2023-05-21 35 瀏覽
一家大細假日去咗中央圖書館借書後,就在圖書館附近(南洋家)銅鑼灣灣景樓買外賣,一睇memu價錢大眾化$100任選3款美食,款色種類多元化。我們嗌咗幾款美食1.海南雞~肉質嫰滑多汁2.巴東牛肉~口感極佳,加上微辣的香料,味道更加濃郁惹味3.泰式鹵水豬仔腳~豬仔腳鹵水好入味煙煙韌韌4.泰式酸辣蝦~酸酸辣辣,而辣中有帶甜,熱天最佳美食,鮮甜鮮蝦肉質彈牙5.馬拉咖哩牛舌~呈現濃香咖哩味道,牛舌有質感6.芒果糯米飯~鮮甜芒果非常蜜味,配上濃香椰香味軟綿綿糯米飯$50任選3串只可用一字形容“抵”1.司華樂腸~香噴噴BBQ味皮脆爆汁2.沙爹羊肉串~秘制沙爹醬汁,羊肉無"蘇’味😋3.豬潤沙爹串燒~外層醮上濃香沙爹醬,內層粉糯口感泰國蝦片厚厚一大塊帶鮮蝦味一家大細三佰蚊有找,大眾化價錢吃得飽飽滿足
一家大細假日去咗中央圖書館借書後,就在圖書館附近(南洋家)

我們嗌咗幾款美食
1.海南雞~

肉質嫰滑多汁
2.巴東牛肉~

口感極佳,加上微辣的香料,味道更加濃郁惹味
3.泰式鹵水豬仔腳~

豬仔腳鹵水好入味煙煙韌韌
4.泰式酸辣蝦~

酸酸辣辣,而辣中有帶甜,熱天最佳美食,鮮甜鮮蝦肉質彈牙
5.馬拉咖哩牛舌~

呈現濃香咖哩味道,牛舌有質感
6.芒果糯米飯~

鮮甜芒果非常蜜味,配上濃香椰香味軟綿綿糯米飯
$50任選3串只可用一字形容“抵”
1.司華樂腸~

香噴噴BBQ味皮脆爆汁
2.沙爹羊肉串~秘制沙爹醬汁,羊肉無"蘇’味😋
3.豬潤沙爹串燒~

外層醮上濃香沙爹醬,內層粉糯口感
泰國蝦片厚厚一大塊帶鮮蝦味
一家大細三佰蚊有找,大眾化

價錢吃得飽飽滿足
2023-05-17 39 瀏覽
今日行經銅鑼灣附近,準備返屋企架啦,見到有間做小食外帶嘅南洋家,好似幾吸引,咁就揀左幾樣野返屋企加餸!鋪仔細細但係都好多野賣,魚蛋燒賣,腸粉,碗仔翅,粢飯,糯米雞,班蘭蛋糕,芒果糯米飯,串燒,甜品糖水等等另外有倜櫃係賣啲低糖嘢飲,見到有茅根竹蔗水,薏米水,香茅茶,冬瓜茶,桂圓杞子茶,都好似幾足料,不過今次無試到,下次有機會再試吓!今次揀咗$50有3樣嘅串燒,燒司華力腸,燒牛舌,燒牛肉,都幾好食嘅😋仲有啲$100任揀 3樣嘅餸,都幾抵食!揀咗個海南雞,跟咗個甜豉油醬,如果有多幾款醬就好啦😉仲揀咗個巴東牛肉,都有成八九件,味道都唔錯!最後揀咗個豬頸肉😋,呢個超推介,好Juice,燒得好好味,同埋好欣賞佢夠厚切,醃得好入味,個泰式醬醬都好好味!

仲有啲$100任揀 3樣嘅餸,都幾抵食!

揀咗個海南雞,跟咗個甜豉油醬,如果有多幾款醬就好啦😉

仲揀咗個巴東牛肉,都有成八九件,味道都唔錯!

醬醬都好好味!
2023-05-14 38 瀏覽
疫情下,搵到外賣店係非常快樂的事唔洗堂食同人迫又可以食到唔同嘅嘢呢間南洋家有正餐、甜品、飲品款式多多,一次過滿足哂仲有邪惡炸蝦片梗係要買返包喇黑面神炒麵+泰式奶茶+椰汁黑糯米+竹蔗茅根水竹蔗茅根水係比較健康用新鮮的泰式奶茶好味黃金糕軟硬甜到,剛剛好斑蘭蛋糕唔會好甜,非常之好食多小小都無罪惡感黑面神炒麵+馬拉魚蛋燒賣撈麵可能我放耐左先食有小小痴埋一舊不過味度無問題泰式燒豬頸肉、酸辣八爪魚、海南雞泰式燒豬頸肉唔點汁會有小小乾酸辣魷八爪魚🐙都算好多隻,好夠辣海南雞都好多舊下,都算滑同有雞味唔洗得好耐可以拎走,由此可見店員做嘢好快手咁多嘢加埋$300有找真係抵
疫情下,搵到外賣店係非常快樂的事
唔洗堂食同人迫
又可以食到唔同嘅嘢

呢間南洋家有正餐、甜品、飲品
款式多多,一次過滿足哂

仲有邪惡炸蝦片

食多小小都無罪惡感

黑面神炒麵+馬拉魚蛋燒賣撈麵
可能我放耐左先食有小小痴埋一舊

不過味度無問題

泰式燒豬頸肉、酸辣八爪魚、海南雞
泰式燒豬頸肉唔點汁會有小小乾
酸辣魷八爪魚🐙都算好多隻,好夠辣
海南雞都好多舊下,都算滑同有雞味

唔洗得好耐可以拎走,
由此可見店員做嘢好快手
咁多嘢加埋$300有找
真係抵

南洋家位於灣景樓地下、地點非常方便。喺中央圖書館附近行1分鐘就搵到。🚶雖然係外賣店、但係應有盡有、唔同種類嘅東南亞小食都有。例如芒果糯米飯、唔同類型嘅飲品。👍👍我同朋友叫咗是日推介,$100任選三盒。分別揀咗海南雞、炭燒豬頸肉同埋芒果糯米飯。甜品方面,我地各自叫一份斑蘭蛋糕。店員非常細心❤️ ,臨走前提醒我哋芒果糯米飯記得拎走個芒果,然後叮熱啲飯先好食。唔係啲飯就會硬晒同黐埋一舊。海南雞個皮好脆,肉好爽口。點埋嗰醬食甜甜哋、好惹味。🥰炭燒豬頸肉加個醬一齊食好有泰國風味🇹🇭、但係會有啲辣。🌶️芒果糯米飯,係夏天食好爽,芒果冰涼涼配埋椰汁撈飯食。再加多一件飯後甜品班蘭蛋糕,好有幸福嘅感覺。估唔到可以一次過試晒唔同嘅東南亞美食、超正。

我同朋友叫咗是日推介,$100任選三盒。分別揀
咗海南雞、炭燒豬頸肉同埋芒果糯米飯。

甜品方面,我地各自叫一份斑蘭蛋糕。

芒果糯米飯,炭燒豬頸肉、班蘭蛋糕

海南雞個皮好脆,肉好爽口。點埋嗰醬食甜甜哋、好惹味。🥰
海南雞

炭燒豬頸肉加個醬一齊食好有泰國風味🇹🇭、但係
會有啲辣。🌶️

炭燒豬頸肉

芒果糯米飯,係夏天食好爽,芒果冰涼涼配埋椰汁
撈飯食。再加多一件飯後甜品班蘭蛋糕,好有幸福
嘅感覺。

估唔到可以一次過試晒唔同嘅東南亞美食、超正。

芒果糯米飯

芒果糯米飯,炭燒豬頸肉、班蘭蛋糕
芒果糯米飯
班蘭蛋糕
今日帶小朋友去銅鑼灣中央圖書館閱讀,走時經過呢間小店,叫南洋家!見外賣d好多款都係100元3盒,超值,又方便不用回家煮就買來試下,估吾到,平靚正!要推介下!見佢100元有3盒送,我一口氣買了6盒,我揀左咖哩雞,海南雞,泰式酸辣蝦,鹵水豬腳仔,泰式鹵水雞脾,泰式燒豬頸肉。全部都乾淨衛生,一盒盒裝好,全部都幾多份量的,豬頸肉燒得好食,配埋辣汁正啊,酸辣蝦都有驚喜,蝦仲好彈牙新鮮,雞全部都好入味,咖哩,鹵水,海南雞都好食又嫩滑,豬腳仔都很有口感同入味!全部一流啊。即場仲點了2個班蘭蛋糕比小朋友,一個自己回家食,好味又吾貴,班蘭味很香,都很不錯啊,下次去2中央圖書館或經過都會再買!推介!

2023-04-24 645 瀏覽
今日去圖書館,諗住行落CWB搵野食既時候,發現E間小店,近幾年,好多小食店都相繼結業或者轉型,要搵間印尼小食店已經不容易,當中要搵一間好食的南洋菜,就更加少之又少。豬先生係超鍾意D香料菜式架,而且餐廳定價親民,價錢唔貴,每一樣份量唔會太多,令到心多既豬先生可以買好多款唔同的野食~🔸沙爹串燒 $50/4串 送罐裝汽水叫左雞中翼、牛肉粒、司華力腸、牛舌,抵食~沙嗲汁香甜,野味🔸涼拌/小菜 $100/3盒🔸海南雞 半隻 雞肉滑嫩有雞味,皮薄爽滑,而且雞jelly呀~🔸泰式酸辣鳳爪無骨鳳爪啖啖肉,酸辣滋味~喜歡佢多芫荽🔸涼拌小魷魚(吊筒)因為魷魚鬚賣晒,店員在後面大雪櫃搵左涼拌吊筒比我,應該係隱藏menu。入面有蠶豆、月桂葉香茅薑片蒜片紅蔥頭及指天椒,香辣惹味~🔸鹵水牛𦟌 $40用上金錢展,入味而且肉質軟腍唔黐牙,口感Q彈。🔸香茅檸檬薏米水 $20淡淡既香茅味,加上檸檬,有小清新既感覺,而且加左薏米,唔怕上火熱氣🔸香蕉糕 $10包著葉子燒製,軟軟糯糯,第一次食,感覺唔錯🔸椰糖木薯糕 $9用椰糖同薑製成,口感紮實,軟軟糯糯🔸爆珠椰糖糯米糍 $12傳統的印尼小甜吃, 原粒放入口,咬開糯米糍,

🔸沙爹串燒 $50/4串 送罐裝汽水
叫左雞中翼、牛肉粒、司華力腸、牛舌,抵食~沙嗲汁香甜,野味

🔸涼拌/小菜 $100/3盒
🔸海南雞 半隻
雞肉滑嫩有雞味,皮薄爽滑,而且雞jelly呀~

🔸泰式酸辣鳳爪
無骨鳳爪啖啖肉,酸辣滋味~喜歡佢多芫荽

🔸涼拌小魷魚(吊筒)

🔸鹵水牛𦟌 $40
用上金錢展,入味而且肉質軟腍唔黐牙,口感Q彈。

🔸香茅檸檬薏米水 $20

🔸香蕉糕 $10
包著葉子燒製,軟軟糯糯,第一次食,感覺唔錯

🔸椰糖木薯糕 $9
用椰糖同薑製成,口感紮實,軟軟糯糯

🔸爆珠椰糖糯米糍 $12
傳統的印尼小甜吃, 原粒放入口,咬開糯米糍,椰糖水會漏出黎,好滋味

🔸雜錦千層糕 $25
估唔到最好味係芝麻味,軟軟糯糯

🔸斑蘭戚風 $25
鬆軟有彈性,香濃的斑蘭味

仲有蝦片買
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (早餐)
  • 沙嗲串燒
  • 涼拌吊筒仔
2023-04-19 40 瀏覽
我愛吃星馬泰食品。今日去完中央圖書館,順路去南洋家買外賣回家吃,南洋家價廉物美,食物選擇多,每次去都滿載而歸。串燒好抵食,任揀$50有4串。今日買了羊肉沙嗲和牛肉沙嗲,牛和羊都好食,調味佳,點埋沙嗲醬更和味。$100可任揀3樣小菜/小食,份量足,不欺場。泰式鹵水牛展軟硬適中,送飯或當前菜都好。鹽燒鯖魚簡單美味,魚肥美。巴東牛肉微辣開胃,送飯一流。海南雞$60半隻都好多,雞肉結實有雞味,凍食熱食都好。南洋家的甜品有水準。班蘭蛋糕($25一件)有風味,不太甜,新鮮柔軟不肥膩。班蘭千層糕($25三件)煙韌彈牙又香甜,我忍不往一口氣吃了三件,好彩買左兩盒,唔駛同老媽爭食。

海南雞$60半隻都好多,雞肉結實有雞味,凍食熱食都好。

2023-04-15 26 瀏覽
今日放工上朋友屋企打牌,就喺附近睇吓有咩買上去,喺銅鑼灣中央圖書館附近見到依間叫南洋家嘅小店,有好多嘢食喎🤡🤡仲係$100有三樣添!😊食物有好多款式,有前菜、冷盤、亦都有主菜,同埋甜品小食,仲有其他包裝食品好似蝦片呀、椰棗啊、辣醬啊等等,於是就決定去幫襯下!因為都係得我同朋友兩個人,決定買三盒餸,揀咗好少見既巴東牛肉(唔係咖哩呀!雖然外表睇上有少少相似)、叫咗一盒泰式蝦米紙卷同一盒雞,再叫咗兩盒千層糕😁斑斕雞- 好味又抵食! 果醬汁仲溝得唔錯!配上少少肥既雞皮和雞肉,好滑好滿足!🥰🥰巴東牛肉- Yeah! 無叫錯! 牛肉炆得好入味!巴東汁好正宗!而家喺出面真係好少見有得賣🤭蝦米紙卷- 一盒有三條! 賣相仲好吸引! 每條都有好有份量的蝦同米粉生菜🥬,捲埋一齊配上甜酸醬,超級惹味😇😇好彩有叫兩盒千層糕,我一個人食咗一盒三件後仲想繼續食第四件🤣 但都係留番啲俾朋友,費時佢嬲咗我😆😆雜錦千層糕班蘭千層糕南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

斑斕雞

巴東牛肉

蝦米紙卷

雜錦千層糕

班蘭千層糕

南洋家 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
2023-04-13
2023-03-30 44 瀏覽
平時去完中央圖書館,好多時都見南洋家有人排隊買外賣。今日見到唔駛排隊,便去睇下有甚麽想食。南洋家有好多東南亞小食供應,價錢實惠,豐儉由人。見到有$100任揀3樣的小食/餸菜頗吸引,便揀了3款加餸。泰式海南雞採用黃油雞,雞皮金黃透人,雞肉結實有雞味,凍或熱食都好味,一份份量都夠兩人食。天氣濕想吃些辣野提神,揀了兩款酸辣系列。泰式無骨鳳爪酸酸辣辣好惹味,正。酸辣蝦一份5隻,蝦幾大隻,蝦肉甜,不算太辣,有風味。各款甜品都吸引,最後揀了黃金糕和班蘭椰汁千層糕。我鐘意食班蘭椰汁千層糕,煙韌香甜,好食。黃金糕口感較軟綿,不錯。下次再試下其他小食如巴東牛肉,串燒,班蘭蛋糕等。

南洋家有好多東南亞小食供應,價錢實惠,豐儉由人。

見到有$100任揀3樣的小食/餸菜頗吸引,便揀了3款加餸。

下次再試下其他小食如巴東牛肉,串燒,班蘭蛋糕等。
  • 泰式海南雞
  • 班蘭椰汁千層糕
今日同仔去銅鑼灣試堂玩體操班,由初初唔專心到最尾肯勁主動咁走出去老師度攞野玩🥹🥹🥹阿媽見到咁樣係最安慰~我都好surprise佢肯玩高啲嗰個平衡木,仲跟到坐低舉腳,另外又肯玩翻筋斗喎~🤨😆而佢竟然無走佬🤣🤣最尾向前衝,撞跌張mattress訓落地,大人細路仔們都玩得好高興~👍🏻👍🏻玩完去利園有間cotton on 超多小朋友游水衫買👍🏻真係要book mark咗佢先~跟手去埋中央圖書館借書,對面就有巴士690返屋企。係圖書館旁邊有間細細分店,專賣東南亞南洋野食,行過都有人買吓,又過去八卦下先店面細細,估唔到有咁多野賣,款式多樣化價錢吸引,一百蚊可以有三款餸😍😍呢啲蝦片都勁吸引,成日見我家姐姐放假買返黎食。見到咁抵,每樣幾十幾十蚊咁,見到樣樣都想食,就樣樣都試下喇🤩🤩🤩串燒四枝$50 雞翼,牛肉,雞肉,羊肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻四款以雞翼最正加埋個地道沙嗲醬,正喎~泰式酸辣魷魚 (100/3)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個泰式酸辣醬酸味夠,辣辣地夠刺激,加埋魷魚煙煙韌韌,食完勁開胃😍炭燒豬頸肉 (100/3)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道係唔錯嘅,如果再燒得再乾身啲會更好~巴東牛肉$50👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好多香料

店面細細,估唔到有咁多野賣,款式多樣化

價錢吸引,一百蚊可以有三款餸😍😍

呢啲蝦片都勁吸引,成日見我家姐姐放假買返黎食。

加埋個地道沙嗲醬,正喎~

泰式酸辣魷魚 (100/3)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

炭燒豬頸肉 (100/3)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
味道係唔錯嘅,如果再燒得再乾身啲會更好~

巴東牛肉$50👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好多香料,啲牛肉好入味,又夠淋,用黎送白飯一流🥰

芒果糯米飯 $38👍🏻👍🏻👍🏻
糯米飯比較硬身,但個味道都算可以,加埋椰汁就更加無得頂喇~

雜錦千層糕(少甜)$25
軟綿綿,煙煙韌韌,喜歡椰汁甜品嘅應該都會喜歡食~

仲有咖喱雞,班蘭雞,QQ班蘭糕~~成檯都係野食😍😍😍又色彩繽紛,味道又多元化~真係好似包羅萬有咁,食到好滿足🥰🥰

呢啲平民小食店真係要好好支持,外賣平平地樣樣少少過下癮都唔錯,下次經過再試埋佢其他野先~🤩
2023-03-20 24 瀏覽
去完中央圖書館,路經摩頓台,見到南洋家的招牌就在馬路口,有多款東南亞美食,全都包裝好在雪櫃內展示,價錢也十分吸引,隨意點了幾款外賣,帶回家當午餐吧!小食$100可選三款,覺得這個價錢,在銅鑼灣來說,十分優惠。冷盤用普通塑膠盒包裝,需要翻熱的,就用可入微波爐盒包裝,十分方便食用。泰式酸辣鳳爪,作為開胃前菜必備。鳳爪爽口,夠酸夠辣又有泰式沙律的清新,是我喜歡的濃味。份量有七隻,覺得不夠滿足,不過價錢便宜了,味道搭夠還好。海南雞最值得試,雞肉嫩滑而結實,雞皮脂肪香而不油膩,很有口感,啖啖肉之餘又有雞肉香,最受家人歡迎。泰式香葉肉碎,單買要$48,有$100三盒優惠更超值。這也是我最喜歡的泰國菜之一,雖然沒有生菜包著吃,反正外賣回家,可以配飯、粉麵或其他餸菜一起吃。味道小辣,肉碎新鮮有彈性,泰式香料炒過後,令香茅味道更突出,吃得很滋味!斑蘭蛋糕$25,做飯後甜品一流。很喜歡班蘭葉的香氣,帶點清新,不怕吃膩。蛋糕雖然放在雪櫃,仍能保持新鮮,濕潤度不錯,口感鬆軟,怪不得是熱門甜品。偶遇的外賣小店,食物味道也好。下次再來中央圖書館,會再試其他小食。

2023-03-18
外賣自取
今日去咗維園睇花展😎 睇完花展就喺附近揾啲小食賣醫下肚☺️☺️喺香港中央圖書館附近有呢間專賣東南亞食物既外賣店—叫南洋家😄就決定買少少野醫下肚先😄🤭🤭舖頭有唔少野食賣,種類好多,前菜冷盤主食甜品飲品都有,仲有辣椒醬同印尼炸蝦片賣😁我同朋友都俾佢既班蘭蛋糕吸引咗,見到一大個都只係買$180咋!於是就買咗一個上佢屋企食🤭🤭舖頭仲有唔少冷盤葉盤買全部都係$100三峽我哋揀咗炭燒豬頸肉、巴東牛肉同滷水豬腳仔!仲叫咗個甜品添,個甜品叫做斑斕雞蛋花布丁,其實除咗依個甜品之外舖頭仲有千層糕、芒果糯米飯、糯米糍、椰汁糕等等,非常吸引,不過我哋就留返下次先再試啦!原隻班蘭蛋糕炭燒豬頸肉巴東牛肉滷水豬腳仔斑斕雞蛋蛋花布丁南洋家 (銅鑼灣)銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

原隻班蘭蛋糕

巴東牛肉

滷水豬腳仔

斑斕雞蛋蛋花布丁

南洋家 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
2023-03-16
下午茶
今日我哋黎到銅鑼灣嘅希雲街食南洋家嘅泰式餐廳,試咗佢哋嘅海南雞配箭葉果飯($68)同燒豬頸肉飯($68),跟餐叫咗杯泰式奶茶。整體嚟講,呢間餐廳比較普通,啲價錢有啲貴,性價比唔算太高。💸首先係海南雞配箭葉果飯,呢款海南雞唔錯,肉質嫩滑多汁,好好味。箭葉果飯有微微椰漿味,幾好食同埋幾開胃. 🍛🍚至於,燒豬頸肉飯就有啲失望。豬肉好韌,咬唔到,口感普通,有啲可惜. 🐷😞特別要提一提泰式奶茶,味道正常,但杯耳有啲污糟,感覺黐漉漉咁,唔係咁乾淨. 🍵😷總括嚟講,今次係南洋家嘅午餐一般般,衛生情況要改善下。雖然海南雞好味,但燒豬頸肉唔太好,而泰式奶茶都唔算太特別。價錢有啲貴,性價比唔算太高。如果你係銅鑼灣希雲街附近搵泰式餐廳,南洋家都算係一個選擇,但唔係最好嘅選擇. 🤔💭

海南雞配箭葉果飯

燒豬頸肉飯

泰式奶茶

2023-03-13
10 分鐘 (堂食)
海南雞配箭葉果飯
2023-03-07 32 瀏覽
行完銅鑼灣本身打算去大坑搵食,點知行到去中央圖書館準備過馬路比一間小店既人龍吸引左。係一間主打外賣既東南亞菜式店舖,雖然店小小,但菜式選擇多,而且CP值超高,所有菜式同甜品都係100蚊3盒、串燒$50/4串,由於唔貴所以媽咪就揀左好多款返屋企試下。.海南雞雞身超滑,而且分量超足,33蚊都有半隻雞,如果可以加錢配埋油飯,絕對係完美呀.泰式酸辣鳳爪無骨鳳爪個汁係重點,店家處理得好好,鳳爪好入味但又唔會過辣過酸,係餐廳既水準,已經開始明白點解咁多人排隊.蒜香雞翼尖係店員推介係必食之選,試過之後非常同意,偏辣少少非常惹味,慢慢食下食下,唔覺兒就清哂,係下次encore之選.泰式香葉肉碎好耐無食過生菜包,唔係一般死鹹既肉碎,值得一讚既係炒得好乾身唔會好油.泰式酸辣魷魚鬚除左魷魚鬚之外,仲有原隻魷魚仔,粒粒都好飽滿,而且酸辣汁醃得好入味.泰式燒豬頸肉,份量真係超出預期,全部豬頸肉都係大大塊,非常有咬口,食肉獸絕對可以盲選串燒方面都非常抵食$50/4串,我地order左牛肉/雞肉/花枝丸/燒牛丸/雞腎/雞中翼,全部都係配沙嗲汁,店家好貼心咁提供一個厚紙袋+錫箔紙內層,外賣唔會漏汁又保溫,而且醬汁分開

.海南雞

.泰式酸辣鳳爪

.蒜香雞翼尖

.泰式香葉肉碎

.泰式酸辣魷魚鬚

串燒方面都非常抵食$50/4串,我地order左牛肉/雞肉/花枝丸/燒牛丸/雞腎/雞中翼,全部都係配沙嗲汁,店家好貼心咁提供一個厚紙袋+錫箔紙內層,外賣唔會漏汁又保溫,而且醬汁分開一個兜,方便每粒肉都可以點到沙嗲醬,串燒我最驚喜既係燒牛丸,大粒彈牙仲保留到牛丸既juice~

.椰汁芒果糯米飯
真心勁推,份量又係超佛心,芒果係現場order時先切,保證新鮮,而且好甜,下次經過一定係必選之一
2023-03-04
5 分鐘 (外賣自取)
2023-03-03 33 瀏覽
旁晚經過見到有班學生圍住,停低睇下係咩咁特別🫣原來係賣南洋小食,而且專做外賣,唔怪得知D學生拎住一兜兜魚蛋串燒走😝見到menu好多野想試,就一次過叫咗一堆南洋小食試下味!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و—————————————————————📍 南洋家地址: 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖✍🏻/食評/◍ 雞翼尖$38少少辣不過蒜辣好香口一盒份量都好多!◍ 玫瑰椰汁糕$20賣相好靚,玫瑰花形🥹椰汁味好濃郁,偏甜好煙韌😍◍ 芋頭西米露$38好多芋頭仲要大大粒西米煮得唔係好淋,有口感!◍ 班蘭千層$25買咗少甜,感覺健康啲😂😂好有咬口好有飽腹感!◍ 魚蛋$10 6粒好彈牙爽口咖喱味超正😆另外都買咗D零食返去煲劇個時食,強烈推薦竹蔗矛根水,完全真材實料😝😝◍ 班蘭蛋糕$20◍ 蝦片$15◍ 竹蔗矛根水$20◍ 辣椒醬 $30有大有細,大嘅只係$60, 好有咸魚香好好味,下次經過可以買大嘅返去!
—————————————————————
📍 南洋家
地址: 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
✍🏻/食評/

◍ 雞翼尖$38
少少辣不過蒜辣好香口
一盒份量都好多!

◍ 玫瑰椰汁糕$20
賣相好靚,玫瑰花形🥹
椰汁味好濃郁,偏甜
好煙韌😍
◍ 芋頭西米露$38
好多芋頭仲要大大粒
西米煮得唔係好淋,有口感!

◍ 班蘭千層$25
買咗少甜,感覺健康啲😂😂
好有咬口好有飽腹感!

◍ 魚蛋$10 6粒
好彈牙爽口