2023-01-25 485 瀏覽
今日陪阿女去銅鑼灣買完嘢之後,行去中央圖書館附近搭巴士嘅時候見到一間只做外賣嘅“南洋家”,諗起好耐都無食過南洋嘢😆,又醒起老婆話今晚唔煮飯,一於買啲外賣返屋企食😊。店舖細細間原來都幾多嘢賣😮,例如撈麵、小食、小菜、串燒、海南雞甚至甜品等等,真係麻雀🐦雖小,五臟俱全。3盒任選 $100總共有1️⃣2️⃣款食品可以選擇,最後我地揀咗以下3️⃣款:燒豬頸肉 -- 🐖燒得香口又帶油香,點上自家製辣汁🌶,零舍好味😋。泰式酸辣墨魚 -- 墨魚仔🐙肉質有口感,酸辣汁浸過後,辣辣地酸酸地好醒胃🤗。鹵水金錢 -- 金錢肚🐂煮到軟硬適中,鹵得入味😋。沙爹8串 $100本來想食燒雞翼,可惜賣哂,今次叫咗:燒牛脷x3️⃣,燒牛肉x2️⃣,燒豬頸肉x2️⃣,燒羊肉x1️⃣串燒燒得啱啱好,外面焦香裏面肉嫩多汁🥰,點沙嗲醬一齊食,更加香口惹味🤤。班蘭雞(半隻) $60半隻雞🐓嘅份量一啲都唔少,雞肉脂肪較少反而啖啖肉🥰,雞皮爽脆雞肉嫩滑,配有班蘭醬及黑醬油,用嚟點雞食各有特色🥰。巴東牛肉 $50牛肉🐂煮得好軟腍入味,淡淡嘅香料味道和辛辣味,令人越食越想食😋。黑面神炒麵 $38用上勁多配料,有肉絲、碎肉、冬菇、芽菜同烏冬一齊炒,香口惹味

3盒任選 $100

鹵水金錢 -- 金錢肚🐂煮到軟硬適中,鹵得入味😋。

沙爹8串 $100

班蘭雞(半隻) $60

巴東牛肉 $50

黑面神炒麵 $38
用上勁多配料,有肉絲、碎肉、冬菇、芽菜同烏冬一齊炒,香口惹味☺️。

雜錦千層糕(3件) : 芝麻、班蘭x2(因為薑汁賣哂,所以用班蘭代替)
質感柔軟煙韌,有淡淡的芝麻同班蘭味,唔太甜👍。

班蘭蛋糕 $20
蛋糕軟熟軟綿,唔太甜有淡淡斑蘭香味😋。

炸蝦片 $25
阿女最愛,又大塊又脆口又香蝦味👍。

總括而言,價錢實惠,性價比高,首推串燒、班蘭雞。店舖近維園和中央圖書館,去開嗰邊,我又多個外賣選擇了😋。

2023-01-24
10 分鐘 (外賣自取)
2023-01-23 61 瀏覽
南洋家 地址: 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖電話: 84893115=====================新年食乜好,好多餐廳都唔開,而年糕已食了一星期(未新年已已開始吃)睇完戲極之肚餓,在街上逛了見到有外賣,二話不說斑蘭雞一隻 $120 望上去外表似海南雞,班蘭甜品聽得多都食過唔小,斑蘭雞食落都同海南雞好似的,肉嫩。蒜香雞翼尖 $50 男朋友最愛,睇波時食。蒜味濃郁,雞翼尖好入味,啜得好開心泰式香葉肉碎 $48 辣辣地甚為惹味。泰式酸辣魷魚鬚 $38 又是男朋友叫的,個味調得很開胃哦,彈牙。當冷盤或者加熱食都得,方便之極。泰式豬頸肉 $40 叮熱就可以開動,新年放雪櫃幾日做備糧。 頸頸肉彈牙口感,唔油膩。滷水豬腳仔 $40 啜腳仔,collagen 滿點,新年食豬腳,發達好意頭。$38 狗仔粉,難得有,想食都唔係咁易買到,彈口外表滑溜,有些熱湯暖胃。有肉碎冬菇,湯有胡椒味。甜品叫了:雞絲糯米卷 $13 入餡是雞肉絲,個糯米層是黃金糕 $25 是星馬新年年糕,黃金發達好意頭,qq 粉糯。芝麻千層糕 $20 少甜,好煙韌紮實,有黑芝麻香食物預先包裝好,加熱就食得,一
南洋家

地址: 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
電話: 84893115
=====================

泰式香葉肉碎 $48 辣辣地甚為惹味。

甜品叫了:

雞絲糯米卷 $13 入餡是雞肉絲,個糯米層是

芝麻千層糕 $20 少甜,好煙韌紮實,有黑芝麻香

食物預先包裝好,加熱就食得,一次過買幾盒備在家,或招呼親友都不錯。
2023-01-18 36 瀏覽
銅鑼灣上班族好去處利園戈邊 位置放便雖然店舖不大但都不怕逼夾有午市套餐點了海南雞飯有驚喜同出面的好吾同但又好好食 食落比平時既清爽 吾怕好油好肥 配了熱泰式奶茶 有下次💕想試新加坡斑蘭蛋糕
銅鑼灣上班族好去處
食落比平時既清爽
吾怕好油好肥
配了熱泰式奶茶
有下次💕想試新加坡斑蘭蛋糕
今日同朋友過嚟天后同埋喺銅鑼灣度行街,最近疫情又嚴重返,所以比較想買外賣返屋企食😛 已經過維園嘅時候,發現對面有一間南洋嘅食物專門店,款式種類超多,而且價錢好抵食好親民😚💓餐廳食物種類好多元化,有齊晒健康嘢飲、甜品、糖水、前菜、小食同埋主菜,每一樣嘢都係幾十蚊有交易,將會成為我以後必食嘅餐廳😛❤️✨串燒系列:牛肉沙嗲、牛丸沙嗲、雞肉串每一樣都好高質,好香炭燒風味✨🥳 每一樣嘅肉質都好鮮嫩,上邊再加左燒汁,令到串燒更加惹味❤️✨海南雞半隻必食推介,估唔到份量咁足!買來比屋企人加送都一流,雞肉超級鮮嫩,好香滑😝✨甜品:班蘭蛋糕、班蘭三色糕、芝麻糕、芋頭西米露✨飲品:香茅薏米水、桂圓杞子茶甜品同嘢飲都係必食推介,特別係班斑斕三色糕,唔會太甜,但係非常香濃嘅斑斕味,清新自然💓

餐廳食物種類好多元化,有齊晒健康嘢飲、甜品糖水、前菜、小食同埋主菜,每一樣嘢都係幾十蚊有交易,將會成為我以後必食嘅餐廳😛❤️

✨串燒系列:牛肉沙嗲、牛丸沙嗲、雞肉串

✨海南雞半隻

甜品:班蘭蛋糕、班蘭三色糕、芝麻糕、芋頭西米露

✨飲品:香茅薏米水、桂圓杞子茶
2023-01-10 23 瀏覽
經過呢間舖頭好多次,每次都會停低望下係櫥窗入面用唔同嘅食物🍲🍨🍢非常吸引眼球👍🏼雖然只係外賣但係好多選擇我同朋友叫咗串燒$50有四串超抵食燒豬潤比較少見,好香另外有燒牛肉、羊肉串 同埋牛脷店員好有心機笑得好香😋另外有$100三盒小食我哋揀咗海南雞、香葉肉碎、酸辣蝦酸辣魷魚 仲有滷水金錢肚如果鍾意食辣嘅朋友一定要叫酸辣好開胃,辣度都好足夠個人認為海南雞就比較似白切雞感覺另外千層糕必叫 椰汁斑蘭味道比較特別椰香味充足🥥楊枝甘露充滿奶香味,好飲!😋最後仲叫咗狗仔粉湯底好香濃~重口味人士必食👍🏼其實店裏面仲有好多嘢食,一次真係試唔曬有蝦片、甜品西米露、新加坡斑蘭蛋糕等等下次經過要再試埋其他 👍🏼
經過呢間舖頭好多次,每次都會停低望下
係櫥窗入面用唔同嘅食物🍲🍨🍢
非常吸引眼球👍🏼
雖然只係外賣但係好多選擇

我同朋友叫咗串燒$50有四串超抵食
燒豬潤比較少見,好香
另外有燒牛肉、羊肉串 同埋牛脷店員好有心機
笑得好香😋

另外有$100三盒小食
我哋揀咗海南雞、香葉肉碎、酸辣蝦
酸辣魷魚 仲有滷水金錢肚
如果鍾意食辣嘅朋友一定要叫酸辣
好開胃,辣度都好足夠
個人認為海南雞就比較似白切雞感覺

另外千層糕必叫 椰汁斑蘭味道比較特別
椰香味充足🥥
楊枝甘露充滿奶香味,好飲!😋
最後仲叫咗狗仔粉
湯底好香濃~
重口味人士必食👍🏼

其實店裏面仲有好多嘢食,一次真係試唔曬
有蝦片、甜品西米露、新加坡斑蘭蛋糕等等
下次經過要再試埋其他 👍🏼
個個都去旅行,你估我唔想去旅行咩🥹但經過銅鑼灣,竟然俾我見到依家小店,全部都係係以前去新加坡可以食到的😳😳😳重點係佢價錢好親民😳😳😳有散叫,有套餐,有飲品同埋甜品🐰今晚叫左依d做晚餐❤️👉🏻芒果糯米飯我想講,超好食❤️❤️❤️個糯米飯落左椰奶之後,再灑左d 佢俾ge 脆脆🐰基本上,未計個芒果,只食依份帶點咸香ge糯米飯已經好好味!!(嚼嚼🐰👉🏻椰汁黑糯米依個屋企人都覺得好大碗抵食🐒👉🏻沙嗲雞串撈麵有3條雞串,佢即烤❤️d 沙爹醬都係有d 渣o個種馬來西亞風味,幾惹味,但對唔食得辣ge 我黎講有d 辣🐒👉🏻南洋客家狗仔粉粉仔有好多配料,所以睇落好似好plain, 其實味道口感滿滿👍🏻以上2個跟餐係可以揀泰色奶茶印尼咖啡之類的,但都係有d 怕訓唔着,叫2返紅茶👉🏻泰式紅茶同西式唔同,係濃郁d, 同有種醒胃消滯ge 香氣❤️👉🏻海南雞飯雖然唔係黃薑飯,但本身雞已好入味,餸返正正🐰重點講多次,真係好抵食❤️佢最近附近都好似開左新店,有堂食,下次必食🐰🐰🐰

👉🏻芒果糯米飯

👉🏻椰汁黑糯米
依個屋企人都覺得好大碗抵食🐒

👉🏻沙嗲雞串撈麵

👉🏻南洋客家狗仔粉

👉🏻泰式紅茶
同西式唔同,係濃郁d, 同有種醒胃消滯ge 香氣❤️

👉🏻海南雞飯
雖然唔係黃薑飯,但本身雞已好入味,餸返正正🐰

• 芒果糯米飯
之前去中央圖書館溫習,都會留意到呢間小店~佢專做外賣,今次一於外賣返屋企同屋企人share🤭🐥半隻海南雞 $60肉都幾多,雞皮唔算太肥幾爽彈👍🏼可以配我最愛甜豉油,又有泰式酸辣醬,性價比好高🌟🥘三款熱食 $100/3boxes揀咗泰式滷水🐷豬腳仔、鮑魚汁🐥雞腳同滷水🐮金錢肚~滷水金錢肚帶啲酸辣,同平時食開好唔同😳幾特別~豬腳仔滷到好淋滑🤭鮑魚汁雞腳都夠入味👍🏼🇹🇭泰式酸辣系列 $100/3boxes揀咗泰式酸辣🦑魷魚鬚、泰式酸辣🐥鳳爪同泰式酸辣🦐蝦~個醬汁酸酸辣辣,好開胃~鳳爪係無骨鳳爪,方便懶人😆蝦身已經剝好殼,好方便~魷魚鬚則比較有咬口~辣度👇🏼🌶🌶🌶 鳳爪》🌶🌶 蝦》🌶 魷魚鬚 ✨楊枝甘露等$38唔算好甜,材料豐富,包括🥭芒果、西柚、西米等,入口🍼奶味都重,較杰身🌟🇸🇬新加坡斑蘭蛋糕 $20蛋糕質感鬆軟,淡淡的斑斕味,好適合做🌅早餐😂🥭芒果糯米飯 $38份量十足,糯米飯份量很多~欣賞店家用心,係落咗order之後先切芒果,確保新鮮👍🏼雜錦千層糕(少甜) $20有兩件芝麻一件斑斕,質感煙靭q彈。特別喜歡芝麻,每一啖都有芝麻碎😍真材實料!🍌香蕉糕 $8好特別,以香蕉葉包裹住,入邊軟淋

🐥半隻海南雞 $60

🥘三款熱食 $100/3boxes

🇹🇭泰式酸辣系列 $100/3boxes

✨楊枝甘露等$38

🇸🇬新加坡斑蘭蛋糕 $20
蛋糕質感鬆軟,淡淡的斑斕味,好適合做🌅早餐😂

🥭芒果糯米飯 $38

雜錦千層糕(少甜) $20

🍌香蕉糕 $8
好特別,以香蕉葉包裹住,入邊軟淋又香香蕉味,入面仲有香蕉肉添😚

環境:4/5
舖頭外觀特別,好有識別感👀

服務:4.2/5
店員十分有禮認真,用心製作每一道食物🌟🌟

食物:4/5
性價比好高,尤其係海南雞、楊枝甘露和芝麻千層糕特別推介🌟🌟

Revisit: Yes
  • 海南雞
  • 楊枝甘露
  • 芝麻千層糕
2022-12-25 91 瀏覽
十二月係增肥嘅日子,特別多聚會,今次要介紹呢間近排成日喺FB見到大大盤尖塔飯嘅南洋家。店舖主要做外賣,唔好睇佢好似細細間,但其實無論小食丶前菜丶主食丶甜品丶飲品,都有多款選擇,價錢合理,好啱同朋友聚會,嚟準備嘢食。斑蘭雞(1/4隻) $40特別推介~ 用新鮮龍崗雞製,肉質嫩滑,脂肪較少,啖啖肉,完全唔覺得油膩,配有斑蘭醬&黑醬油,兩款都好味!雖然係1/4隻,但份量好足,性價比好高!超值!黑面神炒麵 $38 原來客家狗仔粉已經無出,可惜… 就改為試黑面神炒麵,好重胡椒味,涼涼地嘅天氣好暖胃!香菇丶肉絲丶肉碎丶芽菜,麵條煙靭,即點即炒,夠穫氣!泰式燒豬頸肉 $40肉質爽口,泰式辣汁先係精粹!泰式豬腳 $40夠入味,夠腍,送飯一流泰式酸辣魷魚 $38愛嗜泰菜嘅一定會鍾意,魷魚質感爽口,一啲都唔靭,泰式酸辣汁夠惹味!必試!沙嗲串燒 (4串) $50 任揀4串$50,算幾抵食~ 串燒即點即燒,要啲時間,所以要啲耐性等一陣燒雞中翼 x2 燒花枝丸 燒牛脷 牛肉 x4 泰式芒果糯米飯 $38雜錦千層糕(3件) $20薑汁 - 好夠薑味,個人最鍾意呢款芝麻 - 黑芝麻味好香,仲食到有芝麻微粒斑蘭 -

斑蘭雞

斑蘭雞(1/4隻) $40

黑面神炒麵

黑面神炒麵 $38

泰式燒豬頸肉 $40
肉質爽口,泰式辣汁先係精粹!

泰式豬腳 $40
夠入味,夠腍,送飯一流

泰式酸辣魷魚鬚

泰式芒果糯米飯

泰式芒果糯米飯 $38

雜錦千層糕

雜錦千層糕(3件) $20
薑汁 - 好夠薑味,個人最鍾意呢款
芝麻 - 黑芝麻味好香,仲食到有芝麻微粒
斑蘭 - 印尼甜品必備嘅味道,好味

蕉葉香蕉糕

蕉葉香蕉糕 $8/件
喺蒸爐拎出嚟,原來係熱食嘅,蕉葉味嘅糯米糰包住香蕉條,另外店長話木薯糕都好食,留待下次再試

椰汁黑糯米

椰汁黑糯米 $38
呢款係店長特別推介,黑糯米夠軟糯,如果啲椰汁加返少少甜會更好味

炸蝦片
炸蝦片 $15
見掛喺門口好吸引,大大塊,忍唔住買咗一包試,約4mm厚,香脆好味!好啱做餐前小食~
2022-12-19
  • 斑蘭雞
  • 雜錦千層糕
  • 炸蝦片
  • 沙嗲串燒
  • 泰式酸辣魷魚鬚
2022-12-25 26 瀏覽
呢日在銅鑼灣睇完戲之後,去南洋家買嘢食返屋企食點左唔同嘅主食、小食及甜品海南雞好嫩滑,有水準泰式滷水豬腳仔入味滷水的味道能直接浸入豬腳仔😊豬皮嘅豐富膠質令口感更好泰式滷水金錢肚帶點小辣,好鍾意佢嘅口感有彈性泰式香葉肉碎炒得好入味,少少辣味啖啖肉嘅泰式燒豬頸肉燒得好香,點埋醬汁,酸酸地鹹鹹地好好味另外,我哋都叫咗好幾款甜品!包括:芒果布丁薑汁千層糕芒果西米露南瓜西米露斑蘭蛋糕芒果糯米飯呢個班蘭蛋糕真係好好味!超鬆軟,好有空氣咁!有班蘭葉嘅清香、有椰子香、少少甜。薑汁千層糕熱食嘅時候都好好味!煙靭,薑味係好香,清甜。芒果糯米飯嘅芒果香甜,糯米飯有椰子香味,加上椰漿更好味——-總括而言,這間店嘅食物賣相及味道都唔錯。約幾個朋友在家食飯又唔想整咁多野,呢間外賣店都係一個唔錯嘅選擇。外賣後用微波爐或者用蒸爐整熱,各項菜式仍然是好好味。我哋喺屋企煲咗煲簡單嘅米粉,加埋呢個外賣,好豐富嘅一餐!
呢日在銅鑼灣睇完戲之後,去南洋家買嘢食返屋企食

點左唔同嘅主食、小食及甜品

海南雞

海南雞好嫩滑,有水準

泰式滷水豬腳仔

泰式滷水豬腳仔入味

滷水的味道能直接浸入豬腳仔😊
豬皮嘅豐富膠質令口感更好
泰式滷水金錢肚

泰式滷水金錢肚帶點小辣,好鍾意佢嘅口感有彈性

泰式香葉肉碎

泰式香葉肉碎炒得好入味,少少辣味
泰式燒豬頸肉
啖啖肉嘅泰式燒豬頸肉燒得好香,
點埋醬汁,酸酸地鹹鹹地好好味

另外,我哋都叫咗好幾款甜品!包括:
芒果布丁
芒果西米露
南瓜西米露

薑汁千層糕

薑汁千層糕熱食嘅時候都好好味!煙靭,薑味係好香,清甜。
芒果糯米飯

芒果糯米飯嘅芒果香甜,糯米飯有椰子香味,加上椰漿更好味

——-
總括而言,這間店嘅食物賣相及味道都唔錯。
外賣後用微波爐或者用蒸爐整熱,各項菜式仍然是好好味。
我哋喺屋企煲咗煲簡單嘅米粉,加埋呢個外賣,好豐富嘅一餐!
海南雞
泰式滷水豬腳仔
泰式滷水金錢肚
泰式香葉肉碎
2022-12-24 33 瀏覽
行左一陣銅鑼灣,去埋中央圖書館,行返去下面摩頓臺,見到一間南洋風味既小店,之前都聽朋友推薦過,見今日天氣都幾凍,想偷懶不煮一餐半餐,就決定買D南洋美食回去。朋友話過如果要試正宗班蘭,呢間小店好值得試,無他既,味道正宗,價錢公道,色香味俱佳。班蘭葉本身在東南亞亦是常用的香料/香草,既能用於米食,又能夠溶入於酒水之間,以班蘭為點綴既食物更是不計其數。雖然鋪頭細細間,都有不少吸引既地道小食,其實好建議整一D班蘭豬腸粉,同班蘭燒賣,班蘭魚蛋,附近既學生一定日日都排長龍,等食好野。叫左個招牌班蘭雞,雜錦千層糕,雞絲糯米卷,酸辣雞中翼,爆醬糯米糍,咖哩豬皮,白膳沙嗲,班蘭香芧茶,呢道有一百元三盒,所以都執左三盒小食:分別係泰式酸辣蝦,泰式酸辣魷魚鬚,泰式燒豬頸肉。本身想食多D串燒,不過今日既然主力係帶走,所以只係食左兩串白膳沙嗲,至於點解食白膳,因為海鮮要燒得好食係不容易,所以佢一出,即刻就試食,呢個白膳加埋沙嗲都係一個既新鮮既配搭,但又好正。沙嗲襯托到白膳,而白膳既肉質微脆嫩滑,燒得不錯,要讚。班蘭雞不負盛名,肉質嫩滑,口感不錯,一試停不到口。再試回味無窮。酸辣雞中翼,泰式酸辣魷魚鬚,酸辣味道好

班蘭雞不負盛名,肉質嫩滑,口感不錯,一試停不到口。再試回味無窮。酸辣雞中翼,泰式酸辣魷魚鬚,酸辣味道好正,雖然係辣,但好開胃,飲番啖班蘭香芧茶,即刻中和番D辣,係好食就要讚。

雜錦千層糕係另一亮點,黑芝麻更係三個千層糕最可口的一塊。有機會一定要嚐一嚐。
2022-12-19
  • 雜錦千層糕
  • 爆醬糯米糍
  • 班蘭雞
2022-12-21 34 瀏覽
見到呢間野都幾多人買就試下~好多唔同款既甜品,好吸引~樣樣野都想試~(我地去左公園食, 太黑冇影到)最後我地叫左泰式鳳爪,南洋客家狗仔粉,竹蓆茅根水同埋我最最最想食既三款糕點!第一樣要食既係南洋客家狗仔粉,入面有冬菇,豬肉碎,炸豬皮。味道好香濃,有種真係唔似香港食到既狗仔粉感覺,真係好似去左外地食咁,佢湯底做得好好,而佢用銀針粉去做,岩晒外賣,賣到上去仲好彈牙唔會淋晒。泰式鳳爪,又係岩晒外賣,佢做得好夠濃味,又酸又辣,好開胃。竹蓆茅根水,好surprise 地佢一d都唔甜,好似屋企煲個d,好足料!正!最後就係三款糕點,我最中意佢芝麻糕,好香,我男朋友就中意佢班蘭糕,下次要再黎~
見到呢間野都幾多人買就試下~
好多唔同款既甜品,好吸引~

樣樣野都想試~

(我地去左公園食, 太黑冇影到)
泰式鳳爪,又係岩晒外賣,佢做得好夠濃味,又酸又辣,好開胃。
2022-12-20 25 瀏覽
有時扮吓勤力的一個人就係我,得閒都會去圖書館,博物館逛下嘅,以圖書館計,中央圖書館一定係首選。呢日逛完中央圖書館,喺隔離條街嘅轉角位就遇到了你,實在令我滿心歡喜,你是誰?你就係我鍾意嘅南洋菜式。細細間淨係有外賣嘅"南洋家",menu多到令我眼花繚亂,樣樣嘢睇到都好想食,但又點可能一次過食曬咁多呢?點咗100蚊3盒嘅小食,有泰式酸辣魷魚鬚,泰式酸辣蝦和泰式燒豬頸肉,泰式辣汁係一樣嘅,但魷魚嘅爽,蝦嘅彈牙係不一樣的口感,同樣好食,而豬頸肉就好香口;另外50蚊就有四串串燒,種類繁多,咁就要够一百蚊八串囉,有傳統嘅雞肉沙嗲,牛肉沙嗲*2,羊肉沙嗲,還有燒花枝丸,燒牛丸同埋第一次食嘅豬潤沙嗲*2,沙嗲汁好地道,咁多串燒食到舐舐脷。再來一個可以飽肚嘅無骨泰式滷水雞飯 ,無骨唔會食得扭扭舊舊,鹵水入曬味好食;巴東牛肉唔知計佢係印尼菜或者泰國菜,總之够腍入味就ok;而滷水豬腳仔 亦係一個滋味的選擇。班蘭蛋糕 作為一個南洋菜的ending絕對係正確。芬香的班蘭味,柔軟鬆化的蛋糕,好正。

2022-12-17 330 瀏覽
⚜️🦚【 南洋家 】🦚⚜️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄位於銅鑼灣嘅南洋食品外賣店🤩🇲🇾🇸🇬🇮🇩有齊馬來西亞、新加坡、印尼等地嘅美食,鹹的甜的都有,口味正宗,水準不錯👍🏻唔洗飛都可以食到色香味俱全嘅南洋料理☺️⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🐔班蘭雞半隻$60肉質好嫩滑,$60半隻價錢勁抵!好後悔冇叫到雞油飯,如果配埋一齊食應該好正😝🐂泰式滷水金錢肚$38滷水汁香味出眾,金錢肚口感彈牙,係唔錯嘅小食。🦑泰式酸辣魷魚酥$38呢個超正,好鍾意泰式酸辣汁,係令入食唔停口嘅魷魚鬚🥰🐓泰式酸辣鳳爪$38呢一兜唔夠屋企人搶,拎到返屋企俾我老竇食晒😂😂佢話鳳爪勁爽口,調味又夠重口味,yummy🧡🐽泰式燒豬頸肉$40🐖泰式滷水豬腳仔$38🍢雞肉沙嗲(三串)撈麵$48串燒勁多沙嗲汁,配撈麵食其實都幾邪惡🙈終於到咗甜品部份,好多都係以芒果為主題,勁多芒果肉🥭🥭🥭簡直不惜工本‼️🍮芒果布丁$38🍠香芋西米露$20🥥芒果糯米飯 $38🍹芒果椰果沙冰$38⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood
⚜️🦚【 南洋家 】🦚⚜️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

位於銅鑼灣嘅南洋食品外賣店🤩🇲🇾🇸🇬🇮🇩
唔洗飛都可以食到色香味俱全嘅南洋料理☺️

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐔班蘭雞半隻$60

🐂泰式滷水金錢肚$38
滷水汁香味出眾,金錢肚口感彈牙,係唔錯嘅小食。

🦑泰式酸辣魷魚酥$38
呢個超正,好鍾意泰式酸辣汁,係令入食唔停口嘅魷魚鬚🥰

🐓泰式酸辣鳳爪$38

🐽泰式燒豬頸肉$40

🐖泰式滷水豬腳仔$38

🍢雞肉沙嗲(三串)撈麵$48
串燒勁多沙嗲汁,配撈麵食其實都幾邪惡🙈

🍮芒果布丁$38
🍠香芋西米露$20
🥥芒果糯米飯 $38

🍹芒果椰果沙冰$38

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami銅鑼灣 #南洋家 #namyeunggoodies #海南雞 #班蘭雞 #南洋料理 #南洋風味 @nam_yeung_goodies
2022-12-07
2022-12-14 36 瀏覽
成日經過呢度都冇留意到開咗間專做東南亞外賣美食的舖頭,有小食、主食、甜品、飲品,一應俱全👍今日就一次過叫了很多款式回家慢慢嘆😋泰式酸辣蝦~酸辣微甜並加入蒜頭更加嘢味,蝦身結實,而且蝦身位置已經除咗蝦殼😄香葉肉碎~鮮,香,辣👍咖喱雞~咖喱汁超香濃,送飯一流😋滷水金錢肚~夠林夠入味👍南洋雞~色澤光鮮,而且肥瘦適中🐔牛舌/雞髀菇/花枝丸/沙嗲牛肉串~燒得剛好,唔會太乾,保持肉汁👍黃金糕~好少地方有賣,所以見到即刻買,煎吓再食更香口😍雜錦千層糕~分別有芝麻味、斑蘭味、薑味,非常煙靭軟彈😋芒果糯米飯~糯米飯口感煙韌,芒果香甜🥭
香葉肉碎~鮮,香,辣👍
咖喱雞~咖喱汁超香濃,送飯一流😋
滷水金錢肚~夠林夠入味👍
南洋雞~色澤光鮮,而且肥瘦適中🐔
黃金糕~好少地方有賣,所以見到即刻買,煎吓再食更香口😍
雜錦千層糕~分別有芝麻味、斑蘭味、薑味,非常煙靭軟彈😋
芒果糯米飯~糯米飯口感煙韌,芒果香甜🥭
2022-12-12
2022-12-14 40 瀏覽
呢間南洋外賣店位於銅鑼灣維園旁,行經見人流咁多都去試試,啲食物款式多樣化,泰式,馬拉及印尼風味食品應有盡有,小食至串燒,以及主食都非常抵食,二人份量差唔多$200有找,銅鑼灣咁既價位實在少見😎佢地做緊優惠”3盒小餸$100”,特別推介以下幾款:泰式燒豬頸肉 Thai Barbecue Pork Neck $40豬頸肉肥瘦比例剛好,燒至焦香但保持juicy同鮮嫩,口感極佳.而且蜜汁均勻入味,甜甜的味道再配上泰式醬汁,味道非常正宗💯泰式酸辣蝦 Thai Sour and Spicy Shrimp $40一盒有數隻新鮮熟蝦,放在酸辣醬汁中醃製,辣度十足,而且超入味,拌飯一流🤤班蘭味黃金糕 Bike Ambon $20呢道印尼小食賣相非常獨特,有魚翅般既紋路,由糕底向上延伸至糕面.濃濃既椰子香配上淡淡既班蘭味,口感軟綿綿,作為甜點一流😋

Thai Barbecue Pork Neck $40

泰式酸辣蝦