由於太耐都未去到日本旅行,但又好想食到正宗的日本料理,所以唯有係香港地覓食,趁住平日放假,黎到旺角,發現上幾個禮拜係鬧市入邊新開左一間專食omakase的樓上日式料理店。位於21樓的呢間omakase料理店,裝潢風格別緻,帶著一種日式風情的味道,一字排開高凳。Lunch menu除左有經典omakase選擇外,更有一連串的日式丼飯午市套餐選擇呢,照顧到每位客人想食魚生或者熟食的需求。今次我挑選了壽司定食+迷你烏冬午市套餐($160)。每款午市定食都會包括前菜、蒸蛋,湯跟甜品。前菜是柚子沙律跟醃魷魚絲蘿蔔,沙律清新,加上柚子酸酸甜甜,十分開胃。醃魷魚絲爽口入味,為主餐揭開序幕。接著是日式蒸蛋,足料加入黑松露和蟹肉,蛋白蒸得很滑溜。8件壽司登場啦!由於太耐都未去到日本旅行,但又好想食到正宗的日本料理,所以唯有係香港地覓食,趁住平日放假,黎到旺角,發現上幾個禮拜係鬧市入邊新開左一間專食omakase的樓上日式料理店。位於21樓的呢間omakase料理店,裝潢風格別緻,帶著一種日式風情的味道,一字排開高凳。Lunch menu除左有經典omakase選擇外,更有一連串的日式丼飯午市套餐選擇呢,

接著是日式蒸蛋,足料加入黑松露和蟹肉,蛋白蒸得很滑溜。
接著是日式蒸蛋,足料加入黑松露和蟹肉,蛋白蒸得很滑溜。
8件壽司登場啦!分別是赤身、深海池魚、牛抽、鳥貝、帆立貝、青魚、小肌、蔥吞拿魚卷物。賣相精緻,而且有幾款壽司亦係我初次嘗試,所以食個一刻也很期待。我自己最愛的會是蔥吞拿魚卷物、帆立貝和鳥貝。蔥吞拿魚卷物一連6件,我本身鍾情於蔥吞拿魚蓉,所以仍然覺得呢6件仍然唔夠喉,蔥吞拿魚蓉的口感好smooth,餘韻猶存。
帆立貝壽司新鮮鮮甜,值得推薦。而初嚐鳥貝的感覺是口感獨特,外型有少許像烤過的魷魚跟八爪魚之間,夠爽口。
除了8件壽司外,更有迷你烏冬。烏冬的份量其實也很多,用上稻庭烏冬,加上大量昆布和蔥,喜歡濃味一點點也可以再加七味粉調味。
除了壽司定食外,我額外點了一客溫泉玉子沖繩黑豚丼($150)嚐嚐看,呢個溫泉蛋玉子晶瑩剔透,半流心狀態,配上燒過的黑豚片和香蔥,熟食方面同樣出色。
最後甜品以一個完美作結:薑味雪糕配上日本金箔黑豆,聽到個名都非同凡響,味道方面有驚喜,我本身是一個唔鍾意食薑的,但覺得呢個薑味雪糕,平衡到,唔會過辣也唔會過甜。配上大粒日本金箔黑豆,夠曬矜貴。
總括而言,壽司食材新鮮,如果下次時間充裕會再黎嘗試食omakase set。

最後甜品以一個完美作結:薑味雪糕配上日本金箔黑豆,聽到個名都非同凡響,味道方面有驚喜,我本身是一個唔鍾意食薑的,但覺得呢個薑味雪糕,平衡到,唔會過辣也唔會過甜。配上大粒日本金箔黑豆配柚子茨餅,夠曬矜貴。