2020-09-05 377 瀏覽
鐵皮屋大排檔,食嘅係一種味道,一份歷史,一份感情。每次weekdays行經上環,我都會諗起勝香園嘅。茄。牛。麵。雖然呢到夏天無冷氣,但有風扇吹住,飲住冰凍嘅咸檸7,都會覺得涼快💦 呢到嘅咸檸7真係係出面搵唔到 — 呀姐幫你篤到個咸檸檬爛晒先上枱,啲咸檸味出哂黎🍋牛油檸檬汁蜜糖脆脆又係一樣唔可以錯過嘅美食。脆脆配上酸酸甜甜嘅檸檬蜜糖,非常醒胃👍🏻而勝香園嘅主角當然係茄牛麵。其實茄乜都好食,因為佢個底係誇張到食到原個蕃茄,簡直係作為香港人不能錯過嘅文化美食🍅🍅🍅🍅

2020-09-01 350 瀏覽
雖然在疫情下不能出國旅遊品嚐外國美食,但香港本地也有很多特式美食,值得捧場。其中一間是毫不遜色於九記牛腩的勝香園,而且位置正是九記牛腩的對面,很容易找到。我覺得以大排檔的食物來說,勝香園的蕃茄湯是我心中第一名。環境:在小巷內有大帆布作遮掩,地方狹小,有大風扇(我相信員工和廚師更需要),舊式的摺椅和桌,能容納的客人不多。幸好在疫情期間不用排隊,否則在三十度高溫下等待,可能已經失去了所有食慾。因此,在如此盛夏,我還是外賣回公司慢慢吃。蕃茄碎牛炒蛋$32值得稱讚是蕃茄湯的溫度無論是我吃前或吃完後,依然熱辣辣,如果在冬日進食是一流,但在夏日就一邊吃一邊流汗,幸好自己是回到公司吃,難以想像留在排檔時進食的景況。湯底非常濃厚,很多蕃茄碎,而且差不多是會喝完整碗湯,而且沒有味精,喝完不會感到口渴,蕃茄湯是一流的。碎牛炒蛋亦很美味,碎牛肉軟霖,跟蛋的味道很配合,個人非常喜歡。以中環的食物價格來說,物有所值,價錢合理。奶油多士$16因為怕一碗通粉不夠飽,怎知吃完後非常滿足,所以留待下午茶時品嚐,可惜已經放涼了。結果面包已經不鬆脆,較硬。多士體積較厚,上面的奶醬塗得剛好,味道依然香口,充滿奶甜味。可惜當時

蕃茄碎牛炒蛋$32

奶油多士$16

因為怕一碗通粉不夠飽,怎知吃完後非常滿足,所以留待下午茶時品嚐,可惜已經放涼了。結果面包已經不鬆脆,較硬。多士體積較厚,上面的奶醬塗得剛好,味道依然香口,充滿奶甜味。可惜當時不知道有一道招牌檸檬蜜糖脆脆,唯有留待下次再光顧時再品味。

題外話,在等外賣期間,留意到九記牛腩門外沒有人排隊,客人亦很少,跟以往真是差很遠,其實不是本地人不支持,而且性價比低,吃完一碗55元的牛腩根本不夠填肚子,如果你是上班一族,會買兩碗牛腩麵(等於三碗蕃茄牛)嗎?
2020-09-01
10 分鐘 (外賣自取)
  • 蕃茄蛋通粉
2020-08-27 297 瀏覽
一個炎熱的早上,獨個兒來到這久違了的大牌檔,享受了一頓充滿維他命C的早餐。大牌檔門庭依舊,客人卻比肺炎疫情爆發前疏落了不少,一方面固然是因為限聚令只容許二人一起用餐,另一方面顧客比前少了也是事實,特別是我孤身一人,更是完全不用等待便可找到位置用餐。一碗「蕃茄湯底鮮牛蛋麵」($34)當然少不了,但飲品方面,從不曾喝過「凍檸橙」($22)的我就點了這特別的飲品佐麵吃做早餐。「蕃茄湯底鮮牛蛋麵」水準依然,大大個的蕃茄多汁多肉,蕃茄湯底開胃可喜,煎蛋竟有兩隻之多,加上不吝嗇的鮮牛肉,讓這早餐顯得豐富飽肚又好味。「凍檸橙」雖然只是瓶裝美蓮達果粒橙加檸檬,但滿溢著柑橘味的果汁飲品,絕對是在炎熱的早上裡解渴生津的一個好選擇。有蕃茄、有橙、有檸檬,這個充滿維他命C的早餐,我是挺滿意的,你呢?又會否滿意?
$56 (早餐)
  • 蕃茄湯底鮮牛蛋麵
2020-07-08 716 瀏覽
想食好耐,但平日收5點、公眾假期又唔開,星期6又多人同埋都唔會想過海,基本上都好難會食到!難得今日因工作關係去開中環,梗係要去食啦!無嚟一段時間,加多咗幾把風扇,令用餐環境無咁熱同更加通爽!牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)除左茄牛通之外,檸蜜脆脆都係名物之一,每次嚟到必食!麵包烘到脆卜卜,口感好似餅乾咁鬆脆,入口甜甜酸酸,味道清新獨特,喺第二度係完全食唔到!凍咖啡 ($15)口感順滑,甜度適中,入口無澀味,味道唔錯!

無嚟一段時間,加多咗幾把風扇,令用餐環境無咁熱同更加通爽!

牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)
除左茄牛通之外,檸蜜脆脆都係名物之一,每次嚟到必食!

牛油檸檬汁蜜糖脆脆

凍咖啡 ($15)
口感順滑,甜度適中,入口無澀味,味道唔錯!
凍咖啡
凍咖啡
『沒有遊客人龍依舊・人情味番茄鮮牛湯底』@勝香園⠀⠀跟朋友在附近,偶爾說起我一直沒有吃過鼎鼎大名的勝香園,決定去看看!很幸運地,大概11點半到達時,可以即時入座,走的時候已有條人龍排隊等候了。⠀很喜歡吃這種香港的地道美食,可惜之前因為怕與遊客擠逼,也沒有很愛番茄湯,所以沒有前來嘗試,想不到因為疫情的關係,讓我有機會在沒遊客的情況下吃到,也發現原來好多本地人也來光顧啊!⠀————————————————————⠀・番茄碎牛炒蛋鮮牛米粉 $37⠀Tomato, Scrambled egg with corned beef and beef rice noodles⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.85/10⠀番茄湯底紅當當的,非常濃郁,也有番茄塊在裡面,可見真材實料~牛肉沒什麼味道,炒蛋卻意外的香口之餘也不老!這樣大大一碗真的很飽肚。⠀⠀・牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20⠀Butter and honey with lemon on criapy bun⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.65/10⠀其實這是牛油蜜糖豬仔包,剛剛上桌時要襯熱吃喔~這樣才會比較脆口。牛油和蜂蜜這個配搭不會出錯,帶點檸檬的酸味拎味道更加清新呢
『沒有遊客人龍依舊・人情味番茄鮮牛湯底』@勝香園⠀

————————————————————⠀
・番茄碎牛炒蛋鮮牛米粉 $37⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.85/10⠀

・牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.65/10⠀
其實這是牛油蜜糖豬仔包,剛剛上桌時要襯熱吃喔~這樣才會比較脆口。牛油和蜂蜜這個配搭不會出錯,帶點檸檬的酸味拎味道更加清新呢。⠀

・凍鴛鴦 $15⠀
Yuanyang (hk style coffee+milktea)⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.95/10⠀
好久沒有喝凍鴛鴦了啊!在熱辣辣的天氣來一杯,不要太爽!店員阿姨人超好,見我糾結走甜還是少甜,主動提出微甜這個方案!之後還跟我說不夠甜可以再幫我加糖漿,真的很有人情味。⠀

好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀
7.5/10 夏天很熱喔⠀
服務 ˢᵉʳᵛⁱᶜᵉ⠀
8.2/10 阿姨人超好啦 很有人情味⠀
🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀
番茄碎牛炒蛋鮮牛米粉、鴛鴦⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀
Yes⠀
🔍 勝香園⠀
中環美輪街2號排檔⠀
Monday to Saturday 0800 1700⠀
Close on Sundays and Public Holidays⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
2020-06-15 365 瀏覽
勝香園係一個馳名中外嘅地方,遊客嚟到香港都會必嚟打卡我食過一次之後都成日對佢嘅味道念念不忘,但係因為實在太多遊客而成日要大排長龍而打消左呢個念頭今次終於係疫情之下有機會再次去食喇《蕃茄鮮牛肉腸仔蛋公仔麵》$42碗麵入面真係會有比車厘茄大少少size嘅蕃茄粒粒係度而且蕃茄蓉嘅份量都幾多~我覺得蕃茄味唔算太重,而且比較淡,整體係味道都比較淡呢碗麵嘅靈魂係蕃茄蓉,但係今次食比起上次冇咁好食,所以如果要排隊再食嘅話我諗未必會了😿😿牛肉都係冇乜牛肉嘅味道,只係食到滑滑的所以今次嚟食都覺得有少少失望

勝香園係一個馳名中外嘅地方,遊客嚟到香港都會必嚟打卡

今次終於係疫情之下有機會再次去食喇
《蕃茄鮮牛肉腸仔蛋公仔麵》$42

碗麵入面真係會有比車厘茄大少少size嘅蕃茄粒粒係度
牛肉都係冇乜牛肉嘅味道,只係食到滑滑的

所以今次嚟食都覺得有少少失望
2020-06-14 3536 瀏覽
勝香園對於香港人和遊客無人不曉,它就是厲害的路邊攤擋,地點位於香港中環美輪街2號 (地鐵上環站E1出口步行6-8分鐘左右),早上和午餐時段去到永遠都係坐無虛席爆滿,排隊排半小時左右係好正常,但非常之值得的,如果怕排隊的話可以外賣。太忙關係侍應姨姨嬸嬸們態度不太好,記得一次過落齊單不要漏,想再叫他們不會理睬。勝香園是間香港傳統文化遺產鐡皮屋大排檔,環境簡陋還算整潔,露天的枱枱凳凳,沒有冷氣,價錢挺便宜的,菜單中英對照,菜式簡單勝在極之美味,好有香港特色嘅!大家如果有興趣一定要來吃吃打打卡,因為實在別有一番風味,但大家切記最好不要在夏天,香港夏天真的又熱又焗,沒有冷氣空調,只有幾把風扇,預了要一邊食一邊流著汗最好還是秋天或者冬天來。勝香園菜單最值得我推薦的一定是檸蜜脆脆、蕃茄蛋通粉、咖央脆脆 、茄牛蛋公仔麵、咸檸七、凍奶茶,每個月一有空跑步經過必定食完才回家。檸蜜脆脆(超級推薦)塗上牛油、蜜糖及新鮮檸檬汁,即叫即烘,烘至脆卜卜,口感真的特別好脆又香口,每一啖咬落去滿滿的檸檬香味,難以想像的極品。番茄蛋牛肉通粉湯底好濃郁蕃茄酸香味道好開胃,每一日用新鮮蕃茄煲製而成,牛肉新鮮又好多瑰,口感又滑

最好還是秋天或者冬天來。

番茄蛋牛肉通粉
湯底好濃郁蕃茄酸香味道好開胃,每一日用新鮮蕃茄煲製而成,牛肉新鮮又好多瑰,口感又滑嫩又鮮。
番茄蛋牛肉通粉
5 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
2020-06-12 2365 瀏覽
看來「武漢肺炎」對香港飲食界的實際打擊,真的遠遠超出我個人的想像,疫情期間有大量食店結業,也有不少食店為了避開「武漢肺炎」,而暫停營業一段不短的時間,令我有時的試食計劃也被迫押後。例如在香港島「中西區」的中環著名食街「歌賦街」,也有不少食店因為「武漢肺炎」而結業倒閉,或者暫停關閉休息,進行內部裝修,包括我本來想光顧很久,某日本蕃茄料理主題餐廳在內。那間日本蕃茄料理主題餐廳,因為「武漢肺炎」而暫停營業,我也暫時食不到那餐廳製作的「蕃茄」主題料理,被迫改為光顧那餐廳對面的大排檔食店「勝香園」。那間日本餐廳以「蕃茄拉麵」作為主打招牌食品,不過大排檔「勝香園」也有屬於它自己的「蕃茄麵」,以及「蕃茄通」粉食品,價錢還便宜得多呢。例如我在「勝香園」選擇了,享用「勝香園」廚房製作的「蕃茄蛋通粉」,味道酸酸甜甜的新鮮蕃茄湯,浸滿在「勝香園」的煎蛋和湯通粉裡面。我幾乎食到的每一啖通粉,通粉浸淫在味道極酸,加上少許甜味的「蕃茄湯」當中,每粒通粉都有非常之酸的新鮮蕃茄味道,甚至煎蛋也因為浸在蕃茄湯裡面,煎蛋也食到濃厚的蕃茄酸味。至於「蕃茄蛋通粉」裡面的那一塊煎蛋,煎蛋本來也算是「太陽蛋」,裡面有甜味的蛋黃。

至於「蕃茄蛋通粉」裡面的那一塊煎蛋,煎蛋本來也算是「太陽蛋」,裡面有甜味的蛋黃。可惜「蕃茄湯通粉」裡面的蕃茄味道實在太酸了,酸到「太陽蛋」裡面的蛋黃甜味,也被蕃茄湯的酸味徹底掩蓋過去。

「勝香園」除了「蕃茄湯」通粉味道很酸之外,甚至「勝香園」其他的招牌食品,也忽然因此食到非常濃厚的酸味,包括「勝香園」的招牌烤多士食品之一,「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」。

「勝香園」製作的小食「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」裡面一共有兩塊,每塊「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」的實際口感都是非常之香脆,而且每塊「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」裡面,都有明顯食到的蜂蜜甜味。

不過「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」裡面的真正主要味道,不是在蜂蜜甜味裡面,而是在檸檬的濃厚酸味當中。「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」本身已經有濃厚的檸檬酸味跟蜂蜜甜味,不需要另外塗抹其他調味料了。

不過,「勝香園」「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」食品還有一個值得留意的地方,就是「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」表面塗滿了甜味蜂蜜和酸味檸檬汁,所以「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」表面佈滿頗為黏手的蜜糖,「勝香園」又沒有提供餐具。

食客享用「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」的時候,在所難免地需要赤手空拳,被迫徒步拿起每一塊佈滿甜味蜂蜜的「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」,結果就是食客的手無可避免,要在享用完「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」之後儘快洗手。
茶走

所以,即使「勝香園」製作的兩件版本「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」多士食品,「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」裡面檸檬酸味,跟蜂蜜甜味的而且確都是濃厚直接入心,但是徒手享用時帶來的「手感」,就不太好受了。

至於我在「勝香園」裡面享用的飲品,還是跟我以前使用上手手提電話和「開飯喇」戶口光顧「勝香園」的時候,享用到的手調「茶走」飲品。

蕃茄蛋通粉

今次我在「勝香園」喝到的手調「茶走」熱飲飲品,「茶走」飲品裡面的實際煉奶甜味,跟奶茶裡面的濃滑口感,還是跟我以前在「勝香園」喝到的「茶走」幾乎一模一樣。

「勝香園」負責盛載甜味「茶走」的餐杯容器,只是一個由塑膠製作而成,沒有任何「耳朵」方便食客手抽提起慢慢享用,再簡單不過的塑膠膠杯而已。
牛油檸檬汁蜜糖脆脆

「勝香園」無耳朵手提的塑膠膠杯「茶走」飲品,塑膠膠杯裡面沒有任何位置,可以讓「勝香園」水吧伙計慢慢把甜味煉奶,塗抹在膠杯內壁裡面。

所以我覺得「勝香園」水吧伙計,可能是索性直接在純粹港式手沖奶茶裡面,直接加入擁有濃厚甜味的煉奶,然後再稍為攪拌煉奶和「紅茶」,就大功告成了。

所以今次享用「勝香園」「茶走」,過程感覺還比以前簡單了很多,不用再考慮需不需要再用「勝香園」匙羹,輕輕刮一下塑膠膠杯的內壁。

而且我發現「勝香園」今次製作「茶走」飲品裡面的煉奶甜味,始終沒有掩蓋其他食品,包括「牛油檸檬汁蜂蜜脆脆」和「蕃茄蛋通粉」裡面的濃厚酸味,我今次在「勝香園」食到濃厚的甜味跟酸味。
2020-05-11
10 分鐘 (堂食)
茶走
蕃茄蛋通粉
2020-05-08 994 瀏覽
每次嚟到中環一定會過去勝香園博下運氣睇吓有冇開門可以食到茄牛麵/通大大話話都食過六七次每次都係食同一款蕃茄牛肉麵+蜜糖檸檬脆脆永遠都唔會食厭😆出發去行山之前當然要食個lunch醫肚下晝三點左右行到過去大排檔前面有六至七個人等緊排隊我哋等咗大概5分鐘左右就坐得一定要叫嘅蕃茄牛肉麵/通粉兩種面都好好食蕃茄湯底濃,有新鮮蕃茄肉啲牛又唔會鞋面係出前一丁公仔麵簡簡單單已經好好味再配埋杯馳名凍奶茶奶味比較重都幾好飲建議盡快飲完因為如果啲冰融左就會令到成杯嘢飲好淡無味另外在叫咗個檸檬蜜糖牛油脆脆酸酸甜甜嘅味道熱辣辣脆卜卜嘅麵包🥯爸爸就飲熱奶茶試飲咗幾啖都係奶味比較重味道有茶餐廳感覺如果唔太肚餓可以做咁輕食環境都係大排檔格局好多白領人士過嚟下午茶或者午餐以前就非常多觀光遊客而家少咗感覺開心左但係天氣越嚟越熱就會比較辛苦嘢食都係大眾化價錢
每次嚟到中環

前面有六至七個人等緊排隊
我哋等咗大概5分鐘左右就坐得

一定要叫嘅蕃茄牛肉麵/通粉
兩種面都好好食
蕃茄湯底濃,有新鮮蕃茄肉
啲牛又唔會鞋

而家少咗感覺開心左
但係天氣越嚟越熱就會比較辛苦

嘢食都係大眾化價錢

2020-05-02
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
  • 茄牛通
  • 凍奶茶
  • 蕃茄牛肉麵
  • 奶油脆脆
2020-04-24 1182 瀏覽
中上環啲舖頭通常都唔開星期日,所以就捉緊星期六依日放假,同朋友拜會一下依間馳名嘅大排檔茄牛通。接近下午茶時間去到,離遠已經見到有人龍,仲block埋隔離咖啡店添。叫左個茄牛通,一句講晒,不外如是,完全唔明點解咁多人吹捧佢,個茄湯係濃既,但就係普通正常野。仲叫左個牛油檸檬汁蜜糖脆脆,連平時咁鍾意食多士,奶油豬既我,都覺得個脆脆麻麻地,可能唔岩我口味,幾種野唔太夾,冇乜滿足感。唯一可以讚嘅就係杯奶茶,正宗港式絲襪奶茶味,而佢嘅奶味仲會濃少少,好岩我。排檔咁既環境,唔好預期好舒服,但係中上環依啲area,又幾有風味嘅,不過怕熱嘅人士,就唔好大熱天時去啦。

茄牛通

凍奶茶

凍奶茶
  • 茄牛通
2020-04-13 699 瀏覽
呢到非常抵食,由其中上環地區,今次係台灣既朋友要來試一試佢。蕃茄湯底加你想食既餸,任君選擇都係$3X-4X。我地三個人叫左3個麵同1個脆豬。麵揀左雞翼,牛肉,餐肉,雞蛋,個人推介牛肉,夠出名,仲有最重的檸檬脆豬。一定要叫檸蜜脆豬!
蕃茄湯底加你想食既餸,任君選擇都係$3X-4X。
我地三個人叫左3個麵同1個脆豬。
一定要叫檸蜜脆豬!
2020-03-03
10 分鐘 (堂食)
  • 檸蜜脆豬
2020-04-11 529 瀏覽
一講起茄牛通 第一時間一定會諗到中環嘅勝香園 不論平日定還是假日都會好多人🙆🏻‍♀️每次我都係識茄牛通 個湯底酸酸地 好開胃 大愛佢嘅花生醬厚多士🥜(可以揀麥包之餘又多花生醬) 講到必食就一定係檸檬蜜糖脆脆🍋🍯 好香好脆 好邪惡 不過真係好好食 同讀書年代黎食嘅味道一樣
20 分鐘 (堂食)
2020-04-10 464 瀏覽
📍Central📍...大部分中西區個邊返工既人都應該會食過勝香園😯 睇返好多旅遊推薦都會提呢間餐廳😯😯其實我成日聽朋友提起呢間食餐廳既番茄湯麵好出名🤔🤔每次經過想試食都見到好多人排隊, 今日簡左weekend 黎試, 都仲係好多人😭😭😭🙏🏻...📍牛油檸檬汁蜜糖脆脆💰HKD 20.00呢個米奇老鼠造型既脆脆就係每個講起呢間餐廳既人都會推薦既一個小食😮😮 我一開始以為佢會係比較拎起身比較重手既多士類小食🤔🤔🤔, 但其實佢係好輕, 好似薯片咁輕😂😂 味道就exactly係韓國個d濃縮蜂蜜柚子沖劑既味🍊🍊🍊形容得幾貼切😛🤭 我個人會偏好係重身同麵包質地既多士, 所以未到好中意, 經過附近有機會會食, 但唔會專燈過去食🤭🤭🤭...📍招牌番茄牛肉麵💰within HKD60.00 每個人黎到麵會點呢個signature 😮😮 我加左午餐肉😉 我覺得值得大讚既係佢碗麵入邊係好多既番薯肉, 會佈滿半個碗既面🙏🏻 我點左即食麵做底, 但可惜成個即食麵味道其實唔算入味, 同埋即食麵煮得唔夠淋, 定其實應該叫通粉好小小?🤭🤭🤭🤭🤔 我其實期待佢個湯底會係好濃好濃既番茄味, 因為我實在聽太多人讚佢地既番茄
📍Central📍
📍牛油檸檬汁蜜糖脆脆
💰HKD 20.00
📍招牌番茄牛肉麵
💰within HKD60.00
每個人黎到麵會點呢個signature 😮😮 我加左午餐肉😉 我覺得值得大讚既係佢碗麵入邊係好多既番薯肉, 會佈滿半個碗既面🙏🏻 我點左即食麵做底, 但可惜成個即食麵味道其實唔算入味, 同埋即食麵煮得唔夠淋, 定其實應該叫通粉好小小?🤭🤭🤭🤭🤔 我其實期待佢個湯底會係好濃好濃既番茄味, 因為我實在聽太多人讚佢地既番茄麵😂 可能我個人口味比較重口食濃野👉🏻👈🏻, 我唔算好中意🙏🏻🙏🏻我未必會再叫呢個麵如果再經過附近既話..
📍環境:4/10分 ( 戶外大排擋, 姐姐服務同態度都好好, 但對我個人黎講咁樣排隊同曬住好熱好辛苦, 到食既時候咁岩坐正風扇位, 個風扇對住我成塊面去吹😂😂🙏🏻🙏🏻)
📍Outdoor area is available ( can not smoke still)
📌可帶寵物黎餐廳🐶
📌要加1
2020-03-23 652 瀏覽
難得小子同泡泡姐今日過去港島區,要跑到依間小店試試佢既名物, 係上環站E1出口行去大約5、6分鐘, 唔算難搵, 可能係疫情關係得2、3枱客, 睇睇餐牌先我地揀左3款名物蕃茄鮮牛麵 $31泡泡姐食,鮮牛好味, 蕃茄過酸蕃茄豬扒麵$31小子覺得沒太特別, 亦覺得蕃茄有點酸, 有點過濃牛油檸檬汁蜜糖脆脆$20 驟眼望落去好似隻米奇老鼠頭咁, 上枱即試開頭食蕃茄麵時有點失望, 到時依個脆脆時 立刻精神振奮左一下! 的確係好味個包外邊仍然係脆脆口感, 裏面的牛油檸檬汁蜜糖混合得啱啱好唔會覺得太酸或者太甜,實在係好食之選

我地揀左3款名物

蕃茄鮮牛麵 $31
泡泡姐食,鮮牛好味, 蕃茄過酸

蕃茄豬扒麵$31
小子覺得沒太特別, 亦覺得蕃茄有點酸, 有點過濃

牛油檸檬汁蜜糖脆脆$20

驟眼望落去好似隻米奇老鼠頭咁, 上枱即試

2020-03-23
$55 (早餐)
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2020-03-17 455 瀏覽
勝香園大牌檔都應該吾洗我多講😂 老字號!每曰都咁多人,lunchtime一定要排隊。雖然冇環境可言,但好有香港特色😌 最出名就系茄牛通同檸蜜脆脆,今日一如既往叫呢2樣,仲加左隻蛋,所以系蕃茄牛肉蛋通❤️ 茄湯超濃,應該落左超多茄膏,仲有小小茄蓉,有啲咬口😝濃得來吾會太酸🥳 通粉硬到啱啱好。牛肉用上新鮮牛肉,好夠腍,吾會似其他地方咁用鬆肉粉👍🏻 煎蛋都有小小流心架,令成碗冇咁單調😚檸蜜脆脆就好似個名咁,豬仔包烘得超脆,脆到會刮口個隻😂 面頭上面有啲蜜糖,加上新鮮檸檬汁,酸酸甜甜,一定停吾到口。我今次就冇飲嘢,但平時就會叫鹹檸七,好有特色架!雖然啲伙記有小小惡,但真系好地道又好食!😬