經過長沙灣近嘉頓附近見一間新開的餐廳「六本木居酒屋」🏮,第一個感覺覺得門面裝修設計很有味道,整間用原木包裹著,氣派不凡,起碼已經吸引了我的注目😬在角落的位置,更特顯了他的招牌,兩旁更,掛上一排的燈籠🏮,今晚決定要試試🤗開業不久已經很多客人,細問之下原來是之前在茘枝角區搬遷到來的,難怪有咁多捧場客,看來應該不錯👍🏻先點了兩款壽司🍣,呑拿魚和帆立貝,平均都是七十多元兩件,呑拿魚十分肥美,厚度適中,入口油脂感香甜鮮味,帆立貝大大粒有冰涼感,亦鮮甜,飯團鬆軟程度盡顯廚師功夫,高水準😋為自己選擇了個人清酒杯🍸品嚐大吟釀,始終呢區少有的居酒屋🏮😬配上炸赤蝦🦐BB和天婦羅🍤,美酒佳餚,人生幾何🤗輕談淺唱,把酒言歡,這兩款炸物,亦是水準之作,正👍🏻還有明太子釀雞翼和玉子燒,特別的是玉子燒上枱的時候還冒著煙「吱吱聲」的響著,色、香、味全😋明太子雞翼漲卜卜,外面香脆可口,裏面熱辣辣,好香好滑又唔油膩😋清酒煮蜆,蜆肉吸收了淡淡酒香,未入口已經香氣撲鼻,再嘆埋啖湯更是滿足,燒物牛舌和茘枝卷,更是不可不試,尤其是茘枝卷,我還是第一次品嚐,真的與別不同,真是佩服廚師的設計👍🏻👍🏻👍🏻最後這個鰻魚飯,正好讓我們飽腹
最後這個鰻魚飯,正好讓我們飽腹,鰻魚肥美肉厚,燒汁和鰻魚的精華滲進飯內,每一口都令人回味無窮,無得頂🤗
吃著喝著,老闆熱情的招呼著客人,氣氛甚是歡愉,感覺到是對食物環境待客有要求的餐廳,值得大家欣賞👍🏻👍🏻👍🏻
2019-02-25 366 瀏覽
今日lunch time 同同事去食好西~🤤去左呢間位於長沙灣嘅日本餐廳。☺️餐廳有提供午市套餐。我自己就叫左壽司🍣定食。午市套餐都幾豐富架,有前菜沙律、醃菜、茶碗蒸、味增湯、烏冬同七件壽司。全部壽司上面嘅魚生都好新鮮,一啲腥味都無~😻甜蝦同帶子特別鮮甜☺️。茶碗蒸嘅用料豐富,有雷門卷、白果等材料,蛋整得好滑,又夠味!☺️😋烏冬口感煙韌彈牙,湯底都幾晴甜~醃青瓜同醃蘿蔔都幾好味,幾爽口醒胃!個餐咁多嘢食都係98蚊,性價比都算高呀~其實同事分別叫左滑蛋牛肉飯定食,同咖喱飯,佢地都話幾好食!呢間餐廳嘅午市套餐種類都幾多元化,除左有一般日式定食之外,仲有刺身飯、壽司等!所以就算黎多幾次都唔會厭架!

其實同事分別叫左滑蛋牛肉飯定食,同咖喱飯,佢地都話幾好食!

2019-02-25
午餐
2019-02-15 495 瀏覽
情人節如果食夜晚,服務冇咁足,食黎食去都係set,上菜都慢啲,中菜都變法國菜,食足三粒鐘,反正我得閒,梗係食lunch,仲要揀平民區深水埗,訂位好輕鬆呢間野新新地,喺荔枝角搬黎,A La Carte 款式唔少,推介燒物同埋天婦羅,真心正,尤其是燒白膳,皮脆厚肉冇骨,熱辣辣,天婦羅粉漿薄得黎均勻,又炸得夠脆,軟殼蟹連爪都唔硬,yum yum燒雞泡魚乾係近期食過最高質刺身唔特別出色,喺荔枝角時做得好啲壽司比較遜色,$68一客左口魚邊壽司,要求火炙,可惜有溫度冇油香,壽司飯都偏乾,欠甜味芝士玉子燒,芝士唔夠多,冇芝士味,汁依然太鹹冷蕎麥麵調翻轉,汁太甜其實叫左好多野,最尾仲要加多份原板海膽定食,雖然話用韓國海膽,但係$120係幾抵,韓國海膽黎講size算大,幾新鮮,紫菜夠脆,配埋青瓜白飯,蘸少少豉油,非常滿足呢餐舒舒服服,飽過食放題,就算比人斬一頸血,都要斬得心甘命抵

燒雞泡魚乾係近期食過最高質

刺身唔特別出色,喺荔枝角時做得好啲

芝士玉子燒,芝士唔夠多,冇芝士味,汁依然太鹹

冷蕎麥麵調翻轉,汁太甜

2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-02-12 364 瀏覽
朋友highly recommend,話lunch要等位!今日特登12點去睇睇,店内已經坐了一個人!老闆過嚟吹水,介绍日本啤酒,xxx就中國生產,xxx就越南製造... sorry,佢講完我都唔記得,仲之佢地個隻就原裝日本入口。睇得出老闆好有heart,努力做好啲日本details。店内還display了很多清酒,下次约多幾個friends先飲啦。我吃了雞泡魚乾、蟹子沙律和銀雪魚定食(忘記影相),很有水準。

2019-01-25 790 瀏覽
家姊生日,相約去搬了新舖的「六本木日本料理」。比舊舖更具日本居酒屋風格,我直頭覺得自己就是去了日本🇯🇵。食物質素保持水準😋(看圖),老闆一如過往的熱情友善🤗,還有很多小物提供給食客使用,例如電話座枱架和發光小鏡盒,老闆話方便貪靚的人(即係我😆!)又或者OL食完飯補妝,認真貼心👍🏻!鱈魚乾脆口,雞泡魚肝甜而好𡁻口,兩樣都好味!仙氣滿滿的刺身,夠鮮!枝豆這個玉子燒我很喜歡,生熟的程度控制得非常好,蛋汁juicy,oishii !為小朋友而設的芒果軟殼蟹壽司天婦羅清酒煮蜆燒鱔又是冇得頂,魚肉肥而香👍🏻燒魚燒得夠香口銀鱈魚啱小朋友食串燒水準高,尤其是豚肉荔枝串,忍不住encore😋!小朋友的炒野菜、炒烏冬和飯團
家姊生日,相約去搬了新舖的「六本木日本料理」。
比舊舖更具日本居酒屋風格,我直頭覺得自己就是去了日本🇯🇵。

鱈魚乾脆口,雞泡魚肝甜而好𡁻口,兩樣都好味!

仙氣滿滿的刺身,夠鮮!

枝豆

為小朋友而設的芒果軟殼蟹壽司

天婦羅

清酒煮蜆

燒鱔又是冇得頂,魚肉肥而香👍🏻

燒魚燒得夠香口

銀鱈魚啱小朋友食

串燒水準高,尤其是豚肉荔枝串,忍不住encore😋!

小朋友的炒野菜、炒烏冬和飯團
2019-01-18
慶祝紀念
生日
  • 玉子燒
  • 燒鱔
  • 豚肉荔枝串
  • 刺身拼盤
2019-01-23 537 瀏覽
前日同友人來到這間日本區酒居晚飯,一入去,裝潢很有日本風格,柔和的燈光及寜靜的環境,讓我覺得置身日本的居酒屋一樣!當然環境其次,最重要是食物質素,因我本身不吃海鮮,所以友人為我點了些串燒、炸物及小食!老闆熱情,想不到吃什麼時,會跟我們推介,一間有人情味的居酒屋!串燒很香,亦燒得不乾,有碳燒香味及配製的醬料味,這個雞肉大蔥串燒,好味!我本身一般大蔥,因為不喜歡太強烈的辣味,這個反而很甜,很juice連翠肉瓜都燒得唔乾,就知佢既串燒幾出色!還有推介雞肉軟骨棒,啖啖肉,又有脆脆的口感,好味友人還點了玉子燒、烏冬、天婦羅等等,每樣都很有驚喜因為掛住食,很多相片都忘了影!絕對會encore既餐廳
前日同友人來到這間日本區酒居晚飯,
一入去,裝潢很有日本風格,
柔和的燈光及寜靜的環境,
讓我覺得置身日本的居酒屋一樣!

當然環境其次,最重要是食物質素,
因我本身不吃海鮮,
所以友人為我點了些串燒、炸物及小食!

連翠肉瓜都燒得唔乾,就知佢既串燒幾出色!

還有推介雞肉軟骨棒,啖啖肉,又有脆脆的口感,好味

芝士玉子燒

友人還點了玉子燒、烏冬、天婦羅等等,每樣都很有驚喜

因為掛住食,很多相片都忘了影!
絕對會encore既餐廳

2019-01-22
2019-01-19 444 瀏覽
高質量,高品質,價錢值同男友想於長沙灣吃一頓美味的日本料理,看見這一所新開張的日本餐廳,被它的外形吸引,因此於週末到此一食,與男友共進晚餐!果然食物不負客人所望,食物質素高質,價錢不算昂貴,但從食物中可見廚師,以至老闆的用心。刺身新鮮,鳥冬彈牙,串燒肉汁豐富。每碟餸菜滿佈店舖想帶給客人的驚喜不可不提老闆是一位清酒品酒師,如想品嚐一杯清統清酒,老闆一定能給予滔滔不絕的建議去襯托店內美味的食物!值得推介:芝士玉子燒
高質量,高品質,價錢值

值得推介:

2019-01-19
  • 芝士玉子燒
  • 雞軟骨雞肉棒
  • 日式粉烏冬
2019-01-15 420 瀏覽
訂咗六點半dinner,早到咗,見個天仲有少少光,即刻衝上嘉顿山睇日落,然後摸黑落山,一次滿足兩個願望。坐低第一時間叫番杯冰凍Suntory,行完"山"飲凍啤,真係正。三個人樣樣叫啲試吓,全部都有水準,其中鹽燒燕X(見圖,字庫都無呢個字)同白燒鰻魚真係好食,值得encore。出發前曾經考慮過揸車,朋友話會劈酒,就梗係坐地鐵,行幾步,都好方便。食完行出嚟,見到附近好多車亂泊,唔飲酒嘅可以揸車嚟(抄咗牌唔關我事)。

2019-01-13 407 瀏覽
超好味!牛肉好滑,湯底好飲,啲烏冬幼滑🥰👍🏻店舖位置好方便,裝修得好靚,在店內感覺舒適。這將會是我的新飯堂🤩 招呼周到,價錢都算合理。忘記講我飲咗一杯黑啤好正嘅三得利日本黑啤。😋😋😋
2019-01-12 358 瀏覽
今日到深水埗買東西經過青山道見到這間日本居酒屋🏮!我們被這間日本居酒屋氣氛裝修吸引住喔!相信這個裝修喺深水埗區應該都算是數一數二!再望一望餐牌!午市定食價錢也相當合理啊!所以大家決定就試一試!原來這間鋪頭才剛剛開業!午市定食也有很多選擇我就揀了和風定食,朋友㨂了香蔥拖羅蓉丼!和風定食有牡丹蝦,油甘魚,帶子刺身等,刺身十分新鮮喔!炸物有炸雞軟骨十分之香口👍! 串燒有雞翼!至於煑大根就非常入味!如果多兩件就更好因為實在好好食😉!拖羅蓉丼也很新鮮美味!不過我們反而比內裏的裝修吸引,因為裝修真是很有居酒屋氣氛!而且也有很多不同種類的清酒供應兼且有居酒屋必備的suntory 生啤黑啤!老闆的招待也很熱情風趣喔!由於我們是清酒愛好者所以下次應該會晚餐時段來感受一下居酒屋的氣氛!
2019-01-12 289 瀏覽
同事说附近开了间日本餐厅,午饭时间要等位。今天特意早点下去,原来打正旗号是居酒屋。我点了鳗鱼饭,两位同事点了银雪鱼和照烧鸡。鳗鱼味道很好,分量足够,价钱也合理... 再来一个绿茶雪糕就perfect!!

2019-01-10 319 瀏覽
今天和朋友去捧場一間新開業的「六本木日本料理」,從嘉頓沿青山道行一個街口眼前便出現一間裝修好有氣氛的居酒屋,正是開業第二天😍新店位於十字路口,青山道及九江街交界,行人路過都駐足看看餐牌。 我們今晚飲了多款清酒😋老闆話過兩天還會有日本「三得利」生啤及我最喜歡的黑啤,好期待!我們一口氣點了:燒油甘魚頭、燒鰻魚、燒牛舌、燒銀雪魚、燒雞中翼、荔枝豚肉串、天婦羅蝦、雞軟骨、炸豆腐、還有飛機貨日本生蠔...等等。老闆很熱情,更是全場招呼客人,氣氛很好,環境舒適,值得推薦👍👍👍

2019-01-09
  • 燒油甘魚頭