2022-11-16 23 瀏覽
相約朋友於初見吃lunch, 可能時間尚早的關係,12點半餐廳都唔係幾多人,試左安格斯牛肉味噌鍋,每張枱上都設有電磁爐好方便,爐都熱得快,鍋黎左無幾耐已經滾得起,安格斯牛肉無雪味,入口軟滑幾鮮味,好鐘意佢個醬汁,沾上醬汁好好味,仲有好多配菜,有冬菇,鳴門卷,豆腐&椰菜,配白飯岩哂。

2022-11-16 32 瀏覽
初見係荃灣個陣已經想試,但唔係住附近一直未有機會食到,但最近發現係旺角開左分店,所以即刻約朋友黎食。初見香草吉列牛 $138初見既signature 菜式,差唔多每枱都有人叫,牛肉外層用左香草吉列脆漿包住,然後先炸1分鐘,再根據自己想食既熟度係石板上慢慢煎,食落外皮香脆,肉質嫩,點埋特別調製既醬汁食,味道岩岩好。安格斯牛肉鍋 (配讚岐烏冬) $96 +套餐 (刺身,日式麵豉湯,飲品) $38一人份既牛肉鍋都幾足料,牛肉大約有7、8塊,唔會太肥,鍋入面配菜都幾豐富,有娃娃菜、金菇、蘿蔔、鳴門卷、芋絲、蒟蒻、豆腐同冬菇,烏冬都好大碗,用左豬骨湯底,就咁食都好夠味。我地加左$38升級做套餐,有刺身,湯同飲品,三文魚刺身好肥美。

初見香草吉列牛 $138

安格斯牛肉鍋 (配讚岐烏冬) $96
+套餐 (刺身,日式麵豉湯,飲品) $38

2022-11-14 62 瀏覽
去完朗豪坊睇戲,唔想喺商場餐廳迫人等位,我同老公就行咗出附近砵蘭街搵嘢食。砵蘭街其實都幾多嘢食,揀到我眼都花😵‍💫,最後揀咗呢間門口簡單得嚟又幾有特色嘅餐廳-初見。 初見香草吉列牛🐮:包白飯同埋溏心蛋。溏心蛋望落賣相就一般,不過都夠流心。加$38可以升級套餐,會有刺身、湯同飲品。吉列牛上檯嘅時候係生嘅,之後自行放上鐵板上燒,可以調校自己鍾意食嘅生熟度。每塊牛除咗有麵包糠炸粉之外,亦包住一層香草,帶點香味,牛肉肉味頗為濃郁,肉質鮮嫩,燒兩燒表面微焦,單食或送飯都一流。 日式咖喱吉列豬扒拼白飯🐷🥘:吉列豬扒炸到金黃香脆,夠熱又鬆軟,日式咖喱甜甜哋又唔辣,係我鍾意嘅㗎道呀。

2022-10-19
2022-11-13 30 瀏覽
今次同朋友黎到旺角朗豪坊附近呢間日式餐廳,入面唔係好大,但裝修幾靚,而且幾乾淨👍🏻👍🏻👍🏻餐牌選擇好多,有和牛、石燒、火鍋,魚生飯都有🤤🤤仲有唔同嘅小食😚火鍋可以加$38升級做套餐,鍾意食辣嘅朋友仲可以加$5轉做地獄湯😈😈😈除咗白飯,仲有拉麵、烏冬、日式味素飯可以轉👍🏻👍🏻🧡初見香草吉列牛 $138 配白飯、溏心蛋超好食!!而且份量好足夠🥹🥹啲牛煎緊嗰陣超級香,煎完咬落好鮮嫩同好juicy,配白飯同溏心蛋,感覺好滿足!🧡季節海鮮鍋$88海鮮湯配白飯轉地獄湯+$5添加日式味素+$8呢個鍋真係好足料,有蝦、帶子、青口、蜆、魷魚等,而且特別想讚個地獄湯,做得好出色,夠辣夠味,忍唔住飲多幾啖🤣🤣🤣

🧡初見香草吉列牛 $138 配白飯、溏心蛋

🧡季節海鮮鍋$88海鮮湯配白飯
轉地獄湯+$5
添加日式味素+$8
2022-11-12 846 瀏覽
石燒牛熱潮真的停不了,越來越多以這種作招徠的餐廳,各有自家特色,要數最先在本地打出名堂,這次分享的絕對是其一,而且最近更加衝出新界,來到旺角開新店初見香草吉列牛配白飯及溏心蛋 $138(轉稻庭烏冬 +$8)(轉套餐包刺身、湯、飲品 +$38)(轉日本波子汽水 +$4)仙氣壽司盛 $158(轉套餐包刺身、湯、飲品 +$38)來店家吃晚餐都可以額外付錢轉成套餐,有刺身、餐湯跟飲品供應~ 刺身有點令人喜出望外,有三文魚、帶子跟油甘魚,新鮮甜美!餐湯有南瓜湯跟味噌湯可選,意想不到作為西湯的南瓜湯都可以做得這麼好~ 而主菜方面,來到這店必點最具人氣也最受歡迎的signature food! 這個吉列牛最大特點,就是牛肉四周沾上滿滿的香草,每件牛的厚度都切得剛好,雪花紋理分佈平均,輕輕一燒就已經足夠,肉質柔嫩多汁,口感嫩滑,牛味濃郁,表層的香草又會令牛肉變得清新,簡單用鹽調味已經很好吃!此個套餐本來會配一碗白飯,不過我們選配了稻庭烏冬,濃郁的豬骨湯配上滑溜的烏冬麵,再吃一口香草吉列牛,配搭很好~另一款就賣相先勝,因為店員將不停散發「仙氣」的壽司端上檯的一刻真的要相機先吃!緊記找緊乾冰的尾巴,因為「
仙氣壽司盛 $158
(轉套餐包刺身、湯、飲品 +$38)

另一款就賣相先勝,因為店員將不停散發「仙氣」的壽司端上檯的一刻真的要相機先吃!緊記找緊乾冰的尾巴,因為「仙氣」是說走就走啊~ 壽司8件,款式有熟蝦、北寄貝、帆立貝、墨魚、三文魚等,每件壽司都是比較大件,刺司都是鮮味十足,份量絕對足夠,這個價格來說CP值很高啊~
店家位於旺角鄰近某大商場,所以非常易找,裝潢偏去簡約日本風,因樓底較高空間感比較好;座位不算多但寬闊,每檯都設有電爐方便吃鍋物的客人使用
店家除了石燒牛跟壽司供應外,還有多種日式美食選擇,總會找到心頭好,而且CP值不錯,難怪荃灣本店每天都如此熱鬧,現在可以來旺角新店,更加方便居住港九的顧客了~
2022-10-28
2022-11-11 47 瀏覽
初見 (旺角)📍旺角上海街511號地舖荃灣分店開咗一段時間,有好多好評,似乎屬於高分餐廳!見到佢係旺角最近開咗分店,咁就腳就趁lunch去幫襯下😊午餐menu都算多選擇,有燒物,煱物,壽司,丼飯,意粉,漢堡,湯麵,咖喱飯等,價錢亦都幾親民!👩‍🍳 鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜 $80牛肉粒份量多又好味!平平地本身冇乜期望,但肉味濃似安格斯質素!炒什菌椰菜正常發擇,蔬菜同肉類比較平均👍🏻👩‍🍳 特選海皇蟹刺身丼 $98呢個價錢包含左多種料,有帶子,松葉蟹肉,吞拿魚蓉,蟹膏,同埋海膽!每樣份量都多而且味道算新鮮,飯底係傳統丼飯嘅珍珠醋飯底,質素合乎預期👍🏻
初見 (旺角)
📍旺角上海街511號地舖

👩‍🍳 鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜 $80

👩‍🍳 特選海皇蟹刺身丼 $98

2022-11-11
2022-11-11 86 瀏覽
「初見」在荃灣非常有名氣,知道旺角開左分店所以專登來一試。店舖地方唔大,不過裝修都幾有特色,鍾意佢部分位置有2層高嘅樓底,木系裝潢做主調,配搭綠色植物好有田園風格。午市套餐好多樣化而且價錢大眾化,有日式咖喱飯、豚骨拉麵、剌身壽司、燒物、煱物,竟然仲有漢堡添! 我哋就叫左個海鮮丼同一個炒牛肉粒。特選海皇蟹刺身丼 $98啲個海鮮丼飯夠晒豐富,有帶子、松藥蟹肉、吞拿魚蓉,蟹膏、海膽,咁嘅價錢有咁多刺身真係好抵食👍🏻👍🏻 跟餐仲有碗麵豉湯添。鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜 $80初頭以為會係鐵板上,原來已經炒好用木盤送上,賣相都唔錯。牛肉係勁有肉味而且夠淋好好味,用來送飯真係一流👍🏻 炒什菌椰菜份量都唔少,食完夠晒飽飽。温馨提示:托底嘅牛油紙比較薄,好容易會整爛,一不小心就會連椰菜一齊放埋入口,食嘅時候要注意😅跟餐仲有兩杯野飲,冷熱飲品都唔洗加錢。不過要注意餐廳係收加一服務費。

特選海皇蟹刺身丼 $98

鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜
凍柚子蜜
精選花茶
2022-11-09 30 瀏覽
荃灣人氣日系文青最近在旺角登陸🍀🍀午市套餐種類豐富 真係樣樣都好想食😚#美國安格斯牛肉味噌湯鍋大塊安格斯牛肉舖滿成個湯鍋😚血色紅潤😍 肉味👌 口感豐富😋除咗牛肉外 還有蔬菜同幾種鍋物配料👍可配白飯 加$6.00 配咗個讚岐烏冬🍜奶白色豬骨湯底 厚身滑膩 奶味香濃😚微涼嘅天氣 食個暖笠笠既火鍋最好不過😋#板燒美國雪花牛肉 (加$6.00轉豬骨湯拉麵)油花👌牛肉差不多有八塊👍另外蔬菜配料有冬菇 雞髀菇 南瓜片🥬牛肉軟嫩 牛味十足 整個口腔滋滋冒油🤤

荃灣人氣日系文青最近在旺角登陸🍀🍀

除咗牛肉外 還有蔬菜同幾種鍋物配料👍
可配白飯 加$6.00 配咗個讚岐烏冬🍜
奶白色豬骨湯底 厚身滑膩 奶味香濃😚
微涼嘅天氣 食個暖笠笠既火鍋最好不過😋

#板燒美國雪花牛肉 (加$6.00轉豬骨湯拉麵)

油花👌牛肉差不多有八塊👍
另外蔬菜配料有冬菇 雞髀菇 南瓜片🥬
牛肉軟嫩 牛味十足 整個口腔滋滋冒油🤤

2022-11-08
由荃灣開到嚟旺角,為人熟悉嘅「初見」係上海街開咗新分店🍴 同樣主打各式各樣日式料理🍱 由拉麵、刺身丼飯到鍋物、烤肉等應有盡有👍🏻 每張檯都有個細細鍋爐位,二人檯放兩個套餐已經有啲擠迫,坐得亦唔舒服要就住就住🤨 優點係上菜快👍🏻《 初見香草吉列牛 》 $138 4 / 5初見𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦之一,香草吉列牛四邊香脆仲有啖啖清香😋 不過份量真係較細份,每片牛大細都好似張𝘚𝘋卡咁🤥 食起黎口感欠奉~ +$8 將白飯轉為讚岐烏冬,正常發揮幾彈牙👍🏻《 初見特上·豚骨湯拉麵🍜 》 $88 2.5 / 5大大碗配料有齊豬軟骨、牛肉同豚肉叉燒,性價比幾高😳 豬軟骨好入味,係肉質有啲鬆散,叉燒雖然薄,但都有三大片好足料👍🏻 可惜拉麵最重要嘅湯頭同麵質就令人失望😮‍💨 尤其拉麵淋得黎痴到成個麵餅咁,欠缺筋度😣 食落仲有少少酸……《 初見邪惡炸薯條 》 $58 3.5 / 5超大份三個人𝘚𝘩𝘢𝘳𝘦都綽綽有餘!傾盆嘅鹹蛋黃碎份量足,但就差咁啲鹹香,薯條香脆,但反而夾唔到鹹蛋黃嘅味道😵 +$38轉套餐多一碗南瓜湯、刺身同花茶,南瓜湯好𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩同清甜,而刺身亦新鮮👍🏻整體而言烤肉不錯,其餘以量取勝,選

《 初見香草吉列牛 》 $138 4 / 5

不過份量真係較細份,每片牛大細都好似張𝘚𝘋卡咁🤥

初見特上·豚骨湯拉麵

《 初見特上·豚骨湯拉麵🍜 》 $88 2.5 / 5
初見邪惡炸薯條

《 初見邪惡炸薯條 》 $58 3.5 / 5

整體而言烤肉不錯,其餘以量取勝,選擇多,價錢合理🍴

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
———————————————
初見邪惡炸薯條
2022-11-06 52 瀏覽
收工同朋友搵飯食,見到呢間店裝修得好靚😆「初見」店名都好有情調,即刻排隊試試,見到裡面好多人都食得好開心,真係流晒口水🥰🥰未等到位我先睇定Menu~有刺身,壽司,鍋物,仲有意粉,想食既都有得食!初見香草🌿吉列牛(配白飯)💰138睇到Menu第一眼我就決定要點佢!賣相真係好吸引!香菜包裹住牛,可以鐵板燒🔥,新鮮即食!想幾成熟就可以幾成熟😆燒到大概7成熟,點啲鹽,一啖入口,牛味十足!陪埋香草🌿將佢牛味引出黎,好滿足!可以配埋啖飯,入肚!正!煙三文魚明太子炒扁意粉💰98 + 刺身.南瓜湯.飲品💰38估唔到佢意粉都好出色☺️佢三文魚既料好足,醬汁濃郁,意粉沾滿左明太子同忌廉汁,意粉有韌勁同彈性😆好飽肚因為我地得兩個人食得唔多,叫唔到刺身,所以加左+38 要份小刺身同埋飲品,刺身係三文魚腩+🐟魚,好信息😊特別滿足我食刺身既喜好😆推薦推薦
收工同朋友搵飯食,見到呢間店裝修得好靚😆「初見」店名都好有情調,即刻排隊試試,見到裡面好多人都食得好開心,真係流晒口水🥰🥰未等到位我先睇定Menu~有刺身壽司,鍋物,仲有意粉,想食既都有得食!

初見香草🌿吉列牛(配白飯)💰138

煙三文魚明太子炒扁意粉💰98
+ 刺身.南瓜湯.飲品💰38

• 初見香草吉列牛
旺角分店開咗短短三個月,已經幫襯過幾次。食材新鮮,價錢合理,老闆好好人。今日我哋食咗四個餐:原條蒲燒鰻魚飯前菜配白飯、廚師發板初見壽司盛、特選海皇蟹刺身丼、日本A四和牛西冷。我覺得樣樣都好好食😋😋😋值得推介。😊😊😊
旺角分店開咗短短三個月,已經幫襯過幾次。
食材新鮮,價錢合理,老闆好好人。
今日我哋食咗四個餐:
原條蒲燒鰻魚飯前菜配白飯、
廚師發板初見壽司盛、
特選海皇蟹刺身丼、
日本A四和牛西冷。
我覺得樣樣都好好食😋😋😋
值得推介。😊😊😊
2022-11-05 26 瀏覽
- 人生若只如初見 If life were only like the moment we first met -初見呢間餐廳我都估唔到原來有咁多嘢食 細細間鋪咁多不同類型嘅食品 有壽司刺身 鐵板燒 日式火鍋 丼飯 等等 🍡🍱🍣🥘🥗🥙天氣開始涼梗係食日式火鍋啦 總共有三個選擇 季節海鮮鍋🐙🦐🐟 椰菜豆腐鍋🥬🌽安格斯牛肉鍋 可以追加牛肉海鮮及雜菇🥩 火鍋本身跟白飯 🍚,但係可以轉拉麵 烏冬 🫕 今次就試咗海鮮鍋 $88 有蝦 八爪魚 三文魚 元貝 青口 同蔬菜 全部都好新鮮 一人一鍋份量其實都幾好 唔使就其他人自己想食啲咩就叫咩 ,或者可以叫埋其他食物 令到餐飯更豐富 當然我都有加小食 因為選擇太多,最後決定咗特選小食拼盤 $98 一口芝士 餃子 明太子雞翼 甘要子薯餅、樣樣都有 😏 食完兩樣嘢已經好飽 溫馨提示❗️如果大家有興趣去試吓的話 我建議大家預訂座位 因為間舖不算太大 座位有限

2022-11-04
2022-11-03 28 瀏覽
今日去旺角拎完蛋糕之後行過竟然見到原來朗豪坊後面開咗一間新嘅餐廳,仲要去荃灣都有嘅初見!太好啦,之前同朋友去過初見都覺得過返尋味,估唔到而家旺角都有咁方便。入到去呢度同荃灣嗰間一樣都係樓底高有個草牆,呢度更加先進嘅係每張枱都有啲打邊爐嘅位,咁食鍋物嘅話就唔使再點火啦。由於好耐冇食魚生,我叫咗個三文魚親子丼,男朋友就叫咗個烏冬面,另外再加多個沙律。沙律,估唔到份量咁多!而且呢個沙律非常足料,你會見到上面有好多唔同嘅魚生刺身,唔係一般嘅沙律!胡麻醬生菜同埋魚生加埋嘅口感非常好,味道亦都好好味魚生飯嘅魚生份量非常之多,每片都好似而且大大片,上面隻蟹子亦都係高質嘅,好鮮甜,而且比一般嘅大粒,感覺係高質嘅貨源!我都試咗男朋友碗烏冬,佢嘅麵條彈牙,烏冬嘅汁夠濃,好好味。初見真係品質保證,好味。

我都試咗男朋友碗烏冬,佢嘅麵條彈牙,烏冬嘅汁夠濃,好好味。

初見真係品質保證,好味。
2022-11-03 36 瀏覽
今日去旺角行街,閨蜜話行到累累地就去間餐廳食野休息下,比我地發現左呢間餐廳就入去試下。首先我地點左個季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯)呢個湯底係必食既,非常香濃既龍蝦湯,味道非常好,我個人十分喜愛,一定要試下。海鮮既種類繁多,有蝦,八爪魚,青口,三文魚,蜆……非常新鮮。龍蝦湯撈飯食,真係好享受。必食之選。另一款係安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)再加配蛋。呢個係麵豉湯,大家都食過味道唔使我多講。安格斯牛肉非常夠份量。大大塊份量都夠兩個人食。牛肉一啲都唔肥,肥瘦分佈好,口感一流,非常有牛既味道。閨蜜十分喜愛。

*✲゚*。🎃抵食人氣日本料理 旺角新分店💛之前去過荃灣分店食初見香草吉列牛 一直都想試埋啲鍋物咁啱見到旺角開咗新分店就嚟左食🙆🏻‍♀️
叫左個季節海鮮鍋 湯底係龍蝦湯🦞
另外個日式叉燒·豚骨湯拉麵 寫住係推介所以諗住試吓性價比好高 叉燒有兩大舊😆天氣開始凍 食鍋物同拉麵暖下胃啱哂😝加$38就可以升級套餐 有兩塊三文魚 兩塊劍魚刺身+湯 + 飲品👍🏻
不過我今次就冇加到🤣上次食過炸和風甘栗紫薯餅覺得好有驚喜😍所以今次叫左另一款 炸香草北海道南瓜餅外層炸到金黃色 咬落好脆冇油膩感👍🏻南瓜味好突出 同紫薯果款一樣咁正😋整體食物性價比幾高 值得回訪😆旺角分店座位唔係好多 建議book定位💁🏻‍♀️
-✨ 季節海鮮鍋($88)✨ 日式叉燒·豚骨湯拉麵 ($70)✨ 炸香草北海道南瓜餅 ($28/件)+10% service charge
-📍 初見創作料理 @shokenhk▫️旺角上海街511號舖地下(朗豪坊停車場斜對面)
▫️荃灣海霸街22號華達樓地下F舖

外層炸到金黃色 咬落好脆冇油膩感👍🏻
南瓜味好突出 同紫薯果款一樣咁正😋

整體食物性價比幾高 值得回訪😆
旺角分店座位唔係好多 建議book定位💁🏻‍♀️

✨ 季節海鮮鍋($88)
✨ 日式叉燒·豚骨湯拉麵 ($70)
✨ 炸香草北海道南瓜餅 ($28/件)
+10% service charge

📍 初見創作料理 @shokenhk
▫️旺角上海街511號舖地下(朗豪坊停車場斜對面)
▫️荃灣海霸街22號華達樓地下F舖