2019-10-30 633 瀏覽
久別再訪,這馳名的小店依舊有一定人氣又十分懷舊,乎合來上環探我班、想試地道特色美食的男友。星期一的辦公日的中午到場,毋須等位,任搭枱坐。心急想醫肚,沒注意檔口座落的那斜坡,選了個位置向左傾地坐著😂 唔理啦~ 打工仔的午飯時間巧珍貴的。蕃茄主題,自選米麵通,及其他牛豬雞蛋類配菜。食完回辦公室有同事話我知那店的鮮牛肉是出名的,我剛好有點到,lucky~ 我點的是蕃茄鮮牛肉餐肉蛋麵。鮮牛肉的確有自然的牛肉鮮味和軟度,不像一些茶記的沙爹牛肉一樣,用鬆肉粉”乸”過有鹼味而肉質亦軟得不自然。餐肉泡了好久,冧趴趴的。蛋是半生熟的,好!男友點的是蕃茄豬扒雞翼腸麵,他的豬扒和雞冀也是泡了好久的,煎了再煮的效果,啱哂怕熱氣既人😂 雖然配菜有點過冧,麵還好沒有煮過頭。再上牛油檸檬汁蜜糖脆脆,咬左一口,依家仍有當年食到的滋味同滿足🤤 包非常香脆,有非常清新的檸檬酸甜,係真檸!如果有多小小蜜糖令個檸汁更出就好了。飲品正常。偶然胃口欠佳,個日唔知食乜好,牙又唔想費勁𡁻野,天氣唔太熱唔怕行上斜坡坐室外,呢度係一個幾好既選擇。

蕃茄主題,自選米麵通,及其他牛豬雞蛋類配菜。
蕃茄鮮牛肉餐肉蛋麵
蕃茄豬扒雞翼腸麵

凍奶茶與熱莫加

2019-10-14
$65.5 (午餐)
蕃茄鮮牛肉餐肉蛋麵
2019-10-19 587 瀏覽
今日同朋友去中環,唔想食貴野又唔想fine dining,見到勝香園,好耐冇食即刻排隊食。叫左茄蛋通,茄餐肉通,涷檸蜜同出晒名出到全香港甚至外地遊客都知嘅脆豬!好快就到,等唔切即刻食咗先,茄蛋通好有番茄味,但又煎得香,成碗食晒! ! !朋友嘅茄餐肉通都好正,一樣食晒。凍檸蜜正路啦。脆豬就梗係至正,係將相到大家都可以睇到係外脆內軟,個皮有金黃色,聞落香味十足又足餡。大大推薦各位專登嚟食呢樣。行多幾步都唔緊要,當預先消耗左卡路里可以大大口咬落去。

朋友嘅茄餐肉通都好正,一樣食晒。

午餐
2019-10-18 340 瀏覽
坐係街邊,一碗茄牛通,再加個檸蜜脆脆,配一杯奶茶,就係勝香園既特色。麵有非常多嘅蕃茄,一碗香濃既麵就此誕生,再加上鮮味嘅牛肉,唔係用粉腌鬆變到無味。就係我係中環豐富既午餐。
2019-10-06 850 瀏覽
之前好多時都會過黎食,但一到夏天就真係要諗過先🌞🌞到左食飯時間人多,排隊時間會再長d 🌞🌞天氣真係太熱la, 排隊個時出晒汗💦💦💦ha 但有我🐮😋最愛既茄牛通🍅😍同脆豬👍🏻👍🏻正💯食幾多次都吾會厭🤣🤣仲有杯港式奶茶☕️

2019-09-15 1371 瀏覽
一個晏晝嘅三點,難得來到勝香園唔使排隊就可以即刻坐到入面。好舒服嘅感覺,三點三下午茶時間,係應該悠悠閒閒咖嘛。今次唔系要喺勝香園度食,我系買咗一樣平時買唔到嘅嘢就系面包嘅外賣。我嗌咗咖央多士,姐姐用牛皮紙袋裝住就咁樣羅走翻屋企。十分鐘左右翻到屋企,多士都仲熱嘅。只不過系有少少硬硬地嘅感覺,係脆脆嘅感覺,就冇咗面包嘅軟熟,但系勝香園嘅咖央,一樣系好好味。而家佢哋冇乜生意下佢就得面包外賣都係一種福利來嘅。

一個晏晝嘅三點,難得來到勝香園唔使排隊就可以即刻坐到入面。
外賣自取
2019-09-11 1073 瀏覽
我去勝香園多數係星期六下午,乎日我唔喺中環區,星期日佢係休息,以前一般都等45分鐘,今次唔駛等就有得坐叫咗我嘅最愛,蕃茄牛肉腸仔麵同鹹檸七,佢哋蕃茄湯底,係我食過其他食肆中最好食嘅,佢用罐頭茄醬,再煮新鮮蕃茄,好濃嘅蕃茄味,萫茄鋪滿成個碗,茄紅素係好有益,又抗癌又養顏,所以食多多都唔怕牛肉都好新鮮,肉質淋得嚟有肉味,蕃茄湯底係靈魂,如果冇咗佢,同普通茶餐廳公仔麵,就冇分別鹹檸七,佢哋預先將鹹檸檬整碎,我唔使花工夫慢慢篤,佢哋又慳返D食材,真係一舉兩得
2019-09-10 755 瀏覽
又來到熟悉嘅勝香園,自從換咗工作之後就好耐冇來中環,今次坐巴士翻來食lunch,每次來都喺好多人,好彩等咗唔系幾耐就有位坐。仲喺叫咗以前整天食嘅茄牛面,奶油脆脆同埋茶走。茄牛面仲喺咁好食,好多番茄,酸酸哋好開胃,牛肉仲喺咁滑,食一啖面飲一啖湯,滿足。奶油脆脆上邊全喺煉奶同埋牛油,焗得脆脆嘚超好味。好懷念。
勝香園 係中環裏面非常人氣嘅經典老店大排檔, 喺呢個名氣之下我被吸引咗嚟呢度試食咗一次, 個人覺得味道同價錢都正常,可以黎一試。可惜嘅係其他評價太過誇張,本身以為非試不可,但其實只是一般普普通通嘅大排檔,所以令我有少少落差。 我叫咗佢最為出名嘅番茄牛肉通粉同埋檸蜜脆脆,茄通味道正常, 蕃茄湯底都幾濃郁,價錢都合理。 而個檸蜜脆脆我個人就覺得唔係特別好食, 尤其我自己一個人食,初頭都ok,但係到後尾就唔想再食, 真係要叫嘅話最好找兩個人以上分,試下味道即可。另外個人覺得 勝香園嘅環境其實幾惡劣, 坐位附近嘅地方其實並唔係好乾淨,令到我有少少擔憂衛生嘅問題。加上當時天氣炎熱 ,又冇冷氣,人又好多好擠迫,令到我稍微食得有啲狼狽。

2019-09-02 647 瀏覽
他們永遠是全世界煮得最好食的番茄麵👍。我是一個非常不喜歡食番茄湯的人,不過食咗之後愛上佢。另外,這杯咸零七也是全世界最好飲,但是飲一杯就夠。.當天去不用排隊。是好是壞由自己判斷。不過,這麼現在令我覺得更加似家嘅感覺。.This is possibly the best tomato noodles in the world. Please note that I hate tomato soup or noodles my whole life until now.
2019-08-31
$50 (早餐)
2019-08-31 422 瀏覽
一直都好鐘意番茄湯底的粉麵,自從嚟過呢度之後,只要有機會過中環都會嚟食番茄麵😝番茄碎牛炒蛋鮮牛肉麵係最愛,每次嚟必食檸檬脆脆同奶醬多都好好味,今日食左檸檬脆,依舊好味飲品配鹹檸七或凍鴛鴦實在無得頂
檸檬脆脆同奶醬多都好好味,今日食左檸檬脆,依舊好味
飲品配鹹檸七或凍鴛鴦實在無得頂
2019-08-20 922 瀏覽
之前有次為咗幫襯勝香園而特登入上環,好可惜個次無開鋪。第二次11點幾左右去上環,終於有開啦!不過真係好受歡迎,當時已經有一條長龍排緊。餐廳係大牌檔形式經營,自己比較少機會幫襯大牌檔,所以都幾期待。地方比較淺窄,搭枱都預咗,但對我而言食物質素比較重要。-蕃茄碎牛炒蛋通粉湯底呈蕃茄鮮紅色,睇得出用料幾足,入口鮮甜。炒蛋幾有住家感覺,厚身帶點彈性,平凡但顯功架。碎牛都唔錯,牛味唔會完全被湯底嘅蕃茄味掩蓋,依然食到牛肉香。-牛油檸檬汁蜜糖脆脆口感真係好脆,不過同我想像中會外脆內軟嘅口感有少少分別。包身整體係偏硬,牛油味唔算好突出,主要被檸檬同蜜糖味蓋過。檸檬汁配蜜糖嘅調味的確幾特別,酸酸甜甜夠醒胃,值得一試。
之前有次為咗幫襯勝香園而特登入上環,好可惜個次無開鋪。
第二次11點幾左右去上環,終於有開啦!
不過真係好受歡迎,當時已經有一條長龍排緊。

地方比較淺窄,搭枱都預咗,但對我而言食物質素比較重要。

-蕃茄碎牛炒蛋通粉
湯底呈蕃茄鮮紅色,睇得出用料幾足,入口鮮甜。
炒蛋幾有住家感覺,厚身帶點彈性,平凡但顯功架。
蕃茄碎牛炒蛋通粉

-牛油檸檬汁蜜糖脆脆
口感真係好脆,不過同我想像中會外脆內軟嘅口感有少少分別。
包身整體係偏硬,牛油味唔算好突出,主要被檸檬同蜜糖味蓋過。
檸檬汁配蜜糖嘅調味的確幾特別,酸酸甜甜夠醒胃,值得一試。
2019-05-04
30 分鐘 (堂食)
蕃茄碎牛炒蛋通粉
2019-08-20 557 瀏覽
早餐要係要食茄牛通🤞🏼一講茄牛通唔可以唔提中環嘅老字號勝香園🙌🏻好多街坊同遊客都會去試,所以一到繁忙時間都排長龍🙈🍴蕃茄蛋通 $28番茄湯底一眼睇得出用新鮮蕃茄煮,會上埋煮得軟爛嘅蕃茄肉,而湯底亦帶蕃茄天然酸味😝感覺冇咩味精同加糖,不過我覺得太酸,唔算好合我口味🙈因為唔太想食肉,所以叫左蛋通,雞蛋煎得流心,蛋汁撈埋番茄湯底食都幾正🤞🏼通粉煮得剛剛好好,唔會話太發漲,仲有少少咬口,覺得整體高過普通茶餐廳質素🙌🏻🌟牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20比起蕃茄通粉,其實我更期待呢個,果然冇令我失望😍個包烤得香脆,加上酸酸甜甜嘅檸蜜汁同牛油香味,好快就食完一碟👍🏻整體質素幾好,不過如果要特登黎同排隊就未必會再黎😝尤其夏天,因為佢係鐵皮檔坐室外🙈

🍴蕃茄蛋通 $28

🌟牛油檸檬汁蜜糖脆脆 $20

2019-08-15 836 瀏覽
落筆之際,勝香園已經有994個好評,諗起當年第1次食的時候已經係7年前,今日再食,佢嘅味道仍然不變!茄牛蛋餐肉麵我自己出街其實好少叫茄湯底,但每次黎到都忍唔住!而且佢基本上可以俾你搭幾味餸,我明知肥就要加多塊餐肉檸檬脆脆哩個係同事叫嘅,酸酸地好開胃,而且又唔會太硬,下次黎都可以再翻兜!咸檸7哩個就更加唔洗講啦,幫你吉埋檸檬,重想點?其實野食都唔洗點講,之前已經有好多師兄師姐講過。係食完之際有樣野要提提姐,見到佢地有張紙寫住8月下旬會休業半個月,如果到時有遊客黎,睇怕要摸門釘了...

咸檸7
咸檸七
哩個就更加唔洗講啦,幫你吉埋檸檬,重想點?

2019-08-09
5 分鐘 (堂食)
咸檸七
  • 咸檸7
2019-08-13 370 瀏覽
如果我係堂食就好喇 個檸檬汁蜜糖脆脆拎到返公司食都仲係脆㗎 如果堂食熱辣辣食嘅話應該真係超好食 要睇下你鍾唔鍾意食酸酸甜甜嘅味 因為會食到少少檸檬嘅酸味帶有蜜糖嘅甜 平時喺街好少會食到檸檬汁再加蜜糖嘅脆豬 如果有機會嘅話就要試下 蕃茄湯通粉就有原粒蕃茄喺入面 係真材實料不過唔算太特別 正正常常 姐姐嘅服務態度好好 仲特登提我 佢哋由聽日開始放假放到8月29先開返 大家小心唔好摸門釘 環境方面 係冇冷氣嘅 夏天食都要忍受下 但係因為佢仲留住以前嘅裝修 個人幾鍾意呢種懷舊嘅感覺
外賣自取
2019-08-04 484 瀏覽
去到好多人,但系仲有位。阿姨仲同我讲普通话,好多游客都会光顾的店。因为一天都系到食野饮野所以某叫招牌的番茄通粉,叫左烟肉多士烘底,烘底好似系加一蚊。烘底真系好食好多,正。仲叫左杯柠乐,非常非常正。劲有柠檬味,好好饮。

仲叫左杯柠乐,非常非常正。劲有柠檬味,好好饮。
烟肉多士
2019-07-17