南瀛水產

Nan Ei Sui San
2019-07-11 395 瀏覽
尖沙咀新開的南瀛水產,之前網上看過訪問,覺得很吸引,便相約好友前來食飯😊主打吃磯燒,大部分海鮮由日本直送。蕃茄沙律 $68份蕃茄沙律用料新鮮,食落非常清新,而且醬汁酸酸甜甜,非常醒胃!帆立貝刺身 $88真係好新鮮好鮮甜,大大粒😋三文魚刺身 $68大大件好新鮮又肥美😋甘蝦刺身 $78甘蝦嘅份量足而且蝦身不少,食落口甘甜鮮味,滋味十足!蚧味噌甲羅燒 $68甲羅燒是日本蟹季的必食之選,用松葉蟹蓋,蓋內放鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽、蒽花等等,睇到都好想即刻食😋什錦天婦羅盛合 $168炸得酥脆可口而不油膩,蝦是幼小長身那種,甚具某日菜名店做的影子。帆立貝 $68加了清酒一齊燒,清甜又帶出鮮味👍🏻大蝦 $58大大隻,燒到好香口,新鮮美味!😋Orion $55食燒物飲番杯啤酒先,入口都好純,唔會好重麥味,不錯又夠凍。

蕃茄沙律 $68

帆立貝刺身 $88
真係好新鮮好鮮甜,大大粒😋

三文魚刺身 $68
大大件好新鮮又肥美😋

甘蝦刺身 $78
甘蝦嘅份量足而且蝦身不少,食落口甘甜鮮味,滋味十足!

蚧味噌甲羅燒 $68

什錦天婦羅盛合 $168

帆立貝 $68
加了清酒一齊燒,清甜又帶出鮮味👍🏻

大蝦 $58
大大隻,燒到好香口,新鮮美味!😋

Orion $55
食燒物飲番杯啤酒先,入口都好純,唔會好重麥味,不錯又夠凍。

2019-07-10 334 瀏覽
今晚黎食海鮮! 正呀! 裝修好靚,因為每枱要擺燒爐,張枱都幾大坐得好舒服。軟殼蟹沙律 - 軟殼蟹炸得好脆,而且隻隻腳都好大隻好有肉地😋😋😋加埋菜同沙律醋好開胃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜片牛舌 - 外脆內軟,牛舌加上蒜味,正👍🏻👍🏻👍🏻海鮮黎啦! 黃金黑松露帆立貝- 帆立貝好鮮甜, 燒完面層加上芝士及自行按口味加上黑松露,鮮甜搭上新口味,好特別。黃金芝士甲羅燒 - 蟹膏好新鮮,入面加上蟹子提升口感, 面加上一層厚芝士,新配搭之如都好夾!千手螺 - 好大隻螺! 職員幫忙燒及調味, 係殼入面燒熟好入味好甜! 天婦羅海膽 - 呢個好好好味😋😋😋😋😋 外面好脆,加上海膽漏出黎, 好甜好新鮮, 十分推介!南瀛卷 - 上碟的時候真係嘩一聲! 好勁! 呢面係海膽,其實另外一面係吞拿魚腩蓉, 好新鮮配搭! 飯包住蟹肉,連埋三文魚䰵,一定要4 樣野加埋一齊食,好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蛋卷, 蛋好滑,加上旁邊蘿蔔蓉,好味。炸豆腐燒野食梗係要飲番杯青蘋果乳酸/巨峰梳打透心涼!

今晚黎食海鮮! 正呀!

裝修好靚,因為每枱要擺燒爐,張枱都幾大坐得好舒服。

蒜片牛舌 - 外脆內軟,牛舌加上蒜味,正👍🏻👍🏻👍🏻

海鮮黎啦!

蛋卷, 蛋好滑,加上旁邊蘿蔔蓉,好味。

炸豆腐

燒野食梗係要飲番杯青蘋果乳酸/巨峰梳打透心涼!
2019-07-08 354 瀏覽
男朋友仔生日 上網搵咗陣資料之後就揀咗呢間食 地方就腳喺正尖沙咀地鐵站B出口附近環境方面 座位闊落 都幾適合傾計只是員工幫手燒嘢食嗰陣望住 有少少尷尬😅特別推介蟹味噌甲羅焼 好正呀男朋友仔話食倒d鮮味攻上個鼻到所以我估應該黎親呢度嘅朋友都會點香蒜牛舌係又必點嘅😋😋😋入口即溶嘅感覺真係要試過先知南瀛卷除咗可以打卡之外味道亦鮮甜蟹味噌甲羅焼👏🏻👏🏻👏🏻加活鮑魚食得好滿足呀!!!梅酒梳打同白桃燒酎我就覺得普通咗啲可能啲冰加太多 個梅酒有啲淡味😆
男朋友仔生日 上網搵咗陣資料之後

香蒜牛舌係又必點嘅😋😋😋
入口即溶嘅感覺真係要試過先知

南瀛卷除咗可以打卡之外味道亦鮮甜

蟹味噌甲羅焼👏🏻👏🏻👏🏻加活鮑魚
食得好滿足呀!!!

梅酒梳打同白桃燒酎我就覺得普通咗啲
可能啲冰加太多 個梅酒有啲淡味😆

2019-07-08 358 瀏覽
為慶祝朋友生日我地黎到呢間南瀛水產裝修方面已經好啱心水勁多打卡位仲有一個大型魚缸所點嘅海產類包保新鮮打開餐牌,每樣嘢都好吸引我地嗌左個活貝盛合,黎到D鮑魚都仲郁緊,證明係新鮮打撈,絕對唔係雪藏品。生蠔,扇貝等亦非常鮮甜可口。熟食方面,我地點左個蚧味噌甲羅燒,食落去一啲腥味都無,朋友都食到讚口不絕。其他食物如流心芝士玉子燒,什錦天婦羅盛合,深海池魚,味醂魚乾及雲丹蚧肉卷都好有水準。呢次係我第一次黎到呢間餐廳,雖然食物質素高,裝修環境別緻,但價格合理,性價比黎講都算高。我會再幫襯的,亦會推介俾其他朋友。大家如果想揾海產類餐廳的話,都不妨試下呢間<南瀛水產>吖。
為慶祝朋友生日
我地黎到呢間南瀛水產
裝修方面已經好啱心水
勁多打卡位
仲有一個大型魚缸
所點嘅海產類包保新鮮
打開餐牌,每樣嘢都好吸引

味醂魚乾
活貝盛合
青蘋果乳酸,芒果乳酸
  • 南瀛玉子燒
2019-07-08 256 瀏覽
朋友約我黎南瀛水產食,話訂位app有半價,咁抵食,而且好耐無食浜燒,就上黎食個晚餐。上到黎見到個裝修真係哇一聲,好有日本水產市場既感覺,仲見到活海鮮添。餐牌都好有日本風,好多日文,仲詳盡介紹各種日本魚,真係學到野。<番茄沙律>($68)幾大份,預拌柚子醋,幾開胃架。<芝士流心南瀛玉子燒>($88)芝士夾係雞蛋中間,切開有芝士流出,有曬視覺效果,食落芝士味幾重,口感滑溜,好正。<香蒜牛舌>($88)入口即溶既感覺,咬落軟綿綿,用香蒜燒超香。<海老天婦羅>($198)天婦羅黎講呢個蝦真係好新鮮,好彈牙,唔同平時果啲炸到老晒。<平目刺身>($238)薄切平目魚,即係左口魚,油脂含量唔高,點酸汁食,配上上面既魚籽,口感爽口。<雲丹蟹肉卷>($228)面頭既海膽,口感滑溜creamy,一啖入口,同啲飯同中間帶有濃濃蟹味既蟹肉一齊食,簡直完美。<蟹味噌甲羅燒>($156)、<牡蠣>($156)主角黎啦,個蟹蓋超多蟹膏,上面有蛋液同蟹籽,侍應比我地打左卡先開始燒。大概10分

<番茄沙律>($68)
幾大份,預拌柚子醋,幾開胃架。

<芝士流心南瀛玉子燒>($88)

<香蒜牛舌>($88)
入口即溶既感覺,咬落軟綿綿,用香蒜燒超香。

<海老天婦羅>($198)
天婦羅黎講呢個蝦真係好新鮮,好彈牙,唔同平時果啲炸到老晒。

<平目刺身>($238)

<雲丹蟹肉卷>($228)

<蟹味噌甲羅燒>($156)、<牡蠣>($156)
大概10分鐘就完成,期間望住啲蟹膏係度滾出泡 ,好特別。
食落係濃厚既蟹膏味,配上爽口既魚籽,同埋蛋液提味,簡直係蟹膏控最愛。

唔好誤會,牡蠣唔係生蠔!係要燒黎食!其實品種係台灣既蚵仔既巨型版。食落超厚肉,唔洗點調味料已經超有味。

<柚子燒酎>($68)、<熱情芒果燒酎>($78)
我同朋友平時都唔多飲酒,叫呢種調味燒酒啱曬。我呢杯熱情芒果酸酸甜甜,真係幾好飲,雖然話酒精濃度達25度,我地平時唔係飲開既,都幾ok喎。

呢度枱與枱隔好遠,夜晚個場又頗多人,完全可以用正常音量傾計而又有足夠私隱。
2019-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • 南瀛玉子燒
  • 平目刺身
  • 蕃茄沙律
  • 雲丹蟹肉卷
  • 牡蠣
2019-07-08 231 瀏覽
近來香港發生太多事 太大壓力真係要食返啲好野平衡下🥺對自己好啲去左食水產🤩餐廳裝修好別緻 好似置身係日本居酒屋咁!睇餐牌呢間餐廳價錢中上 但話得食好啲就叫曬好野食😇蕃茄沙律🥗去到邊我都好鍾意先食沙律 可以先清一清味蕾又感覺好健康咁😂我地叫左Kaki! 係原隻肥美生蠔呀!超級新鮮好肥美啖啖肉!🥳配埋佢既醬汁同蟹籽好鬼正🥰然後係最愛既甲羅燒☺️店員好nice俾我影完相再慢慢幫我地燒!超多蟹膏再配醃春蛋好惹味!蟹殻燒得好香好有風味🤓士佐豆腐 皮薄而脆 盡顯廚師細心!食左啲海鮮再配豆腐中和下岩岩好😝然後!係我全日既至愛☺️係小雕刺身🥰切得好薄身 而且魚骨原條上返!完全睇得出廚師既刀功😌配埋wasabi真係好正好正!!!!我地再叫左個活貝盛盒 啲海鮮勁新鮮 鮑魚上碟時仲識郁嫁!!!!燒呢個又有店員慢慢幫我地燒😇店員一路燒一路加小小鹽水 咁細心既煮法keep住海鮮既鮮味海水味!超級正超級滿足😝順帶一提呢間既酒好好飲 我地叫左杯梅酒梳打同巨鋒燒酊 甜甜地又好香醇🤩
近來香港發生太多事 太大壓力
真係要食返啲好野平衡下🥺
對自己好啲去左食水產🤩

餐廳裝修好別緻 好似置身係日本居酒屋咁!
睇餐牌呢間餐廳價錢中上 但話得食好啲就叫曬好野食😇

然後!係我全日既至愛☺️係小雕刺身🥰

燒呢個又有店員慢慢幫我地燒😇

2019-07-07 160 瀏覽
最近看到報導介紹,當然要同朋友一試啦。南瀛水產地點非常方便,尖沙咀地鐵B2出口,直行約1分鐘便可到達。店內環境裝潢彷如日式居酒屋,好像真的到了日本一樣。哇,看到這(真夠派場)就知道老闆如何認真的創立這水產店。平目剌身 - $238雪白平目魚剌身肉質鮮甜且爽口,沾酸汁食,更開胃。香蒜牛舌 - $88牛舌厚肉,口感爽口有障牙,加入蒜香味,牛味更突出。南瀛卷 - $288南瀛卷絕對係吸睛之選。拖羅蓉口感軟滑、魚子飽滿及海膽新鮮鮮甜。好足料,多到快滿瀉出來!紫菜海膽天婦羅 - $98紫菜包著滿滿的海膽,加入炸漿包著,令紫紙添加了一層天婦羅,食落口感香脆,且清甜不油膩。黃金黑松露帆立貝 - $88/1隻帆立貝肉質肥大且鮮嫩,店員會全程為你烹調美食,不時淋上清酒燒,燒到差不多時,因我們加入了芝士,看到店員拉芝士更顯各人的專業。而肥美帆立貝燒過後加入芝士,味道更顯惹味,有口感!黃金芝士甲羅燒 - $78蟹蓋內放鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽、蒽花等,未燒已夠搶眼。未食已經流哂口水了!因本人係芝士控,所以又加上了芝士,記得要趁熱食,如果唔係芝士凍了,就會失了啖啖鹹香的感覺。而其蟹膏甘甜,加埋蟹籽,口感豐富,
最近看到報導介紹,當然要同朋友一試啦。

店內環境裝潢彷如日式居酒屋,好像真的到了日本一樣。

哇,看到這(真夠派場)就知道老闆如何認真的創立這水產店。

平目剌身 - $238
雪白平目魚剌身肉質鮮甜且爽口,沾酸汁食,更開胃。

香蒜牛舌 - $88
牛舌厚肉,口感爽口有障牙,加入蒜香味,牛味更突出。

南瀛卷 - $288

紫菜海膽天婦羅 - $98

黃金黑松露帆立貝 - $88/1隻

黃金芝士甲羅燒 - $78

,是吃磯燒必食之選。

青蘋果乳酸 - $68
看到飲品真係有一粒粒青蘋果切粒在杯頂,而且食落青甜,乳酸清新又圓潤。

2019-07-05 182 瀏覽
一年一度嘅父親節梗係要帶爸媽出去威下搵到呢間尖沙咀嘅日式燒物店黎慶祝下一入到店就聞到好香燒烤味環境係偏暗嘅,有一邊仲有好多日本酒做布置每枱都有個小火爐可以即燒即食爸爸發板,叫左好多野食!蕃茄沙律份量剛好,蕃茄蔬菜都新鮮甜美招牌南瀛卷呢個賣相超靚,雖然價格較高,但材料對得住價錢有靚海膽同三文魚籽每一件都有不同口感牛舌好好味!超軟淋,又夠味!差啲唔夠分😂😂南瀛玉子燒呢個又係熱辣辣食好,蛋都夠嫩滑,有少少湯汁,不錯象拔蚌刺身呢個爸爸好滿意平日都係叫三文魚帶子多呢款原來都好鮮甜,爽爽脆脆中間仲附上個象拔蚌內臟俾我地,但唔知邊個部分,叫我地用熱湯淥淥先食爸爸本來唔敢食,食食下話當雞子咁幾好味🤫😂😂甲羅燒每人一件唔駛爭有時好怕會好鹹,但今次呢件又無乜喎燒到好香,甘甘甜甜不過我都係鐘意有多件梳打餅送下口更好最後係日本豚肉窩啲豚肉超薄切 ,淥一淥就食得蔬菜都好新鮮為我地今個父親節畫上一個勁飽嘅句號😊😊
一年一度嘅父親節
梗係要帶爸媽出去威下
搵到呢間尖沙咀嘅日式燒物店黎慶祝下

一入到店就聞到好香燒烤味
環境係偏暗嘅,有一邊仲有好多日本酒做布置
每枱都有個小火爐可以即燒即食

爸爸發板,叫左好多野食!

蕃茄沙律
份量剛好,蕃茄蔬菜都新鮮甜美

招牌南瀛卷
呢個賣相超靚,雖然價格較高,但材料對得住價錢
有靚海膽同三文魚籽
每一件都有不同口感

牛舌好好味!
超軟淋,又夠味!差啲唔夠分😂😂

南瀛玉子燒
呢個又係熱辣辣食好,蛋都夠嫩滑,有少少湯汁,不錯

象拔蚌刺身
呢個爸爸好滿意
平日都係叫三文魚帶子多
呢款原來都好鮮甜,爽爽脆脆
爸爸本來唔敢食,食食下話當雞子咁幾好味🤫😂😂

甲羅燒
每人一件唔駛爭
有時好怕會好鹹,但今次呢件又無乜喎
燒到好香,甘甘甜甜
不過我都係鐘意有多件梳打餅送下口更好

最後係日本豚肉窩
啲豚肉超薄切 ,淥一淥就食得
蔬菜都好新鮮
為我地今個父親節畫上一個勁飽嘅句號😊😊
2019-06-16
慶祝紀念
父親節
2019-07-04 156 瀏覽
父母做野都辛苦 所以間唔時都會帶佢地離開屋企個區去食好野😋今次就黎到tst既南瀛水產 大家都表示好滿足😋第一道係玉子燒 蛋好滑同埋好濃蛋香 如果口感可以再一層一層啲就perfect🤣香蒜牛舌 無得彈 牛味濃 脆口得黎夠稔南瀛卷 超大碟 多到食晒啲卷都未食完啲魚 全部都係鍾意食既😆海膽 吞拿魚蓉 三文魚籽 蝦 可按自己口味自由match😋👍🏻全部都好鮮甜蕃茄沙律 中間過場清一清口腔 very good!平目刺身 魚質爽脆 唔腥活象拔蚌 同樣好脆口 凍食顯得更鮮甜蟹味噌甲羅燒 職員會幫手燒 見到係打左隻鵪鶉蛋係蟹到 之後就連蟹肉一同撈勻 熱食既蟹膏又別有一番風味燒活鮑魚同蠔 望住由生變熟 保證新鮮 肉質鮮嫩 燒得岩岩好!日本豚肉鍋 最後食返個熱食暖肚 令到個人感覺飽啲😋湯底甜甜地似日式濃湯味整體感覺好好 除左食物高質 環境裝修都好用心 好適合傾計/gathering

香蒜牛舌 無得彈 牛味濃 脆口得黎夠稔

蕃茄沙律 中間過場清一清口腔 very good!

平目刺身 魚質爽脆 唔腥

活象拔蚌 同樣好脆口 凍食顯得更鮮甜

2019-07-03 171 瀏覽
未得閒返鄉下住🇯🇵🇯🇵🇯🇵好掛住乜乜水產😂所以今日一於嚟食吓燒蟹蓋,燒海鮮🦀另外都試左壽司同刺身,原來一樣好新鮮質素好好!南瀛卷😍😍😍滿佈三文魚籽同吞拿魚茸,仲有海膽。三文魚籽就咁食會有啲咸,撈埋比較淡味嘅吞拿魚一齊食就剛剛好啦。海膽鮮甜唔會苦,好味!👍🏻👍🏻👍🏻深海池魚刺身好新鮮,完全唔腥!👍🏻👍🏻雜錦天婦羅盛盒,有蝦、魷魚、秋葵、粟米芯等。炸得鬆脆,有蔬菜食下 唔錯!今日除咗食燒蟹蓋,仲食左帶子同千手螺。喺香港食嘅價錢當然係貴過日本啦,但係耐唔耐食一次都唔錯!
未得閒返鄉下住🇯🇵🇯🇵🇯🇵
好掛住乜乜水產😂所以今日一於嚟食吓燒蟹蓋,燒海鮮🦀另外都試左壽司刺身,原來一樣好新鮮質素好好!

深海池魚刺身好新鮮,完全唔腥!👍🏻👍🏻

高質日式水產浜燒BATTLE🏋🏻‍♂READY? FIGHT!🥊上星期去完位於尖沙咀既「焱丸水產」今次嚟到呢間只不過係隔離街既「南瀛水產」-黃金芝士甲羅燒🦀甲羅燒就食得多 有無試過鋪上濃厚芝士既火炙版?🧀超級邪惡啊 將成個層次提升左10倍🤩🤤-帆立貝殼燒🐚新鮮肉厚 裙邊爽口 一啲都唔韌 仲有陣陣清酒香-南瀛卷🍣吞拿魚腩碎 mix埋海膽&魚子 卷物裏面仲有蟹肉添一齊擺入口 鮮味可以陪伴住你成餐飯 直到永遠 阿們😅-東瀛五點盛廚師揀咗今期最新鮮嘅:鮪魚赤身、油甘魚、甘蝦、帆立貝、鮭魚所有刺身都好鮮色而有光澤睇得出廚師用咗好多心機為食客揀選😊-吉列炸蠔🍤可以用外脆內軟黎形容係最貼切不過外層炸到好鬆脆 內層卻係多汁彈牙平凡嘅炸蠔竟然可以整到咁有層次實在係令我百感交集👨🏻‍🍳🥳-香蒜牛舌🐃👅咬第一口以為食緊免治牛肉🐮從來未食過依種口感嘅牛舌香蒜鋪面加埋厚切 實在係停唔到口😋-清酒煮蜆清酒嘅份量啱啱好 令到蜆肉更加鮮甜🐚🍶-青蘋果乳酸🍏🥛真係有一粒粒實實在在嘅青蘋果切粒 仲要係食極都仲有咁-梅酒梳打🥃梳打中和左梅酒的辛烈 剛剛好 岩哂女孩子-講地方環境 距離尖沙咀地鐵站非常之近餐廳入邊嘅裝修非常日
上星期去完位於尖沙咀既「焱丸水產」
今次嚟到呢間只不過係隔離街既「南瀛水產」
黃金芝士甲羅燒🦀
甲羅燒就食得多 有無試過鋪上濃厚芝士既火炙版?
🧀超級邪惡啊 將成個層次提升左10倍🤩🤤

卷物裏面仲有蟹肉添
一齊擺入口 鮮味可以陪伴住你成餐飯 直到永遠 阿們😅

東瀛五點盛
廚師揀咗今期最新鮮嘅:
鮪魚赤身、油甘魚、甘蝦、帆立貝、鮭魚
所有刺身都好鮮色而有光澤

梳打中和左梅酒的辛烈 剛剛好 岩哂女孩子
講地方環境 距離尖沙咀地鐵站非常之近

餐廳入邊嘅裝修非常日式 暗暗既燈光效果
加上一個個竹藤燈籠🏮再配合埋浜燒爐
就好似置身於戶外野餐般的享受 (又發夢去野餐🥴)
實在食得高興😊
—————————————————————
#水產 #南瀛水產 #foodiehk #hkfoodie #尖沙咀 #tst #尖沙咀美食 #seaurchin #uni #海膽 #蟹膏 #oyster #oysterlover #salmon #scallop #蟹味噌甲羅焼き#甲羅焼き #鮑魚 #abalone #clam #帆立貝 #japanesefood #拍拖好去處 #食乜好 #相機食先 #食好西 #香港好去處 #presslogicgirls #presslogicholiday #topfoodnewshk
2019-07-02 72 瀏覽
「南瀛水產」的環境好有日式居酒屋feel 裝修好靚,餐廳主打由日本直送的食材,唔單止由新鮮刺身、壽司,仲有得食燒活海鮮。鮑魚好新鮮!仲郁緊$68一隻蟹味噌甲羅燒($68),蟹膏甘甜,加埋蟹籽,口感豐富!什錦天婦羅$168粉薄,炸得酥脆而不油香蒜牛舌勁厚肉又juicy,份量又夠多,肉質較軟但香燒得好香口。吉列炸蠔有驚喜,炸粉薄,蠔肉幾大隻, 海水味重,一啲都唔腥。銀鱈魚西京燒喺我最中意嘅燒魚,呢個西京燒好出色,利用真銀鱈魚,肉質爽滑,外皮有一層薄薄嘅燒汁帶微酒香刺身鮮甜新鮮,三文魚、油甘魚,帶子,食完都會繼續加單雲丹刺身(加拿大海膽) 好鮮甜🤤🤤。「南瀛水產」地址:尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓電話:2368 8028營業時間:星期一至日 12:00-15:00,18:00-00:00
唔單止由新鮮刺身壽司,仲有得食燒活海鮮。

鮑魚好新鮮!仲郁緊$68一隻
蟹味噌甲羅燒($68),蟹膏甘甜,
加埋蟹籽,口感豐富!

什錦天婦羅$168
粉薄,炸得酥脆而不油

香蒜牛舌勁厚肉又juicy,份量又夠多,
肉質較軟但香燒得好香口。

吉列炸蠔有驚喜,炸粉薄,蠔肉幾大隻,
海水味重,一啲都唔腥。

刺身鮮甜新鮮,三文魚、油甘魚,帶子,
食完都會繼續加單

雲丹刺身(加拿大海膽) 好鮮甜🤤🤤

「南瀛水產」
地址:尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
電話:2368 8028
2019-03-17
一直都好想食新鮮既海鮮,朋友介紹哩間海鮮係由日本新鮮直運到港😋一於試試佢先❤️❤️一入到餐廳好鍾意哩度既裝修,好有日本味,好有置身日本既感覺太多野想食,最後選擇左❤️「深海池魚」❤️「南瀛卷」❤️「蟹味噌甲羅燒」❤️「香蒜牛舌」❤️「活鲍鱼」❤️「軟殻蟹沙律」❤️「黃金黑松露帆立貝」❤️「什錦天婦羅盛合」❤️「蜜烑梳打」️「柚子梳打」「深海池魚」第一食又覺得唔錯,有鮮味得黎唔會太腥,食落去真係好新鮮,仲好食過三文魚「軟殻蟹沙律」唔會好油既感覺,雖然罪惡感好強,不過食返啲新鮮菜真係成個人平衡返呀「南瀛卷」就主打蝦,蟹肉,海膽😋😋每個卷都有好多既蟹肉,再加埋隻大蝦,真係新鮮到不得了,啲材料多到滿瀉,好吸晴囉「香蒜牛舌」真係完全意料之外既好食,有牛味得黎又唔會煮得太老同難啃,每一件都好鬆化好似溶落個口入面咁「蟹味噌甲羅燒」就岩鍾意食蟹既朋友,蟹肉加埋蟹子同鵪鶉蛋原來係咁好味既。「黃金黑松露帆立貝」就咁睇過燒既過程都值回票價,好似魔術一樣,而松露味好重,反而芝士味就唔會好突出,咁樣可能再令松露味更突出,加埋新鮮燒既帆立貝真係好美味「活鮑魚」真心新鮮,開頭見佢燒完怕佢會好UN,點知鮑魚味仍然好重,好好味呀「什錦天婦羅盛

「什錦天婦羅盛合」包括左蝦,南瓜,紫薯,魚,茄子,每一款食落油味唔重

兩杯野飲好fresh好清新

2019-06-27
  • 南瀛卷
  • 活鮑魚
  • 軟殻蟹沙律
2019-06-30 78 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。南瀛水產.高質日本料理。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 生日飯停不了 今次朋友仔帶我吃日本料理此店裝修雅致,和風味濃食材用料fresh,鮮氣逼人平目刺身薄切的魚生,魚味鮮濃南瀛卷 多福多子,大蝦超甜 美味的海膽,鮮而激甜 正是我杯茶!軟殼蟹沙律 香脆可口,油香十足而不油膩,非常有水準!黃金芝士甲羅燒 多滋味的鮮甲羅燒 用心加入了芝士,配合得剛剛好!拉芝效果極強,味道香濃,非常好吃!黃金黑松露帆立貝 帆立貝大隻鮮甜,即時炮製 香氣十足,黃金芝味強大加了黑松露又另是一種濃香什錦天婦羅盛合 蝦與菜菜子的混合體 脆度十足,美味之最!南瀛玉子燒香軟可口,層次豐富,食呀食!香蒜牛舌 香軟益鮮,多汁好吃 蒜香之外亦有牛香必食之選!小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆

雜感女生   好味日記
˚*。南瀛水產.高質日本料理。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

生日飯停不了
今次朋友仔帶我吃日本料理
此店裝修雅致,和風味濃

食材用料fresh,鮮氣逼人
平目刺身

薄切的魚生,魚味鮮濃
南瀛卷
多福多子,大蝦超甜
美味的海膽,鮮而激甜
正是我杯茶!
軟殼蟹沙律
香脆可口,油香十足

而不油膩,非常有水準!
黃金芝士甲羅燒
多滋味的鮮甲羅燒
用心加入了芝士,配合得剛剛好!

拉芝效果極強,味道香濃,非常好吃!
黃金黑松露帆立貝
帆立貝大隻鮮甜,即時炮製
香氣十足,黃金芝味強大

加了黑松露又另是一種濃香
什錦天婦羅盛合
蝦與菜菜子的混合體
脆度十足,美味之最!
南瀛玉子燒

香軟可口,層次豐富,食呀食!
香蒜牛舌

服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2019-06-30 82 瀏覽
再來生日飯全紀錄❤好友知我剛剛既日本之旅都沒有吃磯燒海鮮,就帶我到呢間南瀛水產🐟🦐~此店以木系裝潢為主調,天花掛起粗麻繩、草帽吊燈,營造漁船既感覺,彷如置身日本江戶時代既食店。以大大枝清酒作擺設,好有清酒祭既氣派~我點了杯菠蘿燒酙,有d似Piña Colada既做法,中間有忌廉、鮮菠蘿,酒味唔太濃但清新,好啱夏天飲。🍹🥃愛好梅酒既朋友就點左梅酒梳打~先來一客蕃茄沙律🍅 蕃茄切得薄薄,刀工唔錯,沙律菜加上醋汁先打開味蕾~  香蒜牛舌,蒜味唔會太重遮左本身既味道,牛舌口感軟嫩。【東瀛五點盛】🐋🦐有油甘魚、三文魚、蝦、帆立貝、吞拿魚,每款3件,新鮮肥美,不遜色~ 最正係吞拿魚用上赤身跟中拖羅既中間部份,口感油分平均~【南瀛卷】亦係用左拼盤既擺法,2大片海膽、蝦既下面放有吞拿魚蓉卷,旁邊則放滿三文魚子、吞拿魚蓉,分量唔少~之後係我最期待既【活貝盛合🐚】,排得靚靚~燒海鮮既過程,我地都唔洗動手,唔洗驚唔夠熟或者燒乾~ 🐚鮑魚大大隻仲識旭,好新鮮。 睇住店員純熟地燒,鮮味隨之而來~肥美既蠔,蠔身肉厚飽滿,入口浸透住海水味,保持到濕潤度,肉質亦未有變韌~ 燒原隻帆立貝,裙邊燒得剛好唔會韌,仲幾彈牙~
再來生日飯全紀錄❤

以大大枝清酒作擺設,好有清酒祭既氣派~
愛好梅酒既朋友就點左梅酒梳打~
先來一客蕃茄沙律🍅
蕃茄切得薄薄,刀工唔錯,沙律菜加上醋汁先打開味蕾~
香蒜牛舌,蒜味唔會太重遮左本身既味道,牛舌口感軟嫩。
【東瀛五點盛】🐋🦐
最正係吞拿魚用上赤身跟中拖羅既中間部份,口感油分平均~
【南瀛卷】
之後係我最期待既【活貝盛合🐚】,排得靚靚~
燒海鮮既過程,我地都唔洗動手,唔洗驚唔夠熟或者燒乾~ 🐚
鮑魚大大隻仲識旭,好新鮮。
睇住店員純熟地燒,鮮味隨之而來~
燒原隻帆立貝,裙邊燒得剛好唔會韌,仲幾彈牙~
貝柱部份更鮮甜美味。

燒蛤蜊依然脹卜卜,下面一口蜆湯亦非常鮮甜。
最後來一客野菜天婦羅
天婦羅炸漿薄薄的,香口酥脆~
野菜包括秋葵、冬菇、南瓜、蕃薯、粟米仔等~野菜種類多,且鮮嫩~
前陣子睇過一篇專訪得知店東年紀輕輕開左呢間餐廳,黎過覺得整體管理得唔錯喎~