆腐沙津
金龍卷
豚肉荔枝串
泡菜豚肉鍋
2021-06-03 50 瀏覽
好耐無食過日本菜喇 限聚令下都少左同閨蜜聚會 上個禮拜終於約左閨蜜S 去荃灣古今二食壽司🍣真心覺得古今二既特色壽司好吸引 猶其是富士山卷超美味的說 鰻魚反卷再係上層加上蟹肉同脆片 再加上少量既鰻魚汁 呢個以上不到既配搭 味道超級有驚喜見富士山卷咁有驚喜 忍唔住叫埋個味好特別既忘不了你試下內層係炸脆左既牛肉反卷 上層係美味既芝士醬同芒 加埋其他醬汁 呢個配搭當然唔會令人失望我地另外仲叫左兩款小食 櫻花蝦燒茄子同燒雞泡魚乾 雞泡魚乾燒香後 口感好有趣 完全唔似食緊魚送酒一流食埋個足料既牛肉火鍋 其實真係飽到頂上心口

真心覺得古今二既特色壽司好吸引 猶其是富士山卷超美味的說
見富士山卷咁有驚喜 忍唔住叫埋個味好特別既忘不了你試下
我地另外仲叫左兩款小食 櫻花蝦燒茄子同燒雞泡魚乾
雞泡魚乾燒香後 口感好有趣 完全唔似食緊魚
送酒一流
食埋個足料既牛肉火鍋 其實真係飽到頂上心口
  • 富士山
2021-06-02 228 瀏覽
今日,我約咗嗰好耐無見嘅朋友食飯,佢想食日本野,所以我地揀咗「古今二」🥳龍捲風沙律($68):沙律造型好吸精,真係好似龍捲風。沙律份量好多,有沙律菜、海藻、蟹柳、脆片。將佢地Mix埋一齊黎食真係好好味😋,好Fresh。脆片增加咗沙律口感,沙律醬汁配搭得好好,好特別,正!🥰網燒牛舌($48):一擺上枱就聞到好香,牛舌燒得岩岩好,厚薄適中,食落好Juicy、有咬口,一啲都唔韌,好味。😻茄子燒($35):茄子上面有櫻花蝦,我未食過有櫻花蝦嘅燒茄子,又估唔到食落係好惹味,櫻花蝦&燒茄子超夾,同埋有少少辣辣地,堅好味👍富士山($88):「富士山」好靚呀!卷物上面有脆片&大量蟹柳,包住咗牛油果&鰻魚。牛油果好Fresh,同埋好多蟹柳,一啖食曬佢地好滿足,好好味😋東京爆脆($88):卷物包住咗蟹柳吞拿魚,配埋沙律醬,食落又軟又脆又好味,同埋好有層次感,睇真啲原來佢嗰蟹柳吞拿魚係炸過架,好味。呢個真係必叫之選🤩牛肉壽喜燒($138):有大大塊牛肉、生雞蛋、冬菇、豆腐、蔬菜......壽喜燒湯底甜甜地,鍋入面嘅野食吸收曬湯嘅精華,好好味😋柚子荔枝梳打($38):飲落酸酸甜甜,同埋柚子&荔枝真係好夾,正奇

奇異果香桃梳打($38):飲落好好味,奇異果味再帶有少少香桃味,好飲
2021-05-31
2021-05-31 41 瀏覽
紅日夜晚7:45嚟到都要等一陣位先入到,估唔到呢間餐廳咁有人氣叫咗個龍捲風沙律🥗,除咗沙律菜之外仲有大量嘅蟹柳絲鋪住啲中華沙律😋卷物就叫咗個富士山,入邊有牛油果鰻魚,出邊就鋪滿蟹柳同埋薯片,大概有九至10件壽司,都幾飽肚😂同埋叫咗個忘不了您,用芒果包住壽司飯同埋入邊係用炸牛肉,夠晒新奇😚因為我媽媽係魚嘅愛好者,就叫咗個三文魚頭湯鍋俾佢!入面真係有三文魚頭同埋魚鮫,都叫做幾足料!小食方面就叫左網燒牛舌牛舌切得好厚,一啲都唔韌✌🏻茄子燒就上面鋪滿大量櫻花蝦,七味粉同埋黑胡椒,適合啲鍾意重口味嘅人😊

小食方面就叫左網燒牛舌

牛舌切得好厚,一啲都唔韌✌🏻

• 網燒牛舌
  • 龍卷風沙律
  • 三文魚頭湯鍋
  • 富士山
2021-05-30 631 瀏覽
▪️$88「東京爆脆」卷物明明眼睇係一個普通卷物,但食落真係好脆口😛睇真D先發現,原來中間層蟹柳卷應該係先經吉列炸然後再放上壽司飯上面包住最後再係卷物外層用火槍燒到微焦,做成火炙效果🥰驚喜程度拍得住「忘不了你」,兩個都好好味 !🤪.▫️$88「忘不了你」卷物一開頭見到個名真係覺得好搞笑可能因為佢面鋪有芝士、芒果同芥末的關係,食落好有味蕾的沖擊真係好似「忘不了你」咁又甜又辣🤣而中間仲有炸左的牛肉,食落脆卜卜咁😋.▪️$48 網燒牛舌外層燒到好香脆😊食落好爽口,牛的油脂味亦都慢慢滲出配埋個甜甜酸酸的醋食幾惹味.▫️$88 三文魚頭湯鍋魚頭的size好夠之餘,鍋內配菜的份量都好多豆腐、娃娃菜等吸曬湯的魚味三文魚肉質較有咬口,如嫩滑多一點就更加好味啦.▪️$68 龍卷風沙律新鮮嘅蔬菜配上中華沙律、蟹柳、脆片等所以食落感覺好fresh🥳同埋個size又係勁大份,4個人share黎食都得.▫️$35 茄子燒中間的茄子肉燒到好軟腍再在面頭鈉鋪上櫻花蝦同甜甜辣辣的黑椒汁所以每一啖都好惹味😋.整體感覺係覺得食物好有玩味特色之餘,質素都唔會太差,同埋個份量真心大份,咁的價錢黎講,真係幾抵食。
▪️$88「東京爆脆」卷物
明明眼睇係一個普通卷物,但食落真係好脆口😛
睇真D先發現,原來中間層蟹柳卷應該係先經吉列炸
然後再放上壽司飯上面包住
最後再係卷物外層用火槍燒到微焦,做成火炙效果🥰
驚喜程度拍得住「忘不了你」,兩個都好好味 !🤪

▫️$88「忘不了你」卷物
一開頭見到個名真係覺得好搞笑
可能因為佢面鋪有芝士、芒果同芥末的關係,食落好有味蕾的沖擊
真係好似「忘不了你」咁又甜又辣🤣
而中間仲有炸左的牛肉,食落脆卜卜咁😋
▪️$48 網燒牛舌
外層燒到好香脆😊
食落好爽口,牛的油脂味亦都慢慢滲出
配埋個甜甜酸酸的醋食幾惹味

▫️$88 三文魚頭湯鍋
魚頭的size好夠之餘,鍋內配菜的份量都好多
豆腐、娃娃菜等吸曬湯的魚味
三文魚肉質較有咬口,如嫩滑多一點就更加好味啦

▪️$68 龍卷風沙律
新鮮嘅蔬菜配上中華沙律、蟹柳、脆片等
所以食落感覺好fresh🥳
同埋個size又係勁大份,4個人share黎食都得

▫️$35 茄子燒
中間的茄子肉燒到好軟腍
再在面頭鈉鋪上櫻花蝦同甜甜辣辣的黑椒汁
所以每一啖都好惹味😋
2021-05-29 55 瀏覽
行完千色想食日本嘢,附近返工嘅朋友介紹就試吓呢間。門口見到下午茶餐牌都好啱食,價錢都OK上茶速度好快👍🏻賣相同個餐牌有8成相似雜錦壽司($58)三文魚,鯖魚,北寄貝,左口魚裙邊,拖羅蓉油甘魚好欣賞啲飯夠酸有醋味☺️咁嘅價錢刺身都可以接受火炙三文魚好食,上到枱仲係暖👍🏻最好食係芝士牛油果三文魚卷其他就不過不失,對得起價錢。如果附近返工,lunch time 呢間餐廳係個好選擇睇返午市餐牌同下午茶餐牌價錢都好抵食。最緊要上菜速度快同埋店員友善。

上茶速度好快👍🏻
賣相同個餐牌有8成相似

雜錦壽司($58)
三文魚,鯖魚,北寄貝,左口魚裙邊,拖羅蓉
油甘魚
好欣賞啲飯夠酸有醋味☺️
咁嘅價錢刺身都可以接受

火炙三文魚好食,上到枱仲係暖👍🏻
最好食係芝士牛油果三文魚卷

其他就不過不失,對得起價錢。
如果附近返工,lunch time 呢間餐廳係個好選擇
睇返午市餐牌同下午茶餐牌價錢都好抵食。
最緊要上菜速度快同埋店員友善。
2021-05-29 90 瀏覽
今日同老公去食日料。嗌左2款串燒,黑豚荔枝卷串燒,呢款串燒好得意,真有粒荔枝裹埋豚肉裡面,加埋燒汁味,成串酸酸甜甜。味道幾好味。茄子燒,茄子上鋪滿櫻花蝦,配上燒汁,茄子又軟綿入味,味道好味。2款份卷物,富士山,呢份好誇張,飯卷上鋪滿蟹柳,魚籽,飯里有鰻魚同牛油,超正。煙花,擺飾好靚,好似煙花,有辣三文魚吞拿魚搭配脆片,味道不錯。主食有豚肉泡菜鍋,分量十足,有5五,六塊豚肉,肥瘦適中。面頭搭配泡菜,有點小小辣嘅泡菜加埋甜甜哋湯底,味道都好搭。配料有大量粉絲,白菜,金針菇和豆腐。另一份主食壽司博餅(辣味三文魚),呢個餐搭配好新穎,餅面有三文魚和魚籽,餅底係飯焦,飯又唔會硬,軟硬適中。夾埋一起吃,好似食緊卷物,唔係薄餅。今日食得好飽,好滿足。
今日同老公去食日料。
今日食得好飽,好滿足。
黑豚荔枝卷串燒
富士山
豚肉泡菜鍋
壽司薄餅
2021-05-29 101 瀏覽
講起食卷物,相信唔少人都對呢間餐廳幾熟悉😆 以前喺觀塘已經好出名,三四年前都幫襯過佢,已經覺得佢啲卷物好創新好好食,估唔到而家開多咗兩間分店,上星期去荃灣嘅時候特登再幫襯,估唔到水準依舊保持到☺️呢個沙律真係必嗌,咁多年無都仲係咁大份🤣 份量夠四個人食,入面有大量蟹籽、蟹柳絲、中華沙律同唔同嘅沙律菜,醬汁唔係簡單嘅沙律/千島醬,係帶小小辣嘅醬汁,食落都幾惹味😋呢間嘅雞泡魚干係我食過最好食嘅top 3😍雞泡魚燒到小小乾身,但又唔會太乾掙掙,食落熱辣辣,味道因為個醬汁有啲啲甜味,但我通常食雞泡魚干都點好多沙律醬,莫名地好夾,好好味🤪🔸 富士山 $88呢個見隔離枱嗌咗,個賣相都幾吸引,所以都嗌咗份🤓 佢係有大量蟹柳絲舖滿面,滿到成座山咁,好啱打卡🤣 而個餡有牛油果同鰻魚,味道都幾夾,最欣賞係佢加咗啲脆脆係面,令到口感多層次咗😌🔸 忘不了你 $88 推❗️咁耐無嚟食,嗌一個卷物當然唔夠啦!我哋揀咗好耐,最後嗌咗個名好特別嘅卷物:忘不了你🤣 佢有清新嘅芒果係面,內餡係好意想不到嘅炸牛肉😳 仲加咗芝士係入面,同埋芒果一齊食即刻減低咗芝士嘅膩度👍🏻 最特別係佢面頭落咗千島同wasabi醬,食落有少少刺

龍卷風沙律

雞泡魚干

🔸 富士山 $88

🔸 忘不了你 $88 推❗️

咁耐無嚟食,嗌一個卷物當然唔夠啦!我哋揀咗好耐,最後嗌咗個名好特別嘅卷物:忘不了你🤣 佢有清新嘅芒果係面,內餡係好意想不到嘅炸牛肉😳 仲加咗芝士係入面,同埋芒果一齊食即刻減低咗芝士嘅膩度👍🏻 最特別係佢面頭落咗千島同wasabi醬,食落有少少刺激,但又引唔住好想繼續食,改啱名!
牛肉壽喜鍋
最後,鍾意食壽喜燒嘅我仲嗌多咗個壽喜鍋,成個鍋份量好多,齋牛肉都有5-6塊,入口都幾嫩滑,無乜筋,又有牛味😋 而其他配料份量都好多下,有大量嘅蔬菜,整體而言都係一個性價比幾高嘅壽喜鍋😆

總括而言,呢間日本餐廳主打唔同嘅新派卷物,味道幾唔錯之餘,份量都好足夠,食到勁飽,係性價比頗高嘅一間日本餐廳 👍🏻
龍卷風沙律
雞泡魚干
牛肉壽喜鍋
  • 雞泡魚乾
2021-05-29 48 瀏覽
朋友請食飯,但佢想食日式嘢,上網見呢間古今二好多人正評,就一於嚟試吓佢啦🤪龍捲風沙律 $68沙律上到枱,真係估唔到有咁大兜,蟹柳、中華沙律、蟹子樣樣都比得豪爽,完全對得住佢個價錢。網燒牛舌 $48見隔離枱追加一碟,我哋先叫,一碟有6件,雖然唔係厚切,但食落依然充滿肉汁,師傅好手勢👍🏻牛肉壽喜鍋 $138又係估唔到咁大鍋😬,牛肉有五大片,豆腐、蔬菜、金菇又係勁多,仲有啲薯粉係底,真係物超所值。食咗咁耐終於都到咗佢哋最特色嘅卷物啦東京爆脆 $88 (上)卷物裏面有吞拿魚&蟹柳,而上面有明太子醬,最特別就係佢有用火槍輕輕咁燒過件卷物,令到食落去個口感有啲似燒飯團。富士山 $88 (下)又係瘋狂咁落配料🤣卷物裏面有鰻魚、蟹柳&牛油果,牛油果完全提升咗成件卷物,今到口感再提升🤤

龍捲風沙律 $68

網燒牛舌 $48

牛肉壽喜鍋 $138

食咗咁耐終於都到咗佢哋最特色嘅卷物啦

東京爆脆 $88 (上)

富士山 $88 (下)
又係瘋狂咁落配料🤣
2021-05-26 53 瀏覽
今次去經過荃灣入咗去一間叫古今二嘅餐廳, 見都幾多人排隊跟住就等下試一試睇下好唔好食。 入到去首先叫咗個日本溫室南瓜沙律,個沙律同南瓜好夾,南瓜真係好甜好好食。 跟住叫咗個火山同埋忘不了你。 其實就係兩種卷物。一個係芝士炸雞卷。 一個就係蟹子蟹肉卷。 佢嘅飯同埋餸同埋啲醬都溝得好好。食落去好特別好新鮮, 之後先至睇返原來呢度出名係卷物, 誠意推薦大家嚟呢度一定要試佢嘅卷物。 之後揀咗燒牛舌同埋茄子燒, 兩隻都燒到啱啱好唔會太燶又唔會唔夠焦香味。 特別係佢燒個醬汁又係自家製。好特別嘅醬油香。 最後私心選咗個三文魚頭豆腐湯,呢個真係煮得好入味,好有三文魚頭嘅香真係慢慢煲出嚟, 最後慢慢兩人飲曬。 總括嚟講呢個價錢二人份量係十分之飽,價錢合理,質素有保證,會再幫襯。😋

2021-05-26 51 瀏覽
今天下午突然興起想吃下午茶,行經古今二發現沒甚麼人,所以試了它的下午茶,壽司共6件,加一杯檸水,每件壽司的飯都很好吃,夾起來不會散,沾了豉油依然很實淨,吃進口裡,壽司飯的醋味剛剛好,想不到壽司飯都如此講究,而壽司刺身也非常鮮味,每件壽司都值得細味。個人最喜歡拖羅和火焰蝦壽司,拖羅入口即溶味道濃郁。這裡店鋪不太大,侍應都很友善,閒日下午茶餐時段沒太多人,壽司連飲品只是58元,吃到這樣的質素是超級驚喜!下次一定會再來。
同密友食晚餐,密友要荃灣食。就去我覺得級味古今二啦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻先來2杯綠茶🍵。正點了雞肉串,香口,但份量比較小。多點好嗎😭😭好食呀🤪🤪🤪當然點了2杯日本啤酒🍻來吃今餐啦😍😍😍😍燒冬菇,香口。帶小小7味粉。送啤酒一流燒茄子。燒得剛剛好。今次肉帶滑。加入嬰花蝦更香口,正😍😍南瓜🎃溫室沙律。南瓜超甜。配上蟹子生菜杏仁片。成個沙律好match真心好味。南瓜做沙律真的不錯富士山呢個卷物帶上大量蟹柳同脆片,令到卷物更加升華。好脆口。蟹柳帶甜。蟹柳加脆脆變成一個山仔。變了富士山呢個東京爆脆都好味有蟹柳加吞拿魚,上面有沙律醬。古今二卷物殺手,真心推介。三文魚頭豆腐煲。鮮甜。魚頭足料。吃到中段先記得影相。實左太好味。豆腐又滑。湯好甜。讚。整體正👍🏻👍🏻👍🏻
先來2杯綠茶🍵。正
點了雞肉串,香口,但份量比較小。多點好嗎😭😭好食呀🤪🤪🤪
當然點了2杯日本啤酒🍻來吃今餐啦😍😍😍😍
燒冬菇,香口。帶小小7味粉。送啤酒一流
燒茄子。燒得剛剛好。今次肉帶滑。加入嬰花蝦更香口,正😍😍
2021-05-24 99 瀏覽
這店最初設於觀塘,bookmark了很久,一直很想試的餐廳,現在荃灣也開了分店,終於有機會來試試了。餐廳是主打多款特色卷物的餐廳,最後點了雙拼卷物、火山、牛肉壽喜燒鍋及龍捲風沙律。 龍捲風沙律份量很大,足夠3-4人吃,裏面有生菜、蟹柳絲、中華沙律,加上蛋黃醬吃,很滋味呢。火山面放了滿滿的蟹籽和蟹柳,調味得宜,底下是蟹柳和牛油果卷,是簡單的美味啊;雙拼卷物則選了芝士炸蝦卷及龍捲風,炸蝦炸得香脆,加上芝士,豈能不好吃!龍捲風則是由鰻魚芝士及脆片卷成,口感同樣香脆美味。至於牛肉壽喜燒鍋,份量也挺大的,足夠2-3人分享,吃到底部更有吸滿湯汁的粉絲,十分美味。是一頓很不錯且價比高的午餐,會再來吃的~

至於牛肉壽喜燒鍋,
牛肉壽喜燒鍋

是一頓很不錯且價比高的午餐,會再來吃的~
2021-05-21
牛肉壽喜燒鍋