2022-11-01 43 瀏覽
Happy Friday同老公特登嚟初見食Dinner之前喺上網成日見到啲人推介我就比初見嘅石燒牛吸引左我.地8:30pm左右到達吾洗等位店內坐位吾多 坐滿人原本我地坐二人枱之後店員再安排我地坐四人枱話因為已經冇booking加上都夜我覺得職員好細心職員亦細心講解menu食物服務好好初見香草吉列牛 配拉麵 $146超級推介吉列牛好好味,再配有醬汁糖心蛋都好好味野菜豆腐鍋(味噌湯配白飯) 轉地獄湯 $38地獄湯底好惹味😋雖然配料唔多,但我都足夠(尤其努力減肥中)加刺身 日式麵豉湯 飲品(咸檸碧)另加$50刺身夠新鮮整體來講,性價比高,下次要試吓日式M4和牛(隔離枱有人食,我見到都流口水)好吸引📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌕💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌕👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌕⭐️推薦指數🌕🌕🌕🌕🌕
Happy Friday

職員亦細心講解menu食物
服務好好

初見香草吉列牛 配拉麵 $146
超級推介
吉列牛好好味,再配有醬汁

糖心蛋都好好味

野菜豆腐鍋(味噌湯配白飯) 轉地獄湯 $38
地獄湯底好惹味😋雖然配料唔多,但我都足夠(尤其努力減肥中
刺身 日式麵豉湯 飲品(咸檸碧)另加$50

👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌕
⭐️推薦指數🌕🌕🌕🌕🌕
2022-10-28
2022-10-31 45 瀏覽
31/10 🎃初見 @MongkokEnvironment:💮💮💮💮A greeny roof makes the restaurant looks refreshing 😌 Yet, my friend said the toilet was a bit scary for a girl to go 🫣🤣! So go with your friends ~~ Taste: 💮💮💮.5I would say it’s fairly good! It doesn’t surprised me a lot tbh, maybe it’s becuz I haven’t it’s signature dish (?)🤨Service:💮💮💮💮💮The waiters are really considerate since my friend had her soup poured out and he spotted it and helped us to clean the table! 🤣😳Price:💮💮💮💮Not overpriced!! My ramen costs $60
31/10 🎃

Service:
💮💮💮💮💮

Price:
💮💮💮💮
Not overpriced!! My ramen costs $60 dollars with a drink alongside😋

Overall:
💮💮💮💮
If you have no where or looking for something new in Mong Kok to eat, why don’t give it a go?!~ 😙

Address:
初見 (旺角)
旺角上海街511號地舖
511 Shanghai St, Mong Kok
叉燒拉麵🍜
2022-10-31
叉燒拉麵🍜
2022-10-31 50 瀏覽
係旺角收工,朋友想食日本野 就睇下附近有咩食,見到呢間門面幾靚就試下。入到去見到環境都不錯,幾好坐方便同朋友收工之後傾偈。咁我地叫左兩個Set :初見香草吉列牛同蟹籽三文魚刺身井。初見香草吉列牛係會有石板上面自己燒,所以保證食到的時候係最熱,唔會好似出邊食嘅牛上到嚟都已經凍哂,而且口感一流厚度啱啱好。燒一分鐘左右燒到邊邊脆脆的,好香牛味,入口又熱又脆,再加埋個手打讚岐烏冬,成件事好match。刺身井的刺身亦十分新鮮,份量都好多,三文魚係新鮮,唔會軟淋淋。日後係附近食飯諗唔到食咩都可以再食呢間,下次會再嚟食。
咁我地叫左兩個Set :初見香草吉列牛同蟹籽三文魚刺身井。
日後係附近食飯諗唔到食咩都可以再食呢間,下次會再嚟食。
2022-10-29 67 瀏覽
初見香草吉列牛係餐廳既主打菜,呢種料理係採用日本技術用乾麵包糠🍞、麵粉、雞蛋🍳製作裏漿製作而成,然後將牛扒180度高溫炸60秒♨️,上菜既時候吉列牛只係三分熟,再用石板慢烤♨️,食落有五成熟既口感,外皮非常酥脆,肉質非常嫩滑😋😋超考師傅功夫,值得一試!配白飯同溏心蛋一個定食set自己係石板上燒,打卡一流🍝煙三文魚明太子炒扁意粉:意粉不會乾身,煙三文魚包裹似花有擺盤,又會將三文魚及明太子混入意粉,配料相當豐富👍🏼👍🏼勁多料

配白飯同溏心蛋一個定食set

自己係石板上燒,打卡一流

勁多料

2022-10-27
2022-10-27 52 瀏覽
之前係荃灣見過,不過對我黎講太遠,原來旺角都有分店! 方便好多,不過位置唔算太多,建議大家想食要book定位呀。食物選擇好多,日式西式同burger都有,最後叫左呢到好出名既初見香草吉列牛,轉左讚岐烏冬。吉列牛有好多件,係用石燒咁樣食。輕輕咁煎下其實已經食得,可以沾鹽或者個甜甜地既醬汁,2款都好食。日式咖哩吉列豬排配白飯吉列豬排炸到超級脆,好好食! 又唔會太油,仲配左沙律,可以清一清。本身唔太鐘意食咖哩,但呢個咖哩好易入口,係比較甜個種,配飯超夾,唔覺唔覺食曬成碗飯! 就算沾豬扒都一樣好食。

日式咖哩吉列豬排配白飯
今日行到去朗豪坊附近,原來呢間餐廳已由荃灣開到嚟旺角,一於試吓掃QR Code落單好方便lunch set都好多選擇✨廚師發板初見壽司盛10件底層放咗乾冰,上枱時出哂煙好靚每件壽司都好大件,由廚師安排...好新鮮,一次過食唔同款式✨ 初見特上拉麵湯底係拉麵嘅靈魂,豬骨湯好香,唔會太鹹太油膩,粗身嘅麵質,滑嘟嘟幾彈牙又燒長長好大片、豬軟骨好軟腍、加埋牛肉份量好足料✨麵豉湯個湯好夠味,唔係好味精嗰種,仲加入好多海苔✨日本白桃果汁梳打有唔同口味嘅梳打 / 汽水,白桃味好香又夠汽

掃QR Code落單好方便

lunch set都好多選擇

廚師發板初見壽司盛10件

底層放咗乾冰,上枱時出哂煙好靚

每件壽司都好大件,由廚師安排...
好新鮮,一次過食唔同款式

✨ 初見特上拉麵

湯底係拉麵嘅靈魂,豬骨湯好香,唔會太鹹太油膩,
粗身嘅麵質,滑嘟嘟幾彈牙
又燒長長好大片、豬軟骨好軟腍、加埋牛肉份量好足料

✨麵豉湯

個湯好夠味,唔係好味精嗰種,仲加入好多海苔

✨日本白桃果汁梳打

有唔同口味嘅梳打 / 汽水,白桃味好香又夠汽
2022-10-27
午餐
2022-10-26 47 瀏覽
以前係荃灣都好有人氣既初見,係旺角開左分店,一於去捧下場。裝修風格好有日本feel,初見香草吉列牛,配白飯溏心蛋,有埋個石燒既爐,非常之講究,香草好入味,牛肉都高質,夠鮮嫩又無根,日式鐵板煎雞軟骨餃子,好味!我為左更加脆口,加埋上個石燒到煎,安格斯牛肉鍋跟味僧湯底,好足料,牛肉都唔會肥,靚料!轉埋鳥冬,配埋野菜、冬菇、金菇都好正!整體用餐感覺良好,店員都好友善,會問我地需唔需要杯水?下次都會再返來食👍🏻!

2022-10-24
2022-10-25 56 瀏覽
好耐冇食吉列牛🤤1. 初見香草吉列牛配白飯 $144可以轉埋素飯 個吉列牛嘅油脂比例分布得幾靚幾均勻 落去燒都幾香口 入口即溶咁 記住點埋鹽調味 咁個牛味牛香就出哂黎 配飯食一流2. 什錦海鮮 龍蝦湯煱配白飯 $76一個鍋可以滿足一個人打下邊爐嘅小願望 個龍蝦湯都幾濃 都幾多海鮮 有蝦有青口 有三文魚 都幾特別 未見過三文魚可以淥一淥 配埋飯食十分飽………………………..🌝午餐set都算抵食 包埋嘢飲 🌚小店位置唔多………………………..
好耐冇食吉列牛🤤

1. 初見香草吉列牛配白飯 $144

2. 什錦海鮮 龍蝦湯煱配白飯 $76

………………………..
🌝午餐set都算抵食 包埋嘢飲
🌚小店位置唔多
………………………..
2022-10-23 94 瀏覽

初見香草吉列牛 $146

季節海鮮鍋 $96
2022-10-21
15 分鐘 (堂食)
2022-10-23 922 瀏覽
-初見🍽-旺角朗豪坊後面新開超抵食又高質既日本餐廳😌初見本身係荃灣已經係非常出名今次揀左係旺角開分店☝️-初見香草吉列牛 $146吉列牛我諗大家都好熟識就係有個石板燒熱俾你慢慢煎牛熟成度可以自己調節😉香草吉列牛好特別會用左香草包住個牛再炸😍牛肉入口即溶其實就算你煎耐左都唔會韌👍唔想食白飯可以加$8要味素小編認為呢$8唔可以慳🤣-季節海鮮鍋 $96海鮮鍋係龍蝦湯底只可以話小編只要見到係龍蝦都會點🤣佢海鮮鍋有超多海鮮例如虎蝦/海蝦/三文魚/青口/帆立貝/蜆/魷魚糕等等除咗海鮮本身個鍋都有菜/金菇/芋絲/豆腐/蒟蒻😍個鍋細細個但有勁多配料😋唔想食飯可以轉讚岐烏冬打邊爐梗係要食烏冬啦!佢個烏冬另外用白湯上但小編有個tips就係將半個烏冬放去龍蝦湯度😋😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 旺角上海街511號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_旺角#foodieluveat_日本菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hk
初見🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_旺角
#foodieluveat_日本菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #日本菜 #日本吉列牛 #石燒牛 #日式火鍋 #日本料理 #壽司 #旺角 #旺角日本菜
2022-10-21
  • 初見香草吉列牛
之前係荃灣見到大排長龍人氣滿滿嘅初見,原來旺角而家都有分店啦❤️~~餐飯嘅通風位都做得好好,食完一啲油煙味都冇😌😌唔好以為佢只係得石燒牛食,菜單上面都有唔少日式料理😚有唔同類型嘅鍋物、拉面、蛋包飯,連日式漢堡都可以係呢到食到🥺🥢初見香草吉列牛 $138平時都食唔少吉列牛,呢到嘅吉列牛比較獨特,吉列牛比香草緊緊咁包住🤤🤤燒之前將細碟嘅脂肪當油咁搽上係燒石到,可以拎吉列牛咁冇易痴底🥰🥰將肉輕輕放上燒石上煎一陣就已經食到,煎嘅時間仲有悅耳嘅節節聲🙈🙈未食已經令人好期待🥺煎熟後嘅吉列牛仍舊能保持到肉汁,外脆內軟☺️同香草嘅配搭幾新鮮🥰🥢安格斯牛肉豚骨湯拉麵 $70豚骨湯湯底係奶白色,味道清清甜甜👅拉麵好入味,吸收左唔少湯嘅精華👍🏻👍🏻而安格斯牛肉份量都唔少☺️☺️食得出好濃郁嘅牛味🤤🤤裡面仲有唔少嘅粟米粒、昆布☺️咬落去增添左唔少口感😌😌

🥢初見香草吉列牛 $138

🥢安格斯牛肉豚骨湯拉麵 $70
2022-10-21 64 瀏覽
朋友們表示出色好味,我未曾試過,當然要朋友帶吓路。講真,真的不易找,對不熟路的我,好在朋友叻,三兩吓就帶我到達。真心樣樣都想試,火鍋類,刺身飯,咖啡飯,拉麵,燒牛肉……朋友表示上次到訪,一眾人也讚好,那麼令我更難選擇。還好,朋友願意開心share,令人興奮。我們點燒汁和牛肉漢堡配薯條,什錦海鮮配龍蝦湯火鍋,鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜,式炸吉列豬扒飯。飲品有汽水類及熱百爵茶,玫瑰花茶,真開心。燒汁和牛肉漢堡配薯條:嗰包都烤過,切時超脆,牛肉漢堡份量足,好味什錦海鮮配龍蝦湯火鍋:必選,冇嘢講座好好味鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜:牛肉剛好粉嫩,仲有炸蒜片,超香,什菌椰菜多唔油夠健康日式炸吉列豬扒飯:超脆炸漿薄,唔油膩,豬扒肉厚juice 好味好在朋友一起分享,但都要去多幾次先可以樣樣都試到,明日再去。

朋友們表示[初見]出色好味,我未曾試過,當然要朋友帶吓路。講真,真的不易找,對不熟路的我,好在朋友叻,三兩吓就帶我到達。

到訪,一眾人也讚好,那麼令我更難選擇。

什錦海鮮配龍蝦湯火鍋:必選,冇嘢講座好好味

2022-10-20 45 瀏覽
旺角朗豪坊後面上海街初見日式料理餐廳走大眾性價比高路線雖然地方唔算大但小店性價比高菜色選擇多,無論是刺身飯,或是燒肉,以及拉麵烏冬,還是鍋物都應有盡有又有各種日式小吃,無論是老或嫩,總有款式合心意。-初見特上 拉麵轉讚岐烏冬 碗烏冬超多配料 有齊叉燒,牛肉,豬軟骨叉燒有微微燒燒過,帶出豬油香牛肉也不算老豬軟骨炆得淋又入味讚岐烏冬 煙煙韌韌,配埋豬骨湯底好食。-雜錦海鮮龍蝦湯鍋配白飯呢個龍蝦湯鍋都幾好食配料豐富,青口,大蝦,海鮮,三文魚, 仲有好多娃娃菜金菇冬菇係底龍蝦湯煲過 雜菜更顯雜菜嘅清甜最尾倒埋個白飯落去同龍蝦湯一齊再煮過超好食-另外仲叫左 章魚小丸子 外皮燒得脆口入面嫩嫩的仲有木魚碎喺上高飄阿飄I like it呢度所有午市套餐都包飲品,有凍有熱, 悉隨專便

旺角朗豪坊後面上海街初見
日式料理餐廳走大眾性價比高路線
雖然地方唔算大
但小店性價比高菜色選擇多,
無論是刺身飯,或是燒肉,以及拉麵烏冬,還是鍋物都應有盡有
又有各種日式小吃,
無論是老或嫩,總有款式合心意。

初見特上 拉麵轉讚岐烏冬
碗烏冬超多配料

有齊叉燒,牛肉,豬軟骨

叉燒有微微燒燒過,帶出豬油香

牛肉也不算老

豬軟骨炆得淋又入味
讚岐烏冬 煙煙韌韌,配埋豬骨湯底好食。

雜錦海鮮龍蝦湯鍋配白飯

呢個龍蝦湯鍋都幾好食

龍蝦湯煲過 雜菜更顯雜菜嘅清甜

最尾倒埋個白飯落去同龍蝦湯一齊再煮過超好食

另外仲叫左 章魚小丸子 外皮燒得脆口入面嫩嫩的

仲有木魚碎喺上高飄阿飄
I like it

呢度所有午市套餐都包飲品,有凍有熱, 悉隨專便
2022-10-19 41 瀏覽
係朗豪坊睇完戲,係附近搵食,經過俾個eye catching 的草牆吸咗晴。睇下menu 有吉列牛食😍即入!.🟥香草吉列牛定食 $146 🟧日本食完一次吉列牛就念念不忘,今次仲係演變版有香草。脆脆嘅香草外層配上軟嫩的牛肉,首先有一塊牛脂俾你擦一擦石板,牛油香噴噴,跟住放上牛肉片於熱石板,咋咋聲鍾意幾成熟就幾成熟,自己控制😎牛味未算太濃但配上岩鹽醬剛好,仲特登加咗個飯素,好惹味.🟨安格斯牛肉鍋 $96🟩初時見到牛肉鍋以為壽喜燒湯底,原來係麵豉湯湯底🤣不過無減質素,牛肉都多雪花而肉質粉嫩,呢個價錢食到實在性價比高!另轉咗飯做烏冬,今次係豬骨湯底,唔需要特別放落鍋裡煮,淨食都可.🟦轉套餐 加$38🟪轉套餐包飲品,刺身及湯。刺身有三文魚,帶子及油甘魚,肥美厚切仲要鮮甜🤩而湯可以揀面豉湯或南瓜湯,南瓜湯夠濃郁綿滑🥰仲有沙律添,食到好滿足,所以套餐又係抵加!.menu 好有詩意,節錄很多詩句。或者店主都想大家對餐廳的印象,及不論是對人對事,就是每次都如初見般美好,保持初心。
🟥香草吉列牛定食 $146 🟧
🟨安格斯牛肉鍋 $96🟩
🟦轉套餐 加$38🟪
2022-10-18 39 瀏覽
今日同朋友去左旺角行街,見到呢間店又可以燒肉和火煱,决定每人一人選一個😀初見香草吉列牛🥩 $138 這個餐有塊鐵板,店員話肥膏放在鐵板之後就可以放生的吉列牛肉去燒,大約烤一分多鐘就巳經熟,肉質鮮嫩,燒過後,香草味更為濃烈,再配上獨有醬汁,或在烤的時候撒上少許的鹽也很惹味。我特定將飯轉為烏冬,糖心蛋半生不熟,但一咬去蛋香四溢,是不錯選擇安格斯牛肉鍋 🥘 $88牛肉肉質鲜嫩而不油膩,柔軟可口,鍋裹也有蔬菜,金菇,蘿蔔,烏絲,材料十分豐富,配埋飯,簡直一流。性價比也算高,每人大约140元,而且有不同選擇,滿足大家食慾,哈哈

初見香草吉列牛🥩 $138

安格斯牛肉鍋 🥘 $88