2023-02-20 56 瀏覽
今日路經朗豪坊 見到斜對面開咗分店 可以去試吓佢地嘅壽司盛盒之前去過荃灣分店 見到隔離枱食過好吸引一路食 一路有乾冰煙飄出嚟 的確 #仙氣十足 #仙氣壽司盛 有兩款A 係赤蝦 有七件 B係牡丹蝦 有10件佢地嘅盛盒冇特定組合 師傳因應季節同來貨決定今日就係魷魚 北寄貝 帆立貝 劍魚三文魚 油甘魚 海膽軍艦 仲有多兩件甜蛋果然刺身麵好新鮮 肥美👍🏼叫咗冷食 朋友就試咗 #拉麵 有6款 平時成日麵係食叉燒 所以今次揀咗🐂#安格斯牛肉 加上 #豚骨湯底 牛肉唔會好老好韌 湯底亦ok 另外加錢會跟埋刺身 湯 同飲品個湯雖然一般咗啲 但仲有埋刺身 #好抵食
之前去過荃灣分店 見到隔離枱食過好吸引

2023-02-16
赤蝦壽司盛盒
安格斯牛肉豚骨拉麵
2023-02-20 2247 瀏覽
#旺角 #上海街 開咗分店啦😍相對荃灣分店細少少 menu 同價錢都一樣不過地點方便好多😉同樣叫各式main 可加$38 做 #升級套餐跟刺身一客 湯品 同熱茶#刺身 同樣3️⃣款兩件三文魚 帆立貝同劍魚各一#湯品 有兩款選擇#日式麵豉湯 同 #西式南瓜湯 C4 #安格斯牛肉豚骨湯拉麵 $70牛肉砌成薄片 份量都多 紫菜記得快啲食 都keep 到脆個豚骨湯底就一般咗啲啦 不過對比個價錢都okA6 #仙氣壽司盛A #赤蝦壽司盛盒 (7件) $158真係好仙氣🧚🏼壽司盤底放滿乾冰 所以keep著有煙霧出壽司分別有魷魚 北寄貝 帆立貝 劍魚三文魚 油甘魚 海膽軍艦 同 赤蝦各一刺身夠新鮮 舊飯亦好大粒😅另外 仲叫多咗個 #小食 #炸雙拼雞翼 $68有釀 #明太子 同 #餃子 兩款 各2隻個人認為明太子好味啲 有雙重味道不過兩款都好肉地😂=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowmk #yellowmongkok #yellow旺角#yellow日本菜 #yellow壽司 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚

#旺角 #上海街 開咗分店啦😍

真係好仙氣🧚🏼壽司盤底放滿乾冰 所以keep著有煙霧出
壽司分別有魷魚 北寄貝 帆立貝 劍魚
三文魚 油甘魚 海膽軍艦 同 赤蝦各一
刺身夠新鮮 舊飯亦好大粒😅
赤蝦壽司盛盒 (7件)

另外 仲叫多咗個 #小食

#炸雙拼雞翼 $68
有釀 #明太子 同 #餃子 兩款 各2隻
個人認為明太子好味啲 有雙重味道
不過兩款都好肉地😂
炸雙拼雞翼

=====================
#yellow日本菜 #yellow壽司 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2023-02-13
安格斯牛肉豚骨湯拉麵
赤蝦壽司盛盒 (7件)
呢間餐廳嘅食物種類好多,可以食鍋物、拉麵、壽司、燒肉、刺身等等,朋友形容好似food court咁,餐廳座位唔算多,食完嘅時候發現外面有人等緊位。安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $88呢個價錢可以食到牛肉鍋好神奇🤣仲要牛肉份量都多,鍋內有菇、菜、芋絲等等,完全足夠一個人食,質素都唔錯!刺身+日式麵豉湯+飲品 $38熱柚子蜜日式咖哩吉列豬扒配白飯 $80吉列豬扒好大份,外脆內嫩,口感爽腍,旁邊配有沙律。性價比高!刺身+西式南瓜湯+飲品 $38可口可樂 +$5 和風章魚燒(6粒) $38整體而言,唔升級嘅話,晚餐可以$100以內係幾抵,諗唔到食咩嘅時候過嚟總有一款啱你食🤣

安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $88

刺身+西式南瓜湯+飲品 $38
可口可樂 +$5

和風章魚燒(6粒) $38

2023-02-19 40 瀏覽
初見餐牌好多選擇,花多眼亂試咗個人氣爆燈嘅香草吉列牛,上枱時已切好一塊一塊,好細心,亦唔會食污糟個咀邊食果塊先燒果塊,溫度啱啱好燒完仲有d牛肉汁,連埋白飯一齊食一流另外季節海鮮鍋+$5轉地獄湯底唔食得辣既朋友都可以接受海鮮鍋有隻蠔,係小驚喜,可能真係季節限定🤣燒物鍋物可以加錢再有壽司,湯及飲品我地另外㨂左小食,明太子雞翼同章魚小丸子雞翼咬落去會爆汁,小丸子真材實料最後配埋支日本🇯🇵白桃汁,滿足
初見餐牌好多選擇,花多眼亂
試咗個人氣爆燈嘅香草吉列牛,
上枱時已切好一塊一塊,好細心,亦唔會食污糟個咀邊
食果塊先燒果塊,溫度啱啱好
燒完仲有d牛肉汁,連埋白飯一齊食一流
另外季節海鮮鍋+$5轉地獄湯底
唔食得辣既朋友都可以接受
海鮮鍋有隻蠔,係小驚喜,可能真係季節限定🤣
燒物鍋物可以加錢再有壽司,湯及飲品
我地另外㨂左小食,明太子雞翼同章魚小丸子
雞翼咬落去會爆汁,小丸子真材實料
最後配埋支日本🇯🇵白桃汁,滿足
2023-02-15
2023-02-17 54 瀏覽
之前都聽過人地話荃灣有間龍蝦湯鍋好正估唔到原來旺角都有分店 即刻要去試下店入面座位唔算特別多 但樓底好高 通風都幾好每枱都有獨立既電磁爐 方便熱辣辣咁食鍋物✎季節海鮮鍋 龍蝦湯配讚岐烏冬(+$8) $96雜錦拼盤好豐富 有蝦 蠔 青口 三文魚仲有海鮮雜錦 蜆肉 蝦仁 魷魚等 可以慢慢放落龍蝦湯度煮熟另外鍋入面既蔬菜係多到好誇張 龍蝦湯味道濃郁 忍唔住就咁飲番幾啖蔬菜都吸哂d湯 唔洗額外調味已經好夠初見特選蟹皇。刺身丼 $168刺身丼上面有 松葉蟹肉 蟹棒 蟹膏 蟹籽 帶子 完全可以滿足到鍾意蟹既朋友仔 珍珠米上面亦有飯素 撈飯一流另外可以轉套餐 +$38有3件刺身 南瓜湯 飲品初見粒粒原隻軟殼蟹反卷(6件) $70反卷上面沾滿蟹籽 軟殼蟹食落脆卜卜仲用左原隻軟殼蟹做餡料 幾抵食
之前都聽過人地話荃灣有間龍蝦湯鍋好正

初見粒粒原隻軟殼蟹反卷(6件) $70
反卷上面沾滿蟹籽 軟殼蟹食落脆卜卜
仲用左原隻軟殼蟹做餡料 幾抵食

2023-02-16 38 瀏覽
今日行經上海街,見有間餐廳<初見>,門口餐牌介紹都幾多選擇,有刺身、石燒牛、壽司、鍋物、日式小食,仲有意大利飯/漢堡等。 餐廳面積細細,坐位以2-4人枱為主,每張枱都安裝咗兩個電爐,方便一人一鍋。 每款主食可以加錢升級,加$38包有湯、刺身、飲品 三文魚、油甘魚刺身油甘魚肉質結實新鮮,三文魚肥美,油脂豐富彈牙 安格斯牛肉鍋(轉地獄湯底+$5,轉烏冬+$8) 地獄湯底辣味唔重,配菜都幾豐富,有日式魚蛋、紹菜、金菇、冬菇、魔芋、豆腐等 安格斯牛肉,有5大塊,厚薄適中,滾兩滾好快熟,入口有嚼口,肉質嫩滑,加上辣辣哋嘅湯底,好惹味 讚岐烏冬入口彈牙,只加$8,都幾扺食

每款主食可以加錢升級,加$38包有湯、刺身、飲品

三文魚、油甘魚刺身
油甘魚肉質結實新鮮,三文魚肥美,油脂豐富彈牙

安格斯牛肉鍋(轉地獄湯底+$5,轉烏冬+$8)

讚岐烏冬
入口彈牙,只加$8,都幾扺食

2023-02-15 52 瀏覽
「人生若只如初見 何事秋風悲畫扇」自問冇咩文學修養嘅我唔知點解對呢一句詩詞特別有感覺今次一行 亦都係因為呢一句詩詞意想不到嘅係 唔係我預期中嘅文青風餐廳咁詩情畫意嘅名 原來係一間簡約風日式料理******************************🥟初の特選小食拼盤 ($98) 餃子外脆內軟 椰菜同豬肉比例恰到好處三角薯餅炸得香脆 雞翼同炸薯餅調味適中 🐮美國安格斯雪花牛配白飯 ($168) 牛肉有一大盤 睇落都幾靚仔跟配埋2款蔬菜 南瓜大大片最重要當然係慢慢享受燒牛肉嘅樂趣啦成間餐廳都係燒牛肉嘅香味🍣刺身+日式麵豉湯+飲品 ($78) 刺身嚟到都幾厚切 麵豉湯味道調較得啱啱好唔會話好鹹 仲有最佳拍檔海帶😜飲品就叫咗熱檸檬水 🫕季節海鮮鍋 龍蝦湯配白飯 ($88) 材料非常豐富嘅一個熱鍋 海鮮另碟上枱 有青口、蠔、帶子、蝦同三文魚鍋物當中仲有好多款健康配料 包括芋絲、鳴門卷、豆腐、鮮冬菇同金菇等龍蝦湯底調味唔重 感覺都幾健康🧃柚子蜜 ******************************小結:呢間餐廳只聞其名時就覺得好文青去完之後就覺得幾創新石燒牛係呢間餐廳嘅招牌菜式有得食又
「人生若只如初見 何事秋風悲畫扇」
自問冇咩文學修養嘅我
唔知點解對呢一句詩詞特別有感覺
今次一行 亦都係因為呢一句詩詞
意想不到嘅係 唔係我預期中嘅文青風餐廳
咁詩情畫意嘅名 原來係一間簡約風日式料理

🥟初の特選小食拼盤 ($98)
餃子外脆內軟 椰菜同豬肉比例恰到好處
三角薯餅炸得香脆 雞翼同炸薯餅調味適中

🐮美國安格斯雪花牛配白飯 ($168)
牛肉有一大盤 睇落都幾靚仔
跟配埋2款蔬菜 南瓜大大片
最重要當然係慢慢享受燒牛肉嘅樂趣啦
成間餐廳都係燒牛肉嘅香味

🍣刺身+日式麵豉湯+飲品 ($78)
刺身嚟到都幾厚切
麵豉湯味道調較得啱啱好
唔會話好鹹 仲有最佳拍檔海帶😜
飲品就叫咗熱檸檬水

🫕季節海鮮鍋 龍蝦湯配白飯 ($88)
材料非常豐富嘅一個熱鍋
海鮮另碟上枱 有青口、蠔、帶子、蝦同三文魚
鍋物當中仲有好多款健康配料
包括芋絲、鳴門卷、豆腐、鮮冬菇同金菇等
龍蝦湯底調味唔重 感覺都幾健康

🧃柚子蜜

小結:

呢間餐廳只聞其名時就覺得好文青
去完之後就覺得幾創新
石燒牛係呢間餐廳嘅招牌菜式
有得食又有得玩 最啱呃like😜
2023-02-12 54 瀏覽
今日係朗豪坊買完野,見到好多餐廳都好多人就唔會係到食lunch,就揾到呢間係附近,環境坐得舒適,店員服務仲非常好。初見七式刺身盛配熱湯讚岐烏冬超級推薦,價錢唔貴,性價比高。刺身全部都好新鮮。三文魚,油甘魚係厚切,肉質細緻美味,帆立貝肥美大隻,味道鮮甜。象拔蚌口感爽脆。讚岐烏冬湯底鮮甜濃郁,烏冬爽口彈牙。溏心蛋醬汁醃得入味,蛋香味道濃,入口滑溜溜。章魚小丸子新鮮整起,外脆內軟,入面嘅章魚爽口彈牙,加上蛋黃醬燒汁好惹味。

初見七式刺身盛配熱湯讚岐烏冬

溏心蛋
醬汁醃得入味,蛋香味道濃,入口滑溜溜。

章魚小丸子
2023-02-10 1676 瀏覽
《初見 - 旺角》旺角真係好多好野食,以前喺朗豪坊番工時,成日都會同同事喺lunch time 同下午茶時鼠落去搵好野食🤭其中有間價錢實惠又幾好質素既日式餐廳,正正喺朗豪坊轉入上海街果邊位置好易搵,成日都大排長龍架😏前幾日同個舊同事約左收工後見,我就帶咗佢去旺角嘅呢一間日式餐廳食吉列牛🤭兩個人叫咗一個小食同埋一個主食,埋單都係$200左右炸,超抵🥰💁🏻‍♀️初見邪惡炸薯條 $58朋友鍾意食粗嘅薯條,而我就比較鍾意幼薯條,不過鋪滿左鹹蛋黃醬同鹹蛋黃碎嘅薯條我相信冇人唔鍾意既🫶🏻以$58黎講,呢個份量又真係無得彈既😉與其話佢係薯條,其實更似係薯角多啲,食落都幾脆口,入面個心就比較軟糯🥹個人覺得,如果佢用幼薯條整就好啦💁🏻‍♀️初見香草吉列牛 +$8轉讚岐烏冬 $146主菜終於黎啦,食左好多薯條🍟其實都真係有少少飽架,所以我地個跟餐白飯加左錢轉做濕濕地既烏冬,個湯底係傳統既豬骨湯,烏冬口感偏向滑口爽身既,一碗夠我地兩個女仔share 啦😎而香草吉列牛面層就綠色既香草炸漿包裹住,食落唔算好勁香草味,做法其實都好簡單,只要將牛扒放上熱辣辣既石爐上,每邊煎十幾秒就食得,睇得又玩得😏總括黎講,呢間餐廳普
《初見 - 旺角》

💁🏻‍♀️初見邪惡炸薯條 $58

💁🏻‍♀️初見香草吉列牛 +$8轉讚岐烏冬 $146

總括黎講,呢間餐廳普遍既菜式都係平而大份,人均$120都已經可以試到不少菜式,不過店舖內位置較少,我地食到咁上下,出面就已經有幾批人排隊等位,睇黎人氣都唔差呢
2023-02-07
2023-02-09 47 瀏覽
係朗豪坊附近見到靚靚招牌同餐廳名「初見」就俾佢吸引住 入去再揭下餐牌 樣樣都想食😆最後我地決定食日式叉燒豚骨拉麵🍜($70)同期間限定忌廉南瓜🎃汁意大利飯配火炙北海道帶子($108) 再+$38 轉套餐南瓜汁意大利飯粒粒飽滿吸滿晒汁 而且經過改良好啱香港人口味 飯粒中間唔會硬芯 而且帶有香濃南瓜味配搭鹹香芝士好好味🤤 不過重點係裡面好多菇🍄 仲要有幾款菇 幾乎啖啖都有菇 超級正🫶🏻鍾意食菇既我表示勁開心😚 重頭戲帶子一入口已經有陣炙燒味 然後係帶子既香氣 最後食到帶子既甜味🤤🤤🤤 全部都係我鍾意食既野 開心~☺️☺️☺️拉麵🍜方面 日式叉燒好出色 肥瘦相間 滿滿油脂香🐷🐷 另外湯底濃厚 帶有濃郁昆布味 就咁食拉麵都有陣昆布香氣 裡面既筍都好爽甜好like 跟套餐既刺身好新鮮 一份4片 份量岩岩好 跟餐南瓜🎃湯唔係傑身個款 但都好濃南瓜味 very nice 👍🏻
係朗豪坊附近見到靚靚招牌同餐廳名「初見」就俾佢吸引住

• 忌廉南瓜汁意大利飯配火炙北海道帶子
2023-02-08 41 瀏覽
餐廳價錢合理,我哋叫咗一個係石燒吉列牛套餐,牛嘅份量都足夠,男仔食都夠飽,石燒吉列牛好有日本feel 💕,另外叫左個日式豬軟骨拉麵,整體黎講,食物都唔錯,抵食,值得一試👍🏻👍🏻🐮初見香草吉列牛(配白飯)($138)呢個係佢最出名既皇牌,差唔多枱枱都會叫!個香草吉列牛又切得好薄排得好整齊仲好大碟!一塊一塊牛慢慢燒又可以送白飯真係好正,佢個點牛sauce仲係日式薑汁,幾特別!吉列牛同流心蛋送飯真係一流。而且呢度樓底好高,通風好好,食完唔會成日油煙味。日式豬軟骨豚骨湯拉麵 ( $60)豚骨湯非常濃郁,加埋軟腍嘅日式豬軟骨,滿足💕

🐮初見香草吉列牛(配白飯)($138)
日式豬軟骨豚骨湯拉麵 ( $60)
豚骨湯非常濃郁,加埋軟腍嘅日式豬軟骨,滿足💕
  • 初見香草吉列牛
2023-02-07 42 瀏覽
✏️ 廚師發板壽司盛10件Waitress 一遞上黎,wow 吞雲吐霧的包住十件大大件壽司,煙霧彌漫好有仙氣🕊️10件都唔同食材有三文魚、海膽軍艦、馬刀貝、北寄貝、魷魚、蟹籽軍艦、鯖魚、鰹魚、鰤魚丶油金魚仲有甜甜既玉子 我最中意當然就係海膽,厚厚實實的兩層,絕對唔吝嗇👍🏻✏️ 板燒美國雪花牛肉配白飯味㬝湯本身一入到餐廳已經聞到其他食客嘅燒肉味,食指大動!立即嗌一個板燒牛肉燒先得!牛肉份量多又有杏鮑菇、冬菇同南瓜作為配料,係個人鐵板必配料,食下一啖肉再食下菇菇,清一清個味蕾成個餐份量相當豐富,仲可以滿足下燒肉癮,但不得不提牛肉脂肪偏少,食落小韌,如果喜歡食肉質較重嘅呢個就啱晒!!如果喜歡偏油香多嘅就會有少少唔適合了。當然仲有其他免費飲品跟餐提供真係務求各客人嘅要求。今次同好閨蜜嚟旺角,諗住傾吓計整個late lunch, 估唔到咁豐富!真係開心,因為價錢非常合宜,非常平民化有+1服務費,但係每個餐大約都係$100左右!係100蚊,真係都搵唔到第二間了….完全性價比超高對得住大家有餘一定要多多支持!舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
✏️ 廚師發板壽司盛10件

✏️ 板燒美國雪花牛肉配白飯味㬝湯

當然仲有其他免費飲品跟餐提供
真係務求各客人嘅要求。
完全性價比超高對得住大家有餘一定要多多支持!

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
2023-02-06
  • 廚師發辦
2023-02-06 1286 瀏覽
上次到荃灣"初見‘’ 吃過午餐,發覺質素不錯,而且性價比甚高,估唔到旺角都有"初見",而且選擇更多,價錢更相宜。午市套餐共有28款之多,包括日式豚骨湯麵,刺身壽司,燒物/漢堡,和風/咖哩飯和煱物,價錢由$60~ $118不等。廚師發板初見壽司盛10件$108~有帶子,甜蝦, 北寄貝,魷魚,魚,三文魚,蟹籽和海膽,刺身質素很不錯,頗驚喜!麵豉湯有海帶和葱花,麵豉味頗濃,不錯!追加湯烏冬+$12~烏冬爽滑彈牙,正!海膽質感細腻,甘甜可口,入口即溶。帶子口感嫩滑鮮甜。魚爽滑,味道清甜。什錦海鮮龍蝦湯鍋(轉讚岐烏冬)$76~龍蝦湯湯底味道鮮甜香濃,有金菇,黃芽白,豆腐,冬菇,椰菜,蘿蔔,鳴門卷, 蒟蒻和獅子狗卷,種類十分豐富。海鮮方面有青口,蠔,帶子,魷魚,蝦和魚,質素不俗,最重要新鮮,這個煱物set超抵吃,有海鲜仲有不同種類的菜蔬,好吃又健康!

麵豉湯有海帶和葱花,麵豉味頗濃,不錯!

追加湯烏冬+$12~烏冬爽滑彈牙,正!

海膽質感細腻,甘甜可口,入口即溶。

帶子口感嫩滑鮮甜。

魚爽滑,味道清甜。

什錦海鮮龍蝦湯鍋(轉讚岐烏冬)$76~

龍蝦湯湯底味道鮮甜香濃,有金菇,黃芽白,豆腐,
冬菇,椰菜,蘿蔔,鳴門卷, 蒟蒻和獅子狗卷,種類十分豐富。

2023-01-31
午餐
  • 雜錦海鮮龍蝦湯鍋
  • 廚師發板初見壽司盛十件
呢間主打食石燒牛🥩 鍋物🍲 拉麵🍜 同日式西餐🍝 天氣有啲凍, 所以我就叫咗安格斯牛肉鍋, 朋友就叫咗日式西餐, 夜晚價錢嚟講唔算貴, around $80-90 per person👀.安格斯牛肉鍋🍲配飯素飯 $88+8有一大碟安格斯牛肉🥩, 望落油脂都幾靚, 唔會有好肥嘅感覺, 食落又真係唔肥膩🤩 最鐘意係佢哋嘅牛肉汁, 真係好好食😍 仲有好多配菜 有芋絲、大白菜、竹輪, 最驚喜係有蒟蒻haha🤣 .煙三文魚明太子炒扁意粉🍝 $98賣相好靚, 專登用煙三文魚整咗朵花😛 意粉好彈牙, 食落都好香煙三文魚同明太子味, 都幾多汁👍🏻 📍初見旺角上海街511號地舖荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
安格斯牛肉鍋🍲配飯素飯 $88+8
煙三文魚明太子炒扁意粉🍝 $98

📍初見
旺角上海街511號地舖
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2023-01-30 46 瀏覽
嚟到朗豪坊行街 發現附近呢間小店鋪面唔大 餐廳以日式裝修為主 午市餐牌選擇十分多 有燒物、刺身、鍋物等價錢仲要經濟實惠 包飲品🤚🏻🍲雜錦海鮮龍蝦湯鍋 轉讚岐烏冬 $76鍋裡面包括蒟蒻、菜、豆腐、冬菇、粟米等另外仲有極多海鮮 完全落足料有蝦、魷魚、青口、生蠔等等龍蝦湯底十分濃郁 配埋烏冬💯🥩初見香草吉列牛配白飯 $138梗係要試吓招牌菜式🥰薄薄嘅牛被香草包圍 炸粉唔會太多先落油脂 輕輕煎熟 點埋鹽/醬汁即刻充滿肉汁 牛味幾重 食完都唔覺得油膩 仲附送兩隻溏心蛋🥚出餐速度都幾快 等候時間短每張枱天花仲附設抽氣扇 燒嘅時候都唔會覺得大煙 攻鼻‼️

嚟到朗豪坊行街 發現附近呢間小店
鋪面唔大 餐廳以日式裝修為主
午市餐牌選擇十分多 有燒物、刺身、鍋物等
價錢仲要經濟實惠 包飲品🤚🏻

🍲雜錦海鮮龍蝦湯鍋 轉讚岐烏冬 $76
鍋裡面包括蒟蒻、菜、豆腐、冬菇、粟米等
另外仲有極多海鮮 完全落足料
有蝦、魷魚、青口、生蠔等等
龍蝦湯底十分濃郁 配埋烏冬💯

🥩初見香草吉列牛配白飯 $138