2023-03-14 48 瀏覽
聽聞荃灣嘅初見餐廳好耐,今日係旺角開左分店,即刻拉埋住附近嘅朋友陪我一試高下。火炙海膽帶子黑松露意大利飯,香草吉列牛,真係令人驚艷到唔知講咩好。先講火炙海膽帶子黑松露意大利飯啦,海膽嘅鮮味同帶子嘅口感,再加上黑松露香氣,真係好味到不得了。刺身就好新鮮,真係好想一口氣食哂。西式南瓜湯就更加香濃,真材實料,好好飲。香草吉列牛嘅肉質好嫩,幾乎係入口即溶,配上用香草整啲吉列邊,口感真係好豐富。烏冬同日式麵豉湯都好好味,烏冬又彈牙,麵豉湯有濃濃嘅日式風味。總括而言,初見餐廳環境舒適同服務親切,真係令我印象深刻,菜色豐富多樣,有burger,有刺身,又有拉麵。雖然我今次都未試到,下次返黎再試🤣

2023-03-14
5 分鐘 (堂食)
2023-03-11 48 瀏覽
之前食過佢嘅石燒牛,感覺好味道,今次試下佢哋其他食物先😍😍😍・ 季節海鮮鍋龍蝦湯配讚岐烏冬🍲 ($88 + 8)見到有海鮮鍋😍,價錢又算平,我就叫左嚟試下😌 本身配白飯,加8蚊有得轉讚岐烏冬🥳 我就轉左。果然不如所料,勁大份勁足料‼️海鮮包括: 魷魚🦑、魚肉🐟、蝦🦐、帆立貝、青口、蠔🦪,而火鍋入邊都好多料: 冬菇、金菇、豆腐、蒟蒻、白菜、獅子狗卷、日本魚蛋,營養豐富💯💯佢嘅龍蝦湯仲好有鮮味添🥰 令人越食越想食😌・ 季節海膽三文魚刺身丼🍣 ($128)呢個同樣足料😳因為滿滿嘅三文魚蓋過了飯😍上面嘅海膽幾鮮甜😋 夠新鮮!而且都幾大舊☺️ 同埋都幾surprise佢個飯原來係有落飯素😝 令到個飯唔會咁單調,配上少少壽司豉油、Wasabi,簡簡單單嘅配料,造就出好好食嘅刺身丼飯🤩・ 環境🏡雖然店面唔係話好大,但係我覺得坐得舒服,同埋裝修都靚🤓😋味道4.9/5🏡環境4.8/5🍽️服務4.8/5🙆🏻‍♀️再去4.9/5⭐️總體評分:19.4/20💰總消費: $246/2人(有加一)

・ 季節海鮮鍋龍蝦湯配讚岐烏冬🍲 ($88 + 8)

・ 季節海膽三文魚刺身丼🍣 ($128)

・ 環境🏡
雖然店面唔係話好大,但係我覺得坐得舒服,同埋裝修都靚🤓

😋味道4.9/5
🏡環境4.8/5
🍽️服務4.8/5
🙆🏻‍♀️再去4.9/5
⭐️總體評分:19.4/20
💰總消費: $246/2人(有加一)
2023-03-11 36 瀏覽
初見次次見親荃灣果間都好多人排隊,今日早放工喺旺角分店見到唔多人就試下。🥩香草吉列牛,外層吉列皮有微微香草味,唔算太重,都幾特別。牛扒睇落好新鮮,喺熱石煎兩煎都過癮,入口都鬆化Juicy。仲可以加錢轉讚岐烏冬,湯底係豬骨湯,烏冬彈牙,最後食到唔會淋。🍜日式叉燒豚骨湯拉麵,叉燒大大塊入口即溶,拉麵比較幼身,掛湯汁一流,有粟米、紫菜、海帶做配菜,都幾豐富。🥗青瓜蟹籽沙律,食完啲油脂豐富既肉類,食返啲青瓜絲清新一下,感覺係唔同啲。仲有大量蟹籽,脆卜卜口感。食少少蔬菜,又可以繼續enjoy 個吉列牛👍🏼
初見
今日約咗朋友去旺角打算食日本野,但因為本身約咗按摩所以想食快少少,就俾我openrice見到呢間人均$100-$200嘅餐廳。———————————————🌟初見香草吉列牛配白飯 $138 (轉拉麵+$8)呢個吉列牛係用石燒佢,有牛嘅油脂比您先塗一塗個石面先,然後就可以開始燒牛肉喇!吉列好香,唔會好厚皮,又可以自己控制熟成度,有得食又有得玩😆拉麵本身個湯底好濃,麵嘅硬度中等唔太特別,但整體都唔錯。.🌟安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $88牛肉鍋嘅性價比真係超高😍本身$88以為係果種好廉價嘅牛,但原來真係安格斯牛仲要份量都唔少,食落牛味都濃,隔離仲有一個特調醬汁酸酸甜甜比你點牛肉食。湯底唔算濃,但都足料,菜、金菇同豆腐果啲都齊曬。.🌟套餐+38 (包刺身+湯+飲品)呢個升級其實好抵,剌身有兩件三文魚、一件油廿魚同帆立貝,湯方面可以選擇麵豉湯或者南瓜湯,我個人簡咗南瓜湯,飲落好濃南瓜味,甜甜地而且一啲都唔稀。飲品方面相對就比較冇咩選擇,但成個套餐都係好抵。.🔸整體評價🔸服務方面都做得好好,出餐好快,而且店員都好好人。我燒肉嘅時候太慢所以個火熄左兩次,佢都好主動幫我換一個酒精啫喱。唯一唔好嘅地
———————————————
🌟初見香草吉列牛配白飯 $138 (轉拉麵+$8)
🌟安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $88
🌟套餐+38 (包刺身+湯+飲品)
🔸整體評價🔸
服務方面都做得好好,出餐好快,而且店員都好好人。我燒肉嘅時候太慢所以個火熄左兩次,佢都好主動幫我換一個酒精啫喱。唯一唔好嘅地方係張台好細,所以要成日執返好啲位,但係整體性價比真係好高👍🏻
2023-03-09 50 瀏覽
餐廳裝潢平實, 大多數係4人枱, 枱與枱之間有足夠距離, menu 上嘅款式都幾多, 有拉麵, 刺身, 鍋物, 漢堡, 咖哩等等。𓊈四式刺身丼 $𝟾𝟾𓊉四式刺身丼有三文魚, 油甘魚, 帶子, 甜蝦, 蟹籽, 甜蛋同蟹柳, 都幾豐富, 三文魚好肥美, 油甘魚幾鮮甜, 帶子厚身口感結實, 甜蝦都幾大隻, 壽司飯唔會太多, 加咗少少飯素, 味道更豐富。𓊈鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜 $𝟾𝟶𓊉份量真係好多, 不論椰菜, 雜菌定牛肉粒都好多呀。牛肉粒完全唔會靭, 粒粒都好juicy, 雜菌同椰菜都炒得好軟腍, 如果想食得濃味d, 可以蘸點側邊嘅燒汁, 味道會更香濃。𓆹 麵豉湯套餐包咗一碗麵豉湯, 熱辣辣, 味道屬正常發揮。𓆹 柚子蜜凍柚子蜜味道唔會太甜, 有淡淡柚子香味。𓆹 玄米茶如果唔想飲甜嘢, 可以揀茶包, 有玄米茶同花茶可以揀。

𓊈四式刺身丼 $𝟾𝟾𓊉

𓊈鐵板炒牛肉粒配炒什菌椰菜 $𝟾𝟶𓊉

𓆹 麵豉湯
套餐包咗一碗麵豉湯, 熱辣辣, 味道屬正常發揮。

𓆹 柚子蜜
凍柚子蜜味道唔會太甜, 有淡淡柚子香味。

𓆹 玄米茶
如果唔想飲甜嘢, 可以揀茶包, 有玄米茶同花茶可以揀。
2023-03-06 64 瀏覽
初見.......離遠比店名吸引,再睇埋餐牌好吸引,而且價又親民,就入去搵食安格斯牛肉鍋 $88安格斯牛肉份量都好多,牛肉味濃郁,而且湯窩內配料十足,有大量娃娃菜,金菇,白蘿蔔,竹輪,芋絲,豆腐,份量十足好抵食另加$8轉了讚岐烏冬火鍋配烏冬絕配,麵豉湯味濃櫻花蝦海鮮豚骨湯拉麵 $80豚骨湯味道香濃,採用了新鮮蝦及青口,拉麵爽口彈牙另加$38升級套餐包含了新鮮魚生片,南瓜湯,飲品魚生都好新鮮仲好厚身,好味道飲品款式眾多,加$20選了日本信洲蘋果汽水

安格斯牛肉鍋 $88

另加$8轉了讚岐烏冬
火鍋配烏冬絕配,麵豉湯味濃

櫻花蝦海鮮豚骨湯拉麵 $80
豚骨湯味道香濃,採用了新鮮蝦及青口,拉麵爽口彈牙

另加$38升級套餐
包含了新鮮魚生片,南瓜湯,飲品
魚生都好新鮮仲好厚身,好味道

飲品款式眾多,加$20選了日本信洲蘋果汽水

2023-03-05 59 瀏覽
係朗豪坊附近上海街一帶都有唔少餐廳今日經過見到門面寫住『初見』嘅餐廳原來係荃灣果間日本菜嘅分店裡面有刺身 壽司 燒物 鍋物 拉麵等等而且價錢親民 值得一試有幾款菜式都想試花多眼亂今次先食佢石上燒吉列牛可以加$38升級至套餐有刺身 湯 飲品而吉列牛配飯之外可以轉烏冬牛嘅份量都適中 有綠色嘅香草包住咁燒幾耐就視乎返你要幾成熟去控制而佢個醬汁有啲薑味幾特別 雖然剩係食牛但都好餸飯另外點左份刺身丼三文魚刺身都幾厚肉大件抵食仲要鋪面白飯上食落鮮味都十足 再配埋枝櫻花味可樂味道較甜同埋係期間限定終於唔駛係荃灣排隊都有得食

係朗豪坊附近上海街一帶都有唔少餐廳

味道較甜同埋係期間限定
終於唔駛係荃灣排隊都有得食
2023-03-05
2023-03-01 45 瀏覽
之前食呢間通常食石燒牛,今次試吓其他嘢質素都唔錯!叫咗個安格斯牛肉鍋( $88 ),湯底係味噌湯,鹹鹹地,仲好抵食,除左有六七塊牛之外,仲有嗚門卷、蒟蒻、冬菇、金菇、菜咁,好豐富。而且個牛都幾滑無乜筋。配埋個飯好夠食!另外叫左個初之精選小食拼盤($98),入面有紫薯餅、炸芝士、明太子雞翼同餃子,可以試哂幾款好正,特別讚一讚紫薯餅同炸芝士都炸得好好食,外脆內柔軟,熱辣辣食好正。依間試過幾次試唔同嘢食都好食,性價比高,難怪平日夜晚都坐滿人!
之前食呢間通常食石燒牛,今次試吓其他嘢質素都唔錯!

2023-02-28 66 瀏覽
呢日同老友行完街街去食晏xpp嚟咗呢間店名已有feel既日系小店!!呢度唔單止有刺身丼飯、烏冬拉麵同鍋物鐵板,仲有漢堡意粉等,選擇非常多元化✨我要左一份刺身拼盤配讚岐烏冬~刺身拼盤仙氣十足,打卡一流😆😆刺身每款有兩件,味道鮮味不過不失~讚岐烏冬口感QQ,份量不少😚😚呢份套餐仲配有一碗暖笠笠既味噌湯添💕老友要既係和風豬軟骨拉麵~佢加兩蚊轉咗要讚岐烏冬🤗🤗一碗份量都唔少,除咗豬軟骨之外,仲有糖心蛋、昆布同荀絲做配料,十分豐富!!!午市套餐仲配有餐飲~罐裝既冰涼可樂都唔洗加錢架🤣🤣
呢日同老友行完街街去食晏xpp

嚟咗呢間店名已有feel既日系小店!!

我要左一份刺身拼盤配讚岐烏冬~

刺身拼盤仙氣十足,打卡一流😆😆

刺身每款有兩件,味道鮮味不過不失~

讚岐烏冬口感QQ,份量不少😚😚

呢份套餐仲配有一碗暖笠笠既味噌湯添💕

老友要既係和風豬軟骨拉麵~
佢加兩蚊轉咗要讚岐烏冬🤗🤗

午市套餐仲配有餐飲~
罐裝既冰涼可樂都唔洗加錢架🤣🤣
人生若如初見😄多有詩意的一間餐廳名💞多款美食任君選擇,中日西式都有👏🏻手機點餐非常方便,中午一人烚下烚下好招積🤣海鮮上盤賣相好靚,多款海鮮,有生蠔青口🦪八爪魚蝦🦐🦑元貝,三文魚🐟 😁 中午餐都這樣豐富,配滑滑烏冬, 份量十足,非常滿足🥘雜錦海鮮,龍蝦湯鍋 烏冬$70雜錦鍋配雜菜有金菇冬菇菜,日式魚蛋🍥,湯底濃郁陣陣龍蝦味😋實在忍不著口,非常味美,多款什菜健康有營👍🏻🥤午餐配一杯飲品 冰凍柚子茶👍🏻🌟下次再來要ORDER燒肉定食😆🌟環境舒服🌟旺角中心位置方便

🥘雜錦海鮮,龍蝦湯鍋 烏冬$70

🥤午餐配一杯飲品
冰凍柚子茶👍🏻

🌟下次再來要ORDER燒肉定食😆
🌟環境舒服
🌟旺角中心位置方便

2023-02-26 58 瀏覽
初見 — 餐廳嘅名字十分有詩意,都係朋友介紹我去試吓🤭日式咖喱吉列豬飯$80吹口大牙嘅吉列豬扒,配上日式甜咖喱,配白飯可以自己決定落幾多醬汁,上菜時亦都備有沙律醬,可以按照個人口味決定,豬扒旁邊都有沙律菜,可以平衡下營養攝取,又可以解膩安格斯牛肉鍋 $88 可以加$5轉地獄湯底我本身都鍾意食辣,所以就掙扎咗一陣轉唔轉地獄湯底,不過都係覺得配麵豉湯最夠日本feel。每一張枱面本身已經來自左電磁爐,只要放個鍋上去,啟動電磁爐就可以煲滾牛肉鍋,無火煮食安全好多!牛肉份量都好多,如果連埋鍋入邊有嘅配料,例如名門卷、椰菜、芋絲、豆腐、金菇,其實女仔來講都食唔晒🤣 章魚小丸子$好味,入面唔係得蛋漿,係有大大粒章魚,熱辣辣,有咬口😽
初見 — 餐廳嘅名字十分有詩意,都係朋友介紹我去試吓🤭

日式咖喱吉列豬飯$80

安格斯牛肉鍋 $88
可以加$5轉地獄湯底

章魚小丸子$
好味,入面唔係得蛋漿,係有大大粒章魚,熱辣辣,有咬口😽
2023-02-24 45 瀏覽
又到放假享受me time…行完朗豪坊經過見到呢間小店,見到有得石燒牛一人前好想食🤤點左招牌菜~香草吉列牛🥩原本個餐配白飯同糖心蛋,但白飯可以轉讚岐烏冬或拉麵,我揀左烏冬😍吉列牛比香草牛油圍邊,比一般吉列外皮無咁硬身,燒完脆脆地!食落似淡淡海苔,燒之前將牛脂搽上石板,可以令吉列牛咁冇易痴底將牛肉放上石板燒一陣就已經食得,可以自己控制生熟程度,未食已經令人好期待😍煎熟後嘅吉列牛仲好有肉汁,外脆內軟😋
又到放假享受me time…
行完朗豪坊經過見到呢間小店,見到有得石燒牛一人前好想食🤤

2023-02-23
午餐
  • 初見香草吉列牛
2023-02-23 59 瀏覽
呢間日式料理小店之前喺荃灣食過唔錯,價錢又合理親民。今日行旺角見到原來有分店,就入去食個午餐。午餐有好多選擇,拉麵🍜、壽司🍣刺身、燒物、煱物、漢堡、咖哩飯⋯共廿幾款。板燒美國雪花牛肉配白飯 $100 (轉拉麵/烏冬+$6)自己牛肉自己燒😆石燒牛牛🐮有得食又有得玩,牛味十足,仲有鮮冬菇啦、翠玉瓜、南瓜🎃燒完牛肉再燒蔬菜,啲蔬菜索左啲牛油味好正😁四式刺身丼 $88送麵豉湯有我最鍾意嘅油甘魚、三文魚、帶子、同埋甜蝦🦐都好鮮甜美味!旺角食肆超多真係花多眼亂,唔知食乜好嘅時候我都會選擇食日式,呢間好味得來價錢又唔貴,以後有多個好選擇!

板燒美國雪花牛肉配白飯 $100 (轉拉麵/烏冬+$6)

四式刺身丼 $88
送麵豉湯
有我最鍾意嘅油甘魚、三文魚、帶子、同埋甜蝦🦐都好鮮甜美味!

2023-02-23 78 瀏覽
去上海街買烘焙工具,行下行下見肚餓就揾地方食飯,經過見到間餐廳門面都幾靚,再睇埋餐牌價錢合理,還有很多款式選擇,決定入去試下!💢餐廳內裝修簡約,樓底又高,還有綠化裝修,都幾舒適!😊😊打開餐牌,有很多選擇…………💢 初見香草吉列牛配白飯,配玫瑰花茶 HK$138牛肉味濃,牛肉質感好soft. 配上外層脆卜卜的吉列皮,放在熱石焊一焊,皮脆內軟,超正!😋😋糖心蛋好入味,有流心,唔錯😋😋💢加HK38還有西式餐湯(南瓜湯)和刺身南瓜湯香甜,刺身新鮮配埋玫瑰花茶,滿足!💢 雜錦海鮮龍蝦湯鍋配白飯轉拉麵+HK$6. HK$76海鮮有蠔,青口,蝦,鮮元貝……等等。 龍蝦湯鍋味道也不錯,鮮甜美味,另外,鍋內還有大量蔬菜,以HK$70是非常超值!😋😋😋店員服務也很好,很有禮貌!值得一讚!👍

💢餐廳內裝修簡約,樓底又高,還有綠化裝修,都幾舒適!😊😊

打開餐牌,有很多選擇…………

💢 初見香草吉列牛配白飯,配玫瑰花茶 HK$138
糖心蛋好入味,有流心,唔錯😋😋

💢加HK38還有西式餐湯(南瓜湯)和刺身
南瓜湯香甜,刺身新鮮
配埋玫瑰花茶,滿足!

💢 雜錦海鮮龍蝦湯鍋配白飯轉拉麵+HK$6. HK$76

店員服務也很好,很有禮貌!值得一讚!👍
2023-02-20
  • 初見香草吉列牛
2023-02-21 64 瀏覽
睇完戲肚仔餓就行下附近,見到呢間初見,原來初見嚟左旺角開分店,之前成日見荃灣分店好多人排隊,就無試,難得唔洗排隊,就試一試呢間有少少名氣既餐廳先!季節性海鮮🦞鍋 轉烏冬 $96湯底係龍蝦湯,望落賣相唔錯,聞落都幾香,海鮮配搭方面都幾豐富,有蠔、帶子、蝦、青口、魷魚🦑、三文魚,仲有唔少蔬菜🥬,Cp值都幾高,本來跟飯,+$8轉左讚岐烏冬,烏冬份量都幾大碗!蟹籽三文魚刺身丼 $88三文魚都幾新鮮,切得都幾厚身,蟹籽份量好足,好大方,另外有少少驚喜,壽司飯加左飯素,口感豐富左。

季節性海鮮🦞鍋 轉烏冬 $96
季節性海鮮🦞鍋 轉烏冬