自從畢咗業之後,已經好幾年無食過勝香園🥺忽然癮起好掛住個茄牛通🤤🤤姐吃的是回憶🥰🥰😌🍅 蕃茄鮮牛肉煎蛋通粉 ($34)茄牛通新鮮滾熱辣,蕃茄湯好香好濃🤤味道微酸,好開胃🤤🤤牛肉好淋身👍🏻好欣賞食到最後佢仲保持到熱辣辣,好為食咁掛住食脆脆🤭😛好彩都冇攤凍到哂😚🍋 檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)好香好脆🥰下層吸收晒啲檸檬汁,好香又好酸嘅檸檬味,口水分泌直線上升🤤包面再搽上蜜糖,甜甜酸酸,簡直係天作之合☺️🍯 咖央脆脆 ($20)即叫即烘,又熱又脆,咖央加上牛油好香濃好邪惡😈 如果覺得檸蜜脆脆太酸嘅話,不妨試吓咖央脆脆🤤

🍅 蕃茄鮮牛肉煎蛋通粉 ($34)
蕃茄鮮牛肉煎蛋通粉

🍋 檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)
檸檬汁蜜糖脆脆

🍯 咖央脆脆 ($20)
咖央脆脆

蕃茄鮮牛肉煎蛋通粉
檸檬汁蜜糖脆脆
咖央脆脆
呢間傳說中既勝香園主打蕃茄湯,仲有脆豬,每次食完都覺得正。雖然啲服務態度勁差,又唔可以加單,但唔明點解有咁多負評。琴晚突然勁想食蕃茄湯,第一時間就諗起呢間,就約左朋友今日去食個靚brunch~對上一次黎己經係疫情前既事嚕,宜家每個座位之間既隔離冇之前咁迫,坐落都舒服好多。不過繁忙時間應該條隊又再長啲喇~我地叫左蕃茄餐肉蛋雞翼通粉,蕃茄餐肉蛋雞翼米粉,牛油檸檬汁蜜糖脆脆。蕃茄湯底勁濃郁既蕃茄味,而且仲有茄肉架。每次都忍唔住飲哂啲湯~ 呢個價錢既份量好合理,加埋個脆脆啱啱好~ 牛油檸檬汁蜜糖脆脆,檸檬汁加蜜糖既味道酸甜酸甜得黎勁好味,口感脆卜卜! 但唯一美中不中既係個脆脆唔熱,如果熱既話一定好食好多~

2021-03-03
10 分鐘 (堂食)
$60 (早餐)
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2021-02-28 339 瀏覽
今日過左繁忙時間再訪 點知都係要排隊呢!每次黎唔好預服務態度會好好 都係想快快趣 食個快餐再返公司博殺呢次叫左個蕃茄餐肉蛋雙腸麵 油咖央多士同凍奶茶 食物一如既往 唔夠熱呀 整體不過不失 想食佢個多士或者脆脆就會諗到勝香園!香港老味道
今日過左繁忙時間再訪 點知都係要排隊呢!

2021-02-24 339 瀏覽
有一段日子冇幫襯勝香園,咁啱要去中環睇牙,見冇乜人排隊,就直接坐低!- 蕃茄牛肉通粉 - ($33)蕃茄湯顏色紅得有啲假,望落去好似落咗茄膏整成,同「星座冰室」嘅茄通色水好有分別...先呷啖茄湯,茄味並唔係想像中咁濃,味道微酸,湯身較稀...牛肉入口較靭,冇乜牛味...雖然食完唔會口渴,但整體味道冇以前咁好,而且份量好似縮咗水咁,唔係成碗滿,有啲失望!- 凍檸茶 - ($15)茶膽幾靚幾有茶味,呢度啲凍檸茶會預先幫你篤埋檸檬...究竟係食物質素下降?抑或係我變得嘴刁?

- 蕃茄牛肉通粉 - ($33)
先呷啖茄湯,茄味並唔係想像中咁濃,味道微酸,湯身較稀...
牛肉入口較靭,冇乜牛味...

- 凍檸茶 - ($15)
茶膽幾靚幾有茶味,呢度啲凍檸茶會預先幫你篤埋檸檬...

究竟係食物質素下降?抑或係我變得嘴刁?
2021-02-22
2021-02-15 406 瀏覽
《勝香園》🥖牛油檸檬汁蜜糖脆脆終於有機會試到呢個聞名已久嘅脆豬😍脆豬烘得香口,第一啖就feel到檸汁嘅酸味,怕酸嘅我成個人醒晒😂好在隨之而嚟就食到蜜糖嘅甜味,酸甜嘅配搭果然無得輸😆.🍜蕃茄煙肉蛋麵朋友係茄湯🍅愛好者,所以呢個蕃茄湯底又係必試!茄茸好足料,啖啖都食到蕃茄嘅鮮甜,而且食完唔會口渴,絕對係真材實料👍🏼.☕️熱奶茶嘩呢杯奶茶真係世界級好飲😍茶奶比例啱啱好,口感滑得嚟有茶香,飲落亦有回甘,完勝好多茶餐廳嘅奶茶💯如果日日都飲到呢杯奶茶就好喇🤤.🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺勝香園 (中環)中環美輪街2號排檔🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
《勝香園》
🥖牛油檸檬汁蜜糖脆脆

.🍜蕃茄煙肉蛋麵
☕️熱奶茶
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
勝香園 (中環)
中環美輪街2號排檔
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-02-13 299 瀏覽
中環的小店,經過時正好是差不多午時市間,店舖都頗為多人,晚一點去就要排隊了!我和朋友前來,我叫了一個蕃茄菜通粉,這是我頭一次來這間店食呢,聽過了很多次這邊的蕃茄湯,終於第一天試了。果然,名不虛傳呢!蕃茄湯十分濃郁,蕃茄味十足,絕對交足貨,而且價錢十分相宜!真的太出色,要推薦大家。另外我們也點了個奶油豬,這個同樣出色,十分脆!好食。難怪在午市時,這家店會大排長龍!不過因為太多人等位,不敢留太耐。下次再來!
另外我們也點了個奶油豬,這個同樣出色,十分脆!好食。
下次再來!
2021-02-09 265 瀏覽
鐵皮屋咁嘅大排擋 唔係食環境唔係食服務 係食懷舊風同埋佢嘅番茄湯🍅😍香港嘅旅遊書都會有介紹佢🤩星期六嘅晏晝諗住冇哂附近嘅上班一族 少啲人可以去食😄不過去到發現原來假日都好多人 一樣要排隊 不過始終係速食嘅地方 所以等咗大約15分鐘就有位😆🍅番茄煙肉蛋通粉 $31湯底極濃郁番茄味 亦食到好多番茄蓉 實係用咗海量嘅番茄膏同番茄整❤️煙肉🥓同煎蛋🍳滲入番茄湯一齊食 好香 總之全部都係番茄番茄番茄🤩通粉係我鍾意嘅通粉 有彈性 同埋唔係嗰隻有坑紋嘅通粉🧡🧈牛油檸檬汁蜜糖脆脆🍯 $20佢係豬仔包上面搽咗牛油🧈同埋蜜糖檸檬汁🍋🍯豬仔包烘到熱辣辣 脆卜卜 檸蜜味酸酸甜甜 好清新😍如果搽多啲蜜糖🍯就更加好了😆🥜混醬脆脆🥛 $21一樣係脆卜卜嘅豬仔包 上面煉奶同花生醬😚奶醬搽喺豬仔包上面 比起平時食奶醬多更加正😋而且佢唔係搽得少俾你 每啖都會食到花生醬😍如果我喺中環返工我都想lunch time去食 平靚正🌟🌈

🍅番茄煙肉蛋通粉 $31

🧈牛油檸檬汁蜜糖脆脆🍯 $20

🥜混醬脆脆🥛 $21

如果我喺中環返工我都想lunch time去食 平靚正🌟🌈
這些富有香港地道風味的鐵皮屋大排檔已經買少見少這日咁啱去中環蓮香樓拎盆菜,就順路去嘆個下午茶感受一下香港的地道風味先 ...下午 4 點去到,食客不多,不需等位,可以直接入坐 ...點了份 ... 蛋牛治 HK$20 + 熱奶茶 HK$13奶茶茶味香濃蛋牛治中間的是蛋漿爽著罐頭鹹牛肉,鹹香滋味如果三文治的餡料多點就更好喇 !!!忘了點友人推薦的檸蜜脆脆和蕃茄蛋通粉,下次再嚟試過先 ...

這些富有香港地道風味的鐵皮屋大排檔已經買少見少
這日咁啱去中環蓮香樓拎盆菜,就順路去嘆個下午茶
感受一下香港的地道風味先 ...

下午 4 點去到,食客不多,不需等位,可以直接入坐 ...
點了份 ... 蛋牛治 HK$20 + 熱奶茶 HK$13

奶茶茶味香濃
蛋牛治中間的是蛋漿爽著罐頭鹹牛肉,鹹香滋味
如果三文治的餡料多點就更好喇 !!!

2021-01-19
下午茶
  • 奶茶
2021-01-15 451 瀏覽
想先受氣再比錢食嘢,歡迎到此坐陣。做嘢啲老婦以為可以唔需要基本禮貌,鍾意就鬧人,係不停鬧。食客比佢依依俄俄、臭駡,仲保持客氣。個脆包有乜好食?搽啲啲牛油幾滴蜜糖,根本冇乜味。脆豬大把地方有,邊使聽啲阿婆九唔搭八。之前食過個啲茄通,唔掂到幾年冇再去過。如果呢檔嘢好食過,都係歷史嚟,過哂去,個師傅都走左啦。政府收大牌檔幾錢租?旺區大街茶記價,邊度值!

政府收大牌檔幾錢租?旺區大街茶記價,邊度值!
2021-01-10 989 瀏覽
早排去PMQ整蛋糕 就早d去附近食早餐🥰勝香園之前已經久仰大名 但一直未食過呢啲舊式大牌檔 除左係食食物既味道之外 仲係食個陣懷舊味🤩🍴蕃茄鮮牛肉煎蛋通粉 ($34)差唔多枱枱都叫蕃茄湯🥰蕃茄湯底濃郁鮮甜 仲有唔少茄肉係入面 好足料👍🏻牛肉唔會太淋太鬆散 帶牛香 煎蛋蛋黃仲係流心的通粉煮亦煮得岩岩好 有啲咬口 索埋個湯好正😋另外可以叫半麵減$2 咁就可以食多啲唔同既野🤪🍴牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)平時我麻麻地食酸野 但黎到都係要試下佢地既招牌多士🤤豬仔包烘到脆卜卜, 檸檬汁加蜜糖 甜甜酸酸 清新醒胃 怕甜既朋友岩晒😋 不過個人都係中意甜多少少🙈🧋凍奶茶 ($15)去親舊式茶記都一定會嗌番杯奶茶 硬係覺得會特別香口雖然叫左少甜但都比正常甜😂不過勝在夠香滑😋 亦有茶記個陣奶香味
早排去PMQ整蛋糕 就早d去附近食早餐🥰
勝香園之前已經久仰大名 但一直未食過
呢啲舊式大牌檔 除左係食食物既味道之外 仲係食個陣懷舊味🤩

🍴蕃茄鮮牛肉煎蛋通粉 ($34)
差唔多枱枱都叫蕃茄湯🥰
蕃茄湯底濃郁鮮甜 仲有唔少茄肉係入面 好足料👍🏻
牛肉唔會太淋太鬆散 帶牛香 煎蛋蛋黃仲係流心的
通粉煮亦煮得岩岩好 有啲咬口 索埋個湯好正😋
另外可以叫半麵減$2 咁就可以食多啲唔同既野🤪
蕃茄鮮牛肉蛋通粉

🍴牛油檸檬汁蜜糖脆脆 ($20)
平時我麻麻地食酸野 但黎到都係要試下佢地既招牌多士🤤
牛油檸檬汁蜜糖脆脆

🧋凍奶茶 ($15)
去親舊式茶記都一定會嗌番杯奶茶 硬係覺得會特別香口
雖然叫左少甜但都比正常甜😂
不過勝在夠香滑😋 亦有茶記個陣奶香味
早餐
蕃茄鮮牛肉蛋通粉
牛油檸檬汁蜜糖脆脆
  • 蕃茄牛肉蛋通粉
#2020 #大除夕 嘅早上,我哋特登走過嚟 #中環,就係為咗 勝香園 Sing Heung Yuen 嗰碗 #蕃茄通 🍅 我哋嚟到嘅時候大概11:00,人流唔算多,當時只係幾枱 #熟客 喺度,所以好快我哋就搵到個靚位坐低✌🏻 想當年 #小秘書 放學嘅時候,偶爾都會經過 #排檔,不過就一直未有機會幫襯😚 既然一場嚟到,梗係要試吓 #勝香園 嘅 #名物 #混醬脆脆多、#蕃茄麵食。#勝香園 嘅 #蕃茄湯底 果然無令人失望,濃濃嘅 #蕃茄湯汁 配埋 #通粉 一齊入口... #維他命C 充滿口腔😉 #配料 我就揀咗 #牛肉、#餐肉、#煎蛋🤤 Hmm... 我明白 #牛肉 熟得太耐會變老,但係其他配料似乎都係一早整定,#餐肉 入口嘅時候係凍嘅(朋友話佢件 #豬扒 都一樣🤪)搞到湯底都凍埋... 有啲失珍😅 至於個混醬脆脆多,外型十足十 #米奇老鼠 個頭一樣😉 食落去 #甜甜酸酸(混醬:牛油、煉奶、果占、花生醬)、#脆卜卜 嘅口感咁都幾特別🤤 臨走嘅時候,我仲見到坐喺我哋隔離嗰對外籍情侶,特登走埋去廚房同班店員講拜拜、祝賀新年快樂🎉 原來簡簡單單嘅 #祝福,已經可以為大家帶來 #無限嘅笑容😄 捱完

臨走嘅時候,我仲見到坐喺我哋隔離嗰對外籍情侶,特登走埋去廚房同班店員講拜拜、祝賀新年快樂🎉 原來簡簡單單嘅 #祝福,已經可以為大家帶來 #無限嘅笑容😄 捱完365日,我哋終於踢走2020👊🏽 新一年大家都要 #幸福、同埋最緊要係 #身體健康 呀❤
2020-12-31
$62 (早餐)
2020-12-31 478 瀏覽
在疫情期间还一定要客人搭台,跟我说一个人一定要搭台,再也不去了。服务态度很差很差很差,永远气冲冲的对客人讲话,也不知道怎么得罪这帮大妈了,你觉得便宜你可以涨价,但是牛逼哄哄给谁看呢?

香港特色嘅鐵皮屋大排檔係勝香園嘅signature🥳, 夏天係度食其實都幾熱🥺啲汗會係咁流落嚟, 就算冇冷氣夏天我都會照去食, 忠實fans🥰有得揀等秋意涼返啲先去梗係好啲嫁,不過飲番杯冰凍奶茶/凍OT都仲頂得順啦🤣✨ 蕃茄碎牛炒蛋通粉💰31💫評分: 9.5/10📝餸揀咩就見仁見智不過我就鍾意碎牛炒蛋, 重點係湯底好濃好夠味, 會食到好多蕃茄肉🍅, 每次都會係咁飲啲湯😍, 同埋有時遲咗去例如~3點食就未必有通粉,淨係可以揀公仔麵, 就會好唔開心😳✨檸蜜脆脆💰20💫評分: 9.5/10📝其實我都好鍾意食奶油脆脆, 不過第一次食勝香園最好都係叫返呢款招牌多士, 牛油🧈蜜糖🍯檸檬汁🍋烘到脆卜卜,味道香口清新, 記得一定要趁熱食😌勝香園 𝕊𝕚𝕟𝕘 ℍ𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕐𝕦𝕖𝕟📍中環美輪街2號排檔(上環🚇E1 出口行6分鐘就到)💫評分: 9.5/10💬中環嘅食物價錢來講係好抵食🥰好鍾意呢一份平凡嘅好味,識我嘅都知我真係好鍾意食勝香園, 雖然每次都要排下隊,但係每次都好似會食番嗰種味道, 次次都見到嗰啲落單姐姐🤣睇吓佢哋心情點啦,不過見到佢哋都有啲親切感嘅同埋記住要一次過落晒單!#勝香園 #勝香園大排檔
蕃茄碎牛炒蛋通粉

✨ 蕃茄碎牛炒蛋通粉💰31
檸蜜脆脆

✨檸蜜脆脆💰20

勝香園 𝕊𝕚𝕟𝕘 ℍ𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕐𝕦𝕖𝕟
📍中環美輪街2號排檔
(上環🚇E1 出口行6分鐘就到)

💫評分: 9.5/10

#勝香園 #勝香園大排檔 #上環lunch #上環美食 #中環lunch #中環美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkcooking #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food #hoisumeat中環 #hoisumeat上環
蕃茄碎牛炒蛋通粉
檸蜜脆脆
久仰大名勝香園的蕃茄湯底,今日終於一試😆為左避開上班族午飯時段要大排長龍,同朋友11點就到上環喇😆一到勝香園,仲未需要排隊,但已經大致坐滿座喇‼️同朋友分別叫左1️⃣蕃茄肉碎炒滑蛋鮮牛肉公仔麵 2️⃣蕃茄餐肉火腿米粉💁🏻‍♀️足料的鮮茄湯底配合粒粒蕃茄,同出面既蕃茄湯底唔同既係湯底有鮮茄味道,每啖都有「蕃茄蓉」唔會「死甜」。惟鮮牛肉無咩牛味相對較遜色。混醬脆脆,好味嘅嘢果然值得等待😆👍🏻差唔多食完主食「混醬脆脆」先上枱,賣相非常吸引,入口鬆脆😍非常之有口感‼️絕對係招牌菜之一,必點‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😍香港大排檔式茶記真係買少見少 熱烈推薦大家去☺️

同朋友分別叫左
1️⃣蕃茄肉碎炒滑蛋鮮牛肉公仔麵

2️⃣蕃茄餐肉火腿米粉

香港大排檔式茶記真係買少見少 熱烈推薦大家去☺️
2020-12-28
午餐
2020-12-14 492 瀏覽
茄牛通+牛油檸檬汁蜜糖脆脆☑️哩2樣野出名到我話嗰個咩,個伙記已經知我想叫咩,放眼望真係個個都食緊同一樣野😂食完就明點解咁出名!特別係個茄牛通!!浸左好耐但都仍然欣賞,啲牛肉好淋個湯底都好正🤪但個包就冇咩特別,甜甜地有啲檸檬味係幾得意但試試就好。
茄牛通+牛油檸檬汁蜜糖脆脆☑️
2020-10-16
15 分鐘 (外賣自取)