南瀛水產

Nan Ei Sui San
日本菜永遠都冇得輸生日飯搵間好少少嘅食順便一解想念日本之愁依間有磯燒海鮮食 特別少少一打開餐牌就有好多野想食叫到一枱都係野食好興奮味噌甲羅燒 南瀛海鮮盛合 特上壽司盛 雲丹蟹肉卷 鰻魚玉子燒特上壽司盛啲魚生全部好新鮮平時好怕啲魚生會唔新鮮有腥味唔係種種都會放入口試不過依度嘅真係一分錢一分貨得10舊左右都要$4XX 不過真係好食本身對甲羅燒冇乜太大興趣雲丹蟹肉卷同玉子燒都好食不過唔會驚為天人食完嘩一聲南瀛海鮮盛合每款有2件有人燒埋唔驚自己燒得過左龍海鮮有海水味 新鮮就肯定好食最驚喜嘅係個刺身片 切到好薄好薄食落去有好濃嘅魚果 鮮甜冇筋有個柚子醬油可以點 點左仲好食雖然價錢唔係特別平 但份量都算足而且有置身日本居酒屋嘅感覺有慶祝活動一大班人一齊食會仲開心
日本菜永遠都冇得輸

而且有置身日本居酒屋嘅感覺
有慶祝活動一大班人一齊食會仲開心
1K
2022-12-27 32 瀏覽
🎄聖誕節大餐🍴唔少得食日本水產🇯🇵 ✨雲丹蟹肉卷雲丹原來係海膽 ,新鮮嘅海膽原來唔會腥,仲有一陣海水味🌊入口即溶😊豐富既蟹肉卷🫔✨鮭魚親子井鮮甜既三文魚加壽司飯,再加豉油芥末,令人愛不釋手🫰🏻✨蟹味噌甲羅燒黎到水產市場,點可以唔食甲羅燒🦀蟹膏蟹籽鵪鶉蛋蟹肉,燒一燒,撈一撈,令到蟹膏味道更上一層樓🤗✨銀雪魚西京燒日本🇯🇵小食,新鮮銀雪魚,唔會有腥味,燒得剛剛好🫶🏻魚肉好滑,而且唔會有細骨,必食推薦🫰🏻✨柳川滑蛋鰻魚半條鰻魚,再加牛奶🥛炒滑蛋,好食😋✨松葉蟹海膽釜飯蟹肉海膽蟹籽撈埋熱辣辣既飯,個感覺好特別,一冷一熱,再加埋新鮮嘅海鮮,真係冇得頂👍✨鯛魚清湯鮮甜魚味,天然煮法,除咗魚肉之外,仲有香滑豆腐,啱晒女士們💃🏻✨綠茶蛋糕朱古力綠茶千層蛋糕,表面朱古力🍫下面就係逐層嘅綠茶,綠茶味香濃,而且甜度適中👍
🎄聖誕節大餐🍴唔少得食日本水產🇯🇵

✨雲丹蟹肉卷

✨鮭魚親子井
鮮甜既三文魚加壽司飯,再加豉油芥末,令人愛不釋手🫰🏻

✨蟹味噌甲羅燒
黎到水產市場,點可以唔食甲羅燒🦀

✨銀雪魚西京燒

✨柳川滑蛋鰻魚
半條鰻魚,再加牛奶🥛炒滑蛋,好食😋

✨松葉蟹海膽釜飯

✨鯛魚清湯

✨綠茶蛋糕

2022-12-27 38 瀏覽
放長假要搵番間正嘢食先得。老友說想食甲羅燒好耐, 想起同事推介,位於尖沙咀的#南瀛水產 ,每天會精選幾款海鮮,直飛到港,新鮮吸引。於是一早已book定今晚去食。🦀蟹味噌甲羅燒🦀老友第一時間點左的甲羅燒,店員幫手燒嘅時候,已聞到非常咁香噴噴,內有豐富的蟹膏、蟹籽、鵪鶉蛋同蔥花,老友食得很滋味☺️。軟殼蟹🦀沙律,擺盤美觀,新鮮蔬菜🥗嘅沙律,份量足夠2人食用。刺身七點盛,有柔滑的帶子、美味鮮甜大隻的牡丹蝦,口感軟綿綿的厚切三文魚,油脂感豐富的吞拿魚,爽滑口感的油甘魚,另有2款時令刺身,肉鮮味甘好滋味,十分之滿足😋。雲丹蟹肉卷🫔,海膽份量足,味道濃郁又creamy,配搭青瓜蟹肉一併食,讚讚😋。梅酒加冰🧊,飲落甜甜酸酸,清新挺開胃啊💃。

🦀蟹味噌甲羅燒🦀

刺身七點盛,有柔滑的帶子、美味鮮甜大隻的牡丹蝦,口感軟綿綿

梅酒加冰🧊,飲落甜甜酸酸,清新挺開胃啊💃。
2022-12-27
2022-12-23 47 瀏覽
#meloin @naneisuisan仲未去得日本之前,就要食住日本嘢先啦!🍣特上壽司盛$468實在有太多款壽司都想食,所以叫了一個拼盤,可以品嚐不同的壽司。最愛海膽壽司,非常creamy🐡飛魚子壽司$48 一定要快手,即刻放入口趁着紫菜仲脆,特別好食🐠鯛魚清湯$128湯底清甜,加入豆腐、菇類等作伴,鮮甜美味🍠牛油焗一口甜薯$48一小口的日本紫色甜薯,正常發揮🍅蕃茄沙律$78沙律分量十足,一大個蕃茄切片,加上沙律菜,淋上沙律酸汁,非常開胃🐟銀雪魚西京燒$198西京燒比預期中出色,魚肉滑溜,味道足夠🔥甲羅燒$88店員即場燒烤甲羅燒,蟹肉混合了蟹子、蔥花、鵪鶉蛋等配料,非常美味🍵🍦綠茶雪糕$48🍵🍰綠茶蛋糕$68最後當然要以甜品作結,日本餐當然要食抹茶雪糕和蛋糕,蛋糕是牛油蛋糕,口感實淨,非常飽肚。雪糕的抹茶味濃郁甘香,食過返尋味。
#meloin @naneisuisan

仲未去得日本之前,就要食住日本嘢先啦!

🍣特上壽司

🐡飛魚子壽司
一定要快手,即刻放入口
趁着紫菜仲脆,特別好食

🐠鯛魚清湯
湯底清甜,加入豆腐、菇類等作伴,鮮甜美味

🍠牛油焗一口甜薯
一小口的日本紫色甜薯,正常發揮

🍅蕃茄沙律

🐟銀雪魚西京燒
西京燒比預期中出色,魚肉滑溜,味道足夠

🔥甲羅燒

🍵🍦綠茶雪糕
🍵🍰綠茶蛋糕

2K
天氣凍凍哋節日🎁氣氛濃厚,朋友👱🏻‍♀️約我食飯,話想一齊去間好嘅日本🇯🇵居酒屋🏮晚餐,叫我揸主意去邊度食,咁我用2秒時間諗一諗,就決定帶朋友👱🏻‍♀️嚟呢間樓上嘅好味居酒屋🏮😆$88 嘅「海鮮🐟🐠🐙沙律🥗」:海鮮包括有 三文魚切粒、八爪魚粒🐙、白魚切粒,撈埋新鮮嘅沙律菜🥗,再加酸酸哋嘅沙律汁,清新又開胃😋$88 嘅「漬物四盛」:不嬲都鍾意食日本🇯🇵漬物😋;呢個「漬物四盛」有蒜頭🧄、牛蒡、青瓜🥒、白蘿蔔,味道簡潔😋;呢度係少數喺香港嘅日本🇯🇵餐廳將幾種漬物放喺同一個碟上邊做菜(不過喺日本就好普遍😋),呢個「漬物四盛」真係好有日本風🇯🇵$98 嘅「燒明太子」:明太子燒過有啲啲smoky 味,再喺鹹鹹哋嘅「明太子」下邊放一片青瓜🥒,好夾、好味😆我哋叫咗甲羅燒、燒鮑魚、燒生蠔🦪,未燒🔥嘅時候店員妹妹首先將海產放上枱俾我哋打卡🤩,真係識做😆$78 嘅「蟹🦀️味噌甲羅燒」:裏邊有蟹肉、蟹膏、蟹子、鵪鶉蛋、味噌、香蔥,材料豐富🤩;燒完之後就smoky又creamy 仲有淡淡嘅蟹膏同味噌香味🦀$78 嘅「活鮑魚」x 2 : 鮑魚超新鮮,一邊火燒🔥一邊仲郁嚟郁去,睇到我真係有少少於心不忍😳,但係燒完之後味道

$78 嘅「活鮑魚」x 2 : 鮑魚超新鮮,一邊火燒🔥一邊仲郁嚟郁去,睇到我真係有少少於心不忍😳,但係燒完之後味道真係超鮮甜😋,肉質結實🤩

$78 嘅「牡蠣🦪殻焼」x 2 : 牡蠣🦪都係好新鮮😋,燒完之後仲有少少嘅海水味😆,同埋 dashi だし 高湯嘅美味🤩

$98 嘅「香蒜牛舌」:充滿牛油香,油分極充足,肉質軟熟好牛味😋

$138 嘅「柳川滑蛋鰻魚」:鰻魚都幾厚身,應該燒過,然後加滑蛋輕輕煮吓,甜甜哋又香滑🤩

$228 嘅「吞拿魚蓉丼」:吞拿魚蓉非常鮮味😋,仲有兩塊幾乎入口溶化好肥美嘅大拖羅 大トロ🤩,撈埋日本🇯🇵珍珠米飯🍚一齊食,真係充滿 umami😋,食到舔舔脷😋

$78 嘅「炒雜菜」:蔬菜新鮮爽脆,包括有 椰菜、洋蔥絲、紅蘿蔔絲、雜菌等,上邊仲加咗大量鰹魚乾,簡單好美味😋

朋友同我都大滿足,朋友盛讚呢間居酒屋🏮食物高質,搞到我都好開心🤣
2022-12-20 50 瀏覽
最近就去咗食日本菜,南瀛水產都開咗幾年,去到梗係食磯燒+其他日本美食啦!蟹味甲羅燒$88x2 香氣十足,充滿鹹香,材料豐富!雪場蟹腳$138蟹腳方面我覺得好鮮味,啖啖肉,同埋最主要就係店員燒得好香,勁鮮甜,唔捨得食得咁快添。海膽$288 海膽就基本少少,勝在份量多呢!鱈魚乾$78口感香脆,可以點上醬汁,更豐富層次,帶有輕微鹹香。黑松露鰻魚斧飯$228 呢款上到嚟之後大概15分鐘到可以食,黑松露配搭鰻魚都幾特別,係幾好食的!個飯非常熱辣辣,啲飯淋淋地撈埋一齊,好入味。牛肉烏冬$98 鍾意食熱辣辣嘅湯,就揀返個牛肉烏冬,清新彈牙!鯛魚清湯$128 裏面有唔同配料,除咗好香滑嘅鯛魚之外,仲有豆腐,不同的菇菌等等,口感豐富 ,味道清甜。雪糕$48綠茶味大大件,冰凍香滑,大滿足啦!

蟹味甲羅燒$88x2 香氣十足,充滿鹹香,材料豐富!

海膽$288 海膽就基本少少,勝在份量多呢!

雪糕$48綠茶味大大件,冰凍香滑,大滿足啦!
Festive season想食正嘢,當慶祝Christmas,即刻就諗到南瀛水產—我嘅高質日本餐廳top 5之一,環境照舊好有居酒屋feel,燈光調到恰到好處🤤蚧味噌甲羅燒係我嚟南瀛必食嘅,蟹膏唔洗講,一直都咁creamy香濃,混合埋鵪鶉蛋、蟹籽、蟹肉,質感豐富有層次,食落香味四溢😋活貝盛合好味到一個點,啱晒我呢啲海鮮狂迷,有齊生猛活鮑魚、大大隻鮮甜嘅蠔、Q彈嘅扇貝、鮮味嘅蛤蜊😘個人勁鍾意扇貝彈牙嘅口感,而且鮮味十足,肥美嘅燒蠔都係perfect,海水鮮味勁足,食落又夠creamy😋壽司盛款式多元,有飛魚籽、三文魚、帶子、吞拿魚等等,魚生新鮮,飯團大小啱啱好,最鍾意吞拿魚☺️青瓜卷都唔錯,食落爽脆🤩炸雞軟骨都好高質,鹹香脆口,炸到金黃金黃,口感脆卜卜,係一流嘅小食🤤芒果乳酸勁好飲,清爽香甜,而且甜度適中;烏龍燒酎茶味好突出,酒味都濃,互相配合好高質🥰

2022-12-19
  • 活貝盛合
  • 蚧味噌甲羅燒
南瀛水產 (尖沙咀)💗東瀛五點盛 $3685款刺身都好新鮮,有小編喜愛得三文魚、帆立貝同埋甜蝦~ 好鮮甜🥰💗南瀛極上刺身丼 $398呢個刺身丼好足料!飯面鋪滿晒新鮮食材,有海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽、牡丹蝦等,大滿足喔🥰🥰💗蟹味噌甲羅燒 $88店員推薦甲羅燒,蟹🦀️肉蟹膏mix埋一齊好惹味喔~💗帆立貝 $78大大粒而且好厚身,燒得岩岩好唔會過熟😚💗牡蠣 $78好大隻蠔喔~ 店員在烤爐上燒得恰到好處,juicy~~💗海鮮天婦羅 $228有蝦、魚,炸醬好薄好脆身,蘸埋白蘿蔔蓉醬汁無咁熱氣~💗銀雪魚西京燒 $198上次同男朋友食左呢個西京燒好好食,今次再點,一貫保持水準,烤得香口,魚肉嫩滑~*需加一服務費地址:尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
南瀛水產 (尖沙咀)

💗東瀛五點盛 $368

💗南瀛極上刺身丼 $398

💗蟹味噌甲羅燒 $88
店員推薦甲羅燒,蟹🦀️肉蟹膏mix埋一齊好惹味喔~

💗帆立貝 $78
大大粒而且好厚身,燒得岩岩好唔會過熟😚

💗牡蠣 $78
好大隻蠔喔~ 店員在烤爐上燒得恰到好處,juicy~

💗海鮮天婦羅 $228
有蝦、魚,炸醬好薄好脆身,蘸埋白蘿蔔蓉醬汁無咁熱氣~

💗銀雪魚西京燒 $198

*需加一服務費
地址:尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
2022-12-14
2022-12-16 55 瀏覽
鱈魚白子~店家長期都會有時令食品推薦,今期係白子😍真係等到頸都長,以刺身形式炮製,最能食出食材嘅鮮味,配上特製醋汁,入口凍冰冰,好開胃,而且感覺滑膩,很有特色。蟹味噌甲羅燒~我哋每次嚟到都會order呢一款,蟹蓋上裝住蟹肉蟹子蟹膏😍配搭鵪鶉蛋,邊拌勻邊燒,香氣撲鼻,將蟹味發揮極致!海鮮天婦羅~外層麵糊夠薄,瀝油做得好好,入口乾身香脆👍🏻牛肉烏冬~牛肉肉味醇濃,麵條係傳統讚岐烏冬,口感彈牙。鰻魚玉子玉子滑溜,撈上蘿蔔蓉,開胃又解膩。雲丹蟹肉卷~上次同另一半嚟嘅時候,食過呢度嘅海膽,好鍾意❤️今次發現呢款海膽蟹肉卷,真係好新穎,海膽滑溜,卷物中間有生菜和蟹肉,好清新,兩者入口非常夾。
鱈魚白子

海鮮天婦羅
~外層麵糊夠薄,瀝油做得好好,入口乾身香脆👍🏻

牛肉烏冬
~牛肉肉味醇濃,麵條係傳統讚岐烏冬,口感彈牙。

鰻魚玉子
玉子滑溜,撈上蘿蔔蓉,開胃又解膩。

雲丹蟹肉卷
2022-12-14 1953 瀏覽
喺未正式去各地旅行食正宗嘅菜式之前當然最直接做法就係喺返香港尋找最正宗嘅菜式。😗日本菜作為多年嚟嘅top pick, 當然就係因為追求新鮮同埋原汁原味。當然通常都會同價錢成正比,但係最可以體驗到何謂一分錢一分貨。發現喺尖沙咀好近地鐵站嘅地方都隱藏住一間夠晒正宗同埋追求時令嘅日式餐廳,值得高度推薦😌蟹味噌甲羅燒— 🦀熱食嘅代表甲羅燒一直都係色香味俱全嘅小食,集合左成隻蟹嘅精華,再加上鵪鶉蛋就令到甲羅燒未燒之前都有一種隱藏嘅香味,🥚過程又服務員一手包辦,睇住甲羅燒由凍冰冰變到熱辣辣,過程亦都非常用心去烹調。🦀燒好嘅時候絕對係最香嘅時候,熱辣辣嘅蟹膏味道夠晒濃烈,🦀裏面仲有蟹子卜卜脆,比起我哋港式烹調蟹嘅味道來得更加容易上癮🦀雪場蟹腳— 🦀食完香噴噴嘅甲羅燒,又係時候繼續食蟹,🦀而呢一次就食雪場蟹腳,每一隻腳都係夠晒肌肉結實,🦀肉質又飽滿。同樣都係個人坐定定喺度欣賞店員嘅烹調。🦀至於味道,除咗有類似攤銷嘅香味之外蟹味亦都非常充足。🦀汁水仍然保持得相當好。就冇平時食蟹果一種軟林林嘅質地🦀海膽杯— 🍸呢個海膽杯成個idea亦都係非常之夠新穎,🍸一大塊海膽底下就係軟滑嘅北海道帶子同埋吞拿魚蓉,兩者

雪場蟹腳

海膽杯— 🍸呢個海膽杯成個idea亦都係非常之夠新穎,🍸一大塊海膽底下就係軟滑嘅北海道帶子同埋吞拿魚蓉,兩者都係淡味為主在加上海洋微咸微甜嘅味道,🌊突出嘅就係呢一嚿大大塊又夠結實嘅海膽,奶油味充足,慢慢就演變成回甘嘅味道。食完之後唔好當下面只係裝飾品,🤣全部食材都可以食用,一啲都唔浪費,就再加埋新奇嘅視覺享受,原隻小蟹連殼都係脆卜卜可以成隻食,🦀就算細都好,但裏面都可以隱約見到蟹膏同埋少少肉,夠晒精緻🦀
海膽杯

鮟鱇魚肝— 🐟大部份動物嘅肝類都有一種好特殊嘅味道,但統一都係傾向柔滑嘅質地,🐟同埋好強烈嘅油脂味道。至於呢個鮟鱇魚肝亦都同鵝肝其實差唔太遠,🐟每一舊亦都係相當有份量,咬一啖軟綿綿而裏面包含着嘅除咗有魚嘅鮮味之外,🐟亦都有一種鵝肝外層嘅味道,一樣都係咁綿密,味道覺得太重嘅話亦都可以點埋酸汁中和一下🐟
鮟鱇魚肝

宮崎A5和牛粒— 🐮最後當然要享受日本正宗和牛系列,油脂滿滿包着非常柔嫩嘅肉,🐮微熱嘅感覺非常適合有要求嘅咁多位,平時如果係燒一片片嘅日本和牛都已經係可以感受到油脂嘅飽滿,🥩而呢一個和牛粒更加係將味道去到極致嘅昇華,縱使價格不菲,但係絕對係牛肉嘅天花板🐮
宮崎A5和牛粒

南瀛水產 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
2022-12-13
10 分鐘 (堂食)
雪場蟹腳
海膽杯
鮟鱇魚肝
宮崎A5和牛粒
2022-12-11 48 瀏覽
最近成日響社交平台見到朋友去旅行打卡令森仔都十分羨慕。為左平衡內心去旅行既慾望所以特登放工約朋友去食日本野!這家水產我已經虎視眈眈了很久,作為慶祝朋友找到新工作,實在值得籍此飽吃一頓。當晚一到達餐廳立即被充滿日本居酒屋格調的裝潢吸引,整個氛圍可令人暫時放下工作的辛勞,已經加晒分。同朋友點左幾樣招牌菜,值得推薦比大家!#蟹味增甲羅燒甲羅,即是蟹蓋,因日本人對食蟹非常講究,所以特別研究左呢道料理務求可以完整地品嚐成隻蟹既滋味!將蟹膏、清酒、蟹肉、味噌混合放在蟹蓋上,用火爐燒烤,可以用小湯匙直接吃,蟹肉甜度一流,再加上一顆鵪鶉蛋混合增加入口的滑順度及口感!富有濃郁海味的蟹肉與蟹膏經過炭火一烤,更有一股屬於秋冬的風味。另外我們再加點了帆立貝及牡蠣一齊燒,隻隻新鮮足料有手掌般大!店員幫忙燒只單單加了點清酒調味,燒完既帆立貝同牡蠣都冇縮水,仍然鮮嫰多汁,令人回味不已。#東瀛五點盛見到廚房隔離個大魚缸已經心裡有數一定要食剌身!點了一個東瀛五點盛,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚及帶子,每款三件。魚類同帶子都係厚切,口感豐富,三文魚刺身油分足,滑溜爽口。而我最愛的是帶子剌身,味道鮮甜而不膩,口感非常彈性

#蟹味增甲羅燒

#東瀛五點盛

#雲丹蟹肉卷
卷物加上金黃的海膽,令人食欲大增!海膽新鮮無苦味,入口即融,再配合鮮甜的蟹肉,一口一粒,滲在口腔全是濃厚的海洋氣息,讓人滿足

#牛肉烏冬
錦上添花再叫多碗牛肉烏冬作結,湯底鹹甜適中, 材料豐富, 牛肉份量都算合理,肉香味美,有少少肥脂令整碗烏冬增香不少。雖然沒有華麗的調味,但這也是日本料理的精髓平淡而幸福!

#爐燒帆立貝和生蠔
海鮮🦞新鮮活力充足,鮮甜彈牙
每個都份量十足,大大隻!
最重要‼️店員燒得恰到好處
完全食到食物嘅質素同味道😌正!必點😎
2022-12-10 74 瀏覽
秋風起又想食甲羅燒尖沙咀南瀛水產 @食完浜燒再食返個釜飯即刻成身暖曬🦀蟹味噌甲羅燒蟹肉蟹膏蟹子鵪鶉蛋燒成無窮滋味令人難忘🐟花魚一夜乾魚都好大條又夠入味無論就咁食同佐酒都超正🍢柳川滑蛋鰻魚必食推介鰻魚汁相當濃郁又唔會遮曬滑蛋既蛋香完美既配搭🦀松葉蟹海膽釜飯等15分鐘後店員會幫手撈蟹肉好鮮甜海膽唔算太突出不過勝在份量多仲有櫻花蝦仔增強口感如果鐘意食黏度高既飯既話一定會愛上🍋柚子梳打柚子蜜加上梳打水好清爽呀~
秋風起又想食甲羅燒

一定會愛上

🍋柚子梳打
柚子蜜加上梳打水
好清爽呀~
「磯燒」的日文是「磯焼き」,「磯」是形容海邊受浪衝打的岩石,「磯燒」就是將海鮮保持原味吃法的燒烤做法,也是近年開得如雨後春筍的食店之一。久沒和 S 飯聚,到位於尖沙咀的「南瀛水產」互相 catch up 近況,也來品評一下食物。此店開業約三年,店內陳設很有居酒屋風:製作精美的 menu:店主打吃磯燒,大部分海鮮由日本直送,另一些如蠔就看來貨,例如今天就用上紐西蘭蠔。先吃刺身和小食。雪白色的「平目魚」$188賣相靚仔,質地鮮爽,沾酸汁食,開胃:因為小弟遲到,來到已十分肚餓,鯨吞了這個「南瀛卷」$298價錢好像不便宜,用料很新鮮優質卻是真,馬糞海膽、三文魚籽、牡丹蝦刺身都是我喜愛的,牡丹蝦刺身鮮活得有黏口的感覺,食完堅滿足,立刻定一定經。緊接其他海鮮美食,「銀鱈魚西京燒」$168作為星期五慰勞一下,點了「男山大呤醇」 $470,用來配襯接下來的磯燒食物:另一小吃「味醂魚乾」$78,邊吃邊傾偈,眨吓眼就食晒:來到今晚的主打部份,「蟹味噌甲羅燒」$156 / 2 件,來到必吃:另外點了「海鮮盛盒」$588 及「雪場蟹腳」$128,均是用來磯燒:甲羅燒是日本蟹季的必食菜式之一,這裡用松葉蟹蓋,蓋

此店開業約三年,店內陳設很有居酒屋風:
製作精美的 menu:
先吃刺身和小食。雪白色的「平目魚」$188
賣相靚仔,質地鮮爽,沾酸汁食,開胃:
因為小弟遲到,來到已十分肚餓,鯨吞了這個「南瀛卷」$298
緊接其他海鮮美食,「銀鱈魚西京燒」$168
另一小吃「味醂魚乾」$78,邊吃邊傾偈,眨吓眼就食晒:
甲羅燒是日本蟹季的必食菜式之一,這裡用松葉蟹蓋,蓋內放鵪鶉蛋、蟹膏、蟹肉、蟹籽、蒽花等,搶眼球:
全程有侍應出手為客人席前燒烤。蟹蓋放上磯燒網上,攪勻所有材料,加入鵪鶉蛋,蟹的鮮味會隨蟹蓋燒盪而散發:
趁熱食,成堆蟹膏帶來啖啖鹹香;蟹籽入口時也有跳躍的卜卜聲,真是吃磯燒必食之選。我覺得它調味沒過份鹹,就這樣吃效果剛好,也嚐到蟹鮮:
接着有白蜆,燒時只下了清酒提鮮:
帆立貝和鮑魚,鮑魚新鮮從魚缸撈上來,仍然非常生猛:
鮑魚肉厚,燒的時候需要耐性,要不停返轉,再放清酒:
燒起就即食:
兩者都很鮮甜,尤其前者,肉厚,可以連海鮮汁都飲埋:
活鮑磯燒爽彈激鮮,大概這就是吃磯燒的神髓所在:
接著是燒蠔:
沒有用小型廣島蠔,用上厚長紐西蘭蠔,我覺得很適合磯燒,因為肉更厚和肥美,也更爆汁 juicy:
燒大蝦:
因為大隻厚肉,所以燒時要擺不同花款,勞煩了店員:
蝦有預期中的爽口,店員燒時除了下清酒,還下了鹽和黑椒,令蝦殻吃起上來有鹽燒的脆卜卜:
最後壓軸是燒雪場蟹腳,有兩小根:
也沒多餘調味,吃蟹原有的鹹鮮,非常棒:
慶幸食完身上衣服沒有那陣「煙 boom boom」的燒烤味 XD

整體來說此店用料確新鮮,這是好吃的基本因素,因為磯燒沒有太多花巧,巧婦難為無米炊,食材不靚任你怎 P 也 P 不出那股天然鮮。觀乎這晚全場爆滿,看來大家暫時去不到日本旅行,也可暫時吃吃日式美食止止癢。
2021-11-08
  • 平目魚
  • 南瀛卷
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 海鮮盛盒
2022-12-06 76 瀏覽
記錄一下,早排同朋友去咗居酒屋慶祝生日🫶🏻 見到佢嘅水產非常新鮮,即刻嚟返個磯燒水產🦐 仲有人幫手燒埋,唔洗驚燒過龍影響咗海鮮質感。一定要叫南瀛海鮮盛盒 !一盆有6款時令海鮮,包括帆立貝、蛤蜊、大蝦、鮑魚、蠔、長蟹腳,每件都好新鮮🦀 唔夠喉仲叫咗一份蟹味噌甲羅燒,啖啖蟹膚好足料,新鮮得黎帶點磯燒味,好夠火喉!南赢玉子燒超完美!煮得很蓮鬆,上枱時還熱辣辣冒煙,咬下去香甜鬆軟而且很嫩滑。炸物都好吸引🤤 堂楊炸雞 大大舊,啖啖肉,皮脆肉嫩,唔會炸到油淋淋,內裡仲好juicy💦牛肉烏冬以湯嘅熱度灼熟牛肉,好嫩滑!上到枱仲㷫烚烚,呢種熱度令整個烏冬更新鮮。我最喜歡食居酒屋嘅炒野菜,因為好夠火喉,仲加埋啲黑椒粒,非常惹味!最後嚟返個沙冰雪糕🍨,沙冰融合雲呢拿雪糕,又凍又甜🧊。底層仲有青蘋果醬,混合埋冰粒一齊食yummy,側邊喺新鮮嘅雪梨粒,雪凍咗好冰感。

終於忙完功課😍,同同學過嚟呢度慶祝一下🎉!🌊南瀛水產🌊之前都食過幾次,CP值+質素超高👍🏻,環境裝修適合打卡📸📌雲丹蟹肉卷👍🏻👍🏻$228卷物上的海膽相當大舊,相當鮮甜,卷物入面滿滿蟹肉!好足料!📌銀鱈魚西京燒🐟$198魚肉完全無骨,相當嫩滑,味增滲透魚肉,令魚肉更可口!📌唐揚炸雞🍗$88即叫即炸,相當大件,相當厚肉!📌紫菜海膽天婦羅$138海膽鮮味無窮,相當香甜,炸粉輕如薄衣,相當高質!📌必點:蟹味噌甲羅燒🦀$88個人應為嚟呢度一定要叫燒物,因為店員係會幫你燒埋的,相當好的服務。每次來都會叫甲羅燒,相當濃郁,相當香甜!🦀❤️📌黑松露鰻魚釜飯$228呢個飯真係超飽肚,店員會攞個飯過嚟在你面前加熱,一打開,松露味相當濃郁!😍😍📌鯛魚清湯🍲$128呢個湯相當清新,魚肉相當細嫩,好適合冬天😍❤️📌梅酒梳打$58📌巨峰梳打$58

📌雲丹蟹肉卷👍🏻👍🏻$228
卷物上的海膽相當大舊,相當鮮甜,卷物入面滿滿蟹肉!好足料!

📌銀鱈魚西京燒🐟$198
魚肉完全無骨,相當嫩滑,味增滲透魚肉,令魚肉更可口!

📌唐揚炸雞🍗$88
即叫即炸,相當大件,相當厚肉!

📌紫菜海膽天婦羅$138
海膽鮮味無窮,相當香甜,炸粉輕如薄衣,相當高質!

📌必點:蟹味噌甲羅燒🦀$88

📌黑松露鰻魚釜飯$228

📌鯛魚清湯🍲$128
呢個湯相當清新,魚肉相當細嫩,好適合冬天😍❤️

📌梅酒梳打$58
📌巨峰梳打$58