2017-09-14 331 瀏覽
放工約下朋友在附近搵食,因為友人喜愛日本野食,search 下就黎到北海道爐端燒呢度裝潢很日式,好舒服,地方都算寬敞。食物選擇都算多,有燒物,天婦羅同刺生等等,都係一般日本餐廳有嘅野啦。但最特別就係佢煙肉芝士奶油意大利面$128 兩人份量,職員會原個芝士磚推到你面前然後落意粉同材料炒,之後加上新鮮海膽$48,勁吸引🤤 。芝士味好濃郁,條條意粉都沾滿芝士,好香,海膽好鮮甜,加上大大隻新鮮蝦仁,好爽口👍🏼正!另外我地點左啲燒物,有露筍豚肉串$32, 鵪鶉蛋豚肉串$22燒雞皮$22 勁香脆,個牛舌好淋好嫩,凡立貝好鮮甜👍🏼見隔離枱order左個鐵板,好似好吸引,原來係鐵板炒羊肉$78,我地都叫左個試試,羊肉好香口,完全無羊膻味,值得一試。我最喜歡佢個芝士炸年糕,外脆內軟,芝士濃,食到我lam lam 脷。 整體黎講環境同野食都很不錯,想同朋有靜靜地傾下計,飲下酒,又有美食伴隨的話,呢度係一個好好嘅選擇!
呢度裝潢很日式,好舒服,地方都算寬敞。

另外我地點左啲燒物,
有露筍豚肉串$32, 鵪鶉蛋豚肉串$22
燒雞皮$22 勁香脆,個牛舌好淋好嫩,凡立貝好鮮甜👍🏼

2017-09-13 579 瀏覽
近排小豬好掛住日本所以要去食日本野一解思念之愁(藉口)見有其他小編推介呢間餐廳,好喇就試試佢!聽聞呢到會用稻草黎燒食物,不過小豬唔係坐bar枱,無緣睇到真相,唔理喇,食左先講豬朋狗友一行三人大約7點3左右walk in入去都有位,過多半個鐘已經全場坐滿,所以大家如果黎之前最好book位先喇小豬除左讀書個陣成日食蛋,其實真係好鐘意食蛋呢個明太子雞蛋卷,蛋好軟熟好滑,但係明太子好咸,食左2舊要飲好多水再黎炸年糕,佢入面有超多芝士呀,炸完唔會油膩,好好食呀唔可以唔提就係呢到ge招牌煙肉芝士奶油拉麵幾乎每枱都會叫一碟,佢會有人即場係你隔離將d麵倒落一大舊芝士到撈呀撈,如果小豬屋企都有咁大舊芝士就好喇可以每日都芝士撈飯講番正題,個麵好芝士好creamy,而且咁有睇頭,招牌菜真係實至明歸非佢莫屬呀黎得日本居酒屋,當然唔少得食串燒喇串燒五款係一個set,無得自選邊款串燒,包括有雞軟骨,蕃薯仔,燒雞翼,年糕同牛舌小豬覺得口感幾好,唔會燒到又乾又硬,但味道偏咸,可能落多左味粉另外餐廳人手唔夠,上菜速度略慢,亦唔會主動幫客人加水,整體味道ok,有進步空間
近排小豬好掛住日本

所以要去食日本野一解思念之愁(藉口
見有其他小編推介呢間餐廳,好喇就試試佢!

明太子雞蛋卷

小豬除左讀書個陣成日食蛋,其實真係好鐘意食蛋

炸年糕

再黎炸年糕,佢入面有超多芝士呀,炸完唔會油膩,好好食呀

唔可以唔提就係呢到ge招牌
可以每日都芝士撈飯

串燒五款

黎得日本居酒屋,當然唔少得食串燒喇

2017-09-11
炸年糕
2017-09-11 11775 瀏覽
據知在來自大阪、分店遍佈関西各市的「北海道爐端燒Majimeya」在香港尖沙咀開了分店,不用搭飛機就能吃到,那當然要相約朋友去試試。人很多,要等到9時才能入座,所以先訂座比較好。《茄子柚子味噌田樂 $38》茄子厚而腍,外皮薄脆,麻醬味香,柚子味淡,不油膩。《明太子雞蛋卷 $68》蛋香滑腍甜夠汁潤,內塞滿了明太子,令整體味道口感更豐富。《特上壽司盛盒 $168》很豐富的組合,有甜蝦、八爪魚、左口魚邊、三文魚、蟹柳、油甘魚、吞拿魚、池魚、鯖魚和海膽。用上的刺身都新鮮,而當中我最喜愛的是左口魚邊,因為燒過後魚脂味香濃,很有餘韻。《鰻魚壽司 $32》鰻魚大片而且燒得皮層帶脆,醬汁很夠味。《三文魚及三文魚籽飯 $118》幾大片三文魚舖於珍珠飯上,再加上三文魚籽爆汁,味道好夾,但驚喜不大。《海鮮丼 $128》海鮮丼的材料豐富,有甜蝦、三文魚 、八爪魚、油甘魚、鯖魚、淮山蓉和酸薑,中規中矩。當中的淮山蓉很地道,沒有味道、質感黏滑但營養高。《精選刺身拼盤(5種) $278》本以為總件數不會多,但原來每款有4件而且相當厚身。刺身有厚切油甘魚、厚切吞拿魚、厚切三文魚、甜蝦和帶子,很鮮甜。《日式雞蛋粥 $5

人很多,要等到9時才能入座,所以先訂座比較好。

《茄子柚子味噌田樂 $38》
茄子厚而腍,外皮薄脆,麻醬味香,柚子味淡,不油膩。
《明太子雞蛋卷 $68》
蛋香滑腍甜夠汁潤,內塞滿了明太子,令整體味道口感更豐富。
《特上壽司盛盒 $168》
《鰻魚壽司 $32》
鰻魚大片而且燒得皮層帶脆,醬汁很夠味。
《三文魚及三文魚籽飯 $118》
《海鮮丼 $128》
《精選刺身拼盤(5種) $278》
本以為總件數不會多,但原來每款有4件

《日式雞蛋粥 $58》
粥底軟綿帶黃金的蛋花,看似普通但其實味道出眾,除了有蛋香之外,還帶著淡淡的清酒味,味覺豐富且特別,當中的日式魚片亦有增口感。
2017-09-09
2017-09-10 401 瀏覽
確實係失望既因為店名係爐端燒而專程黎食串燒既恐怕會失望而回。。1。雞軟骨。。舊檸檬角仲大過成條串燒😞2。又幼又乾既露荀,用薄過紙既肉。。😰3。惟一成常少少既大蔥雞串。。唔好忽略側邊又係so dry既燒帶子😥4。埋單先發現漏單。。又係冇juicy既秋葵呢間店第二樣令人想試既係大舊芝士carbonara..但係。。一坐低就見到既芝士車。。舊芝士就咁放喺度,冇野蓋住,第二層仲放左啲清潔劑!!!唔知係心理作用定咩。。硬係覺得好大陣"叔"味。。都係唔試好過竟然全餐最好食係呢個sashimi拼盤。。可能因為成300蚊。。可見呢度啲質素好參差
確實係失望既
因為店名係爐端燒而專程黎食串燒既恐怕會失望而回。。

1。雞軟骨。。舊檸檬角仲大過成條串燒😞

2。又幼又乾既露荀,用薄過紙既肉。。😰

4。埋單先發現漏單。。又係冇juicy既秋葵

竟然全餐最好食係呢個sashimi拼盤。。
可能因為成300蚊。。
可見呢度啲質素好參差

2017-09-10 319 瀏覽
今日放假同朋友一齊去食飯,我同事就介紹我去呢一間北海道爐端燒,見佢介紹得我就去試下啦,頭盤先食咗一個明太子沙律$32,味道好清新食完好醒胃,夠爽口。一份牛舌$38,食得出師父嘅功夫,牛舌調味很好,生熟成數處理出色又不會流失牛肉嘅肉汁。仲有個豚肉蕃茄仔$26都很不錯呢,熱熱地夠清新!三文魚及三文魚子飯$118,好食到不得了,三文魚超級新鮮,鮮甜嘅三文魚加配粒粒脆三文魚子相得益彰。飲品甜品同樣出色,有可爾必思$28,甜瓜雪糕角瓶高波$58,甜瓜冷糕小丸子$52,呢幾個飲品甜品你真係要試下,佢做得好特別,你睇到佢個多種配料都已經很出色,食落更加冇得彈。

仲有個豚肉蕃茄仔$26都很不錯呢,熱熱地夠清新!

2017-09-09 320 瀏覽
<大板過江龍 🐲北海道爐端燒>😆🤓尖沙咀阿士厘道除左酒吧多外 近排仲俾我試到一間來自大板喺香港開店既日本大眾酒場 🍶🍾北海道爐端燒。 裝橫感覺好似居酒屋甘 放滿日本裝飾, 好似釀米酒罐🍶掛喺牆上既唔同酒樽🥃等等 感覺好日本 . 而佢主打有好多唔同種類既刺身 🦐🐟燒烤 日本料理 甜品🍡等等 因為得兩個人 所以少試牛刀🔪 點左意粉同幾個小食 😆🍴煙肉🐷芝士奶油意大利麵2 人份 128 蚊🧀🥛🍝幾特別既出場方式! 將原大舊半圓形既大芝士搬出黎🧀😈 staff會一邊挖芝士🧀 一邊將炒好既意粉倒落去 最後全個上碟😆 意粉勁濃芝士味 同夠爽口 煙肉比較脆身 奶油香都幾夠香滑🥛 整體唔錯 👍🏻😌🍴明太子雞蛋卷 68 蚊🥚 長方形既蛋卷切件 蛋卷熱辣辣出面比較煎得軟林😋 入面有d d流心 加埋釀喺入面增加口感既名太子 . 如果名太子既味道香濃d會更佳👍🏻😌🍴招牌酥脆雞塊 62 蚊🔥🐤好熱氣但又惹味既雞塊 雞塊厚切大件🐥 外脆 而入面係一半煙靭一半軟滑 皮既油脂都夠juicy 😈一定要配啤酒先襯🍻🍴明太子牛油燒魷魚鬚 58 蚊🦑 魷魚酥比較幼身 但夠多條 煮得算幾彈牙😆 上面鋪左d爽
<大板過江龍 🐲北海道爐端燒>😆🤓

🍴煙肉🐷芝士奶油意大利麵2 人份 128 蚊🧀🥛🍝

🍴明太子雞蛋卷 68 蚊

🍴招牌酥脆雞塊 62 蚊🔥🐤

🍴明太子牛油燒魷魚鬚 58 蚊🦑
魷魚酥比較幼身 但夠多條 煮得算幾彈牙😆 上面鋪左d爽口既明太子同加d牛油香 都幾特別第一次食👍🏻😆

🍺Draft beer 🍺
The Premium's Malt middle size 48 蚊
三得利頂級生啤
睇個杯應該有500 ml, 呢味日本生啤口感清新 😃 麥味幾香濃 密度偏低 覺得女士都可以飲 😃唔錯🍻

🍴抹茶心太軟 48 蚊🍵
雲尼拿雪糕🍦 紅豆 cream同抹茶心太軟🍵整成 心太軟個甜度適中帶有香抹茶味 😆可惜冇乜流心 似蛋糕多d .😌連埋甜紅豆 軟滑既cream同雲尼拿雪糕一齊食 其實味係唔錯既 🍦但可以更好👍🏻

🍴甜瓜冷凍小丸子 52 蚊
🍦🍈🍡
整個甜品以蜜瓜雪糕加cream做底🍈🍨 上面鋪上香甜紅豆 上面同入面各自鋪左三個哈蜜瓜味大福同雪杷大福 😍 哈蜜瓜大福好香甜 而雪杷個餡就好似雲尼拿雪糕甘😃 而底層仲加上脆脆 增加口感。 整體配搭幾好 若冇甘甜會更佳!🙂

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#北海道爐端燒
尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈3樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-09
2017-09-09 267 瀏覽
Grilled Squid w/ Cod Roe & Butter | 明太子牛油魷魚鬚.來到居酒屋 當然主打吃燒物吧😈 看到燒魷魚鬚就忍不住要點😌 看到有一粒粒的明太子在魷魚鬚上 但其實味道不明顯 只是略有咸鮮 不過加上牛油 就非常香! 魷魚鬚亦燒的剛好 不會燒至乾身😋Straw-baked Angus Beef | 稻草烤安格斯牛扒.-稻草烤是這裏比較特別的菜式 上枱時看牛扒的樣子好像平平無奇 但吃下才知道特別之處😍 吃下有好濃的烤過的香氣 (有點像煙薰的感覺) 這份香氣至牛扒的肉味更顯香濃! 非常不錯 很推薦 (看到廚房真的放滿一束束的稻草呢)

2017-09-09 238 瀏覽
跟朋友吃晚飯也不外乎是尖沙咀、銅鑼灣的地區,到現在還是會到處發掘好吃的餐廳,這間北海道爐端燒是我最近光顧的的日本居酒屋。 入面的氣氛很好,是個跟朋友聚會的好地方。食物也是不錯,讓我現在介紹一下吧! 明太子雞蛋卷: 配上明太子鹹鹹的味道,突顯雞蛋的滑嫩。 醬油燒鱈場蟹: 這碟我是挺驚喜的,通常吃蟹都相當費時又麻煩,但這間居酒屋早就為客人拆好,吃的時候相當方便。而蟹也相當鮮味,很推介! 鹽燒花魚: 沒錯,來的時候是挺香的,可是吃下去沒有什麼魚味,味道上確實是失望的。 要是沒有什麼頭緒,可以嘗嘗他們的串燒5串。不過我們在餐單上的串燒也有心水,所以就沒有點到串燒5串了。分別點了豚肉串、露荀豚肉和煙肉蠔。每人一小口,大家一起分享著串燒的美味。 除了當日不幸地坐了偽日式座位有點辛苦之外,食物也不錯,營業時間夠長,跟朋友聊天也不受時間限制。北海道爐端燒尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈3樓

明太子雞蛋卷: 配上明太子鹹鹹的味道,突顯雞蛋的滑嫩。

北海道爐端燒
尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈3樓
2017-09-09 205 瀏覽
放工約左🐢蜜出來食飯談心,所以上openrice度搵下有冇心水地方,點知比我見到呢間裝修格局唔錯,食爐端燒既可以慢慢談心,加上又有我最鐘意既梅酒,柚子酒飲,所以就決定黎試試!我地叫左幾款小食同飲品朋友杯飲品:桃色吐意$38桃味既特飲無酒精,味道清新而且濃味梅酒$45呢個係我既梅酒,大愛,很好飲第一款小食:明太子雞蛋卷$68,份量都幾多,而且中間明太子好似爆漿咁,正!再黎就係小茄子燒$28同串燒$18-$32/串,因為係即叫即燒,表面燒到有啲焦,味道亦都大分讚,主食:煙肉芝士奶油意大利飯$198,上菜既時候會推埋架車出來,係我地面前將意粉放入巨型芝士撈撈撈,望住啲芝士溶落啲意粉度已經流晒口水我地加左$48海膽,另外佢個意粉原來經有啲海鮮,將海膽撈埋落意粉,馬上增加鮮味,十分滋味,呢個意粉推介呀!
放工約左🐢蜜出來食飯談心,
所以上openrice度搵下有冇心水地方,

我地叫左幾款小食同飲品

朋友杯飲品:
桃色吐意$38
桃味既特飲無酒精,味道清新而且濃味

梅酒$45
呢個係我既梅酒,大愛,很好飲

第一款小食:

再黎就係小茄子燒$28同串燒$18-$32/串,
因為係即叫即燒,表面燒到有啲焦,味道亦都大分讚,

主食:

2017-09-09 180 瀏覽
是日跟好友到處逛逛,女人離不開吃、買、美,買和美都已做了,又怎能少了吃?我們當然找家坐得舒適又可吃著暢談的餐廳,好友介紹這家日本料理居酒屋作今晚的晚餐,原來她常跟家人來這裡吃飯,因為環境感覺很溫暖和諧,有種家的感覺餐廳座位不算寬敞,除了一般餐廳所有的椅子桌子之外,還設有他他米房間,若想一大班人來,也可包房間跟友人們歡樂聚餐,剛好當天到來,房間供開放,我們被安排入座他他米,要脫鞋子才可踏進,燈光柔和,吃飯都感到格外輕鬆芥辣八爪魚 我倆本身都愛吃芥辣八爪魚軍艦,所以一看到餐牌前菜小吃有這個,就即時叫了過一下口癮,份量一小碗,粒粒八爪魚口感爽脆滑溜,芥末味濃郁,辣味十足河豚干每次吃日本餐不得不點河豚干,因為河豚干輕燒後塗上一層甜甜的照燒醬汁的那種味道真的讓人迷上,這裡燒的亦相當不錯,剪好一條條成絲狀,口感非常柔韌,不會太乾身和難咀嚼,吃完一條又一條,好吃到完全停不了口特上壽司盛合盛合有十件不同種類的手握壽司,每件都相當肥美大件,當中最喜愛三文魚籽,入口粒粒鮮甜,點少許芥末醬汁更增添滋味味噌煎餃子排得很齊整,餃子皮薄餡料多,沾餃子汁一口吃很香口,外皮微脆夾雜軟熟餡料,不錯喔鹽燒魚鮫魚鮫比想像中

芥辣八爪魚

河豚干

特上壽司盛合

味噌煎餃子

鹽燒魚鮫
魚鮫比想像中大份,離遠而嗅到鹽燒香味,一夾魚肉位很軟熟,連皮吃入口帶香燒味,肉質軟滑且鮮味十足,而且燒得非常出色,很好吃

稻草烤醬油三文魚刺身
不想這麼普通點三文魚刺身吃,看到這道名字挺特別就點來嚐下,一送到枱上就已嗅到很香濃的煙燻味
想不到吃起來燻味更濃烈,厚切刺身外皮輕燒過,入口幾乎即溶,嫩滑口感,味道特別得來又好吃,值得推薦!
2017-09-07 176 瀏覽
不是太多地方有稻草烤鹽鰹刺身吃外圈一陣皮燒得香香我感覺如燒牛般控制在3成熟中間還是嫩嫩的刺身口感非常好吃鹽燒味噌漬鮭魚腩香氣撲鼻魚腩非常肥味口感佈滿魚脂魚油的味道,在口中環繞四散,令我回味再回味海膽忌廉蟹炸肉薯看上去是脆脆吃下去是軟軟cream cream的外脆內軟小鮮的味道帶子烏賊燒有點像日本的關東燒餅口感煙煙銀銀,還不錯雞軟骨脆卜卜,香口惹味芝士意大利麵待應推著大大的芝士窩在我們面前煮起意粉之後直接倒進芝士窩中撈撈滾滾務求每條意粉都要沾滿芝士大蝦很爽脆新鮮,味道creamy,意外是一點都不膩。吃得飽飽又滿足價錢又實惠

不是太多地方有稻草烤鹽鰹刺身
外圈一陣皮燒得香香
我感覺如燒牛般控制在3成熟
中間還是嫩嫩的刺身口感
非常好吃

鹽燒味噌漬鮭魚腩
香氣撲鼻
魚腩非常肥味
口感佈滿魚脂魚油的味道,在口中環繞四散,令我回味再回味

海膽忌廉蟹炸肉薯
看上去是脆脆
吃下去是軟軟cream cream的
外脆內軟小鮮的味道

帶子烏賊燒
有點像日本的關東燒餅
口感煙煙銀銀,還不錯

雞軟骨
脆卜卜,香口惹味

芝士意大利麵
待應推著大大的芝士窩在我們面前
煮起意粉之後
直接倒進芝士窩中撈撈滾滾
務求每條意粉都要沾滿芝士
大蝦很爽脆新鮮,味道creamy,意外是一點都不膩。

吃得飽飽又滿足
價錢又實惠
2017-09-05 199 瀏覽
今晚跟幾位同事在尖沙咀工作完一起吃個飯揀了間日式西餐廳點幾個簡單的菜其實日本菜不一定要剩吃刺身、壽司…很多日食小餐點味道都不錯和風凱撒沙律我很喜歡他們的芝麻醬,每次吃都覺得又fresh又開胃明太子雞蛋捲其貌不揚,亦沒有特別做得很工整但蛋味頗重,微暖,口感濕滑,明太子在中間,微咸有脆味,味道調得剛剛好煎餃子 (6隻) 非常非常薄皮而且當中還有肉汁微流口感juicy,非常好吃招牌酥脆雞塊雞塊頗大,炸得脆,香口如果再多點漿汁在上面,會更好! 神奇炒麵炒麵鐵板上,保持熱辣辣的溫度鐵板造型成個鐵鏟feel,也頗有趣麵質較乾身但夠腍微微咸,又香又入味 三文魚及三文魚子飯母子don刺身口感新鮮,我吃過熱食再來一小碗刺身飯,醒醒味覺也不錯整體簡簡單單我們點的食物都不錯
今晚跟幾位同事在尖沙咀工作完
一起吃個飯
揀了間日式西餐廳
點幾個簡單的菜

其實日本菜不一定要剩吃刺身壽司…很多日食小餐點味道都不錯

和風凱撒沙律
我很喜歡他們的芝麻醬,每次吃都覺得又fresh又開胃

明太子雞蛋捲
其貌不揚,亦沒有特別做得很工整

明太子雞蛋捲

煎餃子 (6隻)
非常非常薄皮
而且當中還有肉汁微流
口感juicy,非常好吃
煎餃子

招牌酥脆雞塊
雞塊頗大,炸得脆,香口
如果再多點漿汁在上面,會更好!
招牌酥脆雞塊

神奇炒麵
炒麵鐵板上,保持熱辣辣的溫度
鐵板造型成個鐵鏟feel,也頗有趣
麵質較乾身但夠腍
微微咸,又香又入味

母子don
刺身口感新鮮,我吃過熱食再來一小碗刺身飯,醒醒味覺也不錯

整體簡簡單單

我們點的食物都不錯

煎餃子
2017-09-04 8336 瀏覽
身邊太多老師朋友同有B之父母,一暑假就不能聽旅行經同食手信,連手信放題都經歷埋。。。。。得個灰字。 芥辣八爪魚$28 嗰位同事既至愛,超鍾意食八爪魚,芥辣味有啲攻鼻,生八爪魚滑嘟嘟,實的的有啲咬口。 吞拿魚$88這吞拿魚刺身係超值的,質素係我上次響冃本漁市場嗰啲,有少許油份,夠矖香,有啲質感。88元有咁多片高質吞拿魚,你話抵唔抵吖~超值既點只吞拿魚吖,仲有海膽,一板史要$98咋,當然唔會有加拿大大海膽咁甜啦,但都ok鮮的! 角瓶高波$58 柑橘高波$53 高波就係識飲酒都知道既Highball. 我點既係角瓶高波,即係高濃度啲既Whiskey加落啲梳打水,啱矖我口味,唔太鍾意飲生果味飲品之餘,又唔怕得一個shot咁淡。 三文魚籽丼$128 睇menu張相覺得好吸引,勁多脹卜卜既三文魚籽, 放入口就滿有漁籽,係口中啪啪聲啲汁又爆出來咁,正點!加埋啲唔會好熱而軟綿綿既飯,有幸福感。 雲尼拿雪糕$28 柚子雪糕$28 開心時刻到了,就係日本雪糕既出現。 雲尼拿雪糕係比平時的雪糕更滑,冰點小一啲。柚子味亦重, 似有奶的柚子蜜凍咁,奶味又帶清新。 這裏坐得舒服,

吞拿魚$88

這裏坐得舒服,裝修又靚,食物新鮮,這裹係與朋友暢飲食好野既好地方。
2017-08-15
2017-09-03 4440 瀏覽
最近計劃十一月既日本之旅, 無意中發現原來難波有間日本料理餐廳"北海道爐端燒"黎左尖沙咀開分店, 於是今晚相約友人一齊前去一試!"北海道爐端燒"位於尖沙咀既樓上舖, 店內非常整潔, 牆上放滿不同酒樽做裝飾, 什有Japan style。呢度每款美食都相當吸引, 大家都忍不住點左唔少野食share試試。【桃色吐意】HK$38 呢度有唔少酒類飲品選擇, 但唔飲酒既我, 係三款無酒精飲品中揀左呢款"桃色吐意"。原來係一杯冰凍既桃味梳打, 正正係炎熱天氣下飲, 解暑又解渴。一向係三文魚腔既我, 揀左呢度既三文魚刺身同醬油三文魚。送上檯時, 真係好有驚喜。【三文魚刺身】HK$75三文魚厚切之餘, 份量比出面其他餐廳為多, 入口能完全滿足口感, 又散發淡淡魚油。【稻草烤醬油三文魚刺身】HK$98 呢款原來只係將三文魚既邊位稍為烤一下, 所以口感依然同三文魚刺身既一樣, 不同之處就係加左醬油, 入口細膩一點, 但同樣好食!【海老刺身】HK$88 @2隻算係幾肥美, 又爽又彈牙, 甘味較出【左口魚邊壽司】HK$48 @2件左口魚表面稍為燒過, 入口時感覺到左口魚帶少少暖, 一咬之下, 中心位原來仲帶點

【桃色吐意】HK$38
桃色吐意

【三文魚刺身HK$75

【稻草烤醬油三文魚刺身HK$98

【海老刺身HK$88 @2隻
算係幾肥美, 又爽又彈牙, 甘味較出
海老刺身

【左口魚邊壽司HK$48 @2件
左口魚表面稍為燒過, 入口時感覺到左口魚帶少少暖, 一咬之下, 中心位原來仲帶點爽ga..經燒過後, 能迫出魚油, 正啊!!

【油甘魚壽司HK$42 @2件
油甘魚用左腩位部分, 油甘魚為厚切, 口感好滑

【海膽忌廉炸肉薯餅】HK$68
第一次食呢個配搭既薯餅, 雖然我都係分開食, 海膽入口即溶, 至於薯餅, 可以用外層鬆脆, 內裡軟棉形容。稍為大力少少夾起, 都會容易分開。
入面有些少蟹肉跟薯仔蓉混合, 唔錯...
海膽忌廉炸肉薯餅

【炸明太子雞翼】HK52 @2隻
表面色澤金黃, 脹卜卜...炸後表面唔會油膩, 入面既明太子仲好多tim~ 而且仲食到雞翼入面既原汁原味, 帶點juicy~
炸明太子雞翼

幾乎入黎都會必點既款式, 一款可以享受埋視覺感受。
侍應會推出一大磚芝士係我地面前表現。先刮出少少芝士, 再將意粉倒入攪拌30秒左右即起。

【煙肉芝士奶油意大利麵】HK$128
意大利麵為闊條麵, 超級creamy!!!芝士同奶油兩者味道都很平均, 意外驚喜係蝦仲多過煙肉, 隻蝦幾爽ga~~
煙肉芝士奶油意大利麵

呢度既野食果然冇令我失望, 所有野食都非常高質, 拍得住日本既質素, 而且服務更招呼周到, 不停主動為我地加茶, 有機會定必再黎encorn!!
桃色吐意
  • 油甘魚壽司
  • 左口魚邊壽司
  • 三文魚刺身
2017-09-02 150 瀏覽
成日都覺得尖沙咀有好多樓上地方都好有驚喜,可能係無名小鋪,但嘢食嘅質素都好okay今次就去左呢間居酒屋同個frd chill下😎所以一到埗就已經決定要小飲一番(畢竟第二日大家都要返工)哈哈。我個frd order梳打蜜桃酒,我又叫左個推薦嘅檸檬蜂蜜秋海。兩杯飲品其實都係透明嘅,但一杯就甜啲,一杯就酸啲嘅,有啲似cc lemon😂我地叫左稻草烤塩鰹刺身、油甘魚刺身、煙肉蠔串燒、露筍豚肉串燒同煙肉芝士奶油意大利麵。首先,一定要點名稱讚油甘魚刺身,一放入口,嗰種甘香,鮮甜,真係冇得頂,食完一舊真係會停唔到口咁想食第二件,絕對係must order item!!!!!兩款串燒都好食,個煙肉蠔嘅蠔依然好juicy, 而且配埋煙肉個鹹度啱啱好。而個露筍豚肉嘅豚肉嘅脂肪油份包住個露筍,令到個味更豐富。煙肉芝士奶油意大利麵就好特別,廚房會先預備左個意粉先,之後將啲意粉放入一塊大芝士入面撈,所以上碟嘅時候仲會有一片片芝士,好正😍最後就係稻草烤塩鰹刺身,佢有種煙薰嘅感覺,好特別,同平時就咁食嘅刺身好唔同,見到有安格斯牛揀,下次可以試下。呢間餐廳個setting好舒服,放工三五知己坐係度吹水食飯飲嘢,好有f

呢間餐廳個setting好舒服,放工三五知己坐係度吹水食飯飲嘢,好有feel!!!

2017-08-30