2017-07-18
同朋友約了好耐的晚餐聚會今日終於來到了, 朋友說要帶我們去一個特別的地方食嘢, 個名叫"凡高廚房", 聰到呢個名, 我都覺得有些藝術氣息, 雖然此凡高不同彼竼高, 但都好期待同好朋友聚會, 亦都好期待去品嚐這間特別的餐廳.來到銅鑼灣, 滿街的食肆招牌卻不見有一個是叫"凡高廚房"的, 朋友們陸續到齊, 於是帶我們進入一座大廈, 搭電梯上2樓, 原來是間樓上鋪, 一行入餐廳, 裡面竟然有一張桌球枱, 香港尺土寸金, 間間食肆都希望可以摆多D枱, 可以做多D生意, 這間竟然在餐廳內放了張Ball 枱, 俾朋友食飯聚會之余, 還可以在這裡篤下Ball 消磨下時間, 確實是一間很寫意的餐廳, 頓時覺得這餐廳俾人一種很Relax的感覺.座低看餐牌, 菜式及用料都非常不錯, 很多菜式都想試試, 有澳洲頂級羊架, 有挪威三文魚....從頭盤到甜品, 搭配上一D都唔馬虎, 於是我同其中一個朋友叫了一個2人餐, 可以Share來食, 頭盤是精選廚師沙律, 煎勺草三文魚沙律包, 香草蟹肉伴芒果鮮蝦, 白色的大園碟裝住紅色的三文魚, 黃色的芒果, 白色的蟹肉, 青綠色的沙律菜, 再淋了些汁在碟上, 見到都覺
座低看餐牌, 菜式及用料都非常不錯, 很多菜式都想試試, 有澳洲頂級羊架, 有挪威三文魚....從頭盤到甜品, 搭配上一D都唔馬虎, 於是我同其中一個朋友叫了一個2人餐, 可以Share來食, 頭盤是精選廚師沙律, 煎勺草三文魚沙律包, 香草蟹肉伴芒果鮮蝦, 白色的大園碟裝住紅色的三文魚, 黃色的芒果, 白色的蟹肉, 青綠色的沙律菜, 再淋了些汁在碟上, 見到都覺得是份藝術品, 很漂亮. D蟹肉鮮甜, 有少少海水的咸味, 同D沙律菜一齊食, 好美味, 三文魚更加不用講, 食落口甘香, 非常新鮮, 淨係這個頭盤, 已經令我們胃口大開, 都好配服廚師的手勢.
跟住上來餐湯, 餐湯是蘑菇湯, 侍應告訴我們, D蘑菇湯是用了八種不同的蘑菇制成, 希望我們喜歡, 好窩心的介紹, 這間餐廳的侍應都特別親和, 奉上餐湯給你的時候還會簡單作個介紹, 希望你知道你即將食落肚的是什麼材料的東西, Good, Good! 蘑菇湯好香, 好濃郁的蘑菇味, 仲有粒粒蘑菇碎在裡面, 蘑菇的天然鮮味儘在湯中, 好味!
跟住上了一道名叫香煎法國鵝肝伴菠羅沙沙, 是菠羅切薄片墊底, 上面有一大塊鵝肝及面包脆片, 鵝肝已煎到兩邊金黃, 配上薄面包脆片一齊食, 真的是滿口甘香, 齒頰留香, 回味無窮, 呢間餐廳用料真的不錯, 鵝肝都有得你食, 而且整得非常好食添.
Main Course我叫了地中海火焰牛柳串燒, 朋友叫了澳洲頂級和羊, 我的地中海火焰牛柳串燒是將大大粒的牛柳, 紅黃燈籠椒串在鐵枝上, 有足足2大枝串燒, 大食的朋友不用擔心唔夠飽, D燈籠椒及牛柳粒原汁原味, 店家自制的醬汁放在一個精緻的醬碟裡俾你隨意沾著食, D燈籠椒燒熟後散發住香甜味, 令人味蕾大動, 而牛柳雖然是大大粒, 但一D都唔鞋, 牛柳的香嫩完全可以在這道地中海火焰串燒中食得出, 師傅的火侯掌握得非常好. 哇! 真估唔到呢間樓上鋪的餐廳, D食物出品認真唔錯, 好多謝朋友帶我來呢間特別的餐廳.
埋單時, 順手拿了張間餐廳的宣傳單張, 原來間餐廳仲可以包場, 我即時諗到Christmas可以約埋同事在這餐廳聚會, 因為年年公司都會搞Christmas Party, 今年不用再煩惱在哪裡搞Party, 這餐廳的食物質素及環境, 大家一定會食得開心又玩得開心!