ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 點可以無人知一間性價比高,好抵食嘅南洋家呢!100蚊3樣野,串燒 50蚊4串,仲要樣樣都好好食🤤🌼 100@3款馬來西亞咖喱雞 酸辣鳳爪 泰式酸甜魷魚🦑咖哩雞朋友話有啲似大快活嘅咖哩😂 而佢係好中意食!魷魚係食到好爽口 😆 開胃菜幾好🌼 斑斕雞半隻 60 唔好好鞋,好食過都係Cwb另一個近橋嘅斑斕雞 😉 🌼 雜錦千層糕 20佢真係糕狀,唔係好似硬咗嘅jelly咁,非常好👍🏻而且唔係死甜,真係有佢地本身應有嘅味係到 ❤️🌼 串燒 50@4 全satay 燒花枝丸 13燒豬頸肉沙嗲 20燒牛脷 28司華力腸 15全部啲料都大大粒,大大條,satay 濃烈,有少少碳燒嘢味道 😝🌼 椰汁黑糯米 38比我自己整,我係2/10嘅甜而佢係8/10 😂 不過係唔差嘅🌼 黑糖冬瓜茶 20 斑斕香茅茶 20不得了,冬瓜黑糖飲落好自然,真係少糖個種,斑斕香茅真心好香香茅味,都幾解渴下 😎如果係中央/st Paul 不坊黎依到食 👅 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 📍 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖◇◇◇◇◇◇◇◇◇

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 100@3款
馬來西亞咖喱雞
酸辣鳳爪
泰式酸甜魷魚🦑

咖哩雞朋友話有啲似大快活嘅咖哩😂 而佢係好中意食!

魷魚係食到好爽口 😆 開胃菜幾好

🌼 斑斕雞半隻 60

唔好好鞋,好食過都係Cwb另一個近橋嘅斑斕雞 😉

🌼 雜錦千層糕 20

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

📍 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
2022-12-09 23 瀏覽
好少可食到變壞嘅芒果糯米飯,今日難得一試。佢個椰漿變左味,仲要變埋質地,連個芒果都雪壞左。店舖應該要check下有無變壞先好賣俾人。 之前試過食千層糕就ok 無事,無諗過今次中伏了。
之前試過食千層糕就ok 無事,無諗過今次中伏了。
芒果糯米飯
2022-12-05 27 瀏覽
中央圖書館沿路行有間細細地專做外賣既鋪頭, 食物種類繁多,提供各式各樣東南亞外賣美食.🥳佢個裝修都幾靚,好有小店嘅感覺,金漆大字寫住店名:南洋家🤣🤣我地叫左個黑面神炒面, 烏冬好彈牙, 入面有冬菇、雞蛋、豆干、肉碎, 口感豐富👍🏼👍🏼😌😌班蘭糯米糍食落有點似耶汁糕,幾香甜。🐓雞肉串燒又唔會韌,肉質鮮嫩。而羊肉同牛肉上面有沙爹,都係少少辣辣地,好開胃。豆卜配埋沙嗲醬,好邪惡🐷但咁好食,跑多幾次步又有咩所謂🤣🤣燒墨魚丸感覺都幾特別,有興趣可以試吓。🍋芒果糯米飯有香濃芒果肉,味道鮮甜,為炎炎夏日消暑解渴,美味甜品,好味得嚟又較健康😋😋朋友果然冇介紹錯, 整體味道幾好,價錢合理, 值得一試!☺️☺️

班蘭糯米糍食落有點似耶汁糕,幾香甜。

🐓雞肉串燒又唔會韌,肉質鮮嫩。

而羊肉同牛肉上面有沙爹,都係少少辣辣地,好開胃。

豆卜配埋沙嗲醬,好邪惡🐷
但咁好食,跑多幾次步又有咩所謂🤣🤣

燒墨魚丸感覺都幾特別,有興趣可以試吓。

2022-12-05 25 瀏覽
大家喺銅鑼灣食黎食去都係嗰啲野,唔知佢有冇去過中央圖書館果頭呢?🤣🤣原來嗰邊有間幾唔錯嘅東南亞小食外賣,門口放左好多唔同嘅特色小食:有糕點有醬料有蝦片,成人有種去咗外國市集嘅錯覺。😳😳今次係禮拜六日,我哋一次過叫咗好多嘢食,各種串燒當然唔少得,仲有芒果糯米飯同斑斕糯米糍。🤩🤩我最鍾意食嘅係佢個芒果糯米飯,口感煙韌!芒果好香甜🍋🍋斑斕糯米糍感覺都OK,內裏係流心餡,啱晒唔同嘅甜品控!串燒10分惹味,配上花生醬汁,滿足感爆燈!當然唔少得嘅係豬頸肉,每塊都用炭火精心調製,點埋佢嘅酸甜醬汁,簡直冇得彈!叫咗咁多嘢食,埋單都係三百幾蚊,真係算係幾抵食。wonderful 👍🏼👍🏼👍🏼

我最鍾意食嘅係佢個芒果糯米飯,口感煙韌!芒果好香甜🍋🍋

斑斕糯米糍感覺都OK,內裏係流心餡,啱晒唔同嘅甜品控!

串燒10分惹味,配上花生醬汁,滿足感爆燈!

2022-12-02 25 瀏覽
今晚唔煮飯,行過決定買佢返去做晚餐。舖頭細細但主食、串燒、飲品、甜品樣樣齊成個班蘭蛋糕都有得賣😂叫左個黑面神炒面,都真係幾黑架喎個烏冬好彈牙,條條分明,有鮮冬菇,牙菜,肉絲做配料,應該係用馬拉棧去炒,好香口,但都幾辣,食得辣先好嗌巴東牛肉咖啡味既一種,牛肉好入味,好淋,用黎送飯一流!甜品叫左芒果糯米飯糯米飯係熱既,好眠,芒果好甜!唔錯!叫左支香茅檸檬薏米水寫住少甜,都真係少甜既,材料足,清熱一流!
今晚唔煮飯,行過決定買佢返去做晚餐。
舖頭細細但主食、串燒、飲品、甜品樣樣齊

成個班蘭蛋糕都有得賣
😂

叫左個黑面神炒面,都真係幾黑架喎

巴東牛肉
咖啡味既一種,牛肉好入味,好淋,用黎送飯一流!

甜品叫左芒果糯米飯
糯米飯係熱既,好眠,芒果好甜!
唔錯!

叫左支香茅檸檬薏米水
寫住少甜,都真係少甜既,材料足,清熱一流!

2022-11-29 306 瀏覽
最近朋友到新加坡旅遊後贈我不少當地手信,渲染之下忽然對新加坡菜別有興趣,南洋家正正提供各式各樣東南亞外賣美食,從小食、飲品、主食以至於甜品都一應俱全。泰式酸辣蝦 ($40) 醬汁與泰式鳳爪如出一轍,酸辣微甜並加入蒜頭更加惹味,蝦身部位已經除殼只保留頭尾方便食用,雖然比較細小但肉質結實。黃薑雞絲湯米粉 ($38) 湯底充滿雞油油香並加入薑黃份外暖和醇香,米粉份量十足且保持爽彈。班蘭千層糕 ($20) 質感軟彈煙韌,椰汁味道醇厚,溫熱享用感覺上更為香濃。香茅檸檬薏米水 ($20) 可見用上大量薏米真材實料,微酸開胃而且甜度低微,另外亦有竹蔗茅根馬蹄水、桂圓杞子茶、香茅班蘭茶等健康飲品選擇。菠蘿椰果沙冰 ($38) 充滿甜美菠蘿果香,粒粒椰果更添口感。

泰式酸辣蝦

菠蘿椰果沙冰
班蘭千層糕
菠蘿椰果沙冰
2022-11-25 44 瀏覽
🔺 南洋家 (銅鑼灣)去開中央圖書館沿路行發現呢間細細地既鋪頭,係專做外賣,而且幾多款式同埋有唔同地方既菜式,有勁多選擇,大多數都係當地特色既小食,甜品等,岩晒我呢d 細食又唔中意食正餐既人😂🔻黑麵神($38)入面有冬菇、雞蛋、豆干、肉碎,口感豐富,麵條好特別,食落去煙煙韌韌,但又未去到薯粉果種煙靭程度,呢個食起黎係舒服既~🔻芋頭西米露($20)唔好睇少呢碗野,芋頭份量有成半碗咁濟,食完勁飽肚。🔻班蘭蛋糕($20)呢間係我食過最重班蘭味既蛋糕,口感鬆軟,蛋味同班蘭味十足,好香,好軟屬,佢仲有原個斑斕蛋糕賣,好正👍🏻🔻竹蔗茅根水($20)每日新鮮製造,睇到好足料,甜度清甜適中,健康之選。
🔺 南洋家 (銅鑼灣)

🔻黑麵神($38)

🔻芋頭西米露($20)
唔好睇少呢碗野,芋頭份量有成半碗咁濟,食完勁飽肚。

🔻班蘭蛋糕($20)

🔻竹蔗茅根水($20)
每日新鮮製造,睇到好足料,甜度清甜適中,健康之選。
2022-11-23 36 瀏覽
餐廳位於中央圖書館旁,裝修好特別搶眼,雖然只做外賣,但人流多生意唔錯,主要食物價錢實惠,份量又夠飽😎😎黑麵神炒麵Black Soya Sauce Fried Noddles $38醬汁非常濃郁,配料十足,面條係QQ粉,彈牙滑順,煙韌口感非常特別,每條都裹滿醬汁,非常惹味🤤套餐加$15可配健康飲品非常抵,而且大部分都係少甜製作,可以避免攝入過量糖分.另外佢地自家飲品係無人造色素及無防腐劑,飲得安心👍🏻今次選擇左香茅檸檬薏米水,飲落清新微甜,可以清熱祛濕,去水腫加美白,一支就功效多多😛無骨酸辣鳳爪Thai Sour and Spicy Boneless Chicken Feet $35泰式醬汁混合了酸,甜,辣既味道,令人非常開胃😋

黑麵神炒麵

無骨酸辣鳳爪
泰式醬汁混合了酸,甜,辣既味道,令人非常開胃😋
2022-11-21 37 瀏覽
係香港中央圖書館溫完書去左附近搵野食,經過南洋家比佢鋪面d 野食吸引住。佢鋪面放著班蘭cake, 一些千層糕,比佢搞到更加肚餓。小食方面,叫左個泰式酸辣蝦,黎個係冷盤。酸酸may may, 有小小spicy, 好開胃,d 蝦肉質係實唔會梅,有口感。主食方面,叫左個黑神面,個面裏面用左冬菇同旦加soy source 去炒,簡單得黎又幾好味wor。黎個面係即炒,熱辣辣香噴噴。甜品方面,叫左3件千層糕。薑味千層糕,班蘭千層糕,同芝麻千層糕。口感非常煙韌,唔會好甜,老人家同小朋友都啱食。飲品方面,叫左個芒果椰果沙冰。個芒果沙冰唔會好甜,面頭加左煙煙韌韌既椰果,豐富左個口感。餐廳雖然只提供外賣,無堂食,都有好多人買。整體黎講,餐廳食物既味道幾好,d 糕點同飲品唔會好甜囉。雖然鋪頭唔算好大,但食物既種類選擇都幾多(串燒,小食,糕點,班蘭旦糕等等..... ), 價錢平民化,下次再會去試埋佢既其他野食。
佢鋪面放著班蘭cake, 一些千層糕,比佢搞到更加肚餓。
餐廳雖然只提供外賣,無堂食,都有好多人買。

2022-11-21 93 瀏覽
去完銅鑼灣中央圖書館,返屋企嘅巴士站前新開咗一間南洋家,門面嘅裝修都充滿南洋風情。自己對狗仔粉情有獨鍾,所以就揀咗佢嘅南洋客家狗仔粉,狗仔粉嘅口感有啲似上海麵。入面有排骨、冬菇、蘿蔔、味菜等,味道都幾唔錯。另外就買咗件班蘭蛋糕做早餐,顏色鮮艷,質感屬於比較乾身嘅雪芳蛋糕,都充滿班蘭香。椰汁糕造成玫瑰花形狀,白白滑滑咁,啖啖充滿椰汁香。香茅班蘭茶屬於少甜,所以更加能突出香茅同班蘭嘅香味。店外仲掛起一袋袋嘅炸蝦片,睇見都知道卜卜脆。
南洋客家狗仔粉
入面有排骨、冬菇、蘿蔔、味菜等,味道都幾唔錯。
南洋客家狗仔粉
班蘭蛋糕
椰汁糕造成玫瑰花形狀,白白滑滑咁,啖啖充滿椰汁香。
椰汁糕
香茅班蘭茶屬於少甜,所以更加能突出香茅同班蘭嘅香味。
香茅班蘭茶
店外仲掛起一袋袋嘅炸蝦片,睇見都知道卜卜脆。
印尼蝦片
椰汁糕
2022-11-17 37 瀏覽
近排社交媒體成日見到大大盤塔尖飯,原來出自呢間南洋家,經開銅鑼灣就去買個dinner試吓先…蒜香雞翼尖 $20一盒大約十二隻,夠蒜味,但唔太食得辣嘅,好似我咁,覺得越食越辣,好彩買咗支香茅班蘭茶黃薑雞絲湯粉 $35外賣拎走仲係熱辣辣,黃薑雞絲都算多,有一隻雞腳,米粉爽滑香茅班蘭茶 $20無添加香港製造,清熱解暑丶去水腫,味道清甜,清香班蘭味,食完辣辣蒜香雞翼尖,解到少少辣新加坡班蘭蛋糕 $20蛋糕質感好軟熟,可惜班蘭味就唔係太食得出

蒜香雞翼尖 $20
蒜香雞翼尖

黃薑雞絲湯粉 $35
外賣拎走仲係熱辣辣,黃薑雞絲都算多,有一隻雞腳,米粉爽滑
黃薑雞絲湯粉
黃薑雞絲湯粉

香茅班蘭茶 $20

新加坡班蘭蛋糕 $20
蛋糕質感好軟熟,可惜班蘭味就唔係太食得出

2022-11-14 311 瀏覽
今日趁放假走咗去中央圖書館享受咗差不多大半天的假期,坐在舒服環境下睇自己鍾意睇嘅書,一樂也!離開已是晚上六時了,不煮飯的我行過馬路見到一間門面綠色設計的店鋪名叫“南洋家”食店!還有食客在店前排隊外賣呢! 因為店舖沒有座位,只供外賣!所以今晚可以外賣一試!店舖有幾個不同地方嘅食物供應,例如:印尼、星加坡及馬來西亞等。。。同時亦有串燒,多款選擇~~最後揀了以下幾款食物帶回家慢慢享用!🐶🍜 南洋客家狗仔粉 $30呢碗狗仔粉非常足料,有冬菇、炸好嘅豬油渣、辣菜脯及最重要嘅當然係狗仔粉!味道十足,不太喊及好飽肚,一人晚餐夠曬數,價錢仲相當合理!🥥🍯 芋頭椰汁西米露 $20香甜嘅椰汁西米露加上新鮮方形一粒一粒嘅芋頭,令口感更豐富,做甜品一流!🧈🍮 雜錦千層糕 疆味/芝麻味/ 班蘭味 $20/3件每件千層糕口感煙韌彈牙,各款味道各有特色!本人至愛薑汁味及芝麻味千層糕~薑汁味較重,加上軟糯米qq好味道!芝麻味認真食到一粒粒芝麻碎粒在糕內,感覺好香好特別!🥤🥤 香茅檸檬薏米水 $20成支飲品係健康之選!唔想飲太多汽水及多醣嘅飲品,呢支檸檬薏米水就啱曬!超多薏米~鍾意食薏米嘅人揀呢支飲品fit曬!

🐶🍜 南洋客家狗仔粉 $30

🥥🍯 芋頭椰汁西米露 $20

🧈🍮 雜錦千層糕 疆味/芝麻味/ 班蘭味 $20/3件
芝麻味認真食到一粒粒芝麻碎粒在糕內,感覺好香好特別!

🥤🥤 香茅檸檬薏米水 $20

2022-11-13
  • 香茅檸檬薏米水
  • 南洋客家狗仔粉
  • 雜錦千層糕
2022-11-07 82 瀏覽
以前喺中央圖書館溫完書,就會行過去對面呢個位置食佢上一手個間魚蛋撈麵。不過自從執咗笠之後都冇乜留意而家舖頭賣乜嘢,今日經過見到叫做南洋家,自己南洋菜冇乜特別會去接觸,一於買外賣試吓。黑面神炒麵($38)包飲品: 因為個名所以吸引到我去買,本身以為會係一般嘅炒麵,但係食落係爽滑彈牙好似魚麵咁,唔似我哋平時廣東啲幼麵或者粗麵咁樣,所以就算擺耐左少少可能30分鐘之後先食都keep到本身嘅質地。配料有芽菜,冬菇,豆乾同埋肉碎,每樣調味十足,可以一試!泰式酸辣蝦($40):一盒有八九隻左右,全部蝦身己經除左殼,配料都好多,有洋蔥, 葱絲同埋紅蘿蔔。聞落去酸酸辣辣,食落去第一啖淨係食到酸甜味,不過後勁食完四五秒左右就會feel到,但係唔會停留好耐,只會令你想食多幾隻。班蘭千層糕($20): 一盒有三舊,每舊都有13層,好香斑蘭味。重身所以同人share會好啲,質地較硬,會硬過平時食開嘅砵仔糕,唔係煙煙韌韌個種。芒果椰果沙冰($38): 見平時出邊啲手搖飲品都買成$4x,試埋呢度嘅芒果椰果沙冰,上面真係有芒果肉碎,都算大杯,正正常常,夏天嗰陣飲就最正,一杯都應該會飽飽地。總結:如果未試過南洋野嘅值得

總結:如果未試過南洋野嘅值得⼀試,印象中香港真係好少見。溫馨提醒,呢間小店冇堂食,全部外賣。
2022-10-27 103 瀏覽
openrice見有特價半隻雞,順便叫埋其他嘢食試下先😋😋班蘭雞1/2隻打開個時shocked因為份量好足!😍成個盒full曬 點唔到$50都唔使/ 色水光澤有油份 係厚厚的雞皮 因為我唔食所以覺得比較多🥲/ 髀位肉質嫩滑 胸位少不免較鞋 整體啖啖肉/ 班蘭味唔出 好彩有醬吊下味雞肉沙嗲/ 司華力腸/ 沙嗲白鱔串燒不過不失/ 外賣搞到淋咗 airfry後幫忙不大🥲巴東牛肉hmmm份量比想像中少 只有7件到但$50份/ 可取嘅係入味😋可以更加辣!泰式酸辣雞腳比錯咗鳳爪 不過有著數因為價錢貴啲haha/ 重蒜勁多生蒜辣味夠亦夠酸 所以好入味/ 份量都係比較少🥲
openrice見有特價半隻雞,順便叫埋其他嘢食試下先😋😋

班蘭雞1/2隻

雞肉沙嗲/ 司華力腸/ 沙嗲白鱔
串燒不過不失/ 外賣搞到淋咗 airfry後幫忙不大🥲

巴東牛肉

泰式酸辣雞腳
2022-10-03 207 瀏覽
無準備好晚餐🥣,路過大坑附近,看到有一間南洋食品嘅小店,食物總類亦都好多,前菜、小吃、主食、麵類、甜品都有供應,真係好方便,價格相宜值得支持✊🏻———————————————————————————🥢班蘭雞半隻🐓💬回到家中仍然色澤光鮮,肥瘦適中而且肉嫩,配上班蘭醬又另一番風味😋.🥢炸牛肉卷🫔💬從未試過,炸到外皮香脆,內餡係牛肉,帶點流質感覺,唔會太乾☺️.🥢泰式燒豬頸肉🐽💬燒烤嘅香味,豬頸肉薄身,配上辣汁,水準不下於泰國🇹🇭菜館😋.🥢泰式酸辣鳳爪💬呢款係最有驚喜,酸辣汁辣得過癮,鳳爪入晒味,加埋配料醃製得宜☺️.🥢班蘭黃金糕💬甜品無晒班蘭椰絲卷,改咗黃金糕,帶有少少🤏辣味,好有趣,班蘭口味更好食😋
———————————————————————————
🥢班蘭雞半隻🐓