2019-06-27
記得初次去日本旅行,好興奮咁去試磯丸水產,覺得即叫即燒(仲要係自己燒)特別過癮特別好食。好掛住磯燒,所以嗰晚揀左食呢間。呢間餐廳位置幾方便,地鐵站一出唔洗好耐就到喇。環境相當有日本風,天花擺滿色彩繽紛嘅日本雨傘,牆邊就放左一枝枝日本酒,仿如置身於日本餐廳蕃茄沙律 $68蕃茄配黑醋,最佳配搭。中意佢將蕃茄切片而唔係切塊,咬落爽口唔會太多蕃茄汁,影響清新口感深海池魚刺身 $188池魚一年四季都有,但原來朋友話我知6-8月係池魚特別肥美嘅月份,可見呢間餐廳能用上合時嘅魚肉作刺身,食落的確充滿魚油香特上壽司盛 $468刺身壽司連同卷物共有13舊,海膽(menu好正宗咁叫佢做「雲丹」,我今日真係學到好多野😂)味道鮮甜,一舊真係有啲唔夠喉!刺身魚片透明而有色澤,我個人最喜歡拖羅、牡丹蝦同埋平目魚壽司👍🏻蚧味噌甲羅燒 $78隻我最期待嘅畫面出現了,呢度嘅蟹蓋好特別地有隻鵪鶉蛋放左喺中間,店員放上爐燒嗰陣會將佢倒入蟹膏中,再攪勻。亦即係話,隻蛋連殼係for影相架姐。蟹膏味道濃郁,有蟹籽同蔥花增加口感活貝盛合 $428要讚下店員服務好好,嗰晚黎食係星期六晚市,咁多食客嘅情況下仍會幫我地逐一燒哂啲海鮮。燒
蕃茄沙律 $68
深海池魚刺身 $188
特上壽司盛 $468
蚧味噌甲羅燒 $78隻
活貝盛合 $428
要讚下店員服務好好,嗰晚黎食係星期六晚市,咁多食客嘅情況下仍會幫我地逐一燒哂啲海鮮。燒嘅次序係蟹蓋同鮑魚,跟住係扇貝同蜆,最後就係蠔。鮑魚一上枱仲係郁下郁下,好生猛好掙扎。扇貝同蠔都好大隻,好彩係由店員燒,因為如果係我燒,我冇乜信心燒到佢唔韌。。。
梅酒梳打 $58 白桃梳打 $52
整體而言,雖然呢間餐廳定價稍貴,但海鮮用料同店員服務態度的確物超所值