早前同朋友book左枱,去食期待已久新開張既omakase🤤。。Lunch set 「櫻」套餐包括前菜、茶碗蒸、手握壽司8件、手卷、湯同埋甜品。前菜方面有三文魚籽、玉子豆腐、wasabi沙律,感覺好清新。茶碗蒸嫩滑Q彈、鮮味十足👍🏻。。重點既既8件手握壽司主菜分別有深海池魚、活北寄貝、金木鯛、帆立貝、瀨尿蝦等,款款都用料新鮮。當中最令我印象深刻既係厚切既深海池魚同埋金木鯛,深海池魚肉質爽脆,有淡淡既鮮甜,而粉紅色既金木鯛就魚肉鮮甜嫩滑😍。。另外蔥吞拿魚蓉手卷,魚蓉口感幼滑,齒頰留香😋。值得一提既係服務員非常貼心,飲完香濃既麵豉湯後,為我地更換左綠茶,比我地清一清麵豉湯既餘韻,令我地可以好好咁品嘗最後既薑味十足既雪葩🥰。

Lunch set 「櫻」

2021-04-12
2021-04-16 54 瀏覽
好耐都冇同姊妹聚會,今日就book咗旺角呢間omakase,聽朋友介紹話佢哋嘅服務同埋嘢食都💯,等我地今日lunch就去試下啦😋,入面環境唔算大,不過裝修好靚😍。而有今日叫咗$380「梅」既set,首先前菜有沙律、玉子、同茶碗蒸🥚,而未到方面沙律非常新鮮爽口 再配上小小嘅Wasabi,成個感覺好Fresh🥬,而玉子非常滑,而蛋方面更比其他地方特別🙈,佢有好多蟹肉,而且勁滑❤️。之後到最期待既刺身部分,有鯛魚,象拔蚌同拖羅,新鮮又肥美,油脂分布岩岩好,好想encore 😭一試難忘🥰。然後再嚟手握壽司有8件,每件都非常精緻,最令我難忘嘅當然唔少得海膽壽司啦🥰係幸福嘅感覺啊🤩,滿滿海膽,非常鮮甜😋,另外仲好鐘意金木鯛,魚肉鮮甜且嫩滑💖,每款都各有特式😋❤️。而最後有麵豉湯😋,好濃好好飲呀,飲完個胃都暖晒丫😍,最後仲有薑味雪糕,淡淡的薑味好清新,好特別,出面好少地方可以食到👍🏻👏🏻。地址:初鮨 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas21樓最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐⭐️價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐️服務⭐⭐⭐⭐⭐️推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️。#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggg

地址:初鮨 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas21樓

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐⭐️
服務⭐⭐⭐⭐⭐️
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️
。#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodpotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#foodie#foodgasm食評#相機食先#hkomakase#omakase#旺角美食#廚師發板#初鮨
2021-04-12
午餐
今日工作關係出到旺角區,朋友知道我鍾意食日本菜,就介紹我去食呢間初鮨,話高質兼抵食!好老實,我第一時間就諗,旺角區真係出到好嘅日本菜!?但係呢位朋友都算識食,所以就信佢一次,踩上門試下呢間新開日本菜!一出𨋢,門面裝修好靚,因為夠高,所以可以俯瞰成個旺角鬧市,料理枱清潔光猛,唔講以為去左中環食飯睇一睇menu,嘩,午市有omakase,仲要只係三百幾蚊起,唔怪得朋友話好抵食!不過時間關係,今日就食個刺身飯先,睇下D魚生靚唔靚,靚嘅話下次先黎omakase。先黎前菜,有漬物、沙律、麵豉湯、茶碗蒸,茶碗蒸最突出,蛋滑味濃,蛋面佈滿蟹肉,十分滋味!食完前菜當然到主菜- 特選刺身飯。飯不止普通日本米,所用的飯是大廚混米而成,每款刺身都很新鮮,而且份量十足,超過十款刺身,件件都大大件,真係老友所講,抵食兼高質!食完當下立即決定,下次要再黎試埋個omakase,就咁話!

食完當下立即決定,下次要再黎試埋個omakase,就咁話!
午市套餐 - 前菜
特選刺身丼
午市套餐 - 麵豉湯
2021-03-31
午市套餐 - 前菜
特選刺身丼
午市套餐 - 麵豉湯
  • 特選刺身飯
#Omakase控 又出動喇又係放假嘅時候梗係要對自己好啲去嘆番個Omakase Lunch 知道旺角新開咗一間Omakase 廚師發板餐廳 「初鮨」近近地兩個人就去試吓先🥣一入到去餐廳的大廈大堂好舒服打開電梯門口就到達餐廳一入去已經見到旺角繁華嘅鬧市景而且裝修華麗有氣派加上店員殷勤招呼隨即安排我哋坐吧枱位置一邊睇住師傅整一邊享受美食⊰⊹════════════════⊹⊱食後感 :✨Omakase Dinner 套餐有四款選擇價錢介乎 $780-14801️⃣ 「 #前菜Appetizer 」左邊的左口魚一條條入口即溶、油香四溢中間的牛蒡漬切成很幼身、很爽口水八爪酸酸味味好開胃 2️⃣「 #茶碗蒸」熱辣辣的叫即整即蒸蛋終於來了雞蛋蒸得好滑溜而且有滿滿的蟹肉好足料呢 3️⃣「 #特選刺身6種Sashimi 」刺身包括有真雕、海螺、膠鰈魚、伊左目等而膠鰈魚本身係比較腥D所以配以黑松露又幾match3️⃣「 #一品料理 」這一款炸物 - 松皮金雕馬頭魚面頭有厚厚的明太子醬汁、秋葵、粟米仔是當日的新鮮菜式即叫即炸食落去外皮香脆可口裏面的魚肉很有咬口呢4️⃣「 #壽司6貫Sushi 6pcs 」🔴 赤貝壽司 -
#Omakase控 又出動喇
又係放假嘅時候
梗係要對自己好啲去嘆番個Omakase Lunch
知道旺角新開咗一間Omakase 廚師發板餐廳 「初鮨」
近近地兩個人就去試吓先🥣

⊰⊹════════════════⊹⊱
食後感 :✨

Omakase Dinner 套餐有四款選擇
價錢介乎 $780-1480

1️⃣ 「 #前菜Appetizer 」
左邊的左口魚一條條入口即溶、油香四溢
中間的牛蒡漬切成很幼身、很爽口
水八爪酸酸味味好開胃

2️⃣「 #茶碗蒸」
熱辣辣的叫即整即蒸蛋終於來了
雞蛋蒸得好滑溜
而且有滿滿的蟹肉
好足料呢

3️⃣「 #特選刺身6種Sashimi 」
刺身包括有真雕、海螺、膠鰈魚、伊左目等
而膠鰈魚本身係比較腥D
所以配以黑松露又幾match

3️⃣「 #一品料理 」
這一款炸物 - 松皮金雕馬頭魚
面頭有厚厚的明太子醬汁、秋葵、粟米仔
是當日的新鮮菜式
即叫即炸食落去外皮香脆可口
裏面的魚肉很有咬口呢

4️⃣「 #壽司6貫Sushi 6pcs 」
🔴 赤貝壽司 - 睇住師傅拍打赤貝郁郁吓,難怪食落去咁爽口新鮮
🟠 針魚壽司 - 配以薑蓉紫蘇蘭花,林林地口感幾特別
🟡 金目雕壽司 - 炙燒過外皮加上清香的柚子粉,好香呀
🟢 牡丹蝦壽司 - 好多蝦膏加上黐黐地的口感 不用豉油Wasabi已經好夠味好有鮮味
🔵 拖羅壽司 - 上面有柚子胡椒 溶化 魚油滲透入飯一齊食更香
🟣 北海道馬糞海膽壽司 - 食落去鮮甜無比 有入口即溶的口感

5️⃣「 #味增湯Soup 」
飲一啖香濃的味噌湯暖一暖位先

6️⃣「 #甜品Dessert 」
柚子雪葩🍦面頭有一粒大大粒的日本黑豆

同師傅講等師傅再安排美食
下次相約朋友喺呢度開酒飲慢慢傾偈
因為確實喺旺角真的好想有更高質素的Omakase
性價比超級高
最重要係午餐、晚餐都非常抵食
下次我會喺OpenRice網上訂位
夠晒方便!
2021-04-15 74 瀏覽
難得平日放假,又想食日本菜,上網搵到呢間新開業既樓上omakase - 初鮨。餐廳環境優雅,餐廳侍應同師傅都親切有禮。吧檯位置可以同師傅直接交流。午市除有廚師發辦亦設壽司定食、丼飯等,包前菜、沙律、茶碗蒸、味噌湯,非常抵食。前菜為牛蒡漬物,醃得入味,清新甘甜。爽脆沙律菜淋上酸酸甜甜醬汁特別開胃。茶碗蒸滑嫩可口,有絲絲細膩蟹肉,入口充滿濃郁鮮味同蛋香。特選刺身有三款老翁:通透鮮甜好爽脆連子鯛:富含膠質,細嫩柔軟赤身:鮮美肉質軟中帶綿手握壽司有八件,分別有深海池魚、金目鯛、帆立貝、活北寄貝、連子鯛、甜蝦、中拖羅等。推薦帆立貝肥厚綿糯,鮮爽帶甜;活北寄貝脆爽清甜、口感細膩富有層次;連子鯛肉質細嫩鮮甜,充滿鮮味;甜蝦粘糯潤韌,配蝦膏味道更濃醇。味噌湯濃郁鮮美,豆腐嫩滑,暖胃一流。是日甜品係柚子雪葩,有粒粒柚子,甜中帶酸好解膩。單點溫泉玉子沖繩黑豚丼流心蛋拌飯一流,配以軟嫩Q彈沖繩黑豚,丼飯撒上飯素,芝麻香氣四溢,正。
難得平日放假,又想食日本菜,
上網搵到呢間新開業既樓上omakase - 初鮨。

餐廳環境優雅,餐廳侍應同師傅都親切有禮。

吧檯位置可以同師傅直接交流。

午市除有廚師發辦亦設壽司定食、丼飯等,
包前菜、沙律、茶碗蒸、味噌湯,非常抵食。

前菜為牛蒡漬物,醃得入味,清新甘甜。

爽脆沙律菜淋上酸酸甜甜醬汁特別開胃。

茶碗蒸滑嫩可口,有絲絲細膩蟹肉,
入口充滿濃郁鮮味同蛋香。

特選刺身有三款
老翁:通透鮮甜好爽脆
連子鯛:富含膠質,細嫩柔軟
赤身:鮮美肉質軟中帶綿

手握壽司有八件,
分別有深海池魚、金目鯛、帆立貝、
活北寄貝、連子鯛、甜蝦、中拖羅等。
推薦帆立貝肥厚綿糯,鮮爽帶甜;
活北寄貝脆爽清甜、口感細膩富有層次;
連子鯛肉質細嫩鮮甜,充滿鮮味;
甜蝦粘糯潤韌,配蝦膏味道更濃醇。

味噌湯
濃郁鮮美,豆腐嫩滑,暖胃一流。

是日甜品係柚子雪葩,
有粒粒柚子,甜中帶酸好解膩。

單點溫泉玉子沖繩黑豚丼
流心蛋拌飯一流,
配以軟嫩Q彈沖繩黑豚,
丼飯撒上飯素,芝麻香氣四溢,正。

2021-04-14
午餐
一個鬧市樓上是擁有著一間清靜乾淨的日本店!坐下開始,就是味覺準備享受的開始!先來一個和風沙律,新鮮蔬菜配醒胃醬汁,美味!在旁的麵豉海鮮,絕不種鹹味道,反而帶鮮甜,味道有趣。再吃冬菇瑤柱蒸蛋,當中的黑松露香氣香味很濃,但不蓋食物的鮮,滑滑又熱哄哄的,窩心!刺身三種也不錯,當中希吞拿魚,象拔蚌,及真鯛,味道正常。要讚是它的八款壽司,全部都有其juicy 之時,不被醬汁或其他食材奪主,但能保流到其鮮味。當中有深海池魚,金目鯛,帆立貝,鱈魚,醋鯖魚,牡丹蝦,中拖羅及海膽。如果叫我選最中之最,真係難的,但我會選鱈魚,可能是我第一次這樣吃它,油脂好香,但不肥膩。基本上,一口一口的放進口,享受之餘,真的意識自己吃下八種味道。推介。甜品都很特別,是薑味雪糕,上面放有一粒大大的蜜黑豆,味道很舒服。

刺身三種也不錯,當中希吞拿魚,象拔蚌,及真鯛,味道正常。

2021-04-12 2072 瀏覽
這是間新開只得一個月左右的鮨店,我也是初次光顧,但這次初訪的經驗,可是挺愉快的。吃的是午餐,在三款午市 Omakase中,揀了中價位的「梅」($380)。這午餐包括前菜、茶碗蒸、特選刺身三種、手握壽司八貫、湯和甜品,已經相當豐富,不過如果想吃豪些,就可揀更豐富的「初」($680),想經濟些呢,就可以揀最便宜的「櫻」($280)。這間位於 Ladder Dundas最高層25樓的新開鮨店,雖然佔據了整個樓層,不過地方其實不大,我這天就坐在店中大廚 Billy San的面前,看著他把刺身和壽司逐一送到我的面前,享受了一頓性價比相極高的日本美食。 「杏鮑菇金平煮」,甚為日式的前菜,讓我不禁懷念到日本旅遊的美好時光。「日式沙律」用了日式芥末汁調味,看似普通,但在普通中見不普通。「茶碗蒸」做得甚好,蛋滑、味濃,高質。「刺身三點」包括「帆立貝」兩片、「金目鯛」兩片和「赤身」一片,全都十分新鮮,可喜。吃過刺身,輪到壽司。八貫壽司,從先到後,從淡到濃,分別是:(1)「目張魚壽司」:魚肉彈力十足,味道也甜。(2)「野生真鯛壽司」:下了磨蔥的壽司,魚肉軟熟。(3)「活赤貝壽司」:加了檸檬汁和竹炭鹽的活赤貝
吃的是午餐,在三款午市 Omakase中,揀了中價位的「」($380)。這午餐包括前菜、茶碗蒸、特選刺身三種、手握壽司八貫、湯和甜品,已經相當豐富,不過如果想吃豪些,就可揀更豐富的「」($680),想經濟些呢,就可以揀最便宜的「」($280)。

這間位於 Ladder Dundas最高層25樓的新開鮨店,雖然佔據了整個樓層,不過地方其實不大,我這天就坐在店中大廚 Billy San的面前,看著他把刺身壽司逐一送到我的面前,享受了一頓性價比相極高的日本美食。
茶碗蒸」做得甚好,蛋滑、味濃,高質。

吃過刺身,輪到壽司。八貫壽司,從先到後,從淡到濃,分別是:

(1)「目張魚壽司
:魚肉彈力十足,味道也甜。
(2)「野生真鯛壽司
:下了磨蔥的壽司,魚肉軟熟。
(3)「活赤貝壽司
:加了檸檬汁和竹炭鹽的活赤貝壽司,極爽口。
(4)「深海池魚壽司
:魚肉滑,魚味濃,但與真鯛分別不大。
(5)「松葉蟹肉壽司
:撒了七色芝麻在上面的松葉蟹肉壽司,較特別,味道也不錯。
(6)「醋漬小肌壽司
:魚肉實淨,但味道太酸。
(7)「大拖羅壽司
:入口即融的大拖羅壽司,好味得讓人靈魂飛上了天。
(8)「海膽+芋頭莖壽司
:用的是北海道根室海膽,味道濃甜,配以清爽的芋頭莖,口感、味道俱佳,讚!
八件壽司,有較常見的,也有較創新和食材配搭特別的,飯粒結實不鬆散,這鮨店的 Billy師傅拿捏壽司的手勢挺不錯。
最後的「麵豉湯」雖無甚特別,但甜品紅豆抹茶布甸」就十分美味,甜味與苦味平衡得甚好,讓我吃得十分滿意。

才四百元左右的刺身壽司 Omakase,大拖羅、北海道靚海膽、活赤貝等貴價食材都有,刺身新鮮,各款壽司的水準也不賴,而且蒸蛋與甜品的質素也高,服務亦到位,這頓 Omakase午餐性價比極高呢!
  • 大拖羅壽司
  • 海膽+芋頭莖壽司
  • 活赤貝壽司
  • 刺身
  • 茶碗蒸
  • 紅豆抹茶布甸
2021-04-11 1120 瀏覽
今日特登放假,因為朋友介紹我嚟呢一間係旺角新開張嘅 ”初鮨” 好耐都冇食過omakase啦,應該都有幾個月啦,上到去環境唔錯 開係mk既鬧市中主打平價既omakase我今次就嗌咗 梅 $380 首先黎個 前菜三小碟青瓜納豆幾清新中間牛蒡紅蘿蔔絲,幾爽口魷魚漬 幾開胃之後就到omakase刺身天然真鯛,赤貝 ,赤身 刺身好與壞在乎厚度同味道,呢度剛好 唔會切太厚/簿 加上唔腥 唔錯!壽司:鮫鰈魚作為第一舊味道唔可以太出,魚味鮮度都ok北寄貝成日見師父整呢個既時候都會打佢一下先放上枱有冇人知點解?深海池魚望到張相都想再食,魚味幾出白蝦佢係由好多好細既的蝦整成既一件壽司!好珍貴個人覺得最好食!醋漬左既小矶(上面黃色烏魚子)魚油味偏重,香口啲燒過既金目鯛香口又鮮美,口感幾好左口魚手卷大滿足感!鮮甜甘味北海道馬糞海膽壽司冇得輸呢件,聽講係師父得意作品!口感同味道都衝擊到味蕾日式蒸蛋好足料!有蟹肉黑松露菇 當然唔少得既蛋啦麵豉湯甜品:紅豆蕨餅柔軟的蕨餅+風味香濃紅豆 好好食總結,估唔到旺角鬧市中都食到平價嘅omakase~
主打平價既omakase

我今次就嗌咗 梅 $380

首先黎個 前菜三小碟
青瓜納豆幾清新
中間牛蒡紅蘿蔔絲,幾爽口
魷魚漬 幾開胃

之後就到omakase刺身
天然真鯛,赤貝 ,赤身
刺身好與壞在乎厚度同味道,
呢度剛好 唔會切太厚/簿 加上唔腥 唔錯!

壽司
鮫鰈魚
作為第一舊味道唔可以太出,魚味鮮度都ok

北寄貝
成日見師父整呢個既時候都會打佢一下先放上枱
有冇人知點解?

深海池魚
望到張相都想再食,魚味幾出

白蝦
佢係由好多好細既的蝦整成既一件壽司!好珍貴
個人覺得最好食!

醋漬左既小矶(上面黃色烏魚子)
魚油味偏重,香口啲

燒過既金目鯛
香口又鮮美,口感幾好

左口魚手卷
大滿足感!鮮甜甘味

北海道馬糞海膽壽司
冇得輸呢件,聽講係師父得意作品!口感同味道都衝擊到味蕾

日式蒸蛋
好足料!有蟹肉黑松露菇 當然唔少得既蛋啦

麵豉湯

甜品:紅豆蕨餅
柔軟的蕨餅+風味香濃紅豆 好好食

總結,估唔到旺角鬧市中都食到平價嘅omakase~
2021-03-30
2021-04-08 88 瀏覽
同事生日飯話想食omakase於是就同同事去左公司附近新開嘅omakase店食生日飯之前生日飯黎來黎去去都係食火鍋放題今次揀間高檔野試下,真係今人興奮呢度嘅午市omakase有刺身、壽司、料理、同埋甜品刺身有池魚、真鯛同赤身最令人印象都真係赤身,肉質偏實,魚香係一路食一路慢慢畀出黎然後食嘅壽司都真係件件都好新鮮仲有我地都最鍾意嘅拖羅壽司一貫嘅濃濃魚油香簡簡單單無乜點經過任何調味食到魚本身嘅脂香味道茶碗蒸比其他地方特別,蟹肉特別特別多!蒸蛋入口即溶!非常嫩滑!最後再食個由師傅試左十幾款口味而揀嘅薑味雪糕, 作為生日飯真係好開心呢間初鮨總括黎講都真係性價比高食同樣嘅野去到尖沙咀起碼多3份1價錢同埋啲赤身同拖羅真係令鍾意食嘅人食到好滿足, 真係好值得再食

同事生日飯話想食omakase
於是就同同事去左公司附近新開嘅omakase店食生日飯
之前生日飯黎來黎去去都係食火鍋放題
今次揀間高檔野試下,真係今人興奮

呢度嘅午市omakase有刺身壽司、料理、同埋甜品
刺身有池魚、真鯛同赤身
最令人印象都真係赤身,肉質偏實,魚香係一路食一路慢慢畀出黎

然後食嘅壽司都真係件件都好新鮮

食同樣嘅野去到尖沙咀起碼多3份1價錢
慶祝紀念
生日
2021-04-07 72 瀏覽
今日黎到旺角開飯,之前朋友話新開左間omakase,所以今日放假就即刻衝去試下!整體黎講算係幾好,有幾樣野係特別好食就好似係牧丹蝦壽司同拖羅壽司,尢其係牧丹蝦壽司因為師傅用牧丹蝦頭膏做壽司,入口係濃濃嘅蝦味,岩哂我呢啲鍾意食蝦嘅人,另外師傳都幾細心咁介紹每件食物,真心學到唔少野 ,跟住侍應服務都幾積極,成餐飯都唔會有畀人冷落嘅感覺!最後既甜品係薑味雪糕 都幾好味,聽師傅講係佢親自揀嘅!同行嘅朋友比較小食Omakase, 佢都覺得相當唔錯,所以一定會再黎,旺角又多個開飯位了
最後既甜品係薑味雪糕 都幾好味,聽師傅講係佢親自揀嘅!
由於太耐都未去到日本旅行,但又好想食到正宗的日本料理,所以唯有係香港地覓食,趁住平日放假,黎到旺角,發現上幾個禮拜係鬧市入邊新開左一間專食omakase的樓上日式料理店。位於21樓的呢間omakase料理店,裝潢風格別緻,帶著一種日式風情的味道,一字排開高凳。Lunch menu除左有經典omakase選擇外,更有一連串的日式丼飯午市套餐選擇呢,照顧到每位客人想食魚生或者熟食的需求。今次我挑選了壽司定食+迷你烏冬午市套餐($160)。每款午市定食都會包括前菜、蒸蛋,湯跟甜品。前菜是柚子沙律跟醃魷魚絲蘿蔔,沙律清新,加上柚子酸酸甜甜,十分開胃。醃魷魚絲爽口入味,為主餐揭開序幕。接著是日式蒸蛋,足料加入黑松露和蟹肉,蛋白蒸得很滑溜。8件壽司登場啦!由於太耐都未去到日本旅行,但又好想食到正宗的日本料理,所以唯有係香港地覓食,趁住平日放假,黎到旺角,發現上幾個禮拜係鬧市入邊新開左一間專食omakase的樓上日式料理店。位於21樓的呢間omakase料理店,裝潢風格別緻,帶著一種日式風情的味道,一字排開高凳。Lunch menu除左有經典omakase選擇外,更有一連串的日式丼飯午市套餐選擇呢,

接著是日式蒸蛋,足料加入黑松露和蟹肉,蛋白蒸得很滑溜。
接著是日式蒸蛋,足料加入黑松露和蟹肉,蛋白蒸得很滑溜。
8件壽司登場啦!分別是赤身、深海池魚、牛抽、鳥貝、帆立貝、青魚、小肌、蔥吞拿魚卷物。賣相精緻,而且有幾款壽司亦係我初次嘗試,所以食個一刻也很期待。我自己最愛的會是蔥吞拿魚卷物、帆立貝和鳥貝。蔥吞拿魚卷物一連6件,我本身鍾情於蔥吞拿魚蓉,所以仍然覺得呢6件仍然唔夠喉,蔥吞拿魚蓉的口感好smooth,餘韻猶存。
帆立貝壽司新鮮鮮甜,值得推薦。而初嚐鳥貝的感覺是口感獨特,外型有少許像烤過的魷魚跟八爪魚之間,夠爽口。
除了8件壽司外,更有迷你烏冬。烏冬的份量其實也很多,用上稻庭烏冬,加上大量昆布和蔥,喜歡濃味一點點也可以再加七味粉調味。
除了壽司定食外,我額外點了一客溫泉玉子沖繩黑豚丼($150)嚐嚐看,呢個溫泉蛋玉子晶瑩剔透,半流心狀態,配上燒過的黑豚片和香蔥,熟食方面同樣出色。
最後甜品以一個完美作結:薑味雪糕配上日本金箔黑豆,聽到個名都非同凡響,味道方面有驚喜,我本身是一個唔鍾意食薑的,但覺得呢個薑味雪糕,平衡到,唔會過辣也唔會過甜。配上大粒日本金箔黑豆,夠曬矜貴。
總括而言,壽司食材新鮮,如果下次時間充裕會再黎嘗試食omakase set。

最後甜品以一個完美作結:薑味雪糕配上日本金箔黑豆,聽到個名都非同凡響,味道方面有驚喜,我本身是一個唔鍾意食薑的,但覺得呢個薑味雪糕,平衡到,唔會過辣也唔會過甜。配上大粒日本金箔黑豆配柚子茨餅,夠曬矜貴。

2021-03-26 259 瀏覽
今日本身約了朋友去食飯,男朋友老闆要他OT,自己無聊,就睇or有咩食,見到呢間新開的omakase,心諗有間新開橫掂無聊不如去試吓,之後打電話約6點去食。地點係旺角都好搵,上到去係一層一間,入到去我係第一個客人。服務員好熱情招呼。坐低後,有幾個omakase餐選擇,我選了”醉”的餐和師傅聊了一下,原來現在店還是試業中,才開業10來天左右,真的後新。本來食Omakase點一些清酒會更好,可惜店內只有1.8的清酒,一個人是飲不完,那些300ml都沒有貨,非常美中不足,要改善呢!好了,食物開始前菜三點牛蒡醬油漬 不過不失茄子醬油漬 味道不錯海鮮面試 有啲醒同小小苦刺身類真鯛刺身配酸汁,味道就清同鮮白象拔蚌刺身爽口,清新,有咬感水八爪魚配竹碳鹽新鮮,但個人覺得鹽落多小小會好啲,有小小唔夠味針魚剌身鮮甜,清新小長井生蠔配自家醬汁啫喱食落鮮又甜,不錯深海池魚肥美普通池魚配酸汁可以之前食左深海池魚,感謝無大特別,正常到壽司類先黎牡丹蝦壽司配蝦糕有火炙蝦糕,食的時候鮮甜之後黎春子鯛 壽司用霜降整的皮食落無好鮮再黎喜之次壽司鮮,但無咪大驚喜拖羅2片大拖入口即溶金目鯛壽司我覺得就普通白蝦海膽非常鮮甜醬油赤
之後打電話約6點去食。

坐低後,有幾個omakase餐選擇,我選了”醉”的餐

好了,食物開始

前菜三點
牛蒡醬油漬 不過不失
茄子醬油漬 味道不錯
海鮮面試 有啲醒同小小苦

刺身

真鯛刺身
配酸汁,味道就清同鮮

白象拔蚌刺身
爽口,清新,有咬感

水八爪魚配竹碳鹽
新鮮,但個人覺得鹽落多小小會好啲,有小小唔夠味

針魚剌身
鮮甜,清新

小長井生蠔配自家醬汁啫喱
食落鮮又甜,不錯

深海池魚
肥美

普通池魚配酸汁
可以之前食左深海池魚,感謝無大特別,正常

壽司
先黎

牡丹蝦壽司配蝦糕
有火炙蝦糕,食的時候鮮甜

之後黎

非常鮮甜

醬油赤身
好美味

三穌魚天富羅
呢個真係有驚喜,完全唔粉

凡立貝配拖羅容
包紫菜食,正

赤陸壽司
鮮,但感覺平常

海膽杯
海膽好好食,真係想來多一杯🙈🙈

之後就黎湯同燉蛋

湯係魚麵豉湯
一啲都無腥未

之後蟹肉燉蛋
又香又滑

最後甜品
佐賀
白士多啤梨配一點金箔
好味,雖然唔係太甜,但食左咁多,清翻下剛好

由6點慢慢食最後食到8點結帳,剛好2個鐘
價錢1680加1,係omakase黎講中等,不過佢都有入門級880的餐,下次有機會試下入門級的分別,不過希望下次有番細支清酒🍶

2021-03-25
  • 三穌魚天婦羅