1K
去朗豪坊行街後唔想係商場食,就去了上海街睇睇,被呢間個名好特別嘅日本居酒屋吸引~「人生若只如初見」,見價錢好合理,選擇又多,生熟都有選擇,就去了。當晚都幾多人,但店員都安排得好快,等左陣就有位了。入到去聞到好多燒肉香😆不過都係簡單食野算了🌟火炙海膽帶子黑松露意大利飯- 呢款係fusion嘅款式,risotto 整得好食過部分西餐廳!海膽有海水味,味道幾新鮮,意大利飯係淋身texture,濃濃黑松露香好滋味😋🍜櫻花蝦海鮮•䐁骨湯拉麵- 配了地獄辣湯底,係辣得幾過癮之餘唔會辣到入唔到口,味道不錯。拉麵上配料如青口同蝦都出乎意料地幾新鮮有機會經過再來食性價比高日本菜!

🌟火炙海膽帶子黑松露意大利飯

🍜櫻花蝦海鮮•䐁骨湯拉麵

有機會經過再來食性價比高日本菜!
2022-12-02 59 瀏覽
今日又低幾度,食火鍋岩晒!兩個人食個鍋物,快靚正。沿路搵野食就見到旺角原新開了分店,環境乾淨企理,未來應該有二樓座位。入座率都八九成,差一點點要排隊,去過荃灣食,香草吉列牛是它最出名的款式之一。人均:$97.安格斯牛肉鍋味噌湯配白飯湯底是味噌湯,配牛肉食,有牛肉六大塊,點上特式醬汁好夾,湯內有椰菜、金菇、娃娃菜、豆腐、蒟蒻、獅子狗、冬菇,份量完夠食,平民價錢!.季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯季節海鮮分別有三隻蝦、蠔、青口、三文魚、蜆肉、魷魚,不夠湯可以加湯,加的都是龍蝦湯,$88來說真的抵食。.@shokenhk

今日又低幾度,食火鍋岩晒!兩個人食個鍋物,快靚正。

人均:$97
安格斯牛肉鍋味噌湯配白飯
季節海鮮鍋龍蝦湯配白飯
@shokenhk
2022-12-02
2022-12-01 35 瀏覽
呢日放工之後同朋友去左旺角呢間日本餐廳食dinner,餐廳位置好方便。打開餐牌,見到啲野食都幾抵。我地一人點左一樣野,首先係蟹籽三文魚刺專丼,只係88蚊,三文魚都幾新鮮,抵食之選。另外,仲點左季飾海鮮鍋(龍蝦湯配自飯),海鮮鍋好豐富,入面有好多料,包括蝦、帶子、青口、三文魚等海鮮,個鍋入面仲有好多蔬菜,包括冬菇、豆腐、芋絲、娃娃菜等,好健康,鍋下面有火煲住,一路食一路吹水,真係好開心。埋單都唔洗200蚊。

打開餐牌,見到啲野食都幾抵。
埋單都唔洗200蚊。
2022-11-30 38 瀏覽
呢間人氣日式料理餐廳,在旺角上海街開咗間分店,地址在朗豪坊後面,非常方便。之前見很多人在荃灣本店打卡,都已經很想一試,現在旺角分店這麼方便,當然來試他們最受歡迎的石燒牛呢!餐廳入邊座位不多,但係座位寬闊,樓低高坐得很舒服!每一個座位枱面都有電熱爐,食鍋物十分方便!📍初見香草吉列牛 $138這個石燒吉列牛是他們的招牌菜式,石燒牛大家都食得多,他的特別之處就是牛的四面有香草包住,件件厚切成正方形,雪花平均佈滿整片牛肉,放在石燒板上咋咋聲,聽聲都覺得美味,只需要兩面輕輕煎熟,點少少岩鹽及醬汁,入口鮮嫩充滿肉汁,充滿肉味,還有淡淡的油甘香,而四邊的香草使牛肉變得清香,配上白飯,簡直是無敵!每一塊慢慢地煎熟,然後立即放進口中,很讚!再加上付上的溏心蛋,醬汁及半生熟蛋黃都非常惹味!另外加錢要咗個櫻花汽水,是期間限定的,冰凍清甜,用來送這個吉列石燒牛非常之正!呢間人氣日式料理餐廳價錢合理,而且食物種類多,地點方便,下次一定會再來!

📍初見香草吉列牛 $138

2022-11-29 37 瀏覽
之前喺荃灣已經見過呢間餐廳🍴當時已經有少少興趣,估唔到今日俾我喺旺角見到🥰見價錢公道,環境又唔錯,真係要入去試吓☺️板燒美國雪花牛肉配白飯牛肉雪花勁靚,油脂及肉比例均勻,見到都已經流晒口水🤤🤤而且份量都唔少,佢跟餐仲配有南瓜及雞髀菇🥰特選海皇蟹刺身丼桃* 海膽味噌湯呢個睇相已經知道佢份量十足,有海膽、帆立貝、蟹膏、蟹籽、吞拿魚蓉及蟹柳,材料豐富🤩將佢哋搞拌食用,醬油都唔需要,已經勁香🤤🤤🤤日本玄米茶包精選花茶(熱)跟餐奉送飲品,我哋揀左兩杯茶,分別係玫瑰花茶同玄米茶,玫瑰花茶仲唔使加錢添,抵👍👍朋友燒用時放得太快太多📌 初見 (旺角)旺角上海街511號地舖佢哋環境真係幾舒服午餐set#高質燒肉 #和牛燒肉 #日式燒肉 #板燒牛 #美食推介 #燒肉推介 #牛肉控 #旺角美食 #旺角燒肉 #燒肉 #CP值高 #初見 #yummy #日本美食 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfo

板燒美國雪花牛肉配白飯

特選海皇蟹刺身
桃* 海膽
味噌湯

日本玄米茶包
精選花茶(熱)
朋友燒用時放得太快太多

📌 初見 (旺角)
旺角上海街511號地舖
佢哋環境真係幾舒服
午餐set

#高質燒肉 #和牛燒肉 #日式燒肉 #板燒牛 #美食推介 #燒肉推介 #牛肉控 #旺角美食 #旺角燒肉 #燒肉 #CP值高 #初見 #yummy #日本美食 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfoodiesunite #foodie #hkblogger
2022-11-24
  • 特選海皇蟹刺身丼
  • 板燒美國雪花牛肉配白飯
2022-11-28 21 瀏覽
在朗豪坊附近工作到晚餐時間,時間無多情況下經過剛好見到有人離開,終於有空位可以進來一試。小店地方不太大,是走大眾化平民路線,但多款式選擇🌱北海道帆立貝刺身3大粒原隻帆立貝,肉質新鮮爽口彈牙而且無雪味,好抵食。完全唔需要加佢個Wasabi同埋豉油,已經好足夠。🌱炸甘果紫薯餅/ 炸香草北海道南瓜餅 (雙拼) 炸物算是正常發揮,穩穩陣陣,雙拼兩款都可以吃到,可以一試🌱初見特上•豚骨拉麵我覺得似係大集匯拉麵,配料算多,有齊牛肉,叉燒,豬軟骨同埋半邊流心蛋。叉燒表面有被火槍燒過的痕跡,焦香表面入口油脂味重。牛肉被熱湯煮熟,也不會太柴皮🤣 而豬軟骨都煮得幾淋,入口隨即溶化。拉麵比較爽身有咬口,加埋豬骨湯剛剛好。🌱安格斯牛肉•豚骨湯拉麵多塊足料安格斯牛肉,牛肉味充足,加上濃味唔咸的豚骨,友人說,簡簡單單就是美,十分喜愛。

🌱北海道帆立貝刺身

🌱炸甘果紫薯餅/ 炸香草北海道南瓜餅 (雙拼)
炸物算是正常發揮,穩穩陣陣,雙拼兩款都可以吃到,可以一試

🌱初見特上•豚骨拉麵

🌱安格斯牛肉•豚骨湯拉麵

2022-11-25
2022-11-27 38 瀏覽
放假心思思,又想去食好嘢。今日放假又出咗去初見,食我最喜歡的海皇蟹刺身丼。上次老闆介紹的日本A4和牛西冷半價餐。我覺得好好食。我食完個海皇蟹刺身丼,忍唔住又加多左一個A4和牛西冷。和牛油脂豐富,口感超滿足。其實Menu裏面有好多花款,我每次選擇都心思思,樣樣都想試吓,花多眼亂。見到隔籬枱叫的煱物好似好吸引,下次想試吓。嚟緊天氣開始凍,啱晒。今日食咗:B1廚師發板壽司盛10件😋😋😋😋B6特選海皇蟹刺身丼😋😋😋😋A4和牛西冷2份😋😋😋😋😋芝士年糕😋😋😋😋1家3口食咗四個餐😂😂
放假心思思,又想去食好嘢。
今日放假又出咗去初見,食我最喜歡的海皇蟹刺身丼。
其實Menu裏面有好多花款,我每次選擇都心思思,
今日食咗:
1家3口食咗四個餐😂😂
  • 特選海皇蟹刺身丼
  • A4  和我西冷
2022-11-25 24 瀏覽
見到旺角開咗呢間新餐廳,所以夜晚同朋友嚟咗食。平日七點幾到都唔使排隊幾好!一入到餐廳已經聞到好大浸牛味!坐低咗之後睇個Menu勁多嘢都好想叫😂好似咩嘢食都有咁! 又有得打邊爐,吉列牛,魚生飯,意粉,咖喱飯,壽司…搞到我同我朋友都唔知食咩好😂😂😂最尾我同我朋友叫咗個香草吉列牛同埋牛肉鍋嘅火鍋。佢張枱都已經整好咗每人一個位都有個打邊爐嘅電磁爐~好方便!另外佢加$38就可以有刺身,湯(可簡麵豉湯或者南瓜湯)再加野飲。嘢飲方面叫咗個宇治抹茶同埋一個熱柚子蜜都唔使另外加錢!刺身嘅話就每人有total有4件🍣南瓜湯都幾好飲!另外我哋都叫咗個小食拼盤~我覺得最好食係一口芝士同埋紫薯薯餅!不過其實都食得出係來貨,但係都整得幾好食!香草吉列牛,我覺得幾靚!因為佢成條邊都係綠色!每邊煎十秒多再加啲鹽就覺得啱啱好啦😬都幾重牛味攞嚟送飯一流!不過我同我朋友都覺得冇乜香草味😂😂😂另外嗰牛肉火鍋我哋就覺得正常似出邊打邊爐嘅質素😂不過啲牛都特別多!個人認為下次可以試其他😌總括嚟講,係覺得個價錢好抵!會再返嚟食~因為實在太多嘢食啦😆😆同埋我覺得個吉列牛整得幾出色!

朋友約咗我喺旺角買護膚品,買完之後我哋一齊食晚餐,佢帶咗我嚟呢間小餐廳,佢話呢度嘅小火鍋同拉麵都幾好味。🐮🍲安格斯牛肉鍋配白飯 $88轉 Set 有 刺身+西式南瓜湯+飲品 +$38 有6片長條形嘅安格期牛肉,肥瘦適中,幾好牛肉味,用味道濃郁嘅味噌湯去 shabushabu, 更加惹味,仲可以自己控制生熟程度;鍋裏面又有好多蔬菜包括芋絲、大白菜、香菇、蒟蒻等🐟刺身新鮮簡單好食;南瓜湯都幾滑🍵飲品要咗日本宇治露茶包🐷🍜照燒豬軟骨・豚骨湯拉麵 $70 湯底奶白色,豬骨味濃郁;豬軟骨煮得好入味,亦都好軟熟,軟骨部份有少少脆,幾入味;拉麵 有啲彈牙,仲吸收豬軟骨濃湯,好美味呢間餐廳價錢合理,朋友同我一人揀一個餐跟住分享嚟食,我哋都食得好飽飽🤰😆。

🐮🍲安格斯牛肉鍋配白飯 $88
轉 Set 有 刺身+西式南瓜湯+飲品 +$38
🐟刺身新鮮簡單好食;南瓜湯都幾滑
🍵飲品要咗日本宇治露茶包

🐷🍜照燒豬軟骨・豚骨湯拉麵 $70

2022-11-23 25 瀏覽
之前在荃灣有看到過這間,經常有人在排隊的,想不到也開到來旺角了!今天看到沒什麼人,就趕緊進來吃吃看!日式炸吉列豬扒拉麵(60元)這個意外地有性價比,拉麵挺大的一碗,上面有筍,紫菜,粟米和半隻的糖心蛋,湯底是豬骨濃湯,然後再配上吉列豬扒,還很好地配有一小份的沙律!吉列豬扒炸得挺乾身,完全不油膩,吃起來外脆內軟的,豬扒肉質爽滑!而湯底的味道香濃,豬骨味香,因為有紫菜的關係,所以整體也會帶上香香的紫菜味!章魚燒(6粒)(38元)這個質素不錯,來到是非常熱的,吃起來是外脆內軟的,內裡有挺多的章魚,吃起來爽滑彈牙的!醬汁配料都是常見的,但這特別加上了蔥花,所以吃起來不會太油膩的感覺!

日式炸吉列豬扒拉麵(60元)

章魚燒(6粒)(38元)

位於旺角的日本料理店,早前在FB見到餐廳推出旺角分店限時優惠:日本A4和牛西冷原價半價$229,而用Openrice訂位亦有全單85折,各種優惠引誘下,所以決定ᴳᵒᴳᵒ & ᵀʳʸᵗʳʸ ˡᵘ~餐牌上所有餐點都可以+ $𝟥𝟪轉套餐,轉套餐後便包有一份刺身、湯及飲品;我點了一份燒物及鍋物,連同85折優惠結帳只需$433,這個價格來說CP值很高啊♬ 日本A4和牛西冷+套餐 ˜*°•  $𝟤𝟤𝟫 + $𝟥𝟪 = $𝟤𝟨𝟩職員會先上一個石鍋爐,讓食客自行放西冷在鐵板上燒,因此可以調校自己喜愛的生熟度;和牛西冷份量不少,西冷油花分佈密集,略略煎香後入口即溶,肉質柔嫩多汁,牛味濃郁且頗具咬感,吃完一盤也不會太油膩,非常好吃♬ 季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) +套餐  ˜*°• $88 + $𝟥𝟪 = $126季節海鮮鍋配料有青口,新鮮海蝦,虎蝦,三文魚,魷魚等等,配料算很豐盛,但龍蝦湯則比較淡口,不太能喝出龍蝦湯的鮮甜味,因此配料不太能吸收湯底精華,不夠惹味,也許轉配地獄湯會更濃郁更惹味;重點是此鍋只需$88,而配料部分亦很豐富,純吃鍋料已經很飽了,性價比其實算不錯

用餐優惠
優惠券
見到有一人火鍋仔,燒烤,刺身同意粉乜都有啲😂呢間係荃灣都有分店,仲成日好多人排隊旺角呢間係朗豪坊行入少少,幾易揾我地2個女仔食,就叫2樣野再加左2個$38 變套餐,有埋刺身4件、湯同野飲👍🌟三色刺身套餐每人有4片刺身2片三文魚1片油甘魚1片立魚三文魚同油甘魚都幾靚夠肥🤤🌟安格斯牛肉鍋 加8蚊轉烏冬一人鍋入面有蒟蒻、冬菇、娃娃菜、菇牛肉都有6-8片大大片,牛肉味濃唔薄另外附味噌醬汁點牛肉,呢個汁加分唔少👍🏻烏冬唔係生既,而係一碗煮好左有埋湯底🌟煙三文魚明太子炒扁意粉 $98👍🏻👍🏻呢個好好味呀我自己好鍾意白汁意粉扁意粉每一條都有黐住明太子同白汁白汁忌廉夠濃汁煙三文魚都有三片大大片2個食食到好飽🤓見到人叫刺身拼盤好靚,下次黎試下😛

見到有一人火鍋仔,燒烤,刺身同意粉
乜都有啲😂
呢間係荃灣都有分店,仲成日好多人排隊
旺角呢間係朗豪坊行入少少,幾易揾

🌟三色刺身

套餐每人有4片刺身
2片三文魚1片油甘魚1片立魚
三文魚同油甘魚都幾靚夠肥🤤

🌟安格斯牛肉鍋 加8蚊轉烏冬

一人鍋入面有蒟蒻、冬菇、娃娃菜、菇
牛肉都有6-8片大大片,牛肉味濃唔薄
另外附味噌醬汁點牛肉,呢個汁加分唔少👍🏻
烏冬唔係生既,而係一碗煮好左有埋湯底

🌟煙三文魚明太子炒扁意粉 $98👍🏻👍🏻

呢個好好味呀
我自己好鍾意白汁意粉
扁意粉每一條都有黐住明太子同白汁
白汁忌廉夠濃汁
煙三文魚都有三片大大片

2個食食到好飽🤓見到人叫刺身拼盤好靚,下次黎試下😛
2022-11-17
係朗豪坊附近,地點方便。Menu選擇都幾多元化,有意粉、漢堡、鍋物…係日式cafe style。🔸初見香草吉列牛 $138選用USDA Prine牛肉,屬美國最高級別,只有全美國最top 既2%牛先可以冠此級別。會配上牛油,先烘熱鐵板底,冇咁易燶,牛肉放上幾秒就轉色,翻轉煎多幾秒就食得。香草個四邊係唔使煎,本身已經脆脆地。牛味都重,油脂分佈疏而細,所以即使係吉列,食多幾件都唔覺油膩。另配白飯同溏心蛋,溏心蛋鹹鹹地,送飯幾好。🔸邪惡炸薯條 $58份量都幾多,厚切薯條即叫即炸,趁熱食,咬開好似流心咁,好薯蓉,一下唔小心就辣親條脷,但又停唔到口,好邪惡。面頭佈滿鹹蛋黃碎,但一定要趁熱食,唔係會有啲啲膩。

🔸初見香草吉列牛 $138

另配白飯同溏心蛋,溏心蛋鹹鹹地,送飯幾好。

🔸邪惡炸薯條 $58

2022-11-17
  • 初見香草吉列牛
  • 邪惡炸薯條
2022-11-18 33 瀏覽
初見 Shoken地址:旺角上海街511號地舖G/F, 511 Shanghai Street, Mong Kok石燒呢兩年係香港HIT 了起來, 初見一開是在荃灣是石燒打響名堂。石燒以外, 還有一系統列食品,如日本拉麵, 咖哩飯, 日風FUSION 意粉BURGER等美食。$88 季節海鮮鍋/龍蝦湯及白飯想喝熱湯, 鍋入面海鮮有三文魚, 蝦, 青口, 另外有蔬菜包括冬菇, 娃娃菜。龍蝦湯是偏清淡口味, 鍋料很豐富味道融合一起, 單是吃鍋料已飽了。友人則點了$95 初見傳統芝士蕃茄漢堡配炸薯條個burger 又幾好味,又無美式咁滯,仲有脆脆薯條食。人均消費$100, 而水準OK的, 疫情後能站得住腳又開分店的餐廳, 必有其賣點。
初見 Shoken
地址:旺角上海街511號地舖

$88 季節海鮮鍋/龍蝦湯及白飯

友人則點了
$95 初見傳統芝士蕃茄漢堡配炸薯條

個burger 又幾好味,又無美式咁滯,仲有脆脆薯條食。

2022-11-17 34 瀏覽
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 初見旺角上海街511號地舖/天氣涼涼地,想打邊爐又唔想太heavy, $100樓下嘅一人火鍋就啱哂!/🧃安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $88肥牛解哂凍,唔會仲冰到硬哂,6塊大大塊,肥瘦適中,血色夠紅,都有牛味。味噌湯咸香鮮味,送飯一流!想重口味啲可點泰式辣醬!/🧃季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯)$88有驚喜!海鮮款式多,份量好足!龍蝦湯超濃郁,勁正!第一次恰三文魚,半生熟咁食有種火炙feel!帶榖海蝦彈牙新鮮!鍋入面有大量蔬菜,仲有蒟蒻、芋絲、豆腐等等,食材非常多元化,值得一試!/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 初見