去朗豪坊睇戲,當然要順便去埋附近搵美食。今日我同友人一齊去食日本吉列牛,而呢間「初見」之前我已經喺荃灣食過,今日佢到旺角開分店,當然唔可以錯過。我好鍾意哋店鋪嘅名,好似時刻提醒我哋要懷有初心,若果係咁樣嘅話人生真係非常美好。當日,我哋9點入座,而舖頭幾寬敞舒適,座位安排得唔錯,仲可以自己scan QR code落單。我同朋友就order左初見香草吉列牛($146),再加$8轉拉麵🍜。用黎上枱嘅石板喺上枱嘅時候已經預先預熱左,我哋可以直接放啲牛肉上去。綠色脆吉列皮包住鮮紅色嘅牛扒,呢種顏色配搭好特別,肥瘦亦十分均勻。當你放上去一陣之後,內裏就會變成粉嫩色,咁就可以食得啦!我最鍾意嘅係可以自己控制熟度,而且一啖容易入口,十分嫩滑,吉列皮煎好之後亦都好脆。而拉麵配上鮮味豚骨湯底, 仲有半熟開邊溫泉蛋,真係好滋味。另外,我都加左碟什錦魚生沙律($52),有不同款式嘅刺身切粒,例如三文魚、吞拿魚等,配上沙律,食喺黎好清新。