2022-10-18 40 瀏覽
近年香港愈嚟愈多主打吉列牛嘅餐廳,無論係日式定韓式都各有千秋,本身係荃灣好出名嘅日式餐廳初見,近日係旺角開咗新店,唔止有獨家香草吉列牛,餐牌仲有燒肉、鍋物等選擇,平日想食得特別啲可以試試~石燒香草吉列牛牛肉口感幼嫩,色澤均衡,表面外層裹上香草,加上吉列脆炸過,享用時用石燒方式將牛肉燒熟,外脆內軟,即使唔蘸汁味道都好香濃,套餐包括白飯同溏心蛋,抵食!季節海鮮鍋 配刺身、湯品及飲品店內人氣鍋物,一次過試到大蝦、帶子、三文魚等新鮮海鮮,湯底鮮甜濃郁,我哋仲多手試咗石燒三文魚添!

石燒香草吉列牛

季節海鮮鍋 配刺身、湯品及飲品

前幾日去左旺角,之前食過的初見,原來旺角開左新分店,不過都多人係門口等,可能都比較受歡迎,的確係嘅,因為佢的石板燒肉都以平民價見稱,所以多人係正常,等左一陣就有得入座了,我哋兩個人就叫左一個香草燒牛肉同埋一個雜菜野菌拉麵。前等左好快石板燒就到,店員好細心教我地要用左牛脂塗左石板先,咁樣真係好聰明的做法,因為咁樣會令到牛肉有更多的牛香,除左香草的味之外,加上煎得焦面的牛就更加正,入口又滑,的確係好好的選擇,套餐跟一碗白飯,無論係男仔女仔都夠飽。至於野菌雜菜拉麵就真係好足料,好大碗,入面又有雞髀菇冬菇椰菜娃娃菜等,份量好大,味噌湯底味濃厚,配拉麵一絕,埋單都係二百一十幾,食到石板燒真係好出色。

2022-10-18 40 瀏覽
今日天氣涼涼地,最啱食下鍋物。呢度野食選擇都幾多,有鍋物,拉麵,burger, 吉列牛,意大利飯等等。不過見隔離都係食鍋物同吉列牛多,我地今晚都叫左兩款鍋試下。✨安格斯牛肉鍋($88): 牛肉睇落都幾靚仔份量都幾多,湯底係味噌湯。 先試下個牛,牛味都幾濃,夾夾下都有七八塊。配菜有椰菜,娃娃菜,金菇,竹輪,日本魚蛋,蒟蒻,白蘿白,感覺幾豐富。✨季節海鮮鍋($88): 鍾意龍蝦湯底幾好味, 蝦好鮮甜,去殼嗰一款就好爽口。 又有三文魚,青口,同埋啲魷魚仔,青口粒。 如果唔夠食仲可以繼續追加配料

不過見隔離都係食鍋物同吉列牛多,我地今晚都叫左兩款鍋試下。

2022-10-18 31 瀏覽
初見香草吉列牛(配白飯) $138 用USDA Prime牛小排,比記憶中嘅荃灣分店份量好似少咗,不過見到橫切面有大理石紋脂肪,油脂分布平均,質素應該唔錯吉列牛切好一塊塊,每塊都係bite size ,都有10幾塊先用油脂燒熱石板,再放上香草吉列牛,微微燒熱兩邊就食得燒過嘅吉列牛外皮好香脆,肉質非常柔軟,沾醬汁或者鹽都好好味配有溏心蛋,不過做得普通,無乜特別日式咖哩吉列豬扒配白飯 $80 豬扒超脆,脆皮厚薄均匀,已經切好一條條就咁食又得,沾沙律醬又得,沾咖哩汁更惹味值得一讚呢個咖哩真係好出色,齋餸飯都一流🤤

初見香草吉列牛(配白飯)

先用油脂燒熱石板,再放上香草吉列牛,微微燒熱兩邊就食得
初見香草吉列牛(配白飯)

燒過嘅吉列牛外皮好香脆,肉質非常柔軟,沾醬汁或者鹽都好好味
初見香草吉列牛(配白飯)
配有溏心蛋,不過做得普通,無乜特別

日式咖哩吉列豬扒配白飯 $80
日式咖哩吉列豬扒配白飯
豬扒超脆,脆皮厚薄均匀,已經切好一條條
日式咖哩吉列豬扒配白飯

就咁食又得,沾沙律醬又得,沾咖哩汁更惹味

日式咖哩吉列豬扒配白飯

值得一讚呢個咖哩真係好出色,齋餸飯都一流🤤

2022-10-06
2022-10-18 147 瀏覽
初見香草吉列牛(配白飯) $138別緻嘅小爐台,放上特製嘅香草吉列牛慢燒,按據個人喜好控制牛肉嘅熟度,根據口味沾上鹽粒同醬汁,入口吉列脆邊帶有清新嘅香草味,牛肉唔會好老,送飯或者轉配拉麵烏冬食都好夾。小爐台可以同時放上3至4片肉,邊吃邊燒,唔會怕要等佢燒好耐。 - - -日式叉燒·豚骨湯拉麵 $70叉燒半肥瘦,肉質嫩口,食落有淡淡碳燒嘅味道。豚骨拉麵湯底偏濃,拉麵食落彈牙入味,仲有糖心雞蛋、紫菜、鮮筍等配料,好大碗好滿足。
初見香草吉列牛(配白飯) $138

2022-10-14
初見香草吉列牛
日式叉燒·豚骨湯拉麵
2022-10-17 38 瀏覽
今天午飯去試試最近新開的日本餐廳位置在上海街 離朗豪坊兩分鐘距離 午市套餐由60元起 最貴也不過120每一個桌上都有電磁爐位方便天氣冷可以吃一人鍋和同事都想吃刺身就點了兩客刺身套餐都有附送麵豉湯可以暖暖胃三式刺身丼 78有三文魚 松葉蟹肉 吞拿魚蓉 蟹籽刺身份量很多 鋪得滿滿的剛好分到三文魚腩位 油脂豐盈蟹肉夠鮮甜 吞拿魚蓉和蟹籽份量都不少真是便宜又大碗七色刺身盛配熱烏冬 118大力推薦!一上桌就冒著仙氣油甘魚 三文魚 𩶘魚都很厚切還有甜蝦 帶子 北寄貝和魷魚 擺盤美美的一口刺身一口魚湯讚岐烏冬 好滿足

今天午飯去試試最近新開的日本餐廳

大力推薦!一上桌就冒著仙氣
油甘魚 三文魚 𩶘魚都很厚切
還有甜蝦 帶子 北寄貝和魷魚 擺盤美美的
一口刺身一口魚湯讚岐烏冬 好滿足
旺角初見的地點都近地鐵站,係朗豪坊出口上左黎,見到紅豆餅店過對面馬路,再直行少少就見到鋪頭,鋪頭吾算好大,店員一黎會上左水同餐具先,然後再通知我地落單要用手機掃qr code ,相對黎講的確係先進,吾洗下下都搵店員服務,自己想諗下食咩都吾會有人催😊😊店員服務態度吾錯,仲推薦我地佢哋鋪頭有做緊咩優惠,今次黎係想食下高級一點的秋天第一頓小火鍋,所以照返初衷睇返小火鍋類別,小火鍋有三種,一種是蔬菜為主,一種是安格斯牛肉為主,另一種則是海鮮。我同朋友分別簡了安格斯牛肉的跟海鮮的,朋友的海鮮火鍋是龍蝦湯味道的,相對我的牛肉火鍋來說,她的湯底係由頭到尾都好香(到底是不是旁邊的碗裡比較好吃呢?)顏色也是紅紅的香味十足,下次再黎我會更想試呢個龍蝦湯底。朋友的季節海鮮鍋的海鮮種類多,色澤新鮮很是吸引,朋友食左好耐,感覺鍋裡有好多食材🤩🤩🤩我地仲加左剌身套餐,吃小火鍋可以加38蚊有一碗湯(南瓜湯/味噌湯)同埋一杯野飲,飲品主要係花茶/宇治抹茶/格雷茶不用另外加錢,想要試試特飲的朋友們也可以加點錢選擇,我們想清爽一點點就簡返熱茶類別,係呢個涼涼地既秋天黎返一杯熱茶,胃裡的感覺都暖暖的,身體感覺更加溫暖舒適。

顏色也是紅紅的香味十足,下次再黎我會更想試呢個龍蝦湯底。

我地仲加左剌身套餐,吃小火鍋可以加38蚊有一碗湯(南瓜湯/味噌湯)同埋一杯野飲,飲品主要係花茶/宇治抹茶/格雷茶不用另外加錢,想要試試特飲的朋友們也可以加點錢選擇,我們想清爽一點點就簡返熱茶類別,係呢個涼涼地既秋天黎返一杯熱茶,胃裡的感覺都暖暖的,身體感覺更加溫暖舒適。😊😊😊

南瓜湯相對甜一點,鐘意食甜既朋友可以簡呢個湯。

朋友的味噌湯是咸口的,咸咸的味道使口裡味道更加豐富。

朋友簡既花茶係玫瑰花茶,聞落好香,難道真係隔離既飯更香?

我的宇治抹茶都可以,多泡一會兒味道更特出,晚上時段飲左都吾會話影響睡眠,飲完仲覺得有清爽既感覺。

我的安格斯牛肉當然係大主角啦~入口即化,肉質鮮嫩可口,火鍋滾左之後,放一片落去,千祈吾好淥甘耐,由紅色變左啡色,一陣就要拎返上黎,再加埋個醬,醬入面有薑的味道,增加牛肉的風味。

我地今次主食都簡左白飯,配上各種食物的味道黎食,相對吾會甘搶味,朋友們鐘意食拉麵,味素飯都可以選擇加錢去轉主食。

總結黎講今餐200多,300下兩個人的晚餐黎講,吾算好貴,又有質量保證,加上涼涼的天氣黎返個火鍋,簡直係享受。😉😉
  • 季節性海鮮鍋配龍蝦湯底
  • 安格斯牛肉火鍋
2022-10-13 78 瀏覽
吉列牛一直都是我的其中一個最愛,今日經開旺角,同老公撐枱腳,到了一間店提供日式 fusion 菜的餐廳,見到出面Menu有吉列牛,由板燒、到意粉、甚至漢堡也應有盡有,即刻入去,如果你有選擇症候群的話,見到這麼多食物選擇應該會感到頭痛。點了一款初見香草吉列牛, 肉味夠、肉質鮮嫩,配上牛油煎的油,香氣四溢,配上面頭香草,更點綴到牛肉的鮮味,另外試了季節海鮮鍋,龍蝦湯底,配上大量蔬菜,食下去十分清甜;餸菜亦很豐富,有鮮蝦、帶子、蜆肉、三文魚,最後我更把三文魚在鐵板上燒,香煎油封更正斗。這些主菜可配套餐,可由白飯改烏冬,以及加配魚生和熱飲,魚生經濟實惠,亦相當新鮮,最令人驚喜的是花茶,一杯茶鋪滿了菊花和玫瑰,熱茶充斥了花的清香,真的是佛心店家 ,經開旺角真的可以試一試。

• 初見香草吉列牛
  • 季節海鮮鍋
🐮 一人一爐自家燒香草吉列牛一直想試試香草吉列牛,可惜荃灣對筆者來說有點遠,近來旺角開了分店,決定一試。初見…店舖的名字有點特別,是筆者和餐廳初次見面,也是餐廳對待食物應保持初心的觀念。🐮 初見香草吉列牛 (配白飯, 溏心蛋) $138吉列牛賣相不錯,以香草香草炸粉包裹著,用附上的牛油搽上石板燒,再把半生熟的吉列牛放上,燒至個人喜愛的生熟度。薄切的香草吉列牛,大概有10-12片,油脂分布均,肉質稔身沒有筋,炸粉薄脆,香味濃郁,配搭醬汁和食用,味道不錯。🍚🥚吉列牛有白飯和溏心蛋配餐,邊燒邊吃,可以各朋友慢慢吃也不怕肉類冷掉不好吃。熱呼呼的吃一口吉列牛,感覺真好。以$38更可升級,配刺身及是日餐湯(南瓜湯),加購汽水亦只需$5,性價比蠻高的。🔸小總結:店舖環境寬敞舒適,食物選擇算豐富,除了吉列牛外,還有鍋物、拉麵、壽司等。員工服務態度良好,值得一試。👅味道:4.35/5💰CP值:4.5/5🕴🏻服務:4.5/5🔰餐廳環境:4.7/5🍽 餐廳:初見🌐地址: 旺角上海街511號地舖🐮 #cowing吃在旺角#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #8
🐮 一人一爐自家燒香草吉列牛

🔰餐廳環境:4.7/5
🍽 餐廳:初見
🌐地址: 旺角上海街511號地舖
🐮 #cowing吃在旺角
#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #旺角美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #初見
2022-10-11 74 瀏覽
之前已經聽朋友推介過荃灣嗰間人氣日本料理店「初見」,不過聽聞餐廳位置有點隔涉,所以一直懶得動身。最近得知店鋪喺旺角開咗新分店,趁今日要嚟附近辦事,就順便過嚟食個午餐。餐廳地方不大,裝潢簡約,牆身上配有大量綠色植物,予人悠閒舒服之感。細閱餐牌,午市以套餐為主,食物分門別類,有日式豚骨湯麵、刺身/壽司、意粉/意大利飯/漢堡、和風/咖喱飯、燒物同鍋物等,選擇好豐富。點咗原條蒲燒鰻魚配前菜及白飯 ($98) 同 美國安格斯牛肉配味噌湯鍋 ($68),加咗 $6 將其中一碗白飯轉做烏冬。鰻魚率先送上,賣相很吸引,赤色之中映漾油亮黃光,令人食指大動。廚師很細心,送上時已將鰻魚切件,方便客人享用。夾起一件入口,魚肉厚身嫩滑,肉質酥軟甘香,配上微甜嘅醬汁,鰻魚濃郁風味盡顯。烏冬滑溜爽彈,加上掛滿了湯汁,用嚟伴鰻魚吃,美味。前菜味付螺肉水準亦唔錯,入口爽脆煙韌,味道一流。至於另一客安格斯牛肉鍋亦很有驚喜,牛肉非常香嫩,肉質肥瘦適中。湯底味道恰好,入口唔會過鹹。配菜有鳴門卷、豆腐、鮮菇、椰菜、娃娃菜、芋絲和蒟蒻等,非常足料。跟餐飲品點咗支信州葡萄汽水 (+$20)  入口甜度適中,汽泡綿密;另外嗰杯熱柚子
跟餐飲品點咗支信州葡萄汽水 (+$20)  入口甜度適中,汽泡綿密;另外嗰杯熱柚子蜜,味道亦唔錯,用料十足,入口暖笠笠。
2022-10-11 67 瀏覽
👯朗豪坊shopping完行出上海街出口, 望向斜對面就見到呢間日式食店😍🛍️血拼完, 梗係想盡快醫肚啦😆🪟餐廳唔算大, 內部樓底高, 座位舒適整潔🥰🥢食品選擇非常之多元化, 淨係午餐都有三十多款選擇🍱午市套餐 $60-138🍜日式豚骨湯麵🍣刺身/壽司🍔洋風/漢堡🥘和風/咖哩飯🍲鍋物/燒物🥤附送餐飲廚師發板初見壽司盛(10件)$108(即叫即做)乾冰底霧化場景出場上枱, 超有喜感💕🍣10件不同口味嘅壽司, 大大件, 魚生肉厚,非常鮮味😋 好用心嘅製作❤️🍱刺身/壽司套餐:附送麵豉湯, 味道適中唔會太鹹😋🍜初見特上拉麵 $78(叉燒,牛肉,豬軟骨)也可轉:讚岐烏冬+$2地獄湯+$5濃郁豬軟骨湯底, 兩片大紫菜,筍,粟米及溫泉蛋, 配料十足, 拉麵煙韌度適中有咬口感💕🍵附送餐飲
🛍️血拼完, 梗係想盡快醫肚啦😆
🪟餐廳唔算大, 內部樓底高, 座位舒適整潔🥰

🥢食品選擇非常之多元化, 淨係午餐都有三十多款選擇
🍱午市套餐 $60-138
🍜日式豚骨湯麵
🍣刺身/壽司
🍔洋風/漢堡
🥘和風/咖哩飯
🍲鍋物/燒物
🥤附送餐飲

廚師發板初見壽司盛(10件)$108(即叫即做)
乾冰底霧化場景出場上枱, 超有喜感💕

🍱刺身/壽司套餐:附送麵豉湯, 味道適中唔會太鹹😋

🍜初見特上拉麵 $78
(叉燒,牛肉,豬軟骨)
也可轉:讚岐烏冬+$2
地獄湯+$5

🍵附送餐飲
2022-10-10
午餐
安格斯牛肉鍋( 味噌湯配讚岐烏冬 )$96 + ( $38 套餐,套餐包括刺身+西式南瓜湯+飲品 )好味指數:6/10牛肉🥩好大塊,睇得出好新鮮,食落去唔鞋口,而且鍋入邊仲有好多配菜,例如豆腐,娃娃菜,嗚門卷,鮮冬菇。湯底用咗麵豉湯更顯牛肉鮮味。今日刺身係章紅魚同埋三文魚🍣,非常肥美新鮮。南瓜湯🎃飲落好足南瓜味,唔會好稀。烏冬🍜個份量亦都好大碗,用咗豬骨湯底,仲有啲粟米粒,非常飽肚。初見香草吉列牛 ( 配讚岐烏冬 ) $146好味指數:5/10上枱嘅時候鐵板燒得非常夠熱,所以擺上去好快都會熟,唔鍾意咁熟嘅朋友可能放上去15秒度已經足夠。吉列牛外表用咗🌿香草🌿去包圍住,所以食落唔會好油膩,Size啱啱好一啖一舊,如果點咗佢哋嘅醬汁更加好味,唔點嘅話就略嫌淡味少少🤏🏽。
安格斯牛肉鍋( 味噌湯配讚岐烏冬 )
好味指數:6/10

初見香草吉列牛 ( 配讚岐烏冬 )
好味指數:5/10

荃灣海壩街日式創作料理小店賣開吉利牛、牛肉漢堡、壽喜燒開到黎旺角喇.QR code手機點單 安全方便.《廚師發板壽司盛10件》賣相風流 仙氣十足 煙霧彌漫10件都唔同食材 件件都算大件有三文魚、呑拿魚蓉、帆立貝、北寄貝、赤貝、三文魚籽、鯖魚、鰹魚、鰤魚、油金魚仲有甜甜既玉子 我最中意呑拿魚蓉軍艦.《特選海皇蟹刺身丼》都幾多料 刺身丼多數用碗上 但呢到用西式圓碟 落單時有得揀特別喜好 揀左海膽其他配料有蟹膏、蟹柳、蟹籽、蟹肉絲、吞拿魚蓉、帆立貝、玉子蟹膏撈飯一齊食好濃味最好味都係吞拿魚蓉 有油香.兩款都係Lunch set跟餐都送麵豉湯同餐飲 冷熱同價

荃灣海壩街日式創作料理小店
賣開吉利牛、牛肉漢堡、壽喜燒
開到黎旺角喇

仲有甜甜既玉子 我最中意呑拿魚蓉軍艦

《特選海皇蟹刺身丼》
都幾多料 刺身丼多數用碗上 但呢到用西式圓碟
落單時有得揀特別喜好 揀左海膽
其他配料有蟹膏、蟹柳、蟹籽、蟹肉絲、吞拿魚蓉、帆立貝、玉子
蟹膏撈飯一齊食好濃味
最好味都係吞拿魚蓉 有油香
兩款都係Lunch set
跟餐都送麵豉湯同餐飲 冷熱同價
去朗豪坊睇戲,當然要順便去埋附近搵美食。今日我同友人一齊去食日本吉列牛,而呢間「初見」之前我已經喺荃灣食過,今日佢到旺角開分店,當然唔可以錯過。我好鍾意哋店鋪嘅名,好似時刻提醒我哋要懷有初心,若果係咁樣嘅話人生真係非常美好。當日,我哋9點入座,而舖頭幾寬敞舒適,座位安排得唔錯,仲可以自己scan QR code落單。我同朋友就order左初見香草吉列牛($146),再加$8轉拉麵🍜。用黎上枱嘅石板喺上枱嘅時候已經預先預熱左,我哋可以直接放啲牛肉上去。綠色脆吉列皮包住鮮紅色嘅牛扒,呢種顏色配搭好特別,肥瘦亦十分均勻。當你放上去一陣之後,內裏就會變成粉嫩色,咁就可以食得啦!我最鍾意嘅係可以自己控制熟度,而且一啖容易入口,十分嫩滑,吉列皮煎好之後亦都好脆。而拉麵配上鮮味豚骨湯底, 仲有半熟開邊溫泉蛋,真係好滋味。另外,我都加左碟什錦魚生沙律($52),有不同款式嘅刺身切粒,例如三文魚、吞拿魚等,配上沙律,食喺黎好清新。

2022-10-06 858 瀏覽
中午出咗旺角同朋友食晏,佢係地膽,帶咗我去一間新開嘅日本餐廳🎌「初見」。餐廳位置方便,喺上海街、朗豪坊斜對面。佢門面幾靚,行過不難發現!店內前方樓底好高,天花同樣以彷花草作裝飾🌺。餐廳設有近三十款午市套餐供選擇,價錢由$60至$138不等,款式涵蓋拉麵、刺身/壽司、燒肉、鍋物、咖喱飯、意粉同漢堡包等,令人花多眼亂👀。留意返,呢度收取加一服務費。最後我哋揀咗一個魚生飯同一份燒肉,兩份午餐賣相都吸引!值得一讚嘅係餐廳上菜速度迅速👍,始終平日午市都比較趕時間嘛。板燒美國雪花牛肉,🥩牛肉約有十片,大小厚薄適中,份量唔孤寒。肉嘅味道亦比想像中好,因為牛味濃郁,而且充滿油香。除咗肉之外,佢仲提供咗雜菇🍄同南瓜一齊燒。店員建議先燒菜,再燒肉。板燒餐本身跟白飯,但我哋加$6轉咗做讚岐烏冬🍜。烏冬口感彈牙,湯底係豬骨湯,都幾好味道,而上面仲配有昆布同粟米粒。特選海皇蟹刺身丼($98),🍣刺身丼竟然係用碟上,估佢唔到呢。各種魚生將丼飯完美覆蓋,魚生擺盤富有美感,包括松葉蟹肉🦀、蟹膏、帶子、吞拿魚蓉、蟹籽、三文魚籽、青瓜同玉子等。魚生質素高,帶鮮味,而且撈埋一齊食好夾。醋飯酸度同濕度適中,加少少飯素食進一步
讚岐烏冬
特選海皇蟹刺身丼
特選海皇蟹刺身($98),🍣刺身丼竟然係用碟上,估佢唔到呢。各種魚生將丼飯完美覆蓋,魚生擺盤富有美感,包括松葉蟹肉🦀、蟹膏、帶子、吞拿魚蓉、蟹籽、三文魚籽、青瓜同玉子等。魚生質素高,帶鮮味,而且撈埋一齊食好夾。醋飯酸度同濕度適中,加少少飯素食進一步提升滋味。
麵豉湯
凡嗌刺身/壽司餐會奉送麵豉湯🔥,味道正常。
飲品方面🥤,我哋要咗凍柚子茶罐裝檸檬茶,兩樣都唔使加錢。
總括嚟講,初見喺各方面都做得唔錯🙏🏻,勝在多平均,有時唔需要去到好驚艷嘅水平,已經足以令人滿意,佢係旺角午餐嘅好去處。餐廳環境乾淨,冷氣充足,食燒肉都唔怕熱。最後,店員服務態度有禮,抵讚。