2022-06-22
次次去日本🇯🇵都一定會食當地既磯燒海鮮🦀🦐尖沙咀呢間「南瀛水產」主打磯燒海鮮既日式居酒屋🍶就可以頂一頂個旅行癮😌一上去到去餐廳已經好有日式氣氛,餐廳既裝潢同埋擺設都非常有當地日式既元素🎎仲唔少得日本磯燒店必有既魚缸添, 睇得呢到係會用上新鮮既食材。環境風格完全彷如置身係🎐日本居酒屋咁。 🦀🥗軟殼蟹沙律 $98沙律上有一隻原隻軟殼蟹😋,有調過味既軟殼蟹炸到金黃脆卜卜上面加左少少mayo,🥙沙律菜既dressing係我最鍾意嘅🍊柚子醋汁, 中和番炸軟殼蟹既油膩,前菜食酸酸甜甜夠晒開胃。🍣南瀛卷 $258一黎到你會見到每檯都會叫呢個卷🍙呢個卷真係超級豐富,賣相精緻🤩打卡真係一流, 卷上面鋪左海膽、牡丹蝦🦐、三文魚籽🐟、吞拿魚腩蓉,用呢個配搭去夾卷住D新鮮火箭菜既爽脆飯卷食,食到海膽既甘甜同吞拿魚腩蓉既油脂香, 再加埋隻肥美既甜牡丹蝦, 真係鮮味十足🥹口感滿足。 🦀蟹味蹭甲羅燒 $136 甲羅燒係我黎「磯燒店」 必食之一🤤可以為左佢食2碗白飯🍚,呢到係用松葉蟹蓋,蓋上面有蟹膏、蟹籽、蟹肉、蒽花, 仲加埋隻鵪鶉蛋😋。比你影完相就會有專人放上磯燒網上幫你燒埋完全唔洗自己動手坐定定等😌亦可以確保燒
🦀🥗軟殼蟹沙律 $98
🍣南瀛卷 $258
🦀蟹味蹭甲羅燒 $136
甲羅燒係我黎「磯燒店」 必食之一🤤可以為左佢食2碗白飯🍚,呢到係用松葉蟹蓋,蓋上面有蟹膏、蟹籽、蟹肉、蒽花, 仲加埋隻鵪鶉蛋😋。比你影完相就會有專人放上磯燒網上幫你燒埋完全唔洗自己動手坐定定等😌亦可以確保燒得岩岩好唔會因為唔識燒燒到太濃或者太生。蟹蓋燒嘅時候已經聞到好香嘅蟹膏味。燒完記得即刻趁熱食🤭我自己就叫左碗白飯撈黎食,啖啖鹹香既蟹膏同蟹籽真係好好味。
🍹白桃梳打 $52
白桃梳打亦都係我去居酒屋一定會叫既飲品, 不過覺得呢間就貴左少少🫣梳打夠冰凍夠汽一邊食磯燒一邊飲好解渴!