南瀛水產

Nan Ei Sui San
2019-05-29 37 瀏覽
呢排日本水產料理特別興,其實我都想食好耐,但係有啲又太遠,有啲又太貴,令到我們遲遲都未去食,今次見到朋友去咗食呢間餐廳,就立即令我蠢蠢欲動去試一次!果然冇失望,食物新鮮之餘,價錢合理。地點位於尖沙咀一流地段,一出地鐵站就係啦!餐廳一入去就有好大個魚缸,對面當然好多新鮮嘅海鮮啦!先來一個海鮮沙律,魚生份量很多,新鮮!再來一個東瀛五點盛,第五種魚生刺身,魚生厚切,色澤亦都好靚,鮮甜!天婦羅盛盒:薄薄的脆漿係天婦羅好食嘅首要條件,這裏做得非常好,裏面仍然保持多汁鮮嫩,真的好好味但係最重要一個必食推介俾你哋嘅就係甲羅燒,鵪鶉蛋蟹肉蟹膏,燒完出嚟混合起來非常好味,非常香的蟹膏!這個價錢不貴值得一試!

果然冇失望,食物新鮮之餘,價錢合理。

先來一個海鮮沙律,魚生份量很多,新鮮!

2019-05-29 79 瀏覽
今晚真係好好彩,一嚟唔使排隊好快就入到座,二嚟職員俾咗間房我地坐,全房得我地一枱,勁似包咗場😍😍 呢到裝修好有格調,唔講仲以為朋友520包場同我撐枱腳😳去toilet嗰陣經過出面,見到幾乎枱枱都有叫甲羅燒,我諗呢個應該都係必食之一🤤🤤 甲羅燒材料包括蟹膏、蟹肉、蟹籽、蔥花同鵪鶉蛋🦀 職員會幫你燒,佢會不停攪拌啲材料,直到個蟹殼變脆,咁就代表食得🤗 蟹籽加熱之後都仲係一粒粒,配埋蟹膏口感豐富,仲好順滑😍 難怪真係咁多人叫😍落單嗰陣問職員除咗燒蠔仲有無其他食法,佢推介我地食生蠔🙂 呢款同普通即開生蠔有啲唔同,廚師會輕輕調味,我食都有少少醋味,朋友就食到生鏽味,即係天然嘅蠔味🤣🤣 我喺menu唔多覺眼,睇單先知原來佢叫「KAKI」,$88一隻,都唔算平,但鍾意食蠔嘅你就唔可以錯過😉東瀛五點盛即係刺身拼盤,分別有油甘魚、帶子,甜蝦、赤身同三文魚,平時我都少食甜蝦,但今次食咗一隻有少少改觀,甜蝦好重膠質,口感好好😛 另外赤身油脂豐富,雖然無拖羅入口即溶口感,但已經令人一食再食😍😍香蒜牛舌燒得剛剛好,肉質軟腍,完全冇咬唔開嘅感覺,食曬成碟都唔會膩 (因為呢位朋友唔食牛,所以我食晒一碟😂),有少許蒜

KAKI

東瀛五點盛

香蒜牛舌燒得剛剛好,肉質軟腍,完全冇咬唔開嘅感覺,食曬成碟都唔會膩 (因為呢位朋友唔食牛,所以我食晒一碟😂),有少許蒜粒喺面可以增加口感🤤🤤加上少少檸檬汁,仲可以刺激味蕾🐮👅
香蒜牛舌

雖然今餐無飲酒,但都叫咗個佐酒小食—味醂魚乾 魚乾唔似零食嗰隻超乾身,呢款係偏軟身同甜甜地,用嚟伴酒真係一流👍🏻👍🏻
味醂魚乾

最後飲品我揀咗無酒精嘅芒果乳酸,芒果一啲都唔酸,好濃郁果香味🤘🏻
芒果乳酸

總結:雖然真係唔算平,但勝在食物質素同環境裝修一流,真係三五同行放鬆傾計好去處🗣👥
KAKI
味醂魚乾
芒果乳酸
2019-05-28 2258 瀏覽
同好友慶生,揀間好嘢去食!呢間南瀛水產以新鮮水產和日本進口食材為賣點,一入到去都睇到佢有用心裝修,以木器、竹器為主,天花掛著竹燈籠和一些粗繩,周圍掛上很多「魚」字邊的木牌,還有清酒樽作裝飾,很有傳統日本風感覺,加上柔和燈光令餐廳更有氣氛,還有一幅提字牌扁,據聞是由日本名書法家中島春綠親筆提字。除了刺身、壽司、鍋物等多樣選擇,這裡還有浜燒海鮮(原意指即捕即燒即食),我們都沒有吃過,所以都叫了幾樣試下!未燒之前先黎個軟殼蟹沙律($78),軟殼蟹份量不少而且炸得剛好,配以沙律醬和生菜車厘茄,清新又好味!然後叫左個雲丹蟹肉卷($228),小人無知唔知原來雲丹即係海膽,要睇英文先明…一客有6卷,每卷都有兩片海膽在上,飯中間則用紫菜和葉包著蟹肉。海膽好鮮甜,蟹肉亦好新鮮,飯量剛剛好!食日本菜點少得刺身,我地要左個東瀛五點盛($368),有三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚及帶子,每款三件,全部都好新鮮好好味!尤其喜歡個帶子,又滑又爽,好正!仲有個「香蒜牛舌」($88),一碟五件,煎得香口,容易咬開唔硬!跟住店員就送上帆立貝($78X2)和鮑魚($78X2)啦!帆立貝好大隻!店員幫忙在燒爐上燒,將清酒加入

除了刺身壽司、鍋物等多樣選擇,這裡還有浜燒海鮮(原意指即捕即燒即食),我們都沒有吃過,所以都叫了幾樣試下!

軟殼蟹沙律

飯量剛剛好!
雲丹蟹肉卷

香蒜牛舌

跟住店員就送上帆立貝($78X2)和鮑魚($78X2)啦!帆立貝好大隻!店員幫忙在燒爐上燒,將清酒加入帆立貝穀上,燒好後還有很多汁,鮮甜而不覺得酒味!我飲哂!帆立貝剪開了數小件,方便進食!
至於鮑魚就燒得乾身,有咬感之餘又唔韌,不錯!
燒帆立貝
燒鮑魚

接著還有蟹味噌甲羅燒($78X2),呢個用松葉蟹蓋載著經味噌釀製的蟹膏、蟹肉、蟹籽和青蔥,還有一顆鵪鶉蛋,店員幫忙攪拌放爐上燒,轉眼已變成啡色的糊狀,食落有豐富的層次感,味道濃郁,不需要加任何調味料,軟滑得來又食到蟹籽的卜卜爽口,第一次食這個感覺不錯!

蟹味噌甲羅燒

最後還有原隻烏賊燒($75),這條魷魚筒超大,慢慢燒至乾身,店員將魷筒剪開,再塗上特製醬汁持續烘烤,是惹味之選!
如果配燒酒可能更正!不過今日我地飲無酒精飲品,我杯青蘋果乳酸($68)都不錯!有幾顆青蘋果粒在面,解渴又健康!
青蘋果乳酸

為了錦上添花,我們還叫了甜品,南瀛沙冰雪糕($68),我由一開始看餐牌已經看中它了!果然無令我失望!芒果配雲尼拿雪糕再加上沙冰,透心涼,味道倒有點像吃楊滋甘露!
南瀛沙冰雪糕(

雲丹蟹肉卷
燒帆立貝
南瀛沙冰雪糕(
2019-05-28 3628 瀏覽
今日約了好朋友晚上食飯,大家都想食日本料理,所以就來了這間在金巴倫道太興廣場的樓上日本料理餐廳。環境好有日式感覺、無論燈光設計、裝飾及氣氛都如到了日本一樣;喜歡這裡以木製為主要材料,顏色配搭感覺好舒適簡約。食物選擇好多,在刺身、壽司、燒物、烏冬、飯類等等,差不多所有的日式食物都有得選,好吸引喔!我們點了:1. 蕃茄沙律蕃茄好新鮮紅卜卜,多汁酸甜、沙律菜好翠綠爽脆,配上開胃醬汁,健康又美味!2. 深海池魚刺身師傅將池魚切得好薄,半透明的,上面配上柚子淡淡的香味,好清新!爽口的魚生口感,再點上少少wasabi 及豉油,好正喔3. 生蠔如掌頭大的生蠔,好肥美,色澤光澤又靚靚,好鮮甜!配上蔥粒及蟹籽,更香甜4. 南瀛卷南瀛卷餐廳推介的壽司卷口感一流!甜蝦好爽甜鮮味;海膽好甜無腥味、香軟滑溜;吞拿魚肉好香好滑;壽司卷著蔬菜及蟹肉,好豐富!5. 帆立貝&活鮑魚浜燒海鮮:帆立貝好大粒好軟腍又甜又滑,必食!活鮑魚:大大隻仲生猛的鮮鮑魚,好易咬又燒得香口!6. 蟹味噌甲羅燒愛蟹膏之食客必點!蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋、蟹籽等拌勻燒熱去食,好濃郁蟹味道!7. 紫菜海膽天婦羅超級鮮甜新鮮海膽用紫菜包著作天婦羅,好

食物選擇好多,在刺身壽司、燒物、烏冬、飯類等等,差不多所有的日式食物都有得選,好吸引喔!

我們點了:

浜燒帆立貝、活鮑魚

6. 蟹味噌甲羅燒

7. 紫菜海膽天婦羅
紫菜海膽天婦羅

超級鮮甜新鮮海膽用紫菜包著作天婦羅,好特別的口感,點上天婦羅汁!

8. 南瀛玉子燒
南瀛玉子燒

玉子燒好香蛋味,顏色黃黃好靚,中間還帶有微微蛋液,雖然看似簡單,但其實好考功夫的菜色,配上蘋果蓉的甜甜香香!

9. 巨峰梳打&檸檬燒酎
飲品

巨峰梳打味像提子汁、好冰涼;檸檬燒酎酸酸甜甜,帶上微微酒味!

10. 南瀛沙冰雪糕
南瀛沙冰雪糕

好靚好大杯,自製雪糕冰冷香滑,配上芒果醬汁,配上芒果果肉、下面沙冰,口感好有趣!

2019-05-27
南瀛沙冰雪糕
  • 活鮑魚
  • 帆立貝
2019-05-26 38 瀏覽
人頭湧湧既一間日式浜燒,唔book位基本上walkin有排等! 好彩同朋友有book😂天氣太熱,點返兩杯野解解暑!朋友點左巨蜂啤酒,酒香味有甜; 我既芒果乳酸都唔錯,芒果味夠香夠甜點左一份燒牛舌食落超驚喜! 一般都燒得有點乾,但呢度既燒牛舌又香又腍又多汁,係另類既口感體驗雞泡魚乾! 第一次見所以點黎試下一條條切開好似魷魚乾既整法,但入口仲暖,質感香腍軟身,而且味道好甜,應該係燒汁既緣故,幾好味!南瀛五點盛五款刺身,比較超出水準既係有子同甜蝦,真係超級鮮甜!口痕點左份明太子玉子燒,玉子超juicy,真係又香又甜又多汁👍👍什錦天婦羅,有秋葵、蝦、南瓜、甜薯,種類都好多! 脆漿做得好,夠哂薄,炸出黎夠香脆黑松露海膽壽司少不免,黑松露同海膽既配搭本來係絕配,食落又香又甜,正❗最後一定係浜燒!! 同朋友點左一人一隻蠔同甲羅燒有人幫手燒唔洗自己郁手係唔同啲甲羅燒有蟹膏有蟹籽,食落蟹膏香甜,有蟹籽卜卜脆既口感,超正!燒蠔有驚喜! 見佢燒完縮哂水而且會好乾,點個又腍又甜又多汁,第一之食到唔乾身既燒蠔

天氣太熱,點返兩杯野解解暑!

點左一份燒牛舌

雞泡魚乾! 第一次見所以點黎試下

南瀛五點盛
五款刺身,比較超出水準既係有子同甜蝦,真係超級鮮甜!

最後一定係浜燒!! 同朋友點左一人一隻蠔同甲羅燒

有人幫手燒唔洗自己郁手係唔同啲

2019-05-25 28 瀏覽
今日同朋友黎左南瀛!!餐廳牆身貼滿左明星相,睇黎都應該係一間名人飯堂!點左份沙律開開胃~天氣太熱,食返少少清爽既野係開胃D點左一份雞泡魚乾,size同魷魚乾一樣,但又腍又juicy,而且熱辣辣新鮮出爐,幾好食五點盛五款刺身! 最好食係帶子同甜蝦,鮮甜又好味,其他係一般水準什錦天婦羅,炸蝦有三隻! 而且脆漿夠薄,夠脆夠香口豚肉鍋! 雖然夏天,但都係想烚下烚下壽喜燒底,煮出黎又香又甜,食落甜甜夠開胃呀!黎食日本野,少不免食下浜燒!呢度既甲羅燒認真唔錯~店員會幫你燒埋,唔洗自己郁手蟹膏夠香甜! 而且又有蟹子,咬落卜卜響,口感十足最後呢份蠔超正,燒完雖然縮左水,真完全唔乾又juicy

點左份沙律開開胃~天氣太熱,食返少少清爽既野係開胃D

五點盛
五款刺身! 最好食係帶子同甜蝦,鮮甜又好味,其他係一般水準

什錦天婦羅,炸蝦有三隻! 而且脆漿夠薄,夠脆夠香口

豚肉鍋! 雖然夏天,但都係想烚下烚下

壽喜燒底,煮出黎又香又甜,食落甜甜夠開胃呀!

黎食日本野,少不免食下浜燒!
呢度既甲羅燒認真唔錯~店員會幫你燒埋,唔洗自己郁手
蟹膏夠香甜! 而且又有蟹子,咬落卜卜響,口感十足

最後呢份蠔超正,燒完雖然縮左水,真完全唔乾又juicy
2019-05-23 1908 瀏覽
We better Get a move on which golden moment once you have!-係一眾既水產市埸裡面,呢間絕對係數一數二,今次去到尖咀鬧市裡面既樓上日式居酒屋,主打磯燒同新鮮刺身由日本每日空運到港,環境相當寬敞,大概佔地我估有3000呎左右,張枱夠闊,坐得幾舒服!一班人黎都唔怕👇-▪ 蕃茄沙律 - $68▫ 先黎一個冷盤前菜先,大大個蕃茄相當清新,味道酸酸甜甜特別開胃!為之後既野食開左度大門!沙律醋同個蕃茄都好夾!▪ 油甘魚壽司   - $68▪ 鮪魚赤身壽司 - $68▫ 壽司種類多到你睇都睇唔哂,最後簡左2款本身經常食既試一試,口感都幾豐富,食到鮮甜味,份量岩岩夠一啖過,食得過!▪ 紫菜海膽天婦羅 - $98▫ 一小塊紫菜包住可以話係一大炸既海膽,味道濃烈之餘,放落口果種口感爆發!同條脷可以話係瞬間融化於一體!果種口感同滿足感真係難以用筆墨形容得到!簡單黎講!三個字: 超好食!!!▪ 燒明太子 - $88▫ 之後開始嗌左D燒物,呢個用青瓜黎做配角,做法相當明智,明太子本身太多入口會有少少膩既感覺,因為青瓜本身係有種清爽,解膩既功效,夾埋1齊食,
係一眾既水產市埸裡面,呢間絕對係數一數二,
今次去到尖咀鬧市裡面既樓上日式居酒屋,
主打磯燒同新鮮刺身由日本每日空運到港,
環境相當寬敞,大概佔地我估有3000呎左右,
張枱夠闊,坐得幾舒服!一班人黎都唔怕👇
▪ 蕃茄沙律 - $68
▫ 先黎一個冷盤前菜先,大大個蕃茄相當清新,味道
酸酸甜甜特別開胃!為之後既野食開左度大門!
沙律醋同個蕃茄都好夾!

▪ 油甘魚壽司   - $68
▪ 鮪魚赤身壽司 - $68
壽司種類多到你睇都睇唔哂,最後簡左2款
本身經常食既試一試,口感都幾豐富,
食到鮮甜味,份量岩岩夠一啖過,食得過!

▪ 紫菜海膽天婦羅 - $98
▫ 一小塊紫菜包住可以話係一大炸既海膽,
味道濃烈之餘,放落口果種口感爆發!同條脷可以
話係瞬間融化於一體!果種口感同滿足感真係
難以用筆墨形容得到!簡單黎講!三個字: 超好食!!!

▪ 燒明太子 - $88
▫ 之後開始嗌左D燒物,呢個用青瓜黎做配角,
做法相當明智,明太子本身太多入口會有少少膩既感覺,
因為青瓜本身係有種清爽,解膩既功效,夾埋1齊食,
你會Feel到口裡面會中和左油膩感,而且更會帶出明太子既香味!

▪ 吉列炸蠔 - $98
▫ 師傅炸得都幾通透,食落口感外脆內嫩,
蠔亦唔會炸到好乾身,唔錯!

▪ 香蒜牛舌 - $88
▫ 再黎係我最愛既燒牛舌!肉質極淋又多汁,
蒜香味唔重唔會cover左本身牛味!

▪ 牡蠣 - $156 (2隻)
▫ 呢隻蠔肉厚身又夠長,我覺得好岩用黎磯燒,
肉質肥美又Juicy,兩隻size都有半隻手掌咁大!
Staff燒得岩岩好!必食之選!

▪ 蚧味噌甲羅燒 - $156 (2隻)
▫ 呢個我朋友極力推介,落單果陣第1個就落佢先,
就咁睇個名就唔知係咩黎既,原來係將松葉蟹蓋做面,
蓋內放鵪鶉蛋,蟹膏,蟹肉,蟹籽,蒽花等等,未燒已夠搶眼,
全程有Staff出手幫我燒,攪勻所有材料,加埋鵪鶉蛋,
蟹既鮮味會隨住蟹蓋1路燒而散發香味,但記住趁熱食呀,
蟹籽入口時會有卜卜聲!成堆蟹膏食苟仲啖啖鹹香tim!

▪ 小鯛 - $298
▫ 撞正晚春初夏之際,鯛魚必然係最上盛的料理,
小鯛亦是壽司店中不可或缺的食材之一,
師傅將其薄切,肉質細緻鮮嫩,味道鮮甜仲入口即溶,
果種融化感覺真係一試難忘!難怪鯛魚令咁多人愛不釋手啦!

▪白桃燒酎 - $68
▪梅酒梳打 - $58
▫最後去到食刺身點可能少得美酒相伴呢,2者都係
好易入口,女仕們絕對岩飲,甜度適中,酒味亦唔會太濃!
用黎送刺身真係非常唔錯!
2019-05-22
15 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄沙律
  • 小鯛
  • 白桃燒酎
  • 梅酒梳打
2019-05-23 25 瀏覽
工作繁重,想下班和朋友開懷吃喝,選了此鬧市中的日本菜。典型居酒屋格局,環境卻保持寬敞舒適。先點了沙律,菜葉爽脆,配上醋汁和煙肉,酸甜開胃。吉烈蠔表面香脆不油膩,蠔身保持鮮嫩,海水味濃。刺身五點盛全都新鮮清甜,當中帶子和油甘特別出色。南瀛卷絕對是大堆頭之作。以反卷配上矜貴刺身,海膽味濃,三文魚子飽滿,滋味十足。土佐豆腐表皮香脆,中間軟滑豆香足,配上日式醬油,鹹香味美。紫菜海膽天婦羅味濃香脆,滲出陣陣海水鹹鮮,且保留海膽creamy口感,出色之作。味噌甲羅燒簡直是蟹的大雜燴。蟹子、蟹肉和蟹膏混和口感豐富,味噌增添鮮味,大滿足。帆立貝浜燒至半熟,肉身鮮嫩,表面微脆,簡單以清酒調味,轉瞬清碟。這裏環境企理,地點方便,價值相對親民,值得一試。
工作繁重,想下班和朋友開懷吃喝,選了此鬧市中的日本菜。

典型居酒屋格局,環境卻保持寬敞舒適。

先點了沙律,菜葉爽脆,配上醋汁和煙肉,酸甜開胃。

吉烈蠔表面香脆不油膩,蠔身保持鮮嫩,海水味濃。

刺身五點盛全都新鮮清甜,當中帶子和油甘特別出色。

土佐豆腐表皮香脆,中間軟滑豆香足,配上日式醬油,鹹香味美。

這裏環境企理,地點方便,價值相對親民,值得一試。

2019-05-08
2019-05-22 226 瀏覽
日式水產之夜.日式居酒屋的設計..有魚缸可以睇到生猛海鮮..海鮮沙律$78酸酸的醬汁配上魚生..十分開胃.東瀛五點盛$368帆立貝夠新鮮...牡丹蝦略微唔夠大隻啖啖肉.三文魚好新鮮..好香油脂油甘魚..吞拿魚略嫌唔夠肥美...香蒜牛舌$88牛舌燒得十分香..肉質口感好軟唔會硬..加上炸蒜黑椒夠哂惹味.但份量若再多2.3件會夠喉啲..燒帆立貝$78/1 燒魷魚筒$75帆立貝加清酒燒夠香...新鮮好香甜..有專人幫手燒..確保燒到岩岩熟.軟綿綿的魷魚加上醬油好有日式風味.蚧味增甲羅燒&燒鮑魚 $78/1鮑魚加上少許鹽和七味粉..估唔到又幾惹味..因為好新鮮所以燒出黎好彈牙.蟹子·香蔥·蟹膏·蟹肉·鵪春蛋熟左既蟹子口感好似爆爆珠..口感又creamy又有爽脆既香蔥絲.呢樣膽固醇爆炸既美食..忍唔住一個人食哂2個😋.什錦天婦羅$198魚·蝦·茄子·南瓜·蕃薯·秋葵嫩滑的魚..彈牙的蝦·但太細隻🤣.南瀛沙冰雪糕$68芒果牛奶冰..芒果超香甜..份量十足🍨
日式水產之夜
日式居酒屋的設計..有魚缸可以睇到生猛海鮮.
海鮮沙律$78

酸酸的醬汁配上魚生..十分開胃
東瀛五點盛$368

帆立貝夠新鮮...
牡丹蝦略微唔夠大隻啖啖肉.
三文魚好新鮮..好香油脂
油甘魚..吞拿魚略嫌唔夠肥美..
香蒜牛舌$88

牛舌燒得十分香..肉質口感好軟唔會硬..
加上炸蒜黑椒夠哂惹味.
但份量若再多2.3件會夠喉啲.
燒帆立貝$78/1
燒魷魚筒$75

帆立貝加清酒燒夠香...新鮮好香甜..

有專人幫手燒..確保燒到岩岩熟.
軟綿綿的魷魚加上醬油好有日式風味
蚧味增甲羅燒&燒鮑魚 $78/1

鮑魚加上少許鹽和七味粉..估唔到又幾惹味..
因為好新鮮所以燒出黎好彈牙.
蟹子·香蔥·蟹膏·蟹肉·鵪春蛋
呢樣膽固醇爆炸既美食..忍唔住一個人食哂2個😋
什錦天婦羅$198

魚·蝦·茄子·南瓜·蕃薯·秋葵
嫩滑的魚..彈牙的蝦·但太細隻🤣
南瀛沙冰雪糕$68

芒果牛奶冰..芒果超香甜..
份量十足🍨
2019-05-20
5 分鐘 (堂食)
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 活鮑魚
2019-05-22 33 瀏覽
尖沙咀做完運動之後,就是醫肚的好時辰。要吃得好才能對得起自己,因此,裝修得好的地方往往已經先拿五十分,加上日本美食,配以很香港地道的烹調手法,二話不說就踏進餐廳內!走進餐廳,店員急不及待向我們介紹店內的食品。眼前周圍佈滿酒瓶,就一下子點了柚子啤酒和巨峰啤酒,兩者都很有果味!冷盤選了蕃茄沙律,感覺很新鮮!然後我們點了各種小食:有香脆的炸八爪魚鬚,可口的花魚一夜干,還有我十分喜愛的南瀛玉子燒和東瀛五點盛,全部都一見到就想把它們塞進口。之後,就輪到店長推介的爐端三鮮:牡蠣、帆立貝和蚧味噌甲羅燒出場,果真吃出個鮮味來!最後再配上日本豚肉鍋,同樣美味!更為飽肚!唯一小小的缺點就是為了餸蚧味噌甲羅燒,特意叫了一個白飯,但這碗小小的白飯竟然索價三十個大元(未連加一),如果價錢廉價一點,份量多一點點便好了!

2019-05-22 133 瀏覽
同男朋友想食好野就自己上網亂咁搵搵中呢間就去試下,無諗過一上到去都咁多人係到食緊,好彩有book 位。南瀛卷 - 好大份呀!比既份量一啲都唔節儉,好多吞拿魚蓉海膽都有3大舊,最緊要係佢新鮮🥳仲叫左啲燒烤,因為呢到出名食燒野仲要係啲員工會好好咁不斷幫你燒同剪好晒。鮑魚燒 - 呢個係我食完最鐘意既一款,燒得岩岩好,好易咬唔洗點汁都有佢既鮮味係到~呢個都唔錯 但係就咸左少少海膽天婦羅 - 咬落去creamy 既海膽會擠左入個口入面,滿口都係海膽😋海膽燒 - 好食 不過不失!呢個牛舌有啲失望佢唔係的想像中個隻爽口個種柚子啤酒好飲過巨蜂啤酒

海鮮

鮑魚
燒魷筒
呢個都唔錯 但係就咸左少少
海膽天婦羅
海膽卷

海膽燒 - 好食 不過不失!
燒牛舌

呢個牛舌有啲失望佢唔係的想像中個隻爽口個種

柚子啤酒好飲過巨蜂啤酒
海鮮
鮑魚
海膽天婦羅
收工又去左尖沙咀夾公仔,忽然好想食灸燒海鮮,其實喺香港冇乜選擇,難得附近有呢間南瀛水產,就過來試下 一去到見到其實都好多人,要等大約20分鐘左右,但一入店就聞到好多炙燒香氣,引到我地流哂口水,等一陣都值 足料既海鮮沙律入邊有好多粒粒三文魚同油甘魚,多到每一啖沙律都有,好重本,個醬汁好特別酸酸甜甜咁,一食就覺得好開胃 香蒜牛舌本身唔係特別鍾意食牛舌,但呢度既牛舌係好林好多汁,蒜香味唔會好重同牛味好夾蚧味噌甲羅燒原來係奄春蛋蟹肉蟹膏燒職員好好 幫我地撈埋一齊燒,未食過奄春蛋同蟹膏嘅配搭,仍然係蟹膏味好重,但加左蛋個質感會滑好多,鍾意食蟹膏嘅朋友可以試吓牡蠣 即係生蠔 新鮮生蠔就食得多,燒生蠔就比較少食,兩隻size都有半隻手掌咁大,生蠔脹卜卜,味道好新鮮帆立貝燒鍾意食帆立貝既我點可以唔叫,口感同刺身好唔同,自己燒,燒完仲好juicy什錦天婦羅盛合又係份量好足,海老天婦羅都有三隻,仲有南瓜秋葵同埋茄子,入口一啲都唔油膩,而且皮都好脆東瀛五點盛五點有油甘魚,甜蝦,帆立貝,三文魚同吞拿魚 每樣都會有三件,每樣都好新鮮白桃燒酌同蘋果燒酌 食天婦羅同海鮮加啲酒就最夾,酒味算重,但又好易入口,下次想試

足料既海鮮沙律

蚧味噌甲羅燒

原來係奄春蛋蟹肉蟹膏燒

牡蠣 即係生蠔

帆立貝燒

什錦天婦羅盛合

東瀛五點盛
五點有油甘魚,甜蝦,帆立貝,三文魚同吞拿魚
每樣都會有三件,每樣都好新鮮

白桃燒酌同蘋果燒酌

食天婦羅同海鮮加啲酒就最夾,酒味算重,但又好易入口,下次想試多啲佢唔同味嘅燒酌

終於明白點解會有咁多人排隊想食,海鮮新鮮,天婦羅又唔油膩,燒物又夠入味,下次想去居酒屋都會想來呢間
2019-05-15
20 分鐘 (堂食)
  • 東瀛五點盛
  • 蚧味噌甲羅燒
  • 海鮮沙律
  • 什錦天婦羅盛合
  • 白桃梳打
  • 帆立貝
2019-05-20 181 瀏覽
朋友鐘意食日本野,於是佢生日我地就揀左呢間居酒屋,諗住網上訂位有優惠,點知⋯入到去已經覺得環境好多油煙同好嘈,完全傾唔到計,再望餐單原來好多無折,有種水魚感覺,樓面工作態度麻麻,一句野講三次,有叫極唔應,一係就落錯單⋯野食其實mark up 得好高,刺身盛十分之貴,黎到個賣相唔吸引,又唔新鮮,完全對唔住呢個價錢。蟹蓋燒講真好一般,咁既價錢,貴過日本我明白,但資素仲差成十條街就唔gur, 我地仲叫左個招牌南瀛卷,食左一啖嬲到震,唔識猶自可一食把鬼火,係苦架!苦架! 呢餐飯我地其實無食曬,最後仲要食糖水先夠飽,有一折我都唔會再黎,拜🌚

2019-05-19 202 瀏覽
難得一連多日的假期,打算與朋友到尖沙咀聚聚,可以玩晚一點。一周前早已book 定晚上7點幾,當日早一小時前餐廳突然打來說已經overbooked,可能要等好耐,如可以改8點幾,於是我地照餐廳意思改。我地準時到達,誰不知餐廳依舊人多,還有大量已預約客人正在等候,我們在旁一直等左半個鐘才可入坐。裡面環境算唔錯,但刺身燒物都很麻麻。海鮮唔算新鮮,影相都費事了,兩個人食埋單過千,太貴又唔好食,唔值。另外聽到隔離枱有discount,比discount 我都唔會返黎食。

2019-05-19 47 瀏覽
星期四晚難得同男友都得閒,特登嚟咗尖沙咀食嘢,之前都有朋友推介過呢間日式料理餐廳😆😆男朋友話今餐食豪啲,所以嗌咗唔少正嘢食。前菜有蕃茄沙律食完沙律後,主食都陸續上😋首先係玉子燒即叫即整,超級熱辣辣👍🏻配上左手邊嘅蘿蔔蓉非常match!之後蚧味噌甲羅燒同活貝盛合都上枱,有專人係隔離幫你燒,嘆住就有得食🤭係燒緊嘅同時,就嚟咗雲丹蚧肉卷俾我地過過口癮🤪賣相好精緻,表面舖咗海膽同黑松露,中間夾着啖啖蟹肉,三個字超級好味!三種材料本身味道都好突出,但夾埋一齊唔會融合唔到,係一個身體驗🎈海鮮都陸續燒好啦,我地先試咗甲羅燒先🦀呢個超級推薦!之前係日本食過味道過重同咸,一食就知係罐頭蟹膏😰但呢間餐廳嘅甲羅燒絕對唔會令你失望!食得出啖啖蟹肉蟹膏,食完一啲都唔會渴!👍🏻之後燒好嘅各種貝類都非常不錯,唔會過度調味,保持原有鮮味😗非常欣賞。最後我地叫咗鯛魚刺身🐟🐟肉質彈牙有鮮味🤤完全唔係我地平時食開嗰啲刺身嘅質素,我同男友食到停唔到口,對我而言,今餐絕對係物有所值!
食完沙律後,主食都陸續上😋首先係玉子燒
係燒緊嘅同時,就嚟咗雲丹蚧肉卷俾我地過過口癮🤪