2018-01-16 124 瀏覽
友人近來有新計劃,很多麻煩事要搞。傍晚弄了一半,和我吃個晚飯,飯後又要繼續做。好啦,我只能做的,就是同佢飲多兩杯😂燒明太子,$88配酒一流之菜式。友人還停留在明太子乾好鹹好硬的認知,其實那是台式的。日式的又軟,又有曬燒過的香氣,想多吃幾件呢!帶子烏賊燒,$48是大阪燒,口感煙韌,吃到有細細粒的烏賊。加上燒醬和海苔粉,夠惹味。雷魚天然鹽一夜干,$68是細細條的魚,這種魚的樣子都是魚味濃。一夜干後精華濃縮,煎得香口。稻草燒安格斯牛扒,$168稻草醺燒後的牛扒,不知道稻草是什麼味,但有燻製的香氣。牛扒百多元有這穫大塊,又夠厚身,很抵吃。沖繩芒果秋海,$45配了一杯秋海,芒果和酒味都淡淡的,不會太甜,女孩子不怕多飲幾杯。唐揚小海蝦,$48最後又多點了酒,所以再多叫了一碟炸蝦仔。蝦仔細細隻,夠乾身夠脆口! 份量還很足呢! 今餐很飽滿!

燒明太子,$88

帶子烏賊燒,$48

雷魚天然鹽一夜干,$68

稻草燒安格斯牛扒,$168

沖繩芒果秋海,$45

唐揚小海蝦,$48
2018-01-06
2018-01-15 126 瀏覽
這間位於亞士厘道的北海道"爐端燒"有細細間日本居酒屋住家feel,侍應們都是穿着舒適的拖鞋有家的感覺☺️價格也很親民海膽忌廉蟹肉炸薯餅 $68放了海膽在面馬上升格,忌廉蟹肉味濃滑,熱辣辣很香脆燒牛舌 $32牛舌較薄身,但很爽腍,加上少許黑椒和鹽很惹味招牌酥脆雞塊 $62酥脆雞塊外皮真的很酥化,雞肉Juicy到不得了,又香又惹味👏🏻煙肉蠔串 $32煙肉包住蠔各不搶味,蠔味鮮甜軟淋淋,鹹鮮的煙肉美味可口👍🏻燒雞翼 $28雞翼一串有兩隻皮脆肉腍不錯!燒小茄子 $28燒小茄子較淡味,只有淡淡木魚絲清香肉味噌溫泉蛋飯 $58味噌肉甜甜地,每粒味噌肉和溫泉蛋汁撈在暖暖的飯一起吃真的很滿足,有回家吃媽媽飯的感覺🍚三文魚籽井 $128每粒三文魚籽脹卜卜見到都興奮,三文魚子色澤新鮮晶凝通透,爆開口中鹹鹹鮮鮮撈在淡味的雞蛋絲和米飯中一起吃味道剛剛好👍🏻

海膽忌廉蟹肉炸薯餅

海膽忌廉蟹肉炸薯餅 $68
放了海膽在面馬上升格,忌廉蟹肉味濃滑,熱辣辣很香脆

燒牛舌

燒牛舌 $32
牛舌較薄身,但很爽腍,加上少許黑椒和鹽很惹味
招牌酥脆雞塊

招牌酥脆雞塊 $62

煙肉蠔串,燒雞翼

煙肉蠔串 $32
煙肉包住蠔各不搶味,蠔味鮮甜軟淋淋,鹹鮮的煙肉美味可口👍🏻
燒雞翼 $28
雞翼一串有兩隻皮脆肉腍不錯!

燒小茄子

燒小茄子 $28
燒小茄子較淡味,只有淡淡木魚絲清香

肉味噌溫泉蛋飯

肉味噌溫泉蛋飯
三文魚籽井
  • 海膽忌廉蟹炸肉薯餅
2018-01-15 136 瀏覽
近排工作繁忙,又要O.T. , 難得今天可以早小小放工,同事話要飲下酒、輕鬆下,而她揾左位於尖沙咀亞士厘道-北海道爐端燒餐廳以木色為主,牆壁上擺放著日本酒,簡潔舒適茄子柚子味噌田樂茄子燒得香口,外面煙靭,𥚃面幼嫰多汁,醬汁有柚子味道,好淸新串燒5款有燒雞翼、雞軟骨、燒年糕、豚肉串及燒番薯年糕口感唔錯、好煙靭燒番薯仔細細粒,一啖一粒,鮮甜美味特上壽司盛盒,由廚師發板,有我至愛牡丹蝦,蝦新鮮彈牙,而蝦膏亦十分鮮,令人回味,帶子厚身,有口感,其他壽司同樣鮮甜美味串燒、壽司配淸酒,完美配搭
餐廳以木色為主,牆壁上擺放著日本酒,簡潔舒適
串燒5款
有燒雞翼、雞軟骨、燒年糕、豚肉串及燒番薯
年糕口感唔錯、好煙靭
燒番薯仔
細細粒,一啖一粒,鮮甜美味
特上壽司盛盒
伯樂星  純米吟釀

串燒、壽司配淸酒,完美配搭

特上壽司盛盒
伯樂星  純米吟釀
  • 特上壽司盛
  • 伯樂盛  純米吟釀
  • 燒年糕
  • 燒雞翼
2018-01-14 778 瀏覽
連續兩天沒有住家飯吃,今晚弟弟竟然提議一起晚餐! 這晚便帶他來到這裡,一起享用他偏愛的日本菜! 餐廳位置不算好找,藏於不顯眼的大廈中,欠缺眼力便很易錯過!來到的時間尚早,客人不多;地方不算大,但座位之間仍保有一定的距離,令人感到舒適。食物都是大路款的日式料理,這裡較為特色的食物似乎是串燒類呢,我們亦點了一些試試看!黑芝麻汁煙肉沙律($48)是為自己而點的,份量比我們想像中的多呢! 蕃茄與青瓜都被切成較大粒,面層鋪滿了煙肉;沙律菜相當爽脆,加上蕃茄和青瓜的配搭合宜,清新健康,煙肉很脆口,完全沒有油膩感,淋上黑芝麻汁頗為美味呢!明石燒風雞蛋卷($58)切成六塊,層層相疊,蛋味頗濃郁香甜,而且亦嫰滑多汁,真的不錯,愛吃蛋卷的朋友可以一試啊!酥炸薯條($38)純為過一過口癮,只是比麥記粗一點點和較長的薯條,沒有特別,可以不試。香酥雞軟骨($48)以一個像雀籠的器皿端上,配有一小塊檸檬。雞軟骨比一般吃到的大粒,炸得脆口,又不會過於油膩,加上檸檬汁味道更清新。對於神奇炒麵($62)真的相當好奇,究竟有多神奇?其實到現在仍沒有答案,或許是以一像掃帚的器皿裝上大堆頭的炒麵? 炒麵的配料不少,有肉片,椰

酥炸薯條

神奇炒麵

神奇炒麵
對於神奇炒麵($62)真的相當好奇,究竟有多神奇?其實到現在仍沒有答案,或許是以一像掃帚的器皿裝上大堆頭的炒麵? 炒麵的配料不少,有肉片,椰菜,菇,蘿蔔,再灑上白芝麻,麵質有韌度,味道雖沒有什麼太特別之處,但不會過鹹過油,算是中規中矩,作為填肚亦是不錯之選。

日本蕃薯

再來是燒物串燒類,日本蕃薯($28)有四片,味道甜美,微焦的表面更添香氣,推介!
雞頸肉

雞頸肉($26)燒得頗香,肉質不屬滑身的,帶點韌勁,不是我們預期的口感。
牛舌

牛舌($38)厚度適中,有咬勁卻不過韌;肉味不算濃,灑上一些黑胡椒調味剛剛好。
帆立貝串

帆立貝串($36)燒得香口,帶子有咬口,作簡單調味已相當足夠。
橙汁蜜桃酒

最後點了橙汁蜜桃酒($48),橙和蜜桃味十分平衡,沒有誰搶了誰的味道,甜度合適,唯酒味較淡,如酒的濃度可再多一點便更好!

這一餐兩姐弟也吃得頗為滿意,又能聊聊天,溫馨的一個晚上。
牛舌
帆立貝串
橙汁蜜桃酒
2018-01-14 85 瀏覽
雖然兩個人,但今晚遲左食飯,大家都好餓所以叫多左野食。🍴鷄蛋卷 $58 玉子帶微甜,質感好嫩。🍴神奇炒麵 $62份量都幾多,麵條較乾身,有點油。豚肉好香,冬菇嫩滑。🦐唐揚小海蝦 $48見到每枱都有叫,香脆夠蝦味,送酒一流。🍴日式炸豆腐 $58 外酥內軟,口感味道都唔錯。🍴炸年糕(醬油味)$48醬油味唔太食得出,但口感平比時食既軟淋一D,芝士流心效果唔錯。🍴炸明太子鷄翼 $52外皮脆脆的,入面既明太子份量好多,但唔太食得出本應有既辣味。🍴明太子牛油燒烏賊 $5以為燒係乾身,但實際係濕的,相對喜歡前者。呢個牛油味重,烏賊夠彈牙。🍴辛辣蓮藕 $28同想像中有出入,食落爽脆,味道酸酸辣辣。🍴柚子味噌芝士燒蠔蘑菇 $68材料豐富,有蠔、菇、大量既洋蔥、濃郁既芝士。🍴日本産鷄頸肉 $26唔係度度有有食,食落好有彈性。🍴肉味噌温泉蛋飯 $58賣相似台式肉燥飯,但食落可能醬油關係,好日式豬肉既感覺,份量好多,不過食到最後就有點油。🍴甜瓜冰淇淋小丸子 $52賣相好靚,第一次食蜜瓜味忌廉,雪米滋顏色雖然一樣,但有蜜瓜同菠蘿味。
雖然兩個人,但今晚遲左食飯,大家都好餓所以叫多左野食。
🍴鷄蛋卷 $58
玉子帶微甜,質感好嫩。

🍴神奇炒麵 $62
份量都幾多,麵條較乾身,有點油。豚肉好香,冬菇嫩滑。

🦐唐揚小海蝦 $48
見到每枱都有叫,香脆夠蝦味,送酒一流。

🍴日式炸豆腐 $58
外酥內軟,口感味道都唔錯。

🍴炸年糕(醬油味)$48

🍴炸明太子鷄翼 $52

🍴明太子牛油燒烏賊 $5
🍴辛辣蓮藕 $28
同想像中有出入,食落爽脆,味道酸酸辣辣。
🍴柚子味噌芝士燒蠔蘑菇 $68
材料豐富,有蠔、菇、大量既洋蔥、濃郁既芝士。

🍴日本産鷄頸肉 $26
唔係度度有有食,食落好有彈性。

🍴肉味噌温泉蛋飯 $58

🍴甜瓜冰淇淋小丸子 $52
2018-01-08
2018-01-12 72 瀏覽
與很久不見的好姊妹相聚,一定有很多話要說,所以我們決定去吃爐端燒,可以慢慢談心!姊妹介紹這間位於亞士厘道的北海道爐端燒!環境頗闊落,裝潢充滿日本風!食物的選擇不少,最人氣的都是燒物!首先我們點了串燒拼盤,一共有五款,很喜歡燒三文魚,燒得剛好,魚油好香,魚皮有點脆,魚肉很嫩滑!雞翼好香脆,加上少少焦,特別惹味!煙肉年糕卷煙煙韌韌!很喜歡燒番薯仔,甜甜的,好好吃!另一款人氣食物是明太子玉子蛋卷,送上來是熱辣辣的,蛋味很濃!裡面的明太子滿滿的,蛋是甜甜的,加上明太子的鹹香,很美味!我們一人點了一個丼飯,分別是三文魚親子丼和海鮮丼!我這個丼飯不錯呢,很多蛋絲,三文魚刺身的份量很多,三文魚很肥美!三文魚子好飽滿,鮮味十足!朋友的海鮮丼也很豐富!有蟹肉、赤蝦、三文魚、三文魚子等等!全部都非常新鮮呢!飯的醋味也適中!越夜越多人,幸好我們早到呢!

環境頗闊落,裝潢充滿日本風!

食物的選擇不少,最人氣的都是燒物!

很喜歡燒番薯仔,甜甜的,好好吃!

我們一人點了一個丼飯,分別是三文魚親子丼和海鮮丼!

越夜越多人,幸好我們早到呢!
2018-01-11
2018-01-09 1392 瀏覽
是日同朋友們去太空館睇戲,睇完之後剛好係晚飯時候,就一齊食飯啦。我地大家都想食日本野,同行朋友就介紹呢間位於亞士厘道嘅「北海道爐端燒」,一間來自大阪難波嘅日本料理餐廳。餐廳地點旺中帶靜,人流唔算多,可能我地到達嘅時間尚早,只係六點鬆D,仲未滿座,唔洗等位。我地一行三人,叫左一個飯,一個麵,同埋三個小食share食。明太子雞蛋卷:日式雞蛋卷平時真係唔多機會試,呢份明太子份量十足嘅雞蛋卷由多層加入左上湯嘅蛋皮捲成,外表呈淺黃色,蛋皮層次分明,熟既程度剛剛好,所以口感軟綿綿,水份十足。煎餃子:餃子皮軟硬適中仲好彈牙,餃子煎到金黄色,外脆內軟,肉汁豐富,配埋微辣嘅餃子汁食,味道真係唔錯。炸日本生蠔:炸廣島蠔一向都係我嘅最愛,呢度嘅蠔即叫即炸,1份有5件,蠔身都算大隻, 炸粉又唔算太厚,炸起上黎熱辣辣又多汁,吉列層好脆好好味,係呢個價錢黎講真係算幾抵食。三文魚及三文魚籽飯:三文魚非常新鮮,可能因為係腩嘅部位,所以油脂比較豐富,至於三文魚籽,佢嘅份量唔單止多而且粒粒色澤鮮明,入口卜卜聲,配埋蛋絲,酸薑同埋壽司飯一齊食,味道好夾。地獄拉麵:呢個地獄拉麵湯底相信係加左辣味嘅豬骨湯,辣味稍為輕,完全無蓋

明太子雞蛋卷:
煎餃子:
炸日本生蠔:
三文魚及三文魚籽飯:
地獄拉麵:
呢個地獄拉麵湯底相信係加左辣味嘅豬骨湯,辣味稍為輕,完全無蓋過豬骨湯既鮮香味,配料除左有紫菜之外,仲有厚身嘅日式叉燒同埋好流心嘅溏心蛋添。

埋單每人都係$150到,價錢比起放題平,食物質素高D又坐得舒服D,更加唔洗為左抵食而食到捧住個肚出門口咁辛苦,真係唔錯呢。
  • 明太子雞蛋卷
2018-01-05 897 瀏覽
約咗個好耐冇見的補習妹妹出嚟食飯,記得佢最鍾意食日本野,所以就在尖沙咀搵左間日本餐廳。餐廳唔算好華麗,但風格有少少似日本的居酒屋,感覺幾溫馨。壽司同串燒係佢哋的主打,亦正中我哋下懷。先來的是明太子玉子燒,熱辣辣。玉子好甜而且明太子份量多到滿瀉,每一啖都超滿足。幾款串燒反是驚喜不大,但都有一定水準。最鍾意係青椒仔,好香口。雞泡魚乾味道調得唔錯,但就稍為唔夠乾身。壽司盛合有10件,只係$198,價錢都幾相宜。而且雖然係廚司發版,但當中亦有唔少矜貴食材。牡丹花同甜蝦最好味,鮮甜甘香。三文魚亦好軟滑,鮮得來一啲都唔腥。最後就係呢個炒麵,炒麵個名好特別,叫做神奇炒麵。有幾神奇呢?麵條質感唔錯,而且豚肉亦幾脆,整體都幾好味道。當中有一樣比較特別就係大廚加入左酸薑去炒,令到味道又多咗一從層次,我諗呢個就係神奇之處。食物整體質素都唔錯,服務亦幾周到,雖然唔算係乜嘢高級華麗的食店,但用餐體驗良好,兩個人埋單亦只係$500左右。

餐廳唔算好華麗,但風格有少少似日本的居酒屋,感覺幾溫馨。

壽司同串燒係佢哋的主打,亦正中我哋下懷。

先來的是明太子玉子燒,熱辣辣。

玉子好甜而且明太子份量多到滿瀉,每一啖都超滿足。

幾款串燒反是驚喜不大,但都有一定水準。

最鍾意係青椒仔,好香口。

雞泡魚乾味道調得唔錯,但就稍為唔夠乾身。

牡丹花同甜蝦最好味,鮮甜甘香。

三文魚亦好軟滑,鮮得來一啲都唔腥。

2018-01-03
2018-01-05 465 瀏覽
同朋友去完太空館, 突然興起想食日本菜, 印象中記得北海道爐端燒既食物質素味道唔錯, 朋友亦有興趣一試, 於是我今晚又再重臨舊地。平日晚7點左右, 餐廳內人流不多, 可以直接安排入座。呢度有唔少酒精飲品供應, 亦有三款非酒精飲品選擇, 而我就揀左【桃色吐息】HK$38冰凍桃汁梳打, 甜甜的。三文魚腔既我地, order左兩款不同既三文魚刺身, 兩款均為厚切【三文魚刺身】HK$75雖然不是三文魚腩, 但三文魚紋理清晰, 食落唔會有根。【三文魚(輕微香煎)刺身】HK$78平時食火炙三文魚壽司食得多, 呢款火炙三文魚刺身, 餐廳只係係邊位表面稍為燒過, 魚油比起沒有燒過既三文魚更為豐富。【油甘魚刺身】HK$88油甘魚肥美甘甜【左口魚邊壽司】HK$48左口魚邊表面燒過, 迫出部份魚油, 肉質很爽而且嫩滑【甜蝦壽司】HK$42兩隻甜蝦併埋, 完全把壽司飯覆蓋了, 爽口鮮甜【牡丹蝦壽司】HK$78牡丹蝦更是肥美, 還加上少許三文魚籽, 令整體味道增添一點鹹香【鵝肝帆立貝火炙壽司 】HK$68帆立貝大大隻, 鮮甜味十足。鵝肝火炙後, 表面帶香脆, 內裡入口即溶, 呢個配搭唔係周圍有得食。【香酥雞軟骨

平日晚7點左右, 餐廳內人流不多, 可以直接安排入座。

冰凍桃汁梳打, 甜甜的。
桃色吐息

【三文魚刺身HK$75
雖然不是三文魚腩, 但三文魚紋理清晰, 食落唔會有根。
三文魚刺身

【三文魚(輕微香煎)刺身HK$78
三文魚(輕微香煎)刺身

【油甘魚刺身HK$88
油甘魚肥美甘甜
油甘魚刺身

【左口魚邊壽司HK$48
左口魚邊表面燒過, 迫出部份魚油, 肉質很爽而且嫩滑
左口魚邊壽司

【甜蝦壽司HK$42
兩隻甜蝦併埋, 完全把壽司飯覆蓋了, 爽口鮮甜
甜蝦壽司

【牡丹蝦壽司HK$78
牡丹蝦壽司

【鵝肝帆立貝火炙壽司HK$68
鵝肝帆立貝火炙壽司

【香酥雞軟骨】HK$48
雞軟骨帶些少油膩, 加入了少訐鹽吊味。口感跟味道同樣一流。

【炸明太子雞翼】HK$52
明太子雞翼脹卜卜, 表面炸至金黃香脆, 入面明太子仲帶甜中帶少少辣, 惹味~
炸明太子雞翼

黎北海道爐端燒大部份食客都會order既其中一款就係【煙肉芝士奶油意大利麵】HK$128
一款能滿足視覺同味覺享受既意大利麵, 侍應推出一大磚芝士係我地旁邊,

將已預先煮好既煙肉奶油意大利麵放於芝士之上, 熱力令芝士磚熱溶, 侍應快速將意粉炒起, 然後就可以上檯。
煙肉芝士奶油意大利麵

意大利麵奶油味很重, 個汁好杰, 超級creamy, 芝士味唔算太濃, 當中既蝦仲好爽口tim~

最後order了一個甜品, 【抹茶心太軟】HK$48
抹茶味很重, 不過似食緊抹茶蛋糕, 內裡流心不算明顯, 幸好心太軟口感鬆軟。
抹茶心太軟

今晚又再次食左餐豐盛好味既晚餐, 整體食物質素同埋味道都仲keep到, 難得~keep going~!!!
桃色吐息
鵝肝帆立貝火炙壽司
炸明太子雞翼
煙肉芝士奶油意大利麵
2018-01-04 111 瀏覽
朋友相約去尖沙咀行街, 行咗一陣就夠鐘食晚餐, 原來朋友一早訂咗位, 安排咗今晚食嘅嘢, 聽到朋友話日本嘢, 本身都有啲擔心, 估唔到係啲咁有驚喜嘅。點了串燒5款為廚師發板,串燒紫薯,串燒牛柳粒,串燒煙肉年糕,串燒雞翼,串燒骨肉相連。 五串都各有特色,不過我最愛嘅就係串燒紫薯, 紫薯細細粒,一口一粒,味道啱啱好,甜甜地又易入口, 最重要佢係真真正正嘅串燒,真係用火燒出嚟, 唔係炸嘅。還點了煙肉芝士奶油意大利面二人份量。 大大舊芝士 喺你面前煮 真係視覺好震撼 不過個意大利麵 一定要熱辣辣咁食 如果唔係凍咗個感覺會唔夠好。 二人份量都幾大分 夠曬飽肚。下次有機會, 一定要再食, 不過一定要叫多啲朋友, 一齊食會開心啲。

2018-01-01 649 瀏覽
每年除夕夜,要揾餐廳慶祝真係好困難,無論去到邊,度度都超多人,所以我們提早幾日慶祝,希望可以避過人潮和節慳荷包。同老公响阿士厘道行街,沿途可有不少不同款式的美食,直到見到這間主打北海道爐端燒的食店,覺得主題很新鮮,所以在這裡停下了腳步。一入餐廳,餐廳都是以木色為主調,旁邊有個櫃放置了多款不同的吟釀瓶,很有居酒居的感覺。坐低仲會見到師傅專注的炮製美食,確是一大享受。打開餐單,選擇也頗多的。除了主餐牌裡的,仲有廚師推介和期間限定的。醋鯖魚一望之下,跟平時食到的燒鯖魚完全不同。因為這個煮得不會像平時的全熟,尤其食得到肉質的鮮嫩,中間帶點點的醋味,但不會太酸,是令人開胃的一種。鹽燒魷魚鬚這個魷魚鬚燒得不會過熟,只是外邊帶點咸味,吊出整條鬚的鮮甜和海水味,而且很有咬口得來又很爽身。河豚干這是我第一次食河豚,是暖暖地又帶點腍身,JUICY~ JUICY~ JUICY~ (重複的事要說三次),是滿點推介喔~三文魚及三文魚籽飯三文魚非常新鮮,而且帶點油油的,連埋鋪到差不多半滿的三文魚籽一齊食,更添魚香和嫩滑。豬骨拉麵煮雞蛋其實唔係其他款式的拉麵沒有蛋,職員解釋是根據日文名稱直接譯過來,所以我才有這樣的

打開餐單,選擇也頗多的。
除了主餐牌裡的,仲有廚師推介和期間限定的。

醋鯖魚
一望之下,跟平時食到的燒鯖魚完全不同。

鹽燒魷魚鬚

河豚干

三文魚及三文魚籽飯

豬骨拉麵煮雞蛋
其實唔係其他款式的拉麵沒有蛋,職員解釋是根據日文名稱直接譯過來,所以我才有這樣的誤會。
豬骨湯底很濃郁,而且叉燒也很厚身,食落啖啖肉但又唔會肥。
另外,流心蛋也煮得很好,大多的蛋黃係會流出來的。
2017-12-28
$225.5 (晚餐)
慶祝紀念
除夕
2017-12-27 140 瀏覽
適逢聖誕念住去試新野,但又唔想西餐又貴又迫人喎,就念起可以去居酒屋念住冇咩人聖誕去食啦,點知要booking先有位,好彩我早左開餐,walk in都仲有時間俾到枱我環境唔錯,個場都唔係好迫同埋冇平時去食飯咁,每次都好似去酒樓咁嘈,價錢都合理個酒蒸大梘個湯有日本酒既味,但可惜唔太濃本身對個燒餅都好有期望,可惜d粉太厚,好似食麵粉咁當初睇meun時以為會係細細件,點知黎到好驚喜,雞炸得好脆又唔太咸呢款芝士意粉相信大家黎到都必試,不負眾望真係唔錯,芝士味好濃黎得居酒屋,飲酒當然唔小得啦,聖誕廢事飲咁多,叫左個秋海試下,酒味唔太濃,女士叫就岩哂,男士就應該想再濃d總括黎講,大家同朋友聚會可以多一個選擇

個酒蒸大梘個湯有日本酒既味,但可惜唔太濃

本身對個燒餅都好有期望,可惜d粉太厚,好似食麵粉咁

總括黎講,大家同朋友聚會可以多一個選擇
2017-12-25
  • 奶油意大利麵
2017-12-27 128 瀏覽
呢間餐廳平時好難book位, 估唔到24號walk in有位。 我哋叫咗一個聖誕二人套餐 ($688 for 2)! 食物質素唔錯, 刺身好新鮮, 天婦羅好鬆脆, 燒魚好味!美中不足係二人餐但只有一份甜品! 同行仲有兩位小朋友, 所以另加了一些食物, 最後埋單 $900。 聖誕假期呢個價錢好合理!
2017-12-24
2017-12-24 154 瀏覽
星期六晚行街行到好攰 朋友介紹呢間日本餐廳 Book咗九點鐘 本來以為會好多人 不過又唔係好多人 我哋兩個人俾咗張四人枱我哋 所以都坐得幾舒服我哋兩個人都叫咗唔少嘢食 首先嚟咗左口魚同三文魚子壽司 左口魚壽司本身已經好好食 三文魚子壽司就同出邊差唔多 跟住就嚟咗炸生蠔同炸雞翼 一嚟已經睇到佢炸得好靚 一食落口熱辣辣 好新鮮 夾埋啲生菜一齊食堅正 跟住芝士意大利麵係即場抄 係個大芝士入邊lo完再抄 跟住即刻上 淡淡都係芝士味 真係太邪惡之後仲叫咗個燒魚鮫 唔記得影相 因為已經顧住食 燒到個皮好脆唔腥 加埋入邊啲肉一齊點汁食 yummy !!! 我仲叫咗杯柚子雪糕高瓶 飲到有whiskey 味但又唔會太重 加埋有柚子雪糕食 易入口又夾

我哋兩個人都叫咗唔少嘢食
左口魚&三文魚籽壽司

燒雞翼
炸生蠔

煙肉芝士意大利麵

燒雞翼
炸生蠔
2017-12-11 158 瀏覽
我想講北海道爐端燒係我呢幾個月食個最有驚喜日本菜。本身對佢期望都唔使細,因為上咗OpenRice個榜好耐。所以專登嚟食。想講佢除咗燒物質素屬上乘水準外,我最最最最欣賞係佢兩味「稻草燒」。燒牛肉水準拍得住出面食牛排嘅餐廳之餘,燒嘅香味令到牛本身嘅肉味好搶!外香口而內鮮!而佢呢個燒鰹魚更加係食到我鬼咗線。同香港人唔同,平時本身唔太鍾意油重嘅魚。反而鍾意食赤身但,鐘意個刺激既鮮。呢味菜燒一燒後,呢種獨特嘅鮮味搶到飛起。配上蔥花同特製醬汁,係我絕對會願意回頭再encore嘅嘢食。當晚仲有好多人叫芝士意粉,好似係北海道嘅名產。我就唔啱啦,間成間居酒屋唔大但氣氛一流,絕對係收工同朋友飲杯酒既好地方!