2025-05-22 97 瀏覽
今日去中央圖書館路過見到呢間買嘢食嘅舖頭,本身諗住去篤串燒賣,發現原來佢有主食,咁就直頭買個外賣返屋企做晚餐,有甜品嘢飲去到主食,兩個人夾埋先至$150真係抵到爛首先係$100有四份既小食或者甜品或者嘢飲,揀左芒果糯米糍 Mangga mochi粉皮有少少大嚿,不過都夠晒軟糯,如果鍾意食皮嘅朋友仔都應該會幾鍾意食呢個班蘭千層糕 lapis pandan見到佢個樣已經想食,層層分明嘅千層糕,期待食落去係軟綿綿嘅口感,果然冇令我失望,陣陣嘅椰汁味,感覺好似泰國食一樣揀咗兩個糖水當嘢飲,鮮奶燉桃膠 susu do kau芒果椰汁西米露 Manggo Sago, 兩個都係小糖嘅飲品,可以飲到月味道,鮮奶燉桃膠,鮮奶味濃郁,喜歡奶味重嘅朋友可以選擇呢個,芒果椰汁西米露,椰汁味比較重,芒果係一粒粒嘅,如果鍾意芒果味重嘅應該可以揀芒果西米露主菜揀咗巴東牛肉飯 Beef rendang with rice濃郁嘅醬汁配上巴東牛肉,真係好送飯,送飯嘅包裝係真空袋,如果下次買返屋企唔係即刻食可以就咁買啲餸返去都得,整熱返就可以食總括來說,如果平時懶懶地唔想煮飯,都可以響度買兩個餸返去食

首先係$100有四份既小食或者甜品或者嘢飲,揀左
芒果糯米糍 Mangga mochi

班蘭千層糕 lapis pandan

總括來說,如果平時懶懶地唔想煮飯,都可以響度買兩個餸返去食
2025-05-22
  • 班蘭千層糕
2025-02-01 519 瀏覽
銅鑼灣近中央圖書館附近有一間主打外賣印尼餸菜包同港式小食嘅小店「南洋家」,每次經過都見到有唔少人排隊買串燒、魚蛋燒賣等。今日同小朋友去完圖書館之後,就諗住買幾款即食餸菜做晚餐🤭南洋家有超過10款不同嘅印尼菜,買完返去翻熱就即刻食得,啱晒懶人或者大忙人無時間煮晚餐,而且好多款印尼菜都係心機菜,需要好多時間煮,而家返去10分鐘已經食得👍🏻👍🏻重點係價錢十分相宜,只需要$100已經可以有三款😆😆除咗餸菜包之外仲有多款印尼特色糕點可供選擇,包括千層糕、黃金糕、木薯糕、椰絲卷等,$30有一盒,買4盒就$100😎相當抵食👍🏻👍🏻海南雞$33已經有¼隻海南雞,份量夠晒兩個人食,相當抵食,仲要好好彩咁拎到下庄有埋雞髀🍗,隨海南雞附送嘅甜豉油帶微微辣味,食落更加惹味🤤印尼巴東牛肉真空包裝嘅巴東牛肉,乾淨又方便,返到屋企返出嚟加熱後就即刻可以食,牛肉相當軟腍,應該係用咗牛腩位仲有啲牛筋添,巴東牛肉都有少少辣度,用嚟送飯就一流💯💯印式燒黃立䱽原條黃立䱽處理得好乾淨,以印尼式慢火燒香,雖然魚皮已經唔脆,但係魚肉仲係好嫩滑,記得要沾上甜微辣嘅醬油,好惹味🤤😋雜錦黃金糕黃金糕嘅魚翅紋分明,仲有原味嘅黃金糕同埋綠色

海南雞

印尼巴東牛肉

印式燒黃立䱽

雜錦黃金糕
黃金糕嘅魚翅紋分明,仲有原味嘅黃金糕同埋綠色嘅斑斕味黃金糕,返到去用微波爐叮返熱再食,煙煙韌韌好軟熟

斑斕椰絲卷
一盒有三件,斑斕椰絲卷用咗綠色嘅斑斕薄pancake 皮包住用椰糖煮好嘅椰絲,喜歡椰子🥥嘅朋友一定要試下
  • 海南雞
  • 班蘭千層糕
今日在外賣平台點了一個香葉肉碎飯+菠蘿冰送餐速度很快.等了20分鐘就有了一打開飯盒的時候,已經看見了一隻小飛行昆蟲在煎蛋上面.本身都認為這麼少的飛行物體都避免不了.撥開及該部份不會吃.正當準備打開飲管飲菠蘿冰的時候.發現為什麼底部有黑點以為是在杯外的污糟/菠蘿籽?但是細心一看已經心知不妙發現了原來是一隻細小蟑螂,還有一些黑色不知名物體。看到這裏已經沒有任何胃口再進餐一個外賣能夠擁有兩款不同類型昆蟲很難想像店內衛生的情況是多麼的糟糕。
今日在外賣平台點了一個香葉肉碎飯+菠蘿冰
送餐速度很快.等了20分鐘就有了
香葉肉碎飯
2025-06-08
📍 南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖👉🏾楊枝甘露小甜香濃椰奶配上芒果,清新又滑順,仲有西米咬口,食落口感豐富,重點係小甜無負擔🤤🤤👉🏾椰汁班蘭珍多冰椰汁班蘭珍多冰,冰涼消暑,班蘭味道香濃,椰汁滑順,珍珠咬落有嚼勁,甜度剛好,夏天享用,真係一流😋😋👉🏾新鮮砂礫手撕雞新鮮砂礫手撕雞,雞肉鮮嫩多汁,味道正宗,搭配特製醬汁,香氣四溢。每一口都令人感受到雞肉的鮮甜,仲可以配米飯,簡直係完美嘅組合!👉🏾滷水豬耳滷水豬耳,口感脆口,入味十足,滷汁香濃,食落去越嚼越有味。適合當下酒小菜,唔會覺得膩,真係一流,聚會必備!回頭:yesyesyes!!!絕對係屋企開party 加餸既正店🤤🤤佢啲甜品都勁吸引🤩
📍 南洋家 (銅鑼灣)

👉🏾楊枝甘露小甜

👉🏾椰汁班蘭珍多冰

👉🏾新鮮砂礫手撕雞

👉🏾滷水豬耳

外賣自取
📍 南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖👉 班蘭千層糕😋😋😋😋.8/5班蘭千層糕,顏色靚,層次分明,每一口都有班蘭香味,口感滑溜,甘甜又不膩。食過真係返唔到轉頭!👉🏾芒果糯米糍😋😋😋😋.8/5芒果糯米糍,外皮軟糯,內裡包住香甜芒果泥,咬下去果汁四溢甜度剛好,仲有一啖啖的果肉!👉🏾椰汁西米糕😋😋😋😋.8/5椰汁西米糕,口感綿密,椰汁香氣濃郁,西米粒粒分明,感受到椰子的自然風味,甜而不膩!👉🏾芒果糯米飯😋😋😋😋.8/5芒果糯米飯,香甜可口,糯米黏滑,搭配新鮮芒果,真係無得輸!椰汁淋上去,味道更加升華,甜中帶咸,口感層次豐富。回頭:yesyesyes!佢個椰汁斑斕糕真係食過數一數二好食,我會為咗佢專登過海再買嚟食真係冇得彈!
📍 南洋家 (銅鑼灣)

👉 班蘭千層糕

👉🏾芒果糯米糍

👉🏾椰汁西米糕

👉🏾芒果糯米飯

2025-05-24 74 瀏覽
南洋家 (銅鑼灣)斑蘭千層糕🍰鮮豔的綠色和層次分明😀每一層糕的口感柔軟,帶有淡淡的斑蘭香氣❤️咬下去時,Q彈的質感令人愉悅✔️✔️芒果班戟🥭🥭芒果班戟,內餡是新鮮的芒果肉和香滑的奶油。清爽又美味😙😙斑蘭椰汁糯米糕糯米糕的口感柔軟且帶有嚼勁,椰汁的香氣😋😋楊枝甘露🥤🥤新鮮的水果和香滑的椰漿🥰🥰裡面有芒果、柚子和西米,口感層次豐富🤪🤪印尼蝦🍤餅外皮金黃酥脆,香脆美味😘😘雞肉米卷🥠外皮薄嫩,內餡則是鮮嫩的雞肉讓人感到非常開胃😚😚銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:5/5
南洋家 (銅鑼灣)

斑蘭千層糕🍰

芒果班戟🥭🥭
芒果班戟,內餡是新鮮的芒果肉和香滑的奶油。清爽又美味😙😙

斑蘭椰汁糯米糕
糯米糕的口感柔軟且帶有嚼勁,椰汁的香氣😋😋

楊枝甘露🥤🥤

印尼蝦🍤餅
外皮金黃酥脆,香脆美味😘😘

雞肉米卷🥠
外皮薄嫩,內餡則是鮮嫩的雞肉讓人感到非常開胃😚😚

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:5/5
2025-05-14 31 瀏覽
今日去朋友屋企聚餐, 當然唔可以兩梳蕉去啦 。幸好有這間東南亞食物外賣店 ,提供不少的美食選擇, 外賣店在中央圖書館旁邊 ,摩頓台灣景樓地舖 ,很容易找到 。我最喜歡的海南雞不能少, 這裏價錢便宜 ,100蚊有三盒美食, 可以自己組合, 除咗海南雞, 仲有咖哩牛腩, 巴東牛肉 ,倉魚, 泰式肉碎, 成十種食物自由搭配, 真是很方便。 跟住又可以買啲甜品, 有班蘭 千層糕, 芒果糯米飯, 仲有其他甜品如椰汁糕等,仲有大大片炸蝦片, 非常吸引。我揀左海南雞🐔,肉厚味鮮,有醬汁配埋,食落好滿足。甜品揀左班蘭千層糕,班蘭椰絲卷,好香班蘭味,加埋椰絲錦上添花,咬落依依韌韌,好有嚼勁。連中式甜品都有,楊滋甘露,椰汁紅豆,芒果西米露,紫薯西米露,數唔灑,總之好吸引,好想樣樣都試,對於無飯夫婦來說,這裡真是非常供獻。👍👍

,加埋椰絲錦上添花,咬落依依韌韌,好有嚼勁。

2025-05-04 18 瀏覽
腸粉同燒賣一定要加豉油同甜醬先好味,再沈啲白芝麻,成個小食就變到好香。啲燒賣咬落去有彈性,腸粉也不會整得太霖。#南洋家 #港式小食 #腸粉 #燒賣 #甜醬 #豉油 #白芝麻

2025-04-22 17 瀏覽
餸包 款式充滿東南亞風味!$100 有3包 !而甜品及糖水 就$100 有4件!仲有4款湯水, 真係包羅萬有!今次買 最喜愛嘅牛展 同 試下泰式肉碎泰式香葉肉碎一睇個包裝已經見到好足料, 而入口 真係充滿檸檬香葉味 同埋金不換味道, 好惹味, 又有些辣辣地, 送飯一流. 大大包份量多, cp 值高!鹵水牛展金錢展, 啖啖肉, 中間嘅間位好軟淋, 部位認真正!而鹵水味道啱啱好, 唔會好咸. 可冷食當前菜, 又可熱食當主菜。今晚開2包 當主菜
餸包 款式充滿東南亞風味!$100 有3包 !
甜品糖水 就$100 有4件!
仲有4款湯水, 真係包羅萬有!
今次買 最喜愛嘅牛展 同 試下泰式肉碎

泰式香葉肉碎

鹵水牛展

• 滷水牛展
2025-04-08 127 瀏覽
(1)馬來西亞肉骨茶湯底唔係黑胡椒味, 係偏向藥材味, 但係唔會話好濃烈藥材味, 家人好鍾意, 覺得味道啱啱好, 因為佢想食, 但唔想上火排骨 真係一字骨, 肉質又唔會鞋口, 咬落去骨肉容易分離, 冬菇厚身, 大隻, 入味, 而豆腐卜 都好軟淋入味, 仲有大約8粒杞子, 認真唔錯!(2)鹵水牛展牛展肉質真係 整到啱啱好, 唔會話柴口, 又唔會韌, 咬落去剛剛好有口感, 而且中間果啲根位充滿骨膠原!正!(3)印尼巴東牛肉巴東味濃列, 送飯一流, 而牛肉口感軟熟, 成包都食晒, 冇剩
(1)馬來西亞肉骨茶

(2)鹵水牛展

(3)印尼巴東牛肉

• 馬來西亞肉骨茶
今日唔想煮晚餐想買個外賣發掘到呢間小店❤️ 岩曬本身好鍾意食東南亞菜色既我🌴選擇好多比起一般既印尼餐廳仲豐富添🇲🇾除咗主菜之外仲有有唔少嘅小食同甜品值得一試呢🥹⭐️ 巴東牛肉飯 🐮份量豐富啖啖肉😋 巴東香料醃得非常之入味但係唔會太辣🌶️醬汁送飯一流附上芒果梳打冰CP值一流🥭⭐️ 印尼牛尾湯 🇮🇩牛尾湯濃郁得來又帶蔬菜嘅清甜🥕淡淡嘅鮮味好有家常嘅味道🏠⭐️ 糯米雞絲卷 🐔係我細個好鍾意嘅印尼小食🤪 糯米煙煙韌韌配上雞絲深入香葉既香氣🌿風味一流⭐️ 雪燕鮮奶紅棗桃膠 🍼雪燕紅棗桃膠有滋補嘅作用啱晒秋冬嘅季節❄️ 值得讚係口味特別少甜🥛更凸顯鮮奶既幼滑
巴東牛肉飯
巴東牛肉飯
印尼牛尾湯
糯米雞絲卷
雪燕鮮奶紅棗桃膠
東南亞菜式口味著重濃郁香料入味,自己煮嘅話會好花時間~ J放工後直接買已熟嘅餸菜包,返屋企整返熱就食得,夠晒方便!💁🏻‍♀️🥡 斑蘭千層糕 (每盒) $25口感煙煙韌韌,有斑蘭清香同椰漿香甜奶香🥡 東南亞特色餸菜包 (三盒) $100香濃咖喱牛舌 (單價 $48) ,牛舌十分軟腍,好入味,濃鹹惹味,唔辣,醬汁好適合撈飯印尼巴東牛肉 (單價 $48) ,好入味,濃郁鹹香,唔辣,好適合撈飯食海南雞 (單價 $48) ,啖啖肉,肉質唔乾柴,黑醬油味道微辣帶有椰糖甜香_______________南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖_______________

🥡 斑蘭千層糕 (每盒) $25
口感煙煙韌韌,有斑蘭清香同椰漿香甜奶香

🥡 東南亞特色餸菜包 (三盒) $100

_______________

南洋家 (銅鑼灣)

_______________
2024-12-01 640 瀏覽
突然間好想食印尼嗰隻千層糕,見到呢間舖頭有好多唔同種類嘅甜品,價錢都好實惠,就叫咗$100 3盒餸,再加斑斕蛋糕同千層糕 😛埋單都係$150左右🤩🤩🤩🌟大蝦米子卷醬汁 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大蝦好足料,好彈牙大大隻,好有驚喜,一邊包住生菜粉絲,成個米子卷好有咬口,又唔同層次嘅味道😋😋😋配埋個醬汁鮮,好好味呀,仲要大大嚿,好飽肚🥰🥰🌟 海南雞配醬汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海南雞呢個價錢都算大份多肉,雞都幾滑亂,配埋個甜甜地嘅醬汁,健康又好味,滿滿嘅蛋白質😆👍🏻🌟烤魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢烤魚有幾種有咖喱魚同埋鯖魚我呢隻好似係䱽魚?都唔太記得,但係呢個價錢有魚食真係好抵呀,同樣都係配咗醬汁😋 魚都算大條,味道都幾好食😋🤤🤤🌟斑蘭蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我忍唔住即刻拎咗嚟食🤤🤤,因為真係想食啲甜嘢同埋咁啱好肚餓,食落唔會太甜有淡淡嘅斑斕香我覺得呢個蛋糕好好食🤤👍🏻👍🏻🌟椰汁千層糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻充滿椰汁味,Q彈Q彈口感,一試難忘🥰🥰😋😋推薦,不過再雪多一日就實左d了🥹整體:呢個價錢,食到咁多嘢真係好抵呀😆😆其實一個人呢係食唔晒㗎😋😋所以呢個份量我覺得係可以兩個人share😍,真係好抵食有樣樣嘢都可以食

🌟大蝦米子卷醬汁 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🌟 海南雞配醬汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🌟烤魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🌟斑蘭蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🌟椰汁千層糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

整體:呢個價錢,食到咁多嘢真係好抵呀😆😆其實一個人呢係食唔晒㗎😋😋所以呢個份量我覺得係可以兩個人share😍,真係好抵食有樣樣嘢都可以食啲👍🏻👍🏻👍🏻呢間舖頭仲有其他糖水同埋其他嘅菜式,試完呢幾樣下次仲可以試其他,所以我都幾推薦俾大家👍🏻但係留意佢只係有外賣店😆😆
2024-11-28 563 瀏覽
已經收藏咗南洋家一段時間,今日終於嚟打卡。有好多嘢都好啱我胃口,細細嘅店面,入面嘢食好多元化,有泰式小食,甜品,飲品,湯同埋小菜。泰國蝦片🦐✨一開包就聞到陣陣胡椒香味,入口又脆又香,仲有啲微辣🔥,勁啱嘴痕嘅時候食!$35都幾大包下,滿足過食薯片。一唔小心停唔到手就清晒成包!😜👍班蘭雪芳蛋糕 🍰💚呢個蛋糕又香又鬆軟,一咬就感覺到淡淡嘅班蘭葉香味,好似食緊一陣青草味嘅雲☁️!唔會太甜,啱啱好,茶餘飯後嚟一件,幸福感爆燈呀~😋☕️班蘭千層糕 🎂🍃層層分明,班蘭味勁香,一層一層咬落去有煙煙韌韌~口感勁滿足🤤📸✨班蘭豆腐花 🍵💚呢碗豆腐花好滑溜😌~帶有淡淡嘅班蘭香味,好清新,食完好有滿足感!糖水啱啱好甜,唔會過火😇✨班蘭真係神仙食材,點整都咁正!💚

泰國蝦片🦐✨

班蘭雪芳蛋糕 🍰💚

班蘭千層糕 🎂🍃

班蘭豆腐花 🍵💚

班蘭真係神仙食材,點整都咁正!💚
2024-11-10 641 瀏覽
成日都見到哩間印尼外賣嘅舖頭,擺滿東南亞食品,款式都好多,好吸引。甜品、餸菜 任搭任配,啱晒今日冇煮飯😜$70 兩盒,最抵就係$100 三盒,最後忍唔住都加多一盒😜🐮牛展一打開包裝已經聞到 牛香味,整熱之後,濃郁嘅牛肉香味更突出,見到 d 牛展根位 已經心心眼,份量都好多 牛腱都幾厚身,入口唔係淋晒果種,係有 dd 咬口。另外,鹵水炆得好入味,牛𦟌啖啖肉 好味。🐮香濃咖喱牛腩牛腩炆得夠淋,薯仔炆到入晒味,而咖喱係香辣(但唔算好辣),味道唔係港式果種,咖喱味嘅層次感豐富,十分惹味,送飯一流。🐮印尼巴東牛肉印尼巴東醬 睇到已經好正,聞到十分之香,惹味得嚟又唔辣,牛肉口感唔會乾柴,又唔會韌。

甜品、餸菜 任搭任配,啱晒今日冇煮飯😜

🐮牛展

🐮香濃咖喱牛腩