2017-08-09 301 瀏覽
自從上次搵了半個鐘的路,我從此以後都記得亞士里道這個地方,入夜後更是人流不絕,十分熱鬧!朋友推薦了一間來自大阪的日本菜,分店遍佈関西各市,一聽餐廳主推刺身和爐端燒就嚷著一起去,可見日本菜在香港果然有一定吸引力。飲品多元化,除了清酒、啤酒、紅酒等酒精特飲,也有大量特別的酒品,體現出最地道的日本飲酒文化!海膽忌廉蟹炸肉薯餅 $68 炸物綴以海膽,釀了蟹肉,更添口感,加上粉漿鬆化,口感似炸鮮奶,伴有沙律菜和小蕃茄來清熱氣。明太子魷魚鬚 $58 髹上牛油再去燒烤,明太子香氣四溢,調味剛好,不會好淡!鮭魚腩 $52 鹽燒味噌口味難以抗拒,連魚皮燒更爽脆香口,果然是爐端燒專家!海鮮Don $128 第一次食珊瑚蓉!伴有蔥拖羅蓉、蛋絲和紫菜絲和十款海鮮刺身,真是大飽眼(口)福!新鮮刺身底下鋪滿珍珠米,十分滿意的丼飯!豬骨叉燒拉麵煮雞蛋 $88配料有木耳、栗米和竹筍,也有蛋黃流心既溏心蛋 ,食到落有黏性,煮得剛剛好,不會過生過熟,特別好食!叉燒肉質好鬆化,全部瘦肉,而不是肥肉!以日式甜品劃上完美句號--甜瓜雪糕小丸子 $52 是日是柚子雪糕,裡面有果蓉,食起來口感清新醒胃,以六粒分別為橙和桃味的小丸子

海膽忌廉蟹炸肉薯餅 $68

明太子魷魚鬚 $58
髹上牛油再去燒烤,明太子香氣四溢,調味剛好,不會好淡!

鮭魚腩 $52

海鮮Don $128

豬骨叉燒拉麵煮雞蛋 $88

叉燒肉質好鬆化,全部瘦肉,而不是肥肉!

以日式甜品劃上完美句號--甜瓜雪糕小丸子 $52

是日是柚子雪糕,裡面有果蓉,食起來口感清新醒胃,以六粒分別為橙和桃味的小丸子與忌廉相間,下底有紅豆蓉和脆脆,甜品豐富得要兩個人分享!
  • 海膽忌廉蟹炸肉薯餅
  • 海鮮Don
  • 豬骨叉燒拉麵煮雞蛋
  • 甜瓜雪糕小丸子
2017-08-08 243 瀏覽
好耐冇飲過啤酒啦🍺,啤酒的好朋友一定非爐端燒莫屬,所以去咗剛剛喺尖沙咀新開嘅北海道爐端燒🍴。其實佢喺日本大阪已經有好多間分店,喺香港亦都有兩間分店。▫️試左幾款菜式: 炸明太子雞翼🐥、河豚干🐡、串燒五款、和風凱撒沙律🥗、鹽燒味噌漬鮭魚腩🐟同埋佢地signature 稻草燒安格斯牛扒🐂。▫️食咗咁多碟,我最鍾意稻草燒安格斯牛扒🐂,因為係用稻草燒烤而成,整個烹調過程不經任何調味,可以食回牛扒的原味😋,而且還有陣陣稻草熱薰香氣,有驚喜!!❤️
▫️
▫️
2017-08-08 198 瀏覽
上 OPENRICE search 到亞士厘道開左著新既日本餐廳, 早幾日女友去左食~ 一開始先叫個芥辣八爪魚,果種刺激、辛辣,令人精神為之一陣,而且好開胃!牛舌味道鮮嫩、煙韌好食。雞泡魚干配上沙律醬送酒都唔錯!點左個雞軟骨,香脆又有嚼勁,仲要一d都唔油膩,整得幾好!明太子玉子燒卷蛋多汁,口感鬆軟,明太子嚼起來卜滋卜滋,很微妙,味香及微鹹!最後仲點左個明太子芝士麵~d 麵放入一個洞到撈,原來呢個係大舊芝士,好特別!撈完之後呈上碟,擺得超靚,仲有勁多蝦~麵既份量有好多,食少少已經有飽肚感,而蝦肉爽口彈牙,必食!
牛舌味道鮮嫩、煙韌好食。
雞泡魚干配上沙律醬送酒都唔錯!
點左個雞軟骨,香脆又有嚼勁,仲要一d都唔油膩,整得幾好!
明太子玉子燒卷蛋多汁,口感鬆軟,
明太子嚼起來卜滋卜滋,很微妙,味香及微鹹!
最後仲點左個明太子芝士麵~
d 麵放入一個洞到撈,原來呢個係大舊芝士,好特別!
撈完之後呈上碟,擺得超靚,仲有勁多蝦~
麵既份量有好多,食少少已經有飽肚感,而蝦肉爽口彈牙,必食!
2017-08-06
2017-08-07 111 瀏覽
尋晚同中學同學食DINNER,佢帶左我黎亞士厘道一間新既日本餐廳~7點鐘上到去,冇咩人,因為我地係最早既客人。果度既擺設都好靚,環境舒服 =]尋日天氣好熱,朋友即刻點左杯啤酒降下溫先。 之後食左個沙律,材料豐富,而且好開胃~ 叫左 D 小食,有又幼又脆既薯條!小小熱氣,不過偶然放肆一下都可以既 HAHA. 朋友點左個雞泡魚干,干香味美~而另外亦點左個炸雞,酥脆皮炸雞加上秘製既醬汁,令人愈食愈停唔到口。 之後就係重頭戲,呢間餐廳既招牌菜:用稻草燒鰹魚刺身~第一次見到用稻草燒,好特別! 燒完擺上黎勁靚。。。 鰹魚肉質甜美,以半生熟形式作刺身食用,真係食得出鰹魚既鮮甜真味 =] 之後仲有個吉列廣島蠔~廣島蠔非常肥美鮮甜,師傅好叻唔會整到縮哂。 最後食埋個炒麵已經好FULL ~炒麵份量好多,每人竟然可以食到2碗...定係我地已經太飽??! OVERALL :味道:★★★★☆環境:★★★★★服務:★★★★★衛生:★★★★★抵食:★★★★☆
7點鐘上到去,冇咩人,因為我地係最早既客人。
果度既擺設都好靚,環境舒服 =]

尋日天氣好熱,朋友即刻點左杯啤酒降下溫先。

之後食左個沙律,材料豐富,而且好開胃~

叫左 D 小食,有又幼又脆既薯條!
小小熱氣,不過偶然放肆一下都可以既 HAHA.

朋友點左個雞泡魚干,干香味美~

之後就係重頭戲,
呢間餐廳既招牌菜:用稻草燒鰹魚刺身
第一次見到用稻草燒,好特別!

燒完擺上黎勁靚。。。

鰹魚肉質甜美,
以半生熟形式作刺身食用,真係食得出鰹魚既鮮甜真味 =]

之後仲有個吉列廣島蠔~
廣島蠔非常肥美鮮甜,師傅好叻唔會整到縮哂。

最後食埋個炒麵已經好FULL ~

OVERALL :

味道:★★★★☆
環境:★★★★★
服務:★★★★★
衛生:★★★★★
抵食:★★★★☆
2017-08-07 848 瀏覽
是日, 大姐生日找了一家日式餐廳跟她慶生而大姐是一位芝士控我知道這裡有一個芝士磚炒意粉, 所以帶她來試一下由於北海道爐端燒新開不久而且我地7點左右就到,所以店人流較小而店有一個開放式廚房客人可看廚師烤食物的情況非常過癮而店日式裝潢令人感覺置身日本經待應介紹下, 我們ORDER 了招牌菜這店的特色招牌菜用稻草 燒肥美的三文魚刺身令到三文魚刺身除咗本身的香味外仲有陣陣嘅稻草香味非常特別突然~聽到 "叮叮叮叮叮"好奇一望待應推了一大舊芝士磚過來原來是準備有我們面前炒意粉這個意粉芝士控必食Carbonara 本身芝士味已經濃郁再放入芝士磚炒之後還要加芝士落去每一啖都是濃既芝士味而這裡跟外面吃到的不同外面會加酒點火炒所以會有酒味及意粉較熱而這麼沒有加酒點火所以上碟好要快點吃否則很快便凍煮殼味道鮮甜我們連湯水都飲清我們每人亦點了酒精飲品感覺得芝華士加其他飲品般這裡食品味道好環境舒適待應好是一個聚會好地方~~
是日, 大姐生日
找了一家日式餐廳跟她慶生

而大姐是一位芝士控
我知道這裡有一個芝士磚炒意粉,
所以帶她來試一下

客人可看廚師烤食物的情況
非常過癮

而店日式裝潢
令人感覺置身日本

經待應介紹下, 我們ORDER 了招牌菜

這店的特色招牌菜
用稻草 燒肥美的三文魚刺身
令到三文魚刺身除咗本身的香味外
仲有陣陣嘅稻草香味
非常特別

突然~
聽到 "叮叮叮叮叮"
好奇一望待應推了一大舊芝士磚過來

感覺得芝華士加其他飲品般

這裡食品味道好
環境舒適
待應好
是一個聚會好地方~~
2017-08-07 255 瀏覽
尖沙咀午餐時間要尋一間不用排隊的餐廳實是十分有難道! 本想吃蘭x園, 誰不知見到一條大長龍,全是旅客,隨即轉場到亞士厘道的一間日本菜。 這間餐廳午餐時段十分安靜,小猫三四隻, 經朋友推薦食物不錯,故此一試。Majimeya lunch menu , 價位大約$60-150 不等。有拉面,魚生,烏冬等定食。 如果想有個不同人迫又不嘈又不趕人走的餐廳 , 這裡是很好的選擇。看到晚上是作端爐燒生意, 氣氛該十分不同。 食物上, 點了一客玉子豚肉拉面, 跟餐有兩件三文魚腩壽司。 三文魚腩中上貨色。拉面很不俗,湯底媲美一蘭等的拉面店, 頗有驚喜, 可以encore ! 另登餐飲可選柚子茶, 烏龍茶等。 朋友則叫了一客咖哩滑旦炸蝦定食。 賣相十分吸引, 滑旦是很creamy 的樣子, 蝦炸得恰好, 不會有套厚的炸粉 , 咖哩則是甜咖哩,香料味不會太重 。 亦是午餐的好選擇, 吃了朋友一小碗都想自己有一客,但是三小姐的胃那裡食得下。 只好下次一試
尖沙咀午餐時間要尋一間不用排隊的餐廳實是十分有難道!

看到晚上是作端爐燒生意, 氣氛該十分不同。

2017-08-05
2017-07-14 512 瀏覽
這家新開的餐廳位於樓上,採曰式裝修,全以棕木式為主。座位約有五十個,坐得舒適,播放著曰本流行曲,十分居酒屋的感覺。午餐有定食同刺身,由$78-$148, 在尖沙咀而言,定位親民。味噌湯味道一般,沙律新鮮。(跟餐)海鮮丼$118有白飯魚仔、三文魚子、三文魚三片,蝦一隻,吞拿魚三片,𩶘魚三片,帶子一粒,山芋蓉同旦絲,以$118的價錢,材料是豐富的。帶子都幾大粒幾鮮甜,可切成三片;白飯魚仔是刺身飯比較少見的,味道鮮美,再拌以山芋蓉同芥辣一齊食,味道幾清新。魚生片雖然𣎴是大大片,但感覺新鮮,三文魚同呑拿魚是肥美的;𩶘魚口感淸爽。而珍珠米微暖,粒粒分明,唯獨這不是醋飯或是無乜醋,未能為刺身提鮮。柚子茶(跟餐):吃罷冷的刺身,喝一口熱暖酸酸甜甜的柚子茶幫助消化實在不錯。新張期間仲免加一同九折,只花一百元左右吃到個刺身飯又真的幾好。

味噌湯味道一般,沙律新鮮。(跟餐)

海鮮丼$118

柚子茶(跟餐)

2017-07-11
2017-07-08 312 瀏覽
今日嚟到尖沙咀搵野食 行到亞士厘道 有一位侍應派傳單給我 佢非常熱情係咁推介居酒屋嘅食物仲係新開 最後我同我朋友畀佢嘅熱情打動咗 上到去人合唔多所以侍應比一間四人房我哋坐 感覺好舒服 之後就開始叫嘢食啦 一睇個餐牌見到有個好特別嘅芝士 原來係芝士撈意粉 再細心睇一睇原來有三隻味道可以選擇於是我哋選擇咗明太子 之後仲要做一個特製嘅神奇炒麵 第二代 超好味呀 唔知道第一代係點嘅呢 哈哈 見到佢有一個叫做招牌鬆脆炸雞塊於是即刻有試一試去 炸雞味道同個脆度都非常 好唯獨是就係太大件了 可以改善一下 其實佢個餐牌唔算好多嘢食但係好多好特別嘅酒精類飲品🍻🍻 大部分都是日本直送嘅 最後整體食物唔算太貴 可以有改進嘅空間希望下一次你會更加好
今日嚟到尖沙咀搵野食
炸雞味道同個脆度都非常 好唯獨是就係太大件了
可以改善一下
最後整體食物唔算太貴 可以有改進嘅空間希望下一次你會更加好
2017-07-08
10 分鐘 (堂食)
  • 刺身拼盤
  • 招牌酥脆炸雞
  • 煙肉芝士明太子奶油撈意粉
2017-07-08 374 瀏覽
今日收工同朋友行下行下喺阿士厘道見到一間新開 居酒屋 於是想去試一試 一上到去見到門面裝修好似去咗日本咁個感覺好新鮮 雖然餐廳冇咩客人 可能係新開啦 之後再望入去廚房見到一班師傅很努力咁樣準備緊食物 一坐低就有兩位侍應即刻過來招呼我斟咗杯茶問我哋今日會唔會飲酒 經過我哋慎重考慮之後決定開一支侍應推介嘅清酒因為我有女性朋友在場所以侍應推介用白酒杯嚟飲清酒原來會減低酒嘅辛辣度非常細心 見到餐牌有我哋最喜愛嘅招牌酥脆炸雞即刻叫咗一份試下 話超好味呀酥脆皮炸雞加上秘製嘅汁醬令人有一種特別嘅感覺 之後order少量嘅刺身同一個餐牌上非常特別嘅神奇炒麵個炒麵真係好神奇個味道係你想像唔到不過最衰就係份量少咗啲囉sashimi又係非常之出色擺設非常之靚 超新鮮啦, 整體嚟講環境氣氛食物質素都非常之好 平均消費都唔係太貴 唯一嘅缺點就係個廁所比較細男女廁係共㗎不過好特別佢係用日本方式嘅厠板可以推介下朋友希望下次嚟嘅時候會有更多特別嘅菜式啦
今日收工同朋友行下行下喺阿士厘道見到一間新開 居酒屋

神奇炒麵

sashimi

個炒麵真係好神奇個味道係你想像唔到不過最衰就係份量少咗啲囉

sashimi又係非常之出色擺設非常之靚
超新鮮啦, 整體嚟講環境氣氛食物質素都非常之好
平均消費都唔係太貴
唯一嘅缺點就係個廁所比較細